Cyklojízda Prahou

27261_120101264673337_100000203913525_303957_1000008_n.jpgO tom setkání cyklistů, o blokaci magistrály v dopravní špičce, o všemožných strojích, které se stále dají nazvat kolem… více uvnitř
V Praze (na rozdíl od jiných českých měst – např. Tábor :) se dvakrát ročně pořádá manifestační cyklojízda s cílem poukázat na alternativní způsob dopravy ve městech a zároveň se jedná o setkání všech příznivců kol a cyklistiky. Setkání pořádá nemálo nadšenců v čele se sdružením Auto-mat.

O této akci sem několikrát slyšel, ale až letos sem se jí konečně zúčastnil. Vyrážíme ve složení Dr.Zack, strejda Lundálec, Krotitel s Lindou, Adámos, mr.Křížek and myself. Sraz je ve čtvrtek v 18:00 na náměstí Jirky z Poděbrad.

Už při našem příjezdu je zde nemálo lidí a s blížící se hodinou davy přibývají. Nakonec se nás, podle odhadů policie, schází asi 2000.  Uderem 6 vyrážíme ulicemi směr Muzeum a odtud po magistrále až na Libeň.
Hladký pruběh jistí početná asistence gangu Policie, která na všech semaforech dává cyklistům zelenou. Kde nepomáhají semafory, nastupují strážníci s plácačkama. Díky. O zbytek se starají týpci – špuntaři. Na každé odbočce, či příjezdu týpek jednoduše zastaví a nikoho krom bikerů nepouští. Toto opatření se občas (vcelku pochopitelně) setkává, vzhledem k dopravní špičce, s nelibostí řidičů. Ovšem setkáváme se i s několika pozitivníma ohlasama. Cesta probíhá klidným tempem, máme proto dostatek času a prostoru k hledání známejch v davu a kocháním se stroji a dalším:)

 27261_120101264673337_100000203913525_303957_1000008_n.jpg

Přestože na kole jezdím několik let, tak v tento den sem jel po liduprázdné magistrále v odpoledních hodinách vůbec poprvé. Všeobecně panovala velmi veselá a přátelská nálada, bylo fajn pozorovat hromadu různých lidí, z různých koutů světa na všemožných strojích jak si užívají jedno slunečné odpoledne při stejném koníčku. Cestu s námi absolvují i lidé na koloběžkách, bruslích, skateboardech i longboardech. Jízdu zakončujeme v Libňi před Halou C, kde následuje kulturní program, kterého se ale neučastníme, tudíž nemohu referovat:D

Celkově bych hodnotil akci jako uspěšnou, i když se druhý den dovídáme z novin že akce nebyla povolená. Organizátorům patří dík, stejně jako policii a všem zučastněným. Nezbejvá než se těšit na další „půl ročník“. Ale dost bylo řečí, nechť hovoří pohyblivé obrázky. Pohodlně se usaďte, přichystejte popcorn, celovečerní, necelé 2 minutky dlouhý film, s převážně cyklistickou tématikou právě začíná:.)

- Maara -

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it’s missing. Get Flash Player from Adobe. This error may appear if the URL path to the embedded object is broken or you have connectivity issue to the embedded object. Powered BY XVE Various Embed.

39 komentářů pod “Cyklojízda Prahou”

  1. prochajda

    hezky!

  2. Los tomanos

    Už dlouho chci jet, jen mi to né a né vyjít…

  3. Radek / etbikez.com

    A přesně o tom tahle v podstatě teroristická akce, která přinese jen to, že ostatní nasere, je – “zajezdit si po magistrále.”

  4. KOLOhnatbriza

    Jojo,tohle je velká “paráda” Jen teda doufám,že každej z blokujících využívá ke svojí přepravě po Praze jen a pouze kolo,jelikož jestli ne,tak je to u mě jen bezcharakterní sráč.Mě asi nikdo nebude podezírat z nenávisti vůči cyklistům,v bežný provozu se jim samo snažím ulehčovat situaci jak to jen jde,ale tyhle akce mě neskutečně vytáčí,navíc s ohledem na to,že mám v Praze kurýrku a veškerý zásilky po limitu jdou z mojí kapsy.Jen se těším na chvíli,až zastavím a bude mě blokovat nějaký “špuntař” To asi pak zvednu svoje dvoumetrový,metrák dvacet vážící tělíčko a půjdeme si popovídat o magistrálním cykloterorismu.

  5. kuba

    Radek: myslel sem, že je to o tom upozornit na neutěšený pražský cyklopoměry. Nasere asi pár řidičů co si počkaj o 10 minut dýl než normální hodinku v zácpě, ale zrovna to ti vadí?

  6. Manas TL

    2 Kuba: ono to neni 10 minut. Obcas i hodku, nehlede na to ze se to nezastavi jen na magistrale ale skoro vsude.

  7. Kachna

    To se mě líbí, jak to lidi nasere :-) Příště se asi přidám jak to tu čtu :P On by se svět neposral, kdyby se magistrála zavřela třeba na den, docela by mě bavilo sledovat lidi co si žijou každej den to samý do práce z práce jak by prostě nemohli, chaos a tak, do want!

  8. Duchna

    4: All : Po Praze a na kole, no tak wake up, po těch pseudo-stezkách nemáte šanci, nebo je to hc největší – pruh pro kola kterej navrhoval člověk se sebevražednejma sklonama (skuste se mrknout na Karlín – nářez). Po Praze jedině MHD a na silnici už nikdy – ctím pravidlo třikrát crash a dost. Když už musím (přejezdy atd.) tak koukám a přemejšlím snad nad jakoukoliv možností, která by se mohla stát. Pokud se zabít tak vlastní blbostí v lese a ne blbostí někoho jiného.

    Cyklojízda prahou jako taková mě nechává naprosto chladným – jedině jak to píše Radek z etbikez – pobavit se. Jinak je to stejně k nasrání všech okolo a hate největší. Změním tím, něco nezměním max. se můžu snažit tak že když už musím tak se snažím jet jak nejohleduplněji to jde a v lese když už někoho potkám tak skoro třikrát pozdravím a poděkuju že mě dotyčnej uhne. Prostě to chce měnit náladu nebike haterů po malinkejch kapkách – třeba si pak časem řeknou: “Hele von ten biker není zase taková lůza a co zkusem mu dát šanci…”

  9. Lukas

    To 2M120KG : hmm… Curaci sou v autech a curaci sou i na kolech. bohuzel tech co sou v autech je nepomerne vic. navic maj jednu velkou vyhodu: jen tak nekdo je nesestreli a to se o cyklistech neda rict ze jo. Praha je tak nesjizdna na kole (z hlediska bezpecnosti) ze ja raci zustanu bezcharakternim sracem a budu dal jezdit po parcich, po chodnicich ale na silnici me nikdo nedostane a presto se techhle akci rad zucastnim pac dyz nebudu delat nic tak pak budu opravdovej srac :)

  10. Kachna

    Mno Duchno, vono to bude vo konkrétní lokalitě, já jezdim z Libuše do Dejvic, a jet se to dá v pohodě. Na silnici je to zlo, jasně že se snažim nikoho nesrat, a to ať jedu kdekoliv, ale organizovaně působit chaos by mě bavilo :P Sice teda ta cesta podél vltavy na sever je plná padajících bruslařek a mamin s kočárama, ale co mě brání to objet po trávníku žejo :-)

  11. Radek - etbikez.com

    Kuba: Vadí mi cokoliv, kde si někdo k prosazování svých zájmů vezme za rukojmí lidi, kteří s tím nemají nic společnýho. Stejně tak mi vadí třeba stávkující odboráři, dopravu blokující zemědělci a další skupiny.

    A stačí si přečíst někde ohlasy účastníků – tady je pro velkou část z nich motivací právě to, projet se, kde normálně nemůžou, udělat bordel, vysmát se “těm v těch plechovkách” atd. (stejně, jako si odboráři jedou primárně do Phy nakoupit;)

    Jasně, takovouhle akcí se dá zviditelnit, dostat se do médií, ale řekl bych, že u většiny lidí to akorát zvýší míru jejich nenávisti, jak píše Duchna. Pro zviditelnění je to účinnný, pro dosažení cíle těžko. (A to nerozebírám vůbec, co si o cyklodopravě ve městě jako je Pha myslím)

  12. kuba

    Duchna: chtěl bych žít v tvym světě a pomalu měnit náladu nebike haterů, ale bohužel je to utopie.

    Narodil sem se v Praze a mám jí rád a rozhodně se nesmířím s tim, že městu vládnou plechový krabičky. Neříkám, že cyklojízda něco změní, ale beru to jako vyjádření podpory iniciativě omezení aut v centru a podpory alternativního pohybu lidí ať už v MHD a nebo třeba na kole.

  13. blue

    moc nechápu, jak demonstranti chtějí dosáhnout respektu u ostatních, když sami nejsou během akce schopný dodržovat pravidla a ještě si to natočej a veřejně prezentujou – jízda v protisměru přes plnou, jízda po chodníku, blokování křižovatek po vzoru tramvajáckejch prasat apod… o zmíněný legálnosti akce nemluvim…

    takže tyhle cyklojízdy beru spíš jako exhibici nejrůznějších více či méně podivnejch individuí a ne zrovna dobrej způsob zábavy… a docela by m zajímalo, kolika lidem z těch demonstrantů jde opravdu o alternativní způsob dopravy a kolik z nich to bere jako pobavení

    mimochodem po praze na kole jezdim a rozhodně si nemyslim, že je praha na kole z hlediska bezpečnosti nesjízdná

  14. KOLOhnatbriza

    Lukas:1.kdybych na kole nejezdil a neměl ho rád,tak na těchto stránkách asi nejsem že?Přečti si prosím ještě jednou to,že cyklistům se snažím na silnici co nejvíc ulehčit,protože to znám i z druhý strany.
    2.tohle nemá s kolem nic společnýho,tady jde jen o radost z toho,že nasereme pár lidí,viz. debilní komentáč kachny.
    3.Fakt si myslíš,že tahle akce cyklistům na silnici pomůže?Fakt si myslíš,že člověk,kterej přijedu domů rozpálenej doběla,že kvůli pár hovadům přijel např. pozdě na důležitou obchodní schůzku,k doktorovi atd.,bude dávat příště nějakýmu kolu přednost,mávat mu z okýnka a volat:”Jen jeďte pane cyklisto,mám vás rád a příště si zase klidně odpočinu hodinu na magistrále.”
    4.Čuráky nerozlišuju.Stejně jako pořád slyším,jací jsou motorkáři sráči.Já to beru souhrnně,jako účastníky silničního provozu a jsem názoru,že kdo je sráč za řídítkama,tak za volantem se asi ve vzorňáka nezmění,čili je kravina říkat,že čuráků za volantem je víc.Ne,jen je míň čuráků,co využívají zároveň kolo i auto.

  15. PAJA

    Interesting, na jiných zdrojích jsou jiné informace o stejné akci, např. čísla. Realita, cca 500 lidí, TV Hovn@ 1000 lidí, 720 2000 lidí. za chvíli tam bude celá praha.
    http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2010042601
    http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2010042501

  16. Duchna

    4 : kuba : v Praze jsem se nenarodil, ale žiju tu posledních pět let, postupně jsem bydlel v Řepých->Kačerově->Hůrka a jedině kde bych sednul na silničku a jel se projet je právě až poslední Hůrka a to i přez fakt že koukám na konec plzeňský dálnice :)) – pěkně na ořech a drtit erzety pražskýho rally sprintu. Bohužel jsem pokusem zjístil že to auto je nějak rychlejší, tvrdší a většinou mě nevidí nebo za volantem sedí člověk (občas největší kámen úrazu) no a po trojnásobném zopakování tohoto pokusu jsem nabyl přesvědčení že na silnici fakt ne (nikdy to překvapivě nebyla moje chyba).

    BTW po pár měsících života v UK – Londýn a Leicester + pobyty v různých zahraničních městech jsem nabyl dojmu že Praha má i přez pár drobounkejch much asi nejlepší systém MHD tak proč ho nevyužívat že :))

  17. blue

    a jen mimochodem, mnohem bezpečnějš se cejtim na silnici mezi autama, větší strach mám třeba na cyklostezce od Vyšehradu do Modřan ze všech těch cyklistů, co si pletou cyklostezku se závodní dráhou

  18. Čárys

    4: all :

    Přikláním se spíše ke komentáři Kolohnáta Břízy. Asi o tom napsal to, co je jádrem problému – a skoro netřeba něco dodávat. Takováhle akce je k ničemu, akorát naštve lidi, povolení nebylo, a přesně jak v bodě 3 píšeš, cituji… :

    "3.Fakt si myslíš,že tahle akce cyklistům na silnici pomůže? Fakt si myslíš, že člověk, kterej přijedu domů rozpálenej doběla, že kvůli pár hovadům přijel např. pozdě na důležitou obchodní schůzku, k doktorovi atd., bude dávat příště nějakýmu kolu přednost, mávat mu z okýnka a volat: ”Jen jeďte pane cyklisto, mám vás rád a příště si zase klidně odpočinu hodinu na magistrále.”…konec citace

    …je jakýkoliv důsledek takovéhle akce spíše kontraproduktivní. V Táboře cyklojízdu udělali taky, já se jí teda nezúčastnil, (neboť jsem tuším rubal na Monínci trať pro kola – což je podle mě mnohem smysluplnější činnost), ale se stejným dopadem. Negativní ohlasy z řad řidičů, a zlepšení situace – proč ? Kde? Kvůli čemu ? Nevidím žádný přínos.

    Snad bych i osobně příště jel, nebo na nějaký happening přijel, formou třeba mítingu na náměstí, rozdáváním třeba letáků o situaci, formou petice… (samozřejmě o míře účelu se můžeme dohadovat měsíce)… ale tohle je prostě nátlak – a reakce lidí jsou pak prostě nasnadě. Toleranci to nezlepší, dopravní situace se nezmění, kór když na město přijde 1OO stížností na cyklisty. Přijdou spíše represe, ty nic nestojí a ještě se na pokutách vybere.

    Akci je třeba nejdříve domyslet, ne jí jen apriori bulvár stylem zmedializovat, nebo nedejbože se nasranejma reakcema řidičů ještě bavit. Kamarádka se akce v Táboře osobně zůčastnila, a z jejího vyprávění jsem byl spíše zděšený. Viz jeden koment z fora pod Táborskou cyklojízdou, kdy došlo bohužel k situaci, že jedna pospíchající paní najela svým autem do jednoho z účastníků, zcela cíleně. :

    citace : "Ano konala se kvůli něčemu.. všechno se koná kvůli něčemu. Někdo třeba kvůli něčemu půjde a podřízne vás ve spánku. Opravdu nechápu co za blábol tady vypouštíte. Že ostatní řidiči byli v pohodě, soudíte z čeho ? Nikdo nevystoupil a nenakopal vás? Tak to gratulace. Paní zřejmě nebyla z nejtrpělivějších a bude hůř. Věřte tomu, že ti ostatní nebyli jak říkáte "v pohodě" jen nejsou ten typ, co se narve před vás a jde to řešit. Ono totiž není moc jak jinak postupovat, pokud nechcete jet celou cestu za "závodem míru". Zastavit a vystoupit moc nefunguje vzhledem k tomu, že cyklisté pořád jedou. Dopředu se nedostane bez ztrát na majetku, nebo životech a troubit zjevně nemělo smysl. pochubuji, že to nezkusila. Po pravdě nejlépe se mi zamlouvá postup postřílet vás jako škodnou a pokračovat v jízdě, ale to bych dostal jako za člověka. Až potkáte mě, buďte ujištěni, že to nebude skore jen jedno kolo a škodu na autě uhradíte do haléře. Za škodu odpovídá ten, kdo ji způsobil. Pokud porušujete předpisy, nejedete při pravém okraji vozovky a plnně dle předpisů nedá se svítit. Vidim cyklistu, předjíždim, vybočí mi do jízdní dráhy drc a je na kašil. Neukacá to ani kdyby si o tom natočil další film. Místo střetu, brzdní dráha, všechno ukáže kde se ten lulan na kole pohyboval a že tam neměl co dělat. S přístupem, který předvádíte si ssebou berte rovnou křídu a igelitovej pytel."
    Toliko k reakcím řidičů.
    Co se týče DFENS – občas na jejich stránky chodím, ale jejich neuvěřitelná cyklohomofobie mě hodně zklamala. Už poněkolikáté. Slovní radikalizace a skrytá nenávostná manipulace, podsouvání a skoro až směšný argumenty DFENSe v článku "to nebyl cyklojízda, ale přehlídka hulvátů" http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2010042601 už byla přespříliš.

    Co si ostatně myslet o jakési protiakci, jež bych mohl snad nazvat – "hej pojdte si jedno krásné odpoledne najezdit 35O KM po Praze v autech, jako protest…" mi svým smyslem taky jaksi uniká. http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2010032106

    Všem bych snad jen popřál víc rozumu, než se zúčastním něčeho, jehož vyústěním bude akorát vyostření už tak napjaté situace mezi cyklisty a řidiči za volantem.

    A pár linků, jež je dobré zkouknout : http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2010013105
    nebo tady : http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2010042501

    A jeden komentář, mluvící za vše.

    "Je nošením dříví do lesa připomínat, že slušnost jde při cyklojízdě stranou. Cyklisté jsou čím dál větší nevychovanci, prudí všechny okolo, tedy nejen nenáviděná auta, ale také tramvaje a chodce a je jim to lehce u prdele. Vzpomínali jsme na všudypřítomné obavy Zvířátka Schermera z ovcí.eu, aby jejich automobilní akce nedej bože někoho neomezily, jen o víkendu a jen v pravém pruhu – tak to je těmhle zmrdům totálně jedno. Předpisy se porušovaly jako na běžícím pásu, zcela nenuceně, před očima PČR. Nejde o oslavu volného pohybu nebo jak tomu říkají, jde o to vyprudit co nejvíc lidí, což je objektivně vzato dobře, protože si pumpičkáři v jejich nekonečné zabedněnosti vychovávají nepřátele … a nepřítel mého nepřítele je mým přítelem. Kdyby bylo po mém, chtěl bych cyklojízdy třikrát denně. Trochu měl zarazilo, že ti lidé nebo jak tomu říkat jsou natolik nekritičtí, aby do svých kolektivních onanií zatahovali malé děti na kolech nebo psy. Riziko, že někdo z nich utrpí škody, bylo poměrně velké, což by v tomto případě vadilo zejména u psů. O nějakých helmách vůbec ani nemluvím, riziko úrazu hlavy tady sice bylo, ale riziko úrazu mozku bylo zcela zanedbatelné. "

    Snad bych ještě na závěr doplnil – sám jsem nadšeným cyklistou, a neobhajuji vůbec názory řidičů nahoře – bylyl použity jen jako ukázka toho, jaké pocity v nich cyklojízda taky třeba vzbudí. A tohle chcete podporovat ? Já teda ne. Já chci toleranci, když už na silnici musím, a ne čekat na nějakýho takovýhodle pána až si mě v zatáčce schválně žvejkne ve stylu Luboše Laciny, jehož jsem akcí na podporu rozvoje cyklistiky nasral, například. 

  19. kuba

    emoce víří jou jou tak to má být. na internetu je vždy každý nejchytřejší tak to je a bude (včetně mě, samo).

    dfens a jejich článek bez komentu, podobný hate článek lze napsat na jakékoliv téma, pár fotek, agresivní komentář a je hotovo. Informační přínos nula. Mesík si dal pivo a seděl na trávě v parku, no a co.

    Někdo jezdí na kole v lese, někdo chce jezdit do práce každýho volba. Mě vadí to, že každé ráno musím koukat na smrdící štrůdl aut. Kde v každém z nich sedí sám řidič, je nasraný jak čert a o nějáké ohleduplnosti nebo dodržování pravidel nemůže být řeč.

    Pokud nemůžete vydejchat jednou za půl roku zdržení v dopravě a uplatňují se i argumenty o porušování pravidel.(jízda přes plnou čáru :) – na místě zastřelit) musím se smát. Asi už je bike skejťácká “sedmsetdvácítka” dospělá až sfotrovatělá, protože zrovna tady bych čekal úplně opačnou reakci příspěvků.

  20. Čárys

    Tak v tom případě jsi nepochopil, co jsem tím myslel.

    V kostce – pokud zfotrovatělým přístupem myslíš mé poukázání na fakt, že tohle k ničemu nevede krom dělání bordelu a nasírání ostatních, pak ano, jsem starej fotr.

    Bordel umím dělat taky, ale občas je fajn, promluvit k tématu. A téma bylo – co tohle přinese. Diskutujeme. Pokud jsi čekal že to tu bude samej jou jou komment o tom jak si skvěle s fellaz dáme pražskej štrýt a bude fčecko Oukej, jsem rád, že tě dospělá sedmsetdvacítka mohla zklamat !

    :)

  21. kuba

    asi sem nepochopil, ale asi ani ty.
    Z krásnýho města Tábor podle mě nejde komentovat situaci v Praze. Musel by si poznat na vlastní kůži útrapy kterým sme tu my bikeři vystavený. Stačí se rozjet trochu po evropskejch hlavních městech a uvidíš, že tam je situace v městkym centru opačná. Vyjít vstříc všem alternativám dopravy a autům naopak znesnadňovat jízdu centrem města. V Praze se děje pravej opak. To mi vadí a vadit bude. Zfotrovatěním sem myslel to, že nejrůznější občanský akce (ať akce proti náckům apod) z mý zkušenosti vždy měli podporu sk8 bike kultury (protože jsou to vesměs mladý otevřený lidi bez komplexů) a proto se divím tomu pohoršení z toho, že chudák řidič kterej mě a další stotisíce lidí pomalu zabíjí vejfukem každý den v roce čeká dvakrát do roka ve svý skořápce hodinu.

    Nechci tu rozjíždět nějakej flame, asi mě rozhodila ta jednoznačná zaujatost, proti tomu vydupat si nějáký práva na život v pěkném městě které prozatím patří autům.

    HOWGH měte se krásně, kolu zdar a freeridu zvláště

  22. Čárys

    Kuba :

    ” Jednoznačná zaujatost proti tomu vydupat si nějaká práva ? ” Tohle je bikovej server, kam choděj bikeři. My bychom samozřejmě rádi skvělej evropskej model dopravy ve městě, široký bulváry, spoustu zeleně – Praha (ale i Tábor) je k tomu jaksi geograficky nevhodná. V Táboře dostat se na kole po městě jde jedině po silnici, nebo chodníkách. Taky to dělám, jezdím.

    Já jen, a teď pozor, kritizuju styl, jakým se tohle děje. Radek Broz, biker, Kolohnát Bříza, biker, a i další tu píší pouze o formě nátlaku, která byla použita. A tu, bohužel, se zdravým rozumem prostě podpořit nemůžu.

    Však pohleď, co to vytvořilo. Jak proticyklistickou fóbii to rozšířilo. Kolik nenávisti to spustilo. A čemu to pomohlo ? to je to, nač poukazuju já. Jak se o téhle akci teď bude mnuvit ? Jak teď bude určitá sorta lidí na “bikerstvo ” i díky těmgle DFENS tendenčním a nenávistnejm článkům, pohlížet ?

    Formu, jakou bych zvolil já, jsem popsal ve svém kommentu výše. Nic víc, nic míň.

    To že nejrůznější občanský akce měly vždy podporu skate, či bike komunity, je trochu přestřelené a nadsazené. Jsme individualisté, ne stádo, a i proto tu vidíš množství vlastních názorů a připomínek k formě, jež byla v Praze zvolena. Nikoliv k myšlence, proboha !

    Takže nějak takhle. Skejtu zdar, cyklistům zvlášť ! :)

  23. dr.zack

    Ja nak nevim co k tomu mam rict…Asi to z moji pozice bude znit trochu schyzofrenne, protoze sem se akce zucastnil a zaroven prezentuju trochu opacny nazory, nez ma zdruzeni auto*mat…

    …faktem zustava, ze efektem cele akce bylo maximalne nasrani tisicu ridicu a cestujicich v mestske doprave. Samolibost a zaujatost se kterou automati blokovali dopravu byla absolutne bezprecedentni. Akce nemela pro zlepseni pozice cyklistu v Praze zadny vyznam. Nedoprovazel ji zadny projev, prezentace navrhu, reseni, nebo cehokoliv jineho. Automati maximalne prodali par tricek aby si namastili svoje vegansky zaludky…Myslim ze zdruzeni podobnyho tipu sou naprosto zbytecny. Zlepseni situace cyklistu v Prazske doprave, jakkoliv je doprava v globalnejsim meritku po Praze nesmyslna, bude vzdycky zalezet na individualnim pristupu jednotlivýh cyklistů…

    …Po meste obcas na kole jezdim a v poctu v jakym se kola napr. v Praze vyskytujou neni problem najit si naprosto bezpecnou cestu castecne po silnicich, chodnicich, parcich a jinych komunikacich (jo vim ze se to nema, ale pokud po uzemi cely prahy jede v jeden moment maximalne 3000 kol, neni problem aby se s chodcema na chodniky vesly…perzekuce ze strany MP je minimalni a tak nic nikomu nebrani aby po meste na kole jezdil…

    …znovu ale podotykam, ze doprava po meste typu Praha na kole je v globalnim meritku naprostej nesmysl…proto bude cyklistika ve meste vzdycky minoritnim zpusobem dopravy a s tim se holt budeme muset smirit…je mi naprosto proti srsti aby se staveli petikilometrovy useky cyklostezek za 150 mio, kdyz po nich nikdo nejezdi…

    …zaverem: akce sem se ucastnil ze zvedavosti a ano bylo zabavne poprudit…priste se ale jiz nezucastnim, at uz z duvodu vyse zminenych, nebo proste proto ze organizatori vypadali a svým sociálním chováním připomínaly slušný retardy…

  24. Kachna

    Nojo, pane kolohnát, já vim že to je debilní a člověka to prostě nasere, já to taky nijak nehrotim, řešení to neni, ale ukazuje to na problém, kterej (nejen)v praze nikoho nezajímá. Sice to nic nezmění, ale zas bych nešel tak daleko abych tvrdil že si cyklisti vemou někoho za rukojmí. On se svět neposere kuli ucpaný silnici, mě je jasný že já sem mladej študák, a když přídu pozdě na přednášku tak se nic neděje, ale už ten styl života tu v praze že si každej den jezdíš na půl osmou do práce a jak to náhodou jednou neni podle plánu tak se zboří svět je nahovno.

    Já sám řidičák nemám, na dopravu po praze ho nechci, auto je pro dopravu tady po městě pomalý (nepočítám okraje prahy), v každym autě sedí v tak 5 ze 6 případů člověk sám, vono by mu prospělo jet sockou, samozřejmě za předpokladu že neveze něco velkýho/těžkýho, což si myslim že neni moc často ten případ.

    Vim že muj názor na to je dost jednostranej, silnici se vyhejbám co to de, podle předpisů moc nejezdim (radši pojedu po chodníku kde sou 3 lidi na 10metrech než po souběžný silnici kde je naštosovanejch padesát aut v koloně), to bych v životě nikam nedojel a na každý desátý křižovatce byl mrtvej, ale pochopitelně taky nejezdim na křižovatce na červenou atp., každopádně nemůžu říct, že by se po praze jezdilo dobře, je to sice na kole rychlejší než autem nebo mhd (aspoň na trasách co jezdim), ale že by se na kole dalo plynule jezdit po městě nemůžu říct ani náhodou, a k čemu mi bude že já budu tolerantní k řidičum co si vozej prdel v plechovkách, když pak stejně musim uskakovat ze silnice abych se nevozil po kapotách, já na rovinu řešení tý situace neznám, nebo aspoň ne takový ze kterýho by se řidiči nepos*ali, tak je dobrý na problém aspoň upozornit. Konec konců, nikam v praze nevede jenom jedna cesta, a stoupnout si na náměstí a rozdávat letáky bude asi stejně viditelný a účinný jako ty letáky co mi dávaj patnáctky u vstupu do metra abych šel spíkovat ingliš.

  25. kumi

    Rád bych tu nadhodil takovou malou otázku. Jak by se 2000 cyklistů svázaných z jedné strany auty obsazenou vozovkou, ze strany druhý chodníkem a zástavbou chovalo v případě nutnosti průjezdu vozidel Integrováného Záchranného Systému ? V pravidlech na Cyklojízdy.cz sem o takové možnosti nenašel ani zmínku. Sám sem aktivní u HZS a pokud organizátoři takový případ nezohledňují, jsou to BEZOHLEDNÍ troubové! A už ,ale ne jen, proto se připojuji k “fotrovským” ohlasům na věc.

    P.S. Sám nejsem biker, sem lyžař a mi takové problémy nemáme, takže nejsem zcela fundovaný ke komentování. Nicméně tohle sem si nemohl odpustit.

  26. Papi

    parada! kebyze niesom z Kosic tak sa aj zucastnim, ale to by bolo nakladne cestovanie :D

  27. Manas TL

    Asi to bude znit oproti tem vsem akcim blbe, ale nejlepsi co muzete pro vnimani cyklistu at uz ve meste nebo v lese udelat je se chovat slusne. Proste kdyz nekdo jde po ceste, zazvonit nebo zavolat s dovolenim, majitele nab Hope nemusi ani jedno (staci prestat slapat), a pak kdyz uvolni cestu tak podekovat. Divili byste se, ale potom co jsem treba i opravoval pichnuti a ti lide me dosli a pote sem se s nima dal do reci, tak se divili coze jsem tak slusny a upozornil je a podekoval za uvolneni cesty. Nevedeli, ze se nekdo na kole muze taky chovat slusne. Proste meli zkusenost, ze kazdej cyklista je prase a opere je, pripadne na ne zvoni jak silenec a ani nepodekuje.

    Cely to je jen o slusnosti, a kazdy muze zacit u sebe. Stejne tak jako v realnym zivote. Muze se zdat ze to nic nezmeni hned, ale efekt se driv nebo pozdeji dostavi. Cim vic lidi se dokaze chovat slusne tim lepsi to bude.

    Zni to idealisticky ale je to muj nazor a drzim se ho uz peknejch par let. Usmevem a podekovanim nikdy nic nezkazis.

  28. Duchna

    4: Manas TL : přesně moje řeč, jak už jsem psal o pár řádek dál praktikuju ten samej styl a fakt se někdy i lidi divěj když přibrzdím projedu krokem a hodím díkes za uhnutí….je to jen o toleranci DAS IST ALLES, nic víc, nic míň.

  29. Lukas

    Kolohnatebrizo hlavne do pohody. hele jezdeni na kole pro me hodne znamena v zivote at uz si u toho hvizdam na ulici a nebo si to nekde davam dolu z kopce. a ja sam sem ke kolarum hodne shovivavej i kdyz delaj prasarny. me de hlavne vo to aby byla pohoda a zadnej stres. takovy to: ja nestihnu schuzku, nebo doktora, atd… ty jo tak vyjed o 10 minut driv… anebo prijed pozde dyt co se stane? nakonec vubec nic. a myslim ze to nevyresis ani tim ze pujdes nekomu predvest svoje obrovske telo :)

  30. Jr.

    kde můžu příště na Jiřáku zaparkovat auto?

  31. dr.zack

    Lukas: hele nechci ti kazit idealy, ale s timhle pristupem nevim jak dlouho pochodis…

  32. AT

    jezdim kazdej den autem do prace pres celou prahu, to ze automat na dva dni v roce zhruba na 45 minut “zpomali” dopravu na nekterych mistech prahy a zpozdi tim nekolik desitek automobilu sorry to mi neprijde jako brani rukojmi a srovnani s odborama typu DP je smesne. To ze mesto utraci miliony na nefukcni stezky a pouziva to k nasbirani pozitivnich politickejch bodu je fakt. to ze v berline nebo lodyne se jezdi na kole x krat lip ac mnohem vetsi velkomesta je taky fakt.
    Minuly tyden mi cestou na kole do bohnic na bikrosku clovek ve fabi srazil psa beziciho par metru za mnou kdyz prejizdel silnici. to ze ho trefil ok to se muze stat ale to ze ani nezastavi a jede dal a tvari se ze je mu to fuk je na me moc. Bohuzel at uz cyklisti nebo ridici aut vzdy to jenom o lidech a jejich toleranci k ostatnim.

  33. xup

    nejlepší je se vožrat a běhat po Praze nahej.

  34. Los Tomanos

    Přiznávám, celé jsem to tu nečetl. Jen za sebe říkám, v Praze žiji už celých krásných 26 let.. A ať jsem lítal na XC,FR, nebo jako teď endurko tak po praze se dá. Ano, není to ideální, musí se fakt koukat, předvídat a přemejšlet ale jde to. Za dobu co jezdím na kole jsem neměl na silnici žádnej crash….

  35. XiXao

    Už aby někdo vymyslel teleport.. Pak všichni budou jezdit jen pro radost :) jak na kole, tak autem.. To bude tolerance a ohleduplnosti na každé straně.. Těším se :)

  36. Lukas

    dr.zack: dyt ja vim :) ale aspon uvnitr me s nima pochodim :) (…a mozna i nekdy venku)

  37. rajtyš

    Inu, pročetl jsem si celou diskuzi a…? Souhlasim s XUPem! ha ha ha

  38. Niumi

    Já teda nechápu jak může někdo napsat, že jízda na kole po praze neni problém. Jezdim po praze (dost i přes centrum) docela často a je to větší adrenalin než kdejakej bikepark :) . Po silnici to je vyloženě ruská ruleta s poloautometem a mimo silnice se zas človek neobejde bez bunnyhopů a nenávistných poznámek kolemjdoucích, nehledě na to jak pomalu a ohleduplně se člověk snaží jet. Takhle se asi normální člověk-cyklista do práce dopravovat nemůže. Kdo jezdí na kole po Praze je buď závislák, blázen, masochista nebo messenger (ti stejnak jezdi radši metrem). Pro ostatní je praha kolem nedostupná.
    Osobně beru kolo do práce jen když mi chybí adrenalin v žilách a nemam čas vyrazit zajezdit do přírody.
    Jestli má někdo lepší zkušenost s prahou tak mu závidim. Mě jenom loni dvakrát sejmulo auto. Jednou vyjelo přimo proti mě do protisměru, jednou nedalo přednost při odbočování.

    Nedokázu si představit co bych dělal kdybych neuměl banyhop, protoze se nekolikrat behem jizdy dostanu do situace kdy musim překonat souběžný obrubnik a kdybych ho měl vyjet drc-drc tak si musim nadjet a neco me smete. Normální cyklista na obrubník vyskočit vetšinou neumí a je nemylosrdně lisován mezi kolonou aut a zábradlím

  39. BuFack

    paráda

Komentář: