Rozhovory 2014 – SpecialDave !

PICT0012

Ahoj Andy, no tos nečekal, co…
Prostě ten první, koho jsem si vybral k letoším rozhovorů v zimě jsi ty. Proč ? Protože ty divochu, máš co vyprávět. Tak vyprávěj.
Já se budu ptát.
Ty odpovídat.
A mutanti číst…
Uvnitř, kde jinde…


1.Tak Dejvide, jak dlouho se známe, kamaráde ? Pamatuješ se ešte, kde jsme se poprvé potkali ?

No jsem z týhle otázky celej na měko. Ale viděl bych to na Všenory, gap do zatáčky, já na Kangáru, ty erbaso, někdy kolem roku 2003. Rozhovor snů.. :)


2. Jo, tak ten si pamatuju…douhý vlasy, blonďáček, voholený fajfky, mno, moc. Věděl jsem, že jsme si souzeni, hahahah !!! Jak jsi se vlastně dostal ke sjezdování, a jak vlastně ke kolu obecně ? Drtil tě tatík ? Svazarm ? BMX?  Jakej je stručnej příběh Dejvida ?

Hmmm.. ke kolu, kdysi přes kamaráda Kubu, rok 96, XC závod v klipsnách na pražský Máchalce a 4.místo – tam se to odstartovalo, ale taky už tehdy mě to bavilo víc z kopce. Ale materiál tehdy víc než drahej byl spíš nedostupnej. Pod bičem tatíka začátky, pak nějaký týmy, Dukla místo vojny a racing mode ON.



3. 96 jsem ještě tahal bikového kačera.. Co tě vlastně přivedlo k závodění proč jsi se rozhodl poměřovat se s ostatníma ?

Hele, asi je to ve mně. Bylo, je, bude. Prostě se žvejknout. Dyť víš, že kdykoliv třeba i teď, když jsme na vyjižďce, tak si zašpurtuju na ceduli, v zatáčce chci bejt první a na rozhlednu na Kozákov prostě vyjedu před místníma mlaďasama první i kdybych měl chcípnout.



4. Jo, to je přesná definice Dejvida. To samé tě přivedlo do DH ?

V závodění na DH to bylo ze začátku to samý, prostě závodník v srdci. Pak ale ztráta času a projetí trati jen 4x za den mě začalo vadit. Chceš se taky bavit, že jo a né čekat v prostojích před startem, když se tedy bavíme o lokální úrovni.


5. JEs. Když se na to zpátky koukneš, je něco, co by jsi měnil ?

Kolem kol? Možná začít na BMX jako prcek, když ti je 5-6let  – to ti dá neskutečnou kontrolu nad kolem do budoucna, ať už pak jezdíš dráhu, nebo DH. Prostě to máš navždy.



6. Je to tak, kamaráde. Prostě nám ujel vlak, nebo spíš kolo.. Co tě na tom kole, protože ty jsi jeden z nejvšestrannějších lidí na bajku, stále i po těch letech tak baví ? Je to pro tebe stále F1 sportu ?

Dyť je to prostě boží. Vemeš klacky do ruky a máš neskutečnej potenciál možností. Seš volnej. A právě ta volnost a vnitřní otevřenost sedlat různý kola mě vždycky dávála strašněj rozptyl a díky tomu mě vlastně ani žádná z těch disciplín nikdy nepřestala bavit. Každá z nich má něco, co tě dokáže posouvat – osobně si myslím, že tohle by vůbec bylo na delší povídání (..že bych stvořil článek? HA? OK)

Takže ANO, díky rozmanitosti je pro mě kolo, jako takový, F1 sportu.



7. Co doplňkový sporty…myslíš že je normální skočit s lanem okolo ruky z mostu ? Je to ještě sport ? Nebo krize středního věku ?

Vole jasná krize! A závodník v srdci, takže si furt potřebuju dokazovat, jak sem hustej! Nicméně si to asi potřebujeme dokazovat nějak dlouhodobě. Pravda ale je, že letos jsem to lehce posunul, to jo.. Mám pocit, že jsem se zasek tak někde v 17ti, protože když kouknu na lidi kolem, třeba ze školy a tak, vidíš jak někdo dokáže ten život fakt promrhat (né promrdat – to by aspoň za něco stálo). Zážitky nula a jen pruda a přitom možností, co dělat, je neskutečně moc. Byl jsem vždycky pro každou blbost, co se zrodí v hlavě. Mě to prostě všechno baví a už možná nejde o sport, ale o vnitřní radost z pohybu. Neděláš to pro nikoho, jen pro sebe. A proto mě možná nevadí dělat spoustu z těch věcí sám.



8. Máme to prostě stejně. Si fotr vod rodiny. Co to přineslo a co to vzalo ? Buď hlubokej, brácho.

Kamaráde, však víš. Tady nejde jít do hloubky – dyť to čte Ali.. :) ale dobře.
Přineslo to pana Tobiáše.
Vzalo to svobodu.
Tak to prostě bez keců je.

9. Radši ty než já, hehe…a jak to vidíš dál. Bude malej drtit kolo ? Holky určitě…

Mladej je pohybově šikovnej, ale co bude chtít dělat, nechám na něm. Teď probíhá všeobecně tělesná  průprava, pak se uvidí. Jen nechci, aby seděl na zadku. Nicméně k Vánocům nechal Ježíšek pod stromem malýho elektrickýho „motokrosa“ ;)

10. To sem dycky chtěl, a víš co ? Nikdy nic. :) Co dnešek, proč už jsi závodění pověsil na hřebík ?

XC kvůli práci. Málo času a to víš, když jsi zvyklej jezdit TOP, tak se ti nechce uzavírat padesátku. A v DH je to jak jsem říkal, málo zábavy za spoustu utracenýho volnýho času.



11. Jasné…a je ještě něco, co by tě přilákalo do tohodle kolotoče zpět ?

Paradoxně, víš že možná jo? Mít v tejdnu víc času na kraviny, tak bych nějakej víkend klidně obětoval najíždění stop. Ale zatím se skovává až moc kdyby.

12. Co na kole je pro tebe ten top strávenej den – popiš mi ho. Tratě, profily, lidi…

To na mě nemůžeš tohle to. To se nedá narvat do jednoho dnu! Celý je to o pocitech, který z ježdění máš. A ten můj žánrovej rozptyl – to se nedá v jednom dni stihnout. Může to být s bandičkou v bikeparku, stejně tak jako sám na silnici v italskejch kopcích.

13. Kdy začne Makro dělat do kol ? (dejvid dělá šéfa Makra pro celou čechoasii, hehe)

Byznys plán nemůžu prozradit – dyť to tu velký bratr sleduje..

14. Myslíš velkýho bratra PH ? : )
Co stroj co teď máš – co je to a co bys chtěl ? Kolik toho doma máš, sběrateli ?

Tak to víš, PéHá nadělil FR laskominu  – ale asi to začnu nějak tunit, když nemám tu fyzičku. A aktuálně doma nějaký dvě BMXa, dvě silnice, RB IQ, RB Monster a tuna dílů ze kterejch bych asi taky ještě něco poskládal..

15. S kým jezdíš ? Co stará partička ?

Pořád někoho potkáváš, takže tu se svezeš tady, tu jinde, ale to víš, stará partička – zamačkávám slzu, třeba ty časy RB Campů – pyčo to mě chybí..



16. Jo tak to mě taky… Co plány na další rok ? Kam, na jak dlouho, s kým, jaký sporty, co je v malejch plánech a je nějakej velkej plán ?

Člověče asi bych chtěl začít víc točit, ale to víš – je to děsná práce a sehnat lidi, co ti odjedou zatáčku 3x stejně a maj čas a chuť, to je nelehkej úkol. A co se ježdění  týče, tak jedinej plán je mít víc času na ježdění. Obejct rakouský klasiky, Ružomberok (protože ten je prostě boží) a pak mám pár nápadů na videa, tak snad něco pototčím i selfmade.

17. Životní sen ?

Ten mám. Jinak bych si to už dávno hodil!

18. A plány na zimní přípravu ? Bude ? Bude gaučing, televize, koláčky a tučnutí aka PH styl ?

PH styl je mě bližší než zvedání železa! Dyť PH je náš vzor! Ale nějak se snažím hejbat – kliky, běhání a strečing.

19. Děsíš se, že se vrátím do ČR ?

Víc než zubatá, že ztratí kosu – já si tu honim ego na webu a ty mě to zas vemeš, viď? Hehe.. Nene, jen si pěkně zůstaň v Balíkově.


20. A tvoje filozofie na závěr. Moudro, zamávání., a poděkování, však to záš, kingu…

Žiju ve světě, kde nestačí jít. Musíš utíkat. A když už nemůžeš, tak musíš přidat.

Tak přidávám.



21. A koho mám vylosovat na příští rozhovor ? Je to na tobě, kamaráde, jen na tobě…

HA! Vylosuj sebe! ;)
22. Tak to abys mi kamaráde, poslal votázky….budu čekat, a díky za rozhovor !
PS: Protože vím, jak dlouho ti věci trvaj (Ali říkala) tak jsem v klidu – otázky 2020 nejdřív, hehe…

Ptal se : Martin Čárys
Odpovídal : David Anderle.

13 komentářů pod “Rozhovory 2014 – SpecialDave !”

  1. Čárys

    JEs BRO !!!

  2. Duchna

    Deamon to je. Co endurko Andy tam bys je musel sejmout na jednu hromadu.

  3. Kachna

    Vyborne! Sem zrovna vcera sedel u Skautika a koukame na naky video z roku 06-07 cca, a tam nakej blondak mladej sympos prohani bily norco, no cumel sem jak pero z gauce :D

  4. blue

    ddd-andy byl vždycky můj idol!

  5. Čárys

    Nejvíc bylo, když Andy zajel na 4X v Kaplici na 25kg Norcu fajnl : )

  6. coolo

    nejlepší rozhovor!..díky páni.)

  7. 200klada

    Na Enduro ho zveme každý rok. A už tu i jednou byl :). Mohl by to zopakovat a dát třeba i naši celou sérii. Při tom část staré bandy potkáš :).

  8. Kozel

    Co znamená PH styl?

  9. Andy

    Duchna: Když moje požadavky na fyzičku jsou vyšší než kde momentálně jsem a když už závodit, tak naplno..
    Kachna: joo to byli časy.. Norco team a video od kluků z KV
    blue: v tom případě spolu nemůžeme na vyjížďku – ztratil bys veškeré iluze.. :D
    200klada: práce.. ach ta práce.. :(
    Kozel: pravou kombinaci zná jen Péťa H. a my se jne snažíme přiblížit. Je to ale určitá kombinace TV, žrádla a zevlingu, která pak ale stejně zaručí, že tě kdykoliv zajede i s píchlim předkem..

  10. Čárys

    4 : Kozel : To se musíš zeptat PH : ) ale Andy to vystihl celkem pěkně. Jaká je ale přesná kombinace, zaručující neustálou skvělou formu i když na kole nesedíš, ví jen on, MISTR.

  11. Skautik

    Super, musim rict ze ten gapicek ve Vsenorech je asi taky muj pomalu prvni :D

  12. raf

    Andy: Nezapomenu, když jsme ještě s Kubou přijeli na kolech do školy a po škole v parku hopsali na nějakým “30cm odrazu” a ty jsi zatrikoval “hlavou otočit doprava”… naprostý úlet :-)

  13. Andy

    raf: jj – jak málo nám stačilo ke štěstí.. :D

Komentář: