Azurové pobřeží 08 – new year, freediving in the dark, Ligure trails

finale-alone1.JPGTak je novej rok, a já jsem ve Finale Ligure. Dnes chci dělat všechno to, co po celý rok. Chci jezdit na kole, lézt, potápět se… Jestli jsem to stihnul, se dozvíte vevnitř.

Takže je novej rok. Budíme se netypicky brzy, na to, že jsem šli spát asi ve 3 hodiny. Dneska se dělí naše Kunajszovo/nexi/já  parta, a já jedu s lezcema lézt. Kubajsz a Nexi jedou fotit do města a na traily.

My jedeme lézt. Po počátečních psychickejch problémech z mého nového sedáku, který vyluzuje divné zvuky, to pak začíná jít, a já jsem celkem spokojenej. Nejsem tu ale s lezcema dlouho, neboť čas kvačí, a tak opouštím slunečné skály, a jedu k moři. Chci se jít potápět.

Beru si kolo, a objíždím pláž a koukám kde je to nejlepší. Nacházím jedno super místo, a tak dlouho neotálím…Oblíkám si neoprén, a mizím do vody. Je krásně teplá, asi 14 stupňů a já se zanořuju asi hodinu. Nádhera. Nakonec přijíždí lezci, a lezou tam taky, ale jen tak naostro – brrr. Zima dost.

azure-coast-nev-year.JPG

Slunce zapadá, a je krásně. Vezu do kempu Tetu a Slabocha, a jedu za Kubajsem a Nexi. Ti mě šokují, neboť mi sdělují, že jedou dom. To jsem nečekal…ale nějak je nepřemlouvám, když musíš, tak musíš… Loučíme se, líbám Nexi, a na otázku, kdy se zase uvidíme, odpovídám romanticky…“Nikdy, kotě“ a dodávka s nima mizí směr čechy.

Přejíždím na pláž, dělám si depíčko, a hodlám si to maximálně užít.

azurealone.JPG

Večer co Kubajsz s Nexi odjeli, jsem si udělal fakt hnusný jídlo. Většinou mi celkem jídla jdou, ale tady jsem připálil všechno. Omáčku, těstoviny, polívku, všechno. Takže poté co jsem to všechno vyhodil, jsem hodinu myl nádobí, a koukal na moře.

Rozhodl jsem se, že na tomhle úžasným místě přespím, protože jsem asi 6 m nad vodou, a s výhledem jakej by stál v MC 1000 euro na noc. A zadarmo. Koukám na film, rozdělávám si spaní, a i přesto, že jsem po silvestru fakt unavenej, nějak nemůžu zabrat. Kolem 23h si beru čelovku, deku, a jdu na pláž, číst si kížku Alessandra Barica Oceán Moře. To mě nějak dostává na krovky, a v kombinaci se šuměním vln to působí tak magicky, že….
…si jdu do auta pro neopren a ploutve. Oblíkám se, beru si ponožky, a masku, balím si čelovku do šprcky a převazuju to gumičkou, a kráčím do vody…Plavu dál od břehu, protože tady je to moc mělké…

….když se hloubka nastavuje na 10m, dávám si dvouminutovej alarm na hodinky, abych se úplně nezapoměl, a hodinu se potápím v naprosté tmě za svitu milionu hvězd a tří ledek…
Cestou zpátky si to ťapkám po silnici, zrovna kolem projížděli policajti, a ty čuměli. 2 hodiny ráno, a po krajnici silnice kráčí velká černošedá ryba, voda z ní crčí, a v ruce táhne obrovský ploutve, v 6 ti stupních a studeným větru…

Celkově naprosto magický, nepopsatelný, a nevím proč se tu vlastně snažím svoje pocity takhle nedokonale interpretovat…

Dobrou noc.

Dobré ráno. Je ráno, a jen co otevřu boční vrata mého pokresleného domečku, vidím zase to…moře. A do obličeje závan teplého vzduchu – cože, dyť je teprve půl desátý, že by fakt dnes bylo na triko ? Lezu ven, a fakt že jo. Je nádherně.

finale-alone1.JPG

Beru si Monstra EN, s tím, že na dnešek mám prostě jeden velkej úkol. Objevit silnice a příjezdy k trailům, a zmapovat si tu DH a FR tracky. Abych pak věděl, až sem pojedu znova, kudy autem nahoru.

Tentokrát nepodceňuju pití, ale jídlo si sebou neberu – chci se jít odpoledne opět potápět, a nechci bejt nacpanej. Takže jen spoustu vody, a triko, dres, helmet Cam, a foťák. Hlavně foťák. Protože mi odjeli kamarádi Nexi a Kuba (jo, mimochodem psali,že je v čechách velkej hnus, to sem čekal) tak jsem se rozhodl udělat dnešní den jako vyfoť si sám, jen já a golfista.

Takže beru kolo, a tyhle věci, a začínám hned z parkoviště, kde bydlím, stoupat do města. Na tomhle novým Monstru jediný, co dotáhnu, je pružinka, a jedu. Nacházím asfaltku, co vypadá slibně, a chrtím to nahoru. Ty jo, mě se jede dobře, to snad není možný. Buď to kolo je fakt best, a nebo mám super fyzičku. Asi obojí, protože se skoro nezadejchávám, a to je to kopec na 1ku1 a hodně toček. Dělám asi 2 zastávky, abych naladil samospoušť, a pózuju vám. Paráda, ne? :)

azure-coast-nev-year1.JPG

No 10 minut a jsem pryč z cvilizace. Hodně vysoko nad městem, a cesta se stále točí a zvedá pořád vejš a vejš. Sice jsou sem tam odbočky do lesních cestiček, ale já chci objevit kudy nahoru autem. Tak stoupám stále výš a výš. Jednou mě předjíždí Finale Ligure biking dodávka, a zastavujou, jestli nechci vzít – s díky odmítám, a mažu jí po svejch.

Za 45 minut, odsdola nahoru, jsem na velký hlavní silnici. Ty jo, tak to jsem asi mohl jet i junudy. Tak kam teď ? Doprava je to do kopce, tak ještě nahoru. Ujedu asi 500m, a vidím u krajnice partu lidí na DH kolech. 3 klucí, 3 holky. Zastavuju, a dáváme řeč.

Jsou to fajn lidi. Partička ze Švýcarska, která je tu už asi 6 dní, a že mi ukážou kde co je, a tak. No pecka. Jeden mě dostává, neboť povídá – "to je novinka od Racebike, že ?" Má doma katalog 2008, dostal ho od nás ve Fort Wiliam, ten svět je malej. Tak to probíráme, seč mi má slovní zásoba stačí.

pohled do vnitrozemí…

 azure-coast-nev-year2.JPG

Následuje pojezd. Chvilku se ještě přibližujeme k trati, a pak už to tam padá. Místní trať, kterou jste mohli vidět třeba na profilech z videa First, má několik možností. Z nichž nejlepší je asi ta sjezdová pasáž, a dýlce asi 3 km. Samá klopenka, votáčky, zpočátku spíš klouzavé konzistence, ale vše OK. Hodně skoků, spíš bez dopadů, ale když skočíš třeba až do klopenky, tak je to ok.

Monstr mi neskutečně sedí. Sice ta zadní brzda není stále nic moc, neboť když jsme s Petrem přehazovali hadičky, trošku nám vycáklo, ale kolo je prostě best. V podstatě mě vůbec nelimituje, ba právě naopak. Švýcaři v plný hulbě na DH strojích moc nechápou, když se jich v kokosce držím jak klíště, nezadejchanej, (samozřejmě že jsem jel hranu, ale snažil jsem se vypadat, jako že to dávám z nudy…,hehe) a taky se tomu pak smějemě…myslím, že do Švýcarska se v brzké době prodá pár rámů, hehe :) To upozorňuju všechny rejpaly, že sem píšu čistě z nadšení z tohoto kola. Vyjel jsem na něm nahoru, v pohodě, a dolů stejně rychle jako na Dh kole – jsem prostě nadšenej.

Partička švýcarů…zdravím

azure-coast-nev-year3.JPG

Je to tu s nima fakt super. Maj to najetý, takže se jich můžu držet, a kopíruju jejich rychlost a skoky do neznáma. Samozřejmě to mám párkrát just, ale získávám pocit, že jsem nesmrtelnej, takže to neřeším.

Sjíždíme až dolů, k moři, a vezu se s nima jednou nahoru, ještě.. Objevuju další trail, kterej končí v podstatě u dveří mý dodávky – tak tohle je prostě best. Loučím se s nima, vyměnujeme si emaily a že si dáme vědět, co a jak – to asi budu muset vylepšit svůl psanej německo – anglickej projev, hehe…

dojezd trailu…

azure-coast-nev-year5.JPG

Bylo to super. Finale Ligure – jen 1000 km od baráku, je best.

Dojíždím k autu, je 14hodin, a já vím, co chci ještě dneska dělat. Chci zase do vody, je to jako droga. Takže se opět soukám do neoprenu, a jdu na to samý místo jako včera. Teplota je vysoko, voda má příjemných 14C, a já chci tentokrát někam dál, abych mohl hodně hluboko.

Místní rybáře už znám, tak mi jen tak pokynou, a já jdu zase lachtanit. Kopu asi kilometr od pobřeží, a nacházím útes, podél kterýho je to už hodně hluboko. Odstraňuju si škorchl, neboť ten co mám je spíš o utopení, a nechávám ho klesnout do hlubin – sbohem – tebe již nikdy více.

azure-coast-nev-year6.JPG

Ležím si na hladině, na zádech, koukám na racky, který jsou velmi zvědaví, co to moře vyplavilo, občas zvednu ruku, a oni dělají průlety těsně kolem mě..moře mě nadnáší, a jemně houpe, vlnky skoro nejsou, a tak mám čas se kvalitně rozdejchávat, beze strachu, že si loknu…finální nádech, vždy se pak jen otočím, a zanořím…a podél toho podvodního útesu chodím stále hlouběji.

Nemám naprosto žádnej problém s dutinama, ušima, nic, správně vyrovnávám, a cítím se fakt dobře. Postupně prodlužuju časy, a hloubky. Nakonec je mi jasný, že to dneska bude den dní. Dno jsem zatím nenarazil, nechci to uspěchat, a taky je dole už celkem tma…

Hladina, mávání rackům v leže na zádech, pozoruju obláčky, relaxuju.. A pak se rozhoduju. Nastavuju alarm na 1:00, s tím že to v tomhle čase prostě otočím ať už budu na dně, nebo ne, a jdu na to. 5 minut relax dejchání, minuta pauza, dvě minuty relax dejchání, 3O sekund pauza…finální nádech, cca 15 pakování, pomalu se přetáčím, pohyb, a vlním vstříc hloubce..

V 10m přestávám kopat, výtah jede, a dolů to frčí samo..uši nebolej…vyrovnávám tlaky…super to jede, jen občas hodím vlnu, spíš kvůli směru, je čím dál tím větší tma a když tu náhle – najednou se objevuje dno, asi dva metry přede mnou. Alarm nepípá, asi mám dost času, hrabu si na dno, nabírám při otáčce písek do pěsti, a otáčím se vzhůru. 

V podřepu se na pár sekund rozhlížím, ale je to jen chvilka – musím pryč. Nahoru to musím vykopat, ale protože alarm stále nepípá, vím, že mám spoustu času, neboť v bazéně mám nasimulovaný 2 minuty v dynamice, vím že to v pohodě dám, takže jsem v klidu…odrážím se, a jedu…nahoru už to zdaleka samo nejede, je to celkem dřina..absolutně si nepřipouštím jakékoliv pochyby..hlavu mezi rukama, skloněnou k hrudníku, uvolněnou tracheu, vše jako jsem už dělal 100x, cestou pípá alarm..minuta..a s pár kontrakcema protínám hladinu ! Ufffffff!!!

Otvírám ruku, a koukám na výsledek – vylovil jsem si krásně barevnej kamínek zlato černej, z hloubky 36,5 metru.

a-podel-toho-lomu-chodim-stale-hloubeji-8.JPG

A stihnul jsem to v pohodě za 1:33 – stejně jako při simulaci stejný hloubky v bazéně. Paráda, tréning se vyplatil…

Pak už jen dokopat ten kilák ke břehu. Teda, ke konci jsem už moc nemohl, to se přiznám a asi jsem už hodně dlouho takhle rád břeh pod nohama necítil…

A za slunečného podvečera, při západu rozžhaveného kotouče za skalama, jsem si udělal jídlo, a snědl ho u vody. Tohle místo je to místo, kde bych chtěl žít.

Skály, moře, hory, traily.
Víte někdo o něčem lepším ?

Tak třeba zase zítra, řeknu vám, jak to šlo dál.
Zdravím z výletu, jedu za lezcema, půjdem na pizzu.
¨
Pápá…

DSC_0022.JPG DSC_0085.JPG DSC_0103.JPG
DSC_0362.JPG DSC_0363.JPG DSC_0368.JPG
DSC_0369.JPG DSC_0370.JPG DSC_6150.jpg
DSC_6151.jpg DSC_6160.jpg DSC_6168.jpg
DSC_6187.jpg DSC02150.JPG DSC02151.JPG
DSC02152.JPG DSC02153.JPG DSC02154.JPG
DSC02155.JPG DSC02156.JPG DSC02157.JPG
DSC02159.JPG DSC02160.JPG DSC02161.JPG
DSC02162.JPG DSC02173.JPG DSC02176.JPG
DSC02177.JPG DSC02178.JPG DSC02179.JPG
DSC02180.JPG DSC02181.JPG DSC02182.JPG
DSC02183.JPG DSC02184.JPG DSC02185.JPG
DSC02186.JPG DSC02187.JPG DSC02188.JPG
DSC02189.JPG DSC02190.JPG DSC02191.JPG

37 komentářů pod “Azurové pobřeží 08 – new year, freediving in the dark, Ligure trails”

  1. turbic

    Boze tohle chci aspon cist – kdyz uz ne jezdit – kazdy rano. Pak zrusim veskery pornoweby ve svejch bookmarcich ;)

    LT: dokud tu sem ja, ty bude vzdycky druhej! ;)

  2. Los tomanos

    Vubec v aute nemas plno… Kdy bude rozlusteni nakladu na cestu?

    turbic: hele ja na to koukam od 6h jen sem nechtel mit prvni koment :D

  3. carloss

    Jako vzdy pises pekne ,uplne jak kdybych tam byl . Respekt

  4. KRAJIC

    Jsi fakt řízek, kurva. Jedno oko nezůstalo suché.

  5. hýbň◊š

    dneska je to opravdu neskutečně krásně napsaný.

  6. lopeHT

    přesně tak, teď mám ráno před prací opravdu pocit, že sem tam byl boží!

  7. milhaus

    pro mě jeden z nej reportů, moc pěkný

  8. PAJA

    To má člověk po přečtení chuť praštit tu se vším a hned se tam vydat.

  9. SPYKE

    takovýhle prima reporty jsou prima pro začínající pracovní den… mám chuť to zabalit a jet třeba dělat správce do Austrálie – viz. Super džob: http://www.novinky.cz/clanek/158626-australie-hleda-hlidace-ostrova-s-platem-dva-miliony.html

  10. Boris

    Myslím, že takhle by si chtěl žít skoro každý, kdo to tady čte. :) Ultimátní dobrodruh na lovu zážitků…

  11. Deny

    Asi nejhezčí článek v historii tohoto webu! Jinak myslím, že si tím potápěním na nádech zvyšuješ kapacitu plic a efektivitu využití kyslíku, což se dle mě právě projevuje do kopců na kole menším zadýcháním. Ideální kombinace tyhle dva sporty.

  12. Nexi

    sundávám ploutve získaný při čtení, utírám tělo a jdu makat :) super vcucávací report

  13. ddd - andy

    Best.

  14. Carlos

    Čárys: Boží! Asi fakt jeden z nejlepších článku na tvým webu. Mám rád kola (freeride) mám rád potápění (freedive), ale toto je opravdu ultimatní článek. K tvé hloubce…mám co dohánět. Mimochodem, trénuješ jen v bazénu a nebo si dáváš i dechová cvičení na souši?

  15. FunThomas

    No a píchal teda někdo tu Nexi nebo ne?

  16. eMTý

    i ty romantiku!

  17. Spon

    Myslim si ze Carys bere potapeni tak vazne ze si kazdej vecer pusti tibetskou hudbu a medituje. Prej naky mnisi dokazaly zpomalit tep srdce, mozna ze to Carys uz taky umi jako ty mnisi, uces na to ma.

  18. brody

    To je život.. sepsáno parádně

  19. Tchaghir Bhaghir [čagír bagír]

    Čárys: Jsi čím dál lepší. Tenhle článek je vážně lukšusní! Děkuji za krásný výlet před obědem!!:-)

  20. fousmen

    Ouuuu, nejlepsi cteni z deniku bajkoveho potapnika! Jdu si to precist znova, tohle je proste PECKA!

  21. Dudák (krypl team )

    dokonalé !

  22. tomaass

    fotomontáž

  23. gRada

    paráda, s károu až na pláž, kde končí i traily, můj sen, kdysi když jsme projížděli celý azurový pobřeží jsme nic takovýho nenašli – nebylo tolik času, jen jsme se tama vraceli. určitě se tam chci podívat -doufám letos na jaře! rada

  24. Čárys

    4: všichni : díky. Nebezpečno psát, když je člověk v adrenalinovo – hypoxickém rauši po bikovo – divingovém dni… Ještě že jsou tu vnímaví čtenáři.

    4: Carlos : Ano, trénuju i na suchu, v podstatě se snažím každej den jet statický tréniny, ať už na zvětšování kapacity plic, a nebo na toleranci vůči CO2, a dále jedu dlouhej, skoro 4O ti minutovej strečing, kombinovanej se zádržema dechu při různejch polohách. Dál taky občas trénuju hluboký výdechy, a packování, občas Frenzel techniku vyrovnávání tlaků, která mi moc nejde( ve vodě). To všechno doma.

    Teď konečně, po 3 měsících, začínám mít pocit, že moje výkony doma nejsou věcí rozkývané náhody, ale začínaj se stabilizovat. Uvidíme co přijde dál.

    Obrovskej problém u mě je čas, který mi zabere jen to, abych doma vyrobil teplo (krbové kaman, žádné jiné topení) plus stěna, bazén, přítelkyně, kolo. Takže jedu buď brzy ráno, a nebo pozdě večer.

    4: spon : zpomalit tep umí každej. Stačí vydechnout, uplně, do maxima, vypustit všechen vzduch z břicha, a držet. Za chvilinku dojde k silnému pokelsu tepové frekvence. Vyzkoušej si to sám. Jen si u toho prosímtě lehni, občas se pak zamotá hlava – abys nežuchnul na zem.
    Je to, jak říká David, nejlevnější opice.

  25. Manas TL

    Zobi. Jdu napsat Petrovi pro kolo :-)

  26. Pavel

    4 čárys: …nemáš ty hodinky rozbitý.to neni možný.
    Každopádně díky za tip,v létě tam určitě nějakou dobu strávim.co?

  27. Carlos

    Čárys: To jsem chtěl přesně vědět…já jsem totiž na cvičení na suchu prděl…a výsledky podle toho jsou taky marný :-) ale pořád jsem si říkal, že to třeba tím nebude :-) ale asi bude…díííky.

  28. Čárys

    4 : pavel : Nemam.. Ono to tak nějak i odpovídalo.:)

    Do 10 metrů dvakrát kopnu, to je hned. Do 20 ti už je to jen kousek. No a pak už jsem to jen protáhnul. Fakt to nebylo tak hrozný. Občas spíš musím ukončit den, protože mě bolej uši. Teď jsem si předtím vpálil trochu Olynthu, a bylo to o mnoho lepší.

    Jinak si skoro myslím, že na potápění existuje mnoho lepší lokalit, tohle spíš bylo tak, že jsem byl u moře. Pojeď spíš příští zimu někam do tepla – sním o tom Dahabu, ach ach. Last minit za 7900 na 8 dní all exclusive i se štětkama letecky ? Božínku.

    Já bych do toho letos šlápnul, a když budem na pozdim oba na rozumný úrovni, že to bude mít smysl, tak proč nevyrazit.

    4: Carlos : No, hlavně vydržet. Jak jsem psal, až tak po 3 měsících se mi dostavily nějaký smysluplný stabilí výsledky. V.Y.D.R.Ž.E.T.

    4: MANAS tl : To udělej, je prostě boží. Podle mě.

  29. pavel

    4:čárys: ..s hodinkama jsem si samozřejmě dělal frdel.Klasická závist,he.

    Díky bohu (bo spíš Cheníčkům sen.) za tebe,je to motivace jako kráva.Díky.

    A s tou dovolenou – ano,jestli bude potřebná kvalita,jedeme.Parkrát se do tý doby snad ještě potkáme,takže to domluvíme.

    A s tou Francií se to má tak,že já teď 5 let zpátky celou zimu lyžuju po všech čertech a v létě lezu s mačkama po horách. A jestli letos nevyvezu pani někam do tepla,tak jí vyveze někdo jinej a já si budu muset prát sám. V Grenoblu má pani ségru,je to 250km k moři,kolo,plutve….prostě deset much jednou fackou.

  30. Čárys

    4 : Pavel : Tak to jóó :)
    Prej když paní nevyvezu já, tak jí vyveze někdo jinej – hezky řečeno – je to klasický problém soužití dvojic – jak říká můj kamarád – tohle všechno je daň za pravidelnej sex. Hehe.

    Jasně že se potkáme. Třeba příští víkend, v jámě. Pojedu Prahu a okolí. Ale ještě se domluvíme.

    PS: Moje motivace, kamaráde, jsi byl hlavně ty. Díky tobě jsem s tím vůbec začal, a přežil do dneška.

  31. pavel

    Čárys: ….jámu bych dal.jenže můžu až někdy v sobotu večer(šestá tak asi).

    Já nebyl motivace,ses kejmo chytil sám.

    Měj se,mizim do Osteraichu,utratit nějaký prachy za lístky na lonovky.Chao zabijáku.

  32. kubiczech

    …tak ja jdu balit… (:

    Inspirujici pocteni, integralu (nebo to byl kloubouk?) dolu.

  33. The Skreth

    Počtení super.. A zážitky asi fakt nepopsatelný. Měl bych jenom dva dotazy:

    - Vím, že to je opruz, ale nemohl by jsi v tom finálním reportu zkusit nějak načtrtnou nějakého průvodce bikingu na Azurovém pobřeží. Např. podle tebe nejlepší lokality s přibližným počtem tratí či umístěním tratí, nebo alespoň napsat v jakém bikovém shopu či jiném místě by místní jezdci mohli poradit novému návštěvníkovi..

    - V jaké sekci na First by ty záběry měly být? Koukal jsem a nic tomu není podobné ;-)

  34. filipmat.us

    sakra pěknej článek!

  35. Maaca

    Jj, peknej clanek, a lepsi misto kde zit? Vancouver vede, sice to more neni tak teply ale traily tam ‘JSOU’ :D a skalky urco taky… Kamos Skautik tam ted zevluje okolo Whistleru, tak aspon doda cerstve info o vsem a snad tam pak nekdy vyrazime, treba na rok na Work and Travel?

  36. DD

    ackoliv se v tom kompletne nevyznam myslim ze je to docela risk(potapet se sam v noci do tyhle hloubky atd)…ale o to vic sk8

  37. Čárys

    4: The Skreth : Tak to by se mi určitě nechtělo, kamaráde :) A v bikovým shopu – ve finale Ligure – musíš se ptát. Adressu nemám. Však my se taky doptali…

    Hele nevím – říkal mi to ten Svycar. Asi u těch mladejch frantíků, myslím, ne ?

    4: DD : pšššt, nikomu to neříkej…

Komentář: