ČP DH – true story

dsc_0082.jpgTáákže, teda, řeknu vám, že už dlouho jsem neřešil tak velký dilema, jestli o něčem psát, nebo nepsat. Prostě  bych tak řekl, že to dilema koresponduje s tím, jestli ještě někdy VŮBEC něco pro lidi dělat. Inu, ale článek je tu a tak i s těma dalšíma činnostma pro ostatní lidi to snad nebude až tak horké. Nebo teda vlažné. Ale ČP DH report je tu, insajd…

Bude vás to bolet. Kdo není odolnej, at prosím dál nečte.

Český pohár na Monínci se odjel už druhým rokem hned na začátku sezony, kdy ještě ostatní střediska spí zimním spánkem. Co mu předcházelo, byla macatá úprava tratě pro DH, která trvala několik týdnů. Přímo před závodem jsme ve středu nastoupili s Petrem Heiníků na kopec a jali se zamlíkovat její finální podobu pro víkendové závody. Připravili se v ČR ojediněle používané plastové kolíky, zavrtaly se do země pomocí obří vrtačky a centrály Honda, a včas dorazivší mlíko od Strabagu pěkně po obouch stranách.

Sobotní schválení tratě komisařem proběhlo úsměvně, nejdřív to prošlo, pak nastoupil jinej pán a ten zavřel skok u boudy, takže se do Rock garden najíždělo po klasické staré trati. Na tohle neříkám ani ano, ani ne, prostě to tak je a uznávám, že ten strom nebyl úplně bezpečnej – na druhou stranu, trefil by ho jen uplnej kokot, takže je možná dobře, že se to zavřelo… :) Ehm.

Já osobně na trať a do areálu dorazil až v sobotu večer, protože mi přišlo smysluplnější jezdit celé odpoledne s kumpáma z Bechyně na macatejch lávkách, a navštívit vesnické divadlo, ogrilovat dobroty, než dělat šaška a děvku celej den v areálu :)
Večer jsme se starou partou popili, a ráno se do všeho vrhli rovnejma nohama.

Tak a jedem jak jsem to viděl. Sorry, všem, který chtěj report ala  MTBS, hybaj na MTBS:) Já vám chci předložit svůj pohled na věc, jakožto člověka, co prošel celou tou cestou od zelený louky po stojící bikepark s nejvyšší soutěží v ČR.

Ráno v 8h nastupuju na lanovku, kde už je Jarda Krejčí (šéf) a parta pískačů kolem 13 ti let. Je jich 15. Asi 1O x jim vysvětluji co je třeba a co ne, co dělat, kdyby byl průser, dostávaj vysílačky a jdem s Andym s nimi dolů a rozestavujeme je na místa.
 
První věc.
Ano, pískači byli mladí. NE, nebylo jich málo, vyšlo to v pořádku. Ad jejich činnost. Hm, tak si to rozebereme.

Padli tu názory, že je to průser. Že by jich mělo bejt víc, že by měli bejt starší, že by u sebe měli mít lékárničky, že by tito neuměli poskytnout první pomoc, atd.
Takže jedem. Vše beru.

Rozdíl mezi 18 ti letým klukem co bude pískat, a 13 tu letým klukem, je ten, že toho mladýho můžu pořádně vyděsit a nasadit mu do hlavy potencionální průser, co se může stát,  co musí a co by měl, jak jednat. Mám reálně vysokou šanci, že mě dotyčnej poslouchá, a že čumí na trať a nesurfuje po netu na Freefoto. Ani jeden z dotyčnejch, ani 13 ani 18, nemylme se, nedokáže poskytnout první pomoc při potencionálním vopravdu krutým průseru. Prosím vás, buďme realisti. Kdo z vás, co to teďka čtete, dokáže adekvátně poskytnout první pomoc ? Ty ? Ano ? A co jsi dělal ? Závodil jsi ? Super, přesně tebe jsme zrovna potřebovali. Normální lidi, co nejsou odkovaný DH metalem věděj akorát to, že do huby se strká žrádlo a leje pivo. Já sám jsem z doktorský rodiny a vím o tom hodně, fakt hodně, a stejně tak dobře vím, že když přijde tečka, končím i já. Zaškrtit, dejme tomu, volat rychlou. Jinak neuděláš nic.

Stopnout závod, zastavit jezdce, umí i proškolenej 13 ti letej kluk. Byli jsme všichni NEUSTÁLE na vysílačkách. Pískači, sanitka, doktoři, šéf areálu, já, lanovkáři – všichni meli stejnou frekvenci. O jakémkoliv pádu se vědělo na všech zmíněnejch místech během 5 ti sekund. Vedle sanitky stála nastartovaná Niva pro dojezd na všechny místa do 2 minut.

Takže ano, měli jsme mladý pískače. Ono totiž je lehký říct, sežeň starý. Kamarádi, dámy a pánové, povím vám to na rovinu. Když mi bouchla brigáda na Monínci, obvolával jsem lidi s nabídkou litra na den za práci a 15 lidí z 16 ti mi na to řeklo, že nemužou, mrdaj na to, nemaj na to chuť, nebo jsou z daleka a litr v keši je málo. Pravdou je, že na to NEMÁME LIDI ! Stejně tak požadavek (a neříkám že neoprávněnej) aby tam byli lidi z horský služby. Ehm, dámy a pánové…otevřeme vám oči, jo ?

Hlavním aspektem jakéhokoliv podnikání je vytvářet PROFIT ! Z toho mínusu, který po pořádání ČP zbyde na účtě, tedy máme ukrojit ještě další porci (a pořádnou porci) na cca…hm…12 lidí z horský ? Aby to k něčemu bylo ? Z čeho ?

Je tak těžký si přiznat, že ten náš, váš sport, v podstatě nikoho NEZAJÍMÁ ? Že je to sponzorům u zadku, svazu vyloženě u prdele, a lidi že se na to radši kouknou v bedně ? Prostě tenhle celej sport negeneruje zisk. Kde nic není, není z čeho brát ! Pokud se nedokáže někdo smířit s tím, že situace JE a bude taková, jaká je, opravdu dobře mu radím – měl by přejít na jinej sport. Kdysi jsem zaslechl hlášku : „Buďte rádi, že to ten svaz ještě pořád dělá.“ Malinko bych to parafrázoval : „Buďte rádi, že to ty areály ještě pořád dělaj…“

Protože přesně o to tu jde. Lepší to nebude, rovnou to říkám. Nejsou na to prachy. Až někdo přesvědčíte třeba Petra Marka, aby si místo pronajímání stupňů vítězů od vlastní manželky za desítky tisíc, dané prostředky věnoval na lepší propagaci…třeba…ale to by musel někdo zvednout prdel, a jít jim to říct, co. Hm, a to už se nikomu nechce..

 dsc_0014.jpg

Dobrá, jedeme dál. Ad propagace. Propagace závodu na Monínci, byla u mě na webu a pořádná. Dávali jsme vám tam fotky z tratí, video z testingu, psal jsem megačlánek o tom, kde co můžete, jakej je rozpis a co bude…teď jsem to spočetl, a vyšlo 7 článků a 3 videa !!! Jarda dodal regionální deníky, atd atd. MY pro propagaci Monínu udělali HODNĚ. Taky těch 15O lidí, co tam přišlo jako diváci, byli ti naši.

Plagát ze Svazu přišel před 1O ti  dny. Uplně nabitej informacema. HAHA. Jinak ticho.

Tudíž bych chtěl říct. Seřvěte někoho ze svazu, ať s tím začnou něco dělat. Nebo prosím, vy nejlepší jezdci, proč to nepropagujete i vy ? Není to především ve VAŠEM zájmu, aby na fotkách, který vám zdarma ke stažení v plné palbě celej den vytvářel ANDY a Vojta s Danem, bylo mnoho diváků, aby vaši sponzoři viděli, že ty reklamy jimiž jste obalení taky někdo viděl ? Opět bych chtěl narovinu říct – snažte se. Udělejte tomu promo. Zmiňte se na webech. Pozvěte lidi. Začněte u sebe. Ale když ono je to tak lehké, zaúkolovat/zmrdat ostatní… A nebo se pak nedivte, že jste v lesích sami.

Abych jen nemrdal.

To, co sem viděl dole na skokách, nebylo vůbec zlý. Lidí tam bylo hafo, do trati nelezli, a že drželi zavřený huby je už snad takovým evergreenem ČR. Dodneška si vzpomínám, jak psal Jirka Hubáč v jednom reportu z Ještědu…“řítím se do lesa…LIDI ŘEV JAKO KRÁVA ! NA to nejsem zvyklej ! Vystresovali mě… :)…“ a když se dole začali trousit i závodníci, byla tam atmosfera fakt pěkná.

EHM, je mě jedno, jestli si někdo bude myslet, že to zní namyšleně, ale bylo tomu tak především proto, že jsme stvořili SUPER TRAŤ.
Tím se dostáváme k další části.

 dsc_0082.jpg

Ad trať.

Ach jo. Jak se zavděčit. Tak loni byly nahoře odkloněný točky, všechno špatně, na netu vymrdá každej Monínec že se jezdí louky. Dobře, letos stvoříme klopky. Zakolíkuju to tak, aby se musely jet. Hm, každou jízdu vyrvanej kolík a jedou se vnitřky, protože jsou rychlejší. Nabíjel jsem to tam Xkrát, a ano, pak už jsem na to kašlal. NAklonovat se neumím a teleport neexistuje, a ano, mohl jsem tam stát já nebo Andy celej den, ale to by jste pak neměli třeba fotky, nebo video, nebo by třeba nefungovaly další věci, který se během dne musely průběžně doladit.

HM, já ale vidím řešení !! Nebojte se nic. Klucí z Grafobalu mi sdělili, že na Razule maj ty velký lyžařský tyče s kloubem. Zkusíme pořešit, jestli to bude datelný. Jestli ne, nevidím problém, dostanete tam pěkně macatý kůly ala Rokytka. A bude.

Ještě ad trať. Vypozoroval jsem velmi zvláštní věc. Když už není co sepsout, aspoň nepochválíme. Takže na dotazy, co trať, jsem slyšel…“..dobrý, ale co tam ten schod….jo, faj, akorat dole se vyjiždí kolej…chtělo by tam zavřít točku…“  a to, že je tam odvedenej kus práce tak nějak berou všichni jako samozřejmost, tak nějak jako že to se rozumí samo sebou, dyť jsme vás taky poctili naší návštěvou…
Narovinu, my jsme se tak na to koukali, a teda mě bylo večer až ouzko. Dostal jsem pomrd skoro všude kam jsem přišel, za problémy (ano, skutečné problémy) který by měl řešit někdo jinej, a s vidinou toho, že nám náš pěkně vymazlenej hlaďounkej bikepark mizí doslova před očima…sem si řikal, proč. Stále si eště řikám.

Problémy s časomírou. HM, byly, no. Proč byly, úplně přesně nevím. Start semíčka, i fajnlu byl kvůli tomu posunut. On to vlastně neví nikdo, protože se jít zeptat je potencionálně konfliktní a do toho se nikomu nechce. Já se zeptal, bylo mi to sděleno, předal jsem to dál, dozvěděl jsem se že je to blbost. Hlavní ale je, že výsledky tím ale poznamenány nebyly a o to asi šlo stejně nejvíc.

dsc_0081.jpg

Ad ježdění.

To je na tom to pozitivní. To je na tom totiž to hlavní. Dycky jsem řikal, že je mi UPLNĚ jedno, jestli se mám kde vysrat, jestli je tam fronta, nebo jestli je pivo za 2O nebo 3O. Já sem tam na závody dycky přijel hlavně JEZDIT NA KOLE !!! Proč se na tohle dneska zapomíná, a proč si lidi prostě trochu víc neužívaj to gró toho všeho ? Žeru Růžováka se Zeleňákem. To sou lidi, co tam prostě budou lítat do zblbnutí v HELL MX stylu, protože je to ježdění baví…
Zbytek mrdat. Měl jsem to taky tak…

Ježdění lidí, jak jsem již napsal začátkem, je na to to fajn. Lidi šli nahoru, hodně nahoru ! Tolik rychlejch průjezů parádní kontroly trakce, hehe, mnoho vymlasklejch klopenek a parádní čísla dole na dirtech. Samo taky značná část totálních suicide trickerů, jak už kdysi poznamenal mr.Marosi, „Hobíky mám rád protože tam posílaj ty nejkrutější suicide triky…“ a především dole na skokách to bylo občas fakt moc.

Ale většinou co jsem koukal – a lítal jsem potrati celej den, tak fakt paráda. Vypíchnul bych Kouleho, kterej jede neskutečně čistou a KLIDNOU jízdu. Vyhrál juniory a s časem by byl druhej v Elitě, což je fakt metal, kamaráde. Opět zaúřadoval Zdeněk Florián a sehnal zase nějakýho mladýho střelce, vůbec nevím kdo to je, ale ten jel fakt koncert. Deathmetalovej koncert. Nádhera. Kamil Tatarkovič si za 3 roky dal asi 2 závody ve sjezdu, v pátek složil kolo a v neděli ukázal, že to má fakt v paži. Dřevěnej sestupák na placáka před cílem…čuně…Řůžovák, 5 tej flek v Elitě ! Chlape, to je nátěr, velmi dobře ty, velmi. Jestli vono na tom nebude mít taky nějakou zásluhu to náčiní, konečně kvalitní…a lehký…

Nejvíc co jsem za celou svou kariéru závodníka viděl, byl ale scrub v podání v semifinále prvního, a ve finále druhého MISTRA Šplíchala. N.E.U.V.Ě.Ř.I.T.E.L.N.Ý. a moc děkuju za všechny co tam byli za tenhle zážitek. V superdědkách (4Oa víc) oslavil pěknej comeback na stupně vítězů Michal Červenka, stále lokty ven a plnej plyn. Třetí funící Pekouš, pradědek je rychlej zle. A první šedivák Mánek… v dědkách vyhrál Vlastík Hynčica, nejsešroubovanější člověk českého poháru, zdá se mi…ale stále mu ti lítá fakt čistě a pěkně.

dsc_0080.jpg

Matěj Charvát je bohužel stále mimo rejsing po fakt dementním zranění ruky, ten už je taky sešívanej z kusů, se mi zdá, ale z jejich bandy dorazil bratr a hlavně Orací stroj, kterej tam zase vyvoral největší brázdu hlavně ve fajnlu. Komedií byl rozhovor před startem finále…v depu u Charvátbros…
“Hell e Ory,“ povídám, „mohl bys mi to tam na fajnl dole na dvanáctimetráku trochu pro kameru vyhrotit ?“
Do toho se vloží Matěj. „Neblbni Čárys, uvědom si s kým mluvíš…“
Úplně jsem se zapoměl. Stejně byl whip jak z Crusty demons, díky.

Ale úplně nejvíc jak s časem, tak s čistotou jízdy byl ten den Adam Vagner. 2:2O, což je o dvě sekundy nejrychlejší čas dne. A to nejel dole dlouhej skok. Mě už přijde, že jezdí tak nějak instinktivně, že už to ani není jízda, hrot…prostě tak nějak jako že je to daný. Prostě tudy. Prostě takhle. Gratulace k vítězství !!!

——————-

A šlo se vyhlašovat, rozdaly se celkem vysoký pricemoney, až jsem byl překvapenej, a depo se poměrně rychle vyprázdnilo…a všichni se tak nějak rozletěli dom.

My taky.
Teda skoro, já přijel v 2Oh. A poslední hodinu jsem vám psal tenhle report.

Jak to celý zhodnotit.
 
Předně bych chtěl napsat. My, jakožto stavitelé tratě, jsme udělali pro vaší spokojenost MAXIMUM. Snažili jsme se hodně a osobně si myslím, že areál šel opět nahoru. Chápu, že spousta věcí kolem závodů má svoje mouchy, nebo spíš masařky a že ty jsou třeba dost obtěžující. Řeště je. Nebojte se toho. Řeště je s lidma, který s nima mohou něco dělat. MY (dovolím si tu mluvit za kluky z Čerčan a Bechyně, jen připravujeme TRAŤ.) Zbytek jde mimo nás, a naší obrovskou prioritou NENÍ pořádat závody ČP ve sjezdu, naší největší prioritou je perfektně zábavnej a fungující bikepark, kterej do rozpočtu areálu vnese nějakej ten peníz. Naší snahou je mít zde o víkendu 50 platících, spokojenejch bikerů všech výkonnostních skupin. Naší odměnou je vidina možnosti jít dál…pomalu…dopředu…v tvoření dalších odboček, skoků, vylepšování zábavnosti…tudy chceme jít. Tudy půjdeme. Závody jsou pro nás minoritní záležitost. Pro nás, kdo jsme tohle stvořili. Pochopte to.

Přesto jsme rádi, že jste všichni dorazili. I přesto, co jsem vám zde musel napsat, jsem se na tomhle projektu závodu českého poháru podílel vlastně rád. Hodně negativního zaznělo tenhle víkend, ale vidím i pěkný chvilky v tom celým. Za ně děkuju.
Stejně si ale chci jít sou vlastní cestou. Chci jít cestou separace, vlastních projektů. Připravím vám letos první WHIP CONTEST na prvních dvouch skocích, za nočního osvětlení. Uděláme ještě Chainless. Budu makat na tom, aby ste se u nás bavili.
My všichni budeme.
Nezištně.
Jen proto, že jsme bikeři.

————————————

Fakt tu tak nad tím sedím, vím že až tohle dopíšu, stáhnu si fotky který mi promptně poslali Vojta, David a Andy, nastavím a zpublikuju článek, tak až tohle udělám, skočím na kolo a pojedu z obchodu, kde sedím na netu, zpátky do přírody k sobě do lesa. Takhle pěkně v noci, s vymytou hlavou, se vším co mě bolelo a potřeboval jsem sdělit, s celou tou očistou a duševní hygienou kterou jsem tímhle slohem předvedl. Protože já prostě rád jezdím na kole. To máte taky rádi ne ? Nezapomeňte na to, proč tenhle sport děláte.

Některý pravdy nikdy nesmí zaznít, ale některý zase musejí být vyslovený.

Tyhle mi za to stály.
Vy si to přeberte, jak chcete.


Buďte dobrý.

Čárys.


PS: fotky od Vojty, další fotogalerie a video comming třeba další den. Děkuju moc, kluci, fakt.

DSC_0002.jpg DSC_0012.jpg DSC_0014.jpg
DSC_0015.jpg DSC_0017.jpg DSC_0020.jpg
DSC_0022.jpg DSC_0036.jpg DSC_0040.jpg
DSC_0044.jpg DSC_00444.jpg DSC_0046.jpg
DSC_0050.jpg DSC_0055.jpg DSC_0056.jpg
DSC_00565.jpg DSC_0058.jpg DSC_0061.jpg
DSC_0078.jpg DSC_0080.jpg DSC_0081.jpg
DSC_0082.jpg DSC_0090.jpg IMG_3337.jpg

67 komentářů pod “ČP DH – true story”

  1. Maaca

    Pravdu díš strejdo, je to boj, ale proto to stojí zato! Kdyby to všechno šlo jak po másle, tak by tenhle sport byl jinde, ale nevim, jestli v lepších sférách…

  2. Luj

    Co dodat…díky, bylo to super víkend, trať plná rychlejch pasáží, punku a zábavy především.

  3. Tydly

    Respekt tobě! Jsi jeden z mála co něco dělá a o něco se snaží i bez vidiny výdělku! Ostatní lidi si jen vozí prdel a modelingujou, stejně jako já.

  4. The Skreth

    Noblesní report a inside look. Už se těším až Monínec otestuju na vlastní gumy. Skoro je mi až líto, že jsem nikdy neměl ten správnej závoďáckej drive.

    Jo a ty citáty mě úplně rozstřelily :-D

    Jen mě vcelku fascinuje, že kolem mtb se v ČR motá docela slušná banda prima lidí, ale napříč závody za posledních několik let se téměř permanentně nese vlna kritiky. To to ten svaz opravdu zazdívá tak hrozně nebo je to takřka neaktivní majoritou jezdců? Zajímalo by mne, o co tady jde.

    P.S. Jak dopadl týpek na předposlední fotce? Z tohohle úhlu to vypadá zle!

  5. martas

    Líp si to už ani napsat nemohl finanční podpora tohoto typu sportu je v tehdle končinách fakt mizerná.Proč je tomu tak bůh ví když se člověk posadí na pivo tak vidí většinou hordu pupkacu co ten jejich fotbal vidělo jen v tv ale komenty maj jako kdyby hráli jak ronaldo.Bouzel pro spoustu lidí je fr/dh nepochopitelnej sport není to prostě mainstreemova záležitost a to je na tom právě ta krásná věc která se dá nazvat skutecnym punkem.Čest lidem jako je carys co do toho investujou svůj čas a spousty jinejch věcí okolo organizace jednou se třeba dočkáme a situace okolo tohoto sportu bude zcela jinde.

  6. tomaass

    co se týče reklamy, tak ze svazu mi na redakční dirtbiker.cz mejl nic nepřišlo, asi jsme pořád holt malý médium a 8700 lidí na facebooku je nic a nebo jsem někoho rozhovorem se Zdeňkem Pólem a aprílovým žertíkem o mčr na Řípu naštval

    každopádně cítím po rozhovorech s pár lidma (např. tátou, kterej byl jeden z nejvyšších rozhodčí cyklokrosu) velkou nechuť k instituci ČSC, od cca roku 2007 jsem si letos poprvé nepořídil licenci, protože to nechci dál podporovat a sláva 3DH, WBS, Chainlessu a dalším za to, že tu něco máme! protože v podmínkách jaký ty závody jsou, to jde nejen bez svazu, ale jde to leckdy i líp bez svazu, proto mi uniká ten hlavní důvod..

  7. ory

    po dlouhé době jsem dočetl report ze závodů až do konce, konečně o něčem!

  8. KUbajsz

    Dobře napsáno :) Měl bych k tomu pár věcí. Fakt se to hrozně zazdilo s tou nulovou propagací. Kdyby na netu aspoň koloval nějakej plakát, kdyby někdo vytvořil událost na facebooku atd, tak by to mohlo bejt o něčem jinym, třeba. Bohužel vím moc dobře, všechna takováhle aktivita jde z rozpočtu pořadatele a né svazu. My jsme si na bouřňáku taky museli vytisknout vlastní plakáty, domluvit reklamu v radiu za svý.

    Tím se dostávám k otázce – kdo vlastně byl pořadatelem na Monínci? Kluci z čerčan se tvářili spíš jako stavitelé, čárys se k tomu oficiálně moc nemá, proto vlastně tam ani v sobotu být nemusel. Tak kdo vlastně? V Krupce se vždycky šlo za Šliksbírovcema, na Božáku za Brozákama nebo Carlosem, ikdyž ty taky tvrdili, že nejsou pořadatelé. Ve Špindlu je to Mára atd atd. Možná kdyby byl někdo, s kým by se dalo ofiko něco řešit, tak by to mělo větší váhu? Třeba taky né.

    Bohužel tak 90% závodníků vůbec netuší, jak to s tím svazem je, že když je problém s časomírou, tak za to nemůže pořadatel závodu, že pořadatel musí svazu dát část startovnýho a zaplatit ještě jiný nesmysly a jiné prekérky, které jsou spojený s pořádáním. A pro tyhle závodníky je pak nejsnazší jen remcat. Prestože sami pro tenhle sport nic neudělali a tím kecáním to akorát ještě víc potápí.

    Já když jel domů ze závodů, tak jsem si uvědomil, že jsem si nakonec zajezdil fakt dobře, za tři stovky za lano to bylo fakt vydatný. Trať poměrně těžká, nakonec bylo i hodně lajn na výběr, spodní skoky zábavný, sice teda trochu kratší (krom prvního) a těším se, až se tam půjdu jen tak povozit a užiju si to ještě víc.

    Takže když to shrnu:
    Propagace ze strany svazu: za 5
    Propagace od “pořadetele”: za 2 – plakát mi fakt chyběl, stejně tak nějaká forsáž na sociálních sítí, v dnešní době je to fakt zapotřebí
    Trať: 1-
    Organizace: 1 (ano, i za ty “mladý” pískače, fakt to není prdel sehnat lidi, co tam celej den budou, hlavně když jim není co nabídnout)
    Zázemí: 1*

    Ufff, jsem se tady víc rozepsal jak u sebe na webu. Btw pár fotek je u mě: http://kubajsz.com
    Ps: rozhodně tenhle koment neměl bejt určenej proti čárysovi nebo jiným, co to připravovali. Díky vám za to, že jsem měl vůbec kam o víkendu jet a kde se potkat s kámošema ;)

  9. Mára

    Když jsem slyšel, jaký chaoz zase pánové ze svazu připravili, nedivím se vlny kritiky. Pokud nikdo ani neví, kde se registrovat a 30 lidí běhá u kasy tam a zpět, to už je opravdu na zamyšlení. Pokud je naše vrcholná soutěž, jak sám píšeš, takhle v háji, asi bych ji nepodporoval, ne? Sám píšeš, že jde 10ka do stupňů vítězů. časomíru dokáže zajistit za pakatel (oproti stávající částce) kde kdo, ale to už by si nenahrabal ten, kdo tudle veteránskou pronajímá 20 let v kuse. Nevidím ale řešení, snad sepsat nějakou petici a poslat jí výš, než je ČSC a najít někoho zodpovědného, kterému o tento sport doopravdy jde a dosadit ho tam? Vždyť to má potenciál! Další hospodský plácání, já vím. Osobně nezávodím a když, tak 3dh, kde kluci přišli už dávno na to, že je třeba pohár nepodporovat. Snažím se taky držet spíše toho ježdění, než investovat prachy do idiotů ze svazu.

  10. Sarin

    No ono to cele je asi nekde hluboko v ty nasi spolecnosti. Ty co nezazili pionira jsou holt uz krapanek jini. Kdyz jsem zacinal s lyzovanim tak nas autobus ROH dovezl na kopec. vsichni nahodili ski :) a slapalo se jendou nahoru jednou dolu protoze ratrak nebyl, pak se zaplatilo za vlek a slo se jezdit. Tak jsem si predstavil ze pred mistrakem by si dal kazdymu racerovi lopathev a poslal ho troska tutnit :).
    Cili Vyděržaj pioněr!

  11. psm

    Ahoj, hodím koment za sebe jako diváka.
    Monínec jako lokalita super, bylo kde parkovat, kde se najíst, téměř k celé trati ses pohodlně dostal. Trať na pohled zábavná, hravá, bylo na co koukat. Lidem, kteří to připravili, dík za pěknou neděli. Jediné, co je škoda, to je nedostatek propagace, ale to je problém nejenom Monínce. Zas možná proto bylo kde parkovat, i u nejatraktivnějších lokalit jsem nemusel malýho držet na koni a nečekali jsme hodinu na jídlo…
    Co se přitáhnutí lidí a sponzorů týče. Možná by stálo za to oživit model z pravěku MTB, kdy se v jedné lokalitě jelo vše najednou během jednoho víkendu. Myslím tím opravdu vše, XC, DH, 4X, trial. Do toho vložit nějakou dirtovou exhibici nebo slopestyle závod, závody pro děti. Prostě takový “fesťák”. To by možná přitáhlo daleko více lidí, kteří by přijeli nejenom na DH, a snad také i sponzorů.
    Ovšem to by chtělo značnou míru tolerance od všech skupin zúčastněných.

  12. Reny

    Nádhernej report!!!!

    s tou časomírou to byl fakt průser a moc mě to mrzelo, že jste nemohli mít výsledky hned, ale snažili sme se co to dalo takže čistej čas ze stopek jsme přepočítávali růčo a ve svejch hlavinách a že sme si je pěkně zavařili…dělali jsme to ve 4 lidech a pátej to je ještě kontroloval v počítači, po vytisknutí se to ještě jednou projelo, neměl by bejt problém. Já osobně bych tu časomíru vzala a narvala jí nejradši někomu do pr….. ale snad se to do příště vyřeší a všechno bude probíhat tak jak by mělo…jinak problém byl v tom, že ty obr stopky co měřej čas a jsou napojený na snímací čip co je u cílovky tak nekomunikovaly s počítačem (nějakým záhadným, ale pak už ve finále zjištěným) způsobem, ale úplně přesně vám k tomu víc neřeknu, nejsem technik :)
    takže když to schrnu: Za mě super trať, super lidi a strašně ráda jsem tam i pár starejch známejch zase viděla….na DH hrozně ráda jezdim a ráda za něj budu rok co rok bojovat!!

    Takže zdar a sílu, přeskoč díru toť převzat DH pozdrav od kluků z Čerčan (snad se na mě nebudou zlobit :) a hlavně díky všem co se na Moninci dřeli a potili krev!! Good job!

    Reny

  13. Kaštan

    Ze závodů sem odjížděl s dvěma pocitama.Jeden byl ten že sem si fakt dobře zajezdil(i přes blbej výsledek :D) na z vaší strany pěkně připravenym závodě.Druhej byl ten, že si nejsem jistej jestli mi ten českej pohár za to ještě stojí.Těch kiksů za ten víkend bylo už celkem dost, takový věci se stávaly na 3DH cupu před 4 lety.Člověk se snaží,riskuje,vráží do toho těžký prachy a pak je zatěžko ti říct v cíli aspon čas,nebo vyvolat těch 8 lidí z elity na bednu když už tam konečně začli rozdělovat víc peněz…přišlo mi to celý takový smutný

  14. spyke

    Klobouk dolů před Čárysem a ostatními, co se podíleli na uspořádání závodu! Ostatní kritici ať si nejdřív šáhnou do svědomí, jestli někdy pro někoho něco uspořádali, a pokud ano, zda to bylo bez chybičky… Nebýt nadšenců ála Čárys a spol. + přátelsky nakloněných areálů, tak si o DH můžeme tak leda kecat u piva… a kritizovat je tak snadné… a přesně jak píše Čárys – když je potřeba máknout, i za peníze, tak najednou lidi nejsou… smutné… když pro náš sport DH sami něco aktivně vlastními silami neuděláme, tak prostě nic nebude… Ad. např. plakát… když vidím, že to někdo nestíhá, není přece problém nabídnout Čárysovi pomoc a plakát po domluvě vytvořit… aby se pak mohl sdílet… ale kdo chce, info o závodech si hlídá a zajímá se o ně…

  15. hout

    “Bouzel pro spoustu lidí je fr/dh nepochopitelnej sport není to prostě mainstreemova záležitost..” – já se na těchto stránkách prostě skvěle bavím, díky za to. Jinak chápu vaši beznadějnost, bikros na tom byl stejně, když jsem se mu před 10ti lety ještě věnoval, je na tom stejně dodnes. Na druhou stranu, bikros je dětský sport, děti to nezmění a mladí tatínci jsou vesměs pěkní dementi, kteří něví nic. Mtb jezdíte vy, 10 let nadáváte na to samý a nezměnilo se taky nic. Něco děláte špatně přátelé.

  16. KUbajsz

    hout: Ty vole, kolikrát jsme si říkali s eMTým, jestli by nám v řáholci nebylo líp … Bohužel s těmi 10ti letý máš recht …

  17. Jr.

    Jen svazu nekřivděte :D.
    V pátek sem v Právu na stráně XY viděl dole baner 3×10 cm s reklamou na ČPDH Monínec.

  18. tomaass

    hout: změnilo se hodně, je tu kupa bikeparků, je tu singletrack pod smrkem, jsou tu rychlebský stezky, my máme za barákem v lese bikepark kterej roste každej rok, kdo chce závodit, má tu 3DH, který se jede na podobnejch tratích s online registrací, fungující časomírou, online výsledkama a žádnou nutností zavázat se svazu nesmyslnýma pravidlama viz. můj článek http://www.dirtbiker.cz/akce/kdo-ma-licenci-csc-dozavodil-aneb-novej-rad-csc-2012.html (je tam hroznejch chyb, psal jsem to snad úplně na mol)

    takže bych řekl, že se v tom mtb pořád něco děje a možností je spousta, jen pár lidí tu prostě pořád chce něco tvořit pod hlavičkou čsc a vzniká z toho pak akorát takováhle nechuť..

    a Ti ostatní(Luďan), co nemuseli sedět celej víkend u počítače (já), byli třeba celej víkend na SingleTracku pod smrkem, jediným soupeřem jim byla příroda a oni samotní a stálo je to 0,-

  19. D.V.

    Trat perfektni a ja si bezvadne zajezdil. Vzdycky kdyz sem k ni mel nejakou vytku, tak jsem zjistil ze chyba je hlavne mezi riditkama a sedlem. A jinak k organizaci: nejaka moucha se najde vzdycky, dulezite je to resit a to tady myslim bylo v pohode. Lidi proste budou remcat furt :) Takze z me strany velka pochvala!!

  20. jaroslávek

    ja tam nebyl, DH nesleduju ani nejezdim, ale clanek je skvelej :)

  21. Stanley06

    Čárys: paráda, cítím s tebou, lidem se hold člověk nezavděčí, každopádně moc se těšim až si to k vám přijedu zkusit sjet, je tam vidět hodně práce, sám moc dobře vim kolik času to zabere a kolik nervů člověk má s pořádáním akcí pro lidi a nakonec z toho má prd, ale jen tak dál, nemít to 100km tak rád pomůžu…

  22. KRAJIC

    Ono ještě bude hůř. V pátek jsem si byl zaskákat v jedné lokalitě, kde se momentálně hodně staví. Kromě kluků co jezdí se tam začli stahovat i děcka ze základky co nejezdí. Když jsem viděl jak se baví dorůstající generace bezmorální polistopadové doby chtělo se mi blít. Ožralá tlupa o 30hlavách – pičokurvačuráku řev jak u nasraných šimpanzů v Zoo, ožralé borky po zemi(všechny s kulatýma zádama a špekatýma prdelema – na co tělocvik pičo, že). Normálně jsem to místo ježdění tak 5 minut pozoroval – kakofonie chaosu. Ten poměr těch děcek co něco dělají a jsou normální a uřvaných nul je bolestný.

  23. petr

    maličký příspěvek, ač jsem letos na Moníci nebyl…. Takže za 10 let co to znám, je situace víceméně stejná, někdy i mírně horší, protože před deseti a více lety jsme byli pro ostatní lidi fakt exoti a lákalo je samotné podívat se co to na těch kopcích tropíme. Svaz jako takový nic nepořádá, Svaz pokud je mi známo, prodá práva na ČP někomu, aby tento se všeho ujal, což je skupina kolem P. Marka Ať už se ty jeho společnosti jmenují jakkoliv. Bohužel oni to mají jako balík sportovních akcí, aby měli co nabídnout hlavním sponzorům a DH evidentně není pro nikoho z nich to hlavní. A hlavně oni to mají jako Zde vidím snad jedinou možnost a to oddělení ČPDH od toho ostatního neb se stejně v ČR až na výjimky nejezdí společně. Prostě zasadit se o to, aby Svaz oddělil a prodal jen ČPDH někomu, kdo k tomuto sportu má blízko, spojí to se sponzory bližšími disciplíně a bude se k tomuto svému podnikání (ANO to je podnikání za účelem zisku, nikoliv utápění peněz) chovat s náležitou láskou a péčí. Pak přichází další bod což je místní pořadatel což by měl být z 90% areál, který by měl konečně pochopit, že vydělávat se dá na lanovce a areálu celý rok, jenže to nespasí jediná trať, ale celý projekt atrakcí pro letní sezónu a širší skupinu lidí. Tomu areálu po odborné stránce samozřejmě musí pomáhat někdo z místní komunity lidí, kteří znají tento sport. Toť k dotazům (stále se opakujícím) kdo, co a proč…. Jinak masa lidí nebude aktivní nikdy, vždy za tím stojí jednotlivci a menší skupiny, takže klid vášním, ježdění je a bude dost, ale třeba to nebude “slavný” ČP a taky třeba budete muset vyjet trochu dál za humna, SVK, PL, D, ixsEU. Jenom musí být člověk trochu aktivní. Jinak Čárys a spol – díky za akci, z kritiky ber jen tu konstruktivní a na zbytek kašli, vždyť víš jak to je. P.U. tak to vidím já a pokud jsem to napsal “blbě” tak sorry a můžeme to pořešit mailama…

  24. Rico

    300,- za lanovku na celý víkend – paráda! Ale 300 za startovné? Za co jsem to vlastně platil? Za částečně fungující časomíru? Za bubínky rvoucí hudbu v cíli? (kdyby jsme reprák neotočili směrem do stánku časoměřičů tak snad ohluchneme :-D) nejvíc mě ale na celém víkendu dostal týpek u startu, který se za každou cenu hádal, že elita musí mít lokty a že je to v pravidlách UCI… k tomu namachrovaný d…. u registrace… Všichni tihle lidi ze svazu by se měli sebrat a jet se podívat jak to funguje na Slovenském poháru!!!!

    p.s. Čárys za tu pochvalu děkuju moc!

  25. Maverick

    Čárys a jeho team dokázal vyvrátit řčení ”Z HOVNA BIČ NEUPLETEŠ!” Gratuluju k luxusně vytuněný dráze a celkově dle mého pocitu byl Váš ukol zvládnut na 1!! Že se svazem je mrdání to snad už každej chápe ale po tom co se stalo poldov tak myslím že na to všichni serou a srát budou do tý doby než to přestane bikepark bavit. Já se divím že se bikeparky nedohodnou mezi sebou a neudělají vlastní serii závodu. Svaz jen bere nic nedává tak proč se spojovat se svazem?

  26. hout

    Tomaassi, jsem jen přihlížející kolemjdoucí, ale pokud vím, situace ohledně ČPDH je neutěšená těch 10 let, možná i víc, a jak vidno, dodnes. To, o čem píšeš, je samozřejmě pravda, ale je to o něčem jiným. Amatérský-rekreační-srdcový mtb se rozvíjí směrem kupředu, jistěže ano, bikeparky, singletracky a já nevím co. Ovšem ten profisport zaštítěný svazem a jím pořádaný akce (ať už přímo nebo nepřímo) nejvyšší úrovně jako ČP nebo MČR, tam je to podle všeho pořád stejná bída, pořád. A nidko si s tím evidentně neví rady, nebo nemá sílu něco změnit.

  27. karlos

    nato jaký je to kopeček, tak tam kluci vykouzlili hodně pěknou trat která se líbila! organizace ze strany svazu vždy stála za prd, ale je fakt že by měl být jeden člověk jako hlavní pořadatel, který by měl řešit jisté problémy, které byly, jsou a budou! tohle přehazovaní si to jako horkej brambor je směšný. pořádání takového závodu je měsíc stresů a zařizování, jen co se týče různých povolení a zajištení takové spousty věcí, že si to běznej šampon v tld pižamu ani nedokáže představit a do toho všeho starosti o kolo trati které ocení jedno procento jezdců. moc dobře znám zahoněný weekendy s krumpáčem a po nájezdu sraček který si nevážej práce a předělávaj si trat aby to náhohou neměli moc těžky, to vždycky hodně nasere! snad to nedopadne tak že se naserou i v těch posledních dobrejch lokalitách, to by jsme pak mohli pořádat ČP třeba na Lipně!!!!

  28. WARPS

    Dik za super clanek. Vzdy kdyz neco takove ctu si vzpomenu na http://www.youtube.com/watch?v=VzZkKE9Z35g . Kdy po XC zavodech byl jako doplnek. A lidi to bavilo. KOLO MUSI BAVIT a na to mladi v posledni dobe zapominaji.

  29. mad kate

    to nebyl zas tak hroznej clanek. je to OK, lidi si budou pořád na něco stěžovat.

  30. Čárys

    4: Maverick : DOBŘE TY. To je myšlenka, konečně něco, čeho se fakt dá chytit. VELMI DOBŘE TY. Proberu to s Týdou, (Rokytka)Schwarou, (Lipno) zkusím najít někoho, kdo je z těch KOUTŮ, a třeba jestli do toho by šel někdo ze Špindlu. Zajímavé, velice. Díky za funkční nápad.

  31. markeet

    Snad jen k té první pomoci.. Byla někde přistavená klasicka sanitka? protože já viděla jen vůz “převozky” který (tedy alespoň v praze, nevim jak v Střed.kraji) nemá plné vybavení jako sanitka RZP. Samozřejmě je možné že to klasická sanitka byla a já viděla blbě, tak by mě to jen zajímalo, bavili jsme se o tom s pár lidma, tak jen abych věděla jak to bylo. O tom že pískači by první pomoc dát neuměli, Čárys má pravdu, neumí to prakticky nikdo. Trošku smutná pravda.

  32. Kachna

    Mave: Já se kolem kol sice motám jenom dva roky, ale zas sem takovej teoretik, tak tušim, že to bez svazu neni jentak. Pod křídlama svazu a UCI to musí bejt kuli kvalifikaci na svět, nebo ne? Když by to udělaly bikeparky, nebo třeba parta jako kolem 3DH, tak jim to stejně musí svaz zaštítit, aby z toho člověk moh někam dál, a když to tam funguje tak, že když je zrovna vedení, který pro sjezd něco dělá, tak ho vyhážou, tak to asi nebude uplně jednoduchý :-(

    Jinak kolem víkendu, až na tu časomíru a zpoždění, což rozhodně nikomu odtud nelze vyčítat to byla pecka, ta trať je pro mě furt jedna z nejlepších v ČR co sem za tu svojí krátkou historii poznal, zázemí super, lidi taky :-) Akorát s tim morganem ste nám kluci mohli pomoct trochu víc, pak má člověk vyhrávat!

  33. KUbajsz

    Mave + čárys: zní to jako fajn nápad, v řešení je Bouřňák, přestože stále platím pokutu, tak by bylo reálné tam zas něco vymyslet, hehe … btw třeba by se do toho dalo zapojit více lokalit a konečně udělat serii závodů o více jak čtyřech závodech, protože by se uvolnili termíny, které obsazuje českej pohár … takže třeba: Monínec, Rokytka, Špindl, Lipno, Kouty, Meziboří, Jedlová, Bouřnák atd?

  34. Čárys

    4: Kubajsz : Jestli seženem lidi z těch lokalit, jsem naprosto pro. Odjedu teď na čtvrt roku k moři, a jen co se na podzim vrátím, začneme to řešit. Viděl bych to na nějakou schůzku, někde v centru ČR (Praha, haha) a zkusíme to dát do kupy.

    Myslím, že to není o moc více práce, než děláme každej zvlášť pro závody na svejch lokacích, a že by to byl dobrej koncept…

    Nu, a dotaz Kachny – ano, samozřejmě pro body do WC by tahle série nebyla. Jenže, krom prvních 1O li lídrů v ČR tohle řeší kdo ? Nikdo…

  35. zakraviCZko

    Pro mě, jako někoho, kdo se účastnil závodů to byla vydařená akce, celkem bylo znát, že vlastně nikdo nevěděl nic ohledně registrace, startů apod. vlastně jsem ani nevědel kde nějaký oficiální info o tědlech detailech najít. Nakonec se tak nějak všechno vyzjistilo od vlekařů a tak se snad všichni stihli všude dostat včas…

    Jinak trať supr, bylo na ni vidět kupa odvedený práce, celkem těžkej výjezd z lesa, lavice supr a klopenky na louce taky. Děcka s píšťalkou jsem nějak neřešil, je mi jasný, že sehnat někoho 18+ aby si sednul do lesa a pískal by bylo i za peníze těžký, takže zaplať pánbůh za ně. :-) Počasí nám taky Čárys objednal pěkný, jediný co tomu chybělo bylo zkrátka nějaký vedení, stačil plakát, kde bude napsaný v kolik se mám dostavit na registračku, jestli bude probíhat měřenej tréning v sobotu, v kolik se co pojede v neděli a všem by bylo všechno jasný…

  36. KUbajsz

    Jako když nad tím tak přemejšlím, tak by to fakt mohlo klapnout. Netuším teď, kolik stojí časomíra co maj třeba kluci na 3DH, ale ta by se dala použít, ted jim to funguje celkem dobře. A když by pořadatel nemusel platit ubytko rozhodčím, dávat prachy ze startovnýho svazu atd atd, tak by skoro i mohlo té dané lokalitě vydělat na to, aby se trať mohla dát do pořádku po závodech :)

  37. Kachna

    Čárys: no jasný, já bych to třeba určitě jezdil, bo i když jezdim hnilobu, tak mě to neskutečně baví, a závodit mě baví, i když spíš závodim sám se sebou, abych se nezválel, než že bych byl nějaká hrozba pro ostatní :-) No, poletim do hajzlu, ale jestli se vrátim, rád bych byl klidně nějak nápomocnej, budu potřebovat něco co dělat co má hlavu a patu :-)

  38. Keli

    Jako urcite respekt k Carysove praci, ale opravdu jsi cekal, ze te vsichni budou placat po zadech? Po tolika letech co se na DH scene pohybujes, je to trochu naivni predstava.

    Ja osobne jsem si letos asi po 10ti letech licenci poprve neudelal a vubec toho nelituji. Zavodu, kde neni treba licence je mrak a nemusim videt ty nasrany ksichty lidi ze svazu, ktery hrozne obtezuji nejaci zavodnici… Prestiz CP DH je mezi bikerskou komunitou nulova. A pochybuji, ze sponzori oceni kvalitni umisteni v CP, kdyz se o nem nikdo nedozvi, protoze 90% sponzorovanych jezdcu temer neviditelnych, jsou videt pouze na zavodech jinak nikde. Az na par vyjimek nikdo neposle zpravu mediim jak zajel, jak se umistil a podobne. Ad plakat, ty jsi ho aspon videl, ja jako provozovatel stranky, kam denne chodi 10000 lidi jsem takove stesti nemel, zrejme na svazu o DK jeste neslyseli.

    Nesouhlasim s tebou, ze na poradani zavodu by melo stredisko vydelat, ja to beru tak, ze se jedna o prezentaci strediska, ktera pokud je vse OK, prinese mnoho nasobne vic penez nez X reklam.

    Carys, KUbajsz: pokud budete shanet pro novy serial medialniho partnera, znam jednu stranku, kde by to snad slo :)

  39. Maverick

    Žádnej z nominačních závodu na MS se nejede v ČR takže se o TOP 10 nepřijde!! Nebál bych se toho!! Rád se na tom budu podílet ať jakým koliv způsobem!

  40. Čárys

    4: Keli : Nechtěl jsem plácání po zádech, panebože.
    Nicméně jsem nečekal, že s tolika bolístkama a problémama budou lidi chodit za mnou.

    Víš co je prapříčinou toho všeho ? JSEM DOHLEDATELNÝ. Jsem ten člověk, co se s ním dá KOMUNIKOVAT. Jsem ten, kdo je první na ráně. A tak to schytávám.

    Věc svazu je unikátní v tom, že i když budem mrmlat co nejvíc, je to fuk, protože to tam nikoho NEZAJÍMÁ a nikdo neví, že ten pán v červeném triku, je šéf všeho…

    Ad profit. To je hlavní věc každého podnikatele, a za tím si stojím. Nicméně já jsem nemluvil o tom, že to je důležité pro Monínec, já jsem mluvil o vícenákladech, které z nuly dělaj obrovskej MÍNUS ! Sám jakoždo podnikatel víš, že i když zasponzoruješ milion akcí, prodejní čísla budou hovořit jinou řečí.

    Jarda z Monínce razí vizi, že je třeba aby se o středisku mluvilo. Což je to, co píšeš ty. Nicméně, pozor ! Ani on nebude dělat akci, která bude prodělávat. Taková je pravda. Taková je realita. A o potencionálním dopadu na relativní přínos budoucích peněz do střediska s ohledem na to, že se tam odjel závod v hodně okrajové disciplíně cyklistiky, se můžeme fakt jen dohadovat…. : )

    Ad mediální partner – to je naprosto jasný, bro. Víme, že to bude drahý. :) ) )

  41. Luck-ass

    Na Monínci jsem teda nebyl jelikož sem si taky už nedělal jako dost lidí licenci. Jak to chodí ve svazu víme všichni teda co to chtějí vědět tak to vědí. Co se týká závodů a kolem závodů, tak k tomu by se taky dalo říct hodně věcí, ale přemýšlím zda ten nápad s těma střediskama má nějáký smysl. Těžko říct. Nápad dobrý, ale spočtěme si kolik je akcí a kolik je víkendů? Nevím jak to kdo má, ale kdo chce jezdit a nevymetá jen závody tak i sám za sebe mohu říct, že mám co dělat, abych to stihnul objezdit to co chci. Máme tu WBS, 3DH, Pak ten česko slovenskej zda se to ještě jezdí, pak spoustu lokálů… Tím bych jen chtěl říct, že je třeba 300 riderů a 3 akce na víkend tj 100 jezdců na jednu akci. Když těm co se něco snaží pořádat budeme brát lidi pořádáním nových akcí, tak samozřejmě i oni stratí chuť do toho pořádat když se to kříží se 4 jinejma akcema a lidi nenaklonujem. Na jednu stranu je ČP k ničemu na druhou stranu myslím, že se bude jezdit furt.

  42. xup

    Kachna musí bejt prostě všude NAHEJ :)) Ten kluk je vidět! Z něj si berte příklad! Všichni sou tam trapně oblečený a on je přírodně, miluju ho.

  43. Keli

    Carys: Souhlas.

    Ad profit, na tom se zrejme neshodneme, ja bych to delal jako Henry Ford: “Kdybych měl v kapse poslední dolar, utratil bych ho za reklamu”.

    Ad media. partner: uz setrim…

    Luck-ass: s tim nesouhlasim, cim vic bude zavodu tim lepe. Kdyz budou tvurci terminu premyslet a nebudou se krizit zavody, ktere jsou relativne blizko u sebe, nemuze nastat problem, ze bude malo lidi.

  44. xup

    Teď jsem to dočet a musim se k tomu taky vyjádřit, protože jsem zakomplexovanej čůrák co si vylejvá zlost v internetovejch diskuzích (mám malí kvéro a nemám holku). Ty vole, jako DH nějak nevyhledávám, ale sorry, jak si někdo může u DH stěžovat, že je někde vyjetá kolej, nebo že je někde nějakej schůdek? Ty vole jezděj ty kluci teda DH nebo měli původně namířeno na Ladronku na kolečkoví brusle? To jsem absolutně nepobral. Čáryse sem viděl 2x v životě a jednou jsem byl ještě uplně na plech tak mu nechci lézt do prdele, ale ty vole voni postavěj podle fotek fakt mazec trať a bikeři si stěžujou že se tam vyjjíždí kolej? LOL ty voe tak to je mazec… jako já když mám na dirtu kamínek v průměru 2mm tak ho radši objedu, ale vole když sem se víc věnoval DH tak mě bavilo právě drtit to přes kořeny, bahno, sračky a zase sračky co tam nečekáš, o tom to je ne? Tak to je všechno, sem zvědavej, kdo mi kdy a kde dá držky.

  45. Franta N.

    Když to tu pročítám a vidím kolik lidí se vykašlalo na ČPDH jen kvůli obecný nasranosti k fungovaní svazu, vůbec nelituju, že jsem si poslední dva roky licenci taky už nedělal. Pro většinu lidí je to hlavně zábava a dívat se na každym závodě na otrávený ksichty opravdu nebaví, mě konkretně to zkazí pul dne a muže být trať sebelepší. To je ale povětšinou kritika a nasranost k organizaci ze strany svazu, se kterou vícemeně souhlasím.

    Co si kritiky tratí týče, nezlobte se na mě, připadá mi to že se toto vyrojilo až v posledních letech. Dřív mi to přišlo, že si každý poskládal kolo dle jeho možností, začal za barákem na kopci něco šťourat a když jel na závody, byl rád že se muže svíst někde jinde a věděl, že není uplně sranda něco vybudovat. Pokud narazil na něco, na co neměl koule, byla to chyba jeho a důvod ke zlepšování se. Dneska mi přijde, že to hodně sklouzlo k tomu, že si pořídim kolo, komplet výbavu a začnu objíždět jeden park a závody za druhym, všude vidim jak je všechno špatně a jak já bych to udělal líp, aniž bych někdy držel lopatu v ruce. Možná trošku víc skromnosti a neschazování svojí neschopnosti na trať a její stavitele by neuškodilo, s tím ale těžko kdo něco udělá. Po sklouznutí se na otvíračce musim říct, že se dle mě po přestavbě tak 100krát zezábavnila a bylo vidět, že si stím někdo opravdu vyhrál, aby to tak bylo. Ostatně jak už jsem řekl osobně tak klobouk dolu a díky!

    Co se nový serie bikepark závodů týče, je to výbornej nápad, přesměrovat vybraný prachy tam, kde maj být, tj. areálum a pořadatelům, který dřou pro to, aby jsme se měli kde svíst. Musí to víst zákonitě jen k větší ochotě schvalovat další a další projekty, nový tratě a rozvoji celý týhle šílenosti kterou děláme =). Takže pokud bych mohl být nějak nápomocen, rád bych přidal ruku k dílu, to zcela vážně a závazně, už jen proto že bych zase někdy rád vyrazil na víkend někam, kde bude většina v pohodě a odkud se bude člověk vracet s usměvem na ksichtě bezohledu na výsledek.

  46. Lisak-Fox

    O žádné organizací nic nevím a díky vám Všem na jejím podílu, ale když už zakládáte vlastní seriál, zkuste ten mail s návrhem poslat i k nám na Moravu.. Bílá, Karlovice, taky je tu toho dost, ať benál neutrácímě jenom my, hehe :-)

  47. Paul

    Tak sem se byl podívat jenom s foťákem na závody a musim teda říct že hodně dobrý. Vršek supr cool. Ty klopky sou boží. Sem zvědavej na chainless, kterej si rád dám zas :) Jinak bezva počasí. Kdybych jel ten závod tak by mě ta promlka mezi 1 a 2 kolem pěkně srala, ale to je můj názor jenom. Jen tak dál. Monínec je super.

  48. filipmat.us

    Celý to přelouskám, třicetkrát se naseru, dvanáckrát se mi nadávilo, šestkrát se z toho skoro posral tak, že si jdu zkontrolovat smyk na trenkách a ta nejdůležitější informace je na 18tým řádku od konce? WHIP CONTEST? A musím mít licenci :)?

  49. Jirka M.

    To Čárys: chlape maximální respekt k tobě, za všechno, co na Monínci děláš, fakt klobouk dolů. Nedávno jsem měl co dělat s organizací cyklozávodů taky, nebyl to sice DH závod ale to je prašť jak uhoď, na každým závodě je hafo organizačních věcí, co je potřeba udělat, takže je mi jasný, kolik úsilí to vyžaduje. Ta idea spojení bikeparků do série je super nápad, jsem jednoznačně pro. Jinak, když to půjde, rád dorazím o nějakým víkendu na Monínec pomoct s brigádkou, když se bude konat a rodinná situace to dovolí. Mám to z chalupy celkem blízko, tak co by ne. Ještě bych měl možná návrh k té sérii… navrhoval bych tam přidat i závod na Klínovci, sice tam není zázemí jako v bikeparku, ale ta trať je tam taková klasika, a třeba mě hodně baví, mohlo by to stát za úvahu.

  50. Čárys

    Franta N, Jirka : Díkys ! Se ozvu, jestli to teda dáme dokupy.

    Pro všechny : Jsem se tak nějak rozhodl, že jelikož odjíždím za pár víkendů, nemá pro mě osobně smysl nic rozjíždět teď. Mám toho moc co zařídit a tahle věc, vize, si zaslouží mou plnou pozornost a čas, kterej na podzim, až přiletím snad zpět, na to bude.

    Dále jsem se rozhodl, o všech krocích psát jakejsi DENÍK, v němž se všichni online dozvíte, kdo byl osloven, jaké byly provedeny kroky, komu jsme kdo volali, jaké jsou koncepce, kdo má co za úkol, jak se kdo k čemu staví, kdo nedodržel co slíbil, atd atd.

    Z jednoho prostého důvodu. Myslím, že to hlavní o co jde v ČP, svazu, a t d je to, že nikdo neví, kdo co dělá, nikdo neví, kde co skřípe, a nikdo tedy i s nejlepšíma úmyslama v podstatě nemuže pomoct. Tomuhle se chci vyvarovat, a chci vám celej projekt naprosto transparentně předhodit veřejně na netu, aby jste měli detailní informace, proč co nevyšlo, proč se co povedlo, nebo proč to celé a na čem krachlo.

    Když už nic jiného, slibuju si od toho, že až by do podobné věci, v případě našeho selhání a neúspěchu, šel někdy někdo jinej, aby se mohl vyvarovat chyb, které my, zákonitě nasekáme.

    Je naprosto reálnou možností, žde koncept, kterej mám v hlavě, zkrachuje už v prvopočátku na nechuti středisek do toho jít. I to je možnost, a i to se dozvíte.

    Takže ač teďka tahle věc jaksi usne, nebojte se, rozjedeme to na podzim, protože jsem to slíbil. A moje slovo stále za něco platí.

    Pro lidi, který tohle náhodou čtou, a maj s různejma areálama nějeakej deal, klidně se s myšlenkou spojení určitě "bikepark series" v okolí zmiňte, nastintě, probírejte to. Třeba až začnu zvedat telefony, a obvolávat to, budu mít trochu snažší jednání…

    DĚKUJI velice.

    ——————————–

    4: Filip Matuš : LICENCI ? :) Boha hehehehe Co dodat… jasně že jo ! Hehe.

  51. Čárys

    A ještě jedna douška : Jemmožné, že to všechno nakonec vyjde, a lidi to nebudou jezdit. To je taky fajn, protože definitivně zjistíme, že je třeba na to kašlat, a začít pořádat fotbalové utkání :) ) )

  52. Vitas Vary

    Čárys: vytvořit fungující bikepark z ničeho je věc, co zvládne moc málo lidí v ČR, za to respekt Vám. Organizovat zde český pohár v DH je fakt velkej závazek a vůbec mnoho práce kolem. Lidi co nikdy nic neudělali pro ostatní bajkery, jen jezdí a pak kritizují nechápu. Ať si někdo zkusí postavit jen krátkej trail a uvidí co to obnáší. A to, že teď po poháru se musí vše opravit(práce navíc) je nasnadě. Kritizovat umí “každej”, ale pochválit málokdo. Vím dobře jak ses cítil ten večer po “kritice” jak jsi psal v článku. Bohužel kdo něco dělá pro ostatní, pro lidi, pro tuhle komunitu je prostě asi “divnej”. Nečekej kdovíjaké docenění, buď rád z mála těch co to pochválí..tohle není jen v bikových kruzích, takhle se chová celá společnost, sobeckost a amorálka je denním chlebem v ČR. Jsem rád, že jsou mezi námi takoví lidi jako Ty, Hejňas a mnoho dalších co osobně neznám, pak mám důvod se na to tady nevykašlat a neujet žít jinam….nehynoucí RESPEKT! Parádní report z poháru!

  53. Carlos Nejdek

    4Jirka M, na Klinovci je to nerealne, nebot po letosni zime konci stavajici lanovka, nova bude az na pristi zimu a letni provoz se pry neplanuje, takze pokud se Ti tam libi, bych doporucoval zajet co nejdrive.

  54. Jirka M.

    4Carlos Nejdek – o situaci na Klínovci s lanovkou vím, a doufám že se mi to podaří letos ještě stihnout, bylo by to fajn, naposledy jsem tam byl před rokem a něco, nicméně i tak díky za připomenutí.

  55. WARPS

    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10110938667-cyklistika/212471296220005-cesky-pohar-horskych-kol-2012-moninec/

  56. Ondra - Šumperk

    Zdravím bikery, DH trat v Koutech se už staví, jsme na to ale jen čtyři, tak kdo by měl zájem pomoc bude určo vítaný, hlavně bikeři. Máte možnost si postavit trať podle svých představ. Za den práce jsou dva dny ježdění na lanovce v bike parku Kouty zdarma. Na této trati se má jet moravsko-slovenský pohár a pak český pohár. Trat bude čerstvá, příští týden bude teprve k dispozici bagr, ale pak už by to mělo jít ryhle, tak klidně přijeďte pak aspon zajezdit, ať se to aspon trochu vyjezdí. Díky Ondra Šumperk, tel. 721480827

  57. lukes - kouty

    zdravím čáryse a všechny kluky co tu komentují jeho report, před kterým smekám!!!

    aniž bych měl za sebou jakoukoliv bikovou minulost spojenou se stavbou tratí a pořádáním závodů, naprosto chápu rozladění lidí, tvořících hodnoty pro zábavu a dobrý pocit..
    všude okolo nás jsou spousty lidí, který sami nejsou schopni se do něčeho vrhnout jen tak pro to, že je to baví ba co víc některý lidi nejsou schopni něco dělat ani proto, že za to berou zlaťáky (ať už z lenosti či neschopnosti) tato skupina navíc mnohdy kolem sebe trousí hovínka negativní energie v podobě remcání a znehodnocování čehokoliv (přijde mi to jako nová sportovní disciplína v ČR), nenechme se jimi odradit, dělejme to co nás baví, dělejme to s úsměvem a užívejme si to na plný koule, protože pokud se necháme pohltit hovínkama negativní energie, skončíme v prdeli!!!

    vím o čem mluvím, protože mám podobnou zkušenost jako tady čárys a jemu podobní co se o něco snaží, taky jsme postavili pár tratí a aniž bychom se tím jakkoliv vychloubali (ba naopak stojíme nohama na zemi, protože víme, že jsme na začátku, a že je vždy co zlepšovat..) sklidili jsme už první úrodu kritiky a komentářů, jak jsme neschopní a jak to děláme špatně, na druhou stranu je fakt, že tu existuje i zdravě a realisticky uvažující skupina lidí, která si pochvaluje i to málo a fandí nám, což nám dodává sílu pokračovat:)
    jak píše ondra tady nade mnou, v koutech se aktuálně maká na DH trati, která bude mít svou oficiální premiéru 10.června v podobě Moravsko/Slovenského DH Cupu, který nám ukáže co vylepšit popř. co jsme kde podělali (snad nic:) a co naopak pekelně dobře udělali;)
    protože peněz na nějakou “profi” stavbu se nedostává, děláme většinu ručně s využitím všeho co příroda a terén poskytuje (natural DH) je to kolikrát docela dřina, ale baví nás třeba už to, jak se trať začíná rýsovat 8-) pokud chcete, můžete si stavbu užívat s náma – celkové převýšení 485m a délka cca 2,5km skýtá mnoho příležitostí pro seberealizaci;)

    doufám, že jsme tu s ondrou moc nezaspamovali, berte to jako pozitivní příspěvek severní moravy do pranice okolo sjezdového bikování a myšlení lidí vůbec;)

    mějte se, dělejte co vás baví a smějte se!

  58. lukes - kouty

    http://www.facebook.com/BikeParkKouty

  59. manííík

    2 Čárys: Zdravím kápo ! Tak v první řadě máš můj obdiv za to, jaký máš názor, nebo spíš vůbec za to, že ho máš a držíš si ho a vůbec se nebojíš si ho prosazovat, vydupávat a že si za ním stojíš !! Další věc je, že o tobě prakticky nic nevím, jen si občas přečtu nějaký tvůj koment na dk ale v celku ve všem s tebou souhlasím….což se týká i tohohle reportu (pokud se tomu tak dá říct). Je to jeden z mála který sem dočetl úplně celý a dokonce se u toho i zasmál (brečet nad rozlitým mlékem nebudu). Já sem sice jen taková ta periferie tohohle sportu, protože sem zatím pouze fanda DH…. ale rozbíjení xc biků na rádoby alespoń enduro trailech mi docela jde, no že se časem dostanu i k DH nepřestávám věřit. Co mi jde ale ještě víc je sledování toho co se v tom našem mini státě kolem cyklistiky děje. Sleduju hned od začátku co sem se o to vše začal zajímat, že se svazem sou jen problémy. Mám mezi přáteli na fejsu Zdeňka Pola a tak sem se minulý rok nestačil divit tomu, co sem se nedozvěděl….samozřejmě myslím ty zápletky se svazem…..hlavně to jaké sou to svině !! Po tom co jsem si přečetl jak to tam bylo se Zdeňkem a tady tohle: “Držitel licence ČSC se nesmí zúčastnit žádného závodu, který není zapsán do kalendáře ČSC, kontinentálního nebo světového kalendáře nebo který není uznaný některou národní cyklistikou federací, kontinentální federací nebo UCI.”… sem si začal o svazu vážně myslet svoje. Psal jsem Zdeňkovi do komentů pod některou z těchhle ptákovin něco jako k čemu nám ten svaz vůbec je když má podporovat a místo toho jen krade prachy a když má pomáhat a při tom nás všechny jen znechucuje…..no a jestli by nešlo se na svaz vykašlat a nějak si to všechno udělat sami…..sami si pořádat závody…..tedy ten samý nápad jako Maverick. Nevím čím je tenkrát ohradil, ale každopádně pokud s něčím takovým chcete začít, tak by bylo dobré se obrátit i na něj, protože se vyzná a ví co a jak !! Chtělo by to rozjet ve velkém a nechat tam ty nahoře ať si to pěkně sežerou. Poshánět lidi kterým o tenhle sport jde, kontaktovat majitele bike parků, manažery týmů, informovat jezdce ať nepodporují svaz ale účastní se nově pořádaných free 720 DH závodů…. Sehnat sponzory a založit neziskovou bikovou 720 organizaci (nebo mírně ziskovou aby to stálo za ty nervy), udělat vlastní tým, rozjet e-shop se 720 věcma, sehnat sponzory, podomlouvat se s kluky od WBS a 3DH aby se nekryly termíny těch závodů, nebo co nejmíň (což bude ku prospěchu všech stran)…. Prostě se konečně někam pohnout !!
    No a to je snad vše co sem měl na srdci, tak jen doufám, že se to povede a já hlavně držím pěsti a to i na nohách !!

  60. manííík

    A ještě něco: “Nic co ze začátku nevypadá absurdně vlastně vůbec nemá cenu !!”

  61. Mlynko

    Čárys: tak tebe patri velka poklona ! konecne sa niekto vyjadril o tom ako to je.. sice som zo slovenska a neviem nic o vasom CPDH .. ani som tam len nebol jazdit . ale to co si ty napisal presne vystihuje aj Slovensky pohar .. nic ine nepocut iba nadavanie na trat .. ziadna pochvala … ak niekto nieco znici (pasky, koliky alebo cokolvek) tak sa naco vyserie .. … big like tebe!!!!

  62. camell

    Ty jo,jestly prijde naka 720 revoluce tak se snad stehuju zpatky do cech.Zacnem bikeparkama a rozsirime to do vseho a vsude.Takova exploze pozitivni energie.Ceska spolecnost by si to uz zaslouzila…..

  63. Čárys

    4: Kuleš – kouty : 485 převýšení ?!?! Ty krávo to je kopec se sklonem Schladmingu. Tam asi půjde vymyslet hodně. Já osobně držím palce, a hlavně přeju pevné nervy. Dobrá práce už teď.

    4: Maníík : Hele, no, uvidím. Nechci říkat ani ano, ani ne, ale já si to raději udělaám uplně po svém… A s názvem – 720 tam určitě nebude, já chci být šedá eminence v pozadí : )

    4: Camel : Ne, zustan kde jsi, až tu bude bezpečno, dám vědět :)

  64. lukes - kouty

    4: čárys jj 485, některý sklony jsou doopravdy pekelný, snažíme se na trati vymyslet maximum (v rámci aktuálních možností..), ale trať je dlouhá takže určitě bude stále co ladit, tím spíš, že vše bude čerstvé a nezaježděné, takže další možnosti jak trať vylepšit, se teprve objeví ;) máme na to ještě 14 dnů, potom nám první závod ukáže jak dál..
    dík za palce, nervy máme v cajku 8-)

  65. Čárys

    Já je taky měl, zpočátku : )

  66. Fiškus

    Čau kluci a holky :-)))) tak jsem asi dva roky nebyl na poháru,vlastně od Bouřnáku a pak už konec a vidím,že je to horší a horší.
    každopádně tomu kdo za tou tratí a kolem ní stojí patří uznání a všichni by mu měli poděkovat,protože je to jen další cvok,ale bez nich by to bylo úplně v prdeli.
    Co se týká svazu a těch frajírků co tam přijedou a chovaj se jak bohové tak ty bych už po prvním závodu co jsme s Kubajzem dělali poslal do prdele a jen to,že nás ta trat bavila a tenkrát vaše ohlasy tak jsme do toho šli podruhé.Je dobré,že vznikla další hezká trat a další lidi si vyzkoušeli co to obnáší.
    Svaz nakopejte a dělejte si to sami.
    At se daří starej Fiškus

  67. Honza

    Svatá pravda a plně Čáryse chápu. Přijde mi to věčné lamentování nad prací jiných jako národní sport. Když jdeme kopat nový traily, tak nás ze všech co jezdí jde max 1/4. Ostatní tradičně nemůžou z asi milionu důležitých důvodů (kašílek, rýmička, babička, nastydlá domácí myš apd). Respekt!

Komentář: