Tomaass: Stav bikeparků u nás

10376443_10202224683243788_990154122_o

Tak je tu zase čtvrtek a já přemýšlím o čem bych vám napsal. Napadlo mě, že podám hlášení, jak je to u nás s bikeparkama v okolí. Omezil jsem se na ty tři svý nejbližší, který tak nějak pravidelně navštěvuju a to Ještěd, Rokytnice, Špindl.


 

Ještěd

Ještědem každoročně začíná moje bikeparkový ježdění. Mám ho 20 minut od baráku a mám to tu moc rád. Letos tomu nebylo jinak a první jízda na laně zase padla tady. A byl jsem tam třeba i včera, protože to ve středu jezdí o prázdninách pro dělnickej lid až do 20:05.

Po příjezdu na parking Tě paní zkásne o 100 kč, což většinou nebývá u lanovek zvykem. Když jsi rychlej, nesundáváš  kolo z nosiče a zaparkuješ na druhej konec parkoviště, jde to v pohodě stihnout. Z parkovnýho jde teda odečíst 80 kč jako sleva na jízdenku, pokud si ale kupuješ jízdy jako já a přijdeš tam se třema papírkama za 240 kč, neuspěješ, jde odečíst jen jeden. Cenovka celodenky je 450 Kč, ale o dost zajímavější jsou jízdy, kdy si můžeš koupit 20 jízd za 950 Kč nebo 10 za 580 Kč, což je třeba pro mě zajímavější.

Lanovka jezdí klasicky každou celou a v půl. Přes prázdniny je provoz od 9 do 17 každej den a ve středu prodlouženo až do osmi.

Co se týče tratí, tak se skoro nic nezměnilo. Na výběr je tu nepovedená freeridová na turistický. Pár výbornejch, ač zřejmě neoficiálních tratí v lese v čele se skočkovanou.  Touto dobou už slušně rozbitá špageta, která se dá přiostřit ještě rozbitějším tobogánem na závěr. No a nově přibyla pohárovka, která měla premiéru o endurosérii. Tahle trať se odpojuje od špagety v polovině kopce a vede lesem souběžně s ní. Nabízí pár celkem zábavnejch úseků, ale zatím chce trochu doladit, snad se to na českej pohár, kterej se tu pojede za měsíc, podaří.

Co dodat k Ještědu na závěr. Je to moje srdcovka,  ten kopec mám rád, zažil jsem jeho zlatou éru a teď už pár let čeká na někoho, kdo by se o něj staral. Roste tu ale crew mladejch kluků, který se toho podle mě chopěj a zase tu bude dobře. I z Prahy to je po dálnici celkem kousek a ty středy jsou tu fajn, tak doražte a kupte 20 jízd, to vám na pár střed vydrží..

Rokytnice

Rokytnice je další z míst, kam se hrozně rád vracím. Velkej parkáč u lanovky je v létě zadarmo. A celodenka tu vyjde 430 kč, o malinko zajímavější je ale 4 hodinovka za 250 Kč, na kterou sem jezdím já. Do Rokytky dorazím okolo 12, kdy má lanovka pauzu, dám si oběd u Míly na Kamínku a v jednu už sedám na lano.



U zrodu tohohle bikeparku stál před pár lety Marošák, kterej navrhnul kudy by trať mohla vést, potom o něj pečoval Týda a ta dráha byla prostě super, fakt jsem to tu měl hrozně moc rád. Bohužel za tu dobu co bikepark stojí vede trať pořád víceméně stejně, některý úseky jsou už dost rozbitý a pokud jsi tu už párkrát byl a jel tu i nějakej ten závod, začíná to nudit. Na některejch místech se trať rozdvojuje a spojuje a tak se Ti třeba může stát, že si jedeš a zprava to do Tebe nakouří polák. No dávejte si tu fakt pozor.

Stav Rokytnice mě trochu mrzí, možná se budu opakovat, ale zas tu chybí nějaká parta, co by to za ubytko a celosézonku dávala aspoň přes léto dokupy. Vždyť to by pro mě byly v 17ti prázdniny snů.. Na druhou stranu je tu krásně, týpci na lanovce jsou fajn, je tu koupačka, dobrý pivo, jídlo a dá se posledním lanem nahoru vzít nahoru enduro kolo a prohlídnout si Krakonoše. Chybí jen ta dobrá trať.

Špindl

Do Špindlu jsem dřív z nějakýho neznámýho důvodu vůbec nejezdil. Zato letos už jsem tam párkrát byl. Třeba takovej Špindl opening stál fakt za to :-D. Každopádně zaparkuješ si tu zadarmo až úplne u lanovky. Celodenka stojí klasickejch 450 kč a nic moc jinýho na výběr nemáš. Kolo si musíš dát sám na lanovku a nahoře si ho zase sundat. Když jsi holka, chvíli na Tebe obsluha lanovky kouká a pak neochotně pomůže. Co se týče tratí, tak Špindl disponuje třema. Deep forest, sjezdová a freeride. Teda ještě je na mapě značená jedna, na kterou jsem se kdysi se ségrou nachytal, že ji jako dáme na rozježdění, protože je modrá. Vede celá po asfaltu a je i do kopce..

Ve Špindlu si dávám na začátek freeridovku, která je zábavná, má flow a baví každýho, ať už jezdí na kole jakkoliv dlouho. Tohle je základ bikeparku. Letos dosti lávkám přibyly sjezdy, takže se tu už sveze opravdu každej. Občas pak zkusím deep forest, ten se odpojuje po začátku freeridový a má super první úsek. Pak se ale dostane na cestu ze který zahejbáš občas do lesa a polovinu těhlech zajížděk stejně na první jízdu netrefíš a prostě mě nějak moc neba. Po obědě se pak chodím svézt na DH a ta je prostě super. Letos dostala pár novejch úseků v čerstvým lese a je to mega zábava. Už to není čistě bikeparková trať, ale pokud už umíš na kole aspoň zatáčet, tak Tě tohle bude bavit. Mě teda baví moc.

Co se týče Špindlu je to nejvíc udržovanej park v okolí, je už přímo v tom centru Krkonoš, takže když si vyšlápneš kousek od lanovky někam, jsi na krásnejch místech. Já tu hodně času trávím v zimě, protože odtud vyrážím na sněžnicích, takže to má pro mě ještě další rozměr. Jinak je nahoře nová hospoda a ta je teda taky moc fajn. Kašlete na tu dole u lanovky!

No tak to je vše, já letos a dost možná ani loni, nikde jinde nebyl. Doufám, že se už konečně svezu někde, kde bikepark znamená bikepark a není to jen označení pro lanovku s hákem na kolo a před pěti lety vymlíkovanou tratí. Ani už nevím, jak dlouho jsem nebyl na Špičáku, kterej mám tak rád, o rakouskejch parcích ani nemluvě a to že jsem na Monínci nebyl dál než na parkoviští, tu snad ani nemůžu přiznat..

tomaass 

P.S.: Středa Ještěd, víkend Zadov?

25 komentářů pod “Tomaass: Stav bikeparků u nás”

  1. Maara z Klaanova

    Bylo by super, kdybys timhle stylem zrecenzoval všechny bikeparky v ČR (prachů od Čáryse na to máš dost:D
    Dle mého názorů je jediná skutečná DH trať právě ta ve Špindlu. Z toho důvodu sem si doma nikdy nepořídil sjezdáka. Proto by mě dost zajímalo, jestli se třeba mejlim a máme doma ještě nákou jinou DH pecku.
    Špindl má dost velkej potenciál. Kdyby se dala znovu do provozu 4croska s pořádnejma poletama a na modrý se udělal trail s 20 lavicema, tak máme bikepark světovejch rozměrů a díky možnosti parkovat a kempovat přímo v areále i parádní destinace pro bikery z celý evropy. Je mi jasný že to neni prdel, do všeho kecaj ochranáři a prachů na to taky moc neni, ale mám takovej sen…. Třeba se jednou vyplní.)

  2. Pedro

    Na Ještědu je “pár výbornejch, ač zřejmě neoficiálních tratí v lese v čele se skočkovanou”? Můžeš to nějak přiblížit? Já mám letos sezónku, protože je to bikepark, kterej mám nejblíž, a znám tam jenom tu neofiko starou DH, který teď konec vykáceli…
    Co se Špindlu týče, byl sem tam minulej rok a ta freeridová mi přišla, že má extrémně nevyužitej potenciál, příliš rovnejch rozbitejch úseků, kde akorát jedeš kudlu a čekáš, kdy ti co rozstřelí ráfek. Přitom vzhledem k profilu a dýlce trati by tam mohla bejt A-line jako blázen.

  3. bimbo

    Jen pro upřesnění, řekl bych že pure DH je i na klínovci :)

  4. Čárys

    hm…tak to jsi ještě nebyl u nás, abys viděl, jak se to dá za 250 kč vymazlit : )

    A ad crew “co by to dělala za celosezonku” tak radši no comment.

    Spočítej si, kolik tam projedeš nafty, a straviš NEJEŽDĚNÍM ! a dojde ti, že je lepší zam koupit za par litru celosezonku a JEZDIT.

    Tome, ruku na srdce, ty bys to dělal ?
    akže je to začarovanej kruh, kterej doufám, že se tu nerzojede do 100x omílanejch kdyby a kdo by to měl dělat. Situace je taková jaké je, lepší nebude.

    hlavně že nás to kolo baví, a jedno kde.

    DÍKY ZA SUPER ČLÁNEK !
    PS : Příště až pojedeš na ještěd, dej echo, zaparkuješ u nás u baráku a máš to zadarmo.

  5. FK

    Ta naivni predstava ze nejakej mladas bude za permici travit leto s lopatou v ruce a makat na bikeparku. Budme realisti, ne komunisti….

  6. zeli jr

    super clanek a kdybys doplnil recenze o vsechny “bajkparky” bylo by jeste lepe ;-)

    ja bych jen dodal k Rokytnici, byl jsem tam letos zatim jednou. Tyda to dela sam a uz mu dochazi trpelivost za to nic co za to ma.. trat nebyla hotova, ubylo par skoku oproti lonsku, ale neco se zas dodelalo… Rokytnici mam proste rad a zatim tam budu jezdit… S cim me ale nastvali nejvic je jizdni rad. Staci abys prijel o 3 minuty pozdeji, vytvori se maly gap ve fronte a cca 20-30 rideru uz nahoru nepusti se slovy: “autobus taky jezdi na cas”. Duvod proc tenhle problem nastal byl v tom, ze se po obede nakupila fronta a vlekari si lanovku zpomalili, aby stihali sundavat kola, takze posledni jezdci ve fronte nemeli sanci dojet vcas pokud nekudlili ala Cepelak… byli jsme tedy nuceni dat si pauzu a pockat na dalsi “autobus”.. Tenhle pristup me tam fakt hodne zklamal a to ani nemluvim o tom, ze oproti lonsku zdrazili, sice o malo, ale i tak bych cekal nejakej progress a ne naopak..nj ja vim byla spatna zima, tak meli zamakat a prilakat vic lidi v lete a ne hudrovat…. letos fakt nejradsi jezdim na Moninec, díky Čárysi a další za tu řeholi tam, i když už jsem se tam párkrát hodně rozstřelil nedám na něj dopustit…

  7. Jr.

    Ani nevím, jestli souhlasím, nebo nesouhlasím.

    Špindl – bez debat nejlepší DH u nás (ještě k tomu mají dost našlápnuto asi kouty, ale tyvole ta dálka do Asie…), Freeride dobrý, může tam člověk bez problémů vzít někoho, kdo začíná, a zároveň docela baví i nás profesionály, takže kladné body
    Ještěd – marnost
    Rokytnice – pořád stejné, skoky pořád divný, ale když už to člověk najede načisto, tak to asi baví… a hlavně je to asi jedinej park, kterej zvládam jezdit v kuse a ještě mě to baví :D
    Monínec – #ZCENZUROVÁNO# … né, na možnosti kopce a stavitelů fakt dobrý, dostali z toho dost a baví to (ale přiznávam se, je to pro mě spíš na pokrytí těch dní, kdy ještě/už ostatní nejedou, nebo mam volné víkendové odpoledne a cesta na špičák by mě finančně zrujnovala)
    Špičák – tady není o čem… pokaždé když tam jsem, vidím na kopci Honzu Ofnera s lopatou a podle toho to také vypadá. Nikdy tam člověk nenarazí na nějaké rozpadlé skoky, zatáčky… celý to dává smysl a pořád roste. Už si jedou svojí bikeparkovou ligu :)

  8. Čárys

    Ano , za plat.

  9. Kubys

    Super, jinak recenze i ostatních bikeparků bysme asi všichni uvítali :) za mě vedou asi kouty, jsou relativně mladý a zatím to budujou, ale to co tam roste nemá obdoby, od minulýho roku přibylo spousty věcí. DH trať 2500m/500m převýšení, Stará Medvědice super zábavná, přitom tam v podstatě nic světobornýho nevede, jen klopky a skočky co na sebe navazujou a prostě to baví a ten kopec a jeho vlnění je využitý. Jinak monínec, sice to není takovej kopec, ale jeho potenciál je využitej na max, po tom co jste postavili ten drop a nahoře sou ty super klopky, tak za mě s tou cenou a dostupností z Prahy nemá konkurenci. Letos už jsem tam byl celkem asi 7 dní jezdit a furt baví, i pohár byl z mýho pohledu super, ale souhlasím s tím že by se měl jezdit asi jinde. Rokytnice a ještěd klasika, volnej den svezeš se čááu, na 2dny už nuda. Śpičák klasika. Kolu a lopatě zdar!

  10. tomaass

    Pedro: no to bude asi ono, jak jsou tam ty dva skoky v lese. každopádně jsem myslel, že 4 litry za celosezonku na ještědu nikdo nedá, čumim.

    Čárys & all: kdyby mi před pár lety někdo nabídnul pokoj na horách, jídlo, permici a nějaký drobný na pivo a duše, abych se za to staral o park, tak bych se na dva měsíce zbalil a prázdniny takhle rád dal. dokonce jsem o tom nedávno mluvil s jedním kámošem z Jilemnice, kterej právě dostudoval vlekaře ve Vrchlabí a neví co dělat. byl nadšenej. těžko říct jaký je zájem z druhé strany. možná jsem naivní, ale znám pár kluků, co to za podobných podmínek dělá v zimě a stará se o snowpark. nevím proč by to stejně nemělo jít i u bikeparku..

    P.S.: Pojď radši na kolo taky. Kde máte barák?

  11. Pedro

    Podle mě sme jediný, co tu celosezónku maj:) Je to pro mě jedinej bikepark, kde můžu stát pod lanem do hodiny od rozhodnutí, že pojedu, a na moje šudlání je to ideální trať, stále tam něco nemám naskákaný… Ale příští sezonu už radši pohrotim gravitku.

  12. Čárys

    4 : Tomaass : Ehm, pokud jde o ten v Liberci, tak je to ten nejbližší barák k lanovce : v zatáčce na silnici směrem nahoru na ještěd – bejvalá Hájovna a je tam i pujčovna SNB.

    Ja tam učím Freedive kurzy.

  13. APX

    tomaass: jo ale dneska je asi už jiná doba víš – já už těm klukům nabízim i peníze navíc a kdoví co ještě a stejně nikdo dělat nechodí. Tak až někoho takovýho potkáš, kdo to aspoň trochu umí a bude ochotnej to takhle dělat, tak ho za mnou klidně pošli a já mu to zařídim. Ale já už hledám nějakou dobu a ještě se mi to nepovedlo.

  14. Lubo

    to Jr. : jj, přesne tak
    kéž bz meli všeci jednoho takovího Hofíka v každém bikeparku…

  15. Jakub

    Dobrá iniciativa takhle sepsat názory na bikeparky! Já taky přidám svý zkušenosti:

    Špindl – jak už bylo zmíněno, obrovskej potenciál, ne zcela využitej (viz. freeridka), Deep Forest – začátek supr, pasáž v lese nic moc.. ještě třeba dodat, že vzhledem k tomu, že je celá sjezdovka teď rozkopaná, tak minimálně do poloviny srpna se různý pasáže freeridky objížděj po trávě, aspoň že třeba zábavný borůvčí zůstalo nedotčený. Ale vzhledem k nádherný přírodě a dobrýmu zázemí tam jezdim docela rád.

    Špičák – netřeba se rozepisovat, top bikepark v ČR, skvělý zázemí, prostě supr

    Ještěd – dle mýho názoru za ty prachy nic moc, špageta v dezolátnim stavu, škoda, že se tam o to prostě nikdo nestará, protože potenciál je tam taky velkej

    Monínec – neskutečný co se tam podařilo vytvořit, letošní změny posunuly trať zase o kus dál, moc mě to tam baví a ta cena permice je až neuvěřitelná!

    Taky by se nemělo zapomínat na Kocourov – jasně, pro DH střelce to asi neni, ale je obdivuhodný co se tam podařilo na kopci ještě menšim než Monínec vytvořit – dva skvělý zábavný traily, který bezproblémů sjede začátečník ale dá se tam taky slušně proletět, je tam supr atmosféra, holt to tam dělaj srdcaři!

  16. HansCV

    Jenom doplnim, DH ve Spindlu aka 1000 zatacek pod lanem mi jako TOP DH u nas fakt neprijde. Dle nejen meho nazoru je top dh trat v Peci pod Snezkou a v Koutech. Klinovec letos otevre konecne poradny lano na Jachymovsky strane a chteji zachovat a hlavne rozsirit letni provoz takze jestli to dobre dopadne mame se na co tesit :)

  17. Pedro

    Jinak ještě k tomu Ještědu – nevim, proč si všichni stěžujou, že to je rozbitý? Klopky sou až na občasnou díru v cajku a šutrů tak akorát, aby to nebyla nudná autodráha. Navíc poslední dva dny, co sem tam byl, tam byl vždycky nějakej děda s hráběma, co šel dolů po trati a odhraboval volný šutry.

  18. dave

    nejlepší park s nejlepši dh trati sou kouty ..kopec rakouskýho typu pruběžně udržovany ….špindl bejvavalo

  19. TOMTOM

    Jel sem toho letos už dost: Špindl, Rokytku, Ještěd, Peklák, Pec, Kouty, Špičák, Graz, Semmering…. a zatím u mě vede Špičák. Tam mě to baví ať jedu cokoli. Všechny tratě sou parádní, hravý, prostě pecka.
    Na co se tady zapomnělo a rozhodně to sem patří je PEC POD SNĚŽKOU! Sice jen 1 trať Na hnědým vrchu, ale je to spolu s Koutama a Strugglem na Špičáku nejlepší DH trať v čechách! Navíc je tam permice za 290 na den. Doporučuju se tam mrknout!

  20. Maara z Klaanova

    Z toho co tu tak čtu mi nejlíp vychází Špičák. Týpek je teda podle všeho regulerně placenej a podle toho to vypadá. Neni tedy na čase aby si provozovatele areálů vytáhli hlavu z prdele a taky najali aspon jednoho týpka co se o to bude starat 5 dní v tejdnu? Pochybuju že jim tam v zimě rolbaři jezděj za permici a oběd… Všecko to fňukání, že zima byla slabá, takže ted nemužem dát do letního provozu. Nevim jestli sem sám, ale zimy v posledních letech stojej dost na píču, co se sněhu týká. A to nejen v Čechách. Naopak biková scéna se rozrustá. Co takhle začít se soustředit víc na léto? Bikeři mužou jezdit za každýho počasí, nemusí se člověk strachovat jestli napadne nebo budem muset dělat umělej. Navíc je to pár cestiček o který se musim starat a né X hektarů sjezdovek. Ano, nepřijede tolik lidí a nedaj tolik peněz za permici. Ale kdyby se obětovalo pár peněz a najal se do každýho parku stavitel na plnej pracovní poměr, tak to bude vypadat všude jak na Špičáku. Když to jde tam, proč to nejde jinde? Prosím, vysvětlete mi to. V ideálním světě by se zaplatil bagr, na jaře se postavil skočkovej trail aspon s 20 lavicema a v pruběhu sezony tam pak muže týpek s občasnejma brigádníkama (třebas za tu permici a oběd) stavět další traili. Na Monínci se to udělalo první sezonu taky jen lopatama a jaká to byla dobrá trať.
    Ale už dost hejtování. Všem stavitelům velkej dík za takový odhodlání. Podmínky, který máte sou otřesný a přesto vás to neodrazuje budovat pro českou scénu. Velkej respekt.
    A areálům – už se fakt proberte. Létní bikovej provoz má velkej potenciál, tak co se nad tim trochu zamyslet?

  21. Martin

    Bohužel nežijeme v ideálním světě :) Ale souhlas…
    - Špindl – asi souhlas s využitým potenciál. DH super dřív, letos nevím, až příští víkend se tam dostanu, freeradovka zábavný občas… ale nevím proč nějak mi nepřirost k srdci, možná právě díky lanovkářům? nevím.
    - Rokytnice – srdcovka, ale poslední dobou stačí jednou za rok a díky. Jinak zázemí super, Kamínek naprostá pecka ubytko i jídlo, chlapíci na lanu super, Týda bez komentáře. Ale jak jsem psal.. tak na jeden den ježdění.
    - Ještěd – ano, začít tam sezonu jedním dnem ano, fajn… ale jinak mě to tam nebaví. Ale Enduro tam bylo bezvadný, to se musí nechat!

    ..čerstvá zkušenost s Kouty z poháru… Obrovský potenciál areálu podle mě, nejlepší sjezdová trať v ČR (můj názor), ostatní traily jsem nezkoušel, ale dle doslechu super a velké plány do budoucna. Lanovkáři v pohodě, vezmou kolo, nadají, sundají, poděkuješ a pohodička… rád se vrátím.

    Souhlas, že ve většíně bike parků chybí crew která by se o parky starala udržovala.. ukázkový příklad je Monínec, kterej z minimálního potenciálu těží maximum a je neuvěřitelně zábavnej, jezdivej a prostě super!

  22. petr

    Uprime napsat ze rokytnice nic moc a trochu nuda. A chvalit spindl? Kterej je nuda z boruvci je nuda na x mistech nedotazena trat atd…. Nevim nevim jestli rad jezdis po sjezdovce bez klopenek na sterkovce proc ne…. A stezovat si na rozmlacene trate? Kluci mate celopera ….. Kam to speje :-)

  23. petr

    A jestli nekdo rad dh tak klinovec a spicak……

  24. Carlos Nejdek

    No Klínovec, jak se to vezme, trat je zle zarostla travou, je na spouste mist dost vyhlazena, v podstate uz ji jezdim pouze nad Vancouver, nebot od nej dolu nic moc nemi, nastesti si kluci z Nemecka udelali ilegalni druhou pulku trati, ktera je fakt pekna, haldy korenu sutru, zatacek atd, takze pokud nekdo chce jet na klinovec doporucuju pred lanem nad Vancouverem uhnout do leva a po asi 15 metrech je zacatek ty nemecky. Carlos

  25. koZa

    Každý rok si jedu udělat mozoly od lopaty do 200 km vzdálenych Koutů a letos mne ani neodradilo to, že o týden později se tam jel mistrak. Aspoň jsem koukl na nove stopy a pojezdil se super lidma a trochu pozevlil. Před několika lety se domlouvala spolupráce i s ubytováním, ale bohužel se změnili lidé na určitých pozicích a nevyšlo to. Je mi 35 a baví me to furt. Jinak souhlas s Maaarou. Jen aby ty kurvy nezačali prodávat pneu za 1500,-;-)

Komentář: