Maringotka – část druhá : “Jak se žije v zimě.”

dsc05427.JPGHellou všichni, tak v předchozím článku, který se jmenoval "CESTA Z MĚSTA" jsem popsal jak se dá stvořit low budget alternativa k městskému žití. Nyní je ale zima a situace se radikálně dramatizuje. Jak se žije v zimě v Maringotce – inside.
Takže v předchozím článku bylo napsáno vše podstatně, jak, proč kde, za kolik a tak podobně. Tudíž budu předpokládat, že jste ho četli a že jste četli komentáře, který odpověděly taky na mnoho otázek, a myslím, že uběhlo od té doby dost vody, aby jsem mohl říct něco dalšího. Přišla totiž zima.

Když se teplota začala blížit k nule a byla lehce pod ní, především v nočních hodinách, kempoval jsem stále v poklidu beze změn a spokojen. Vytpoit marongotka nebylo problém, spotřeba dřeva malá a po sněhu ani památky.

Nyní je už ale nějakej ten den pěkně pod nulou.

Popíšeme si tedy modelovou situaci.

Dovalíš do Godky a je – 15C. Samozřejmě je celkem pozdě večer, neboť jsi byl předtím plavat (do 22h) nebo na stěně (do 22h) a tak je tu velká potřeba to co nejrychlejc vytopit a jít spát. Okej, venku mráz štípe, odmykáš dvěře a jsi in.

Okamžitě startuješ svíčku a jdeš rozdělat oheň. OHEŇ JE PRVNÍ PRAVIDLO ! Ať už jsi přijel rozvařenej nebo zmrzlej, prostě oheň je základ. Buď se musíš co nejdřív zahřát, a nebo musíš co nejdřív udělat teplo, než zpocenej zatuhneš. Kamna startujou hned. Tuhle jsem musel sundat stříšku proti větru, neboť jsme se tam jednou málem udusili, když se v noci spustil děsnej vichr a hnal kouř zpět do komína…

Po půlhodině je Maringotka stále vymrzlá. Po další půlhodině je tam na triko. Za další půlhodinu větráš a chodíš tam v trenkách, a to i v -20C. Zajímavý je, že je třeba chodit v noci přikládat. Dejme tomu po 4 hodinách (chodím spát kolem 1h, přikládám ve 4 a v 7 jsem vzhůru.) Ale i tak se to dá, jen je tam ráno tak kolem + 5 C, což je až nebývale v pohodě, na to jak je venku.

Nicméně jsem to vypimpil, aby ještě lépe bylo. Nafasoval jsem cca 3O šamotovejch cihel, v super stavu a zadarmo, a obložil kamna. Vevnitř je tedy šamot, zvenku taky, za kamnama stojí uplná hora a teď je situace o poznání lepší. Topíš jen večer a v klidu jdeš spát. Před spaním postavíš na kamna ještě obří hrnec s horkou vodou a ten funguje taky jako akumulátor tepla…a ráno ejhle + 15stp. 

Funguje to neuvěřitelně.

dsc05425.JPG

Další co jsem byl nucen udělat, je hodit kus tapecírungu ke stěně, kde spím. Přeci jen i když je to zvenku obložený naštípaným dřevem, je to poněkud chladný. Vypadá to děsně, ale mě dycky šlo o funkčnost, ne o design.Stejnej kus jsem dal do "čajovny" kde je bezesporu nejchladnější místo gotky. V zimě v podstatě nepoužitelné ( když je teda těch – 15 až – 25C.) A samozřejmě pověsit na dveře deku aby tam netáhlo – je skrz ně vidět, maj na jedný straně skoro centimetr mezeru, dole a nahoře taky :)

 dsc05446.JPG

Velkým problémem je ale voda. Přes den, když tam nejsi, nebo samo přes víkend, když jsi pryč, to kompletně zamrzne. Ale komplet. Odpady, barely, vše. Jediné co pomáhá, je než odjedeš pryč, naplnit konývku vodou a pak jí postavit na sporák jako kus ledu. Jinak si neuděláš ani čaj. Na sprchu jsem myslel, že budu muset zapomenout, ale nakonec se to dá – jen je třeba po sobě vytírat, jinak tam bude druhej den kluziště :)

A co dál. Už jen pořádná zásobárna dřeva a hodně věcí na čtení. A udržovat trakční baterku v kondici občasným dobíjením.

dsc05447.JPG

Takže jediný co je v bydlení v Maringotce v těchle mrazech blbý, je ta celkem dlouhá cesta tam. Kdyby byl sníh a běžky, neřikám nic, ale popravdě – na kolo to není, to už jsou moc velký mrazy i na mě – a tahat auto, když ho nepotřebuju jen kvůli tomu se mi občas nechce. Takže když nespím v káře, dávám občas i svůj městský byt. Prostě tak nějak teď kočuju.

Nicméně – ty rána, jsou tam boží. Nikde vůůůbec nikdo, za lesem začání prales, řeka bohužel stále teče, a jediný stopy který najdeš, jsou tvoje a sem tam nějakýho toho zvířátka. Ráno si dáš slackline, čaj, nějaká ta gymnasitka na laně, naštípeš dříví, a pomalu se vydáš do města.

dsc05427.JPG

Žije se tam prostě dobře…

Tak zase někdy, až něco vypimpím, se ozvu.

Aloha děloha – čárys.

DSC05425.JPG DSC05427.JPG DSC05428.JPG
DSC05429.JPG DSC05430.JPG DSC05431.JPG
DSC05432.JPG DSC05433.JPG DSC05434.JPG
DSC05435.JPG DSC05436.JPG DSC05437.JPG
DSC05441.JPG DSC05442.JPG DSC05443.JPG
DSC05444.JPG DSC05445.JPG DSC05446.JPG
DSC05447.JPG    

58 komentářů pod “Maringotka – část druhá : “Jak se žije v zimě.””

  1. KUbajsz

    máš to pěkný …

  2. KRAJIC

    Traper jak ze Skalistých hor. Na snídani chleba s medvědím sádlem předpokládám(mědvěda jsi skolil v rovném souboji vyzbrojen pouze vlastnoručně vykovaným tesákem s ručkou z paroží dnanácteráka skoleného jediným šípem atd.). Super.

  3. Fanda

    první co mě napadlo je tohle http://www.csfd.cz/film/189561-posledni-traper/ viděl sem to v úterý a sedí to přesně myslim, jinak maringotku závidim

  4. xup

    ty voe máš to tam liboví, závidim ti ty rána… znám to sice ze sví chaty kterou mám relativně na samotě ale vím, že kousek ode mě jsou chaty další… tohle je prostě boží! Jednou až dojdou prachy se přestěhuju k nám na Točnou a budu tam žít.

  5. ant

    :) podobnej punk jsemdaval loni, zahradni domek Bruno, 4x4m, chodil jsem se myt tak,ze jsem denne plaval :) jen ty kamna jsem mel zn.pohoda na plyn u kterych neslo spat..cili na noc akumulacky 400w ale take super zazitek. tak hlavne zadna nemoc !!, to je pak :((

  6. kkt

    http://www.csfd.cz/film/281240-napric-kanadou/ koukni na tohle, mohlo by tě to zajímat ;)

  7. Tydly

    Mě je zima jenom když to čtu! Ale máš to tam moc pěkný!

  8. spyke

    …jo jo – Čárys prostě umí žít :-) pěknej bejvák na kolech :-) a tvý funkční nápady jsou super :-D

  9. Čárys

    4: Ant : Jojo, nemoc by se tam zvládala zle…ostatně, když jsem před pár lety bydlel 8 mesícu v autě, tak jsem jednou onemocněl a nebylo to pěkný – fakt ne.

    Nu a filmy ?
    Oni jsou jinde, já jsem přeci jen o něco pohodlnější…a svazanej.

    Avšak v létě to hodlám děsně posunout, slibuju :)

  10. maverick82

    pěkně sis to zabydlel, líbí se mi ten smysl pro detail a absolutní praktičnost. hlavně ať ti to tam neblafne od těch svíček, lampy nebo kamen…

  11. perry

    Jo, to jsem jako malej skautík nesnášel. Večer bylo ve srubu 30 a ráno šla pára od huby.

  12. Roman

    Si dej pozor abych ti tu marínu neodtáhnul:) Tenhle výběr filmů je best, ještě mám rád Raye Mearse. A pro ty co rádi spí v záhrabu a tak je super na skouknuti : http://www.avc-cvut.cz/avc.php?id=3077
    Pán je hodně zkušený a podá to pěkně po lopatě.

  13. maloun

    dokonale inspirativní :) ojojojoj..!!!

  14. Hanka

    ahoj Martine. hledám maringotku k bydlení a Google mi vyhodil i tvoje stránky. máš to moc pěkný a máte to vy chlapi-kutilové s tělem osvaleným přeci jen v něčem jednodušší, jak si můžete všechno udělat sami. moc ti přeju, ať ti filozofie vydrží na doživotí a potkáš přírodní ženskou, co to bude sdílet s tebou. jsou takový, znám jich plno, u nás na Moravě :-) a piš o tom co nejvíc, ať lidi inspiruješ a dodáš jim odvahu a ukážeš, že to jde. i když někdy je potřeba asi i štěstí, aby se okolnosti připojily. tož sa mívaj! Hanka

  15. Čárys

    Och, Hanko, děkuji !
    No hlavně jsem měl kolem sebe pár kamarádů, který pomohli – protože mi jaksi chybí sval :)

    Filozofie se tříbí časem, byla by to děsná nuda, kdyby se člověk neměnil…poslouchal stále stejnej hudební žánr…četl stejný knihy…potkával stejný lidi…dělal stejný věci…

    Takže at už se náhled kohokoliv na svět změní jakkoliv, základní teze – pusť to z hlavy – tam musí zůstat navždy.

    Lidi z Moravy jsou nejlepší ! Vid pane VTCH :)
    Díkys a at je tvůj den světlý.

    eM.

    PS: Maringotka, jestli postavíme letos stromovej dům, bude na prodej…

  16. MENUARAK / LIBOR

    PALEC NAHORU, ZMRZLEJ, ALE NAHOŘE!!!!! ;-)

  17. epo

    tvle Čárysy,dlhšie som tento web nesledoval a teraz čumím,držím palce,podobná vec máta aj mňa,akurát nie v maringotke alebo dome na strome ale nejakom prastarom zrube…
    držím palce :)))

  18. Hanka

    a kdy myslíš, že ho dostavíte? já bych se chtěla stěhovat už na jaře :-) ale kdo ví, jak to dopadne. kdyžtak napiš na hanyzka.safranek@centrum.cz, jak bude k prodeji. a za kolik by sis to tak představoval. musím se podívat, co je to ten stromový dům. a to budeš stavět u sebe na pozemku? H.

  19. Hanka

    aha, hm, ale do stromu by mi spíš seděla nějaká chýše než takové paláce, jak jsou na webu. snad máš nějaký skromnější, přírodnější projekt :-)

  20. Čárys

    4: Hanka : skormější projekt samozřejmě mám. Spíš taková jurta, než dřevěný monstrum. S nezávisle pohyblivou podlahou a střechou na sobě…Něco jako má PEtr Knotek : http://i.idnes.cz/11/041/cl5/WEB3a3d2e_149212h.jpg
    ale zavěšený na stromech.

    Prostě zase jinak, než to maj všichni :)

    Každopádně – Marongotka na jaře ještě ne prodej nebude, to se omlouvám. Protože to nestihneme letos vubec udělat, odjíždím zřejmě na několik měsíců pracovat na moře :) a nebudu tady…takže nebude čas…a ja to chci udělat pořádně.

    Ceničku…si myslím, komplet vybavenou…tak 60 tisíc, jak stojí, se vším všudy vevnitř včertně kamen, postele, kuchyně, atp. Viděl bych to spíš na příští jaro, fakt…

  21. Hanka

    no jo, no, co už… a na móře, no to je hezký! a na který a co tam? to nám sem pak o tom taky napíšeš? no to si užij, to ti přeju. četl jsi Idioti na plavbě kolem světa? o nadšencích, co postavili loď a vyrazili… a někdy taky pěkně blili… :-)

  22. standy

    JJ cihly to je nápad :þ),já budu mít maringotku asi až v létě(při jejím hledání jsem natrefil tvé články-mooc pěkné)ale topím si v kamnech a vše kolem mě je nevytápěné.Však zas bylo zamrzlo a 2 týdny bez vody,kamna nemají akumulaci a tak jsem je obložil cca 70 šamotkami.Pokud není extrémní mráz tak po 8-10h jsou vlažné i když kamna vyhasly,v maríně to asi doladím vafkami(ty už mám)s temperací na 10°.Pak to vidím až najdu opravdu vhodný plac na slamáček ala hobití nora,marína bude dům pro hosty.Držím ti palec v dalším vývoji Standy

  23. Šimec

    asi seš rád, že elektřinu nemáš, ale číhni na tohle:
    http://www.naseekonomika.cz/kamna-ktera-vam-rozsviti-dum/

  24. Čárys

    4: šimec : Já to znám, ale viděl jsi tu cenu ?

  25. standy

    Ještě mě napadlo (a stále vrtá hlavou) olejové kamínka na vyjetý fritovací olej,např. z okolních hospod.Budu dělat prototyp,ale jen asi třetinový proti běžným,jde pouze o temperační zařízení ne hlavní topení.Ono je pohodlnější dotáhnout pár kanystříků oleje v baťůžku než těžkou bombu plynu,notabene když tak letí ceny nahoru.Hlavní je vychytat bezpečný provoz,jinak jsou jednoduché až primitivní.Ježto bude marína trvale obyvatelná elektřinu pořeším 12V Savoniovým rotorem a fotovoltaickým článkem made in china,hlavní je se trochu uskrovnit dyk strašně plýtváme a to vším :þ)

  26. marek

    No to koukám…gratuluju..moc hezky jsi to opravil..(maringotku).Vidím,že jsem narazil na podobné “blázny”,jako jsem já.Už léta přemýšlím,jak se pomalu přesunout z města do přírody.Před třemi lety jsem si pořídil zahradu “na samotě u lesa ” :)s maringotkou.Elektřina nebyla,jen studna..kadibudka…pozemek asi 1700m2.V mařeně mám kamna,sporák s troubou na pb,2 dvoupatr.postele a gauč.Postupem casu jsem zjistil,že elektřinu přeci jen potřebuji aspoň v min.množství,tak jsem se pustil do fotovoltaického panelu.Kopil jsem komponenty a dnes si machruji i s 230V,který mi převadí z 12V střídač-1000W.:)Náklady byly asi cca 17tis.Pokud potřebuji něco svařovat,řeším to el.centrálou.(půjčenou) Na osvětlení mám úsporky na 230V a také 12voltové diody,které jsem sehnal docela levně na E-BAY.(asi 400Kč – páska 5m,nastříhám si kolik potřebuji a nalepím na stěnu).Postupem času,bych chtěl mařenu zvětšit,zateplit a možná tam prozatím aspoň od jara do podzimu bydlet.Mám ale dvě dcery,tak musím vydržet až opustí hnízdo.Lokalita,kde se nachází “můj ráj”je asi 10km od Bystřice pod Hostýnem směr Přerov.
    Držím pěsti v budování a přeji příjemný rok 2013.

  27. Zdena

    zdravím a přeji další super budování v novém roce
    ,,tak jak koukám tak osud a bydlení mám podobné jako vy. Přišla jsem o práci tím i o bydlení ,štěstí jediné bylo ,že jsem měla parcelu s maringotkou. Přestavba byla celkem složitější,podobně jak u vás,,nemám elektřinu,takže vše jak se dá. Nehledě na to ,že jsem sama,a peníze nejsou také jsem si musela poradit jak se dalo.
    Ted v zimě jsem myslela topit též jak na podzim,ale bohužel plynová kamna nejsou zrovna nejidealnější,a krom toho v okolí plno dřeva. tak přemýšlím o kamnech něco jako máte vy.
    Nevím si tedy zrovna moc dobře rady jak to uděkat ……potřebovala bych radu,,hlavně s komínem-vývodem.
    prosím můžete poradit,,,,moc předem děkuji

  28. Čárys

    ahoj Zdeno,

    mno já jsem si svařil (ale jde to i koupit) tři roury. kamna maj komínovej vývod 130mm, tak jsem si svařil trubku 150 mm 180 mm a 200 mm dohromady a na jedné straně to uzavřel, http://720.cz/wp-content/dsc05218.JPG zvenku nechal volný http://720.cz/wp-content/mar_in_god_ka-96.JPG a do toho vsadil komín.

    Zvenku se to chladí vzduchem, a funguje to fakt super. A bylo.

    Dává to aspon trochu smysl ?
    Kdyžtak článek je tady : http://720.cz/?p=14167 je to někde v půlce, cca

  29. greywolf

    Ahooj..
    Úplně (náhodou)? jsem se dostal na tyhle stránky a to hnedle ze dvou stran..Po určitém osudovém klopýtnutí v životě mi zbyla k životu právě maringotka na nevelkém pozemku…bohužel-bohudík je na kraji menšího města na břehu řeky…Není to úplná samota,ale oproti paneláku naprostej luxus.Řeším opravu podlahy a drobné zateplovací změny,protože jsem si zkusil zimu v domečku na kolečkách a je to jak píšeš:-)Disponuju sice elektřinou,ale topím dřívím a když bylo -20 a vracel jsem se ráno po noční,tak uvnitř bylo pěkných-7..Zatopit,nakrmit kočky…moje kámoše v nepohodě a fofrem pod deku..Na loži po půl hoďce 0 stupňů a pára od pusy…Za hodinu 20 na posteli a 30 u stropu..Žiju tak druhým rokem a nemá to chybu:-)…Od září do dubna je to naprostá samota,bál jsem se jak to budu dávat,ale žiju život barevnější,vońavější..prostě paráda se vším všudy..
    Podruhé jsem na Tvé reporty narazil v souvislosti s Danem Landou a potápění se žraloky,protože sleduju jeho kejkle se zvědavostí a zaujetím ….Svět je prostě malej..
    Díkes za Tvoje postřehy….a hodně štěstí ve všem,co děláš..Subham astu sarvadžagatam..ÓM

  30. Čárys

    d.ě.k.u.j.i.

    Zateplení to opravdu chce, kor když jsi tam celou zimu, ja bych snad ještě volil čoveče plyn topení, kdybych tam měl bydlet každej den a vracel se z nočních směn – něco, jako mám v obytnaku, aby to tam ventilovalo, aspon na těch + 5…

    Poslední zimu, co jsem tam byl, jsem hodně nahříval kameny ve starým hrnci, ty vydržej pak teplý celej den…a hodně tomu pomáhaj, jen taková vsuvka…

    At se ti dobře žije.

    Aktualní fotky z Gotky jsou třeb tady : http://720.cz/?p=20317

  31. greywolf

    Paráda,taky jsem použil OSB desky a palubky,topím trošinku předimenzovanýma Petrama,tak musím dávat bacha abych nevyhořel,ale šamotový cihle bych mohl okolo vyskládat…vůbec to není od věci.Plyn promyslím,na bombě akorát vařím:-)….Pod pergolou bude v letních parnech luxusní posezení,taky jsem ji pořešil. S orientací na západ a od jara do podzimu je to oáza pro duši..

    děkuju za bezva nápady a je moc fajne vidět mladý lidi s takovou chutí do života.

    SUPER-těším se na další reporty..Mějte se všici v JARu báječně…G.

  32. Evža

    Zdravím všechny lidé z maringotek, taky jsem si pořídil maringotku pozemek mám o rozloze fotbalového hřiště. Čeká mě hodně práce a taky to bude stát hodně peněz, všechno má svůj čas, ale bude to zajímavé bydlení.

  33. benghi

    To s tím šamotem je zajimavej nápad. Topím si (v baráku) petrama a nesnáším zimu. Zkusím to obložit cihlama z akumulaček, nevím, co s nima a v kombinaci s kamnama by to mohlo bejt zajimavý.

    Dělám pokusy se solárníma panelama a jsem příjemně překvapenej, ale chce to paralelní stabilizaci, jinak dojde celkem snadno na přebíjení akumulátoru. Zvažuju nějakej větrnej nesmysl, ale kupovat nic nemíním a návod jsem žádnej rozumnej nepotkal. Nemá na tohle téma někdo nějaký zkušenosti?

    Jinak congrats k takovýmu obydlí.

  34. Čárys

    stačí koupit regulátor, bratru za 1OOO kč a je pokoj…
    Odpojí baterii když je full, a taky tam pouští jen to, co je možné…

    M

  35. Honza

    Evžo vem mě do party, kousek fotbalového hřiště bych s možností zabydlení bral :-)
    Myslím to vážně: yml@emal.cz :-)

  36. Evža

    Ahoj, potřeboval bych radu, kdo má zkušenosti s komínem? Mám v maringotce vyvedenou trubku z kamen střechou a okolo té trubky je to tak rozpálený že se nedá dotknout stropu mám obavy aby maringotka nechytla, kuli tomu nemůžu moc topit, tím pádem je tady zima a ráno přímo kosa. Maringotku mám postavenou na betonových patkách, takže už sní nikde cestovat nebudu. jakou máte radu co by bylo nejlepší udělat a nemáte nějaké fotky, jaké by bylo nejlepší řešení? předem děkuji za rady

  37. Čárys

    jasně, někde v článcích o maringotce to tu musí být…
    http://720.cz/?p=14167
    jo, tady.

  38. Evža

    dík dobrý řešení, já mám vývod střechou mám to udělat tím samým způsob?

  39. Čárys

    Jasnačka ! Tam ti to dokonce bude chladit destovka, která se tam zachytí : )

  40. Evža

    dobrá práce dík, mám v plínu udělat střechu na maringotce, takže tu trubku budu muset prostrčit taky skrz střechu, tu střechu chci udělat kuli létu protože v létě je v maringotce moc velký teplo, maringotka v létě funguje jako skleník mohl bych tady pěstovat okurky hrozný vedro, stěny jsou tenký mají 6cm a podlaha ta je silná 11cm strop nevím ten sem ještě neměřil

  41. Milošm

    Nazdárek,jsem v situaci kdy jse rozhoduju co dál a v podstatě po dvou rozvodech a ted končí i dvouletý vztah stojím před otázkou jak dál,moje rozhodnutí:Sehnat podvozek maringotky a vršek postavyt nový a jelikož jsem muzikant věnovat se už jenom muzice a vážný vztahy již nebrat.Nevýte náhodou někdo o pozemku kolem Prahy kde bych jí mohl postavit?Levný pronájem a pod.
    mail:jamday12@gmail.com

  42. Tomas

    Dobrý den/ ahoj
    moc gratuluju a závidím ….
    budeme mít taky maringotku, nicmene zatim jenom jako unik z panelaku se 4 detma… :o) Potrebuji tam take nejake kamna muzes ty tvoje doporucit poslat mi nazev? díky

  43. Čárys

    Jsou to Priti Mini a jsou snad za 4800,- a nedám na ně dopustit – na gotku uplně ideál velikost…

  44. Čárys

    4 Evža : Proto jí mám v lese…tam není vedro nikdy.

  45. Evža

    Bohužel mám pozemek kde není les, tet to musím přizpůsobit podnebí, ten les bych bral hned na druhou stranu jsem rád že mám alespoň kde být. Potřebuji tu maringotku upravit tak abych tady mohl přežívat celoročně a pak se porozhlédnout po nějaké ženě říká se že ve dvou se to táhne lépe a já už jsem bohužel přes rok sám. Život bývá občas nespravedliví hlavně k hodným lidem a to moje manželka byla. Zatím se opatrujte

  46. M

    Jak nabijis tu baterku? Autem?

  47. Mary

    Na samotě v lese už 3 rokem v milované maríně,předtím dalších 5 kousek od civilizace,elektriku spolehlivě řeší soláry a generátor ,vodu místní zdroje …nikde nikdo…teda kromě haldy mých zvířátek :) jj souhlas,že život se může prožít a ne jen přežít …držím palce všem mariňákům

  48. Václav

    ja bych chce chtěl zeptat gde jste koupil maringotku

  49. Martin Čárys

    Na internetu…

  50. Vaclav

    A znáš nakou dobrou stránku protože jsem hledal na jiných stránkách a nic moc dekuju za odpočet

  51. Martin Čárys

    Klasika, prostě jsem hledal pozemky…a pořád, všude.
    A najednou, to bylo.
    Pozemky na prodej…
    A les.

    Martin

  52. Václav

    deku ju za od pověd a más strašně hezkou maringotku

  53. Martin Čárys

    Děkujeme…a to jsi to neviděl TED ! : )

  54. Václav

    docela vám to zavydim to ticho ta příroda supr takyto chci podniknout

  55. Roman

    Ahoj chci se zeptat, jestli je zapotřebí na zateplení a novou střechu na maringotku stavební povolení, nebo jestli postačí, ohláška na místním úřadě. Dík za info ahoj Roman

  56. Václav

    romane na to nepotřebuješ povolení na zateplení svi maringotky a na novou střechu

  57. Rekonstrukce maringotky pro trvalé bydlení | Na Farách

    [...] Martin (Čárys) Cheníček – příběh svérázného Čáryse, který odešel z města do lesa, kde si zrekonstruoval maringotku bez napojení na sítě. Bydlet zvládl i v zimě. [...]

  58. Katka

    Ahoj, mám otázky :-) Budu bydlet v maringotce poprvé. Jak řešíte sprchu, teplou vodu, praní oblečení? Elektřinu tam mít budu, kamínka taky. Malou vaničku taky. Děkuji

Komentář: