3 : 17

freediving2010cerekevtrhkamenice-24.jpg3:17. Netřeba říct víc. Rozklikni si článek, zadrž dech, a pusť si video. Kdo nebude mít BO než to dokouká, má před sebou velkou budoucnost jako freediver… :)

Mami, slibuju že to už znova neudělám…určitě ne tenhle tejden.

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it’s missing. Get Flash Player from Adobe. This error may appear if the URL path to the embedded object is broken or you have connectivity issue to the embedded object. Powered BY XVE Various Embed.

41 komentářů pod “3 : 17”

  1. vtch

    Ja to dokoukal… :-) apropo, nejaky nekrolog, nebo tak neco uz mas v suplicku nachystany? :-)

  2. vtch

    No a ted koukam jeste na ten nazev… Nebylo by stylovejsi mit tam 7:20? Preci jen 3:17… nevim, nevim… :-\

  3. KUbajsz

    dobrý je to, ta depkozní atmoška se mi líbí, najz!

  4. pavlik

    No vidišj jak ses vyplaval :)

  5. perry

    minuta vteřina, máš u mě korunu :-)

    .. ty vole neni to vo držku, takhle úplně sám?

  6. Tiborski

    čekal jsem kdy muzika přejde na: “TA ta TA ta TA ta Ta ta”… na tu sekci z Čelistí :)))
    Ale líbilo se mi to !

  7. ddd - andy

    Jak jsem viděl boudu střelmistra začla mě bejt zima.. :)
    vtch: 7:20 v pohybu, to už by bylo nejen stylový, ale i světový..

  8. vtch

    andy: Nejde o výkony, jde o imidž! A co by Čárys neudělal pro diváky, no ne? :-D

  9. spyke

    moc pěkný videjko :-) to si budu pouštět každý ráno před zahájením pracovního procesu :-D

  10. vtch

    To voe, teď jsem si všimnul, že na té úvodní fotečce je moje ploutev :-) Ty jo, tak to pod ploutví budu já :-) To je fotka z Kamenice… Vyhrál jsem něco? … nebo zase my, z MORAVY utřem? :-)

  11. coolo

    copak se chces utopit?

  12. Čárys

    4: VTCH : Nekrolog nemám, já dělám vše bezpečně ! Na tohle jsem se připravoval skoro 10 minut. :)

    4: Perry : No dělat sám by se to každopádně nemělo. Taky nechodím za svoje limity. Snažím se to dělat “bezpečně” neboť jak říká David čani – takovejch jsou plný hřbitovy… Jenže když nemáš buddyho, co máš dělat ? Topit sám a nebo netopit. Já jsem se rozhodl…

    4: tibosrki : Výbornej nápad, příště : )

  13. Lukas

    No dobry plice mas :)… ale kamarade sam bych to nedelal. ono to neni zas tak tezky si vypestovat (nevedomky) vuli prekonat ten prah potreby nedejchat. my jsme kdysi s partickou lidi trenovali nadechy v 50m bazenu a jednoho jsme tahali z vody ven. proste prekonal tu potrebu nedejchat a pod vodou ztratil vedomi.

  14. Carlos

    Lukas: To se dá poznat, pokud dodrží jistá pravidla, pozná, kdy má dost :-) že jo Čárys? :) Jsem si jistej, že na doraz sám nejede a rezerva tam bude ještě dost :-)

  15. MKR

    Tam dole, muselo být ale krásně… :o)

  16. Motlik

    pěknééé to …. asi to začnu taky dělat….. klid pohoda ticho…. žádná manželka :o)

  17. Pedro404

    Achjo, po těch tvejch videích budu asi muset na freediving kurz, i když nevim nakolik je to do Prahy bez auta perspektivní sport.

  18. vtch

    Carlos: o carysove rezerve nepochybuju. Kdybys nebyl lenoch, tak caryse hecnes na statiku a odsejfujes mu to. Ale i tak… nehody jsou nejcasteji kdyz se dela ponor na pohodu… Je to ctrnact dni, byli tri fricka kdesi v mori. Vsechno v poho, pak se rozhodli, ze uz konci. Dva sli na lod a ten jeden, ze si udela jen tak posledni ponor. Nasli ho za 40 min… Pozde…. (psala to NIKI na foru)
    Pedro404: Na freediving nepotrebujes auto a Prahu uz vubec ne… :-)

  19. Papi

    tusim som tam videl krokodila.. nebal si sa? :D inak parada!

  20. Carlos

    VTCH: No je fakt, že když jsem dělal kurz v Brně, tak jsem tam viděl hned vedle sebe názorný příklad blackoutu a jeho buddy si ani nevšiml, že pustil bubliny :). Takže ano, je to hned. Ta hranice je neuvěřitelně tenká.

  21. Pedro404

    VTCH: Jenže já v Praze právě sem. Nenapadá mě, kde by se tady dalo potápět.

  22. vtch

    Pedro404: :-) A jo, to jsem nepochopil… :-D No ale dneska se to auto hodi i na jine sporty, nejen na freediving… Treba když chceš někam vyrazit na lyže, nebo na kolo… Nebo na skály.. Ne? :-)
    Tak si udělej prvni řidičák a pak kurz freedivingu. A je to :-D A auto za pár kaček ti doporučí třeba Čárys. Sám teď koupil něco na rozmlácení, viz článek tady někde před měsícem… :-)

  23. Lukas

    Carlos: hmmm… tak v tom pripade nerozim tvemu predeslemu komentu :)

  24. Lukas

    nerozumim :)

  25. Carlos

    Lukas: To je o tom, že víš, co si můžeš dovolit :-) , když někdo tělo neposlouchá tak může velešpatně dopadnout. Byl to malej kluk co blacknul…cca 14 let, zbytečně hrotil :)

  26. Čárys

    4: all : byl jsem pryč, tak odpovídám až teď.

    4: Lukas : Vypěstovat si vůli překonat práh potřeby nedejchat – hezky řečeno – a o to právě ve freedivingu jde. Při tréningu kladu obrovskej důraz na posouvání svý hranice tolerancí vůči procesům děla, jež tě nutí se nadechnout – a tvrdým a bolestivým tréningem to posouvám pořád dál. Dám ti příklad. Pokud ti teď řeknu, že když mi dáš 2 minutky na přípravu, jsem schopen zadržet kdykoliv dech na 3:30, jsem pak oprávněný říct, že 1:3O je naprosto bezpečná hranice pro mě kdykoliv ?

    Svým způsobem ano. Samozřejmě tu hraje roli mnohem víc aspektů, únava, třeba lehká nemoc, kinetóza, cokoliv tě napadne, co může tvůj výkon zvrátit, ale…

    …jak to vysvětlit polopatě, aniž by mě David Čani neřekl pak, že plácám nesmysly. Asi takhle – přirovnám to k ježdění na kole.

    Po 8 lmi letech ježdění a skákání na kole, si myslím že to mám celkem pod kontrolou. Naskákal jsem ty největší gapy v ČR a jezdil kudlu v českým poháru. Když si teď pojedu na 1 metrovej skok, budu si na 99,9999 procent jistej, že to dám a nic se mi nestane. A tak to taky dopadne. Krom té jedné, neovlivnitelné tisíciny procenta pana Murpyho, kdy ti třeba na odrazu upadne přední i zadní kolo najednou a děsně se dobiješ, se smůlou spadneš na hlavu a zlomíš si vaz – zabiješ se.

    Stejné je to dle mě i u kvalitní přípravy na freediving. Já vím kde mám na statice (bez pohybu) své límity. Vím kolik naplavu v bazéně a jak dlouho mi to trvá. Loni jsem strávil pod vodou, a teď pozor, 61 hodin jen na nádech. Nejsem velezkušený, ale procesům MÉHO těla rozumím, zkoušel jsem extrémy pod napojením na přístroje v nemocnici, konzultuju všechno s mám otcem, jež se 3O let věnuje traumatické medicíně na nejvyšší úrovni a jež je beznadsázky kapacitou v oboru anestezie a resuscitace, vše na cestě za poznáním a uděláním si freedivingu BEZPEČNĚJŠÍM pro mě. A napotápěno mám.

    Na tento konkrétní ponor, jsem se v Miličíně připravoval asi týden, popravdě. Propolaval jsem si trasu, vyzkoušel časy, kolik mi to dává atd. Před samotnám ponorem, v ten den, jsem se pěkně rozcvičil, dal si 4 zahřívací ponory, a 10 minut se připravoval. 3 minuty relaxovaně dýchal, minutu ležel s obličejem ve vodě, 2 minuty relaxovaně dýchal, minutu ležel s obličejem ve vodě abych neztratil potápěčský reflex, 3 minuty se relaxovaně rozdýchal a šel jsem na to. Kontrapacky, nádech, packování a šup dolů. Nebylo to hluboko, mohl jsem ponor kdykoliv ukončit – nejhlubší místo je tu 11,5 metrů.

    Myslím že i přesto, že ano, zatápím se sám, ač je to ta největší blbost, kterou můžu dělat, protože tady to není jako na kole, že se zrakvíš a odejdeš po svejch nebo tě odvezou, tady je to konečná dycky pokud jsi sám – ale snažím se, opravdu se snažím to dělat maximálně bezpečně.

    A jak už jsem psal. Pro mě to bylo jasné – dělat FREE a sám – nedělat FREE. A já jsem si vybral.

    A pokud to jednou třeba nevyjde, klidně mě citujte jako můj nekrolog. Neboť jak říkal Philippe Petit, člověk který jako jediný přešel po laně mezi Dvojčaty „A kdybych u toho pokusu zemřel ? To bych bral – byla by to krásná smrt vždyť bych zemřel při provozování své vášně…”

    A koncem bych chtěl napsat. Já neprovozuju nic extrémního. Na kole jezdím taky po lese sám, skáču v lese pekla v 4O kmh a nemám u sebe mobil a jsem v Itálii kde o mě nikdo neví… Riziko je všude a ve všem, a já jsem se s ním dávno srovnal. Nechci to zahodil a snažím se abych nemusel.

    Tenhle konkrétní ponor jsem cítil, že bych ještě 30 sekund vydržel, pak už by to bylo na hraně, za kterou nehodlám jít ani s buddym natož sám. Pokud dobře uvidíš video, tak až jsem naplaval zhruba 7O metrů pod vodou, snažím se u toho skoro nehejbat, byl jsem hodně převážený cca 6 kg a lajnu lomem jsem zvolil od mělkých míst po nejhlubší, takže jsem všude plaval pouze bez kopání, jen samospádem. Vše pro šetření kyslíkem. Thats all…

    Aloha, přátele brzy někde pod vodou…rád bych topil s někým. Udělejte si kurzík, a pojďte do toho. Je to největší relax a výbornej druh zábavy, vejletu do beztíže na jinou planetu, nechápu že se ještě nepotápíte…

  27. 100klada

    Je to stejny jako Free solo na skale.. pro nekoho silenost a pro nekoho lezeni v absolutni koncentraci a tudiz bezpecna vec.

  28. 100klada

    P.S. Rad se s tebou nekdy potopim, ale bud budu muset koupt hadici v baumaxu, abych ti stacil, nebo tu budu delat buddyho tak max 2 min :D

  29. Čárys

    4: 1OOklada : To by bylo super. Jedeme 1 – 8 srpna na Pulu do podmořskejch jeskyní, pojeď s náma… a nebo, teda, klidně kdykoliv v ČR – jen to asi budeš muset hodně mrznout (i když jako surfer máš zřejmě pár pryží doma). Ostatně co Karlos ? ten netopí ? Už má prej i obleček.

    A nakonec – 2 minutky je obvykle tak max ponor, co dáváme. Víc to nemá cenu, neužíváš si to když to s tebou mele v kontrakcích a kroutěj se ti palce u nohou. Takže obvykle jedem tak 1:45 až 2:3O – uplně to stačí.

    A s tím free solem – přesně tak.

  30. 100klada

    Tak neco by sme mohli vymyslet…. ne ze ne :) ted mam bohuzel plnou hlavu skoly….

  31. Lukas

    Carys: ja covece na Murphyho dojel :) a uz 16 mesicu jsem z kola ven.

  32. Lukas

    Jo a kdyz budes mit malo adrenalinu pod vodou v Cechach tak prijed sem.
    tady na tebe pod vodou ceka treba: box jellyfish nebo stonefish nebo bluering octopus a nakonec kdyz budes mit stesti great white… :)

  33. Čárys

    Velkýho bílýho bych se fakt bál, a zbytek – jsem kompletně navlečen v pryži, což je NECHUTNÉ pro většinu zvířátek…i lidí :)

    Nicméně – je to trochu daleko, k vám co máte naproti nohy. A propo, co ti pan Murphy vyvedl ?

  34. Lukas

    jojo… mel jsem naskakanej takovej 5metrovej skok, s chlapikama jsme ho dokonce kdysi postavili a ja ho v posledni dobe daval na zahrati fakt rutina a to je ten problem…rutina…ta 99,999ti procentni jistota. unor, minulej rok, nedele rano, parada pocasko, rosny bod skvelej, jen ten odpal nekdo asi nechtene hnul vo par stupnu a ja to zjistil az ve vzduchu. jeste tesne nad zemi jsem stacil vystoupit z kola ven ale rukama rovnou do kameni. si sednu a rikam si… prdele co to je? a pak se divam na pravou ruku a rikam si znova, coto je? loket velkej ze bych zahanbil Arnieho, to znamena celej venku. a co tam mame dal, co mi to kouka z predlokti ven? jasne ze jedna z nich prdla a vylitla prez kuzi ven, presvikla taky nakou velkou rouru takze nez jsem si to poradne zmacnul tak sem to tam okolo poradne pochcal do ruda. kolo helmu sem nechal v lese a vylezl ven na paseku kde uz na me cekali vostatni. ruka vypadala jako prvomajova placacka a mladasove kdyz to videli tak se malem poblili. v nemocnici mi to cely vycistili sesroubovali a zasadrovali. po sesti nedelich du na sundani sadry a uz jsem tam zustal a mazal sem rovnou na sal. infekce jak prase a na kosti. behem dalsiho tydne mi ji votevreli celkem trikrat. vycistili a vodkrajeli mrtvou tkan. pak sem dostal takovou pulmetrovou hadicku do ruky na mesic pres kterou do me denne lili mega antibiotika. o ctyri nedele pozdeji jsem bezel do nemocnice s tim ze ta ruka porad neni co by mela bejt a zase to samy: tri operace behem tydne, cisteni a ja nevim co jeste. to uz mi v ruce diky infekci zacaly ubyvat kosti. docela frdel, nebo spis ne v ten moment. zase sem dostal hadici do ruky a tentokrat dome lili antibiotika horemdolem tri a pul mesice. fakt dost. z tech chemikalii mas tak hnusne v hube ze furt musis neco jist. z toho sem si vydedukoval za tady jde asi vo hodne, vo moji ruku. dal uz je to celkem nuda. zrani antibiotik dene ale doma. a cekani na godota. nebo spis na to az se ty kosti v ruce zase najdou a srostou. mesic za mesicem, rentgen za rentgenem a uvnitr zadna zmena. v breznu sem toho mel docela dost tak rikam doktore co bude dal, uz vic jak rok zeru antibiotika ze je mi z nich zle? tak sem sel v dubnu znova na sal. tentokrat to bylo pestrejsi o majzlik kterym me odsekali kus kosti z kycle, radne opracovali, z ruky vyndali stary zeleza, serezali kosti uvnitr, nacpali tam to lego z kycle a znova sesroubovali, vorezali stary jizvy, natahli kuzi a sesili. kamarade kostni step z kycle to je ta nejvetsi bolest co znam. to viz ze sem si uzil morfinovej trideni trip do vysin. takovej freedive ale nahoru :) do mraku. no a ted cekam ze ta stavebnice v ruce konecne sroste. protoze fakt chci zase jezdit… tak tohle je muj pribeh. byla to smula a ja uz bych davno drzel klacky nebejt par podelanejch bakterii ktery se mi prilepili na tu kost co vylitla ven…

  35. Čárys

    4: Lukas : Mega hustej příběh. Mám k tomu pár poznatků.

    1, držím palce, ať dobře srůstáš.

    2, měl jsem stejný úraz v roce 1998 na snb v rampě. Přetočenej veletoč a už mi kosti páraly bundu. Krve jak z vola. No nic. Otevřená a tříštivá zlomenina obou kostí. Kousky kostí samozřejmě zůstaly na svahu. :) šrouby, to znáš, a teď pozor, dorůstala mi ruka 3 roky. 3 roky to trvalo. štěp jsem odmítnul. Dneska jsem ready, jen špatně hejbu dvěma prstama – na kolo a lezení ideál.

    3, a to se mi lidi diví, proč si nenechám odoperovat tu zlomenou kličku – vidět je to i na foto – http://720.cz/wp-content/klinovec32.jpg když je to nutné ohoblovat a naimplementovat štěpy z kyčle. Když tě čtu, tak ani nenechám.

    4, ponaučení z toho všeho ? jediné. Pan Murphy, ta svině, číhá všude a pořád. Ale s tím nic neuděláme. Držím palce, ať seti to zahojí, a obdivuju tě za to, čím jsi si prošel s čistou myslí…

  36. Lukas

    hmm…na tom snehu to muselo bejt velkolepy. tos to tam rovnou vyznacil pro vrtulnik ne :)

    ja sem step chtel protoze kdyz do tebe cpou antibiotika (ted uz) 17mesicu a to jsou jedny z nejsilnejsich tak jednak je ti furt blbe a pak to vodrovnava jatra a to dost. a pak chci bejt zpatky na kole driv nez za tri roky :)

    ale v tvym pripade jestli to neni nutny tak bych s tou klickou zil dal. aspon mas co ukazovat a vypravet fesandam v hospode :)

  37. buddy?

    Zdar Carys!

    Ctu te uz dlouho, ale doted jsem se nedostal k zadnemu komentari, pozdravu, podekovani za super ctivo, zkratka konzument… Prave ted jsem se ale pres stranypotapecske.cz rozhodoval, kam se navecer vypravim na freedive (aktualni viditelnost?), vzpomel jsem si mimo jine na tvoje nedavne nadseni z Trhove Kamenice a, i kdyz tam nepojedu (nevypada to ted nic moc a navic to mam na podvecer celkem z ruky), k necemu ten visit na 720.cz snad bude – taky se vetsinou norim sam a taky nemam byuddyho… :-)

    Z pohledu dostupnosti a schopnosti planovat na dlouho dopredu asi nejsem idealni partak, taky jsem dost nedochvilnej, ale dorovnavam to nadsenim a zapalem :-) Tak az budes mit naladu, dej vedet a muzeme se na necem dohodnout. Doma jsem mezi Prahou a Benesovem, ale jsem v pohybu :-) a je asi jen nahoda, ze na spouste lokalit/tras, ktere mame spolecne, jsme se jeste nesrazili.

    Zatim caues,

    Pero

  38. Čárys

    Jasnačka, super tohle vědět – hoď sem telefonek, kdyžtak si zavoláme, což ?
    Carys

    PS: Za 14 dní poloostrov PULA – podmořské jeskyně. Pojeď.

  39. JaZ

    Hmmm, bohatý život. Postupem času jsem si začal kolem sebe všímat, že se za ně musí občas dost tvrdě platit. Já mám za sebou něco podobného, jen to nebylo na kole nebo na lyžích, ale s hadrou na šňůrkách nad hlavou… My jsme byli jsme na Trhové Kamenici (taky bez bublin) 25.7.2010 ráno a asi vinou zuřícího léta nebyla viditelnost tak skvělá. Odhadem 3-4m max, dole v 19 docela šerotma. Asi to tam chce zajet dřív, zjara nebo víc začátkem léta. A zaplatit to nižší teplotou. Teď byla nahoře asi 19 a dole “příjemných” 9, termoklima kolem 10. Lom je cca 600 mnm. Atrakce jsou tam pěkné, tuleň jako živej ale hlavně nafouknutej chlap v neoprénu s maskou v 11 metrech, kterej sedí za stolem, před sebou na stole lahev Jeltzina a zánovní PDA. Kdo neví předem, že tam je, může tím náhodným setkáním být zaskočen. :)

  40. JaZ

    Zdar všem.

    Pokud to někdo bude ještě číst, zde je můj názor do mlýnice. Nasbíral jsem za poslední rok nějaké zkušenosti a rád bych se zde o ně podělil. Nechci kalit náladu tohoto portálu, je výjimečná, stejně jako autor sám. Takže kdo si nechce kazit chuť, přeskočte následující text k místu ### zde pokračovat ###.

    Ta hranice, mezi stavem, kdy ponor skončí bezpečným vynořením a "normálním" návratem z hypoxie a kdy ne, je pohyblivá a vždy nejistá. V bezpečných podmínkách za přítomnosti lidí, kteří věděli, co je potřeba dělat, se mi podařilo zakončit několik ponorů BO (black-outem). Některé případy byly při výkonech, které byly v zóně "tohle jsem ještě nikdy nedal", ale jeden taky v zóně "tohle už jsem dal a měl bych to dát zase".

    Pokud chci udělat něco, co se byť jen vzdáleně blíží mému maximu, je přítomnost poučeného nebo lépe znalého buddyho naprosto a neoddiskutovatelně MUST.

    Jinak je potřeba mít v šuplíčku připravený ten nekrolog a je to strašně nezodpovědný a hnusný. Subjektivně tě hluboce chápu a proto jsem daleko předaleko od toho, abych ti to nějak vyčítal. Dělal jsem to taky tak, až do svého prvního blackoutu. Tam jsem svůj názor změnil. Dokud jsem nevěděl, že "to fakt jde" a není to zdaleka takový problém. Po pár výdechovkách na přípravu nemusíš nutně zažívat v průběhu ponoru žádné nepříjemné pocity a plynule přejdeš do BO, ani si nevšimneš. Co se stane pak je, že laringospasma po pár desítkách vteřin povolí, voda se dostane do trubek, do sklípků, nastartuje se osmóza, ve slané pak navíc ještě otok plic a i kdyby tě pak nakrásně někdo dostal na hladinu a rozdýchal, už se nejspíš do tohodle překrásnýho ráje nevrátí. A TO BY BYLA ŠKODA.

    Studijní typy, zvídaví a nebo ti zpodpovědní s rodinama a dětma, čtěte ZDE (není to dlouhý):
    http://www.aida-czech.cz/upload/AIDA%20bezpecnostni%20prohlaseni%202009%20Navrh.doc
    Psali to lidi, kteří si to znaj.

    ### zde pokračovat ###

    Ahoj, třeba se někde potkáme. Už teď se na to těším !
    Honza

  41. Čárys

    Já ho mám připravený (nekrolog)…jak píšu – co mám dělat, když tu na topení nikdo není (nebo spíše nebyl) a mám hafo volného času ?

    Odpovědnost.
    Odpovědnost je hrozně vševztažné slovo, o kterým bych mohl napsat polemiku na několik stran. Vesmír nedává varování předem, a ani druhou šanci potom – takže pokud si tohle uvědomíš, zůstane ti jen určitá fatalita ale i vůle být zdrojem všeho kolem. A já rád tvořím svůj život podle svých představ.

    Cítit odpovědnost mohu za funkci, důvěru, za partnerský vztah, za čestnost, ale….přenášet nutnost být odpovědný ve vztahu k nakládání se svým životem vůči druhým lidem, jaksi rozmělňuje hloubku tvého osobního prožití života. Neustálé se ohlížení na další osoby, jakási svázanost konvencemi lidského chování mě dycky byla cizí a nechci, a nebudu se měnit jen skrz nutnost být v řadě, jako mnozí ostatní.

    Já si vybral – žití na plno, s rizikem, že to nebude tak dlouhý. Ale bude to o to plnější.

    I já se těším, že se někde potkáme, neboť předat si zkušenosti, zážitky, přednést svůj názor v nejčistší formě komunikace by bylo osvěžující. Ne takhle, obyčejně, na klávesnici…

    “Pravidla” či spíše rady, jak to dělat bezpečně znám. Ale bohužel, já již nemohu jinak.

Komentář: