Špindl ČP DH 2010

spindlcpdh-20.JPGJá jsem se zúčastnil akce na Lipně, ale do špindlu vyrazil náš nový dopisovatel Jouda  -  a stvořil vám moc pěknej report z tratě, tak jak ho viděl on. Plus vynikající fotky od Mistra, a vše je vevnitř. Díky !

Tento víkend bylo akcí opravdu požehnaně. O Lipně se psalo včera a já dnes přidám něco málo o 2. závodu Českého poháru ve Špindlu. Při odjezdu na závod jsem se na novou trať do Špindlu moc těšil. Bylo mi jasné že bude prudká, lano rychlý a to je kombinace, kterou v ČR vídáme zřídka. V pátek po obědě se oblíkám do všech chráničů, vyndávám z auta TR450, platím celodenní za 350Kč a jedu na kopec. Z lanovky pozoruji trať a už slyším první závodníky, jak v technických pasážích používají všechny sprostá slova, co znám.

spindlcpdh-12.JPG

Na začátku tratě nás čekají 2 kamenité klopenky, které ridera absolutně neposílají do směru DH tratě, pokračuje hamtačka na přeskočení prvního dřevěného jumpu přes cestu a pak začne sled otáček „pravá, levá“ ve vysekaném koridoru pro lanovku. Na pár metrů je trať vyvedená i do přilehlých lesních pasáží, které jsou opravdu výživné a o slizké kořeny a pařezy zde není nouze. Celkově je trať opravdu velmi prudká a graduje to v sekci ve středu tratě, kde se takřka krokem slaňuje se zabrzděnými oběma koly směrem k první otáčce, která vám říká  že tady půjde brzo někdo z kola ven. Za polovinou se trať trochu otevře a konečně se můžou pustit brzdové páčky. Následuje několik menších skoků přes odvodňovací kanály a série zavřených klopenek. Na konci nás čeká ovšem třešnička na dortu. Sjezd prudké skalky, ve které jsou přes metr vysoké schody z klád a šutrů a navíc je celá skála do otáčky.

 spindlcpdh-8.JPG

Slovy se to nedá popsat, musí se to vidět. Každopádně zdolat tuto sekci bez pádu se za víkend podařilo jen málo jedincům. Osobně mám skóre 7/1 (1 crash). Sjet takovou pasáž, pokud si dáváte během tratě přestávky je jedna věc. Ale v pomyšlení, že jedu celý to peklo v kuse, všechno mě bolí a řídítka držím jen silou vůle si moje trenky říkají o nášup. Druhou variantou byl objezd, který taky nebyl zrovna jednoduchý, ale rozhodně nebyl tak nebezpečný. O tom, která varianta byla rychlejší polemizovat nebudu, každopádně těžší varianta výraznou časovou úsporu v závodě neměla.

Již při tréninku bylo viděl, že se mnoho lidí s  tratí doslova pere. Po třetím pádu za 50metrů se prostě člověku ze země vstávat nechce a pokud vám to trať nevykompenzuje nějakou zábavností, těžko na ní budete mít kladný názor. K tomu bylo to nesnesitelné horko, které ze člověka ždímalo ještě více energie, než vyžadovala samotná trať. Na nový Špindl se v ČR trénuje blbě, porovnával bych to s tratěmi v Alpách. Potom je snadné poznat na trati, kdo vycestoval a okusil něco jiného než tu naší českou klasiku. Pokud  někomu nepřišla DH trať k chuti, je v provozu stále i druhá freeride trať, kterou všichni známe z let minulých. Ovšem ve zcela novém kabátě, který moc zábavnosti nepochytil. Starý Špindl byl opravdu hodně rozbitý, ale stávající obměna je pravý opak. Na sjezdu ale žádný hliněný terén nezůstane dlouho rovný, tak s postupem času se určitě profil změní.

spindlcpdh-2.jpg

Samotný nedělní závod byl opravdu bojem o přežití. Každého, kdo se rozjel ze startovní rampy obdivuji a i když časomíra v cíli neukázala vítězný čas, závodník na trati musel nechal všechno, co v něm je. Na startu se objevilo několik Poláků, Němců a když počet závodníků nebyl vysoký, konkurence byla veliká. Výsledky závodů, si musíte přečíst jinde, ale celkově vyhrál Adam, před Matějem a Mikulenkou.

Rád bych trať ve Špindlu nějak shrnul. Každý má jiné preference a každému se líbí něco jiného. Všichni se ale shodují, že trať je těžká, do jisté míry stejnotvárná, ale ve  své podstatě jí nic důležitého nechybí. Ovšem co mi na ní osobně chybí je fakt, který se nedá napsat slovy. Prostě mi ta trať moc nebaví. Každému doporučuji si do Špindlerova Mlýna výlet udělat a  trať si pro vlastní názor projet.

Už se těším na vaše názory o trati v diskuzi :)
Díky Jouda

 spindlcpdh-20.JPG

za článek děkujeme velice Joudovi a výborný fotos dodal jako vždy : PROCHAJDA – DÍKY !!!

spindlCPDH (1).JPG spindlCPDH (10).JPG spindlCPDH (11).JPG
spindlCPDH (12).JPG spindlCPDH (13).JPG spindlCPDH (14).JPG
spindlCPDH (15).JPG spindlCPDH (16).JPG spindlCPDH (17).JPG
spindlCPDH (18).JPG spindlCPDH (19).jpg spindlCPDH (2).jpg
spindlCPDH (20).JPG spindlCPDH (21).JPG spindlCPDH (22).JPG
spindlCPDH (3).JPG spindlCPDH (4).JPG spindlCPDH (5).JPG
spindlCPDH (6).JPG spindlCPDH (7).jpg spindlCPDH (8).JPG
spindlCPDH (9).JPG spindlCPDH.JPG  

15 komentářů pod “Špindl ČP DH 2010”

  1. ddd - andy

    Jak to tak všude slyšim a čtu, tak to vypadá, že máme další technickou trať, která nemá metr hluboký koryta od brždění. A co teprve za bahna? Márošák sobě! :-) Už se tam těšim..

  2. DD

    me trat bavi moc, a bejt mladsi a chodit do posilovny tak se raduju. skoda ze ten trend poradnejch trati z kopce prisel tak pozde, hehe…mno nic, jdu prodavat silnicky :-)

  3. Carlos

    Ten týpek má botky na motocross? :-D http://720.cz/wp-content/spindlcpdh-8.JPG

  4. Pól Bulva

    no to víš, Číža…

  5. jarek

    Číža v těch botech jezdí snad už 15let, či kolik :-D
    Trať dobrá, i když je to stále levá-pravá, tak se mi určitě jednotvárná nezdá. Odvodnění poměrně dobré.
    Já osobně bych jí ale vytkl:
    Jak píše Jouda, první dvě klopenky opravdu člověka na DH trať nepošlou, díky tomu dvoják za nimi je neskutečná tahačka, také ho skákal málokdo.
    Střední- asi nejprudší nenakopané části tradě by neuškodilo nakopat alespoň v odklopených zatáčkách opory, aby se nemuselo jet jen v drážkách, určitě to přidá na zábavnosti. Přesto to trati na obtížnosti neubere. Když před časem překopali a rozšířili původní trať v Jasné na širší “chodník”, tak se zdálo, že to už “nebude ono”, ale opak je pravdou, ony ty kameny a kořeny zase vylezou.
    A co mi přišlo zbytečné, byla výška čtyř krátkých lávek. Při jejich výšce byl dopad dost na placku.
    Jinak trať i zázemí super.

  6. jarek

    A permice za 350Kč je určitě OK

  7. Mára

    jarek : když si to letěl rychle tak tam dopady byly :)

  8. tomaass

    zkoušel někdo ten velkej dřevěnej ?

  9. Jr.

    Plně souhlasím s Joudou, až na fakt, že mě se trať líbí velmi :). Přesně jak říká, ta pasáž, kde se slaňuje na brzdách ve volnejch kamenech neni uplně vončo :). Co jsem tam byl týden před závodama na vlhku, tak moje bilance na skalce byla 5/1 :D …jaké číslo vyjadřuje tu a onu hodnotu si doplňte sami :D

  10. jarek

    Mára: to máš pravdu, rychle jsem to neletěl, tlumil jsem co to šlo :-)

  11. coolo

    pokud neco nejde ( jako ze klopky neposilaj na DH..atp. ), neni to vina trati, ale toho co se tak pevne, s vidinou toho co ho teprve ceka drzi riditek.

    Jinak uz se tesim na dalsi Joudovo psani, jde mu to. A ty fotky… to neni v malovani, ze?

  12. David

    Cela ta vrchni cast po ty dva prescestaky je vyresena uplne dementne. Zbytek ujde.

  13. bratr tří sester

    lepší fotky by nebyly?

  14. koZa

    Velký přescesťák skákal třeba Rico a bylo jich pomálu víc…Trať je perfektní.Tohle je trať,která nutí uvažovat a ne jen letět dolů.A kdo jezdí v drážce je ovce:-D Mějte se…koZa

  15. Milan Cizinsky

    Carlos:
    Jo nejakou dobu vozim vysoky boty (ale s SPD), tohle je z roku 1999
    http://www.mtbserver.com/archiv_kolocz_replace/mtbserver/Zavody/Zavody.htm
    aspon nemam tak omlaceny konve…..

Komentář: