Je třeba jít dál…

mf11-film-yosemite_falls_high_line-1.jpg Tak nás každýho něco žene kupředu. Někoho vidina víc peněz, někoho potřeba koupit si novej hadr, někoho skočit větší dabl  a nebo vyhrát WC…já chci taky letos něco.
Už dejme tomu od 2O ti let si píšu deník, takovej zvláštní deník.

Dycky s konem kalendářního roku si fakt tak přemejšlím, co jsem letos udělal a co bych hrozně rád dělal dál. Vždycky, když jsem třeba zrovna během sezony v nějakym okamžiku viděl, že se mi něco povedlo, že se mi splnilo něco, za čím sem si dýl šel, napadlo mě u toho něco dalšího, co vytvořit. Nápady přiházej v nečekanejch chvílích – at už u sledovani inspirativních videí, nebo při cestě někam, nebo při topení pod vodou kdy se tak nějak hlava vznáší. Je jedno kdy.

Není ale jedno co.

Takže si takhle občas sednu a s vývojem, kterým jsem prošel, prohodnotím co chci dělat dál. Obecně, i konkrétně. Pouštím z hlavy spoustu nesmyslů a vyhazuju bordel, kterej se tam nutně za rok nashromáždí. A pak se snažím podle toho i jednat, především ! A k vytyčeném u cíli směřuju, za každou cenu.

A nakonec, když se mi to fakt povede, si to k těm bodům v deníku dopíšu. Jaké to bylo, co mi to dalo, a jestli to za tu cestu stálo.

Pro příklad tam mám třeba :

Rok 2010 : Potápění na nádech pod ledem.

                 Přespat na sněhu.

Rok 2O11 : Vylézt si freesolo.

                 Vylézt vícedýlkovku.

a zpětně když si to tak prolistovávám, tak vidím…Skočit si v zimě z letadla, vyhrát závod ČP, sjet na skejtu grosglockner, objet bokem kruháč u nemocnice…a další a další kokotiny.

A dneksa mužu říct, že se mi téměř všechno povedlo. Skoro všechno jsem si splnil, co jsem si kdy napsal, a nebo se o úspěch aspon maximálně pokusil. Ta hranice nebyla přesně definovaná, musel jsem mít vnitřní pocit, že jsem pro to udělal maximum. Pro úspěch. Pak mohlo přijít uspokojení, i případně z nedosaženého. Samozřejmě že k tomu člověk jel dál to svoje. Závodil, běhal, plaval, jezdil na kole, prostě jel to svoje. Ale měl nějakej, takříkajíc, vyšší cíl.

Inu, je rok 2O12 a já mám na letošek opět hotových pár plánů. A protože štěstí je větší, když je sdílený, tak vám je tu nastíním, aby jste do toho případně mohli jít spolu se mnou…já to tak prostě rád.

KEINOVKA. Už před pár lety jsem viděl u Andyho fotky, kterak skáče z mostu jen s pouhým lezeckým lanem. Byla to fakt metelice, a když ještě to samé udělali 1OOkladi, bylo jasný, pro letošek. Musím si skočit KEINOVKU ! Už jsem to probíral s Frantou a je to datelný i tady u nás na jihu, takže plán jedna je jasnej. Relizace nebude složitá a trénovat na to netřeba.

 10301.jpg

HIGHLINE. To je pro mě opravdová výzva. Na lajně už nějakej ten pátek chodím, ale že bych v tom byl dobrej, to teda ani náhodou. Prostě se v tom tak nějak plácám. Ale děsně me to baví. Je to taková gymnastika, sport při kterým posílíš šlachy a klouby jak nikde, ty kolena uplně chrochtaj blahem…a highline je o něčem uplně jiným. I když budeš umět chodit, tam třeba ani nenastoupíš. A když mi 1OOklada před 14 ti dny poslal foto a text, že na věžích u nejdku maj zalepený oka na hajlajnu, bylo rozhodnuto.

 mf11-film-yosemite_falls_high_line-1.jpg
 

PRACOVAT U MOŘE. Už několik let dostávám tolik nabídek práce v teple a při břehu Oušnu, že mě z toho padá deprese na hlavu, zatímco si sedím na tom svým krámečku a počítám, kolikrát se za den otevřely dveře. Tak a letos, konečně, jsem udělal ten největší krok. Kumi za mě bere v létě dva měsíce, a já jedu makat na Majorku a do Portugalska, surfovýho guida. O tom ale až někdy jindy, v samostatným článku…

 ericeira-portugal-world-surfing-reserve.jpg

A to je tak nějak vše. Nejde o kvantitu, ale o kvalitu.
Tenhle článek prostě ani neměl bejt článkem, jen jsem prostě chtěl ucelit si myšlenky a nerozpliznout je v milionu diskuzí na fejsbuku, kde ukápneš myšlenku tady, vizi támhle, chtěl jsem to zabalit do úhledného zamyšlení a vydat to na své osobní stránce, jíž 72O i přes to kvantum přispěvovatelů, stále je. 

A protože vše dělám jako way of life, podám o tom, zda jsem byl nebo nebyl uspěšný, report.

Do té doby – zůstaňte naladěni.
A plánujte !
-Čárys-

27 komentářů pod “Je třeba jít dál…”

  1. Kubas

    tys fakt sjel na skejtu Grosglockner? :-D

  2. čibrut

    tak tak, vyhrát WC bych si moc přál. Ten starý již dosluhuje a na nový se mi nechce dávat peníze!

  3. Stanley

    Mam fakt rad tenhle web, clanky a ten vas jihocesky lifestyle, vetsinou se tu i dost zasmeju, ale “cibrut”, ten me ted svym komentem vazne zboural! Dobre ty! =)

  4. Čárys

    čibrut, boha jsem spadl ze židle : )

    Kubas : Celej ne, čoveče. Zhobloval jsem kolečka a tím to skončilo : )

  5. JohnLee

    Čarys: Nechces nas vzit k mori sebou? Zaciname mit taky velkou potrebu “odjebať sa odtialto”.

  6. Jíra

    Pěkný. Tak držím palce. :)

    http://www.youtube.com/watch?v=kGbkgERO2nI&feature=related

  7. Čárys

    Přileťte. Ubytuju vás zadarmo, mám tam celej barák jen pro sebe : )

  8. JohnLee

    beru te za slovo…zabalime ploutve, bryle a uz se nas nezbavis… :)

  9. Zaba

    Hola amigos
    Taky jsem pred 3-mi roky odjel s kámosem do Spanelska do práce a uz jsme tu (pravda, vícméñe plánovane) zústali…takovou koninu, abych se vrátil zpátky do CR snad neudelám, pouze jako sado-maso dovolenou a escape zpet. Jestli se budu odtud stehovat, tak dál na jih, treba Caribique…no, zatím jsme vcera koupili horoprúvodce na costa Blanca a vylezli si po letech nelezení neco na fantastickej Peñón Ifach. To zanedbání lezení nezpúsobilo nic jinýho, nez blízkost more a tedy freediving (“Topícího” prúvodce uz mám dlouho). Nastestí trekking po místních kopcích a bezva práce s kameny, nosením betonu po schodech atd. spolehlive zajistila fyzickou pripravenost do velkých sten, ostatne, nasi predci- horolezci to nedelali jinak :o) Ten prúvodce mi za “skvelých” 35 euro otevrel nový obzory v lezení, takze taky jakoby predsevzetí a nemusí být nutne 1 ledna, ale kdykoliv, jak se ríká, nikdy není pozde a nejlepsí nápady padají stejne v hospode (v nasem prípade v baru).
    Ale, proc tohle tady písu, jestli “cuchnes” tady k pohodovému príjemnému zivotu ve Stredozemí, pravdepodobne se do Ceska budes vracet se skrípením zubú a v budoucnu si stejne postehujes do zahra i ten Tvúj krámecek.
    PS: Jen to “topení” pod ledem chybí, ale kdyz se budes topit ted v zime ve trináctistupñové vode bez neoprenu v Cueva Moraig (jeskyne), prijdes si na podobný rozkose! :o))

  10. JohnLee

    Víc lidí má podobné “zaječí” úmysly…asi je načase více sondovat pracovní příležitosti…

    PS: nemá někdo nějaký tip? :) Beru cokoliv u moře, nejlépe Karibik. :)

  11. Zaba

    Poslední, at zhasne, ¡gracias! :o))

  12. Čárys

    4: Zaba : No ani mi nemluv. Zase je dneska, v dnešní době nesmysl zavírat fungující byznys – to víš, to mě tu drží. Ale jak už jsem psal několikrát, díky moc Kumimu, že to za mě vezme, a žemužu zmizet. Loni jsme na kolech projeli celou evropu, letos chci jít dál – ne že by mě kola už nebavily, ale tahle příležitost…se jen tak nevidí.

    Tak kdyžtak klidně přilítni taky. Aspon to proberem osobně.

    4: JohnLee : Nemám s tím problém. Fakt ne. Předběžně malorka 20 červen – 14 červenec, 15 červenec až září Ericeira (portugalsko).

  13. perry

    “Objet bokem kruháč u nemocnice” zas sundalo ze židle mě.

    Jít dál je třeba neustále. Taky mě to drží v pohybu. A nevadí mi, že nebudu v něčem nejlepší, jsem spokojenej, když ke všemu přičuchnu. Hrozně mě baví se jeden den honit v elasťákách na silničce a druhej den poskákat “dirty” v Sokolově. Jít v sobotu na běžky a v neděli hoblovat s prknem snowpark. Navíc člověk pozná naprosto odlišný komunity lidí, který s tim kterym sportem souvisí.

    Taky mam letos pár převážně sportovních cílů. Kdo čet moje 2011 summary, ví, zná. Četl jsi? Že ty jsi nečet? http://perry.bloguje.cz/918253-jakej-byl-2011.php

  14. Čárys

    Zejtra ráno si to sosnu ! Ted vypínám komp, a jdu běhat. A pak bazén…a kolo do lesa…a zítra, v 9h, ve virtuálním světě – naviděnou…

  15. mata

    Freebord kam se na to hrabou kola tohle jsou fakt magori bez helem nevi nekdo co je to za song

  16. Eva

    Teda kluci, vy mě fakt bavíte. Občas sem na doporučení vlezu a stojí to za to! Jinak zahra také můžu vřele doporučit. Sice jsem tu zatím jen chvíli, ale jak píšete, přičuchla jsem k tomu a vracet se mi v žádném případě teda nechce :-)
    Přeju ať se plány plní…

  17. Zaba

    Zjistení, ze jsem za posledních 20 let ani jednou netrávil dovolenou nebo prázdniny trvající více nez 4 dny v Cesku me presvedcilo, ze je tam pro me jdnoduse nuda. Lyze me nebaví, zima uz vúbec ne a to je púl roku o nicem, na lezení je u nás pískovec, ten rovnez nemusím, naopak lezu rád vícedýlky, ty v CR skoro nejsou a ty co jsou, tak se na nich vetsinou nesmí lézt, rád jsem kdysi jezdil na silnicním kole, to je na soucasných ceských silnicích víc o tlamu nez sólové lezení, mám se vyjadrovat o freedivingu? Jednou se hecnout a jít pod led je mozné, ale kazdovíkendová zábava z toho vzejde tezko…
    Drív jsme aspoñ jezdili s kámosema na víkendy na skály, jenze ted se ozenili, musej vydelávat prachy…proste není cas. Tak jsem zbalil lano, sedák, neopren, ploutve a odjel do Spanelska na prázdniny, takový delsí :o)

  18. Čárys

    4: eva : To víš, po těch letech na vesnici, se nedivím :)

    4: Zaba : Freediving v CR jde, jen na to musíš mít koule :) Zeleno, tma, bahno – to my rádi !

  19. MM

    Čárys, dobře Ty! pokaždý, když sem vlezu, musím zvednout prdel a jít něco dělat……. za to velky diiiiiky!

  20. Čárys

    I já děkuji !

  21. Zaba

    Jo, FD v lomech jsem taky z nouze okusil a na Lestince se mi jednou dokonce líbilo víc, nez v Chorvatsku na Pagu. Jenze porádnej relax a potápecí reflex, pripadat si jako velryba nebo delfín…to jde jen v mori, kdyz je klidná hladina, je málo termoklin a padás bez jedinýho pohybu pomalu na dno, treba napúl ve výdechovce, tak je to vodvaz:o) V tech lomech je to spís takovej hec, dokonce trochu adrenalin a pot. reflex je slabej a nebo neprijde vúbec. Jeste za to platit potápecský základne a búhví kolik hodin se tam strachat z Prahy vlakem, celej den zabytej kvúli hodince cvachtání, ñák se to nerentovalo. Tréning v bazénu me taky neoslovil, to jsem furt koukal na hodinky, kdy se uz pújde na pivo. Takze zústaly statiky na sucho doma v pelechu a tesení se na more.
    Tak jsem rekl dost a frrrr:o) Tady ve Spáñu jsem u more z baráku za 15 minut a kdyz jsou vlny, jdeme na pivo a kdyz je klidno, tak jdeme na pivo az po potápení. Pri potápení se tesíme na to pivo a na pivu se tesíme na dalsí potápení. Kdyz nejsme líní a nafoukneme kajak, dáme si první pivo uz na palube, tedy az po potápku… Nastestí makáme dost nepravidelne a tak se neco vysetrí i v tejdnu. V léte i po práci. Nejen potápko, ale i lezení, za pueblem (jmenuje se pedreguer, jde najít na Google Earth) jsou hned slusný kopce, takze si nemusím hoblovat kolena beháním. Vsude se dá dojít pesky a do hospody nemusím jezdit tramvají.
    PS: V cervenci sednem do kajaku a doplujem na tu Mallorcu:o)
    Hasta luego a todos amigos de l`aventura. Bonaventura:o)

  22. Motherfucker

    Tak článek dobrý, co mě ale mrzí je, že spousta lidí kouká jenom jak by zmizela z ČR. Jsem asi nějakej patriot nebo co, ale prostě je mi z toho ouzko, když to čtu. Chápu, že spousta z Vás dělá sporty, pro které nejsou tady v ČR téměř žádné, natož pak ideální podmínky. Na druhou stranu, když někdo řekne, že je pro něj u nás nuda už po čtyřech dnech, dovolím si nesouhlasit. Stačí se rozhlídnout….zastavit se a vychutnávat. Poslední dva roky jsem si dal za úkol prochodit a poznat diametr 50km od baráku. Tolik krás kolik jich člověk najde kousek od domova, kolikrát stačí jen nejít po cestě , ale vzít to někam nazdařbůh. Za ty dva roky jsem neprošel ještě ani třetinu a to jsem byl každý týden alespoň dvakrát. A to je jen malinkatej kousíček naší zemičky byť té nejkrásnějí;-) Prostě Krušný:-)

  23. Čárys

    4: Zaba : dovolím si nesouhlasit. Já mám 15 km od baráku Miličín, kde je to teda jen 11m, ale cistá voda a nemusíš plavat jen hluboko, mužeš i daleko. Já tam dělám ponory kolem 3 minut v pohybu, a myslím, že hlavní je (stejně jako na kole, jak kdysi říkal Červajsz “držet řídítka v ruce, jedno kde”) prostě bejt pod vodou, ve vodě.

    Dál tu mám 5O km Cerekev, (24) a celej rok vidět luksusně – a dvakrát třikrát za rok to moře…

    Já nesrovnávám nesrovnatelné, s kvalitami moře to nemá co dělat, ale dá se to a na ten náš kochcí freediving to stačí. Jsem realista, žiju tady, dělám tu profit, nemužu takhle totálně zmizet…a popravdě – i kdybych mohl, ještě pořádně ani nevím kam. Moře je děsně fajn, ale mě by asi chyběly hory….lesy…chci to všechno mít.

    ———————-

    Motherfucker :

    Já s tebou souhlasím. Mě tady ta zeme, jakožto Z.E.M.Ě. fakt baví – nabízí mnohé, 4 rocní období, možností jak se vyřádit milion. Občas procházím i moje okolí města, kde bydlím, a koukám hodiny na místech, kde jsem nikdy nebyl, a řikám si, proč někam vlastně jezdit, když je tu u nás tak krásně…já to tu mám rád.

    Nemám tu rád ale ten styl života, jakej tu vedem. Lidi, jaký to občas narazm. A nemám rád stereotyp, a proto se snažím bejt pořád na cestě.

    Jinak s tebou ale souhlasím. Stejně je to dycky o lidech, se kterejma budeš to štěstí sdílet, ne o místě, kde budeš. V krušnejch bych mohl žít, mohl…

  24. camell

    Uz se po svete flakam asi deset let a uzivam si to,ale vzdycky jednou za cas musim zpatky domu do Ceskeho raje,protoze je to absolutni pecka kterou jsem nikde jinde na svete nevidel!
    Krajina je to paradni a moznosti celorocne mraky.Lidi,bussines,politika atd. to uz je trochu jena pohadka :)
    Presto ale neustale checkuju nemovitosti ve Finale Ligure a okoli :)Domov nemusi bejt jen jeden….

  25. kuba

    Krušky, jedině krušky. Tak jak je u nás není nikde, ta zima, vhlko, vítr a mlhy to nemá nikdo….

  26. Zaba

    Máte pravdu, v Cechách je samozrejme spousta krásnejch míst, ale ten styl zivota vetsiny lidí je fakt hroznej. A moc zamracenejch lidí, tolik jsem jich po svete nikde nevidel, a to i v zemích, kde meli lidi daleko hloubeji do kapsy, nez v CR. Tady ve Spanelsku jsem ñák volnejsí :o)

  27. Pospa

    Přijde mi že máte všichni zčásti pravdu, já například jedu za 14 dní do Německa protože makat tady a uživit se je fakt obtížny človek maká jak negr od rana do večera ma blbou jednu hypoteku a proste to neutahne, jinak v ČR se mi taky moc libi ale ta situace me proste donutila vypadnout

Komentář: