Máára v kanadě – report vol. 2

pa290654.JPGDalší díl o tom jak přežít na druhé straně planety je tu. Dnes se podíváme jak sehnat  ubytko a práci:) více uvnitř..

Naše dobrodružství stále pokračuje a chystají se nové výzvy. Díky Vandě a Krysákovi máme sice kde bydlet ale jen do konce října, pak se bohužel musí celej Czech house vyklidit a tím udělat jednu velkou čáru za jeho slavnou érou. Tudíž vyvstává problém, sehnat ubytování. Skvělou pomuckou při hledání ubytka a práce jest týdenník Pique, kterej vychází každej čtvrtek. Krom zajímavého počtění jsou zde inzeráty jak na práci tak i ubytování, at už krátkodobé, tak dlouhodobé. Co se týče ceny, je to složitější. Pokud chcete bydlet jen přes zimu, počítejte tak 700 dolců na hlavu a vejš. Samo záleží na lokalitě. Whistler se skládá asi ze 7 čtvrtí a lukrativita se počítá čim blíže k lanovce, potažmo centru. Letní ubytování bejvá levnější. Další možností jest se upsat landloardovi – ubytovateli na celej rok. To vám dá jednotný nájem po celý rok, obvykle pruměr letní a zimní sezony. 500 na hlavu mesíčně v lokalitě do 20 minut pěšky do centra je fer. Jak sem již podotkl, drtivá většina ubytka má k dispozici hot tub, což je venkovní vířivka. Někde je za příplatek, někde, kde je pro více jednotek, v ceně nájmu. My nakonec jdeme do double bedroom na Bluberry, ještě s Míšou a Mírou. Dvě ložnice, dvě koupelny. Venkovní vyhřejvanej bazík a hot tube,s  grilem, pingpongem a libovým výhledem, to vše za 2000 ve čtyřech. Nakonec poskytujem přístřeší ještě Peťanovi na gauči, takže dělíme pěti:) Bohužel poznáváme první negativa Kanady a tou sou právě landloardi. Realitní makléři sou hold zmrdi po celym světě. Slibuje nám hory doly, bohužel realita horší. Nehledě na to, že byt je v dezolátnim stavu. Bordel, špína a pulka věcí nefunčních. Ale nebojíme se ničeho a jdem do toho. Během odpoledne holky uklidily, já s Mírou zuročil údržbářské sklills a až na ledničku spravujem uplně všecko.

uklízečky… : )

pa290654.JPG

Další důležitá věc je práce. Život tady je dost drahej. Hlavně pokud žijete z českejch peněz. Ze začátku sme všecko přepočítávali a nestačili se divit. Ale ve chvíli kdy začnete vydělávat, věci se obrátí k lepčímu.  Takovej umejvač nádobí si vydělá 10 dolců na hodinu, což je nákejch 180 na naše. Další práce sou pak za líp. Tudíž neřešíš že dáš za flašku vína 300 kaček, ale že si na to vyděláš za hodinu. Každopádně mléčný výrobky sou tu mrtě drahý, naopak maso za pár, nepochopíš. Chlast a cíga taky víc než málo. Co je ale nejvíc sou zimní permice. Ne nadarmo se říká že sou to nejdražší na světě. Plná cena je asi 2000 plus taxa, takže skoro 40 litrů.

Další možnost je Spirit pass, což je sleva pro všecky co makaj pro nákou společnost tady. Ale stejně za ní dáš asi 1350. Další možností je dobrovolnictví, odmakáš 23 dní zadax pro Horu a máš permici. Nejlepší možností ale je pro Horu makat, to máš permici zadax, hadry a mraky slev. Já sehnal práci u týpka co dělá izolace (velkej dík Skautíkovi!!!) a následně sem dostal partime job u Hory jakožto instruktor ve školičce, takže pass zadax:) Jinak sehnat práci není uplně lehký, vzhledem k množství lidí tady. Duležitej je dobrej životopis. Pokud ze sebe neuděláš supermana kterej má zkušenosti po celym světě, nikdo se ti nepozve. Kanaďani sou fakt důvěřiví a poctivák tu bohužel pohoří. Nebát se toho a fakt životopis přehnat!!!

 pb030825.JPG

Jinak náš život tu pokračuje ve stylu párty a vejletění. Čekání na sníh se krátí. Vrcholky jsou již zasněžené a sezona již klepe na dveře. Párty začínají nabírat na obrátkách, vzhledem k tomu že sem najíždí víc a víc lidí. Bohužel je zde hodně cítit americkej styl, takže potlačování alkoholu a kouření tu jede ve velkym. Zákaz kouření na veřejných místech, v restauracích, hospodách i klubech. Chlastání až od 19. Z klubu tě vyhodej v 1 ráno a když se jim nezdáš uplně v pohodě, klidně tě vyvedou, protože seš opilej. To se mi bohužel povedlo hned při druhé návštěvě. Nutno podotknout že v tomhle stavu pulka český populace řídí. Leč negr zahlásil „You are too wasted, you are not allowed to be here“:D Chlastat na veřejnosti taky zakázáno, stačí mít otevřenou lahev v báglu, six pack bez jednoho piva a už tě berou. Hold amerika:D

O to víc tu ale jedou house parties, kde tě nikdo neprudí, nevyhazuje a o to větší zvěrstva se tu dějí:) Takže všecko má svoje pro a proti.

pb010795.JPG

Dalším zdejším uletem je food banka. Když nemáš práci a peníze, stačí si každý pondělí dojít ke zdejšímu kostelu a nafasuješ žrádlo na celej tejden. Rejže, těstoviny, konzervy, čokoláda, ovoce, zelenina, cereálie. Strabucks dodává porci všemožných mufinů a to vše za 0,-. Jen řekneš jméno a že nemáš práci. Vzhledem k tomu že tam lidi jezděj v merglech a nikdo to neřeší, není se za co stydět.)

Zdejší příroda je překrásná ale skýtá i svá nebezpečí. Krom medvědů, který sice potkáš ale pokud je neprudíš, nechaj tě bejt, tu zdejší lesy okupuje cougar – puma americká. Bohužel je známo několik případů sežranejch dětí a malejch psů. Říká se, že pokud uvidíš pumu, už seš mrtvej, protože se jinak spatřit nenechá :) Takže večerní návraty z hospody nejsou ve znamení  hledej svého cikána, uchyla, zloděje ale dávej bacha na medvědy a cougary:)

Ale jinak je tu moc krásně:) venku pořád sněží takže sezona snad již brzy začne.
Užívejte podzimu a mějte se
Pozdrav z Kanady
Maara

související reporty :

mara a Kika report

Mara a Kika video numero uno

Maara a kika a wideo z whistleru nr. 1

Maara a párty hard video

GOPR0120.JPG PA240563.JPG PA260571.JPG
PA270630.JPG PA290654.JPG PA310730.JPG
PA310732.JPG PB010760.JPG PB010795.JPG
PB030825.JPG PB050826.JPG PB050843.JPG
PB050855.JPG    

17 komentářů pod “Máára v kanadě – report vol. 2”

  1. maverick82

    Myslím, že to není o tom, že by byli kanaďani důvěřivý “jen tak” (rady o životisu, food banka)… ještě prostě existujou země, kde důvěra má významnou společenskou hodnotu a není devalvovaná, jako třeba u nás. Proto se pak v těchto zemích cítíme jako v pohádce.

  2. Maara z Klaanova

    Máš pravdu, bohužel… Tady se prostě jede na fair play. Člověk si na to rychle zvykne. O to víc se bojim návratu…

  3. Carlos

    Hmm, o fairplay se snažím taky, ale to je v tom CZ zaprděným státě dost málo…člověk v CZ musí neustále počítat s tím, kdo ho jak, kde a kdy ojebe :-/

  4. MP

    Strabucks nebo Starbucks? :o))

  5. MP

    ..jede se na Fair Play a přesto člověk musí “přehánět v životopise” aby sehnal práci? To mi moc Fair Play nepříjde…

  6. Taďa

    čau Máro, jakej typ instruktoráku máš udělanej? rozuměj, jestli licenci B, C,…

  7. maverick82

    Maara: nevracej se, bude tě to později mrzet… často budeš říkat “ale v Kanadě…”. Vím o čem mluvím, taky jsem byl nějakej čas ve Skotsku a dodneška porovnávám a jen kroutím hlavou a drbu se :)

  8. zp

    Tak s těma cougarama to není zas tak horký. To bys musel chodit z hospody každý den ve stejný čas, aby si to ta puma nejdřív obhlídla a pak když by jsi šel sám, tak možná zaútočila. Když jsem byl v Kanadě já, tak mi kamarád vyprávěl, že cougar sledoval rodinku při kempování. Nejdřív si obhlížel terén, jak se chovají a co a jak. No a zjistil, že když jdou mýt nádobí k řece, tak nechávají děti samotné. A po pár dnech si jedno dítě prostě odnesl. Takže asi tak.
    2 maverick82: kde jsi žil v tom Skotsku? Já se do Skotska teď vracím, protože jsem si tady fakt nezvykl.

  9. Maara z Klaanova

    MP: jasný, přehnanej životopis neni moc fair. Já tu jel poctivou asi 3 tejdny, ale když ti začnou docházet prachy ak tu práci sehnat prostě potřebuješ. Nehledě na to, že jde jen o to, dostat se k pohovoru. Pak už je to stejně jen na tobě jakej seš a ne na nákym vymyšlenym životopise:)
    Táďa: mám C, stim že sem rok učil ve Špindlu ve školičce. Nejvíc je zaujala ISIA známka na certifikátu, ačkoliv paradoxně s C ji vlastně nemáš. Ale je na tom certifikátu natištěná, jakože APUL member of ISIA ak cajk. U pohovoru se mě ptala na praktický věci jako – co dělám když děti brečej, co dělám když rodiče sou nasraný apod.

  10. Kubas

    a co děláš když sou rodiče nasraný? :-D

  11. Maara z Klaanova

    Kubas: zavolám šefinstruktora:D

  12. Dan

    Asi obcas tvrdy, ale ty moznosti :-D treba to v budoucnu vyjde a pritelkyne svoli a pojedem…

  13. maverick82

    zp: v jedný malý vesničce pár mil od Aberlour, oblast Speyside

  14. Taďa

    Super Máro, přesně tohle mě zajímalo! ;) dík a ať se daří

  15. koZa

    prosím…tu malou blondýnku už nefotit.Jsem se asi zamiloval…:-D :-D.Prima čtení,tak ať se dále daří.Co se týče životopisu,tak si myslím,že papír snese mnoho a příště,jak půjdu s kůží na trh,tak napíšu jediného zaměstnavatele a práci u něj 10 let.Pádž na posledním pohovoru se mne jen ptali,proč jsem tam a tam skončil a jestli by v určitém odvětví nešlo o střet zájmů.Jo a taky si vymyslím “super manager excaliber nepiju birell” název pozice.Protože to co se nachází pod některými názvy hlava nebere.Já vím…už stačilo:-D.

  16. maloun

    Doufám že si ten Kůgr to dítě prostě jen půjčil..!!?! to by bylo fér..! :)))))))))

  17. robin_tattoomaster

    strabucks –> starbucks –> buttfucks :D:D:D

    bydleni: http://whistler.craigslist.ca/apa/ http://whistler.craigslist.ca/roo/
    prace: http://whistler.craigslist.ca/jjj/

Komentář: