24h – potřetí – část 2. – freediving

gopr1470.JPGDvacetčtyři hodin, kterak jsem prožil neděli a co se dělo v době od 8h do 10:30 ? Včera jste si to mohli přečíst, dneska to mužete zkouknout…
report z celého dne je tady, i s první částí videa…

První část – cvičba

06:00 – 08:00 tu.

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it’s missing. Get Flash Player from Adobe. This error may appear if the URL path to the embedded object is broken or you have connectivity issue to the embedded object. Powered BY XVE Various Embed.

nová druhá část – freediving

08:00 – 10:30 tady :)

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it’s missing. Get Flash Player from Adobe. This error may appear if the URL path to the embedded object is broken or you have connectivity issue to the embedded object. Powered BY XVE Various Embed.

25 komentářů pod “24h – potřetí – část 2. – freediving”

  1. Šárka

    V tom bazénu nikdo není! No to je nádhera, tam bych chodila hned. V Praze jsou všechny bazény narvaný nonstop.

  2. Čárys

    Tady je taky dycky děsně narváno, tohle je…..píííp…..píííp……když je ještě…..pííp.

    Cenzura.
    Mrk mrk.

  3. Čárys

    Jen tak mimochodem, stran Freediving tréningu – to že v bazéně nikdo není, je naprosto super stran psychičky – víš, že na tebe nikdo neskočí, nikdo nekopne do palice a t d – a časy jsou nahoru velice.

    Teď jsem si ulítl na tréningu “simulace hloubek”

    Naplavu 25 pod vodou. Tam mám závaží (vidět na videu) toho se chytnu, a cca 30 sekund držím zádrž dechu. Pak to otočím, a nakopu ještě 50m pod vodou. Sakum prdum je to akce na cca 2 minutky.

    Je to v podstatě jak kdyby jsi šel do 5Om hloubky – prvních cca 20 – 25 m kopeš, dalších 25metrů padáš volným pádem, a pak musíš nakopat 5o metrů zpět na hladinu. Píšu to sem pro představu jaká je to dřina zatopit 5Om, protože tuhle mi někdo řekl, že je freediving jen pouhopouhé cachtání ve vodě, že potopit se umí každej.

    Takže asi takhle. Klidně si to zkuste. Mužete to samozřejmě aplikovat na ruzná “hloubky”

    Pro uplnýho začátečníka není špatný zkusit si třeba “simulaci 30m hloubky” – tak 2Om v bazéně pod vodou. Tam se zastav na 1O sekund, pak dokopej těch 30 m zpět. ( v případě, že se chceš na “dně” ještě pohybovat, prolejzat si nějaký věci a tak, přidej si při zastávce třeba dalších 30 sek nebo tak, minutu, jak je libo.

    A teď mluv, Václave : )

  4. pavlik

    Freediving…cachtání. No jasný. Hochu, věčně začínám, dyť víš. Obuju se do toho, měsíc se trápim tabulkama, ráno vstáváním do bázénu, zadržovat, nedejchat, …bolí to jak kráva!! Víme. ..po měsíci, kdy to začíná vypadat, se na to na čtrnáct dní vysereš (2 děti, práce, stavba,…) ..a znova. Pár věcí, sportů už jsem v životě dělaj, jiný jen zkusil, ale nic nebolí, jako tohle cachtání.

    Máš se?….za čtrnáct dní odlet do číny. Instrukce o bambusu jsem předal, uvidíme. Pošlu maila, má k tomu nějakou otázku.

  5. vtch

    Frídajv nebolí… Děláme to pro radost a relax… Takové meditace a Pránájáma Jóga v praxi… :)))

  6. Čárys

    PAvlík : Jo, tohle znám. Já si cíleně jedu UDRŽOVAČKU – rozhodl jsem se, že na to naše CACHTÁNÍ to stačí a ani to dál neposouvám – ale udržovačka musí bejt, jinak to jde dolů…tabulky už vůbec nejedu, ale bazík – ten já rád. A čtvercový dejchání…

    Aspon že vám to tam už opravili, po roce a půl, čoveče.

    Já to tvrdím taky – tréning na freedive je bolest, jak žádná jiná : ) Fyzická i psychická : )

    Ad čína : děkuju moc !!! Jsi zlatej. Jdu na maila.

    ———————

    VTCH : no jo, ty šestiminutovej zadrždechu : ) Nás lůůzry to bolí, brácho : )

  7. Čárys

    Ad VTCH :

    Scéna :

    Rozhovor pro televizi Prima.
    Miličín, 4 stp, zataženo, fouká.
    Zima jak svině, stojím na ledu v neorpenu.

    Otázka :

    "Martine, řekněte našim divákům, kolik vlastně vydržíte pod vodou ?"

    Snažím se rozpohybovat zmrzlá ústa, abych v televizi nevypadal jako uplnej retard co neumí říct větu.
    "To záleží, jak moc se tam hýbeme. V pohybu méně, to je jasné, když se tam člověk jen tak válí, více."

    Reportérka je neodbytná, chce ze mě nějakej údaj pro diváka.
    "Tak ale kolik, stejně, aspon naznačte…?"

    Povídám jí : "Já tak kolem 5 ti minut, dokážu zadržet dech bez nějaké dlouhé přípravy, ale támhle ten kluk s tím divným obličejem, (detailní záběr na tebe, kterak se tam rozvaluješ a osaháváš se) co se tam cachtá v ledový tříšti ten je mnohem lepší ! Ale o časy nejde, na to naše prcání…"

    Vypínají kameru.

    Sjedeme to znova.

    "….na to naše cachtání..."

    budeš slavnej, neboj. Jestli to teda nevystřihnou, hehe : )

  8. Carlos

    Čárys: Takže na udržování doporučuješ bazén, jak často udržuješ?….ale co je to probůh čtvercový dýchání? To slyším prvně :))

  9. Carlos

    Aha takže čtvercový dech je: nádech-zadržení-výdech-zadržení a takhle dokola…poměry jsou 1:1:1:1? Jak určuješ rychlost? Co nejpomalejší? Nějaké doporučení kde se o tom dočíst nějaké relevatní info?

  10. Čárys

    Carlos : Udržuju se 2x-3x týdně. Na víc fakt není čas, fakt ne.
    Pondělí bazík, uterý stěna Písek, středa bazík, čtvrtek Franta stěna, pátek bazík(jak kdy). Sobota a neděle skály, kolo, hory, co se namane.
    Každej dopoledne běh, kolo. Na střídačku. Joga every day.

    čtvercový dejchání jedu 1 : 1 : 4 : 1

    4 sek nádech, 4 sek zádrž, 16 sekund výdech, 4 sekundy zádrž. Celej den, se snažím. Hrozně to uklidňuje, i když nevím, jestli stran freedivingu je to k něčemu – myslím že spíš ne. Max se tak čistíš, ale nevím.

  11. Carlos

    To stačí :) Alespoň tak, zkusím to trochu prozkoumat, i kdyby to mělo jen uklidňovat. Díkec :)

  12. Čárys

    Není vůbec zač. Kdykoliv, cokoliv : )
    Si snad s panem VTCH otevřeme vlastní kurz, ty jo : )

  13. Zaba

    Tak to já byl vzdycky v bazénu úplne marnej, dal jsem tak 70m DYF maximálne…pritom v Egypte v pohode 35m FIM na dno, tam asi minutka STA a pomalu zpet a celý to trvalo 3 minuty. Ze by to bylo tema lidma? A nebo, ze navecer, po práci? Spís to bude tím, ze neumím kopat ploutvema:o) Lano je lano.

  14. Zaba

    A jeste s monoploutví, to bych si vykloubil kycle az u mozku, muhehe. Jinak, relax a bazén, to se mi jeste nepovedlo, spís ten tréning prokecat…jeste jedna vec, to vúbec nepouzívás zatez? I bez neoprenu se hodí olovenej obojek, vzdyt musís furt bojovat se vztlakem.

  15. vtch

    Zaba: Je to o hlavě. Pokud plaveš dynamiku, tak při prvním náznaku nepohodlí lezeš ven… Když v moři potopíš 35 u lana, pak se tam válíš a při výstupu se cítíš nepohodlně tak stejně musíš dojet celou délku lana…

    V tom je rodíl: Hlava – lano vertikálně – znamená hladina blízko (brzo vylezu), lano horizontálně – když už jsem tu, musím to doplavat (i kdybych NECHTĚL, musím)…

    A určitě všichni fríčkaři vědí, že bolí CO2, ve chvíli, kdy na hladině vydechnete to svinstvo pryč a dáte jeden lok čerstvého vzduchu, tak si řeknete: “Kua, teď bych to dal…” :)))

    Včera jsem zapomněl počítat bazény (plavu ve 25-ce) točím, točím, hlava prázdná… Pak vylezu a čumím na kterém konci vlastně jsem… :D

  16. Čárys

    4: žába : Já na udržovačku do bazénu chodím nejraději sám. Pak není s kým kecat, a nemáš tyhle tendence. V podstatě dělám všechny sporty, krom DH kola, radši sám. Máš svoje tempo, nepodléháš žádnýmu platku a hecování okolí, nemusíš poslouchat žádný kecy…to je jedna z věcí, který na freedive miluju – pod vodou každej drží hubu zavřenou…/ i když my toho s panem VTCH v Egyptě nakecali pod vodou dost a dost :) / a tak dále…

    A hlavně – mě přijde, že na CO2jku užu bud trenovat doma na gauči – hm, dobrý, a lenbo v bazeně – hm ,výrazně lepší. Takže já si zvyšuju tu toleranci v bazíku. A ještě se umeju, hehe.

    A zatěž – hele, ja jsem člověk, kterej NADECHLEJ do MAXIMA jde stejně pod vodu. Nikdo tomu většinou nevěří, ale rád někdy někde předvedu. PRoto taky při plavání maratonu jsem celkem trpěl – třetí záběr, kterým se lidi nadechujou, musím směřovat hodně dolů a ne dopředu, protože jinak neudržím hlavu nad vodou – vůbec : )

    Jsem prostě TOPIČ.

    ——————————

    4: VTCH – předpokládám, že nad vodou s náhlavákem, že jo ? Jinak bys mě zdeptal…

  17. vtch

    4: Čárys – u dna :) Vylezl jsem po stovce, koukám na Axi a říkám: “Proč jsem se vlastně vynořil?” …

    Ad: Kecání pod vodou :))) Myslím, že nikdo netuší ani náznakově, že to je možné, natož jak to funguje a tudíž nevěří tomu, že náš rozhovor v Kaňonu ve 26 metrech vypadal následovně:
    -”Hééééj, čum sem na tu kytku!”
    -”Kde?”
    -”Tady”
    -”Co to je? Není to zvíře?”
    -”Nevím… … Jdu nahoru…”
    -”Já to vemu támhle tunelem a nahoru až pak, tak ať mě nehledáš…”
    -”OK, na jak dlouho to máš?”
    -”Za minutku na hladině… Čau!”
    -”Dej na sebe pozor!…”
    :)))))

  18. Čárys

    Muhahaááá, přesně tak :) Možná rozjedu celej manuál, nebo výuku jazyka podvodního dorozumívání. Trhnem na tom prachy, ti povídám !!!

    Ad kilo v bazíku – velmi pěkně ty ! První kilo v životě, však ? ŠÍÍÍKULDA….

  19. Zaba

    Teda, nám by dala AIDA asi pekne za usi, potápet se “na samce” a kdyz náhodou ve dvouch, tak pro jistotu ve dvouch i pod vodu :o) Je tedy pravda, ze kdyz jsem topil s kámosem po nekolikamesícním topení na samce, tak jsem taky byl dost rozptýlenej a mel potíze s relaxací. Rozhodne by nemel jít sám pod vodu nezkusenej fríckar, ale já se defacto norím od malicka, vzdycky to bylo jen na me a po letech na kurzu od Dana Exnera jsem si vyzkousel, jak chutná blackout pri statice a dostat se k nemu byla cesta hóódne dlouhá a dost bolela. Ted si mozná budu neco namlouvat. ale myslím si, ze mozek není tak “blbej”, aby pri sólovým topení a po tech vsech zkusenostech znicehonic “zahájil” BO a tím se odkázal do vecných lovist. Samozrejme se snazím taky nehrotit a rekl bych, ze je to riziko opravdu mizivý. To by jsme nemohli ani auto rídit sami.
    To Vtch, o 100 metrech v bazíku si múzu nechat jen zdát, já jsem spís pro FIM, vertikálu a kochat se na dne. Hlubiny nic moc, tady u nás je dobre dostupnejch -22m bez lode, ale v léte jsem tam delal ponory 4:15 min docela na pohodku, v 10m skoro 4 a púl, ale to je uz skoro statika. Nebo jezdím vertikální “bazény” do 20m dolu/nahoru a jeste jednou, samozrejme moje oblíbený FIM. Taky výdechovky s nádechem tak na 1/3 plic a pod nejakejch 8m vyrovnat frenzelem a vychutnat si volnej pád. Taky mi furt ríkaj, at si opatrím flintu na ryby, ale to uz nebude freediving, ale práce.
    To Cárys, já kdyz jsem bez neoprenu a závazí, tak vyplavu i z 15metrú. A to jsem nezkousel s porádným napakováním. Mozná i kvúli vztlaku jsem byl v kazdým bazéne nebohej, no pro me je lepsí dolu a nahoru nez dopredu.

  20. JaZ

    Jo jo, je to super krásnej sport, stejně jako lezení. Ale představ si, že bys s lezením začal jako sólolezec (sám, bez jištění) a zalíbilo by se ti to a dál bys lezl sólo. Zlepšoval by ses, už by to nebyly jen čtyřky, ale lezl bys UIAA za 5, 6, 7, sem tam nějakou lehčí 8-. Možná bys mohl lézt dlouho, ale pořád by to bylo směrem k prvnímu vypadnutí z místa, kde to předtím vždycky drželo.

    Když jsi na sebe jako fríčkař dost přísnej, tak blackneš ani nemrkneš. Mluvím z vlastní zkušenosti. Je jedno, jestli STA, DNF nebo DYN. V každým případě by bylo blbý, když by tě zrovna nikdo nehlídal. Já jsem třeba strávil dětství ve vodě půl života. Nevěřil jsem, že bych vůbec kdy mohl docílit BO, ale šlo to docela snadno.

    Třeba při treningu jsem dal ve 25m bazeni 100m DNF. Nikdo mě nehlídal. Věděl jsem, že to mám šanci dát a dal jsem to. Pak ale na ofiko soutěži, jsa vyhecovanej jiným fríčkařem, dal jsem BO na 119m a později na 112m a 102m… tak nějak, už nevím přesně. Ale vždycky mi to přišlo, že se to snad ani nestalo. Prostě v paměti to uloženo nemám. Tak si vždycky říkám, že už jsem si párkrát vyzkoušel, jaké by to bylo opustit tento svět tímto způsobem. Bylo to teda docela o ničem – nepamatuju si nic.

    Docela bych chtěl věřit myšlence, že když mozek ví, že nikdo nepomůže, tak že radši neblackne, ale bohužel tomu nevěřím. Na samce už na svoje hranice určitě nejdu. Páč kdybych byl dost přísnej, tak by mi nikdo nevyndal xicht na vítr, abych mohl zase naskočit.

    Tak se všichni mějte hezky a Čárysovi přeju co nejdříve první mírumilovný, přátelský a někým jiným dohlížený a kontrolovaný BO. Pak svůj prosamcový styl stoprocentně přehodnotíš. Hodně lidem by chyběl ten tvůj nekonečnej optimismus.

  21. JaZ

    Opravdu máš negativní vztlak při plném nádechu? To bys teda musel být strašně exoticky koncentrovanej a děsně hustej :) To jsem fakt ještě u nikoho neviděl. Natoč nádech na gopro, ať je vidět, v jaké poloze se tělo ustálí. Nějakej vědec to třeba nějak vědecky zdůvodní. Možná máš málo tuku a moc hustejch svalů.

  22. Čárys

    4: JaZ : Opravdu zajímavý pohled na věc, kterej mě přinutil se trochu zamyslet…
    Jenže prostě – není tu skoro nikdo, kdo by topil, když mám čas já – co nadělám ? Musím topit sám. Snad i proto nechodím ani zpola do toho, co bych mohl.

    Fakt se snažím. Fakt.
    Třeba v Egyptě jsme snad nedali ponor přes 2 a půl minuty…a když jsem sám, fakt se snažím neblbnout.
    Vím že dělám hroznou chybu, a fakt se omlouvám a doufám, že budu mít i nadále štěstí jako doposud.

    A se vztlakem ?

    Třeba na tomhl videu mam zavaží, protože tam ouštěj z boku proudy vody a mě to vodnáší : ) Ale jinak fakt jak píšu.
    Natočím to na goučko.
    Pak to proberem : )

    Děkuju za tvůj komment.
    čárys.

  23. Zaba

    Vcera jsem byl zase na samce jen 10m ale 4 minuty jsem koukal na chobotnici a premyslel, ze ji muzu klofnout a odnýst k jídlu, ale jsem taková sracka, ze nevím, jak ji zabít a uz vubec, zabít…koukala na me jako nas kocour. Vzpomel jsem si na neho, protoze taky na me tak blbe cumí, no, nejde to, ale nevadí. Super a hypermarkety z nás vychovaly nelovce. Takze vadí, protoze chybí lov pro vlastní potrebu nedrancující prírodu. Zabiju pro jídlo, potrebu ale nikdy pro poteseñí. Az prijde opravdový hlad.

  24. Zaba

    No a na to, ze jsem se topil sám jsem ani nevzpomel, stejne jsem mel pristup do more jen v intervalech mezi vlnama jak kráva, o kter,y bych se rozmrdal na sracky:o) o kameny. Priste skály 300m jsou mozna bezpecnejsi:o)

  25. Zaba

    4 Cárys 6 kilo olova, pri mý váze 63 kg a 5 mm neoprenu zarucilo, ze se nevrátím muy rápido opet na hladinu.

Komentář: