Reporty z Egypta – část druhá

Photo5

Hellou gájz, tak jsme to rozjeli ve velkým stylu, a uplynulý dva dny byly ve znamení tortury od nejvyššího, nejchytřejšího, nejvzdělanšjšího, nejhodnějšího… (Davide, mám plus?) pana Modrého…a rychlé shrnutí uvnitř.

Jedem peklo, děcka. O první časti jste se mohli dočíst tady

Včera nás Inštruktor vyhnal v 9 hodin do patra, a už jsme jeli. Jsme nakonec čtyři, Abdulah, Ahmed, Zarir, a Martin, haha, prostě exotika, jsem tam jedinej bílej bez rubáše, tak aspon nosím kapuci a jedu v opalovačce, abych zapad.

David nám předal děsivě veliký manuály a už frčíme. Teorie by vás nezajímala, myslím, ale byla dlouhá a něčemu jsem se přiučil, prosvištěl si nový slovičká a pak už následovala bazénová sekce, safety, nácviky topení a blackoutů, atd atd…

Pěkně vymrzlý, protože bazén je tu ledovej jak slečna Míša před prvním panákem (zasvěcení a modří především vědí) jsme si dáchli na hodinku, a mazali na bojku, nacvičovat safety na hloubkách, variabilku, různý styly vynoření, zanoření, simulace problémů v hloubce, at už úplně dole na platu, nebo při výstupech. David nás pěkně prohal fakt jo. Tolik jsem toho snad ještě za hodinu a půl nenakopal…nebo jo, ale ne takhle pěkně bez příprav…

Příklad :

Sem na hladině, teď jsem dodělal safety, a Inštruktor :
“Tak Martine, teď jdeš dolu ty, dole blackneš, zachraňovat tě bude Zarir, jako primarní safety, backup safety bude Abdulah, ok, jdem na to, šup…”
No problema, jsem nerozdejchanej a natahujou mě vlny tak, že blekáč dole ani moc nemusím simulovat, hehehe : )

Atd atd, pořád dokola. Nachodili jsme to pěkně, a jednu výhodu to má – ty hloubky pak už vůbec neřešíš, zjistíš, že je to fakt šnorcheling : )

Variabilka taky super, to já mám vyzkoušený z Bali a nošení nádob dolu na vrak, hehe…

Večer test, kterej jsme si myslím všichni udělali, ale byl jen dílčí, samo, a do postele…nebo spíš na party, ze které jsem včas prchl, neboť byla zlá a já jsem ztělesněné dobro, že ano.

—————————-

Druhej den, dneska bylo opět mnoho teorie. Jak učit, učení instruktorů zadané téma, domácí ukoly, boj s Angličtinou samozřejmě, ale Zarir řikal před chvílí, že mi 95 procent rozuměl, což beru jako úspěch. Mluvit o vejeletech, byznysu, horách, holkách, autech, politice – ok…ale medicína, a výrazy který jsou neobvyklý, si eště musím nachodit…ale to se poddá, jsem prase důsledný a jedu v Hellu.

Odpoledne učení studentů na otevřené vodě, stran dynamik, zanoření, protokolů, safety, vybavení, mno David nám dával do těla a nešetřil nás…

A ted, 18h jsme skončili. Jdu na držku, protože jsem unavenej, vstavám tu v 5h a chodím běhat, asi bych se na to měl vykašlat, ale kdo by odolal prohánění se psama…

Okej, to je asik tak všechno. Pokračujeme tvrdě vpřed, zpátky ni krok, zítra nás čekaj statiky dle limitů, tak to tam fouknu, věřím si, a snad nebudou vlny jak dneska, abych nekrmil rybičky…

A tak zatím papá….jdu se nakrmit. ALoha děloha všem !

Mko.

16 komentářů pod “Reporty z Egypta – část druhá”

  1. Zaba

    Joder, tak já mel vzdycky freediving spojenej s pohodou, relaxícek i kdyz to dávám na hloubky nebo casy, furt to nepovazuju za sport, drinu…a vetsinou jsem první, kdo leze z vody na breh (zimááá) a s pivkem u sacího ústrojí pozoruje kamarády, jak se lopotej s tema gumama, volovem (neoprén, zátez, ale to ty neznás, ha ha). No a ono to fakt není sport, to je totiz hotová tortúra, jak tady ctu, asi budu muset mít respekt z instruktorú :o) Aspoñ z tech, co doopravdu neco umej, protoze pro to neco predtím udelali. Tak ti preju velkou hromadu spokojených klientú:o)

  2. Čárys

    mno, tortura uplně ne, to zase ne…
    :)

    Zatím nás nebije kabelem přes záda, hehe.

    Popravdě si to tu užíváme, jasně, učíme se, ale je to opravdu zajímavý, a mě to takhle baví. Systém F.I.I. je tak propracovanej, až bych tomu nevěřil, opravdu to chci udělat, protože pod touhle “školou” mi to přijde opravdu promakaný a byla by to radost učit.

    Inu, uvidíme.
    Jdu do knih.
    Zejtra mám mluvit o….kurnik, co jsem si to vylosoval….jo, stran vybavení o opasku, stran fyziologie o blackoutu, at tam nevařím z vody, hehe.

    Dobrou noc !

  3. Zaba

    Guten Morgen liebe Freitauchinstruktor:o). Blackouty (BO), krásný téma, to dás. Tedy, já myslel, ze uz to más úspesne za sebou,ale je to jen otázka casu né? Já byl pred víc jak 5ti lety na kurzu FD a dozvedel se tam, ze v hloubce BO rozhodne nehrozí. Asi prekonaná myslenka, kterou bych tý komisi radci neinterpretoval a mozná by doslo i na ten kabel:o)
    Treba má IIF zastoupení tady ve Spanelsku, pak bych asi do toho taky sel, aspoñ pres sezónu ucit, protoze v zime chci vrhat maltu na zed:o) Ale napadlo me, ze az se vrátís zpátky na Bali a bude zrovna boure na mori, nebo se probudí Agung, zkrátka, kdyz to zrovna nebude na koupání, ze by si mohl pro nás sestavit malej on line testík z teorie FD. Tak at se darí !

  4. Čárys

    4 : zaba : čoveče, IIF – co to je ? My jsme FreedivingInstructorsInternational. F.I.I. : ) Blackout muže nastat kdykoliv. Na vlastní oči jsem viděl kluka, co v pohodě otáčí kilo v bazéně, a blacknul po 4O ti metrech…

    Alča Zabloudilová abych jí citoval, říkala loni v Egpytě : “Pokud blacneš dole na platu, tak jsi tam neměl co dělat. Je to známka tvojí nepřipravenosti…”
    Nicméně i to se muže stat, takže “rozhodně nehrozí” je blbost.

    Malej testík – sorry, ale to fakt ne. TO je jak kdybych ti řekl že se máš naučit sčítat, a zlomky, a přitom bys měl umět celou matematiku. K ničemu…jen se k Davemu z F.I.I pěkně objednej na instruktorskej kurz. Když už to dělat – a k tomu jsem dospěl i já, tak pořádně….

  5. Zaba

    Koukal jsem na to, ale u nás nic takovýho není. Musel bych se tedy naucit dobre anglicky a do toho práce s lidma…mozná. kdybych bydlel v Cesku, ale tady ve Spáñu jsem si uz zvykl a je mi tu dobre. A místní FD? Kdyz me Spanelé vidí, jak lezu do vody bez harpuny, tak jsem za exota. Asi bych se tu neuzivil ani s instructor level III :o)
    S tím testíkem jsem to myslel tak, ze jako hlavne o vecech, který by mel znát kazdej fríckar, nejen ucitel. Tak si uzívej, jdu shánet harpunu:o)

  6. David

    ALLAH s tebou!

  7. JohnLee

    Zaba&Carys: Ohledne BO, diky hloubce resp parc.tlaku se z plic do krve dostava difuzi vetsi koncentrace kysliku a je dost mala pravdepodobnost BO pokud clovek nejde hodne za hranici, ze by mu skutecne dosel kyslik na dne.

    Tak asi z toho prameni ta informace o “nemoznosti” blacknout v hloubce. Kazdy se dole citi vyborne a ma pocit, ze ma kysliku mraky,klasicka mozkova oblbovacka. O to vetsi sranda je pak cestou nahoru a jakmile nastane difuze opacne, kdy telo zacne vyrovnavat rozdil kysliku v plicich a krvi zpet s poklesem parc.tlaku. Statistiky nejkritictejsi jsou pry posledni metry k hladine…

  8. Čárys

    Správně, máš za jedna :)
    Nicméně “dost malá pravděpodobnost” rozhodně není “nemožnost”.

    On nemusí dojít kyslík.
    Muže se ti zamotat Lanyard, může se ti jen obyčejně udělat blbě (H.Nitche blaknul na kilu, např), může tě něco žahnout, atd atd. Možností je vskutku mnoho, není to jen o fyziologii, ale i o panu Murphym.

    Opět je problematika širší, než se zdá…

  9. Zaba

    A s hloubkou se zvetsuje i parc. tlak dusíku a samozrejme C02 a prodlouzená mícha na to reaguje stajne jako pri konecné fázi apnei kontrakcema. Kdyz to obrátíme nahoru, tak zase prestanou. Vlastní zkusenost.

  10. Zaba

    Takze, kdyz nás nechával Dan Exner jako kursisty norit do 30. 35m bez safety divers, dno 80m podle radaru, tak to asi nebylo úplne OK. Obojky a vodítka taky nebyly, nechával nás na volno :o)

  11. JaZ

    Canys, kolik mas personal best STA? A co budes delat na MCR? Na startovce jsem te nenasel?

  12. Čárys

    Čanis tam bude dělat hlavního rozhodčího, a já Čárys, safety divera :)

  13. JaZ

    …škoda, že už je plno. Od tebe bych se i nechal vytáhnout na mé obíibené DNF nekde kolem 104 a 119m :) Tolik lidí snad na jedněch závodech u nás ani nebylo. Teď nevím, jestli je to tím sponzorem a konečně hodnotnýma cenama nebo díky tvé účasti? Mimochodem, jestli to někdo čte, koho by to zajímalo, stálo by za to nechat odpočítávání a vůbec ty srandovní hlášky nechat číst počítač, ať se s tím někdo nemusí stresovat (vždycky se to poplete)? Věděl bych, jak na to.

  14. Čárys

    JAZ : Covece, jsem se právě připojil ke 100kladum na wifinu, tak mam chvilku než vyrazíme na kolo odpovedět…

    Ja i kdyby bylo volno, tak bych to nedal, už kdysi sem se zařekl, že ve freedivingu nebudu nikdy závodit, a toho bych se držel i nadále…nehledě na to, že přiletím ve 13 : 20 z JAR z natáčení a nevím, jestli by se mi po 24 h v letadle chtělo jít rovnou do vody, hehe..

    Nehledě na to, že se STA 6 :40 a DYN 172 m tam stejně nemám co předvádět…

  15. JaZ

    Vis co, jako instruktor budes vypadat jeste o hodne lip, kdyz budes mit nejaky zaznamy v tabulkach AIDA. Ivo to ted ma mimo provoz, nejak to vylepsuje, ale az to rozjede, zase pujde vselijak vyhledavat, porovnavat… http://www.aida-czech.cz/index.php?stranka=zebricek

  16. Čárys

    hmmm, to zní dobře ! : )

Komentář: