ROZHOVORY – Lukáš Rico Šplíchal

10

Tak a  je to tady. Série posezoních, pozmině-zimních rozhovorů přichází na vaše obrazovky. A vy už klikejte pro poznání nových i starých tváří pro informace a nakouknutí za roušku jejich nejen závodních dnů.

A jako první na řadu přichází: tramtadadaaa.. RrrrICO

1, Tak tebe jsem poprvé viděl na Monínci, kde jsi vyhrotil ČP na druhým fleku a ještě v super stylu…do tý doby jsem nevěděl o koho jde. Dneska už asi všichni ví, ale stejně –prosím se představ, víš ty co, váha, míra věk, bydliště a stav konta – prostě tak co asi lidi zajímá.

Takže zdarec, mé civilní jméno je Lukáš Šplíchal, ale většina lidí mi už neřekne jinak než Rico. Na Monínec si dobře vzpomínám, můj první ČP v Elitě a hned jsem vyhrál kvaldu… to byl mooc silný zážitek. A když si pak o sobě ještě přečteš něco hezkého na takovém webu jako je 720.cz, tak je to euforie. Tyhle věci mě prostě motivují a tlačí dál, díky za to! J Ty míry bych asi moc nezveřejňoval, já jsem takový hajzlový pavuk jak říká moje babka. Pomalu už mi táhne na 30, takže mládí v prdeli, znáš to. Ale jsem spokojený, 21 je krásný věk a užívám si ho naplno. Bydlím v nejůžasnější vesnici na světě jménem Hukvaldy a stav konta? Díky Matějovi Charvátovi a jeho luxusní pojistce to není úplně tak špatné…. :D

2, Hehe, 21, ty vole…to už si ani nepamatuju. No nic, přejděme rovnou k věci. Jak jsi se vlastně dostal ke kolu ?

Kdysi hodně dávno jsem viděl nějaký trailer na MRSN never die a od té doby jsem věděl co chci dělat. J Rodiče mi koupili první kolo, pevňáka eRBéčko a na tom jsem lítal hrozně dlouho. Všimli si mě kluci z DH Brutal teamu a tak jsem se dostal na první ČP. tehdá to byl ještě celkem metal… každé závody ženy, pivo, zpěv…. A pak až ježdění. Zlaté časy… Dal jsem si pak jednu sezonu v juniorech za team Norcobikes a další rok už jsem přestoupil do grafobalu, kde jsem dodnes.

3,OKej, a co teĎka – Začíná zima, venku nevlídno, takže mi pověz, kdy jsi byl naposledy na kole a kde.

V neděli jsem otestoval nového Mondrakera 2014 a jinak dneska jsem si dal kousek na XC…ale v tom sněhu je to hnus… chvíli mi bude trvat než si na tu kosu zase zvyknu.

4, Tak to se nedivím. Ted si představ, že se ja vracím na vánoce domu z rovníku. Po pul roce. Chcípnu… Ale zpět k tobě – jsi závodník…především. Jak hodnotíš svojí uplynulou sezonu ? Povedlo se co jsi chtěl ?

Uplynulá sezona vyšla perfektně. Jedinné co mě trochu mrzí, je MČR, kde jsem klasicky nezajel nic. Jsem ale rád, že jsem to celé přežil tak nějak ve zdraví a naplno jsem si celou sezonu užil.

5, A jakýho nejlepšího výsledku jsi dosáhnul ? Nebo co má pro tebe největší hodnotu ?

Nejvíc si asi cením 56. Místa na Mistrovství světa loni v Leogangu a taky letošního finále Svěťáku taky v Leošu, kde se mi podařilo dát konečně kvaldu na 54. Fleku a ve finále i po celkem zásadním záseku na trati dát 68.flek. To jsou pro mě asi zatím top výsledky.

6, Great ! To už je metelice… a jak hodnotíš úroveň ČP u nás (DH, 4X) a kam si myslíš, že to celé směřuje ?

Když se na to kouknu zpětně a vzpomenu si, že na ČP jezdilo v pevňákách kolem 10-15 lidí, hobíků vždycky kolem stovky… Netuším čím to je, ale vypadá to že bude jen hůř a hůř. Všichni organizátoři ČP by si měli udělat exkurzi na Slovenský nebo Moravsko-Slovenský pohár, a kouknout jak tam všechno klape.

7, Kde vidíš největší možnost zlepšení, nebo je vůbec co zlepšovat J nebo jste to již vzdali, a jezdíte to co je, protože nic jiného není ?

Jak říkám, exkurze na Slovensko J Každopádně chybí dobré lokality jako jsou třeba Kouty nad Desnou, Špičák apod. On třeba jako ten Monínec není špatný, závody se mi tam vždycky líbily, ale pokud budeme závodit dále na takových lokalitách tak se ten český sjezd nikam neposune… pak všichni dojedeme na Svěťák a valíme bulvy…

8, JES. Jaký typ tratí či povrchů preferuješ ? Vztaženo na tvou nejoblíbenější disciplínu. A proč ?

Mám rád tratě kde si najdeš všechno, pomalou techniku, rychlou techniku, skoky… Přesně takové tratě prověří jezdce úplně nejvíc. A povrchy? Tak určitě když tečou potoky… to je nejlepší ježdění!

9, : ) S kým nejvíc jezdíš a kde je tvoje v ČR oblíbená lokalitka / Evropa / svět ?

 

Na závodech se nejčastěji tahám za Vlastikem Hynčicou, to je teprve zážitek! Všem doporučuju si za Vlastou někdy sjet… V ČR se mi asi nejvíc líbí jak jsem už zmiňoval ty Kouty, to je unás zatím TOP. A v té Evropě se mi moc líbí Leogang, Val di Sole a na Slovensku Kubínská hola. Nejlepší tratě co jsem asi zatím jel.

10, A co to Enduro, neláká ? Dneska je z toho každej vodvařenej…

Enduro láká moc… zatím jsem ale neměl možnost si žádné vyzkoušet, ale vidina toho, že si na kopec vyšlápnu, zmáčknu čudlík, zajede teleskop a můžu to dolů solit jak na sjezďáku…hmmm. Určitě bych chtěl někdy v budoucnu mít endurko v garáži a vyzkoušet si nějaký enduro závod.

11, Co tvoje zimní příprava, bude nějak probíhat ? Posilka, bazén, běžky, či půlitry v knajpě a griling ?

Naplánovaného jsem toho měl docela dost, ale jak jsem se včera podíval z okna a viděl tu hrůzu….vidím to na ty půllitry v knajpě. Mám ale kousek od baráku BMX halu (FNS Area), tak se docela často chodím vozit přes zimu tam. Je to prdel, je tam i molitan, takže se dá vymýšlet mraky věcí.

12, To zní velice dobře…a co děláš za mimokolní aktivity ? Pokud pomineme stranu tréningu – co tě prostě krom kola baví?

Když nad tím tak uvažuju, tak všechny moje aktivity se točí okolo kola… Jedinné jsou asi hory, ale i to beru jako tréning. Hory mě fakt baví, a pokud vyjde dobrý termín na B7 tak bych to chtěl dát. To je jedna z věcí, kterou prostě chci zkusit.

13, Se domluvíme. To spácháme. Chci to. Co rozmetadla. Kde jsi to letos nejvíc rozmetal a jak to dopadlo ?

No nejvíc jsem si letos dal na držku na Slovenském mistráku. Je tam takový step up před kterým mě to trochu rozhodilo a vzal jsem ho předkem. Trochu se mi povedlo vystoupit, ale stejně jsem to celkem schytal. Natlučené záda, bok, loket. Asi 14 dní jsem skoro nemohl chodit, ale ten závod jsem stejně na punkáče odjel, na to jsem moc velký srdcař abych to vzdal. J Bohužel mi tento pád zabránil v startu na Svěťáku v Andoře, což mě mrzelo asi nejvíc. A druhý punk se mi povedl těsně před odjezdem na ME do Bulharska, kdy jsem si na BMX udělal ořes mozku, a pak prosil doktory v nemocnici, že ráno potřebuju vypadnout směr ME Bulharsko J

14, Velmi dobře ! : ) Jsi ničitel materiálu, pan Dr.Tikol či jsi jemnej a citlivej ?

Ty jo jak se to veme, povedlo se mi zatím zlomit všechny rámy co jsem měl. Ale začínám už být šetrnější. Letos jsem objel mraky závodů a pokud si dobře pamatuju tak to byla jen jedna přehazka…

15, Jezdíš hlavou nebo srdcem ? Jsou někde pasáže, nebo skoky, kde to prostě zkusíš, buď to vyjde nebo ne ?

Jsem srdcař, do všeho jdu, do všeho se nechám vyhecovat :D už se mi to párkrát nevyplatilo… ale s věkem přibývá trochu ten rozum, takže už u toho ježdění trochu zapojuju i hlavu.

16, a co plány na příští sezonu ? Na čem, kam, s kým, jak moc ?

Chtěl bych určitě navázat na letošní výsledky a zase to posunout o kousek výš. Určitě bych rád objel více Evropských a Světových pohárů než letos, tam se dá získat nejvíce zkušeností. Zase budu sedlat Mondraker summum 2014, a startovat budu za team MONDRAKER 661.

17, Co tvoje zázemí, kdo ti nejvíc pomáhá v ježdění, a co otázka sponzorů ? Jak tohle řešíš a už máš plat jak Matušák ?

Nejvíc mi určitě pomáhá můj team, konkrétně manažer a trenér Zdeněk Florián a Vlastik Hynčica, kteří mi předali už mraky zkušeností a také určitě rodina. Velkou podporu mám z Katmar.cz, Bikestrike, Velkoplošnýtisk.cz, z obce Hukvaldy a parádní kameru mám od Driftczech. Výživové doplňky zajištuje firma reflexnutrition, takže mám vcelku vše co potřebuju. S tím platem to je těžké…v našich podmínkách se živit tímto sportem nedá, a tak všichni musí krom tréninku dělat něco bokem.

18, A jak vidíš svojí budoucnost v RACE komunitě ? Kde by ses rád viděl za 5 let ? Budeš to držet v plným až do důchodu ?

Záludná otázka, prostě dokud mě to bude bavit tak tomu budu dávat maximum… 19, Nějaký vzor, či filozofie, která je ti blízká ? Řídíš se podle nějakého veřejně publikovatelného moudra ?

Tři slova: ŽIVOT NENÍ KRÁSNÝ!

20, A to je vše. Tvůj názor na spoustu věcí, plány, vize, moudra teď už víme. Takže pokud chceš, můžeš někomu zamávat, poslat ho do hajzlu, poděkovat mu a nebo jen mlčet. Místo pro tvůj hlas je tady :

V prvé řadě určitě děkuju VŠEM svým sponzorům za perfektní spolupráci a podporu, bez Vás by to nešlo! Pak určitě Zdeňkovi Florianovi za perfektní teamové zázemí, rodině za to že mě podporujou v tom co mě baví a taky tobě za rozhovor! A když teda můžu někoho někam poslat tak: ZIMO! TÁHNI DO HAJZLU! P.s. kdyby někdo potřeboval něco prodat tak MTBbazar.cz , diky ;-)

21. A vyber toho, kdo bude další – já mu to přepošlu. Takže je to na tobě : další rozhovor uděláme s kým ? Vlasta Hynčica nebo Matěj Charvat, vyber si.

JA tobě moc děkuji !!! Tak to bude – Matěj !

 

4 komentářů pod “ROZHOVORY – Lukáš Rico Šplíchal”

  1. Čárys

    Kucí, moc.
    Hlavně mě rozstřelily fotky – protože ta s tím “žraním hlíny po skoku” je fakt mocná.

    Samozřejmě, děkuji za celou českou krů.
    A co na to Matěj a Vlastík ?

    :)

  2. HansCV

    Život není krásný ? Že by další SodoMagor ?:D

  3. Rico

    Meheheeee, Sodoma nejvííc!

  4. filipmat.us

    Ha ha! Takovej plat hned tak nikdo mít nebude:D!

    Rico dobře! Srdcař a to se cenní!

Komentář: