ARMÁÁÁDA

befka-10.jpgKlucí, teda nevím, čím jste chtěli být vy, když jste byli malý, ale já chtěl bejt vojákem. A nebo popelářem. A dneska, když znám Rosse, vím že jsem si kdysi přál správně. No nechtěli by jste si celej den hrát s bambitkama, chodit do bazíku a jezdit v teréňácích ? Mít plat jak král a doživotní rentu ? Já teda jo. Dneska si představíme jednu z nejlepších hraček na vojně – a to je BEFKO !

Takže, když jsem jednou jen tak mezi řečí prohodil slova, jako napáskovaný bevko a chudák Čárys neví co to je, tak jsem dostal za úkol napsat report o vojenské technice. Tak jsem si vybral právě již zmiňovaný bevko.A jedém !

Teď trocha tý příručky:
Bojové vozidlo pěchoty – BVP-2

befka-8.jpg

BVP-2 je bojové pásové pancéřované vozidlo s vysokou manévrovací schopností. Svou palebnou silou, pancéřovou ochranou, ochranou na bojišti v podmínkách použití zbraní hromadného ničení, schopností překonávat vodní překážky plavbou a přepravními možnosti splňuje požadavky k zařazení do mechanizovaných jednotek pozemních vojsk AČR, kde nahradilo BVP-1. Konstrukčně vychází z bojového vozidla BVP-1.
Státním podnikem VOP-026 Šternberk je vyrobeno i ve velitelské verzi s označením BVP-2V.

Takže BVP-2 se liší ob 1 jen věží, což je ta kopulka nahoře s tím dělem :-) teda kanonem…
 
Takticko technická data:
Rozměry (dך×v)6735×3150×2450 mm
Bojová hmotnost 14 000 kg
Osádka  4 + 6 osob (velitel, střelec operátor, řidič, chemik a roj)
Výzbroj vozidla rychlopalný automatický kanon 30 mm 2A42, stabilizovaný ve dvou rovinách
spřažený kulomet 7,62 mm PKT
odpalovací zařízení PTŘS
Palebný průměr 500 ks nábojů do kanonu 2000 ks do spřaženého kulometu 4 ks PTŘS 6 ks dýmových granátů
Účinný dostřel kanonu na pozemní lehce pancéřované cíle podle druhu nábojů 2000–4000 m
na vzdušné lehce pancéřované cíle do 2000 m
Rychlost střelby kanonu malá 200–300 ran/min velká až 550 ran/min
Maximální dostřel kanonu10 300 m, PTŘS 4000 m
Motor vznětový, čtyřtaktní, kapalinou chlazený, šestiválec o výkonu 221 kW
Maximální rychlost 65 km/h v terénu
Maximální rychlost plavby 7 km/h vpřed, 2 km/h vzad

 befka-10.jpg

Takže si to trochu rozeberem !

rozměry jsou jasný,  je to mala rozpláclá svině trochu těžká, ale ne zas tolik. Osádka, úplně vepředu sedí řidič za ním je místo pro chemika, který se stejně tak nějak nepoužívá. Ve věži je pak velitel, který zároveň vyhledává a určuje cíle a směr jízdy. A vedle něj je střelec operátor, který má nastarosti zbraňový systém. A konečně tu máme roj, kde je ta hlavní část družstva PĚCHOTA -  tři střelci, kulomeťák, ostřelovač (já) a pancéřovník.

befka-9.jpg

A teď trocha zkušeností.

Psal se rok 2006 když jsem nastoupil jako guma na mechanizovaný prapor, kde jediný přepravní prostředek na bojišti je BVP a že jsme ten rok v tomhle stroji strávili ale hodin. (180 dní z roku na cvičení) což opravdu nebylo málo. A jezdit v prostoru malém tak, že když tam sedíte všichni tak se ani nehneš, což je možná dobře protože nevidíš kam se ten šílenej stroj řítí a občas to neví ani řidič takže přijde rána a bevko se propadne kosou dolo (kosa – je ten sešikmenej předek) a najednou zas obráceně a vy vzadu lítáte jak zmačkaný obal od sekaný.

i do města můžeš vyrazit…a problémy s parkováním žádný…botičku ti taky nedaj…

 befka-6.jpg

A taky nezapomenu na jednu noc na doupově  (doupovské hory) kde, když tady je 10st tak tam je nula. Tu noc, krejeme naše postavení, hlídky fungujou tak jak mají, muž s koženou brašnou nemá šanci projít a najednou velitel dostává přes vysílačku rozkaz k okamžitému přesunu a napadení jednotek protivníka.

Tak po vyhlášení poplachu asi ve 2h ráno vyskakuju ze spacáku a jelikož máme nařízeno spát v maskáčích i kanadách, tak nám moc dlouho netrvá být připravený na přesun, s tím že tam zbytek materiálu nechaváme. Bevka už jsou nakoplý (nastartovaný) a seřazený jen vyrazit.

Skáčeme dovnitř roje a na plnej vyrážíme.

A je to zatraceně rychlej a dlouhej výlet. Lítáme po prostoru asi hodinu než jsme někoho našli, pak velitel řve ať si naladujem zásobníky tím zbytkem co máme (samozřejmě slepejma) a za 10 min řve ať mu do naladujem jen do jednoho nebo dvou zásobníků že bude střílet jen on z věže….komedie. Po dvou hodinách žeru první růžový štěstí (ibuprofen) jinak mi totiž bouchnou kolena, jak sedím nehybně pořád v jedné pozici s kolenama namačkanýma na železnou stěnu befka. Ještě že se občas protáhnu, jak se mlátím o stěny. Pak kluci řvou že potřebujou chcát, velitel na to že nezastavujem že tam jsou pet flašky…. tak si to dokážete představit, se všema těma krámama a v šíleným poskakování na tankodromu ještě chčíjte do petky….

Já žeru druhou tabletku, ta bolest se fakt nedá….strkám hnáty kam můžu abych je alespoň trochu narovnal…

Po 4h to peklo skončilo.

Takže jedině Armáda !

befka-7.jpg

A k tomu co vlastně znamená napáskovaný bevko… páskujou se náboje do pásů, a ukládaj do schránek a zakládaj do kulometu a  kanonu. Napáskovaný bevko je plně nabitý a bojeschopný bevko připraveno k použití. V našem případě jen na střelnici, buhužel :)

Takže to je asi vše co můžu říct, zbytek jsou tajný informace a za to by mě mohli zavřít….Takže hlavně celosvětový MÍR ať nemáme tolik práce a můžeme mít zase nohy nahoře.

Již brzy, Generál ROSS. 

Pane ano pane, pane !

A jeden link na video z youtube, vložit to sem nejde, bohužel…

29 komentářů pod “ARMÁÁÁDA”

  1. čibrut

    MUPY MUP!

  2. Páník

    Hned mam vetsi pocit sucha a bezpeci, kdyz vim kdo a co me chrani pred vsema tema bubakama:). Salut

  3. KRAJIC

    2 BVP + dalších x army strojů stojí tak 40m ode mne. V areálu, kde pracuju sbírá týpek vojenskou techniku.

  4. hýbňoš

    to je pořádnej OFFROUĎÁK

  5. jaara

    Bdící Ross pro náš klidný spánek… :-D

  6. KOLOhnatbriza

    Agentrura Itartas informuje:Včerejšího dne,16:40 SEČ,zaútočila dvě napáskovaná česká bevka na čínský traktor v provincii Kung-Pao a zahájila palbu.Tento střelbu okamžitě opětoval a po zničení obou strojů v klidu odlétl.

  7. dr.zack

    A co s tema pandurama debilnima?Ty by mely tohle nahradit?

  8. fousmen

    dobrý prdítko, kolik hvězdiček to má v nárazových?

  9. Hanz_zlin_CB

    Jako malej kluk si pamatuju Rosse na skautskem tabore nedaleko Strakonic, jiz jako maly chlapec tíhl k bojovým podmínkám a jak je videt ze skautská pruprava ho k cíli dohnala ;)
    sem zvedavej na toho generala :D

  10. Jr.

    taková kontrolní otázka pro Rosse, to neškodí ne? vem si takovej samopal vzor 24…teď by mě zajímalo, jestlipak víš, jakou má takovej samopal kadenci?

  11. Tchaghir Baghir [čagír bagír]

    Herr General Rosss, kolik to tak papá tahle potvora??? A jakej má obsah nádrže???

  12. Čárys

    Rossi, jsi náš vůdce !

  13. bloodychristmas

    Škoda že mám modrou:-(

  14. milhaus

    ještě že mě neodvedli, tohle neni pro mě, mam v mozku asi nějakej blok na tohle

  15. Maara z Klaanova

    Konečně se lehce orientuju v Rosíkovejch příhodách:) každopádně Ross vždy připraven. Když nás v noci nad San Remem přijeli navštívit nalitý výrostci s rachejtlema, všichni sme situaci kontrolovali z bezpečí našich aut, kdežto Ross již v plné polní, 10 metrů od potencionálního nepřítele. Respekt tobě:)

  16. hajes

    k BVP jsem se na vojenske dovolene nedostal, ale zase jsem mohl kocirovat T813 a T815. bohuzel tyhle nakladaky nemaji zbrane, krome pluhu u T813 :o)

  17. Čárys

    4: máára z kláánovic : A jo, ty vole, na tohle jsem uplně zapomněl. Dodal bych ještě… “…v plné polní, 10 metrů od potencionálního nepřítele, kopal zákopy okolo dodávek…”

    Ale jinak máš naprostou pravdu ! Ty vole, on je fakt voják.

  18. The Skreth

    V týhle pojízdný rakvi by mi asi nebylo moc dobře s mými sklony ke klaustrofobii :-/

  19. NR

    muhaha, tak uz sem tahate mou práci? :-) kazdejden rachota ve VOP-026 a ted to mam na taliři i v patek večer :-D …docela sranda s tim jezdit

  20. Ross

    dr.zack: jo jo chtej je nahradit pandurama….. jiz brzy …. ale BVP je proste BVP na to fakt nic nema….
    Jr.: ratatata……
    Tchaghir Baghir [čagír bagír]: no vezme si to na nastartovani tak 60L a pri jizde tak 40L a nadrze ani nevim ale jsou to vlastne cely ty zadni dvere

  21. Lukas

    Hmmm… ja bohuzel na vojnu jeste musel. ztracenej rok a pul zivota. Videl sem hnusny sikanovani, gumy ktery rozdavali tupy rozkazy ktery nemeli za mak chytrosti a na vrch vseho 3 (slovy tri mrtvi) vojaky pri cviceni (to vubec nebylo hezky).
    se vzdycky jen divim tem co jsou z tech vojenskech hracek vodvareny :)
    tohle je treba pro me pojizdna rakev ve ktery kdy jeden z vojaku nedovrel dekl pri jizde ve vode tak to jde tak rychle ke dnu ze nestacis votevrit ty tezky vrata a chcipnes tam.
    ale nic ve zlym :)

  22. Flash

    jediná slabota BVP je tenkej podvozek,takže z posádky pak zbyde tatarák…:D

  23. Čárys

    4: Lukak : To naše “žraní vojenský techniky” je samozřejmě recese, stejně jako tenhle celej článek…..i když Rossík se tam má fatk dobře.
    Práce snů (myšleno počtem hodin a náplní práce, nikoliv prostředím, okolím, a nadřízenejma)

  24. Lukas

    To Carys: ja to nemyslel nejak osobne :) a o tom ze to je recese sem ani na chvili nepochyboval :)
    Prace snu? to je asi spis tvuj priklad ne? jestli se to jako prace da nazvat :)

  25. Éro

    Já na vojně byl….a myslím že mám na co vzpomínat :)

  26. vyschlej Belmondo

    já byl taky na vojně a měl to štěstí se v tom svést . nejvíc je když to rozhulákáte a pak bum na brzdy . máša se zvedne na předek a to je pak boží pro žaludek .. taky sem tam při pojezdu urval náky madlo na držení to mi přišlo dosti trapné ..,když to má byt do boje. hh jinak přeju každýmu svézt se aspon pár minut … na to se nezapomíná fakt prdel

  27. Pitrs

    na koukání a svezení hezký,ale do boje bych s tím nechtěl. Jsem sice bývalí velitel BVP-2, ale naštěstí v záloze. Poježdění je v tom ale paradní.

  28. Čárys

    4: Lukas : Kdybych vyděával 50 měsíčně, tak pak ano…ale takhle…spíš bída s nouzí :( a žraní suchýho chleba – všechno dávám do cestování za zážitkama.

  29. Lukas

    To Carys: davat vsechno do cestovani a zazitku je to nejlepsi co clovek muze udelat ne? a stim zranim suchyho chleba to neni tak hrozny:)
    jestli si dobre pamatuju z tech vsech tvych reportu a vejletu tak sis vzdycky neco vyvaroval nebo hospodoval :)

Komentář: