Sněžnice

sneznice-26.jpgHele, tak si tak koukám na MTBS občas jo, abych poznal co dělá nepřítel hehe, a o jsou pořád články : tuky jo-ne, pivo jo-ne, běhat jo-ne, mrdat jo-ne, běžky jo-ne… Na něco ale pan PB uplně zapomněl. SNĚŽNICE ! Sněžnice jsou totiž BEST.

SNĚŽNICE, no jasně, už vím proč – protože tohle prostě v Praze nevyužiješ, chápu. Ale protože jsem z vesnice v jihočeské vrchovině a sněhu tu máme mnoho už 3 měsíce, mám k tomu teď co napsat. 

Takže to jsou pořád lákadla, tady v akčním okolí co mám – Teta – pojeď na skialpy, František – pojeď na skialpy, a neboť já nemám skialpy ani splitboard, půjčil jsem si v oddíle sněžnice a vyrazil jsem na ten svůj první sněžnicový vejlet. Abych věděl, jaký sou pak moje skialpový možnosti.

Sněžnice vypadaly teda nejdřív trochu oldschoolově, ale fiveteny do nich seděly skvěle a tak když jsem to poprvý vobul na nohy a zaplul do prašanu, moje štěstí neznalo mezí. Jak malej kluk. 

sneznice-26.jpg

Ohejba se to jedna báseň, bota drží, nosnost pěkná, zkusíme běh…a taky to jde. :) Balím si teda batoh s vodou a dalšíma proprietama a vyrážím na poznávací tůru. Za Táborem máme polí a luk, neobydlenejch tunu, a můj plán je dojít někam na starý město, takže vyrážím.

Po prvotním nabalení (je asi – 6C) se rychle vodslíkám, neboť je mi vedro jak prase. Další poznatek hned na začátku je ten, že to sice nese, a odsejpá, ale ne zas až tolik lehce, jak jsem si myslel – že by to bylo úplně jako chůze po asfaltě, to ani náhodou. 

sneznice-1.jpg

Postupně se do toho dostávám a mám klasické dvě možnosti. Buď jít tak nějak normálně, s přestávkama a pak bejt v pohodě a v suchu, nebo to napálit a děsně se zničit a zplavit. Volba je jasná, odstraňuju svršky, nechávám jen triko a bundu, otvírám ventingy a jdu na to.

Za chvilku jsem u tratě, zastavuju se cestou na babí hoře a zkoukávám dopad jednoho dropu, kterej nemá zatím pořádnou vejšku – eroze je tu minimální. Zkontroluju to zase po dvou letech. Mažu jí dál a dál. Jsem v Radimovicich u vysílače, ty voe, to to vodsejpá. Jsem na cestě teprve půl hodiny, tak to natáhnu dál.

 sneznice-7.jpg

Koukám kudy kam, a valím jí směrem na Slapy.  Je to konečně trochu z kopce, ale že by to bylo nějak o mnoho lepší a lehčí, to ne – neva, držím. Trochu mě začínaj bolet nožky, to je vono, to je vono ! To asi ten dopolední snowboarding.

sneznice-16.jpg

Dostávám se do Slap a držím jí směrem k řece. Busolu nemám, ale řeku trefím dycky. Začíná to bejt hodně z kopce, jsem na kraje lesa, a tak tomu nechávám volnej průběh a ono se to rozbíhá. Následuje veliká prdel, strašnej běh lesem, skoky jak kráva, kopec šílenej a ty jí dřeš v hrozným speedu, prašanu za tebou mrak jak když proletí lavina a lidi co vidím o kus dál stát na lesní cestě nechápou, co je to za kreténa. 

Zastavuju až u vody. Ufff, tohle nemělo chybu. Běh na sněžnicích lesem z kopce dolů je prostě top. 

 sneznice-22.jpg

Koukám kde jsem. A kruci, asi 12 km od Tábora. Tak tohle tuším, že bude bolet. Takže jí beru podél řeky, pak kousek po vrškách po polích k Vlčímu dolu, a znova sbíhám na Harachovku k řece – konečně jsem tu. Teď už jen 4 km po silnici domů.

Sundavám to, dávám to do batohu, jsem na vejletě skoro 3 hodiny a ušel jsem bratru tak 20km, spíš teda uběhl. Tak to nějak doťukávám domů, a jsem celkem mrtvej.

Jak to shrnout. 

Sněžnice jsou super, když se nechceš nějak hrabat na biku v metru sněhu, nebo nemáš běžky a ski-alpy, a chceš si po práci prolítnout půlmetrem sněhu zasypaný traily, jen tak, v rámci zimní přípravy. Zkusil jsem je i s batohem na zádech a snb přidělaným na něm, snb botkama v báglu, a to už bych spíš řekl, že to bolí. Hodně bolí. na dlouhý hikingy to nějak nevidím, ale rád bych to zkusil asi vo víkendu na Hochkaru. Uvidíme. 

Já nevím. Na skialpech ti všichni utečou, když půjdeš na sněžnicích s bordem na hřbetě. Ale možnost jak se dostat tam, kde by ses jinak hrabal po pás ve sněhu, tu bezesporu je. 

Trochu bolestivá.

Trochu pomalá.

Ale je. 

Čárys.

sněžnice (1).jpg sněžnice (10).jpg sněžnice (11).jpg
sněžnice (12).jpg sněžnice (13).jpg sněžnice (14).jpg
sněžnice (15).jpg sněžnice (16).jpg sněžnice (17).jpg
sněžnice (18).jpg sněžnice (19).jpg sněžnice (2).jpg
sněžnice (20).jpg sněžnice (21).jpg sněžnice (22).jpg
sněžnice (23).jpg sněžnice (24).jpg sněžnice (25).jpg
sněžnice (26).jpg sněžnice (27).jpg sněžnice (28).jpg
sněžnice (29).jpg sněžnice (3).jpg sněžnice (30).jpg
sněžnice (4).jpg sněžnice (5).jpg sněžnice (6).jpg
sněžnice (7).jpg sněžnice (8).jpg sněžnice (9).jpg
sněžnice.jpg    

26 komentářů pod “Sněžnice”

  1. KRAJIC

    Ten běh dolů tím lesem – to mě vtáhlo.

  2. vtch

    Někteří lidi jsou všichni divní… :-)

  3. coolo

    …ten beh …radost jak malej kluk :)

  4. deutsch

    pár akčních foto ze snežnic najdete i u mě http://zavistler.blogspot.com/2010/01/blackwood-bc-zimni-vystup-na-plesivec.html ,snad vyjde i jarní přechod Krkonoš mimo obvyklé trasy

  5. Keli

    Slysel jsi o hulkach? To sneznice posune jeste o dost dal.

  6. ozy

    to už je fakt moc, motokroooos pitcho!!

  7. perry

    ty vole fakt jak malej kluk na tý louce … ta radost co ti tryská z vočí … ale taky mě to letos nadchlo … taky si s dovolením trochu přihřeju polívčičku http://perry.bloguje.cz/834715-meluzina-na-sneznicich.php

  8. Šarýk

    Neuvěřitelné. Jak málo stačí ke štěstí, ale chápu :-) Parádní reportík a fota, některá mne fakt pobavila chichi, chacháá to je plázen. Pa zajíček

  9. Čárys

    4: Keli : Jejda, to jsem slyšel, ale to nechci, to je další cajk sebou…já to mám rád na volno.
    4: Deutsch : Hele, četl jsem koukal jsem i na ty co jsi si pořídil. A jedna obrovská výhoda těch co jsem měl pujčený je : kdykoliv si tam cokoliv opravíš sám, klidně za první závějí. Nic se nedá rozbít, všechno je jen repkama, žádný přezky, nic.

    Já kdybych si pořizoval, tak jedině tyhle.

    4: šárýk : Mě stačí ke štěstí fakt málo, já jsem prostě člověk, co se raduje i za děsnejch maličkostí…nejlevnější droga, ten endorfin…

  10. krišák

    A co zkusit tohle, myslim že to může řešit dilema “SNB vs. lyže” skialp a freeride se šlapánim nahoru: http://www.youtube.com/watch?v=5wDtsTj7X_s Splitboard.

  11. ddd - andy

    Muhahaaaa…. :-D

  12. Čárys

    4: krišák : ale ta cena ?!?

  13. deutsch

    4:Čárys to je nevýhoda moderních sněžnic,ale i skialpů nebo telemarků když se ti něco dva dny od civilizace posere,ale
    zase s těmi tvými nemůžeš do náročnýho terénu(firn,ledový plotny atd.)

  14. Čárys

    4: deutsch : ano, to je pravda. Na ledový plotny to moc nebylo, s firnem jsem neviděl žádnej větší problémeček… Tady je akorát na místě došlapu botky řádka zubů, jinak nic, ano, to je pravda.

    Na zmrzlým sněhu, ušlapaným, to ještě šlo i při cestě dolů. na ledu bych se s tím bál…

  15. perry

    krišák: jo nad splitem jsem nějakou dobu uvažoval … ale oproti skialpům, kde jenom uděláš cvak a ze stoupacího módu jsi ve sjezdovym, mi to přijde dost mrdačka (skialpy zatim taky nemám, jen co jsem tak pochytil) … a jak říká Čárys, ta ceni neni málo … teď to sem začal někdo dovážet snad za 35 nebo tak něco

    čárys: měl jsem možnost vyzkoušet letos plastový sněžnice a pak přesně tyhle cos měl ty … a šel bych do těch plastovejch … jednak měly větší zuby talže když se škrábeš někam fakt do kopce tak ti to neklouže … a výhoda je možnost zacvaknout patu … volná pata mi dost vadila při lezení po kládách, přeskakování potoka nebo couvání

  16. Čárys

    Aha ! A máš někde nějaký článeček ? A fotky ? Rád bych se podíval…

  17. surik

    sneznice sou dobry na nase kopecky, jak des vic jak 500 vyskovejch metru v hlubokym pow tak to sucks.
    to perry par minut nahore navic nevadi, po 5-6 hodinach dupani nahoru ses rad za kazdou minutu odpocinku(pri sestavovani splitu,pokud teda nemas ten bartnsystem co je na picu) a navic cestou dolu netahnes tezsi bagl,uz tak sonda,lopata,naky hadry,jidlo piti….

  18. perry

    čárys: mam jen tady tohle co už jsem dával odkaz http://perry.bloguje.cz/834715-meluzina-na-sneznicich.php .. je tam i nějaká fotka těch sněžnic ale netušim jak se jmenujou tyhle co jsem měl pučený

    surik: hm říkám nemam zkušenost .. skialpy chci zkusit příští zimu .. pokud půl dne šlapeš nahoru za nějakym sjezdem tak samozřejmě to sestavování asi neva … myslel jsem nějakej vejlet po českejch kopcích kdy to střídáš nahoru dolu – pak by asi byly lepší skialpy … s tim těžšim báglem jsem to nepochopil

  19. kojc

    Sněžnice jsou bomba. Měli jsem je půjčený na víkend a zdolali na nich pár vrcholků Novohradských hor. Dokonce se na nich dá i dropovat :) z dvojky na placáka v půlmetru sněhu, bomba. Příští rok kupujeme!!

  20. koZa

    Sněžnice mám od TSL Rando 227,které jsou dělané na váhu přes 100 kg.Mám sice 70 kg,ale váha v porovnání s 225 není nijak větší.Podstatný rozdíl je v tom,že má větší plochu a unese větší zátěž bez toho,by se člověk nějak víc propadal ve sněhu.Když člověk nese lyže a bágl s botama,tak se přes 100kg dostane lehce a ta plocha je k nezaplacení.Další věc jsou hroty na špici a hrazda pod patou,kdy se ti lépe půjde do kopce.A když se ti dá zamknout pata,jak bylo psáno výše,tak to je taky paráda:-))

  21. surik

    to perry : gdyz si das do baglu lopatu,sondu,naky piti,jidlo,naky hadry….a este dozadu sneznice tak ti to hafec presune teziste. da se tak jezdit, v lese lehcej o neco chytnes…..a hafec zalezi kolik nakydalo a jak moc se boris.split rulez

  22. Květák

    jak tam běháš to jsou nejlepší fotky co tady kdy byly :D , moc dobřéééé!! :-)

  23. Květák

    fotky jak běháš jsou naprosto největší diktát!! :D moc dobřéééé

  24. perry

    surik: aha .. já myslel, že se bavíme skialpy versus split :-)

  25. Čárys

    4: Perry : velice pěkně sepsáno…

  26. Prokyz

    taky mě sněžnice lákaj, už delší dobu. přemýšlel jsem o půjčení nějakejch v alpách, pak jsem se na to vykašlal. a koukám, že to je prostě super..

Komentář: