Freediving – my way

davidaja.JPGTak už jsem byl několikrát požádán, abych napsal něco o freedivingu, čemuž se bráním zuby nehty, nebo jsem se bránil. Vzdal jsem to, ale musím tu alibisticky sdělit pár informací, aby bylo vše na rovinu, než cokoliv napíšu. 

Rozhodl jsem se přeci jen něco napsat především jako splacení dluhu čtenářům našeho webu, kteří do toho spadli po hlavě, stejně jako já. Neboť toto je můj online livestyle deníček a ti co ho čtou, byli z nově zavedených pojmů jako dynamiky, zádrže, statiky, či pakování prostě zmatení. To je můj primární cíl.

Dále bych chtěl předem sdělit, že jsem naprostým nováčkem na poli freedivingu (v současné době je to asi 8 měsíců, co se tomu věnuji) a nechť tedy informace zde napsané neberou lidé jako návod, neboť dávat rady, jsem dalek. Pro případné zájemce, kteří by chtěli začít s freedivingem, prosím, udělejte si nejdříve kurz . Ušetříte si spoustu počátečního trápení, vyvarujete se mnoha chyb a zvýšíte si prožitek ze světa pod hladinou. Nezapomeňte, že tady zachybujete, pokud budete sami, jen jednou. Na konci článku sdělím pro případné zájemce vše potřebné.
Spíš prosím tedy berte tenhle článek stejně jako všechny ostatní ode mne -  jako presentaci mého stylu žití a trávení volného času, jako činnost, při níž si můžete užívat, a jako možnost – abych si tak půjčil kluků z F.I.I. rčení – add depth to your life

freedive.JPG

S freedivingem se to u mě, pokud vezmu své naprosté začátky, dá datovat skoro přesně. Bylo to před rokem, červnu 2008, kdy jsem se v lomu Antonka, při jednom ze svých výletů za kolama, došel vykoupat do lomu. Párkrát jsem se ponořil, jen bez brejliček a když jsem se vynořil, tak kamarád povídá – si tam byl nějak dlouho, ne ? Zkusil jsem to znova a když jsem vylezl po minutě, řekl jsem si – kruci to je zajímavý, kam by tohle šlo posunout ? A začal jsem přemýšlet a shánět materiály.

Další co mě k tomu vedlo, že jsem v podstatě každý víkend někde závodil. Jako relax – co dělat. V pondělí jsi rozlámanej, na skály nepůjdeš, na kolo se ti fakt nechce, ani v úterý, a ve středu se balíš na další závody, nebo víkend na kole kdekoliv. Potápění na volno tedy pro mě byla super možnost, jak se vyblbnout, u vody, odpočinout. Koupil jsem ploutve a šel to zkoušet.

Začátky byly krušný. Pořádně jsem nevěděl nic, dneska na to radši ani nemyslím, jak jsem blbnul. Naštěstí se se mnou přes moje stránky spojil Pavlík z Kralup nad Vltavou, člověk, který za sebou již měl absolvovaný FRD kurz a několik let závodního plavání a já dostal porci informací, za což mu velice děkuji.. Posléze jsem na jeho doporučení spolu ještě s Karlosem absolvoval kurz freedivingu u Davida Čaniho a z freedivingu pro relax se stal freediving pro freediving.

frd22.jpg

O čem tedy freediving u mě, osobně je.

Vsadím se s vámi o cokoliv, že každej z vás vydrží na suchu minutku bez dýchání. Je to prostě tak. Stačí se párkrát rychle (opět podotýkám na suchu) nadechnout, ano, dojde k lehké hyperventilaci, ale prostě to vydržíte. Není to tedy nic zázračného a potenciál pro to dávat mnohem víc v sobě má prostě každý. Zapomeňte tedy na to, že to nejde. Jde a půjde, stačí si to jen zkusit.

U mě po kurzu začal intenzivní trénink, hlavně s ohledem na to, poznat vlastní limity, pochopit jak funguje moje tělo a samozřejmě tím i zvýšit svojí fyzičku pro ježdění na kole. Začali jsme tedy s Mirkou chodit pravidelně do bazénu, v podstatě každej den. Protože jsme milí a slušní, tak nás posléze nechali plavčíci chodit s ploutvema, teda mě, a já mohl začít zkoušet plavání na vzdálenosti pod vodou. Zjistil jsem, že je to zase o technice, že snad každej sport je hlavně o technice.  Ladil jsem kopy, delfína, pořád dokola, a pořád to ladím. V dnešní době jsme tam víc než doma, občas si natáhneme vlastní dráhu, někdy chodíme i po zavíračce a plaveme a plaveme.

S odjezdem do Monaka v prosinci 2008 jsem se poprvé dostal na nějaké větší hloubky. V té době už jsem měl od Davida a Garyho koupený na míru šitý neopren Oceaner, takže zima není ani v prosinci a v Monaku jsem poprvý zkusil nějaký hlubší ponory. V současný době, (je červen) se chodím potápět do lomů.

frddd222.JPG

Především jsem na kurzu zjistil, že bohužel, pokud budu chtít vážně přemejšlet nad tím dělat Freediving, je kvalitní neopren nezbytností. Bohužel nežijeme na Floridě, jako někdo že, a musíme klepat kosu tady. Pročež tohle je, spolu s ploutvema a maskou, asi základ.

 
Jak tedy probíhal tréning u mě, a co obnášel ?

Nejdřív jsem začal trénovat zádrže dechu, podle O2 a CO2 tabulek, což není nic jiného, než zjednodušeně řečeno zvyšování kapacity plic a zvyšování odolnosti na stoupající hladinu CO2. Takže pěkně podle tabulek, lehnout si na gauč, a jet si ty svoje série. Jen pro příklad – je 8 sérií, 2 minuty se připravuješ (relaxovaně rozdejcháváš), a pak 2min, 2:30, 2:45, 3 min, 3:15, 3:30, 3:45 a 4 minuty držíš dech. Můžu vám v klidu sdělit, že jsem nezačal s žádnejma top časama – z počátku pro mě byl velkej problém vydržet to do 2 minut. Nejsem vůbec talent, ale pevnou vůli mám.

 tabulky.jpg

Pocity jsou u toho fakt zajímavý. Po nějaký době zjišťuju, že dokážu při hlubších výdechách zpomalit svojí tepovku na hranici kolem 45ti úderů za minutu, a to klidně během max minuty. (na gauči) Začínám s tím experimentovat, měřím si tep během zádrží, před, po, měřím si tepovku v bazéně, při dynamikách a nevycházím z údivu co to tělo dělá v reacki na různý podněty. Například si stačí namočit obličej do vody a tep jde dolů, věděli jste to? Zkuste. Další zajímavostí pro mě jako laika, byly obranné reakce těla na zadržení dechu – CO2 hladina v krvi ti tělo hodně pomučí. Vydržíš na suchu 1 min, to už jsme si vyzkoušeli, tak si zkus úplně vydechnout, a držet – po 15 sek (tipuju) se vám bude zdát o čertech. Přitom tělo má logicky kyslíku v krvi stále dost, ne? Z.A.J.Í.M.A.V.E.

Zjišťuju, že freediving absolutně není adrenalinovej sport, tohle tu nemá co dělat. V statickejch zádržích je to myslím tak ze 70 ti procent o hlavě. Před každým zadržováním dechu dělám 30 ti minutovej strečink, hlavně s ohledem na uvolnění svalů, roztažení hrudníku a zbavení se různejch napětí, který ani nevím, že v sobě mám. Časy jdou pořád nahoru.  Zjišťuju, že nemůžu předtím jíst, a pít jen lehce, ale často, jde to pak mnohem lépe. Dýchání hrozně dehydratuje. Když se hodně soustředím, dokážu si namluvit, že je mi dobře a kontrakce bránice – jeden z mechanismů těla dávající ti najevo, že se tělo chce nadechnout – oddaluju i o minutu dál. Po 2 měsících tréningu konečně pokořuju 5ti minutovou hranici, abych v současné době měl top statiku (na gauči) 5 : 30. Zkouším u zádrží dechu (statickejch cvičení) chodit a ejhle, časy se rázem snižují na polovinu. Další výzvou teda bude dynamickej tréning – naplavávání pod vodou v bazéně.

fred22.JPG

Dynamiky v bazéně u mě probíhaly tak, že jsem vzal prostě ploutve, 2 minutky se relaxovaně rozdejchal – pomalu, abych se nepřeventiloval, a prostě plaval pod vodou. Brzy jsem zjistil, že je to o technice, velký technice kopu. Takže jsem posháněl různý výukový programy, hodně mi opět pomohl David Čani a začal to ladit. Když to naflákám rychle, kolem 40 sek na 50m bazén – s ploutvema (monoploutev nepoužívám) tak mi třeba na 75m brzy dojde. Když se s tím flákám (kolem 60 sek na 25m) tak mi dojde taky, neboť jsem tam dlouho. Kruci, to je laborace ! Ladím to ladím a po 6 ti měsících jsem pořád nováčkem. Občas plavu 75tky, párkrát jsem otočil stovku. Ladím dál.

Před pár týdny jsem zjistil, že se v podstatě už skoro nerozdejchávám, když plavu 50m, a max pauzy mezi bazénama mám minutu. Takže jich za hodinku naplavu taky třeba kolem kilometru a půl pod vodou – odsejpá to rychle. Zkouším se teda připravit na nějakou větší vzdálenost. Už jsem dřív otočil stovku, teď jsem zvědavej, co bude, a nakonec to na 100m otáčím celkem v klidu a uplavávám ještě nějaký ten kus. Jsem spokojený… Evidentně to půjde, časem. Bohužel mi bejvá v bazéně celkem dost zima, takže většinou naplavávm jen bez rozdejchání 50tky, nebo občas 75, postupem času plavu padesátky třeba s vydýchnutím v polovině. V rámci tolerancí vůči vzrůstající hladině CO2 mi to hodně pomáhá. Nakonec začínám zkoušet 50m pod vodou i zcela vydechlej, což jde taky, a když si pak (po pauzičce s opatrným poctivým rozdejcháním) dám bazén s max nadechnutím, tak je tam přes 100m v úplnym klidu. No toto !

fre55.JPG

Asi bych měl napsat něco o bezpečnosti. Při každém tréningu v bazéně by tě měl někdo hlídat. Při potápění v lomech či moři taktéž. Já osobně do bazénu chodím s kamarádkou, a pokud jdu do nějakejch „větších“ vzdáleností tak jí poprosím, ať na mě koukne. Nejlepší ovšem je dávat si to dohromady, ona jede klasicky na hladině, já u dna.

Zapomeňte na to, že by se člověk 10 x rychle nadejchnul, rozdejchal na max, a pak šel do vody. O tom to není. Je třeba naopak dávat pomalé dlouhé výdechy klidně i 10 sekund dlouhý, krátký, mělký (jen do břicha, ne do hrudníku) nádechy. Pokud se překysličíš (hyperventiluješ), je malér na spadnutí.. Tvoje  rezerva kyslíku je poté pod vodou vyčerpána dříve, než dosáhneš hladiny oxidu uhličitého, která by tě dráždila k nadechnutí – nutila k včasnému vynoření. Nedostatek kyslíku vede ke ztrátě orientace nahoře-dole a k tomu, že i zkušenej freediver začne tonout. Je velice důležité toto hlídat. Klasickým znakem hyperventilace, s níž bych zaručeně nešel pod vodu, je třeba brnění špičky nosu, konečků prstů…to už máš hyperventilaci jak blázen.

 vaver.jpg

Po vyplavání na hladinu nebo třeba po doplavání dynamik je třeba rychle pár nádechy-výdechy okysličit tělo, dostat hladinu kyslíku na nějakou rozumnou úroveň – tím že jsi na hladině, není vyhráno. Můžeš omdlít (blacknout ) i tak.

Já osobně dodržuju venku na volný vodě dvojnásobnej interval na hladině oproti tomu, jak dlouho jsem byl pod vodou. Když jsem dole 3 minuty, na hladině zůstanu 6min a po celou dobu u mě probíhá klidný relax dejchání. Je to sice někdy opruz a pokud jsme v bazéně, tak to moc nedodržuju, neboť tam mě hlídá (třeba v čestlicích) minimálně 2 lidi,  ale na volno venku – vždycky. Taky si lehce uženeš nemoc z dekomprese -  nedostatečného zavodnění a vydejchání na hladině si lze uhnat nedobré podceňovat.

freed55.JPG

Potápění není taky jen o nadechnutí, zadržení a ponoření. Již několik centimetrů pod hladinou stoupá podtlak ve středouší a je třeba ho okamžitě upravit, vyrovnat. To se dělá pomocí několika metod, snad nejlépe popsané je to na stranách potápěčských . Určitě se spousta z vás šnorchlovalo na dovolenejch u moře, a cítili jste v určité hloubce už bolest v uchu, nebo dutinách – to už je špatně. Vyrovnávat tlak je třeba okamžitě, neboť s bolestí už je to špatně, pozdě. Radím si článek přečíst, je fakt poučnej. já osobně s vyrovnáváním tlaku mám docela hoňky, nemám takovou průchodnost jakou bych chtěl, takže se snažím si různě pomáhat – pít čistou vodu ve velkém množství, abych nebyl „ulepenej“ nepotápět se když mám dutiny trochu zanesený třeba lehkou rýmou, a tak. Někdy ani dolů nechodím taky rychle, jak bych chtěl – i proto se snažím dávat hodně do tréninku statik, abych pak měl pod vodou čas a nemusel někam do hloubek chvátat.

dsc_6054a.jpg

Freediving je specifická forma zábavy. Hodně lidí se mě ptá, co z toho mám, že jim to přijde jako blbost, občas to někdo rovnou zavrhne hned mezi řečí.

Jak to asi vysvětlit. Jak popsat. Představte si pocit, že se nadechnete, a ponoříte – super pocit, ne? A teď si představ, že tak dobře, jako je ti pod vodou třeba 10 sekund, tak stejně dobře je mě tam 2 minuty. Víš jakej je to pocit, když se zanoříš a žiješ si na chvilku, která ani není tak krátká, v naprosto jiným světě ? Nic nevážíš, vznášíš se a vlastně ani necítíš jiný prostředí…nebo když si lehneš na dno v moři a koukáš nahoru, na vlny, lesknoucí se hladinu a stále je ti dobře…nedochází ti vzduch, nic… Nebo jak to jede dolů samo – kolem 10 ti metrů se rozjede vlak, a už nekopeš, nic neděláš, a samo tě to táhne do hloubek, níž a níž, jen vyrovnáváš a ani se nehneš…

Je to droga, fakt je.

davidaja.JPG

Mohl bych ti psát ještě dlouho, ale myslím že to stačí. Pro nastínění o čem že ten freediving vlastně je. Znova apeluji na všechny, kdo by chtěli se tím nějak zabývat – neberte tento článek jako návod k bezpečnému potápění. Udělejte si kurz, nejlépe u Davida , kde jsme ho absolvovali i my, nestojí to moc a pro vaší bezpečnost i prodloužení a zlepšení časů strávených pod vodou je to to nejlepší, co můžete udělat. I pro zvýšení vaší kondice.

A když už nic jiného, vy nechcete poznat novej level zábavy a svých limitů ?

Prosím, jen než se rozloučíme, nezapomeňte striktně dodržovat následující pravidla :

•    NIKDY se nepotápět sám!!!  
•    dodržovat těsný "buddy" systém :
Což stručně je : vizuální kontakt s partnerem ve vodě, jeden nahoře jeden dole, nezanořovat se na nádech společně. Po vynoření vyčkat nejméně 30 sekund u partnera.
•    NEPŘECEŇOVAT sám sebe (nejhorší domněnka – "vždyť dělám jen krátké relaxační ponory…")

•    nenechávat si snorkel/dýchací trubici v ústech během ponoru

Mohl bych psát ještě dlouho, ale to by se nedalo číst…takže jen takhle, stručně, nastíněno o čem celé potápění na nádech vlastně je.

Tak to byla moje cesta. Užijte si tu svou…

Čárys.

Foto já a některé od Petra Vaverky – moc děkujeme !  

A ještě přidávám video, berte ho s rezervou :)

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it’s missing. Get Flash Player from Adobe. This error may appear if the URL path to the embedded object is broken or you have connectivity issue to the embedded object. Powered BY XVE Various Embed.

a nějaký linky třeba na dynamiky a nebo na statiky

a-podel-toho-lomu-chodim-stale-hloubeji-8.JPG azure-coast-nev-year.JPG DSC02153.JPG
DSC02190.JPG DSC02424.JPG DSC03069.JPG
DSC03072.JPG DSC03090.JPG DSC03091.JPG
eustach.jpg finale-alone1.JPG freedive_finale.JPG
PICT0017.JPG PICT0019.JPG PICT0021.JPG
PICT0022.JPG PICT0023.JPG PICT0028.JPG
PICT0037.JPG PICT0038.jpg potapeni MX.jpg
potapeniMX1.jpg punxlife (22).JPG punxlife (28).JPG
punxlife-30.JPG    

42 komentářů pod “Freediving – my way”

  1. laba

    rychlej (kola) a pomalej (voda) svet

  2. carlos z Nejdku

    Hm , no napsal si to opravdu pěkně

  3. Dula

    uz mam pokoj v dusi a to som iba precital clanok.. :) dik

  4. carlos z Nejdku

    ty jo neočekával bych od Tebe , že tam dáš hudbu od Underworldu . Respekt !!

  5. Carlos

    Čárys: Přečteno jedním dechem. Super počtení, super obrázky. Fakto povedená záležitost :-)

  6. SPYKE

    moc pěkně popsaná záležitost vč. apelu na bezpečnost a to se cení… přeju další úspěšný ponory :-D

  7. rajtyš

    ten kluk je ryba!

  8. Manas TL

    No jo, ja jdu na kurz na podzim az bude noha trochu v cajku. Ortezu pod vodu nemam :-)

  9. Carlos

    SPYKE: No on ten apel je na místě. Na kurzu u Davida Čaniho, jsem viděl 2x blackout a je to fakt na místě, stane se to ani nevíš a pokud není pomoc, smolík ale chybuješ jen jednou no :-)

  10. pavel (z Kralup)

    …nutno dodat a zrovna u tohohle potápění je to dost vidět, že Čárys má vůli pevnou až kurva a je poctivej, což plodí velkou kvalitu…a nemálo důležitejch hodnot. A to celkově v životě! ..takže démone, je moc dobře, že to jinak mít nechceš, jedeš to moc pěkně. Určitě si z toho někdo něco bere….. :)) …dejchej,dejchej.

  11. milhaus

    kuli čemu by se neměl nechávat šnorchl v puse během ponoru? jinak moc pěkněj článek

  12. carlos z Nejdku

    To milhaus , pokud máš pri ponoru v puse šnorchl , je možnost , ze se podvědomě nadechneš , což třeba i v blbejch 3 metrech je docela průšvih

  13. Sarca Parca

    Dala jsem ten článek na nádech :-) parádnický počtení. Musí být super pozorovat, co tělo dokáže, koncentrace, prodlužování časů, prostě mazec. Jen tak dál. Pa

  14. franta

    já se topim i když mám ve vaně víc vody, asi ne-dobrej sport pro mě…. ale článek zajímavej

  15. Čárys

    4: Pavel (z Kralup) : Ty teď jak nebydlím, tak nedejchám, nedejchám a uplně mě to štve. Už abych bydlel, a dejchal dejchal :) I v tý vodě je to znát, teď jsem tam tek většinou do 2:30, nejdýl, pak radši mažu.

    Suchej tréning je prostě hodně znát…

    4: carlos : Ty čoveče, my tam neměli ani jeden – a to nás David na kurzu strašil před statikama slovy : “aspoň jeden z vás tu dneska blackne…” :)

    4: milhaus : Prostě je nebezpečný, mít ve vodě votevřenou hubu a v ní narvanou trubku, hehe :) Taky kdybys blacknul, tak máš stále otevřené dýchací cesty a může snadno dojít k jejich zaplavení – v případě že máš hubu zavřenou, tak k tomuto nedojde, ani když omdlíš.

    Dalším faktorem je nadměrná slinivost.

    A dalším, neméně důležitým, je že musíš mít náústek neustále skousnutý zuby, zatnuté lícní svaly, tím i zatuhlé krční svalstvo – zdá se to jako poddružný problém, ale bere to kyslík, a tělo prostě není tak uvolněné, jak by mohlo být, mělo být.

    4: ManasTL : na statiky ortezu nepotřebuješ, a plavaní posiluje – takže hybaj na kurz hned, at stihnes podzimní moře se mnou.

  16. Manas TL

    2 Carys: no tak jo … tak ja to jdu objednat :-)

  17. Bogus

    Hele voe, to je Barbora u Teplic, jak stojíš na těch kůlech ne?

  18. Čárys

    4: bogus : ano, to je Barbora… Byl jsem tam asi před měsícem, skoro 3 ndy, se potápět. Paráda. Tam jsem si dokonce dal top hloubku.

  19. Grifter

    naprosto skvelej clanek, skoda ze mam z vody takovej respekt, protoze predstava ze si lehnu na dno more a cucim na vlny nahore je vazne lakava :)

  20. johnny vee

    cau carys.. pecka clanek.. vsim jsem si, ze 720tour bude i v hlubockach, kdybyste se zdrzeli na moment, tak tu mame skvelej zatopenej lom… hloubka 9metrů (což je tak akorát) a je tam spousta atrakcí pod vodou.. zastávka autobusu, dvanácettrojka apod. tak neopren s sebou:)

  21. Čárys

    Tak to se podívám na strany potápěčské, a určitě by jsme to s Andym udělali, ještě se domluvíme před tripem.

    A co se týče cajků na potápění, tak ty mám neustále sbalený v mým instantním autě.

    Prosímtě, Hlubočky fungují ? Nějak sem nesehnal číslo na Dostyse, abych se ho poptal. PS: Musím letět, mizí mi tu WiFi signal, napíšem si v pondělí…

  22. johnny vee

    hlubocky funguji a chysta se nova trat… vsechno by mohlo byt pripraveny na vas prijezd:) a lom se je ve Výklekách.. zatim cau

  23. Čárys

    Super, kouknu na to, a Výkleky vypadaj velice dobře ! Už fakt musím letět, díky za info… Tesím se na to…

  24. Carlos

    Čárys: No na našem kurzu s tím David taky strašil…no jeden byl mlaďoch, ten zabublal při statice pod vodou a konec :-D tak jsem si hned nacvičil záchranu, protože byl vedle mě a docela jsem čuměl, že foukanec na líce funguje…a druhej byl teda kolík, kterej to vyhrotil na 5.30, pak vylezl z vody, nadechl se a flakl sebou :)))

  25. martin

    Čau, chtěl jsem se zeptat, jestli znáte nějaký dobrý obchod ( i eshop) s věcma na potápění. Chtěl bych si koupit monoploutev a neopren. Ale všude nacházím samé závodní věci…. ploutve s cenou cca 10tisic a více . Díky za info.

  26. Hajes

    ice ice baby

  27. Ondra

    Lom Borek u Golcova Jenikova.Krasa cisto a klid.!!!!!Navedu kdykoliv az bude cesta okolo.

  28. pavel

    4: Martin: ….no třeba: http://www.divers-direct.cz/monoploutve/ploutve/c1933/

  29. Kainy

    Ty vole Čarys. tak tohle jsem si fakt užil to video…respect! Edit videa taky geniální.

  30. myšakoff

    Koukám, že děláš všechno, a zase na hovno…

  31. Carlos

    Čárys: Ještě mně napadlo, jaké cviky z jogy používáš k uvolnění? Nějaká specialitka?

  32. Čárys

    4: Carlos : Hele, to ti asi takhle nepopíšu, není to asi nic z jogy, je to prostě protahování se zádržema dechu, hlavně hrudních a zádovejch svalů s maximálním nádechem… Nebo ti to hodím na maila. Co se týče J´gy, tak tu si jede Karlos z nejdku, ten o tom ví hodně, já nic :(

    4: Myšakoff : Možná lepší dělat všechno, než hovno…

    4 : Ondra : Super ! Zčekuju to zítra a dáme si ještě vědět… Hodíš mi prosímtě na maila telefon ?

  33. Carlos

    Čárys: Jestli můžeš, hoď mi to na mail, alespoň nějak rámcově, potřebuji inspiraci a co se pokroku týče jsem za tebou :-D

  34. Čárys

    4: Carlos : teď jsem si shodou okolností volal s Davidem Čanim, potřeboval jsem vědět něco skrz cvičení na průchodnost uší, a když jsme se dostali i k zvětšování vitální kapacity plic pomocí protahování, tak mi sdělil, že byl teď na komplet vyšetření, spiro a tak – a teď pozor :

    stačil 3 minutový strečing a kapacita plic šla nahoru o 1,4 litru, což je skoro pětina !

    takže doporučuje(me) : strečing, strečing, strečing.

  35. Carlos

    Čárys: Ty voe, tak to je teda hustý, to jsem nečekal..čumim jak puk s otevřenou hubou :-O

  36. pavel

    4:Čárys,Carlos: ………..je to jasný,strečing,strečing,dechat,strečing,dejchat…….a rybí tuk papat a spát ve vaně….. :-))))).

  37. Ondra

    RE : Borek Lom. Čest nemuzu najit na tebe kontakt ale cislo me jest 731 178525. ale upozornuju ze te muzu akorat pohlidat a ukazat.jinak na dne atrakce typu kloubova karosa,vartburg,ponorka a do nedavna vrtulnik MI-4.Ondra

  38. filipmat.us

    Pěknej článek…zkusil jsem několikrát ten dech na suchu, a maximum je 38vteřin … :D

  39. Čárys

    4: Ondra : Super, díky moc, jdu ti zavolat…
    4: filipmatu.us : Nevěřím, to není možné. Matěj je na tom podobně, nechápu nic. Dyť musíte mít plíce jak koně, po těch letech na kole, ne?
    :)

  40. Carlos

    Čárys: Většinou je na vině špatné rozdýcháváni a hlavně, tohle je strašně moc o hlavě :)

  41. filipmat.us

    jako, že mám blbou hlavu, jo? Co proti ní máš ;-) ?

  42. Čárys

    Hehe, hlavu, podle toho co jsem viděl na MČR v Peci, rozhodně v pořádku nemáš, šílenče.

    Stejně mě překvapuje, žes to vůbec zkoušel – zajímalo by mě, kolik lidí něco z toho po přečtení článku vyzkoušelo :) To jsem nečekal…

Komentář: