Rozhovor – Kamil Tatarkovič

cihelna2.jpgTak po předchozím"lehce" bulvárním rozhovoru, jsem zabrousil zpět mezi bike komunitu. Aby jste neřekli, že vás krmím jen škandálem. Kamil Tatarkovič, co jste kdy chtěli vědět ale báli jste se ho zeptat…najdete vevnitř

Ahoj Kamile, tak je tu čas podzimních rozhovorů, a jeden z lidí, co jsem si je vyvolil k rozhovoru, jsi ty. Jsi rád ?

Jsem nadšen! Díky ti.

Není zač. Takže, co bych se tě zeptal. Aby ses nemusel představovat, shrnu to, jo : jsi Kamil Tatarkovič, je ti 23 let a jsi z Olomouce. V 5ti letech jsi začal s BMX, v 10ti s cyklotrialem, potom MTB trial a ve 14ti jsi dostal MTB a začal se plácat na olomoucké bikrosce. O rok později jsi začal s dualem a další rok i se sjezdem. Toliko historie a začátky. Je třeba tam ještě něco doplnit ? 

Já bych řekl, že to je vyčerpávající a momentálně mě nenapadá nic zajímavýho, co by šlo doplnit.

Výborně. Tak to by jsme měli. Teď přejděmež k tomu, co mě zajímá. Co váš trip s Robynem a jaké to ve stručnosti bylo ? Na jak dlouho a kde jste to vlastně byli, jak vyšly finance, jakej byl pojezd, ubytování ?

S Robem jsme se chtěli na podzim někam kouknout a po pár chvilkách přemýšlení a váhání jsme vybrali Indonésii – ostrov Jáva. No, byl to klasickej trip bez plánu, bez ubytovaní, bez znalosti místní řeči, takže takový menší dobrodružství. Strávili jsme tam myslím 10 dní. Půjčili si káru a pak jezdili z místa na místo. Vystřídali jsme 4 lokality a na každé jsme se zdrželi různě dlouho. Prostě podle nálady, situace,… A na zpáteční cestě jsme se vykoupali v moři v Dubai (měli jsme 10 hodin čas na letišti, tak jsme půjčili karu a jelo se do žáru velkoměsta) A finance? Letenka v akci, přeprava kola zadarmo, tam jsme šetřili a ještě k tomu tam je strašně levno, takže to bylo za hubičku, hehe.

indo9.jpg

Na co jste se tenhle vejlet soustředili ? Spíš jste pracovali, a nebo se hlavně jezdilo, a poznávalo ? 

Nejvíc se tentokrát relaxovalo. Taky jsme toho hodně poznali, úplně jinou kulturu, přírodu, hrozně fajn lidi,… A když byla nějaká možnost tak jsme vytáhli i kola, projeli se po okolí něco cvakli a tak pořád dokola. 

Řekni mi nějakej tvůj nehlubší zážitek, co jste prožili. Hory, slunce moře v dálce, orangutan na klíně, velkej skok – co byl nejsilnější moment vejletu ? 

Tak nejhlubší zážitky byly asi dva. Ten první byl, když jsem začal couvat v autě do zatáčky a po ujetí 5m to do nás narvali dva týpci na skůtru (auto jsme měli naložený po střechu, takže jsem nic neviděl). Byl trošku stres, ale za roztrhlý sedlo (který stejně už asi roztrhlý bylo) jsem jim dal v přepočtu 40 Kč a jelo se dál, naštěstí, uff. To jsem se docela zapotil. No a potom když se nás jeden večer nějaké slečna zeptala, jestli nechceme večerní společnost a já ji odpověděl, že bych si chtěl raději půjčit její skůtr a projet se. Chvíli váhala, ale nakonec jsme projeli městečko tam i zpět ve třech lidech na skůtru, to bylo taky super. 

 kamil-s-brachou.JPG

Tak to nemá chybu :) Zpátky do Čech. Jaký byl návrat ? Když jste odjížděli, bylo léto, a teď tohle. Co budeš vlastně dělat teď, po příjezdu ?

Do návratu se samozřejmě moc nechtělo, komu by se taky chtělo vracet se z tak krásné země domů, do zimy… Po příjezdu jsem hned vletěl pěkně do školy a začal zase trénovat, takže to byl taky další důvod k radosti se vracet.

Dotkněme se tvé sezóny. Letos jsi změnil značku kol, letíš pod křídly teamu Suzuki – RB a na kolech českého výrobce Racebike. Roky zpátky jsi jezdil za opravdu velikej team Kona, k jakým došlo u tebe díky přestupu změnám – co se týče zázemí, výbavy, atd ?

Já jsem to tak nějak ani neřešil. Podmínky jsem měl suprový, kola taky a zázemí na potřebných závodech bylo taky dobrý, takže jsem byl spokojenej. Možná jsem si musel řešit víc věcí sám, ale to je pro mě stejně lepší a i víc mi to vyhovuje. Navázal jsem taky spolupráci se zahraničním Fox (vidlice), Hope a Easton, z čehož jsem měl velkou radost.

cihelna2.jpg

Jaké jsi vlastně letos sedlal kola ? Vím co jsi měl, ale lidi možná ne – prozraď co jsi letos jezdil za hardware.

Tak na 4X jsem měl nový Monster HT, na skákání, lehčí DH, freeride a XC to byl Monster AM a na DH Boxter. Osazený to bylo Fox pérováním, Hope brzdama, Easton komponentama,…

Kdybych se tě zeptal – dokážeš srovnat konu STAB a racebike Boxxster, dokázal bys to ? Protiklady, společné věci, odlišné systémy – poznáš vlastně rozdíl, a nebo jsi jako Michal Mároši – je ti jedno na co sedneš ?

Já jsem ten typ člověka, co to teoreticky docela řeší, co jaký je, co má jakou geometrii, vlastnosti, atd. V reále ale sednu na kolo a pokud to není úplně špatný, tak je mi to víceméně jedno, moc to neřeším a prostě jezdím.

Letošní WC 4xsová sezóna. Vystihni jí jedním slovem.

Použiju raději větu – mohla být lepší!

 Letos jsme se na WC celkem potkávali. Sledoval jsem tě pozorně (to já dělám, chování 5 ti letého dítěte a sloh infantilního pubescenta je jen DKstyle přetvářka) a zdálo se mi, že jsi prostě letos neměl štěstí. Tréningy poctivé, skoky a stopy s přehledem, kvalda – časy ok, závody tam ale na finálka moc nepadaly. Jak to vlastně sebekriticky vidíš ty ?
 
Sem tam mi přišlo, že trochu toho štěstí chybělo. Ale zase si říkám, že kdybych na to měl, tak jsem kus před něma… Ale třeba vykoplý SPD ve Schladmingu mě štvalo dlouho. Byly ale taky závody, na který rád vzpomínám a který se podařily. Celkově byla letošní sezóna lepší než ta loňská, což je dobrý.

dsc_0929.JPG
 
Kdo si myslíš, že je v současnosti tvým největším 4X soupeřem. Dává si tě někdo tak stabilně, jako Dan Atherton Slávu ? 

Já bych řekl, že soupeř je každej s kým se v závodě utkáš. Každej tě může překvapit a porazit. To že jeden závod jsi ho dal v pohodě naznamená, že ten další tě nemůže porazit on. Prostě to je fourcross a tam se může dít spousta věcí. A lidi se rychle zlepšujou, jak přes zimu, tak přes sezónu, takže se musí dávat pozor na všechny. 
 
Letos jsi byl středem pozornosti, na MTBS, ze strany Petra Bulvára Bureše. Určitě jsi byl velice šťastný. Výroky o tvé neúčasti na DH v Krupce jsou už snad legendární. Čím myslíš, že to je – proč to celý Suzuki RB team od Peťana letos tak schytával ?

Jojo, sem tam jsem si musel letos napsat příspěvek k Peťanovi, hehe. Ale už jsme se o tom bavili a věci si vysvětlili. Já myslím, že nám chtěl dělat jen neplacenou reklamu…

A je to venku ! Tímto ukončete veškeré spekulace – Kamil na to kápl. :)
Letos jsi se věnoval hlavně 4xsu, především v první polovině sezóny. V té druhé jsi už byl viděn i Boxxsteru, a objel jsi i pár ČR závodů, a z WC např Schladming. Co je tedy v plánu na příští rok ? Jaké jsou vlastně plány na rok 2009 ?

Tak rok 2009 se teďka zrovna dolaďuje. Ještě ani přesně nevím, jak to bude všechno probíhat. Ale rád bych objel celej svěťák ve 4X, MS, ME, něco u nás a zbytek se uvidí. Taky bych rád jel víc sjezdů než letos, tak uvidíme, jestli na to bude čas. 

kamil-schladming.JPG

Když jsme u zpátky u ježdění, a že toho nalítáš dost a dost, nemáš toho někdy až nad hlavu ? Jak vlastně vypadá tvůj ideální den, jak by jsi ho chtěl strávit ? Nebo je každý tvůj den jako sen ? :)
To cestování k tomu prostě patří. Sem tam to nebaví, ale většinou se to přežít dá. Jinak ke snu mají moje dny hodně daleko. A ideální den? Asi bych si dal ráno nějakej DH nebo freeride, po obědě si zašel na motorku nebo pitbike, navečer si dal dirty s kamošema a den bych zakončil večeří s přítelkyní. 
 
Co dělá Kamil Tatarkovič, kromě kola. Má pitbike, má oblíbenou restauraci, má ženu, má náladu na tuhle otázku odpovědět ?

Teď jsem zase ve fázi, kdy mi dost času bere škola. Shánění sponzorů pro následující sezónu taky zabralo hodně dnů. Jinak když to šlo tak byly dirty nebo pitbike, ale zase toho letos nebylo moc. Prostě se k tomu ne a ne dostat. S přítelkyní se taky snažíme trávit společně nějakej čas, ale vzhledem k tomu, že studuje v Praze tak to není jednoduchý.  

Sleduješ webovky ? Jaká témata ? Tvoje nejnavštěvovanější stránky, ať už jde o jakoukoliv tématiku ?

Docela i jo. Sem tam mrknu na něco ohledně kol, motorek, sportu nebo nějaké zprávy.

 _t146743_.jpg

Byl jsi na gravity meetingu v Poděbradech ? Máš z toho nějaké výstupy ? Kam se dle tebe řítí 4X česká scéna ? A DH scéna ? 

Bohužel jsem se tam letos nedostal. A ani nemám žádný informace o tom, co se probralo nebo ne. Takže bych řekl, že se nic závratnýho nepřihodilo. Jen jsem slyšel, že se zrušila DH porada, což není moc dobrý znamení pro vývoj sjezdu u nás. 

Zeptám se tě, stejně jako Filipa Matuše. Kdyby jsi mohl mít přání, a v tu chvíli, kdy by jsi ho vyslovil, by se splnilo – ohledně situace v bikingu v čechách – jaké by bylo ? Filip pro připomenutí chtěl seriál DH závodů pod křídly red bullu ve městě.

To je těžko říct. Těch věcí by bylo asi víc. Mít seriál DH závodů na kvalitních tratích, osobu, které se bude starat o propagaci sjezdu (prostě takovýho Zdendu Póla sjezdaře), dotáhnout sem zahraniční závodníky na nějakej větší prestižní závod, zajistit aby sjezd v televizi nevypadal tak, jak v současné době vypadá, ale aby tam byl zachycenej ve své kráse,…

 
kam_pha.jpg

A necháme toho všeho kola. Odbočme.
Hele, teď jedna záludnost. Ve chvíli, co si čteš tuhle otázku, udělej prosím následující. 3x se zhluboka nadechni, a zadrž dech. Stopni si to. Kolik jsi vydržel ? 

1:28 min.

To není špatné :) A co jednoslovné odpovědi na mou smršť otázek ? Zvládneš ?

Nejoblíbenější barva – žlutá
Nejlepší jídlo – mořský specialityVelikost boty US 9
Nejdéle v kuse na trenažéru – 1,5 hod.
Nejdelší polet, kde – těžko říct, možná polet na zimních závodech v Tignes. Skok na skicrosoové trati, kde se pak jel fourcross.Kolik cca + -  – hrana-hrana myslím cca 20 větších kroků a lítalo se asi víc
Kolikrát za den jíš – mockrát
Co je ti bližší – 4X, DH – já rád oboje
Nejlepší kamarád – kolo 

Kdo tě vlastně letos podporoval?

Za letošní sezónu bych chtěl moc poděkovat všem lidem z RBčka a potom dalším sponzorům – Suzuki , Fox , Hope , Easton , Giro , Oakley , Labicom , Sombrio , Penco , skateshop.cz , Ogio , a nesmím zapomenout ani na rodiče a přítelkyni bez kterých by to už vůbec nešlo. 
 

Máš nějakou životní filozofii, kterou se řídíš? Snažíš se mít dobrou karmu ?

Ani moc ne. Ale v poslední době jsem si párkrát řekl, že žijeme jen jednou, tak ať přestanu zbytečně řešit blbosti a ať si užívám těch dobrých věcí.

 
Tím by se asi šlo rozloučit. Snad jen jestli chceš někomu zamávat, tak mávej :)

Mávám všem!!

_0179924.jpg

A já taky. Pápá. Jo, a za poskytnuté materiály děkujeme Robovi Brnkovi , Flatínovi a KT archívu…tak hezky poděkuju : DĚKUJU ! 

_0159396.jpg _0159409.jpg _0159547.jpg
_0179924.jpg _T146743_.jpg _U276693.jpg
cihelna.jpg cihelna2.jpg DH1.jpg
DSC_0929.JPG DSC_1040.JPG DSC_6230.JPG
DSC_6804.JPG DSC_7748.jpg indo9.jpg
Kam_PHA.jpg kamil2.jpg PICT4736.JPG

21 komentářů pod “Rozhovor – Kamil Tatarkovič”

  1. Hárwyov

    zaase mega luxusni fotky..=) a Kamil dava..

  2. tomaass

    ty jo fakt seriózní rozhovor, hustý, jinak v některejch otázkách má kamil super vlastnost napovídat toho hodně a neprozradit nic :-), ať to lítá takhle dál..

  3. turbic

    supermegafunkysvezeseriozni ranni mozkova rozcvicka a zadnej bulvar, dobra zmena po case! SUPER! :)

  4. Éro

    Pěkný to rozhovor Kamile. Tak přeji hodně úspěchu v příštím roce!

  5. KUbajsz

    Chybí tam zmínka o tom, že emil vaří hrozný šlichty

  6. zub

    terry nepatri do bike komunity? bo proc ta pripominka na zacatku.

  7. Los tomanos

    Nej sou ty posledni dve fotky…Jak se rika, nejlepsi na konec :)

  8. 100klada

    Mne kdysi rozesmal Kubajsz kdyz psal nekde “Emil Majoneza” Chvilicicicicku mi trvalo nez mi docvaklo koho myslel ;)

  9. Čárys

    Nejoblíbenější barva žlutá ? To jsem trochu nečekal. Neznám nikoho, kdo by měl nejoblíbenější barvu žlutou… Možná až na Pavla Čepa :)

    Jinak by mě zajímalo, jaký šlichty, Kubajsz ? Uveď příklad. Dle mě to budou mňamky, já totiž vařím třeba tohle : http://720.cz/foto/kozakov/imagepages/image20.html

  10. Kubik

    nuda … zadne zvracene fotografie, zadnej bulvar, proste nuda … :D

  11. Čárys

    Kdo by chtěl víc informací o Indonésii, tak ať si přečte robynův blogísek. Ten kluk je rozenej spisovatel !
    http://www.robtrnka.com/agus-or-no-agus-agus/?%20Or%20no%20agus?%20Agus/

  12. Petr Heinik

    No jasne, clanek o vareni. Ten tu jeste nebyl :)

  13. Čárys

    4: Petr Heiník : Hlásíš se ? Čínský nudle s fazolema, nebyly uplně gurmánskej zážitek :)

  14. SPYKE

    To Tatarka: good rozhovor :-) těším se na setkání na DH nebo 4X závodech 2009.

  15. eMTý

    je to hezký si tu občas přečíst nějakej normální článek:-)

  16. Grifter

    souhlasim… a proto bych rad rozhovor s emo stromkem a jeho obhajobou zlocinneho komunistickeho rezimu… coz je vec ktera mi v soucasne dobe nedava spat, takovej relativne chytrej clovek a tohle.. ale treba tomaass mlzi

  17. Grifter

    znate ten pocit, kdy rano ve dvanact lezete z postele a rikate si, snad sem vcera ozralej na ten internet nic nepsal..

  18. KUbajsz

    http://kubajsz.com/source/slichta.jpg … co třeba tohle? šlichta alá tatar :)

  19. Čárys

    4: Kubajsz : Tak to je opravdu dost.

    Kamile Kamile…to je nějaká spešl mňamka od Penca ? Ruznobarevnost párečků v kombinaci s nezdravým odstínem kaše dává tušit, jak dlouho tě to pak zdrželo na toaletě..
    :)

  20. KUbajsz

    Je to z roku nula šest, ze skotska ze světáku. Třeba se tatar od ty doby trochu zlepšil :D

  21. sale christian louboutin gris

    Hello, i think that i saw you visited my website so i came to

Komentář: