Výstup na Poledník (1315m.n.m)

FormatFactory1

Vydal jsem se společně s kamarádem Tomášem na 1315m.n.m. vysokou horu s rozhlednou zvanou Poledník. Cíl cesty je jasný. Přespat na vrcholu a vidět východ slunce nad Šumavou.
Pozn. Andy:
Že pohoda?

Ale jen do chvíle, než tohle všechno máš dát jako vozíčkář…

Odjezd z Plzně v ranních hodinách a směr Šumava. Po příjezdu sedíme na parkovišti a sledujeme nevlídné počasí , které tady již pár dní vládne. Ale podle předpovědi by se mělo vyjasnit.Sedíme v autě a netrpělivě čekáme až přejde déšť a udělá se lépe.

Předpověď se vydařila a slunko už je venku. Balíme věci a vyrážíme na 8km cestu směr Poledník (stále do kopce). Z parkoviště jedeme po rovině cca 200 m pak lehce z kopce a to bylo naposledy kdy jsme viděli rovinu. Od této chvíle už pouze UPHILL. Z počátku jen do lehkého , ale táhlého kopce. Za každou zatáčkou se však náklon zvyšuje.Jedeme pomalu , ale jistě. Až se dostáváme do 3/4 kopce kde je místo se sklonem dobrých 12%. Přes toto místo , které není nejvhodnější pro jízdu na vozíku ( jak bylo řečeno ve filmu Demolition man 1.8.7. vražda smrt zabití) se dostáváme za pomoci dobrých lidí. Jimž i touhle cestou moc děkujeme.. Díky choďáci :)

Poslední čtvrtinu kopce již dáváme s vypětím všech zbylých sil. Ale ta odměna.Jsme na vrcholu!! Koukám na Tomáše a vidím , že na obličeji se mu objevuje stejně jako mě úsměv ve tvaru rohlíku. To jest od ucha k uchu.

Zakládáme tábor hned vedle rozhledny u krbu. Zde je jediné místo kde lze legálně rozdělat oheň v národním parku. Dáváme jídlo , kafíčko a jdeme vybrat místo kde bychom nejlépe viděli náš východ slunce a současně se kocháme pohledy na Šumavu.

Tak trochu smutné místo. Kolem nás jen torza stromů. Ležící stromy mají na svědomí vichřice a stojící kostry stromů zase brouk (kůrovec).Čím větší tma je , tím strašidelněji to tady vypadá.

Rozděláváme oheň neboť tma začíná být opravdu temná. Široko daleko žádné světlo , takže si dovedete představit jak vypadají hvězdy.Opravdu neskutečně!!!!

Jdeme na kutě.

Budík 4:30 !!

Přemístění na místo , které jsme si předchozího dne našli. Očekáváme už jen kdy na nás ten rudý pupen vykoukne a pokusí se nás zahřát. Teploměr ukazuje pouhých 6 stupňů celsia.

Je to tady!!!!Mazec!!!! Kdo viděl východ slunce na horách je mu to jasné.Opět máme na tvářích ten super rohlík. Ještě chvíli sledujeme slunce jak stoupá nad horizont a rozjímáme.

Ze západu však přichází MORDOR ( země ve fiktivním světě spisovatele J.R.R. Tolkiena). Černá obloha a vidina deště nás žene na cestu zpět do údolí. Takže nás čeká plno km pro změnu z kopce dolů. Super výlet. Co dodat?? Pro choďáky lehčí trek , ale pro vozíčkáře takový menší Mount Everest.

Sjezd na vozíku dolů byla obrovská bomba. To ale až příště. Připravuji video , takže pohyblivé obrázky budou v příštím příspěvku..

M.K.

 

4 komentářů pod “Výstup na Poledník (1315m.n.m)”

  1. Martin Čárys

    Tak jako, ANO.
    Drž to bejbe, v plném rytmu !

    At se daří…
    A 11.září jsme na otočku v CR ! na jeden den bude grill party. Zván jsi kontunuélně, do konce života : )

    1*

  2. Viktor M.

    Machři! Pánové skvělý výkon a ještě lepší zážitek. Díky!

  3. nansi

    respekta!
    tesim se na video, to bude stat urcite za to!

  4. Andy

    Tohle je prostě ono. :)
    Pánové klobouk dolu!

    Půlka Vašeho odhodlání a síly by dokázala zvednout masy.

    R.E.S.P.E.C.T!

Komentář: