Azurové pobřeží 08 – Sospel, backcountry

sek.jpgTakže je další den, a my jsme se přesunuli do Sospelu. Bohužel se nám cestou ze San romola nějak vykurvilo počasí, a je jasný, že v Sospelu zachcalo.

Ale nejenom suchým trailem (a chlebem ) živ je biker, a tak jsme se toho nezalekli. Nám s Kubajszem se do sraček moc nechtělo, a tak jsme se shodli, že dneska si to dáme v BC stylu. Červená dodávka se vrhla na DH.

sospelbc.jpg

Tož jsme naladili XC kola, a vymysleli plán. Vyjedeme si to nahoru nad start DH tratě, a dáme si jí dolů po ose. Nahoru dolu. Plán super. S tou vidinou ani neladímě nějaký silný lektvary na přežití, jen jeden Red bull a shocka, jednu tyčinku do kejmlu a hurá nahoru.

Což jsme zachybovali, ale o tom až později.

No stoupání nasazujeme v ostrém tempu. Já zjišťuju, že to na novém testovacím Monstru nebude až tak zlé, sice se to trošku pohupuje, ale stejně nemám ani nášlapy, a tak to prostě budu muset vydupat ze svejch. S mým monstrem se to nedá ani srovnat, tohle kolo prostě jede.

sospelbc1.jpg

Po chvíli přichází první defekt, špatně jsem si odřadil, a vyndat řetěz kterej se neuvěřitelně zaháknul za kazetou, je práce asi na 20 minut…dokud nesundáme zadní kolo. Pak to bylo asi na 5 sekund. No comment. Mea culpa. :)

Netrvá dlouho, a jsme nahoře, jednou se zastavujeme nafotit něco u vodárny, a pak už je to nahoru jen kousek. Nahoře akorát potkáváme kluky, kterak vykládají, a prej to osychá, a bahno je jen dole na tý hliněný části.

on chtěl být dycky požárníkem, a skončil pojišťovákem…

 sospelbc2.jpg

Taky se dohadujeme, co dál. Sluníčko vylejzá a nám se ještě dolů nechce. Klucí koukaj do dálky na takovou stavbu na vrcholu kopce, odhadem o dalších 400 vejškovejch nad náma, a tak že prej ať jedem tam. No tak jo, říkáme si ze srandy, dáme se touhle cestou pořád dál do kopce, a uvidíme kde nás to vyplivne.

Loučíme se, a jdem na to. Cesta se vlní úbočím a skalnatej povrch původní asfaltové silnice napovídá, že tohle nebude ta nejpoužívanější cesta. Děláme nějaký ilustrační fotky, a dopíjíme jedinýho red bulla, kterýho jsem vyštrachal – Kubajszovo pití jsme vysákli už v půlce kopce. Dělíme se o tyčinku, a zjišťujeme, že jsme pitnej režim velmi podcenili. Na kole jsme už asi 2 hodiny, a tak si řikáme, že jedem dál. Kam to až půjde. Až to nepůjde, otočíme to.
 
sospelbc4.jpg

Výhledy jsou ale parádní. Nad náma, v dálce sedlo zapadané sněhem, a vpravo dole zeleň džungle kosodřevin a zakrsejch stromečku. Stoupáme si dál, a za zatáčkou vidíme první sníh. Trošku překvápko. Stezka se mění v hodně kamenitou only offroad track. Za zatáčkou další sníh. Jet se v tom moc nedá, ale neměkneme. Podotýkám, že to už je asi 3,5 hodina vejletu.

Jsme tvrdý, a jedem furt vejš. Nakonec už se sněhový pole na cestě mění v souvislej sníh, a my se rozhodujeme co dál. Koukáme na hodinky, uff, no čas do tmy ještě je, a taky – my prostě chceme nahoru k té budově, a tak se nedá nic dělat. Kola na záda, a jdem po svejch.

sospelbc5.jpg

To už je ale opravdový zlo. Do sněhu se celkem boříme, a prostě se nedá jít, a začínáme mít pocit, že tohle nepůjde ani dolů jet. Žízeň je veliká, cesta neutíká a vršek stále nevidět. Nakonec asi po dalším kilometru svorně zapícháváme, dle mě tak 3 zatáčky pod vrcholem.

sospelbc7.jpg

Ale je tu nádherně. Sníh pálí, a je tu stará koňská stáj, ve který děláme koniny. Dokonce jsme si užili i trochu sjezdování na sněhu, hehe…

sek.jpg

No a asi po půlhodinovém odpočinku, v čase 15 : 30, to obracíme zpět. Je to nezbytné, neboť tma padá brzy, a my nevíme, jak dlouho tohle pojedem dolů. Nasazujem strašnej styl přes sněhová pole, a když konečně začíná barva podkladu mít jinou barvu než bílou, tak do toho zaleháváme, a držíme co to jde. Mě nebrzdí zadní brzda, tak je o zábavu postaráno v každý zatáčce, hehe…ale neubírám, i když jednou mě to táhlo na 80m drop fest :)

Konečně jsme na začátku sjezdu. Nerozmejšlíme se, a rovnou do něj – než bude tma. Sem tam něco zaskakujeme, a celkem plynule jí valíme až dolů. Jo a Kubajsz vyměknul a zastavil nad jedním technickým úsekem, hehe :) (to sem musím napsat jako pomstu za jeho škodolibý smích se San Romola.)

sospelbc8.jpg

Konečně dole. Je něco po čtvrt na 5, takže tenhle trail dolů má 50 minut. Ty krávo. A my byli dneska přes 5 hodin na kolech, skoro 4 hodiny výšlap, a jsme, jak to napsat, no, tak dejme tomu „lehce unavený" …ne…mrtvý. Jo. Mrtvý.

Ale naprosto spokojený. Tohle bylo opravdu super.
Večeříme, dáváme film, a tulíme se v Kubajszově dodži.
A jdem na kutě.

Tak a jak tenhle den shrnout ? Na kole, jako jsem měl já půjčený, je takovejhle den to pravé. Nahoru po svejch, a dolů bez limitu kola – plnej. Pro mě úžasný zážitek, na kterej budu ještě dlouho vzpomínat.

Paráda !

 sospelbc9.jpg

DSC_6000.jpg DSC_6001.jpg DSC_6004.jpg
DSC_6005.jpg DSC_6007.jpg DSC_6009.jpg
DSC_6010.jpg DSC_6011.jpg DSC_6012.jpg
DSC_6014.jpg DSC_6015.jpg DSC_6018.jpg
DSC_6021.jpg DSC_6023.jpg DSC_6029.jpg
DSC_6033.jpg DSC_6037.jpg DSC_6038.jpg
DSC_6043.jpg DSC_6044.jpg DSC_6048.jpg
DSC_6049.jpg DSC_6050.jpg DSC_6062.jpg
DSC_6070.jpg DSC_6174.jpg sek.jpg

21 komentářů pod “Azurové pobřeží 08 – Sospel, backcountry”

  1. fletíno

    zavist :)

  2. hýbň◊š

    závist je ošklivá věc ale jinak to nejde prostě závidim jak jen to jde

  3. Buba

    hezoučký…

  4. tomaass

    kdy uz se dozvim to, co me jako dykej kilera s profilem na libimseti jediny zajima?

  5. Los tomanos

    tomaass: jestli pichal Caras Kubajsze a nebo Kubajsz Caryse???

  6. Los tomanos

    Jinak Vam kluci taky samozdrejme nezavidim…

  7. tomaass

    Los tomanos: tesne vedle

  8. KUbajsz

    jojo,tohle bylo vážně boží :) Já nevyměk, já si jen počkal, co to udělá s tebou. Jestli ten sešup přežiješ :)

  9. filipmat.us

    Jsou to určitě pravičáci vyhlený. Dělnická strana. A ten jeden jezdí bez přilby…za pjet a pyla!

  10. Nexi

    tomaass: Čárys píchal Kubajze narážkama a Kubajz mrdal Čáryse svýma poznámkama :)

  11. FunThomas

    A kdo píchal nexi? :) ….. (tohle měl tomaass na mysli)

  12. ddd - andy

    Vyjedes si jen tak kousek a pak je z toho vejlet, ze domu to sotva domotas. Tak tohle znam moc dobre a v singlu. (Prvni den na Kanarech, ze se pojedu projet kolem hotelu, v kapse par drobnejch – nakonec 165km – hlad ze sem chtel zrat kaktusy co rostly kolem a zizen, ze sem si voblizoval drzku abych dostal nejaky mineraly zpatky do tela..)
    ..na to proste nezapomenes, byla to parada! :-)

  13. The Skreth

    andy – to je mnoho 8-O

  14. tomaass

    FunThomas: ty jo konecne nekdo kdo mi rozumí, mám te rad :-*

  15. Čárys

    4: Nexi : Muhahaáááá !

    4: Kubajsz : no dobře, no. Ale pak jsi to srabácky objel. Mrk mrk. Nutno podotknout, že jsem to skočil jen proto, že se to nedalo zastavit, s nefunkční zadní brzdou :) Hrozná komedie, když se blížíš k hraně, chceš to zaflekovat, a ono to nejde…tak ze zoufalství POŤÁHNEŠ a čekáš…

    4: All : počkejte až se nakonci dozvíte cenu tohodle celýho vejletu. To teprve bude závist :)

    4: ddd – andy : Kanáry….ach…příští rok ?

  16. brody

    Řekl bych že to bylo skoro zadarmo.. Takže pohoda!

    Mít možnost jel bych hned.

  17. Čárys

    No v podstatě bylo. Mě to vyšlo na 2060,- plus 700 za jídlo. Na 10 dní. Dle mě je to zadarmo.

  18. Jr.

    276,- Kč na den je vskutku pozitivní cena…hele a za kolik si spapal benzin za cestu tam i zpět?(bez dělení na osoby), prostě auto?

  19. Čárys

    4: jr : No, my jsme jeli přes Svycarsko – z Tabora 1080 km, a celkem jsem najel 2580 km za celej vejlet, spotřeba 9 litrů pruměr, ve švajcu nafta za 0,89 euro, a u nas taky levna, tzn že jsme zaplatili 5108 kč za káru, a asi 30 euro za poplatky. Takže takhle. To je cca 5700kč. plus pár euro za pizzy.

    Děleno třema.

    Asi by se dalo jet s autem mnohem levněji, třeba za 7,5, nebo 8 litrů, ale já chci cestu dávat za 10 h max, a to znemená to valit.

  20. Jr.

    to jo, to myslim že neni špatná investice bejt tam o pár hodin dřív

  21. mr.green

    Čárys měl by si začít vydávat časopis

Komentář: