Potápění na nádech – pod ledem

freedive-under-the-ice-60.jpgNěkdo si dává novoroční předsevzetí, že nebude kouřit, přežírat se, že bude cvičit a tak. Já si každej rok udělám seznam věcí, který chci prostě vyzkoušet, dle mého vzoru Mistra Michaela Bane a jeho knihy "Na hraně"… Letos tam jedna z věci byla – freediving pod ledem.

 Takže už dlouho jsem přemejšlel, jakej víkend to uděláme a když se mi konečně naskytlo jedno volné odpoledne, bylo rozhodnuto. S Františkem jako safety potápěčem jsme dohodli spolupráci, den (neděle) a cajky (má). Tak jsem ještě napsal přátelům zadrždechům, který nakonec nedorazili, a akce byla na spadnutí. 

Už několik dní jsem se na to připravoval spaním v autě, hehe, a když konečně hlásily rosničky na noc ze soboty na neděli ideálních -18C, bylo rozhodnuto. Abych využil den na 1OO procent a protože jsem actionholik tak sem se dopoledne ještě 2 hodiny rozlezl na lezecký stěně na Smíchově, skočil do auta a ve 13h přiletěl do Miličína.

Dojet až k vodě se nám samo nepodařilo, skrz asi metrový mantinel sněhu, tak jsme to zapíchli na cestě u hřbitova, a dál sem šel po svejch. Jak příhodné.

František se již mezitím opravdu činil. Motorovka kvičela, voda stříkala, a cca 2Ocm kry pluly v tmavém čtverci definujícím místo a směr následné zábavy. Ta začala už tím, dostat kry pod led. Nevěřil bych, jakej to má vztlak. Ouha, je hrozná zima, už jsem to zmínil? Začiná foukat ledovej vítr, což mě trošičku rozhazuje…další je věc, že ta druhá díra není úplně blízko. 

freedive-under-the-ice-60.jpg

No nic, kry jsou tam nastrkaný, voda rychle zase zamrzá a my pomalu zamrzáme taky. Je třeba začít akci. Doráží Pavlík z Kralup, nás psychicky podpořit, a s navařeným čajem nás trefně mířenejma hláškama typu – …"hoši, je mi zima…nebo klucí, tady zmrznu i já, natož vy…nebo třeba to neodhrnuj, to prorazíš kdyžtak hlavou…"opravdu motivuje. : ) Jdem se převlíct !

František má samozřejmě sucháč, takže si celkem lebedí, och to já ne. To já pěkně v mokré 5tce. Už svlíknout se v tom autě do naha a polejt se vlažným kondicionerem na vlasy (nutné, jinak se do neoprenu nedostaneš) je opravdový zážitek. Navlékání slizké studené věci je už pak opravdová lahůdka, a když zjišťuju, že rukavice mám stále mokré od posledního monackého potápění, cítím, že jsem psychicky připraven ! 

 freedive-under-the-ice-66.jpg

3mm prochozené ponožky – v nich mě studí i podlaha v autě – vylepšuju tím, že si do nich beru bavlněné HF ponožky – ideální volba. Skáču do pantoflí, a vylejzám z káry. Ledovej vítr se mi zakusuje až do kotníků.  Ještě že v pantoflích hned zapadám do závěje, hned je mi tepleji. Cestou k lomu přemejšlím, jestli to byl fakt dobrej nápad. 

freedive-under-the-ice-2.jpg

V lomu jde Franta do vody jako první, nainštalovat vodící šňůru. Cajky do ledu má, takže no problema, a vyvazuje lajničku cca 2O m dlouhou, k druhé díře. A ještě jedno lano dolů. Úvazek nemám, a stejně se shodujeme, že je to asi spíš zbytečný, a skoro bych až myslel i nebezpečný. Kdyby se ti úvazek zasekl někde na laně a krách co jsme nastrkali pod led…takhle budu klidnější.

freedive-under-the-ice-4.jpg

1O minut to trvá, mezitím za pěkného foukání trochu mrznu, kor v těch pantoflích. Dávám kliky, a nějaký dřepy, že by to pomohlo, se mi moc nezdá. Myslím že voda bude mnohem teplejší, Franta signalizuje že je vše OK, tak jdu na to. 

Strkám nohy do vody. KURVÁÁÁÁ ! Tak okamžitě ponožky mokrý, a děsný jehličky. No tak to bude peklo. Není čas řešit, jdu na to. Lezu tam…neoprenek funguje perfektně – necítím skoro nic. Jen ty nohy, to je děs. Prsty v zmrzlejch rukavicích – to radši nebudem rozebírat. Dva tři nádechy – není moc co řešit, dyť je to kousíček, nádech, zkouška brejlí a jdu pod vodu. 

 freedive-under-the-ice-12.jpg

Je tma. Obdélník světla rychle mizí a trochu dumám, jak se mám dostat k druhý díře. Že bych se držel lana ? Hm, zkusím…plavu…není to ono. Tak hlavou opačně ? To taky není ono. Tak se pustím. Tak jo…hele, neměl bych plavat, spíš než tu experimentovat? Asi jo…tak jí mrskám k díře…44 sekund…a už jí vidím, matně..a…výýýýdech ! Jsem na druhý straně. ÁAAch ! 

 freedive-under-the-ice-26.jpg

Tak to je pecka ! Nejlepší ! Musím hned zpátky, takže pár nádechů, a zpět. Zpátky se už lana nedržím, a jen ho kontroluju občas pohledem, kde je – samozřejmě je tu František s bublifukem, kdyby něco, takže sem naprosto klidnej a začíná se mi to děsně líbit. Beru si GoPro, a jdem na to znova. Sekvenční focení, a hurá na dno. 

Trošku mi teče do brejlí, ale zase mě to odvádí myšlenky od mrznoucích prstů v ponožkách. 

 freedive-under-the-ice-22.jpg

Tam a zpátky, tam a zpátky.

Jednou jdu trochu hlouběji, a to mi tlak vody začíná trošku tlačit vodu do neoprenu (mám na prdeli díru a nemám lepidlo) a tak to ne, to radši budu tak do těch 8 metrů. Děláme si další fotky, a pak zkouším chodit po ledu vzhůru nohama. To je lehce dezorientující, nad hlavou máš dno lomu, pod nohama led, vztlak tě táhne nahoru, přitom nahoře je vlastně dole…

 freedive-under-the-ice-33.jpg

Zjišťuju, že už necítím prsty u nohou a že se mi hejbou v kuse – asi mi přimrzly ponožky k sobě. Ptáme se Pavlíka, jak jsme tam dlouho – a když mi říká že asi čtvrt hodinky, rozhoduju se, že to je v rámci eliminace omrzlin asi tak akorát. Tak doplavat k Františkovi a ukázat mu, že končím, ještě vylovit nějaký suvenýr, najít něco pro Pavlíka, tak se chvilku hrabu na dně, a ještě cesta zpátky k první díře v ledu…a ven. 

 freedive-under-the-ice-47.jpg

Okamžitě mi zamrzají rukavice, ponožky – peklo, ale neopren je fakt best, ten funguje super – nemám slov. Dávám Pávkovi nějaký cajky, a běžím k autu. Cestou mi křupou fusekle, a přimrzaj klíčky od auta k ruce. 

Skáču do auta, startuju, a sundavám si ty věci. No, teda, těma prstíkama to bylo tak just. A jak to bolelo, když to začalo přicházet k sobě – škoda mluvit. Za chvíli přichází i Franta, vylejzá suchej ze sucháče (asi proto se tomu řiká sucháč, a jo) a Pavlík nám nalejvá čaj a vítr fouká…tak si ještě venku povídáme. 

Čaj výbornej. 

 freedive-under-the-ice-56.jpg

A tak to bylo. Udělal jsem to, škrtám jednu položku ze seznamu a jsem šťastnej skoro tak moc, jako když sem si poprvý skočil z letadla. Byl to super pocit, plavat si tak pod ledem a s vědomím, že na to máš, ti to ani nepřijde nebezpečný…extrémní počasí…super společnost – nejlepší akce. Příště pořídím 5tkový ponožky, a budu si myslím v teple.

MOC DĚKUJI Františkovi za naprosto super safety a perfektní přípravu a hlavně pomoc při vykopávání auta ze sněhu (zapadl jsem tak, jak ještě nikdy) a Pavlíkovi za support a čájo. 

Díky ! 

freedive under the ice (1).jpg freedive under the ice (10).jpg freedive under the ice (11).jpg
freedive under the ice (12).jpg freedive under the ice (13).jpg freedive under the ice (14).jpg
freedive under the ice (15).jpg freedive under the ice (16).jpg freedive under the ice (17).jpg
freedive under the ice (18).jpg freedive under the ice (19).jpg freedive under the ice (2).jpg
freedive under the ice (20).jpg freedive under the ice (21).jpg freedive under the ice (22).jpg
freedive under the ice (23).jpg freedive under the ice (24).jpg freedive under the ice (25).jpg
freedive under the ice (26).jpg freedive under the ice (27).jpg freedive under the ice (28).jpg
freedive under the ice (29).jpg freedive under the ice (3).jpg freedive under the ice (30).jpg
freedive under the ice (31).jpg freedive under the ice (32).jpg freedive under the ice (33).jpg
freedive under the ice (34).jpg freedive under the ice (35).jpg freedive under the ice (36).jpg
freedive under the ice (37).jpg freedive under the ice (38).jpg freedive under the ice (39).jpg
freedive under the ice (4).jpg freedive under the ice (40).jpg freedive under the ice (41).jpg
freedive under the ice (42).jpg freedive under the ice (43).jpg freedive under the ice (44).jpg
freedive under the ice (45).jpg freedive under the ice (46).jpg freedive under the ice (47).jpg
freedive under the ice (48).jpg freedive under the ice (49).jpg freedive under the ice (5).jpg
freedive under the ice (50).jpg freedive under the ice (51).jpg freedive under the ice (52).jpg
freedive under the ice (53).jpg freedive under the ice (54).jpg freedive under the ice (55).jpg
freedive under the ice (56).jpg freedive under the ice (57).jpg freedive under the ice (58).jpg
freedive under the ice (59).jpg freedive under the ice (6).jpg freedive under the ice (60).jpg
freedive under the ice (61).jpg freedive under the ice (62).jpg freedive under the ice (63).jpg
freedive under the ice (64).jpg freedive under the ice (65).jpg freedive under the ice (66).jpg
freedive under the ice (67).jpg freedive under the ice (7).jpg freedive under the ice (8).jpg
freedive under the ice (9).jpg freedive under the ice.jpg  

36 komentářů pod “Potápění na nádech – pod ledem”

  1. Dula

    mráz mi behá po chrbte, dobrééé

  2. Jirka

    Ty jsi prostě šílenec, v tej kose.

  3. bike.lnk

    super:-)… a jaké další položky jsou na řadě???…:-)

  4. LíLa

    Uhhh! Umrzam tu za tebe při tom, jak to čtu! Blááázen! Blázen!!!

  5. vtch

    Kura, synku, když vono je to od nas taka dluha štreka! Tam než bych dovalil… Uvidime, jesli vyjde tvuj druhy pokus na konci února. Jaks avizoval! Tož to bych možna vzal kerehosi badyho do kary a dorazil bych za tebu! Bo jak pravi štajger: Když si cyp, tak lezeš pod led. A to je kura syncy pravda!

  6. hýbň◊š

    to už je pořádná uchýlárna

  7. Buba

    pěkný!

  8. Michal

    hovada!:o)) Neskutečné..

  9. Duchna

    Brrrrrr !!!!!! Pokud je teplíčko tak provedu skorem cokoliv, už jen pohled na fotky je StRaŠnEj.

  10. Carlos

    Respekt, v takové zimě..jsi ocelový muž :-D

  11. kubA

    si blázen:)

  12. staroch

    respekt tobě

  13. Schwara

    Fuj, je mi z toho taková zima, že jsem přestal číst po prvním odstavci!

  14. milhaus

    to musí bejt něco:) a ty zdrobněliny v článku, to je hrozná nákaza, to nechci nikdy chytit:D

  15. perry

    jestli byla tohle první položka, nechci vědět, co na tom seznamu figuruje dál

  16. Tiborski

    Frozen HELL ! respect !

  17. Sarca Parca

    Tak to je gút počin pán Čárys, konečně jsme viděla i Frančesku v mundůru. Parádní report a fota. Jsem schopna pochopit akorát přemrzlý prsty, to znám z ledů a fakt to bolí :-) pa

  18. Čárys

    4: vtch : Uvidíme, Ostraváku, uvidíme ! :)
    4: perry : ano, mám tam ještě větší kokotinu, instroktor sliboval něco kolem – 50 C. Holt zimní plán je zimní plán. Jen počkej, až uvidíš letní.

    Ještě jednou děkuju Františkovi !

  19. čibrut

    Při čtení tohodle reportu jsem získal pocit, že se mi v pokoji rázem ochladilo asi tak o 10 stupňů. Ale zase zábavnej report, tohle číst je snad i lepší než Mladý hlasatel! :D

  20. maloun

    Ano,souhlasím-tohle už klidně snese srovnání s Mladým hlasatelem. Díky!

  21. 100klada

    Ja bych si to dal v lete, ale neco mi na tom planu nehraje… jooooo v lete nebude led :D

  22. assassin

    jeeee mam stejnyho psa, uplne si dokazu predstavit jak cumi kdyz mu panicek zmizi pod ledem:)

    tohle uz je ale moc :)

  23. ddd - andy

    Zzzzz….zima! A tos mě lákal sebou.. S tim mym neoprenem, bez ponožek a rukavic.. začínám se hystericky smát.. 8-D

  24. Čárys

    tssss, vejmluvy ! Ponožky by sis vzal jako já – funkční od HF, a rukavice by jsme naladili ty co máš na hory. P.O.H.O.D.K.A. :)

  25. haf haf

    To je hlavní zpráva toho reportu, ze ma Carys pejska….
    4:Andy: …bylo vedro. V klidu. :-)

  26. Čárys

    To je Pavlíka čubka !
    :)

  27. haf haf

    4:Čárys: …ne ne. Žádnej Pavlik….ale buď v klidu, stydět se za ní nemusíš.

  28. spyke

    respekt, kámo… já se vnořil pod led před nějakými 23 lety ještě za dob Svazarmu… kámošovi pro ten kousek nepřijel parťák a měl nějaký cajky sebou navíc.. tak jsme se lany přivázali ke Škoda 120 GLS na břehu (abysme jako trefili zpět), vysekat díru do ledu, horkou vodu do neoprenu a hurá do vody… zážitek super, byli jsme tam tak 10 min. a hrozilo, že nám zamrzne díra v ledu… ale po výlezu ven kos jako svině, v životě jsem nebyl tak zmrzlej a modrej, koule byly zalezlý tak, že jsem snad chvíli byl i za holku…

  29. hajes

    pod vodou je to pohoda, ale horsi jak vylezes :o) pod vodou je u dna stabilne 4st C pokud se nepletu. super panove. je to stejna romantika jako snehova boure v -15, nulova viditelnost, zamrzle bryle, gore-tex zacina profukovat. na severni pol bych sel, ale pod vodu me nedostanete.

  30. Ross

    best …. jen kdybych tak nenenavidel zimu tak bych to treba prubnul taky….. no spis asi ne…..jsi fakt magor ale nas vzor

  31. Prokyz

    Paráda. Miluju zimu, a tohle obdivuju.

  32. Machy

    hodně velkej obdiv

  33. Čárys

    4: hajes : no cítil jsem se podobně – fakt sem si v tu chvíli, když začalo foukat, začal říkat – vole, to byl blbej nápad :)

    Nu, na konci unora bych to zopakoval – a jen doufám, že se nás najde více…a že nebude taková kosa.

  34. hajes

    2carys: co te nezabije to te zesili (nemam hacky je to od slova SILENY, SILENOST :o)

  35. Čárys

    Co tě nezabije, to tě zešílí ? Muhahahá, tak to jsem ještě neslyšel. Mohu to použít ? Nebo na to máš C ?

  36. vtch

    Taky si hlášku “Co tě nezabije, to tě zešílí” zapůjčím :-)

Komentář: