Projekt NEZAPOMEŇTE.

1989_17listopad_sametova__revoluce_pce__ilustracni_denik_clanek_solo.jpgJe 17 listopadu, pro spoustu lidí je tenhle přelomový den v novodobých dějinách české republiky jen dnem, kdy se můžou ulejt ze školy či práce. Ne tak studentům z táborského gymnázia, s jejichž přičiněním vznikl projekt – "NEZAPOMEŇTE."

Ochota vyprávět a ochota naslouchat. To jsou základní ingredience projektu Nezapomeňte, který právě probíhá na Gymnáziu Pierra de Coubertina v Táboře a jehož mottem je: „Nezapomeňme, jaké to bylo před rokem 1989“.

Na základě rozhovorů studentů školy s jejich rodinnými příslušníky vzniká literární mozaika, jejímž cílem je zmapovat zásahy totalitního režimu  do každodenní reality a přiblížit svědectví žijících pamětníků o projevech nesvobody  a komunistického útlaku v letech 1948 – 1989. Na konci října byli studenti vyzváni, aby zpracovali rozhovor s pamětníkem či pamětnicí ve svém okolí (rodičem, prarodičem, známým rodiny) do formy psaného příběhu. Studenti zaznamenali osobní výpovědi o perzekuci a útlaku i kratší příběhy přibližující každodenní absurditu života v totalitním režimu. Iniciátorům projektu z řad učitelů Gymnázia PdC nešlo o  historicky věrohodný obraz období, ale o to, aby studenti objevili historii přímo doma. Doposud se sešlo na čtyřicet příspěvků.

Některé z nich začínají slovy:
„V roce 1985 můj táta pomohl jedné ženě utéct z Československa poté, co její otec zmizel beze stopy a jí bylo zakázáno studovat vysokou školu.“ „Dědova rodina měla několik hektarů polí na Moravě. Po znárodnění zakázali dědovi jít na školu, na kterou chtěl.“ „První vzpomínka mého táty je z doby, kdy mu byly dva roky. Spatření ruských vojsk bylo tak silné, že si to pamatuje dodnes.“

1989_17listopad_sametova__revoluce_pce__ilustracni_denik_clanek_solo.jpg

Od 16. listopadu jsou práce studentů prezentovány v rámci instalace pamětnických příběhů v prostorách školy. Akce NEZAPOMEŇTE u příležitosti 20. výročí pádu komunismu má své přesahy. V minulých týdnech řada vyučujících začlenila do výuky  témata přibližující různé aspekty období 1948 – 1989. V některých hodinách se také vyprávělo a diskutovalo o dobových artefaktech, které nějakým způsobem vypovídají o své době a jenž studentům zapůjčili rodiče.

Dne 16. listopadu na škole probíhaly debaty a projekce dokumentu Tenkrát o listopadových událostech roku 1989 a dalších dokumentárních filmů v rámci projektu Příběhy bezpráví, který na školách uvádí společnost Člověk v tísni. V prostorách školy jsou také instalovány dobové dokumenty (např. budovatelské plakáty padesátých let, hesla a transparenty listopadu 1989 atd.) a ve školním bufetu projekce Televizních novin z listopadu 1989 studentům přibližuje praktiky mediální manipulace komunistického režimu. Akce probíhá ve spolupráci se serverem Nezapomeňte.cz , který bude práce studentů průběžně publikovat. Projekt podpořila společnost Člověk v tísni grantem a zapůjčením dokumentárních filmů.


Koordinátoři projektu

Mgr. Kateřina Kubešová
Mgr. Miroslav Velík
Mgr. Romana Třicátníková
PhDr. Jiří Kálal

Za informace děkujeme Kateřině Kubešové a koordinátorům projektu. 

———————————————-

Co bych k tomu mohl napsat já. Příběhy z mé rodiny a perzekuce našich příbuzných jsou až příliš osobním tématem, abych je tady víc rozváděl. Jelikož jsem ale byl v době pádu totalitního režimu v 13 ti letech v 7 třídě základní školy, za sebou zpackané členství v Jiskrách a vyhazov z pionýra, (zazpívat před nastoupenou školou refrém písně práce v pozměněné podově : Buď v práci v šest, buď v práci v šest !" nebyl dobrej nápad…) v hlavě šum a hlad po informacích z ORF, který jsme sledovali skrz Majkla Knighta, mohl bych k tomu napsat mnohé.

17. listopad 89 byl studenej den, a z nálady doma bylo možno vycítit určité napětí. K zpočátku pokojné demonstraci se postupně přidávali další lidé, kteří s původně studentským manifestem něměli mnoho společného, herci přestávali hrát, debatovalo se v hospodách, divadlech, doma, dával se prostor k vyjadřování nespokojenosti mnohem otevřeněji, než kdykoliv předtím – lidi měli společného nepřítele – vládu a komunistickou stranu, nálada byla nepodobná té v létě roku 68, co jsem slyšel od dědy…

Ve škole se soudružky učitelky držely v rudé lati, následujíce demagogii tak vžitou, že nešlo otočit a beze strachu začít kázat jinou, svobodnější pravdu. Dodneška si vzpomínám, když jsem přišel do školy s trikolórou připnutou na svetru, a jak mi soudružka matikářka Volfová řekla, že sem blbej, ať si to sundám…

17.listopad. Vše začalo pokojnou studentskou manifestací na Václavském náměstí, jež byla původně svolána k uctění památky Jana Palacha, projevem Martina Klímy o nutnosti věnovat se přítomnosti a budoucnosti, o nelpění na boji dob minulých. I přes umírněnost byla demonstrace za pomocí obušků, vodních děl, a množství pořádkových sil zatlačena do postraních uliček a celkem obstojně zmasakrována. Televize vás určitě nakrmí sestřihem, dneska po celý den.. O pár dní později se na Václavském náměstí konala již hodně masívní demonstrace, vedoucí k odvolání Miloše Jakeše z funkce generálního tajemníka KSČ a 29.11. v podstatě k formálnímu ukončení těch 41 let komunistického pekla.

Prezidentem byl zvolen jediný kandidát – Václav Havel.

To stučně z historie.

Nakročili jsme do svobodné doby.

Euforie vydržela nějakou dobu, rozjíždělo se podnikání, ve škole jsme se začali učit anglicky a německy s učitelkama, který byly před námi o pár lekcí, mohli jsme se konečně podívat, jak to vypadá v tom imperialistickém západním režimu díky zrušení víz např do Rakouska, leč státní aparát byl zoufale nepřipravenej na všechno, na boom v jakékoliv hladině od podnikání, rozmachu zločineckých organizací, tunelování všeho všemi, korupci a přehlížení toho, odkud jsme přišli, se zrakem odvracejícím se od Východu k Západu, naší novodobé modle všeho… Svoboda.

V čem žijeme dnes a jak daleko jsme pokročili, je vidět všude kolem nás.

Určitě se dnes v televizi, na kterou koukat nehodlám, budou všichni do omílání plácat po zádech, řečnit o tom, co jsme získali, jak špatně jsme se měli, a jak jsme teď šťastný (díky nim), politické strany se budou snažit ze všeho vymačkat maximum, s poukazováním na chyby druhých, pokrytetví a alibismus bude zvracet každej modrej pták, a oranžová síla s třešněma za zadkem, stále majícím 13 procent preferencí bude dál rozpínat a upevňovat svou moc…máme tu svobodu, to je ale tak jediné.

Z diktátu jedné strany se stal ditkát dvou stran.

Se sovětským svazem na věčné časy jsme vyměnili za heslo "S Evropskou unií na dobu neurčitou", ex komunisti jsou stále u moci.. Promrhali jsme porevoluční příležitost udělat mnoho věcí líp ?

Měli jsme svou sametovou revoluci. Jak říká ruské přísloví – "pokud nejsou kanály plné krve a lucerny se
nesklánějí pod tíhou viselců, není to žádná revoluce.
Jenom převrat, čili převracení kabátů."

Podívejte se jak se žilo. Poučme se tím. Mějte oči a mysl otevřené. Většina lidí žije příliš konzumním způsobem, je neschopná rozlišit co je dobré a špatné, natož pochopit smysl demokracie, ne že by tomu dnešní doba nějak nahrávala…pročež děkuji organizátorům táborského projektu za osvětu a připomenutí dob nedávno minulých, leč dnes již skoro zapomenutých. 

Čárys.

89-listopad-nfilm1214-prepr.jpg

 

56 komentářů pod “Projekt NEZAPOMEŇTE.”

  1. Květák

    je to tak ..a doba tomu fakt nenahrává.. když to vezmu jenom z pohledu školy, tak se učíme desetkrát víc třeba o starověkým egyptě,o lidech co žili tisíce kilometrů od nás tisíce let zpátky…a o nich máme vědět víc než o tom co se dělo před našima domama před pár lety?a pak se všichni diví že o tom mladý lidi nic neví.je to tím že ten kdo o tom něco ví si to našel víceméně sám od sebe a takovejch je menšina…nechť je tohle další důkaz toho že škola je totálně píčovsky pořešená záležitost… :D

  2. The Skreth

    Čárys: Agitka hezká, ale věc je mnohem komplikovanější. Já vidím problém minimálně v tom, že lidi jsou moc pohodlný na to, aby se sebou něco udělali. Pro někoho je to moc pracné a někdo se nad tím ani nezamýšlí. TV taky nesleduji, ale můžu tě ubezpečit, že se neozývají jen kladné hlasy, co všechno jsme si vydobyli. Popravdě jsem v posledních dnech slýchával spíše o promarněných příležitostech (viz Havel). O to víc mě mrzí, že náš pan prezident skoro až s určitým despektem mluví o občanské společnosti a hájí “systém politických stran vzešlý z voleb” jak tomu bylo na včerejší diskuzi na právnické fakultě. Škoda, že neobjasnil, jaký je vlastně vztah, a jaký by ten vztah měl být mezi politickými stranami a občany.
    Otázkou taky je, jestli by si chtěl spíše sametovou, nebo krvavou revoluci? Mnoho lidí ve světě právě obdivuje onen způsob, že jsme se dokázali osvobodit bez násilí. Na druhou stranu jsou tu i tací, kteří tvrdí, že jsme se vlastně neosvobodili my, jako občané, ale spíše to bylo logickým vyústěním špatné situace v Sovětském svazu, který se kvůli špatným vnitřním poměrům a “vyprázdněné ideologii” začal rozpadat sám zevnitř.

    Květák: To, co popisuješ je bohužel faktická skutečnost. Pomalu se to začíná měnit, ale řekl bych, že se to dotkne nejdřív našich dětí :-) A jak říkáš, kdo se o to zajímá, sám si to najde. A to je ten problém. Je jich právě ta “menšina.” A jak praví jedno moudro, každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží.

  3. Lukas

    tak to jsi me pane Chenicku mile prekvapil :) ja si taky pridam: nezazil sem horsi pocit jako kdyz sem mladej kluk tesne pred revoluci lezl Kobylu v Ceskym Raji a vokolo se prochazeli rusaci (vojaci) kde se jim zachtelo. a kdyz sem jim rekl at chodej po vyznacenejch stezkach tak se mi vysmali a jeste na me vytahli bouchacku (ta bezmoc!). a pak 15 let po revoluci mluvis s 25letejma kamosema ktery te reknou ze by klidne tu rudou knizku v kapse nosili jen aby ten statni byt dostali (to sem byl vzdycky nepricetnej). a z te nepricetnosti sem usetril nake penize, sbalil rodinu a prestehoval se do Australie. ted sme tady v Sydney a po komunistech a jejich priznivcich ani pamatka. voni tady kdysi strasilii ale byli vsem pro smich tak to zabalili a zmizeli.

  4. cube

    to bych do Tebe neřekl.. dobrá práce…

  5. The Skreth

    Lukas: Jo dvacet let je málo. Už se těším, až v politice budou lidé, kteří nebudou dobou komunismu dotčeni.

  6. eMTý

    já teda nevim, vy jste odborníci, já se v historii moc nevyznám, o komunismu nevim nic, všechno bych tu nechal amíkům a zbytek rozdal unii, ale aspoň ta informace, že 17. listopad v roce 89 nebyl uctěním Palacha, ale pochodu s Opletalem v roce 39 jsem myslím někde slyšel…

  7. fousmen

    Palec nahoru, dneska jiný téma snad ani být nemohlo.

    Co se týče učitelů jak psal Květák, je to o lidech. Já měl v rakousku dějepisáře, co byl za války nasazenej na nucených pracích. Antiku a podobné probral běhěm týdne, zato zbylých 5 let jsme dělali 2. světovou válku. A to tak, že by ses pomalu styděl se přihlásit vztyčenou pravicí.

    Problém je, že ve chvíli, kdy budou všude lidé nedotčení dobou komunismu, ať už ve školách nebo v politice, bude návrat ke všem podobným ideologiím mnohem snadnější..

  8. Květák

    fousmen: každopádně o lidech je všechno, ale tvuj ucitel byl řek bych dost velká výjimka. většina učitelů jede podle osnov. a tam je ten problém. mělo by to být pořešený už v těch osnovách. aby se učilo víc o tom co se dělo nedávno a pořád to nemálo ovlivňuje dění kolem nás, a aby se neučili všechny ty posraný detaily který jsou uplne k ničemu. a tak je to bohužel vpodstatě se vším co se školy týče..

    .. a pravda je že až budou u moci lidi kteří to všechno znají jenom z obrázků a hlavně lidi co je budou volit na tom budou stejně.. tak to může mít hodně plus ale taky se může klidně stát že do nějakých podobných, i když snad o poznání menších sraček spadneme znova..

  9. Franta

    fousmen: asi by sme se všichní hódně divili, kolik lidí v politice a jinde na významnejch postech je “dotčenejch” komunismem ! jen z toho co vim je mi blbě a střílel bych !

    Lukas: asi máme stejný kámoše – když mi tvrdí, že by to rozhodně podepsal, aby měl klid.. a těch lidí je právě u nás hodně a tak se soudruhům podařilo to co se jim podařilo..

  10. HonzaKrepelka

    není to tak dávno, co moje spolužačka na Obchodní Akademii byla zkoušená z Ekonomiky a na otázku jaký rozdíl byl mezi ekonomikou dnes a ekonomikou před rokem 1989 a co se vlastně v tom roce stalo odpověděla tohle: ” Promiňte paní učitelko, já sem minule chyběla, takže vůbec nevím, o čem mluvíte.”…takže zanedbanost dějepisu v českých základních a středních školách je dost zřejmá

  11. Lukas

    eMTý: co to placas s amikama a unii? :) to nema nic spolecnyho s rudym zlem ktery tady bylo.

  12. ddd - andy

    Já taky palec nahoru.

    V Pionýru jsem byl jednou a moc mě to nebavilo, tak už jsem tam nešel a s trikolórou na triku pak “radil” paní učitelce, aby volila OF – svoboda, nesvoboda dávala mi to sežrat až do devítky..

  13. eMTý

    lukas: 1) promiň, ale já už radši na internetu o politice nediskutuju a už vůbec ne s lidma, který neznám, takže nečekej, že ti to budu vysvětlovat
    2) je zvláštní, že reaguješ právě na tuhle část mého příspěvku…

  14. hajes

    nejvetsim paradoxem jest, to co by melo byt zapomenuto se neustale pripomina vcetne vsech “hrdinu”. pripomenuti “hrdinu” valky, jez nevedeli za co bojuji, ale aspon muzu nekoho zabit.

    dalsim paradoxem jest komunismus samotny. komunismus byl anti-imperialistokapitalisticky nebo-li vsichni ochotne provadeli analni speleologii komunistum z vychodu. dneska, ti stejni komunisti, lepe receno jejich deti, nadavaji na komunisty a pro zmenu provadi analni speleologii zadluzenym imperialstokapitalistum ze zapadu. tomu rikam hrdy narod. nikdo uz radsi nepripomina obchod stoleti, obili+cigani za Kcs. a tento problem se radsi nepripomina.

    poslednim paradoxem jest, za 5 let vsichni reknou”stare dobre casy”.

    je v podstate jedno kdo vede tuto planetu, fundamenty se nemeni. tupe nikam nevedouci stado nikdy nebude vedet kterym smerem jit. jen dela co je mu receno. dokud se tohle nezmeni, jakoze se to nestane, bude to vzdy jak je tomu dnes. koryta zustavaji stejne po staleti, jen prasata se meni.

  15. Lukas

    eMTý: to mas pravdu. diskuse na netu s anonymama o politice je zbytecna.

  16. Lukas

    kazdopadne pokud ma nekdo dite skolou povine tak je docela dobry vedet jaci ucitele ti ho vzdelavaj jeste nez ho do ty ktery skoly das. pac skoly sou porad prolezly prevlecenejma komarama kteri vyucuji bludy.

  17. KRAJIC

    Mi akorát připadá, že jsme z těch vyspělých států vcucli nejvíc ten konzumní styl života spojený s povrchností, snobstvím a posedlostí penězmi – zatímco kultura, která tady například v oblasti kinematografie byla ať už hrané filmy nebo animované(loutkové) šla totálně do piče. Jednoduchý příklad večerníčky ty staré poctivé (Krtek atd.) versus ty nové píčoviny(mám 2 leté dítě). Skoro všichni mladí lidé studují(ačkoli na to 3/4 nemá) a studují jazyky, ekonomické obory, cestovní ruchy a podobné sračky, které státu asi moc nepřinesou – zatímco strojařina a technické obory, ve kterých jsme byli vždy dobří a nesou nějaké výrobní hodnoty nemají lidi. Architektonicky cenné věci se boří (i přes petice lidí a názory odborníků) a místo nich vyrůstají zpičené monstra, které protlačí skrz tučné úplatky developerské firmy. Svoboda – krásná věc bezpochyby, ale proč si nezachovat z té minulosti to dobré. A těm mladým generacím by určitě prospělo víc disciplíny a drilu a ne pocitu , že nemusí dělat nic a na všechno si půjčí – děláš , umíš = máš / mrdáš na to, neumíš = nemáš.

  18. Lukas

    KRAJIC: :))))))) “do piče, píčoviny, zpičené”

  19. KRAJIC

    Lukas: To tě trápí?…. na stránkách 720?….

  20. čelkis

    KRAJIC : máš recht je to tak, jenom tady u nás je škola, ze který každý rok vypadne několik desítek maturantů s oborem – počítače, podnikatel nebo co a další nesmysly, a řemeslo jako takové jde totálně do PRDELE

  21. KRAJIC

    čelkis: Ono se to po čase zřejmě trochu srovná až IT otroci zjistí kolik vydělá takový šikovný nedostatkový řemeslník.

  22. Lukas

    KRAJIC: dyt to tam musis videt ze se tomu chechtam ne? :) do pohody :)

  23. KRAJIC

    Lukas: Na chvíli jsem znejistěl…..

  24. Lukas

    KRAJIC a čelkis: ale ty jazyky by se studovat mely, bych rek. pac pak kdyz te domma pali prdel nebo komousi tak se vodporoucis jinam.

  25. spyke

    No pánové – když byla velvet revolution, byl jsem akorát 2 měsíce po základní dvouletý vojenský službě, která nebyla zrovna med… Celá záležitost mohla dopadnout mnohem hůř, protože např. můj brácha v té době sloužil na vojně v Praze a vojsko mělo pohotovost a fasovali vostrý náboje pro případnou střelbu do lidí obdobně jako “slavný” Lidový milice… pokud by vyšel rozkaz… ikdyž spousta normálních lidí na vojně by zřejmě rozkazu neuposlechla… Rudý šmejdi se tu furt roztahujou a je jedno, jestli jsou červený, oranžový nebo modrý… ke komančům bylo příliš sametu a ten, kdo říká, že za nich bylo líp, si slušně řečeno nevidí na špičku nosu… Je spousta lidí, kterým vyhovovalo, že se např. v práci mohli schovat za systém typu že všichni mají stejně (stejný hovno) a můžou se flákat, a teď těžce nesou, že musí makat a mít výsledky, jinak maj smůlu… a taky že jsou tu i lidi šikovný v dobrým slova smyslu, který riskovali, kolikrát i střechu nad hlavou, kterou ručili za úvěr, jen aby mohli podnikat a uskutečnit svý plány přes všechny překážky úřednický apod. a po letech práce se maj dobře, maj fajn káry, domy apod. Každej měl a má tu možnost to zkusit a pokusit se vydobýt si svý místo jak je zvykem i ve světě… To jen rudý šmejdi a socani by rádi furt rozdávali z cizího, brát bohatým – to by jim šlo… a sami se u toho nafouknout… a spousta lidím jim na to skáče… bohužel… stačilo vidět, co udělá 30Kč poplatek u doktora… hned vyhrála oranžová svoloč… kdyby to mělo pokračovat, tak se fakt asi sbalím a Thajsko nebo Austrálie to jistí…

  26. KRAJIC

    Spyke: Určitě ti neodporuju, ale jaké procento lidí, kteří vlastní fajn káry a domy si tyto statky vydobilo tak jak popisuješ – bez konexí, úplatků, lezení do řiti?

  27. Čárys

    4: eMtý : V říjnu 1989 sdělili funkcionáři Socialistického svazu mládeže městskému výboru KSČ v Praze, že na 17. listopad připravují manifestaci vysokoškoláků k uctění památky Jana Palacha. Nezávislí studenti, kteří také akci připravovali, měli dvě možnosti. Legální – připojit se k akci SSM, nebo nelegální – uspořádat ji odděleně. Nakonec se přidali k SSM.

    4: Hajes : líp bych to neshrnul.

    4: the SKRETH : Já nehodnotím, jestli bychom měli mít krvavou revoluci, díky za to jak to proběhlo. Otázkou je, zda celý převrat nebyl ve své hloubce připraven právě komunisty a STB, vědouce, že neudržitelnost tehdejšího systému je svidentní…a nepřipravili tak “bezbolestný” převrat jak pro ně, tak pro lidi. S přihlédnutím k tomu, kolik funkcí po revoluci zůstalo v rukách členů KSČ a kolik eSTébáků dodneška zastává mnoho nikoli nedůležitých postů, je tahle otázka nasnadě.

    Moje parafrázování ruského přísloví mělo být především ironíí, poukazujíc na právě tenhle problém převlečení kabátů.

    4: Lukáš : a myslím, že jsi udělal prostě nejlíp.

  28. The Skreth

    eMTý: Tak mi dva se osobně známe a mě by taky zajímalo, jak to myslíš s tím USA a EU? ;-)

    Čárys: Že by to KSČ udělalo dobrovolně se asi říct nedá, ale pravděpodobně z toho vybruslili ve svůj nejlepší prospěch. Dyť nikdo z nich nebyl potrestán. Jakeš si vesele chodí po světě a dává rozhovory. Celý SSSR šlo ekonomicky do kytek a pomalu se rozpadalo, to už zachránit naštěstí nešlo. Hodně tomu pomohla i studená válka, která právě Svaz ekonomicky vycucala. Sametová revoluce byla pak vesměs mírumilovným předáním moci, logickým vyústěním postupně se zhoršující situace.

    Jo a btw, teď jsi mě zmátl s tím Palachem, úplně neznám ty nějaké niterné pozadí pochodu, ale myslel jsem, že šlo o uctění památky Jana Opletala, který byl v roce 1939 zabit nacisty, plus ještě zavření vysokých škol v roce 1939, ale přesně nevím, jestli Palach protestoval proti uzavření a byl zabit. Nebo byl zabit protože protestoval proti nacistům, ti ho zabili, studenti vyšli do ulic a nacisti následně jako protiopatření zavřeli VŠ. Neměl jsem čas do ještě dohledat, ale pravděpodobnější se mi zdá druhá varianta.

  29. Čárys

    Ano, o to šlo…tohle je ale pozadí, které předcházelo. Jen jsem reagoval na eMTýho koment, kde se snaží presentovat, kolik toho v televizi stihl nakoukat :)

  30. Čárys

    4: Palach : Ty nevíš ? Bože, tak koukej googlovat. To se mi snad zdá. To je mi znalost historie. Ach ne…

  31. The Skreth

    Jo a k tomu přendavání kabátů. To máš pravdu, proto se těším, jak jsem psal, až nastoupí komunismem neposkvrněná generace (za kterou se považuju :-D). Ale je samozřejmě důležité mít na paměti minulost, aby se chyby neopakovaly.

    Nicméně si nemyslím, že by mohl nastoupit obdobný autoritářský režim “zevnitř” státu. Dnešní doba je úplně jiná, než když v roce 1948 přebrali moc komunisti. Do roku 1918 jsme neměli patřičnou svobodu, protože jsme patřili do Rakouska-Uherksa. Pak jsme si ji vydobyli a na dvacet let udrželi, jenže následně přišli Němci, kteří nás “zvenčí” napadli a ovládli. Po válce jsme byli dezorientovaní a Sovětský svaz stavějící se do role vítěze války se jevil jako poměrně dobrá volba. Navíc jsme s tím ani moc udělat nemohli, protože Američané se bohužel při osvobozování nedostali tak na východ, jak bychom potřebovali. Komunismus jako ekonomická teorie řízeného hospodářství se postupně ukázala neschopný života. Svaz šel během předhánění se s Amerikou hospodářsky do kytek, což vedlo k jeho oslabení. Moskevské centrum v průběhu 1980s ztratilo sílu, aby mohlo přímo podporovat vlády v zemích komunistického bloku. Tím došlo k oslabení oněch vlád a vznikl prostor pro občanskou aktivitu a možný převrat, který odstartoval Sametovou revolucí. Když by se to nestalo v roce 1989, nejspíš by se to stalo o chvíli později.
    Nyní žijeme ve svobodné zemi, kde si občané již navykli na určité standardy demokracie a svobody. Když by nám na ně chtěl někdo sáhnout v míře překračující únosnost, určitě by jsme se ozvali mnohem rychleji, hlasitěji a za svou věci bojovali. Ne jako v roce 1989, kdy revoluce odstartoval tak nějak mimochodem. Aby nás něco uvrhlo do obdobných sraček, musela by přijít “vnější” agrese jako v roce 1938 nacismus, ale to momentálně vzhledem k mezinárodnímu uspořádání je velmi nepravděpodobné.

    A ještě lehká kritika “superřešení” v podobě stěhování. S pohledu subjektivních zájmů je to nejspíš moudrá volba a je poměrně běžné, že lidé upřednostňují soukromé zájmy před věcí veřejnou, ale rozhodně to není lékem na situaci. Spíše se jedná o útěk, který ke zlepšení určitě nepomůže. Blbý je, že zlepšení je běh na dlouhou vzdálenost, která možná přesahuje i délku jednoho života. A proč by se člověk měl obětovat pro budoucnost příštích generací, když se chce mít dobře už on a pokud možno hned.

  32. The Skreth

    Čárys: Sorry i ve svém příspěvku jsem to měl špatně, kdy jsem zaměnil v jedné větě místo Opletala za Palacha. Ale podle mě, teď si to pleteš ty. Ten pochod 17. 11. 1989 byl na památku Jana Opletala a ne Jana Palacha.

  33. The Skreth

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Opletal – tady je skutečný původ 17. 11. a dne studenstva ;-)

  34. The Skreth

    A teď si znova čtu ten článek, kterej jsem poprvé četl ve stavu lehce ovlivněném vínem :-D Ale celý ten historicko-faktický odstavec od 17. listopadu mi nějak nešmakuje, protože 17. listopadu studenti na Václavské náměstí ani nedošli, natož aby tam začínali. Pochod začal na Albertově (univerzitní komplex), pokračoval přes Vyšehrad, nábřeží a zastaven byl policií na Národní třídě přibližně v místech, kde je nynější pamětní deska. Následně byl rozehnán do postranních uliček.

  35. Lukas

    The Skreth: ja myslim ze to neni superreseni se nekam prestehovat kde si myslim ze to lip funguje. nakonec to cele bylo jako kazde jine stehovani (z bytu do bytu) akorat ze druhej den ses v jinde kde se mluvi taky jinak. ale kdyz se pred tim naucis jazyk tak to neni problem. hele ja toho mel uz docela dost. mel jsem okolo sebe spoustu kolegu a znamych ktere jsem presvedcoval k jinemu nazoru a to bylo kolem dvaceti lidi kolem me kteri by byli v pohode to podepsat a nosit v kapse rudou knizku za pohodli statniho bytu. pak sem prisel na to ze takhle uvazuje vetsina naroda u bedny ve ktere bezi Nova. a ja misto toho abych venoval energii svym nejblizsim tak sem ji mrhal do lidi ktere sem stejne nepresvedcil.

  36. Čárys

    4: The SKreth : Opět se musím zmínit o málo známé pravdě – a to že psaný projev obsahuje oproti mluvenému projevu pouze 7 procent přenosu informací.

    Já jsem tím myslel : ……”Vše začalo pokojnou studentskou manifestací na Václavském náměstí, jež byla původně svolána k uctění památky…..”jako původní tendence. Nikoli přímo ten den.

    Google používáš velice dobře :)
    Mizím dom, díky za informace, snad to tu někdo čte…pápá !

    PS: Praha, víkend ? Já ano. Napíšem si ve foru…

  37. The Skreth

    Čárys: Tak teď jsem z toho dvakrát vedle. Dyť na začátku toho odstavce máš 17. listopad. Budu se na to muset někoho přeptat, páč teď jsem jak Alenka v říši divů.

    Lukas: Tak já tvoje osobní důvody chápu. Za komárů jsem nežil a ještě ve mě dřímají mladistvé ideály. Až budu starší, třeba si taky řeknu, že to stálo za hovno a nic se nezměnilo. Jen říkám, že když z Čech budou postupně odcházet ti inteligentnější a tady zůstanou tu jen diváci TV Nova, tak se toho moc nezmění. Uvidíme..

  38. pavlik

    No hoši, 40 komentářů s vesměs podobným názorem. Co k tomu dodat. Snad jenom, že je to na nás ! Takže zajímat se, chtít vědět, makat, VOLIT ! …my už jsme ta generace , o který se mluví a na který to stojí.

  39. hajes

    dalsi revoluce by byla treba okamzite a poradna. KRAJIC to napsal velmi hezky. Vidim to po skoro 5 letech v britanii. americani jsou tupani, ale aspon se umi bourit a narikat. kdezto cesi si nechaji akorat srat na hlavu. Spolana smutna historie CSSR, hlavni dodavatel vsech svinstev do skoro vsech valek. Tesla spickove technologie a dalsi technologie o kterych ani nevim. Cesi byvali spickovy inzenyri a strojari. Vsechny patenty byli rozprodany a cesky stat ma howno jen dluhy a americky konzumni styl zivota. a nikomu to nevadi, vsichni ochotne makaji pro nemce, americany, belgicany a dalsi kapitalisty. kde je ta ceska hrdost ???

    studenti, ucte se manualnim pracem, to jest zlata horecka nedaleke budoucnosti. tisice akademiku a par manualnich pracovniku neuzivi firmu :o) sladky kapitalismus. jen uz nikde v novinach nepisi, ze americane jsou nejchudsim a nejzadluzenejsim narodem teto planety. briti v tesnem zavesu druzi. jak kdosi prohlasil, lide vzdy zboznuji spatn idoly. aneb nic nevypada na prvni pohled jak se zda.

  40. eMTý

    V říjnu 1989 naplánovala organizace Nezávislé studentské sdružení na 17. listopad 1989 pietní akci k 50. výročí uzavření českých vysokých škol nacisty. Akce se měla odehrát na pražském Albertově. Oficiálním účelem mělo být uctění památky Jana Opletala, avšak radikálnější části studentů mínily využít této akce k vyjádření nespokojenosti se současnou společenskou situací a k volání po změně. wikipedie, heslo sametová revoluce.
    promiň Martine, ale na televizi moc nekoukám, takže na rozdíl od tebe a stáda tvých oveček tupě tu v diskuzi opakujících to, co jim tv nova káže, vím, že Palach umřel v zimě, že s výročím jeho smrti taky byly spojené protirežimní akce (Palachův týden), ale demonstrace, která byla podle tebe 17. listopadu “za pomocí obušků, vodních děl, a množství pořádkových sil zatlačena do postraních uliček a celkem obstojně zmasakrována” se vztahovala k Opletalovu výročí.
    Záměrně se tu už nevyjadřuju k politice, maximálně se vám tu zasměju, ale k téhle historické spojitosti jsem cítil potřebu se vyjádřit, Petr Opletal, sedící vedle mne v lavici na střední, by mi asi neodpustil, kdybych to neudělal…

  41. The Skreth

    eMTý – tu narážku na ovce si beru skoro až osobně :-P

  42. Lukas

    hajes: trochu si protirecis. spolana, nechat si srat na hlavu atd a proti tomu se ptas kde je ceska hrdost? ceska hrdost neexistuje. jen ceske vycuranstvi. Ja sem tak maximalne hrdej na piloty co byli v Anglii, nebo na Wichterleho, nebo Karla Kyncla, a dalsi. jsem hrdej na jednotlivce ne na narod jako celek. podivej se na Polaky: ti meli v 39 z jedne strany Nemce a z druhy Rusaky a sli do toho, madari v 56 veseli komary na poulicni lampy. hlavne mi prosimvas nikdo nerikejte ze by nas nemci v 39 zmasakrovaly nebo rusaci v 68. tenhle medialni vyblev je otresnej. nebo prazsky povstani coz bylo bolseviky zinscenovany fiasko abysme po valce nevypadaly jako narod kolaborantu a udavacu. my mame tak krasnou zem s neuveritelnou tisiciletou historii – to vidim a porovnavam po sesti letech tady v Australii (ty maj akorat 200 let historie dovozu veznu a vojaku z anglie, skotska a irska kteri tady temer vyhladili Aborigineese) a ja porad nechapu kde se ta ceska priposranost bere. uz jenom reprezentace nasi zeme tady je otresna: velvyslanec CR kteryho sem pred lety mel tu “cest” poznat neumel anglicky ani rict dobry den. to je vrchol a ostuda. proste vedel kde ma volizat jakou kliku a vohnout hrb. a tak to s nama je.

  43. Lukas

    The Skreth: nevim nakolik sem inteligentni to je na jinejch:) ale mladistve idealy stale mam :) proto se chci do Cech vratit. jen me desi ty vsudypritomny nasrany ksichty. ta blba nalada. jedna prihoda k nasrani: kamarad z Australie a ja v jednom prazskym klubu. on si blbou cestinou objednava piti a barmanka (mlada holka) na nej nasrane vyjede ze co si objednava kdyz neumi cesky. co mas na tohle rict?

  44. ddd - andy

    eMTý má pravdu.. z tebe bude jednou pedagog! ;-)

    Nicméně si myslím, že pokud v tom člověk není víc zapojenej (historie), tak spoustu věcí zapomíná, nebo splete. Nám ale o myšlénku se jedná.. a ta, myslím, všude proběhla dostatečně nahlas.

  45. Čárys

    4: eMTý : Díky Tome !

    Doufám že ti tvůj bývalý spolužák Opletal prominul tvé prokomunistické výroky, jakými se, samozřejmě jen v ústraní, tak vehementně presentuješ…

    S těma ovečkama, no nezklamals mé očekávání..

  46. The Skreth

    Lukas: Jak říkám, já tě opravdu chápu, z osobního hlediska. Obecně známá česká nátura je k pláči, ale pokud se to nové generace nebudou snažit změnit, popřípadě ti odvážnější odejdou, tak se toho moc nezmění. V tomhle je pro mě příkladem moje sestra, která mám poměrně významnou práci, ale se svými schopnostmi, by mohla odejít kamkoliv do světa a uplatnění si našla, a skoro určitě by na tom byla ještě mnohem lépe. Nicméně v ČR se cítí doma a nechce odcházet, protože chápe, když řekněme pokrokoví (schopní, inteligentní, open-minded whatever) lidé odejdou, situace se nezlepší. Ale tak to si musí přebrat každý sám. Mě k těmhle projevům vyprokovalo hlavně Čárysovo “nejlepší řešení” :-) Já si myslím, že se to zlepší, ale bude to trvat ještě dlouho.

    Jo a v Austrálii se žije asi dobře. Historii moc neznám, ale jak říkáš 200 let, kdy akorát vyhladili domorodce. Žádné války konflikty. To svoje vědění a poznání si dovezli z Evropy a mohli jet prakticky nanovo. V Evropě se posledních 2000+ let bojovalo o každý metr hranic, ideologie, náboženství apod. a zdaleka to ještě neskončilo. Je tu příliš mnoho různých myšlenkových směrů, národních zájmů apod. a navíc na relativně malém prostoru na to, aby řešení bylo jednoduché. Plus je to celé trochu zkostnatělé, páč nikdo pořádně netuší, oč tu vlastně běží :-D

  47. hajes

    2Lukas: australie je kolonie anglicanu ;-) shrnul jsem co jsme meli, cim jsme byli a kam jsme se dostali. muzes mi vysvetlit cim si protirecim?

    2skreth: nic ve zlem, ale tvoje sestra neni moc schopna kdyz neni schopna adaptace. jakmile budu mit v CR jednoduchy zivot jako ve Skotsku hned se vracim. jakmile zacnou byt odbornici placeni jako na zapade, hned se vracim. bohuzel v CR stale existuje komunismus a analni speleologie. cim vetsi egoidiokrat jsi, tim lepe jsi hodnocen. lidi co neco umi radsi utikaji do zahranici, protoze dostanou zaplaceni za to co umi a ne za kapacitu plic a schopnost vyvinout dostatecny podtlak v ustech pri poradach s nadrizenymi. abych nezapomel na totalitni vychovu zavisti a udavacstvi. chran te buh jak vykrocis z rady v CR. to je hrdost a progresivni degenerace.

    “kdo neumi, uci a kdo neumi ani ucit to tu vse ridi.”

  48. Lukas

    hajes: vezenska kolonie :)

  49. The Skreth

    hajes: Je vidět, že jsi krásně nepochopil smysl mého snažení :-D Ale nevadí, takový tu stejně nepomůžou. Pomůžou totiž lidi s vizí a ne ti, co budou čekat až jim někdo dá za 8×5 hodin práce tísícieurové výplaty. Navíc to ani není možné vzhledem k ekonomické situaci, která se teprve vzpamatovává ze 40 let aplikování nefunkčního hospodářského a politického modelu.

    A schopnost adaptace? Roční pobyt na dvou zahraničních univerzitách, pracovní školení v zahraničí a pravidelná účast na poradách v Bruselu mi přijde jako slušná schopnost adaptace.

    Jenom osobní dotaz: Co ve Skotsku děláš za práci? Já jen abych měl představu.

  50. market

    emtý: díky dík.

  51. tomaass

    ty jo to mi trvalo než jsem to přečetl :-)
    je smutný, že někdo nezná Jana Palacha, neví co se stalo v minulým století, když půjdu na kolo a zeptám se kluků na Miladu Horákovou, asi mi o ní nikdo nic víc nepoví, ještě smutnější je, že existujou vzdělaní lidé, kteří ví o co šlo a stejně komunismus podporují ještě teď..
    když bude člověk trochu studovat, najde výroky mnoha lidí, třeba Masaryka a podobně, lidí kteří měli protirakouské názory a stejně odsuzovali komunismus už v zárodku, jako ještě zcela nenastolenou ideologii, která po 100 letech později zabila na světě asi 70 miliónů lidí
    na závěr bych přidal pár odkazů:
    http://www.pametnaroda.cz/
    http://protikomunisticke.misto.cz/
    http://hrdinove.cz/
    http://www.antikomunismus.cz/
    http://www.viteznyunor.cz/

  52. Čárys

    Abych to tak ukončil, protože celou debatu jsem začal, svým článkem.

    Děkuji za kommenty, které byly věcné, díky za asertivitu, za pomoc rozšíření obzorů o pohledy lidí, kteří na životní situaci v Čechách rezignovali, a za jejich důvody, taktéž všem za upřesnění některých nejasností a dobových souvislostí. Článek jsem psal z hlavy, a za pár minut – z toho co jsem si pamatoval, co jsem prožil já, co prožila moje rodina, nikoliv z toho, co jsem byl schopen načíst na netu, či vysledovat v televizi – pročež se za mou neschopnost vyjádřit striktně svoje myšlenky, omlouvám.

    Neděkuji lidem, kteří nevymyslí nic, jen dokáží čekat na chyby druhých, aby pak na nich presentovali svou chytrost, směju se vránám co k vránám sedají…jak prvoplánový a průhledný.

    Článek jsem napsal a sestavil ze své vlastní invence, neboť já chci jít cestou kontroverze, a datum a téma bylo jasné. Ještě jednou děkuji za materiály poskytnuté Kateřinou.

  53. hajes

    2 The Skreth: prosimte sundej si ruzove bryle, cim drive je sundas tim mene te bude bolet probuzeni do reality.

    ad prace: jsem tupy operator/serizovac/programator CNC stroju. clovek co vytvari nejake hodnoty a zivy system. aby to lidi jako tvoje sestra mohli zkurwit diky svoji iluzionisticke ideologii o perfektnim svete.

    ti studovani jsou nejvetsi nestesti, obzvlaste ze zapadnich “vyhlasenych” skol. Lidi co stoji za veskerymi problemy zkurumpovaneho systemu rizenym idioty.

    ad adaptace: je mi te lito, ze jsi nepochopil nejdulezitejsi dovednost v prirode.

  54. Lukas

    hajes: no tak nac ta silna slova. kazdopadne moje dcera studovala na Francouzskem Lyceu v Praze (coz muze byt podle tebe “zapadni” vyhlasena skola) a ja sem s tou skolou byl nanejvys spokojen. neucili ji tam krasopis nebo linkovat okraje v kazdem sesite ale naucili ji tam plynule francouzsky
    to vsem: je skvely ze nekterym bikerum neni politika u prdele at uz maj nazor jakejkoliv.
    a co je nejlepsi: ze uz tady 20 let nejsou komari (i kdyz furt strasej) pac kdyby tady byli tak se nepodivame ani do Leogang, ani do Whistler natoz do Geiskopf. Sedeli bysme doma na prdeli a svarovali bysme z lesenarskejch trubek kopie DH biku z imperialistickeho zapadu. pac jak si matne pamatuju tak se k nam za komancu mohly dovazet akorat tak kola z Ukrajiny. :)

  55. Čárys

    4: Lukas : A v tom je jádro pudla. Hlavně že je ta doba pryč. AMEN.

  56. The Skreth

    hajes: Ano, chápu tvá silná slova a přiznávám, že částečně na vině jsem já sám, jelikož jsem tajuplně, a možná nepatřičně, neuvedl zaměstnání mojí sestry, načež jsem tě ještě vyprovokoval řekněme neomaleným a povýšeneckým dotazem na tvou práci.

    Za prvé moje sestra pracuje v ČNB na oddělení, které pomáhá sestavovat ekonomické prognózy, na základě, kterých se upravuje monetární politika. Významný to nástroj stimulace hospodářství. Guvernér ČNB, Zdeněk Tůma, byl mezi deseti nejlepšími bankéři světa podle kritéria, jak dokázala banka reagovat na krizi a svými opatřeními ji zmírnit. Doufám, že se shodneme, že na takových pozicích by nikdo nechtěl vidět blbce.

    Za druhé si nesmírně vážím lidí vykonávající řemeslo, protože si zcela uvědomuji jejich zásadní úlohu, a nedostatek odborníků v těchto sférách, neznepokojuje jen mne. Mluvíš tu o hodnotách, které jsou těmito lidmi tvořeny, a v tom ti dávám za pravdu. Takoví vytváří skutečně a hmatatelné hodnoty. Já sám nemám příliš velkou důvěru v burzovní manévrování, kdy se např. vydělávají peníze tím, že někdo skoupí firmu a vydělá na tom, že ji za obrovských státních dotací záměrně přivede k likvidaci, či jiné vydělávaní na principu přeprodávaní firem apod.

    Za třetí studovaní lidé s elementárními morálními hodnotami, jsou stejně nezbytní, jako ten nejposlednější popelář, řekněme. A jsou tu zapotřebí obě skupiny a většina mezi tím. Diferenciace společnosti je tvrdá realita. Vždycky byla a vždycky bude. U nás se na vysoko postavené nahlíží skrz prsty, protože jsou tu velmi výrazní jedinci, kteří se opravdu předvádí v tom nejhorším světle (a jak jsem slyšel, na Slovensku je to ještě mnohem horší), a je silný dozvuk komunismu, kdy úspěšný a bohatý = zlý a špatný. 40 let se tu lidé dívali na každého výše postaveného, než byli oni sami, nedůvěřivě až nenávistně. To platí i o studovaných, protože studovat přes kádrové stropy také nebylo jen tak. Vohnoutství k nám patří, a ještě nějakou dobu bohužel patřit bude.

    pozn. A těmi vzdělanými nemyslím lemply, kteří na vysoké škole odsedí 5 let, nějak upachtí inženýra a prakticky nic neví, neumí, nesnaží se, berou to jako nezbytné zlo.

    Za čtvrté jsem rád, že jsou komáři pryč, ale nějak furt cítím, že spíše jen formálně, než reálně, a s nimi tu stále doznívají špatné návyky doby minulé (např. Kdo nekrade, okrádá rodinu. a mnoho jiných). Nicméně nastolení právního řádu, dodržování esenciálních pravidel nejen u lidských práv a svobod a liberalizaci obchodu a hospodářství vítám, i když jak jsme v poslední letech mohli vidět, i to volné hospodářství není zcela bezchybný systém.

    A za poslední. Tento týden jsem se bavil s jedním kantorem ekonomie o Sametové revoluci, a více méně potvrdil mou domněnku. Komunismus přežíval z posledních sil, bylo jen otázkou času kdy padne. A kdyby nepadl v revoluci, velmi pravděpodobně by padl, jen tišší cestou. Např. jsem se dověděl, že na jaře roku 1990 měla být změněna ústava a mělo dojít k odstranění ústředního postavení komunistické strany. Pod pokličkou se vařily hospodářské reformy, a obecně tlak euro-amerického vývoje (např. tlak na SSSR v otázkách lidských práv) spolu s rozvojem moderních technologií by pravděpodobně vedl k liberalizaci země. Ale to je ono pověstné “kdyby” které v historii neplatí. Byla “revoluce” a buďme rádi, že to dopadlo v rámci možností celkem dobře.

Komentář: