Di do Prčic..

run

“Ahoj,po běhání jsem nemohl usnout, tak jsem si na mobilu napsal malou esej (v příloze). Asi se vám to na web obsahem nehodí, ale třeba teď už usnu. A kdyby jo, tak text můžu zkopírovat do normálního dokumentu. Ale to až na normálním počítači. Jinou adresu nemám, tak píšu na pracovní” – Tak tohle mě přistálo na mailu v sobotu v půl druhý ráno. Sakra mě baví, kdo nás všechno čte. (pozn. Andy).

Tady je to samý magor. Pořád se honíte na kole někde z kopce, terénem, po silnici, skáčete z mostu, do vody, lezete pod led, motokros, na lyžích rovně z kopce, nebo hlavou dolů ve Snow parku, viset za jednu ruku někde na skále… Na něco jsem zapomněl?

A proč vlastně tohle všechno? Co z toho vlastně máte? Super pocit. Aha. Adrenalin. Aha. Zážitky? Hezký fotky? Chcete bejt cool? Pořád se jen trumfujete v tom, co ten druhý už nedokáže a pak se každý cítíte jako King. Zkuste se někdy zastavit. Zamyslet se nad duchovní stránkou věci. Podívat se na to z jiného pohledu. Já vím. Nějaký debil, co neví o čem to je, tady plácá nesmysly. Ale zpět k věci. Co to trochu změnit? Doplnit? Zpomalit? Aspoň občas vypadnout z toho kolotoče adrenalinu a nebezpečí?

Co to pořád plácám? Tak jo. Tak Já to teda řeknu. Nebo spíš napíšu. Běh. Masovka? Pomalý? Nuda? Běhá každý debil? Bolí z toho nožičky? Běhání vás nebaví? Jojo. Bude spousta důvodů to nedělat.

Hele. Počkejte. Neděláte všechny ty vaše kraviny kvůli tomu, abyste něco zažili? Něco zvláštního, co není jen o tom okamžiku, co navždy zůstane tam někde uvnitř, na co když si vzpomenete, tak se ve vás rozleje takový příjemný pocit a začnete se nevědomky usmívat?

A jak to jde dohromady s tím nudným během? Zkusím vám to přiblížit na svém případě. Já začal běhat v květnu. Takže vlastně nejsem žádný pořádný běžec. Poradil jsem se s kolegou ironmanem jak začít a pak si to stejně dělal po svém (rozuměj špatně). Vzhledem k množství volného času na trénink to nevypadá, že bych překonal Zátopka, takže si to běhání dělám zajímavější jinak.

Závody? Maraton za 3 hodiny? Půl maraton za hodinu a půl? Nuda. To nedám. Teda zatím jsem nedal. Třeba jednou. Možná dvakrát. ;­) To ale není ono. Je to masovka a stejně tě akorát naštvou ty tmavé srnky, co vidíš na startu a pak na půlce cesty na otočku, když už peláší zpátky. Tak co na tom teda mám? Já si to dělám zvláštní, nezapomenutelné jinak. Svým způsobem. Třeba dnešní běh. Po 3 týdnech bez běhání jsem šel vyzkoušet, jestli už je koleno v pořádku, když mi doktor říkal, že si mám dát 6 týdnů pauzu. Tak krátký běh na 5 km by šel, ne? No. Když jsem na 14. kilometru šlápl do kaluže a nateklo mi do boty, tak jsem si řekl, že to už mám do půl maratonu 2/3 za sebou. Ale byl to boj bez jídla a pití.

Nebo když jsem si dal půl maraton po firemní večeři? V půl třetí ráno jsem měl hotovo. Žádné povzbuzování, žádné číslo, já, tma a čelovka. A pak ten pocit něčeho nezapomenutelného, hloupého, zbytečného.

Už to chápete? Takže. Když už jsem zdolal půl maraton, chtělo by to nějaký další challenge. Maraton? 42 km? S tím jděte do Prčic. Co? Prčice? Praha ­ Prčice? 17.5.? Těch 70 a něco kilometrů? To by šlo. Pochod, žádné číslo, žádný čip. Jen spousta asfaltu, přírody a kilometrů.

Celé to neuběhnu, to ani nemám (letos) v plánu. Ale tu vzdálenost musím dát.Pořád nic? Pořád se nemá nikdo chuť přidat? Obout si boty a vyrazit do tmy? Teď je to mnohem větší zábava. Sníh, led. Občas louže, co není ve tmě vidět. Ale když s čelovkou by to byla nuda. Tak jo. To už by stačilo. Pokud se dostanu do těch Prčic, tak z toho něco sepíšu.

A pokud ne, tak Andy sepíše nekrolog.

6 komentářů pod “Di do Prčic..”

  1. Motherfucker

    Prčice jsou super. Na začátku, pak už je to horší. A nakonci, kdy už téměř nemůžeš chodit, zjistíš, že cíl je na náměstí v Prčicích úplně na kopci a musíš se prodrat mezi hordou lidí, kteří přišli jen na čumendu a pivko. Říkáš si, že už nikdy víc. Když se ale zahojej strupy v tříslech, začneš zase přemýšlet…

  2. Stroy

    Po 8km běhu do práce dnes ráno 1.co udělám u compu s kafem v ruce je, že otevřu tenhle článek…hehe. Palec nahoru – super počtení….! Btw.modřina na rameni z minulýho týdne, protože běhat potmě v lese je vážně sranda.:o)) Běhu zdar!

  3. kojc

    Minulej rok jsme si dali na Svahyláku závodních 69km půl běh půl chůze. Start 22h, terén, azimuty, čelovka, listopad a dvanáct ukrytých kontrolních bodů. A jak pak chutná v cíli pivánko…..

  4. Cosmo

    Emil Zátopek jednou prohlásil, že kdo si chce užít, ať si zaběhne 100 metrů. Kdo ale chce něco zažít, ať si zaběhne maraton!!! Naprosto souhlasím. Běh je úžasný!

  5. D.V. fon Norco

    Vim o cem pise. Minulou zimu na silvestra auto v servisu, ale ja se rozhodl ze si stejne pujdu zalyzovat. Pohorky na nohy, praskace do baglu, lyze na batoh a hura vlakem na sjezdovky. Kdyz vecer skoncilo lyzovani, prisel trochu sok, protoze vlaky proste na silvestra nejezdi. Rozhodnuti bylo rychle: Tech 42 km zpatky musim preci ujit jako nic. Hodil sem to na zada a vyrazil. No uplne zadarmo to nebylo: tma, zima, piti mi zamrzlo po 8km, casu na premysleni o tom ze to byl blbej napad a jestli si nezavolat odvoz spousty, po 30 km uz nohy celkem vzdorovali. Pointa? Kdyz me 5 km pred cilem zastavilo auto jestli nechci hodit domu bez rozmejsleni sem odpovedel: Diky ale to uz v pohode dojdu :)

  6. Čárys

    co dodat ? Mohl bych hodně…
    Ale už jsem dodal a moc : příběh o běhu životem : http://720.cz/?p=15383
    A nebo maraton v noci s holubem v zádech : http://720.cz/?p=17034

    každopádně stejně něco dodám.

    D.Í.K.Y.
    Velice.

    Martin

Komentář: