Backcountry – zimní punx

sneznice21011-3.JPGTak jsem se rozhodl, že letošního silvestra strávím někde jinde, než u moře, kde jsem byl posledních pár let. Takže jsem Monaco vyměnil za bílo a teplo za zimu, a částku macatou za částku malinkou. Jak vypunkovat Špindl aneb 5 dní na horách za 23O kč – inside.

Takže protože jsem posledních pár týdnů v zajetí sněhu a bílé barvy, rozhodl jsem se že to je třeba trochu nakopnout a vyrazil na sněžnice někam na dýl. Protože se blížil Silvester a Finančák bude v lednu nemilosrdnej, byl plán jasnej – hurá do Špindlu a co nejvíc zadarmo.

Hodně mi k tomuhle rozhodnutí napomohl fakt, že ve Špindlu je Máára, kterej dal výpověď na golfu a dělá teď ve Svatíku inštruktora lyžování – takže jsem věděl, že kdyby bylo uplně zle, mužu se u něj třeba umejt nebo tak něco. Dalším plusem bylo, že na Žalý mířil Andy s Alicí, na Silvestra.

"Z důvodů ideálních sněhových podmínek na horách bude až do pondělí 3 prosince zavřeno. Děkuji za pochopení." zněl nápis na ceduli, kterou jsem v pondělí večer vylepil na obchod. Jen jsem do auta dotankoval vodu, věci tam už byly nainštalovaný z vejletu s Manasem a vyrazil směr zážitky. S Tetou jsme to vzali přes Monínec, přespali tam a slušně pojezdili i v uterý dopoledne a pak už hurá Praha. Smíchov, lezení, a den poté již doťukávám poslední kilometry do Svatýho Petra. 

Na místo přijíždím v – 17C a se stoupající vejškou se teplota pořád snižuje, když parkuju u sjezdovky (děkuji Máárovi za VIP vjezd do Svatíku) okamžitě zapadám. Jdu vykopávat auto, což mě rozehřívá a až mi lopata naférovku mrzne ke kůži, je mi teplo. Hurá roztopit Trumu a do postele. Filmík, knížka, a celkem mrtvej jdu bydlet. 

sneznice21011-3.JPG

Ráno není kam chvátat, takže se oblíkám až kolem 8h, vařím si čaj a scházím se s Máárou. Chvilku kecáme, dlouho jsme s neviděli, a plánujem co a jak. Plán je následující. 

Já sněžnice. Batoh. Do batohu snb botky, na nohy fiveteny, salewy na sebe, do báglu tenký goráčový kalhoty, kamerku, termosku s čajem, mobil. Jedno náhradní Merino triko. Domluva je taková, že Máárovi nahlásím dycky směr, kudy jdu, kam chci dojít, a až budu nahoře, a až přijedu dolů, dycky napíšu. On občas zčekuje telefon. Kdybych se v daný čas neozval, volá mi, kdybych to nezvedal, volá horskou. Číslo na horskou mám taky, telefon nabíjím každý ráno, vše domluveno. Mapu si neberu, páč po značkách určitě nepůjdu a kámoše taky ne, nikdo mi totiž nestačí, haha. 

Snb zastrkávám pod popruhy batohu. Na záda, aby mě tam nedřela hrana, mám kousek tapecírungu z auta, kterou si zastrčím za pásek kalhot – takže hrana se mi opírá o něj a ještě je mi teplo na bedra. Batoh váží cca 12kg, když mám mokrý věci tak i víc. Mě to nějak nevadí, sedí mi to pěkně, nevidím problém. Sněžnice, náhradní repku do kapsy na opravu, nůž, jdu. 

Dneska to beru směrem ke Stohu. Když už mám traverzu dost, beru to prostě bez rozmyslu nahoru, naprosto přímou cestou. V tomhle jsou sněžnice fakt užasný – žádnej skialp se tomuhle nevyrovná – ta svoboda jít jakýmkoliv směrem jakýmkoliv terénem. Prostě rovně. Kdo to kolem Stohu zná, ví že svah je tam přísnej. Za 2 hodinky jsem nahoře na pláních. Konečně sem svítí slunce a teplota stoupá na příjemnější hodnoty, tak těch – 10 bych tipl.

sneznice21011-12.JPG

Jdu ještě nad Stoh, dávám se teda vlevo, a když už to vejš nejde, beru to opět lesem směrem na Pláně. Na Pláních jsem za další hodinu a začínám cítit nohy. Myslím že na rozchození 5 hodin stačilo a tak jí beru dolů. V půlce se napojuju na modrou, přejíždím na červenou, a zaříkávám se, že tohle je naposled, co jedu po sjezdovce. Ty lidi sou děs. 

S Máárou dáváme polívku dole v restauraci, je asi 15h a polívka za 4O kč je výživná a chutná. Je narváno. Chlapík co sedí naproti se nějak nemá k dopití drinků před sebou, takže se ho slušně tážu, jestli "..pán ještě ten džusíček dosaje.." a když prej není jeho, tak si ho s chutí dávám. Máára mu řiká : "Přece to tu nenecháme !" a oba se tlemíme.

Je šílená zima. Jdu se převlíct do auta, teplota opět atakuje -20 a já mám kompletně zamrzlou všechnu vodu v autě. Neudělám si ani čaj, protože v barelu je kostka 15kg ledu. Jdu se teda přes celý město vykoupat do bazíků, Mááta jede pro přítelkyni, v bazíku hlásím že jsem student a mám to za 6O,- Na hodinu a půl. 

Večer se scházíme u Mááry na pokoji, kde bydlí s inštruktorem Jeníkem, což je děsnej démon. Dáváme volkom drinky z Božkova a kolem 2Oh jdou na sjezdovku bobovat. Čehož se já už neúčastním, a jdu rozmrazit auto. To byla děsná práce. 

Spacák, peřiny, film na ntb a kolem 22h spát. 

sneznice21011-18.JPG

Další den je program jasnej. Vstávám hodně brzy a jdu směrem na Kozí hřbety – včera to totiž vypadalo z plání fakt best, pláně macatý a les jen poskrovnu. Píšu Máárovi plán a začínám nastoupávat po hřebenu od Špindlu. Deru se tak hustým lesem, že mi prkno na zádech pořád vadí o stromy a větve. Tohle fakt miluju. Po kolena v prašanu, totální ticho, pudr padá a les popraskává pod tíhou let a sněhu…a ty se zastavíš a nikde není nikdo, a cítíš se součáští toho všeho…takhle se cítí bůh ? 

Občas stojím a koukám třeba 5 minut z toho malýho chrámu z větví a stromů, uvězněnej a obklíčenej tímhle materiálem, než mě zima probere a donutí jít dál. Po 3 hodinách stoupání si dělám záhrab ve sněhu a pauzu na čajík a sváču – tyčinky od Nutrendu fakt pomáhaj. SNB je teplej od zad, takže sezení je příjemný, a hlavně ty výhledy…

(tohle je teda z plání…)

sneznice21011-13.JPG

Kolem 14h 3O jsem nahoře na Kozích hřbetech. Dělám si dneska už druhou sondáž na kvalitu sněhu, stejně jako dole tu je sníh pěkně kompaktní, převěje žádný a tak to bude bezpečný, v rámci možností. Začíná se dělat hnusně, a tak píšu naposledy Máárovi, že začínám sjíždět, kde jsem, a kde vyjedu a padám dolů.

Freeriding v hustým lese. Teda, lidičky, na snb jezdím…počkej…21 let. Myslím že to mám v noze. Ale u freeridingu v hustým, fakt hustým lese (ne jako na Medvědíně, kde je to řidší než můj porost na hlavě) je buď : O horzný střelbě. Nebo : o chůzi pěšky dolů. Nějaký přesakovaný oblouky mě neberou, takže jí prostě celkem svižně smažím dolů, občas když vidím že se tam nevejdu, tak si kreju obličej a cedím se těma suchejma větvičkama až třísky lítaj. Do školek s malejma stromečkama zásadně nejezdím, většinou jen pláně a nebo hustej les… dvakrát jdu pěkně na držku, když se mění složení sněhu a já to zrovna nečekám.

Freeride je fakt o totální kontrole prkna a povrchu a nebo o sebevražednejch sklonech kombinovanejch s nerozumem. Já věřím že mám to první…

6 hodin nahoru.

20 minut dolů.

Ale baví mě to fakt moc. Začínám bejt hrozně závislej. 

U auta zjištuju, že mám asi hlad, nebo co je to. Takže si rozdělávám v tom zmrzlým autě vařič a jdu si udělat těstovinky. Jsem lehce zapocenej a začínám mi bejt zima. Venku mrzne až praští a lidi co choděj kolem moc nechápou. Sníh jsem se snažil nabrat co nejčistší, těstoviny ale stejně chutnaly po chcánkách :) Aspon nemusíš solit. 

sneznice21011-16.JPG

Jsem už zmrzlej fakt moc, a unavenej fakt nejvíc, ale stejně jdu přes celý město do bazíků. Tam přicházím už fakt vyfluslej, s tím že si odpočinu ve výřivce (ono je to fakt přes celý město, tak 2km, odhadem) a ono PRD. Bazén mi zavíraj před očima, on je vlastně ten Silvestr, takže konec. Dobře teda, belhám se zpět do Svatíku. Když jsem zpátky u auta, napadá mě, že nemám nic na večer. Tak se rozhoduju jít zpět do Svatíku. Po dalším dlouhým belhání jsem před krámem. ZAVŘENO. Tak tohle už mi asi mrdne. Znova teda jdu zpět. Dneska jsem nachodil 2Okm na sněžnicích a teď už tak dalších 6km po městě, jsem totál.

Chvilku odpočíváme (klucí na pokojích a já v káře, topím si a ve spacáku podřimuju) a je večer a vypukává ten Slivestr. Aby jsme toho nedali málo, tak chození dneska nekončí. Plán je totiž jasnej – vylézt nahoru na černou a silvestra voslavit tam. Dobře, akce začíná. Jdem jen já, Máára, Alshy a Jenda. V půlce mě už bolej zle nožky. Když už si myslím, že už nemužu, stane se věc, která mě přesvědčí, že mám sil ještě dost i na to UTÍKAT. 

Jenda se totiž na jedný zastávce začne hrabat v ovládání sněžného děla. 

"hele, to je čudlíků! "


"Voe, nehrabej na to."

"Jůůů! Hele, tady je klávesnice." Cvak.

"Co děláš ?!? Nehrabej na to !! " začínám mít hrozné tušení.

"Hahahaááá, tůůdle je další čudlík." cvak. 

Blik blik blik, výstražné oranžové světlo se spouští, k tomu hukot nabíhajících agregátů, koukám na něj, koukám na špindl, koukám na něj a řvu : "Ty voe, zdrháme, než nás najdou !!!" A rveme jí do lesa. Jsem jen ve skejtovkách a Jenda za sebou táhne sáně a boříme se po pás do sněhu, ale utíkáme. Na sjezdovce se rozjíždí zasněžování a spouští se voda. Já ho zabiju : )

Nakonec jsme nahoře u Mááry, kterej šel s Alshy napřed. Děláme si posed ve sněhu a je zima jako kráva, fouká ledovej vítr a je fakt kosa. Kolem jezděj sněžný skůtry a dělo stále funí a funí. Když už si myslím, že nemužem udělat nic potencionálně nezákonnýho, Alshy objevuje vstup do rozvodny vody a vlejzá tam. Takže protože je tam teplo a do půlnoci zbejvá ještě celkemdost času, kempujeme a popíjíme pěkně v teploučku, s vidnou jak nás počouděj až nás najdou. Tak si balíme brko a hned jsme klidnější.

sneznice21011-19.JPG

Silvestr, všude to bouchá jak kdyby se blížili Hunové a my boucháme šáňo a sledujem tu bitvu. Dle mě vyhrála Arnika. 

Majstrštik konce je sjezd na kluzkách, saních, podprdelnících dolů. Je to strešnej metal. Jeník vylítává na teréní nerovnosti, letí vzduchem, sáně klesají, Jenda ne. Máára v oblacích prašanu a já ztrácím kluzku. Dolů přijíždíme lehce dobitý a totálně mokrý. 

Hlad se hlásí a tak ještě žerem na pokoji a já jdu kolem 3h ráno konečně do postele. V autě je strašná kosa. A hlavně, vstávám za 3 hodiny. 

To byl den ! Skoro bez přestávky pořád v pohybu, ani nechápu co jsem dneska všechno nachodil a stihl.

———-

Je 6h ráno a já se začínám balit na vejlet. Máme dneska totiž spicha s Andym na Mísečkách. Je mlha a fouká vítr, sněží. Než abych někde bloudil v lese, beru to kolem lanovky nahoru na Medvědín, což mi trvá přes 2 hodiny. Z Medvědína sjíždím na Mísečky, přičemž zjišťuju, že ve Fivetenách se dá celkem obstojně jezdit na snb, sice to trochu bolí, ale jde to. Teda na upravný sjezdovce : )

Na Mísečkách koukám na tel, spich s Andym je v 1Oh, je půl desátý a na tel zpráva od Alice, že Andy nemá sebou tel, ale že jde ze Žalýho na skialpech, takže prej nějak dorazí. Hm, pecka. Jsem zpocenej a zzačínám mrznout a tak tu zevlím, vycházím si to ještě jednou nahoru a sjíždím dolů, pak Andy stále nikde, tak jdu na chvíli do půjčovny snb a ohřívám se u kluků. Po hodině čekání Andy stále nikde. Dospívám k rozhodnutí, že na něj mrdám, a jdu teda znova na Medvědín…po 15 min konečně volá. Takže zase zpět a shledání jak po letech : )

sneznice21011-9.JPG

Společně pak nasazujem cajky (Andy koupil ski alpy a já mám svou klasiku) a ťapeme nahoru. po zhruba 2 hodinách a pár přestávkách jsme opět na Medvědíně (už sem dneska nepůjdu, slibuju si to) a plánujem další trasu. Je jasná – sjezd do údolí Bílého labe. Vrstevnice napovídají, že to bude metelice. 

Převlíkám se, přezouvám, fouká a je zima. Ještě odškrábat prašan z ledem pokryté desky a už to i jede. A už jí mrskáme. 

Freeride dolů je fakt moc. Kopec se pořád přivostřuje, až je to fakt přes 5O stp, ramenem dřeš svah, les houstne a klacky pod sněhem přibejvaj. Chvilkama to bylo fakt o přežití. Škoda trochu toho měkčího sněhu, kdyby byl fakt přemrzlej prašan, bylo by to ještě lepší…

Živí a zdraví jsme dole. Přechod potoka jako boombónek na závěr a pak už jen zpět na spodní stanici Medvědína. Andy jede na lyžích a já si těch dalších cca 5 km pěkně odťapávám po svejch. Občas mě sveze na patkách lyží, což je zábava nevídaná, fakt TAXI. 

Na Medvědíně chytáme ski bus na Hromovku a na Hromovce zjišťujeme Andymu spoj na Žalý. Jede mu to za 2O minut, takže pohodka. Loučíme se, koukáme na hodinky, a oba si sdělujeme časy. Já jsem 7,5 hodiny na cestě, s 15kg batohem a za to jsme byli odměněni 15 minutama sjezdu. Andy má za sebou takovejch 2O km na lyžích. Jsme uplně vyřízený. Takže si máváme, a rozcházíme se.

Jestli tohle mělo bejt jak na novej rok, tak po celej rok, tak to se budu celej novej rok totálně ničit. Protože jsem zničenej. A opět zmrzlý všechny věci, i komplet voda…

sneznice21011-14.JPG

V autě jsem tak mrtvej, že si nemám ani sílu udělat jídlo, tak se zastavuju jen za Máárou na pokoji, dávám nabít NTB a jdu do bazíku. Tam vířivka, a cestou zpět regulérně usínám za chůze. Je 19h a já padám mrtvej do postele. Přestávám počítat dny co jsem tady. Bezvědomí. 

Poslední den ve Špindlu. Ráno se oblíkám opět hodně brzy a ještě za tmy jsem na cestě na Kozí hřbety. Tentokrát to beru mnohem rovněji, za Horalem nahoru a už za 2h jsem nahoře. Rychlej freeride dolů a v 1Oh už snídám u auta. Celkem chvátám, protože chci jet ještě do Prahy na Smíchov na velkou stěnu, ale musím taky dom, protože jsem 1O dní v autě a už bych taky potřeboval vyprat a t p. I mě dohání nutnost využít výdobytků civilizace. 

Takže tím končí moje krkonošská odysea. 5 dní jsem tu pospával, punkoval v autě, jedl zbytky a pil cizí rum, abych utratil co nejméně, a užil si to co nejvíce. Narovinu říkám, že už nikam na lanovky nejedu. Já už jen na sněžnice. Prostě tohle mě baví asi nejvíc. Hrozně si nandat, nikoho nevidět, vše udělat jen svépomocí a žít tak nějak jako cikán.

Tak a vy, co jste dočetli až sem, taky vy máte můj respect. Už vás nechám pracovat. Takže – to je vše, přítelé.

Zase někdy, něco.

A na závěr – rozpočet akce.

2h polívka á 4Okč 80,-

1x bagetka za 40kč ,-

Dvakrát bazén á 6O – 120,-

————–

Komplet akce 5 ti dní ježdění a BC = 240,- korun českých. Možnost mají všichni…

Snad brzy už i něco o bikingu. Protože další vejlet je na spadnutí… 

Veliké díky Máárovi a Jendovi za azyl, a Alshy za fotos !

sneznice21011 (1).JPG sneznice21011 (10).JPG sneznice21011 (11).JPG
sneznice21011 (12).JPG sneznice21011 (13).JPG sneznice21011 (14).JPG
sneznice21011 (15).JPG sneznice21011 (16).JPG sneznice21011 (17).JPG
sneznice21011 (18).JPG sneznice21011 (19).JPG sneznice21011 (2).JPG
sneznice21011 (20).JPG sneznice21011 (21).JPG sneznice21011 (22).JPG
sneznice21011 (23).JPG sneznice21011 (24).JPG sneznice21011 (25).JPG
sneznice21011 (26).JPG sneznice21011 (27).JPG sneznice21011 (28).JPG
sneznice21011 (3).JPG sneznice21011 (4).JPG sneznice21011 (5).JPG
sneznice21011 (6).JPG sneznice21011 (7).JPG sneznice21011 (8).JPG
sneznice21011 (9).JPG sneznice21011.JPG  

43 komentářů pod “Backcountry – zimní punx”

  1. Alshy

    tenhle silvestr neměl chybu…ablolute best:) super partička a spousta zážitků:)

  2. KRAJIC

    Máš můj velký obdiv a respekt. Ty pocity splynutí s všehomírem v zasněženém bezlidném lese znám a jsou úžasné.

  3. Keli

    Pekne. Predevsim respect, ze jsi za 5 dni snedl jenom dve polivky a bagetu :)

  4. hýbňoš

    já bych chcípnul

  5. Ovar

    Tak tohle bych nikdy nechtel zazit :-/

  6. proky

    Paráda. Nejsem zastáncem vandalismu, ale pustit sněžný dělo a “vloupat” se do rozvodny vody člověka zahřeje…

    Vždycky tvoje články s nadšením přečtu, ale to vyúčtování mi lehce zkazí náladu… Ale v součtu je to boží, velmi inspirativní.

  7. camel

    Jop ziju tim uz roky.Ceske ski arealy jsou nejlepsi recept jak se poradne nasrat a na vsechny ty vleky a lidi hodit bobek!
    Alpy mi pak otevrely novej rozmer kdy se diky vlekum dostanu blyz ke svejm vysnenejm lajnam a pak uz tam rad na sneznicich dojdu.
    Stoh kdyz tam nejsou lidi je taky super,protoze si pak ten dlouhej dul z plani muzes dat diky vleku treba petkrat.
    Ted jsem to vse vymenil za ostrov v Atlantickem oceanu,kde jsou kopce asi jako krkonose,vlek ani jeden,snehu asi metr a nikde nikdo.
    Stay safe,ride free,enjoy

  8. eMeT

    Respekt!

  9. Marv

    Super článek Čárys, opravdu respekt, taky bych někdy chtěl takhle zapunkovat:)

  10. psm

    Ty jsi neuvěřitelnej pankáč. Tohle bych nedal, ani kdybych byl bez závazků. Klobouk dolů…

  11. spin

    Libovka.
    Akorát teda nevim esli je úplně dobrý se rozepisovat o ježdění v II. nebo kolikátý zóně NP a že jste šli/jeli 3km v běžkařský stopě k Pramenům Labe po freeridu z Medvědína.

  12. Cahyn

    Bylo to dost..:)

  13. tomaass

    camel: kde zase jsi a kdy už mě vezmeš někam sebou

  14. Čárys

    4: Keli : Ale kdeže : Ještě jedny těstovinky (v autě, viz foto) tak 5 přesnídávek (snídaně) a tak cca 10 tyčinek od Nutrendu – (svačinoobědy na kopci). Plus od Mááry nějakej sejra, když byl Huli-Hlad. :)

    4: Proky : Já vím, vyučtování je takovej bombonek nakonec, kterej značí, jak moc jsem to vypunkoval. Je to v podstatě zavádějící, ale mě to baví :) Trochu se omlouvám, taková moje uchylka…

    4: Camel : Amen. A přečteme si o tom i my, mutanti ze 72O ? Plíííssss.

    4: spin : II – nebyla. My jeli přesně po hraně dvojky, a dole na Labi byla cesta široká asi 4 metky, skoro bez znatelné stopy, a poměr běžkarů – pěšáků byl asi tak 1 ku 9ti – Andy ti to potvrdí. Nehledě na to, že jsem šel mimo stopu…

    Dvojka byla určitě kolem Kozích hřbetů – ale narovinu – v Krkonoších se jezdil FR před 1OO lety, před 3O ti lety, a bude se jezdit asi dycky – ostatně když tě instruktor upozorní, že se nikam nesmí, hlavně ne t.a.m.h.l.e. a ty se ho dotážeš co je to tam za stopy, odpoví : “To je Jindra” tak si asi představ, jak rovný a rovnější si sou nějaký lidi – a že o přírodu tu jde až v tom posledním místě.

    Kolikrát si vzpomenu, jak jsme s DH tratí nesměli ve Špindlu ani o metr do borůvčí, aby pak vymrdali celou Hromovku bagrama – a s tímhle vědomím jim na zákazy kašlu. Jedu si svůj vlastní kodex – nikdy ne lesní školky – a ten dodržuju. Přírodě to nevadí.

    Ale apriori ti rozumím. Psát o tom bych asi neměl. Ale já píšu. Mea maxima, curva, culpa. :)

  15. Dula

    docital som do konca a uz idem pracovat…
    parada, uplne tie mrazy a ten sneh citim, proste parada aj ked som viac letny typ..
    za to uctovnictvo na konci by financak nebol moc happy, co?

  16. Carlos

    Five Teen boty, to jsou ty “neopreny”?

  17. Michal

    za takovejhle malej peníz si užít tolik srandy to je velká paráda :) hezký čtení

  18. Čárys

    4: Dula : Finančák mě obere at tak nebo tak :)
    4: Carlos : Neopreny? Nevím jak to myslíš – tohle jsou klasický bike boty, model “Rennie” Jen jsem je napustil impregnací na kožu.

  19. Los tomanos

    Čárys: Nepřemejšlel jsi nad tím, za kolik korun by jsi skončil kdyby jsi neměl u koho “sockovat”??? :)

  20. Čárys

    Ale ano.
    Kolik jsem to asi tak u toho Máry sežral – mhhhmhmhmmm, tak za 3O kč. A vypil jsem rum tak za kilčo. A jedna káva od Jeníka (káva opravdovejch znalců – turek co v něm stojí lžička.)

    Takže shrnuto – zhruba za stejně. Já popravdě spím v autě i když mi mnozí (Andy, Petr, Silvi, Franta…) nabízí ať spím u nich doma. V autě je v autě. Kemping forever a for ever :)

    Popravdě, už dávno jsem se odnaučil – asi tak před 15 ti lety – odmítat pohoštění. Když se mě někdo zeptá, takovou tu slušnou otázku, "Dáš si čaj, nebo kávu?" tak ač je přirozeností všech lidí říct : "Ne, díky..." i když moc chtěj, a na stejnou otázku o jídle taky odmítnout, já neodmítám nikdy.
    Už dávno sem se naučil : "Jez kdy můžeš a co ti dají, později nebude co a nebude čas."

    Takže klasika u Andyho, nebo Petra : "Dáš si čaj, kávu, nebo něco k jídlu ?" odpovídám dycky : "Dám si čaj, pak něco k jídlu a nakonec kávu, muhahaááá…"

    Ale stejně mě máte rádi, že jo, kamarádi ?

    PS: Na závěr bych chtěl říct, že jim občas nabídnu, že začnu přispívat na nájem, ale jejich problém zase je, že jim slušnost nedovolí říct – "Naval litr." Muhahaauuauaua

    ……………………………

    Tak to je vše, jen polemika na konec dne a já jdu ven, je tam tak krásně, čelovka nachystaná a sněžnice taky. Pápá zítrááá

  21. Los tomanos

    Tak je jasný že když ti to nabídnou, tak to myslí vážně. Přece by neříkali: dáš si čaj?kávu?jídlo? Ty: čaj, díky. Oni:he sorry, nemáme :D
    Já to chápu, to byla otázka jen pro zajímavost… :)

  22. perry

    Hele pan podnikatel s pohybem na účtě 3 mega/rok, kterej dopíjí džusík v hospodě, to už by moh i pan Skrblík závidět :-) Ještě si neodpustim, že když připočteš náklady na naftu, bude konečnej účet asi jinde.

    Tak to bysme měli a teď už jen slova obdivu a chvály. Naprostej souhlas, moje nejhezčí vzpomínka z minulý zimy je, jak stojim sám na sněžnicích uprostřed ničeho a jenom čumim na tu bílou krásu.

  23. Carlos

    Perry: Pocitam spis, ze to je obrat a ne cistej zisk :)

  24. hajes

    peknej bejvak :o)

  25. miki

    Nj, takže potřebuju 230,- a nějaký drobnosti [např. auto, skialpy, kamarády s autama a skialpama, instruktora FR lyžování...:)]. Muselo to bejt super, doufám, že taky někdy zažiju takovýhle akce, stačila by ta bobovaná po černý:))

  26. Šárka, bývalá Maňasová

    Ahoj Čárys. Já dala na Silvestra výstup na Sněžku spolu s přenocováním na sněhu. Řeknu ti, že to byla bomba probudit se v závěji s vycházejícím sluníčkem. Nutno říci, že na Sněžce bylo dost lidí (to jsem čekala), ale skoro nikdo neměl věci na přespání. Přemýšlela jsem o nějakém sněžnicovém výletu s přespáním, ale bojím se chodit mimo značky, kdyžtak asi jedině s GPS. Jinak to tvoje jídlo, jako mnoho lidí, nechápu. Já se trochu hejbnu a už mám hlad. Cestou nahoru jsem žrala rozinky jako divá. Nahoře pak po půlce šáňa a pár locích z placatky jsem ji měla slušnou. Nicméně rozhodně inspirativní článek. Dík.

  27. MKR

    Čárys: Proč by tě měl Berňák obrat ??? Neříká tvojí paní účetní “neberu daňového poradce” (neb komu zbylo na daňového poradce tomu byla vyměřena malá daň :) ) něco jako OPTIMALIZACE základu daně ???
    Jinak obráceně: Ty si jedeš svojí (fandim ti) !!! Berňák tě lízne protože máš malý neurčitý náklady a nějaky určitý příjmy … a všechny z těch selebríí ze Špindlu, který jsou druhej den v Blesku si udělaj optimalizaci a Ty jsi v prdeli a oni tzv IN :(

  28. hýbňoš

    Musím souhlasit s čárysem že když nic ze slušnosti neodmítáš, nemusíš pak doma ani jíst ani pít

  29. Čárys

    4: Šárka : Tý jo, to zní dobře – ale otázka zní – ve stanech, nebo v závěji ? Počasí vyšlo excelentně…Každopádně velice dobrá práce.

    4: MKR : Protože DPH :) Daň jako takovou neřeším to je minimální srandička, ale odevzdat každý 3 měsíce státu 3O, 50 – 100 tisíc, to už kamaráde bolí a dost.

    4. hýbnoš : amen !

    4: perry : Já to dělám spíš z pózy, bavěj mě minimální náklady, peníze ušetřený na těhle věcech pak vrazím do tripů a nafty. Jídlo je ten poslední výdaj, kterej považuju za nutnost – a měsíčně ušetřím oproti kamarádům třeba bůra. A to nepočítám chlast (hospody a párty) to šlo stranou jako první… :)

    4: Miki : černá byla smrt. :) My šli radši rovnou na červenou…i když Jenda vyhrožoval.

  30. spin

    Jasný, že tam je dvojí metr a na druhou stranu je lepší když jedete dolu freeride dva/jeden člověk co to uměj než když tam jezděj bandy poláku co rejou do sněhu všim co maj… To s tou stopou je dobrý, někdy totiž když napadne čerstvej sníh tak nad závorou kde začína ta bežkařská trať bejvaj fakt jenom dvě stopy blízkou sebe tak, že bez šlapaní v nich by tam jít nešlo.
    To že o tom píšeš mi nevadí, ba naopak, já spíš abys neměl problémy, protože jak jsi psal dřív, myslim že u zimního driftování, choděj sem kluci policajtský…

  31. coolo

    BOBOVANI: Cerna FIS v Petru je mazec, jel jsem jen posledni dve,,patra,, a nedokazu si predstavit jet to z vrchu, to by byla vrazda, smrt, zabiti. Kdyz srovnam nocni bobovani kde jsem byl: Jested: po cerveny v pohode…nebal jsem se to pustit (mozna to bylo hecem – zavod), Medvedin cervena: strach, hruza v ocich a myslenky se ubyraly spis k preziti nez zabave (mozna to bylo tim, ze bylo asi -25°C, a tim padem tvrdosti, zmrzlosti sjezdovky ….. bolelo to). A z Petra si pamatuju jen tu FIS, jizda po modry byla moc pod vlivem, a matne si vybavuju jen nejplacatejsi usek u Hromovky.

    Carys: (Ne)zabezpecení sneznyho dela me prekvapilo, scenar stejnej jako vy: cvak, cvak, ty p*co facha…..zdrhame:)

    Jsem rad, ze jsem nevyrazil na sneznice s tebou, bych s nejvetsi pravdepodobnosti posel.

  32. Šárka

    V závěji jsme spali. Stavět stan v 1. zóně NP nám nepřišlo jako vhodný nápad. Taky jsou to kila navíc, nehledě na to, že nemáme sněžný kolíky. Měla jsem výbornej spacák s komfortní zónou ještě v -20 a pošitý pertexem, takže ani náhodou neprofouk a zima na tělo vůbec nebyla. Takže za mě stan ani netřeba.
    Nějaký přechod Krkonoš by se mi líbil.

  33. Jr.

    když černá ve špindlu, tak STOH! kdo ho sjede na bobech, vyhrál!

  34. Čárys

    4: Spin : Jasný…klukům z Tábora je fuk co se děje ve špindlu a Krnap mám zase na háku já…kdyžtak koukni na video, už je tady : http://720.cz/?p=13279 – myslím že jsme to fakt nerozryli… Prostě bylo nádherně. Jel bych zpět hned.

    4: Coolo : Byla to fakt metelice ! PS : Takyže vy taky děla ? Muhahaá, tak to je prdel :)))

    4: Šárka : Máš můj velikej obdiv. Dobře ty. To je holka do nepohody. A co na to Ovar ? :) Mrki mrk.

  35. coolo

    Jr.: touto vyzvou, uz hazardujes s lidskymi zivoty :)

  36. Jr.

    coolo: já budu čekat dole s těma cenama pro vítěze :) výhodou vidím to, že mi asi všechny ceny zbydou

  37. coolo

    Jr.: to jako ze tva segra …. a ty. Bacha to je protizakony.

  38. MKR

    Čárys: Jo Jo DéPéHá aneb daň Daň Plná Hovadin … ale zase když pořizuješ zásoby měl by jsi se dostat do nadměrnýho odpočtu. Někdy se to řeší tak že když předpokládáš následnou daňovou povinnost tak necháš NO rovnou Berňáku a následující odvody na dani už nejsou už takovej jednorázovej ranec. Možná by to bylo víc práce ale třeba by to víc rozložil místo kvartálu měsíční plátce ???

  39. Pedro

    To nežraní bych eště vzal, ale jak sakra dokážeš fungovat na třech hodinách spánku, zvlášť když se tak fyzicky vyšťavuješ? Já bez svojí každodenní aspoň osmičky nedám ani ránu.

  40. Čárys

    4: MRK : Já dělaám učetnictví 17 let, věř že jsem zkoušel vše. Když chvilku nenakupuješ, ale dobře prodáváš (kor u sezoních věcí) tak ti prostě DPH vyletí. To je jasnej fakt. A nakupovat stále víc – kam bych to dával čéče ? auta taky nepotřebuju 3…atd.

    No nic, prostě jdu platit. Já platím rád :)

    4: Pedro : Já trpím celkem velkou nespavostí, už asi od 15 ti let, takže já spím normálně tak 4 hodiny denně. Takže mě to přijde normální. Hodně toho přečtu, a nebo vám napíšu report, dodělám daně, vyřídím poštu, pomiluju 4 holky za večer – pohoda.

    :)))

  41. MKR

    Čárys: Jo v případě, že řádně účtuješ a zásoby pořizuješ pouze v potřebném nožství, stejně nemůžeš pořídit víc než prodáš :o), se do tý daně prostě vždycky dostaneš … stát z těch poctivejch ty prachy vždycky dostane !!! Je to pro něj snažší cesta než dostat ty prachy z hajzlů zapojenejch do karuselů např. v oblasti minerálních olejů. Je to smutný ale je to TAK :o) Jo a drž se ať máme ráno v práci co číst !!!

  42. ant

    pekny pocteni, mel jsem to podobne jen v Peci ;) hele jak to ze mas v aute zimu a mraz ? ja mam 7.5m3, prijedu na hory zapnu trumu a vypinam ji az pri odjezdu, spotreba smesna a vydrz asi 10 dni v kuse,auto mam teda komplet zaizolovany,zadek, vnitrek,podlaha,okna, rozvod vzduchu pc ventilator s odberem 0.15a ..

  43. Čárys

    No já jsem si totiž koupil auto.

    Za tejden jsem odjížděl na hory. Takže rychle namontovat postel, poličky, atp, a hurá pryč. Od té doby neuplynou 3 dny, abyh v autě nebydlel – ja prostě nemam kdy. Dělám občas něco za pochodu, ale boky a podlaha jsou uplně holý.

    Na stropě je jen 0,5 cm tapecírung, a jen někde. Jinal laminát a kov.

    Fakt to nějak nezvládám. Určitě by to zateplení chtělo, ale spát ve výparech chemorpenu žádná slast a taky prostě, na vymontování všech těch věcí – není čas.

    Já mít dílnu, tak tuním, ale na ulici…

    A s topením – já mám vyzkoušený, že když dám trumu na plný kule (pak mám nahoře kde v autě spím cca 21stp, když je venku – 20) tak mi topení vydrží zhruba 60 hodin. 10kg bomba.

Komentář: