Bali – první topicí reportík – Liberty

Photo28

Ptal se mě tuhle kamarád, prej jak to jde…tak asi bych měl napsat, jaká…takže jsem tady, kde je slunce nemilostrdný a teploty vysoký a mám pro vás pár postřehů, jak se žije…

Takže jak se žije, to je asi nadnesený, protože to je  ještě brzičko řikat, když jsem tu pár dní. ale mohl bych napsat, jak se topí, protože to je to, proč jsem sem jel…

Takže místní diveři – Michal, Linda, Míša – jsou fakt zkušený scubáci, ale já jsem tu od freečka, takže si tak nějak vyměnujeme poznatky, materiály, a zkušenosti, a v tomhle směru dokonalost.

Resort běží svým tempem, které je v poklidu a já mám dost času se seberealizovat.

Tak jsem byl přibrán Michalem na jiný místo, než máme před resortem. Tady před resortem sice máme taky vrak, ale neni vyvázanej a byly docela proudy, tak jsem si ho nechal na zítřek…kdy si ho vyvážu a pořeším tréning hloubek přímo před baráčkem.

Celkově před resortem jsem si vyhlídl 3 místa, kde budou tréningový místa pěkně u bojek, jednu bojku jsem vyrobil a nainstaloval na hloubku 2Om, jedna je v 7 mi a nějakou střední ještě připravím.

Mno nic, ale když Michal zavelel, že se jede na Liberty, což je zásobovací lod z 2 sv.války, která tu ztroskotala kolem roku 1960 a leží v hloubce od 1O i do 35m, bylo jasno.

Nakopli jsme autobus a vyrazili – silnice v indonesii, to bude asi na samostatnej článek, mam ten pocit.
Lokace je asi 4 km od resortu, takže pohodka.

Přístup do vodičky v pohodě, beru šnorchel a masku a už jí plácám do hladiny směrem k vraku. Viditelnost opět luksusní, a bublinky spoupající z vraku ti ho pomužou najít.

Jelikož jsem konečně pronikl do tajů Frenzela, mažu jí teď dolů značně rychle, strašně si to užívám a většinou pak mám dole kolem 2 minut pohodu, abych se pohyboval. Prolejzám děsný díry, různě cestuju kolem vraku se Scubákama a celkově to tu vyzobávám jak se dá. Dneska jsme dali dva hodinové ponory, při tom druhým jsem byl víc vevnitř než venku – protáhnu se děsnejma škvírama, se mi zdá…

Je tu celkem život, spousta rybiček a krásný korály. Bohužel taky se dneska objevily medůzky, a samozřejmě mě požahaly, a nebylo to nic příjemnýho. Naštěstí jsem to rozchodil, to je to topení v trígu, hehe. Včera nebyly, a zejtra zase nebudou.

 

Celkově, a teď to píšu naprosto upřímě, si myslím, že jsem se běhm 3 dnů, co jsem tady, posunul a neskutečnej kus dál. MYSLÍM SI, ŽE ZA TO MUŽE ABSENCE NEOPRENU. Ta mi prostě dycky vadila, fakt dycky jo. Fakt si to myslím, ale ověřím to až za 14 dní na zkouškách v Egyptě… Taky tu děsně cvičím Yogu, ještě víc, než kdykoliv doma ČR. Takže jsem rozhejbanej a rozdejchanej, jak nikdy.

A posuny. Jsou fakt neuvěřitelný, sám z toho nechápu. Vždycky, když jdu kolem bazénu (večer) tak to do něj zalomím, a dám si jednu přípravnou statiku a jednu vostrou. Vostrou ve smyslu, že lezu z vody s prvním blbým pocitem.
Přípravná statika bez rozdejchání je dycky kolem 3:40 a vostrá tak 5 minut. Ale 5 minut s tím, že mi to nic nedělá, což nechápu, prostě nechápu. Nejsem hyperventilovanej, před statikou dejchám jen 4 minuty ze šnorchlu, finálně jeden nádech 6 packů…
Když mě poprvý napadne, že bych měl jít z vody, tak to zabalím a za cca 2O sekund vylezu. A je to tam.
(Specielně pro Sasa Nibi a JohnLee – tréning s jedním nádechem jedu : 1:30 x 5 a šestou většinou vzdám ve 2 : 30. Je to neuvěřitelný.)

Ať už celá tahle anabáze kolem mojí cesty za potápěním a jiným životem dopadne jakkoliv, už teď je to pro mě velikánským přínosem.

A to je to, co jsem si cestou sem chtěl splnit.
Přestat stagnovat.
Splněno.
Dál už to budou jen benefity.

Teď je řada na vás.
Kdy dovalíte ? :)

Z Bali, 18.3.2013 23:20 – Čárys

16 komentářů pod “Bali – první topicí reportík – Liberty”

  1. Carlos Nejdek

    Masakr, zavidim, velmi. Uzivej si to. Cau

  2. Michal Kosík

    to požahání od té meduzy sis měl pochcat fakt to funguje :) jinak cajk draku užívej musí to tam bejt paráda

  3. Zaba

    Ríkás absence neoprenu- ríkám taky, dokonce jsem si o tom uz loni napsal poznámku ve svý topícím denícku…Koupím si na léto trojku shorta, snad v tom nebudu mít zimu a bude volnost tolik potrebná pro nás. Urcite nemás ani olovo. Jenze to já potrebuju i nahej, abych byl v 15m neutrál… Zase inspirující clánek, díky za nej. fakt bych na zimu prijel, jen ty ceny ubytka jsou docela likvidacní na to, ze se tam dá jiste chrupat kdekoliv a o hodne volneji, nez jste meli treba na PYL v Chorvatsku. V Dahabu jsem jednu noc chrnel pred Lighthouse u more na sutru a vúbec nic se nestalo. Pochybuju, ze zrovna taková Indonésie bude cimprlich konkrétne na tohle..:o) Nu coz, taky závidím dokonce i z Costa Blanca, tady celou zimu foukalo, takze vlny, zkalený a naposled jsem byl ve vode pred 2 mesíci. Takze jen gaucový statiky, apneavalking, apneabricklaying, apneabeerdrinking, apnea… atd.

  4. Čárys

    4 :Carlos : Není nad to přijet. Stejně tu pro tebe mám byzys, budeš mrkat. Otvíraj tu pekárnu, a potřebují konzultanta…

    4: Michal Kosik : ZKusím, snad příště…i když snad žádné příště nebude, hehe : ) Dneska už nebyly nikde.
    Dali jsme Drop Off…paráda, 4om jsem tam fouknul několikrát, a pak celý odpoledne prospal u bazíku : )
    Holt makačka, no…

    :)

    Prej je v ČR metelice a sněženi, jo ? Tady mi to přijde neskutečný…

    Voda 28. Vzduch 30. Sníh v mrazáku.

  5. Carlos Tlustá Boyka

    Čárys: Bydlím 20km od Brna a napadlo u nás za no 25cm sněhu, tolik k té metelici :-)) Kuwa 40m tam prásknout, to je dost progress teda!

  6. Čárys

    to ja už jsem daval i driv, ale ted, jak prisel pan Frenzel…tak to slo samo.
    Pod 40 ale chodit nebudu, dokuf tu nebude nekdo se mnou nastalo…
    Treba John lee :)

  7. Fly

    Milý kamaráde, za posledních pár let jsem si celkem zvykl pročítat Tvé reporty a články a dobře se u nich bavit. Jak se začíná zdát, v zájmu zachování vlastního duševního zdraví a kladné závisti na míře slučitelné s nedeformovaným obličejem, budu si muset brzy najít nějaký jiný webový magazín, třeba o včelařství nebo lokomotivách.. Mimochodem ještě jednou díky, už se to řeší, tak snad se někam posunem, zatím gauč. Doplňková otázka: kolik stojí letenka? :)

  8. Čárys

    Fly : Letenka do Jakarty se dá v akci sehnat už za 14 tisíc…a pak už je to otázka pár stoveček : )

    Nic tak děsného, hehehe.

    A ad fotky a t p : Možná to fakt nerozdejcháš, až nahodím videjko.
    Dneska třeba : Ráno želvy, odpoledne brigáda na vraku (čapneš amforu a dropneš to dolů, vylezeš nahoru, čapneš amforu, dropneš to dolů, atd..) a teď jdu na noční ponor.

    Co dodat.
    Vím co dodat. Potřeboval bych rest day, hehe : )

  9. Kamarád z Tábora

    Podotek pana “Hyper Ventila” : Hyperventilation or overbreathing is the state of breathing faster or deeper than normal (hyperpnoea) – coz by znamenalo,ze cokoliv,co prekracuje bezny dechovy cyklus nebo minutovy dechovy objem, je hyperventilace – aspon podle wikipedie a Federica :-) : http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperventilation …tolik navazani na nas drivejsi rozhovor – jinak pekny reportik :-) FreeDiving´s not dead!

  10. JohnLee

    hohohooo…dost dobrý časy…já věděl že to v tobě je…ty budeš asi jeden z prvních lidí, kterým narostou žábry… :)

    noční ponor krutě závidím

  11. Čárys

    Noční ponor byl fakt pecka…akorát na hladině byly víry, že to přineslo bordel, tak jsme občas sežral idelitak. Bavilo me to snad víc než ve dne, je to takový….JESKYNOVITÝ. Přijde mi to, jak kdž prolejzáme ty naše díry s panem VTCH – prostě vidíš jen kousek světla na konci tunelu…

    Byla to fakt pecka.
    Ještě příště bez toho bordelu na hladině…co příště…dneska ! :)

  12. ant

    mazec, tady je hnus opruz zima a tudle paradu uzij na max !! drzim palce na zkousky

  13. Zaba

    Tak jsem v rámci hnusnýho pocasí zkusil aspoñ apneavalking a là Sasa Nimbi, tedy 5 krát 50/10 krokú nedejchat/dejchat, jeste k tomu do mírnýho kopecka a vzhledem k pocitúm to bude asi dost úcinný :o) Díky.

  14. Čárys

    4 : Ant : děkujuuuu, snad to dám : )
    4 : Zaba : a to jsi ještě nezkoušel běhat…

  15. Zaba

    Taky zkousel, pred nejakými 5 lety se mi povedlo na stadionu takhle ubehnout 230m bez porádný prípravy, ale zato po 2 km behu. To bylo na krev. Byl bych zvedavej, kolik by to dalo ted. Taky behy do kopce, shyby…den na to jsem zkousel normální statiky a vúbec to neslo, takze trénink asi úcinnej. jeste zkusim to 1:30 x 5 + max. Ale uz se tesím do vody :o)

  16. Čárys

    Hee, ja bych to ndělal takhle, bez treningového planu to skoro nemá cenu…musí to bejt komplexní cvičení a příprava, jinak se jen mučíš a prd z toho…

    Psal jsem, at to jen zkusíte, abyste věděli, o čem mluvím : )

Komentář: