Tomaass: Postoupil jsem do nový enduro galaxie

10872753_10204968172118121_8796429230881677638_o

Asi po sedmi letech jsem si koupil fungl nový kolo z krabice. Tak o čem jiným bych vám psal. Podělím se o svoje první dojmy, to je jasný.

Nejdřív bych se teda zastavil nad tím názvem enduro. Tenhle výraz mě baví. Jsou v tom prachy, je to teď všude a tak třeba u lidí(slovo “pražáků” jsem po korekci vyměnil za slovo “lidí”), pro který je důležitý všechno měřit, pojmenovávat a definovat je teď v oblibě se tomu termínu záměrně vyhejbat. Takže aby se vyhranili, zaměňují enduro třeba za “ježdění v lese” a další podobný. Mně enduro nevadí. Je to dynamickej pojem, kterej pro každýho znamená úplně něco jinýho, jako spousta dalších slov.

Co se týče mě a endura,  asi to u mě byl začátek pořádnýho ježdění na kole. Kolem roku 2004 jsem ukecal rodiče, že bych hrozně chtěl kolo s odpruženkou a kotoučema a věsměs jsem pak s Luďanem lítal na podobnejch místech, kde lítáme i teď. Pak nás jednu dobu začal víc bavit dirt, jednu dobu sjezd, ale vždycky tu byly tyhle kopce v Českým ráji, kde jsme sbírali skills na další odvětví, co kolo nabízelo.

Enduro pro mě teda znamená naprostej základ všeho, co mě na kole baví i když ten pojem pro vás může znamenat něco úplně jinýho a čím jsem byl starší, tak to pro mě nabralo ještě víc dimenzí, než jenom ty zážitky z jízdy dolů.

Bylo to někdy v roce 2011, kdy mi volá eMTý,  jestli bych nechtěl jet něco nafotit s Dirtbikerem na Singltrek. Nenechal jsem se dlouho přemlouvat a tady jsem se poprvé svezl na kole, který bylo navržený pro to, co mě teda asi na tom kole baví nejvíc. Spaceman nám půjčil AGang Cult s teleskopem, zamykací vidlí, no prostě pro mě jako majitele sjezďáku a dirťáku kompletní úlet.

V roce 2012 se přesně tenhle zajetej model Culta stal součástí mý garáže a já jsem brzo zjistil, že ostatní kola dost zanedbávám. Byl jsem na něm pořád. A jezdil jsem na něm až do letoška. Nikdy jsem si ani pořádně nezkusil nic jinýho, protože jsem věděl, že bych si to pak musel koupit. Pár dílů časem odešlo, ale rám, vidle, přehazka, přední kolo, kokpit a spousta dalších věcí dalo pět let ježdění. A to se někdy stávalo, že jsem na něm byl i pět dní v tejdnu a stihnul jsem s ním i nejeden závod, kde Cult nakopal prdel spoustě karbonovejch speciálů.

Nic ale není na věky, takže když jsme tuhle rovnali tu pětiletou přehazku a zůstala Luďanovi v ruce i s patkou, říkám si, že už by to asi chtělo novej stroj. I moje kamarády už štvalo, že to všude píská a křupe, když jedu do kopce.

No moc těžký jsem to něměl, kol, vidlic, rámů a všeho dalšího jsem zničil za těch jedenáct let polozávodního ježdění mraky a nic nevydrželo jako tenhle výběr  z dílny Járy Spěšnýho. Takže i když se AGang změnil na Author AG Lab, bral jsem hned.

Milionář ještě nejsem, takže volba padla na levnější výbavu modelu Author Patriot EVO.  Přišlo to obratem v krabici, kterou jsem se rozhodl otevřít, až po státnicích, tak jsem ji šoupnul do sklepa a víc se nestaral.

V pátek jsem dorazil domů, vyndal to všechno z krabice, smontoval a za 30 min už jsem to držel směrem traily za klukama. Čínani to teda fakt uměj i přehazka seřízená, brzdy odvzdušněný, jen jsem teda musel nafouknout kola.

No a na kole jsem byl od pátka do neděle a dal jsem mu teda co proto.

Co šlo dolů hned první den byly plastový pedály. Nevím, jestli kola choděj v krabicích s nebo bez pedálů, já jich doma mám mraky, ale i tak jsem nasadil ty z krabice, protože pěkně ladily barevně. Nečekaně to drželo dobře, ale víc jsem to pokoušet nechtěl.

Na zbytek věcí už jsem ale čuměl jak na zázrak.

650B
Jede to jako kráva! Mám tam Ardenty 2.25 v kevlaru a když zamkneš vidli a tlumič, je to úlet. A i na tědlech XC pláštích to teda velice dobře drží i z kopce. Půjdou dolů, to je jasný, nechám si je třeba na singltrek nebo nějaký delší výlety. Myslím, že zkusím dopředu HighRollera v 2,3 a 3C a dozadu silnějšího Ardenta. Na Cultu jsem vozil HansDampfy, tak možná taky dostanou šanci. Pár sad za rok vojedu..

1×11
Tohle jsem nepochopil a myslel jsem, že to dám pryč hned. Protože je to hrozně drahý. A třeba řetězovou sadu jsem zvyklej měnit často, protože prostě jezdíme za každýho počasí a protože to prostě rveme do kopce a tak to odchází. Spousta lidí mi říkala, že výhoda je v tom odstupňování. Což jsem nechápal. Teď můžu taky říct, výhoda je v tom odstupňování! Protože si jedeš a cvakáš to tam jak chceš a nohama točíš pořád stejně a je to odstupňovaný tak, že víceméně frekvenci neměníš. Měl jsem HammerSchmidt, s kterým jsem se hodně sžil, musím se s tím naučit jezdit, ale myslím, že mě to baví. Nejlehčí převod mám 32×42 a ocenil bych lehčí, ale spíš to chce prostě víc dávat.. Jsem sám zvědavej, co to vydrží, pevně věřím, že aspoň rok a pak ty ceny půjdou dolů :-D

RST Rogue Air
Bylo o víkendu 5 stupňů, tak snad proto šla tak ztuha. Bude chtít dát nějakej lehkej servis a olej a po náloži na jaře v Itálii bude snad dobrá. Mrzí mě teda dost, že nemá měnitelnej zdvih, což jsem předtím měl a do kopce dost používal. Ale teď už se to moc nenosí ani na dražších modelech.

TEKTRO Orion 
Šanci dostaly, možná by jim pomohly jiný destičky, ale jsem prostě věrnej na všech kolech Shimanu. Mám tu nějaký XT, ty tam budou slušet víc.

Dál si asi vyměním řidítka, protože se mi nelíběj a až je hodím na váhu, bude to asi pádnej argument a gripy, nevím čím to je, dost věcí můžu mít celkem v punku, ale pláště, gripy a brzdy, to musí fungovat.

Zbytek mi přijde ok, buď nejsem tak náročnej uživatel a nebo bylo vybráno dobře, to ukáže čas.

Celkově to kolo je pro mě hroznej úlet, možná že jako každý jiný nový kolo v týhle kategorii co bych si pořídil. Začal jsem rozumět tomu, proč lidi vozí na enduro integrálky a taky si ji na některý traily začnu brát. Jede to prostě jako sjezďák a je to mnohem lehčí a zábavnější. Na některejch trailech jsem si začínal připadat, jak v počítačový hře.

Jsem rád, že jsem se nikdy nesvezl na žádným Ibisu a dalších podobnejch kolech, co tu mají všichni okolo mě. Díky tomu, můžu zažívat tyhle zamilování do novejch hraček. Vlastně ani nevím, co jsem chtěl tímhle článkem říct, napsal jsem to na jeden dech, akorát mě teda přerušilo pár piv a náhle načlá flaška vína, kterou si s Maverickem právě dáváme.

Děkuju všem, co to posouvaj dál a Authoru a Járovi a tak. Těším se na další proježděnej den.

tomaass 

12 komentářů pod “Tomaass: Postoupil jsem do nový enduro galaxie”

  1. File

    Pořídil jsem taky ale team verzi. Na tyhle sem se bál brzd vidle a Sedlovky. Ne že bych byl bohatej ale splnil si spíš sen a je to můj jediněj bajk. Me to prislo teda neseřízeny. Sedlovka neodvdzusnena a musel jsem krátit lanka. Asi dám širší rodla a pedály šli pryč hned. Jezdí to jak drak. Obutí jsem nechal. 1×11 je super. Snad nebude třeba měnit brzo kazetu. Nejlehčí převod zatím co jsem jel stačí a to co sem nevyhamntal předtím jsem nečekal že bych měl teď vyslapat. At to jezdí.

  2. Čárys

    paRÁDNÍ RECENZE, teda pro mě parádní.

    Ono je to takové, přesně jak píšeš. Na něčem to prostě baví, a je jedno, že v časopisech píšou o rámu/vidli/brzdach/geošce něco jiného.

    Každej máme jinej styl, 1000 lidí 1000 chutí nastavení, takže prostě mě sedí to a jinde zase ono. Mám to samé, akorát s RB. Nechci se svezt na jinejch kolech, chci RB. NEzajímá mě co dělají jiní.

    V tomhle ti rozumím.

    A ted se jen naskytuje otázka : SPOLEČNÁ VYJÍŽDKA – KDY ?

    Jsem tu ted v totálním tréningu : denně 1h gymnastika, 1h joga, 1h běh, 1h bazén, 2h kolo, 2h stěna.
    Vše okolo Liberce/jablonce.

    Takže hážu svou Haven rukavicí, a ptám se: po – čtvrtek : KDY ?
    :)

    dÍKY ZA ČLÁNEK !
    MA

  3. Duchna

    Tomu pobláznění novým kolem rozumím, jsem na tom stejně, jen ta banda mých spolubikerů je v zimním spánku, takže straším zamilovaný páry, důchodce, bežce a bezdomáče na Vidouli svým supr mega osvětlením. Ale z ohlasů mýho Gangu to prý prvního března konečně začíná.

    O Agangu bych asi moc nemluvil, má to plno věcí co se mi nelíbí a prapodivnej komponentovej mix + cenovku (na základní úroveň), ale co je to věc výrobce a uživatele. Sto lidí, sto chutí!

    Pokud by to šlo tak bych tu rukavičku taky zvednul, jen s ohledem k nám pracujícím bych hlasoval za víkend :D

    Dojedu kamkoliv.

    Díky za podobný dojmy z týhle prapodivný zimy (600km kua to jsem nikdy na konci února neměl….hůůůů)

  4. LosTomanos

    Duchna: 600km? Ty na tom kole snad i spíš…stebou letos nikam ne je du!

  5. Čárys

    4: Duchna : Já ale nemohu o víkendech, pracuji většinou – takže víkendy mám plné akcí :(

    Pondělí – čtvrtek, nebo i pátek, cokoliv.

  6. Hoonny

    Tome super! A asi první článek kdes nikoho nenasral koukám :)

    Turnováci s Čárysem na Malý a Velký Kozzy ve středu odpoledne s vývozem?
    To by šlo ;)

  7. Čárys

    To je možnost ? To se mi líbí !
    Ted mi volali z jednoho projektu, budu muset na chvíli odskočit na JIH, a na severu budu až v pátek 6…takže pak v tom týdnu potom !
    Moc díkys, chci vás všechny vojet ! : )

    Teda jako s vama pojezdit : )

  8. h.mad

    Ahoj, existuje někde bližší info o tom RSTéčku ? 34mm nohy a 2kg váhy vypadaj zajímavě, ale popravdě na kolo za 70t mi moc nepasuje…

  9. F

    Koupit si v dnesni dobe Authora s RST za 70 tisic, to tleskam :)) To uz se opravdu da nazvat jen patriotismem….

    https://www.canyon.com/cs/mountainbikes/bike.html?b=3610 nebo http://www.yt-industries.com/en/products/bikes/enduro/9/capra-al-1?c=92 vypada kolo za 70 tisic

  10. tomaass

    File: na sedlovku jsem nějakej zapomněl, ještě chvíli ji zkusím, ale moc mi nevyhovuje, takže repásnu asi svoji starou dobrou KS a půjde tam

    Čárys: já se po operaci a třech měsících sezení u kompu kvůli škole snažím vrátit zpátky, takže můj trénink je hodně špatnej, protože jsem rozteklej a tlustej momentálně. každopádně pondělí – čtvrtek teď chci být v praze v práci, takže to nedávám.. ale pátek, pátek to je jiná, to bych občas mohl

    Duchna: mám světlo a stavím si pevňáka na ježdění v Praze po práci

    h.mad: nevím nic, obecně se o věcech na kolo dozvím nejvíc, když jedu s klukama na kolo a ty to mají všechno najetý, už dávno to moc nesleduju. každopádně třeba kubajs šosvol z hejnic si staví stejný kolo lehce custom a nechal si upravit patrony od třešňáka, takže bude vědět hodně

    F: jsem dost nemoderní v tom, že pořád mám rád kamenný prodejny a radu od lidí, co tomu rozumí, takže to podporuju a obecně přes internet moc věcí nenakupuju.

    patriot sem a rád ocením práci lidí, kteří něco dělaj dobře. obecně se mi líbí, co tu Spaceman za ty roky s AGangem a Authorem dokázal. když jsem vybíral, co bych chtěl za kolo moji jasní favorité byly RB, Author nebo FRanta. co se týče RST, jak píšu, přijde mi to dost dobrý, ještě si musím názor udělat, podle mě ta nálepka na vidlici zas nemá takovej vliv na její funkci ;-)

    každopádně nebráním se jakýmukoliv poměření, jestli jede YT nebo Canyon víc, potkejme se na trailu, už Cult zprášil dost kol a tohle jede ještě víc!

  11. Duchna

    tomaass: No problémo, jezdím v noci 2-3 dny v týdnu, někteří pejskaři a bezdomáči mě už zdravěj :D

  12. h.mad

    Tomaass: Já zůstávám věrnej Frantovi :-), podobný kolo (taky 27,5″), ale se skoro třetinovou cenovkou a RST by mohla bejt zajímavá náhrada za Epicona když bude stát zaprd…

Komentář: