Front brake only

front brake1~1

To si takhle vyrazíte zajezdit si na svůj oblíbenej trail a při vyndavání kola z auta zjistíte, že ta zadní brzda je nějaká měkčí. Nějaká až moc měkčí. Ona je totiž tak měká, že páka chodí až na klacky. Co s tím? Podrobný návod uvnitř..

Dorážim do Černošic a hned za kolejema to lámu vpravo. Ještě pár metrů a je tu malý náměstí u hřbitova. Engine off, lezu ven a už se sápu po kolu, který se celou cestu nervozně šejkovalo v kufru. Paráda. Přední kolo, osa, utáhnout. Nasadit helmu, zabouchnout. Klíčky, cvak a můžem vyrazit. Jenže ouha! Ze zvyku beru za brzdy a zadní se propadá až na klacky. To ne! Sakra TO NE! Zkouším to napumpovat, ale to se mě dřív rozsypou klouby suchem, než tohle bude brzdit.  Bejt to kdekoliv jindy za jakýhokoliv jinýho počasí budu asi mín rozpačitej než tady a ted. Vyrazil jsem si na trail, co má pár míst poměrně prudkejch, je na hlíně, resp. na bahně a jsem tu sám. Hlavou mě bleskne myšlenka jet kousek dál na zatáčky, co jsou relativně na placce, ale tam to takhle na bahně moc nepojede. Inu, co s tím? No nic. Jdu prostě jezdit a budu opatrnej, říkám si.

Kopec prudkej ale relativně krátkej. Já tenhle trail prostě žeru. Namotanej je totiž víc, než striptérka kolem tyče. A jak jdu nahoru, tak si říkám na kolika místech tady tu zadní brzdu budu postrádat. No, tak přeci pojedu pomalu, že jo, budu dávat pozor a vůbec. Krok sun krok a jsme nahoře. Hmm.. ten výhled je tu za těch pár desítek let pořád stejně dobrej. Pamatuju si, jak jsem i tady trávil mládí, když odtud kolikrát startoval táta na rogalu. Že tu někdy ale budu stát na biku a mířit na stejnou stranu kopce, mě nidky před tím nenapadlo – jsme zvědavej co tu za těch pár let bude dělat třeba pan Tobiáš.. no nic.. Jsem tu a trail čeká. Jen pro jistotu, pomačkám tu zadní brzdu, abych se opravdu ujistil, že to bude frontbrakeonly a pomalu se rozjíždím. Začátek pohoda. Motačka lesem, pak po malým hřebínku a už přicházej první skalky, trochu strachu, ale jde to. Předek klouže, zadek se smýká strachy. Teda až k místu kde je to trochu technický a i za sucha a se dvěma brzdama je to just. Zastavuju a jdu si to prhlídnout. No je to pořád stejný. Chvíli si to ještě rozmýšlim a pak to tam pouštim. No nebudu chodit kolem horký kaše. Pod skalkou je zatáčka a já jdu ven rychlejc, než černej pasažér z metra s tlupou revizorů v zádech. Odbíhám to ale v pohodě. Cestou dolu mě tohle potkává už jen dvakrát, ale vždycky tomu nějak utečnu. Takže úplnej touchdown do breakedancu se nekoná. Dole se tomu směju jak malej ale baví mě to.

Nezbývá tedy než to jít udělat znova. A zrychlit – protže jsem slyšel, že prej když nevíš jak na to, tak přidej – plyn řeší vše! Jojo – klucí na motokrose vědí jak na to. A tak jdu. A pak ještě a znovu. Kopec si dám teda čtyřikrát a pěkně s progresivním zrychlováním.  Touchdown už naopak žádnej. Ono v tom plynu možná něco bude? Ale ta čtvrtá jízda, už je fakt dost. Jenže on někdo taky vymyslel, že v nejlepším se má přestat. Ten někdo ale tohle moudro nemohl vymyslet ve chvíli, když se mu žíly zalili endorfinem tak, že by ani Mič Bjůkenen nezachránil jedinou krvinku. A tak dávám ještě jednu jízdu. Bonusovou!

A co se při ní stalo?

Nic.

Respektive mnoho. Je to nejlepší jízda dne. Žádná chyba, všecko v palbě, lokty ven a kolena dovnitř. Nohy na plackách a oči na trailu. A pak, tuna radosti uvnitř v hlavě a rohlík přilepenej na ksichtě.

Takže co s promáčklou zadní brzdou? Neřešit. Jezdit. A dát si bonusovou jízdu.

 

Tak takovou bonusovou jízdu navíc všem!

 

-a-

 

13 komentářů pod “Front brake only”

  1. coolo

    .) ja se bavim Andy…diky!

  2. 200klada

    To víš Andy, to, že ti nejde brzda tě přece nemůže po těch letech s Včkama na sněhu a mokru ani překvapit, natož spomalit.
    To jen ta mladá generace, co už zná jen kotouč, neví zač je toho led na brzdách :))).

  3. Manas TL

    Jo, namrzly vecka … to byla vec! :-)

  4. Čárys

    Ty voe, až se vratím – s kým já budu jezdit ?
    PH jede Gaučing,
    Andy je rychlej i s jednou brzdou,
    a stejně nemám kolo, vlastně.

    Takže vlastně – pohoda.
    Nebo nějakej looser – nechtěl by partaka k vyjíždkam ? :)

  5. Andy

    Čárys: Já jsem právě rychlej jen díky tý jedný brzdě.. hmmm.. breakless budu nezastavitelnej.. :D

    ..a navíc černobílák je pořád u mě v dílně kamaráde.. ;)

  6. Andy

    coolo: dyť to taky pro zábavu je.. :)

    200klada: Přésně! Ject třeba maratonský Sudety – 125km v dešti, 10ti stupních a když ti po 25km odejde zadní brzda – to je z těch sjezdů na XC kolem tam, zážitek na celej život.. :)

    ManasTL: ..to byl pravej základ ABS! :)

  7. Pól bulva

    To jsem si tak díky vám připoměl svůj první závod ČP ve sjezdu…psal se tuším rok 2003, měl jsem svoje první celopéro jménem Dudák s komponentama z nějakýho Superioru z obchoďáku a v Krupce se jel první závod sezóny, tou dobou právě ještě na sněhu a ledu, a moje exkluzivní VÉčka se popravě moc neměly k poslouchání zamačkávaných páček, až teda asi v 1/4 tratě se zadní zasekla a naopak se nechtěla zbytek tratě odseknout… ještě dodnes si pamatuju, že Marošák mi tenkrát naložil 2:40, ale což, poslední jsem nebyl… ach, ty vzpomínky… :)

  8. Čárys

    Andy : Co mi ho dát na repasi k PH ? : )
    Já ho asi teda eště vobuju, jak to tak vypadá.. : )

    Ty vzpomínky….černobílé vzpomínky…
    http://720.cz/wp-content/mostyshore11.jpg

  9. Honzáno

    Andy, prosimte jak delas ty fotky viz. ta druha v clanku? mas na tom goucku nastavenej casosber. rezim? aby to fotilo samo? dííks

  10. Andy

    Honzáno: Je to snímek z videa, stejně jako ostatní. Taky jak je vidět, není to žádná kvalita. Ale jinak určitě se daj časosběry dělat, nastavíš jak potřebuješ. Jen ze zkušenosti – málokdy ti to vyjde v ten pravej okamžik, takže pak nepoužiješ nic a mažeš třeba 150fotek..

  11. Vari

    Technická, barva toho kola je klasicky Suzuki Yellow?
    Díky za odpověď!

  12. Andy

    Vari: někdo mě kdysi vpálil, že prej taxikářská žlutá – já na to že je sluníčková.. ale jinak – klasická Suzuki Yellow.. :)

  13. Vari

    Hehe, je super tyjo. Mít Monster DH v týhle barvě (nebo spíš víc v neonový ej kej ej Knolly) je takovej muj malej sen.

Komentář: