Kdo si hraje, nezlobí

pulapodzim2010-117.jpg Kdo si hraje, nezlobí. Hraju si moc, nezlobím teda vůbec. O útoku krokodýla, o velrybí ploutvi o vodotěsném telefonu a světě kde je trochu jinak, je video vevnitř…

Tak jsem už dlouho nesestřihal nic z vody. A protože jsem se teď věnoval dva víkendy bikingu a sněhu, je třeba udělat i nějakej jinej projekt – takže…

Koupil jsem si monoploutev. Monoploutev oproti mnou dřív používanejm bifinám, neskutečně jede, ale taky vyžaduje mnohem víc nároků na techniku, postavení rukou a správným delfínovým kopu. Nevěřil bych jak. Tak a protože jsem potřeboval nějakej ten video feedback, vzal jsem si na první tréning kameru do bazénu a děsivej výsledek je tady. 

Popravdě řečeno, přechod hrozně bolel. Ty ruce, žvejklý nad hlavou, makačka na nohy a břicho, to vše v zádržích dechu dává tak, jak máloco. Nicméně minulej tejden jsem s tříminutovou přípravou otočil 1OOm, takže se snad vše v lepší obrací a jednou se to obrátí možná i v nejlepší. :)

Hned v dobrém rozpoložení ze super večera jsem vyrazil přespat do Miličína, a druhej den ráno, i když zima byla řádná, jsem se zatopil. trochu jsem si hrál, vůbec nezlobil, dával pozor a měl se skvěle. A o tom, o žánrovém rozptylu zábavy kterou si vytvářím, je následující video. Takže teď voda. Včera kola. Zítra skály, pozítří kola. V pátek voda. Bože, ten život utíká…

Já a Teta, hlavní role dětského večerníčku Kdo si hraje, nezlobí…

 If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it’s missing. Get Flash Player from Adobe. This error may appear if the URL path to the embedded object is broken or you have connectivity issue to the embedded object. Powered BY XVE Various Embed.

29 komentářů pod “Kdo si hraje, nezlobí”

  1. Bogus

    První co mě napadlo, oblíct si velkou zelenou legínu a je to dokonalý :-)

  2. dr.zack

    Pamatuju se jak si vypravil o nebezpeci spojenym s dekompresi (nebojak to nazvat)…Neni uplne stejne nebezpecny nadechnout se vzduchu z nejaky kapsy a pak jit nahoru?(jako treba kdyz si dejchnes od nekoho z flasky a vynoris se?)

  3. perry

    s tim telefonem ty vole :-D pěkný .. co je to za hudbu?

  4. Čárys

    4: dr.Zack : správný dotaz, bro. Nadechnout se od někoho z kyslíkové bomby a se zadrženým dechem vystoupat k hladině – jsou známy případy lidí, co se takhle zabili i z pouhých 2,5 metrů. Jeden případ se dokonce stal v Budějovickém bazéně.

    Vem si pet flašku se vzduchem. Potopíš se s ní. Dojde ke stlačení vzduchu a deformaci flašky – z přibývající hloubkou větší a větší. Ty tím, že se od někoho nadechneš, vytvoříš opačnej problém – roztahující se vzduch při výstupu na hladinu v tvých plicích ti je zaručeně roztrhá, smrt je jistá.

    Je tudíž třeba, celou cestu nahoru vydechovat. Pak není problém.

    ————

    Nicméně – pokud jde o tento případ, tak nadechnout se v tý vaně, nebo v jakékoliv uzavřené prostoře, je opravdu nebezpečné skrt špatnou kvalitu vzduchu tam – díky různám bakteriím, rozkladným procesům, korozi, a necirkulaci čerstvého vzduchu.

    NIKDY BYCH TO NEUDĚLAL, A NEUDĚLAL JSEM TO ANI V TOMTO VIDEU. Nikdy v takovýchhle kesonech nedýcham.

  5. Čárys

    Pro perryho : Hudba je DJ Krush a Toshinori Kondo – Fu – YU

  6. Ondra

    Hezky video.Hele při potapeni na nadech musis taky dekomprersovat?
    Nedavno jsem zkouknul nejaky zavody v cizine a nořily se do ukrutny diry časy byly
    neco kolem strasne hodne minut a neprislo my zeby se po ceste nahoru zastavovaly a vydejchavaly se.!!

  7. Čárys

    Nene, nemusíš, neseš si všechen vzduch sebou, není třeba.
    Top elita je někde uplně mimo. S časama, hloubkama, ale i samozřejmě tvrdým tréningem.

  8. Carlos

    Čárys má pravdu s tim vzduchem. Mimochodem smrťák takovej se stal i tu v Brně na bazéně, jak tu trénovali vojáci, borec se potopil asi do 2 metrů, tam si lokl vzduchu z té malé flašky a jak se vynořil, tak zdarec. Konečná a ani ve špitále ho nezachránili. Tak bacha na to chlapci.

  9. Jr.

    ty krávo…teď sem sice poučen, ale zato vystrašen…vůbec sem nad takovou věcí nikdy nepřemejšlel…takže stačí aby ti někdo, jak ve filmu, pod hladinou předal vzduch a tys ho nevyfouk?

  10. Čárys

    4: Jr : Ano, tak to přesně stačí. Prostě si roztrháš alveoly (plicní sklípky) a jak tohle chceš dát dohromady, to prostě nejde, rozumíš.

    Kdysi tu bylo video o tom, jak nějaký zdegenerovaný američani “vymysleli” podvodní bydlení. Jednalo se o obyčejnej plastikovej keson (kterej už zná historie potápění stovky let), napuštěnej vzduchem, ale umístněnej asi v 5 ti pod hladinou. Potápěli se do toho jako nic. Viděl jsem to a jímala mě hrůza. Prej to má bejt snad volně v prodeji, kdesi na netu. Čerpadýlkem se tam bháněl vzduch, no jak píšu, klasickej keson.

    Tohle jestli se pustí mezi lidi, to bude mrtvejch…

  11. Jr.

    Č.: a na to jsem si právě kamaráde taky vzpoměl :)! na tohle a na video jak si to postavili snad nějaký bráchové někde na kraji moře pro zábavu…teď mi dochází že to prostě nemůže dobře dopadnout?! podle mě lidí, kteří jsou v tomhle “vzdělaní” je hrozně málo a je to evidentně fakt nebezpečný…kór když stačí “blbost” jako předání vzduchu metr dva pod vodou…síla síla, jsou věci, který by se měli šířit dál i když člověk nemá zrovna potápěčskej kurz…

  12. Čárys

    4 : Jr. Hele, to je přesně můj názor. Já když jsem s freedivingem začínal, tak jsem se snažil na netu najít nějaký pravidla, zásady, poučky, yýstrahy, atp…a dost marně jsem hledal – takže přišel kurz. Dodneška nevím, proč nejsou nějaké informace víc rozšířené, jasně že si každej chrání to své know how a taky samozřejmě proč to sdělit zadarmo, když se to dá dělat za peníze…leč…

    …leč asi hlavní věc je to, že tenhle sport je ve své definitivnosti tak nebezpečnej, že pro JEN kusé informace tu prostě není místo. Víš jak tohle funguje, každej si pak přijde jako velezkušenej, jen co si přečetl boržurku (jezdíš na kole, tak si to převeď na bike odborníky všude kam se podíváš) a teď si vem, vypustit takovýhle kvanta “poučenejch a vševědoucích” lidí pod vodu.

    PRŮSER JAK VRATA.

    Takže prostě jednoduché pravidla – krom toho nejzákladnějšícho – NIKDY SE NEPOTAPĚT SÁM – sepsané do jakéhosi třeba desatera, nikde nenajdeš. Je to prostě příliš obsáhlé a příliš často jde o život, než aby si toto někdo lajsnul vydat.

    ——

    Rosumíš aspon trochu jak jsem to myslel ?

    Každopádně, největší osvěta za poslední dobu pro širokou populaci je 72O, to mi věř. : )

  13. Ondra

    Ty vole to snad a ni neni mozny ve dvou metrech¨,to nemuze bejt takovej tlakovej rozdil
    aby te te to zničilo.Jinak ty zavody byly fakt hezky,kdyz se ty lidi rozdejchavaly to byl pohled,hubenej,tlustej
    A propo česi na prvnich mistech a na prvnim fleku holčina z čech.

  14. Jr.

    Ondra: je něco jinýho, když stojíš ve dvou metrech a necháš si masírovat palce u nohou, ale potop se tam hlavou (a celym zbytkem těla samozřejmě) a změna tlaku je myslim velmi dobře znatelná…
    Č.: rozumim ti rozumim, bohužel…je takovejch pár aktivit, který mě neskutečně lákaj, daj se relativně provozovat i bez nějakejch kurzů atd., ale mam z toho spíš strach :/ …např. potápění, zimní BC v nějakejch vyšších polohách atd…prostě posera, ale myslim si že právě ten strach asi drží lidstvo naživu

  15. Čárys

    zimní BC v nějakejch horách – tak sem bych bez vybavení, pípáků, sond a lopat, a hlavně kurzu ani nepáchnul. Ale vše se dá domluvit, pár lidí co kurzy pořádaj znám.

    Co se týče zimního BC, tak letos je v plánu třídení Kripenstein. Pojed s náma. Sněžnice, BC, atd.

  16. MKR

    Čárys: Jestli jsem to pochopil správně ?? Dekontaminace vzduchu ve spodní bublině je jasná ” čím víc nádechů tím horší kvalita ” ale jestli jsem dole a dejchnu si v nouzi od někoho jinýho tak mám zaděláno na průser ?? Mimo jiný mám dotaz Máš doma kapacitu :o) a spíš tak pro sychr mám za sebou takovou malou cévní mozkovou příhodu už delší dobu 10 let sebral jsem odvahu a vrátil se k DHčku a chtěl bych ještě pod vodu. Když si vzpomenu jak jsem byl urvanej z prvního bazénu 25 a pak v UL pajdu bez dnešních informací a místní šamani tak nějak nemaj pochopení … jo jinak CMP byla jízda!

  17. Čárys

    4 MKR : JA nevím, jestli dobře rozumím tvému dotazu, ale jak jsem psal v prvním kommentu.

    Pokud si dejchneš dole od někoho, dejme tomu v 1Oti metrech, a budeš vyplavávat nahoru, je třeba celou cestu vydechovat. Pak to problemem není.

    Problemem je se dole nadechnout a se zadrženým dechem vyplavat ven. Jak už bylo psano, da se takhle zemřít na poškození alveol již třeba z 2 metrů.

    Pokud jsi dole, a máš nouzi, především bych se snažil dostat na hladinu, a nehledat dole někde potápěče s přístrojem, aby sis od něj dejchnul. Dle mě jsi z 1Oti metrů nahoře během 5 – 7 mi sekund a pokud jsi v nouzi ve 2O ti, nebo 3O ti metrech, tak to jsi kamaráde už celkem ve velkým průseru. Každopádně já radím – nehledej potápěče, maž nahoru. Pozitivní vztlak by tě už od 1O ti metrů (s neoprenem) měl táhnout nahoru, což za a, pomůže, b, tvůj buddy pro tebe snadněji doplave do 1Oti, než do 3Oti.

    Především to chce znát své limity a nepředceňovat svoje síly.
    ……………..

    Pokud jsi měl nějaké zdravotní problémy, prodělej každopádně nějaké komplexní vyšetření u specialisty, a nech si poradit od odborníků. Já si absolutně nedovolím to v tomto jakkoliv radit. CMP není sranda a pod vodou už vůbec ne.

    Tak aby to nebyla poslední jízda.

  18. Carlos

    Čárys: Nikdy se nepotápět sám :)))) víš čemu se směju, že jo? Jinak co se týče těch informací, byl jsem na tom stejně jako ty…pátral jsem po netu, informace kusé, tak prostě kurz, ale ten bych teda doporučil všem, co by to chtěli zkusit. Dá jim to za ten víkend kompletní informace co a jak a pochopí o čem to je….a buď to chytí a nebo pustí :-). Ale taky se podivuju, že prostě není, nějaký ten “návod”…..i když, není to třeba i dobře? Bůhví kolich by jich už nevyplavalo :)

  19. Carlos

    Jo a co je kua zimní BC? :)))

  20. perry

    tipnul bych si zimní BC = zimní back country .. tedy freeride na lyžích nebo prkně v nějakejch větších kopcích

  21. Carlos

    To jsem si myslel :)

  22. Čárys

    4: Carlos : Přesně jak píše Perry. :) A jinak – to že se člověk nemá potápět sám, nikdy, a já to dělám pořád, je jen moje totální hloupost.

    Jenže já s tím nemužu nic dělat, a dokud to vychází, je vše dobré.

  23. Qeex

    Čárys: ale ty se utopíš a co my, co pak budem číst po ránu, myslí taky na nás :-D, los tomanos se třeba bez článku nenasnídá :-D

  24. Čárys

    4: qeex : Tak aspon něco shodí, když to zahodím : ) jak bude bez snídaně !

  25. MKR

    4čárys: Jako malej kluk si pamatuju právě tyhle historky potapěčů o tom jak to někdo prostě nerozdejchal … jasně jedu si na to na co mam abych ze zdola dostal nahoru. No a to CMPéčko, prostě se to tak od času semele, je to o tom že doktor ti řekne vyser se na to … co ti poradil s tvojí packou ???

  26. MKR

    Jo a všem doporučuju film tušim, že modrá hlubina s Renem. Jak tam seděj v tom bazénu a hecujou se kdo dýl …

  27. Čárys

    4 : MKR : To víš, to co se stalo mě, a to co se stalo tobě, jsou dvě dost nesrovnatelný záležitosti, v principu však chápu jak to myslíš – ale ač se to nezdá, já se snažm apriori rady doktorů, když už jde o něco vážného, poslouchat. Teprve když to nepomuže, postavím se k tomu jinak…

    :)

  28. thomas

    ja myslim, že hlavní nebezpecím pri dýchaní vzduchu pod vodou a másledném rychlém vynoření (snížení tlaku) je uvolnění bublinek dusíku, který je rozpuštěný v krevním oběhu. Poté tyto bublinky způsobí například zacpání cév v mozku atp… – to se myslím nazývá Kesonova nemoc.

    Jinak k tomu tlaku, už z fyziky ze ZŠ vím, že výška vodního sloupce 10 m odpovída tlaku 100kPa což je mimochodem stejný tlak, kterým na más působí celá atmosféra. Takže vynoření z 10 m by se dalo přirovnat vystřelení na oběžnou dráhu:) Z pohledu změny tlaku.

    Jinak moc pekný video! Je to krutej sport. Ja se radsi koukam na vodu z paluby lodi, ale v Egypte jsem docela litoval, že memám tak 5x větší kapacitu plic:)

  29. Čárys

    4 : Thomas : to co píšeš, platí pro přístrojové potápěče, my řešili čistě problém freedivingu a nadechnutí se dole od někoho z flašky…

    Pod vodou je líp než na palubě… :)

Komentář: