Malý auto a kam dát kola?

picture-149.jpgCestou ze Všenor z DemoDay se mi rozbilo víc věcí a mezi nima i turbo v passatu. Turbo už špatný dýl, a když jsem ho celou cestu hnal okolo 150 km/h byla to poslední kapka. To mě teda nutilo pořídit něco jiného a s tím i vymyslet jak převážet kola v menším vozu.

Peníze na opravu jsem teda neměl, nakonec jsem se dohodnul s beruškou, že si můžu vzít jeho golfa, nebudem to přepisovat, zaplatím pojistku, hrozně bych mu chtěl za to poděkovat. V passatu jsem se krásně vyspal a zároveň jsem do něj dal svoje dvě nesložený kola, do golfu se sice nesloženej pevňák vejde, ale to už drhneš nosem o přední sklo a nemůžeš jezdit zatáčky přes ručku. Zároveň mě i štvalo, když jsem spal v passatu, že jsem neměl kola kam dát a na kratší cesty jsem je chtěl vozit na nosiči, takže prostě i když si ho časem opravím, nosič na kola se bude hodit.

 Koukal jsem teda co pořídit, na střeše jsem kola vozil, vzpomínám na první tripy s milhausem nebo na naši cestu na kozzystyle s Vóťou, no na střeše asi ne. Jediný co funguje na „naše kola“ je buď drahej thule nosič nebo nějakej podobnej nebo přidělat to za sedlo a řidítka vzhůru nohama, všechno se mi zdálo naprd, odpor vzduchu je na střeše větší a stejně nemám hagusy.

img000131.jpg

Druhá možnost je dát kola dozadu, buď na držák na kouli nebo na zadní dveře. Držáků jsou dva typy, buď kolo položíš na lyžinu kolama a tyčí uchytíš rám, ten se dělá asi jen na kouli. Nebo máš dvě tyče na který navěsíš rámy a přikurtuješ vším co je po ruce. První možnost je opět dražší a ještě dražší, když chceš něco, do čeho narveš třeba RB nebo podobnej tlustej rám. Nejlepší budou teda dvě tyče, Lukas má stejnej systém a je spokojen. Jediný co tak to má na kouli a kola máš docela nízko, musíš řešit jak to tam navěsit, pokud na to dáš sjezďáka, je přední kolo těsně nad zemí a pokud máš golf GTI se sportovním nízkým podvozkem, tak jsi už uplně mimo. Po dlouhým rozhodování pro mě teda byla jasná volba, držák za zadní dveře s dvěma tyčema, absolvoval jsem s ním loňskej roadtrip a fungoval bez problémů.

Začal jsem se shánět po netu a našel dva, první prodávají klucí z frbikes, druhej dováží Haven, Lukas pracuje pro Haven, přiveze mi ho. 1190kč? Musí být můj!

nosic.jpg

Na golfa pasuje výborně, přiděláš ho šesti háčkama, dotáhneš a dvěma vzpěrama zapřeš za zadní dveře, nasazenej ho mám za minutu a půl. Jedinej problém je, že když mám nasazenej nosič, tak neotevřu už zadní dveře, u feldy jsem je třeba otevřel, takže je to prostě podle auta. Kola píšou, že tam narveš tři, to jsem nikdy nezkoušel, tři normální teda možná asi jo, ale asi tolik nevěřím pantům z roku 1978. Na našem prvním výletu mi upadlo verči kolo, hned jak jsme vyjeli, ale byla to jen moje chyba, protože kolo bylo přidělaný jen k těm tyčím a z nosiče vyjelo, teď to vždycky omotám ještě gumicukem a nebyl žádnej problém.

 picture-034.jpg

Co říct teda po zhruba měsíci testování? Ujel jsem s ním přes 1500km, vezl jsem na něm authora, konu, Nsbikes, commencala, spešla a hromadu dalších kol, vždycky bylo všechno ok. Zkoušel jsem ho na golfa, ségra si ho nedávno půjčila na fabii a i na naší almaru pasuje a to nemá zadní dveře, takže při troše šikovnosti, jde přidělat na téměř každý auto. Nevýhoda jak už jsem řekl, u některejch aut neotevřeš kufr, další věc je asi, že kola ležej na autě a na tyčích jsou u sebe, takže abys neodřel auto a zároveň kola o sebe, tak to chce pár hadrů, poslední nevýhoda je, že kola čuměj do stran, nikoho jsem zatím nesejmul a ani jsem o nic nešktrnul, zase aspoň zkontroluješ v zrcátkách, jestli je všechno ok. 

Kdo by jste ho teda chtěl obraťte se na Haven a nebo řekněte Lukasovi, on je rád, když může něco prodat, přiveze vám ho na závody a ještě kvůli vám rozloží Haven stánek, aby jste si připadali jako v opravdovým obchodě.

Děkuju moc Vojtovi a Lukasovi, v cestování mě nic nezastaví. tomaass

DSC_07350001.JPG IGP0015.jpg img00003.jpg
img00005.jpg img00006.jpg img00013.jpg
img00068.jpg nosic.jpg picture 003.jpg
picture 006.jpg picture 017.jpg picture 018.jpg
picture 019.jpg picture 020.jpg picture 021.jpg
picture 025.jpg picture 028.jpg picture 029.jpg
picture 031.jpg picture 032.jpg picture 033.jpg
picture 034.jpg picture 035.jpg picture 036.jpg
picture 037.jpg picture 040.jpg picture 042.jpg
picture 043.jpg picture 044.jpg picture 045.jpg
picture 046.jpg picture 049.jpg picture 051.jpg
picture 054.jpg picture 055.jpg picture 057.jpg
picture 058.jpg picture 147.jpg picture 148.jpg
picture 149.jpg picture 150.jpg  

42 komentářů pod “Malý auto a kam dát kola?”

  1. Los Tomanos

    Nechceš si otevřít teleshoping?

  2. Jr.

    ze začátku sem ten článek podceňoval :D…ale musim říct, že se mi víc než hodí…problém s kolama řešim už dýl,stojany sem taky hledal, ale jak koukam, tak blbě…asi se ještě dohodnem Lukassi? :)

  3. SPYKE

    … good work :-D

  4. hýbň◊š

    hehe takovej humbuk kolem nosiče kterej sem vozil na autě už před 10 lety

  5. OVAR

    Nikde si nenapsal co na to policajti…

  6. Pádlista

    A ještě počítat s doplatkem za pokuty. Ale když vidím toho Golfa, tak s tim se už tak nějak počítá :)

  7. Caryfuk z Plzne

    Pouzivam podobnej, na kouli jsem nechtel, protoze casto taham i prives. S policajtama byly problemy kdyz jsem jel bez privesu, ze kola zakryvaji svetla a spz. Vyresil jsem to prknem, na ktery jsem namontoval drzak spz a zadni lampy, to cele privazu na kola a pripojim do zasuvky na vlek. Pak od cajtu klid. Jinak bocni obrys muzes presahovat o 20 cm.

  8. milhaus

    ty krávo, ta cesta s vóťou na kozzy byla dobrá :-D

  9. wert

    … jen bych chtel upozornit ze kola nesmej zakrejvat SPZ a brzdovy svetla coz tady v tom pripade kola zakrejvaj.
    Je mozny ze s tim budete mit problemy s muzi zakona.
    Rozhodne bych se s tim bal vyjet nekam za hranice… kde by pripadna pokuta asi dost bolela.

  10. camel

    Taky bych rad nejakej poridil.Na kouli,za transportera,nejlip s lyzinama at to poradne drzi,na dve kola ale bral bych aby sel odkolpit aniz bych sundal kola a dostal se do kufru.
    musi to bejt poradnej drzak aby tam ty kola vydrzeli bez problemu tri mesice road trip.
    babo rad

  11. tomaass

    Pádlista: policajti mě s tímhle autem stavěj pořád, třeba i dvakrát za den a mám všechno v pořádku

    i když máš nosič na kouli, nikde není napsaný, že musíš přendávat SPZ, protože nedostaneš žádnou SPZ navíc, jako třeba v německu, a nikde není žádná normovaná SPZ, co by sis mohl na nosič vyrobit, jako to spousta lidí u nás dělá a to jsou ty nosiče normálně homologovaný pro celou evropskou unii, víc informací u vašeho DAS poradce..

  12. OVAR

    To tomaass: V zakone je ze ti nic nesmi zakrejvat svetla a spz, takze tohle je proste zakazany a muzou te kuli tomu dost fest zprudit

    btw mam ho taky…

  13. tomaass

    OVAR: psal jsem o nosiči na kouli, já nemám nosič na kouli

  14. assassin

    tomaass: v zakone je ze nesmis mit nicim prekrytou RZ/svetla.. je fuk jestli to neco je pridelany na kouli nebo na strese…

    BTW ten golf je fakt GTI? ze nema cervenej ramecek ale chromovej… kdyby to dojezdilo a je to opravdu gti tak dej kdyztak vedet, asi bych mel zajem … pripadne kdybys na nej neco potreboval, tak mam 2 doma na dily…

  15. tomaass

    assassin: je to GTI, ale motor je tam jinej 1,5D a palubka je z dvojkovyho a kola tam mam větší z passata, jestli opravím passata, tak by bylo super dát tam zpátky původní motor a mít to na hraní :-)

  16. coolo

    jen tak pro zajimavost

    http://auto.idnes.cz/test-nosicu-jizdnich-kol-nejdrazsi-neznamena-nejlepsi-p14-/automoto.asp?c=A090520_163211_automoto_fdv

  17. vóťa

    tzýýý voe, tak todle je pěkná kozí archiválie :D

  18. Jakub

    taky jsem dlouho vybíral, nakonce jsem koupil Thule Euro Classic G5 909 na tři kola, připevnění na tažné zařízení, vyklopení nosiče pro možné otevření kufru. Maximální spokojenost, už bych v žádným případě neměnil, na nějaký cpaní kola na střechu, jako dřív, se už mužu vys… :-) Haven nosič mi s prominutím přijde jako pracečina, ale určitě to nějakým způsobem práci taky splní.

  19. Jr.

    Jakub: ještě mi řekni že sem tam ty 3 kola vejdou…znam lidi co maj thule nosiče…jakmile má někdo dvoukorunku Fox 40,tak tam druhý kolo vedle toho už nedáš…proto mi to příde napytel…nemluvě o penezích…systém na tažný zařízení je supr no, ale kdo nemá tažný, má výdaje o 4-5tis. víc…samotnej stojan taky docela pálka…nevim nevim
    nosič haven nevypadá nějak vzhledně, ale měl sem pučenej už nosič uplně stejnej, akorát ne od havenu a bylo to oukej…jednoduchá montáž,skladnej,lehkej…levnej…ten co sem měl byl vozenej už 4 roky (pučovanej-takže se s nim lidi neserou) a bez problémů :) …to jenom tak názor k věci :)

  20. Jakub

    Jr.: Tři sjezďáky jsem na tom ještě neměl, jezdim většinou ve dvou, měl jsem pouze tři XC. Nevidim však problém, že by se tam tři sjezďáky neměli vejít, když tam mám tři XC, tak tam je místa celkem dost. Známej má Thule na dvě kola, starší model a tam je to trochu víc na těsno, na ten bych to asi nedostal. Jediný čeho se u tří sjezďáků bojim je váha. Je to sice psaný na 60kg, když tam budou tři dh kola, tak to bude mít asi nějaký to kilo víc a když vidim, jak s tim cvičej tři XC, tak se toho trochu bojim, nicméně zkusit se to jednou musí… Jasný, taky jsem psal, že Haven práci odvede a když provnám cenu vs. výkon, tak je asi rozhodnuto, co vede. Mě se jen prostě nelíbí, jak tam jsou ty kola namrskaný :-D

  21. fousmen

    No taky jsem to resil. Tohle bych teda nechtel, malokterej nosic na paty dvere ti nezkurvi lak. Koule je pro me mimo financne, i kdyz to vidim jako nejlepsi reseni. Vozim kola na strese, na nosicich Thule a jsem rad. Problem je pro nekoho vaha kola, co to unese a hlavne do toho dost novejch vsemozne modne prohejbanejch ramu proste neupnes. Nejlepsi nosic je dodavka.

  22. tomaass

    fousmen: tak tam das hadr, jediny kde mam poskrabanej lak, tak od riditka a od toho gumicuku, kdybych tam daval hadr, tak tomu neni nic..

  23. Jr.

    Jakub,fousmen,tomaass: právě…myslim že to jenom o tom jak si dá člověk záležet…když máš nějaký malý kousky pěny,molitánky, nebo i ty hadry, tak to vyladíš, aby sis nic nezničil…jenom to bude trvat o dvě minuty dýl no

  24. Luck-ass

    Takže co bych k tomu dodal mno tak nejdříve Jr dohodneme se. A teď k samotným nosičům:) Takže jak tomaass psal mám na závěs a samozřejmě používám i tento když to porovnám tak na závěs dobrý ale už sem ho 4 krát sklopil což mi moc fajn nepříjde když třeba jedete z pece a cestou najednou táhnete kolo po zemi nemluvě o karlovicích kde s emi stalo něco podobného. Takže stojan na závěs od českého výrobce za 5tis u mě stratil důvěru. Nemluvě o tom, že třeba u Multivana musíte otočit řidítka aby ste tam to kolo dali za auto a nezničili dveře. U tohoto stojanu nemusíš a montáž rychlá a hlavně je to skladný a univerzální. dobrá čísla sou i nejsou vidět záleží na autě na Transporteru třeba jsou. Jinak z vlastní zkušenosti policajti to neřešej, ale když to do vás někdo napere nedostanete nic. Však zase jiný stojan za 1200 seženete ne moc snadno. Například i ty co prodávali v Makru za 1290 byli taky bez homologace. Homologace ano ale pak s ebavíme o jiných penězích. Takže každý si musí urovnat v hlavě co od toho chce

  25. Jr.

    luckaass: skoro nic tyjo…stačí mi uplně bohatě aby byl levnej,skladnej,s homologací,neničil mi auto,kola,byl kvalitní a byly přez něj vidět čísla i světla…

  26. Aginka

    piště kratší komentáře,do toho se pak člověku ani nechce:))

  27. Luck-ass

    rada na přepravu každej závoďák si bere více gum a tak prokládat kola gumama je ideál a máte i čisto uvnitř:)

  28. Tchaghír Bagír [čagír bagír]

    Tomass: přesah kol je šílenej!! Zkusi tu tyč (nosiče) dát buť až do zadního kola, nebo mezi zadní kolo a rám, u pevňáka ti to ubere alespoň pár cm u celopéra je to hold občas problém!!:-) Já osobně radši vozím rozložené kolo v autě, tak alespoň nedřu kolem stojící auta!!!:-P

  29. coolo

    4Jr: tri sjezdaky se (ne)vejdou ale dre to o sebe takze je to spis jen na dva

  30. x piv

    jedině kvalitní nosič.když je na kolo za několik desítek tisíc,tak je i na nosič za několik tisíc.

  31. assassin

    tomaass: aha ja mel za to ze to moje je taky ex-gti(ted 1,5benzin s karbcem), protoze to ma gti interier, tyhle zevnitr stelovaci zrcatka, kola atd a vypada to ze to nikdo neprendaval… ale nema to stabilizatory a vetrany kotouce.. takze shanim neco co bylo gti i puvodne:)
    hele stryc dela dieselovy motory tak bych se ti na toho passata moh zeptat, uz sme to resili s manasem kdyz byl jeho, ale nakonec na to nedoslo…

    na hrani prave krasnej stroj:) s nicim sem se tak nevyblbnul jako s jednickovym gti:)

  32. tomaass

    assassin: no tohle bylo GTI původně

    když mi seženeš novej motor budu rád, nechce se mi asi tenhle opravovat, protože za repasi turba bych dal tak 7500 plus prace plus nevim, jestli není ten motor zadrenej, protoze prosakoval olej, asi tim turbem a kdyz jsem to dal do servisu, typek mi vola, proc tam neni zadnej olej..

    novej motor me prijde na stejno a prace s tim bude min, takze kdyby jsi vedel o necem dej vedet, je to nějakej standart stejný motory byly i v seatech toledo a tak..

  33. Luck-ass

    včera sem minul bazar s jedničkovejma golfama a passatama co si měl ty tomaass škoda že to čtu až teď moh sem se ti poptat na motor měl tam toho mraky takovejch 15 passatů určitě třeba i ve stejný barvě jako máš pevnáka hehe

  34. tomaass

    Luck-ass: kde kde kde ?

  35. dumbo

    tiez pouzivam nosic na 5 dvere, 4 popruhy, 2 minutova montaz, lahke, skladne za cenu 50 eur, unesie to 2 bicykle, 30kg, na strechu uz nikdy, komu sa to chce furt zvedat nad hlavu :D

    mam to na Oplel Corsa b, Republic Of Ireland a zatial som problem nemal zeby ma zastavili GARDAci :D

    lets ride bitches…

  36. Luck-ass

    Hele kousek před olomoucí asi tak 20 km nevím jak se to tam přesně jmenovalo ale pamatuju si kde to bylo

  37. staroch

    tomasss: nebojis se o to zadni okno kdyz tam das dve kola?prijde mi, ze kdyz na neco najedes, musi ten drzák projít zadním oknem

  38. tomaass

    hele zkoušel jsi někdy kolik vydrží okno? jestli máš pojištěný okna, vem si šutr a zkus to!

  39. staroch

    no práve ze kamos ho u felicie prorazil rukou primo predemnou takže vim a trosku me to desi

  40. Čárys

    4: Tomaass : Hele, já už viděl taky proražený okna, u pežota, felicie, dokonce oktavky, anapř takhle :

    1, Pežot : Příliš naloženej kufr, 205tka, nešel dovřít, ale jen trochu. Tak jsme ho jako zamáčkli – a bylo po okně.

    2: felicie : klepl jsem do něj snowboardem, ale jen lehce, fakt – uplně vybouchlo.

    3: Oktávka : Tak tady jsem to viděl na parkingu – chlápek to normálně zabouchl, rázněji, taky to prdlo.

    ——————-

    celkově vím, že lidi to tam vozej, ale fakt jsem už tyhle věci viděl, nechápu že to drží. Nebo že by tlaky zevnitř, nevím. ale asi to drží…

  41. lerak

    Zdravím, může mi někdo říci, jaké má zkušenosti s nosičem kol na tažném zařízení z pohledu znečištění kol při nepříznivém počasí?

  42. Čárys

    Jasně, můžu. Máš tam všechen bordel světa – stejně tak a možná víc, jako na zádi auta…

Komentář: