Bike park patrol

image

O tom, jak bejt placenej za jezdeni na kole,

O tom, kdyz je prace spise konickem,
O dalsim splnenem snu, bez hacku a carek, uvnitr…

Takze v zime makam pro Ski patrol, o cemz jsem vam psal jiz drive. V lete funguje podobnej koncept pro bikepark a pesi navstevniky. I kdyz jsme nejvetsi bikepark na svete, stale nas je na smene jen neco kolem 10 az 15, plus 2 az 3 nebikeri, co maj na starosti pesi turisty. A i kdyz podminkou pro prijeti k letni Patrol jest bejt Pro Ski Patrol, stale je o tuhle praci velka tlacenka. Ono se neni moc co divit. Oproti zime, kdy krom prvni pomoci delame jeste avalanche control, udrzujem znaceni mnohem vetsiho terenu a celkove delame vic veci, v lete je to jen prvni pomoc a znaceni trailu.

Po vcelku uspesne zime, kdy jsem si jako zelenac nevedl uplne zle, jsem mohl zazadat o uvolnenou pozici na leto. Nakonec praci dostala sluzebne starsi holcina.
Vedel jsem ale, ze nic jinyho delat nechci. Nebot jak rikava Carys “V praci prodavame kousky svyho zivota” takze kdyz uz nekde travit cas, tak at to stoji za to. Zaroven ja rikam “Kdyz nejde o zivot, jde o hovno”. A v tyhle “praci” se zasahuje, az kdyz uz o ten zivot/zdravi jde. Zustal jsem proto motivovan a nevzdaval se. Nakonec me berou alespon na castecnej uvazek. Do toho davam par smen na ledovci, kde se jeste v cervenci lyzuje. Pak par smen jakozto Alpine Patrol, kde hlidame turisty, aby si neodreli koleno atd. Davam i par sicht v parku, ale hlavni zlom nastava zacatkem srpna, kdy se otvira na leto dalsi lanovka a cela nova zona. Tudiz je treba nabrat 3 novy tvare a mezi nima jsem i ja. I kdyz sem vloni slouzil jako dobrovolnik a zacatkem tyhle sezony jako part time, stale je to velka zmena stat se Pro na plnej uvazek. Fasuju vecicky od Patrol sponzoru Dakine, IXS. Smith Optics me bere do industry professional tymu. A hlavne dostavam skoleni a zelenou pro rizeni trucku a side by side. Side by side je nejlepsi nastroj na leto. V podstate dvoumistny golfovy vozitko s korbou na podvozku ctyrkolky. Nizka hmotnost a velkej vykon z toho dela hracku bez limitu. Vyjede to vsecko, da se tim naskakat cela A line a navic to pobere i paterni desku s nechodicim pacientem. Taky se tim skvele zkouma okoli, kam se clovek s autem nedostane.

Ale vestinu casu travime na kole. Drtiva vetsina z nas pouziva sjezdaky. I kdyz mame sponzora na kola, ja si z Cech privezl Author Ninja DH Team. Narozdil od kolegu se v kole nemusim neustale vrtat a spravovat. Ninja drzi celou sezonu, coz je po kazdodennim jezdeni v rozbitym bikeparku s podivem. Jedina udrzba jest mazani retezu, meneni desticek a plastu. Skvele se na ni pracuje a je na ni spoleh. Vzdy doveze kam ma, nalitat vsecky skoky neni problem a jeste mam originalni kolo, ktery dobre vypada. Kazdej den se lidi zvedave ptaj, co je to za pekny kolo :D Nejvic vsak zabili mali kluci jedouci na lanovce. Sbiram takhle typka na trati pod lanem kdyz najednou slysim ze shora “Hej patrol, co to mas za kolo? To nezname”.

Jak vypada takovej normalni den v praci: rano sraz pod kopcem. Zaciname hodinu a pul pred otvirackou. Nahoru jedem bud autama, ktery pak pouzivame na prevoz chodicich pacientu, nebo berem lanovku. Na hlavni zakladne probiha ranni porada. Pak jdem na kontrolu trailu. Mame seznam. Ke kazdymu trailu ci kombinaci nekolika po sobe jdoucich napisem svoje jmeno a jdem ho projet. Zde koukame, jestli nejsou sutry na dopadech, oplutky jestli stojej a jestli nehrozi naky jiny nebezpeci. Kdyz je vsecko jak ma, cekame vicemene jen na telefonaty od zranenejch. Celej park je rozdelen do nekolika zon a na vrchu kazdy lanovky mame zakladnu s vybavenim. Zde musi bejt pokazdy minimalne 2 patrolaci. Ale je uz na nas jak se prostridame. I kdyz mame sefa, celej tym se ridi sam, takze vsichni si za ten den zajezdej az dost. Jak rika muj kolega, jsi Bike Patrol, takze vem kolo a jed patrolovat :D

Zraneni bejva tak 10 denne, pokud je hlavni sezona. Ale obcas muze bejt i 20, hlavne pres Crankworx nebo jiny akce. Zdejsi Safety department se snazi co to jde udelat park co nejbezpecnejsi. Peclive sleduje mista castych nehod a pripadne dane misto necha prestavet. Taky se dava pozor na tzv Fall zones, neboli cisteni mist okolo trati. Celkove zraneni oproti lonsku ubylo a i zavaznost se zmirnila. Vrtulnik letos jeste letet nemusel. Ale to neznamena, ze je nouze o krev. Oproti zime ji mame vic nez dost, taky otevreny zlomeniny vidame casto. Zaroven nemame v lete k dispozici doktory, takze to bejva obcas zajimavy. Ale vetsina lidi tuhle praci dela jiz dlouho a zkusenosti maj dost . Sanitka nema problem vyjet po lesni ceste skoro az nahoru, k ni se pacient doveze na side by side, takze se to da.

Za odmenu bejvaj nocni sichty, kdyz si firmy pronajimaj zdejsi zradelnu na vrcholu hory pro svoje vecirky. Zde jsme jen kdyby nahodou, nebo pokud by byla treba evakuace lanovky. V praxi bud chodime mezi lidma a uzirame z rautu, nebo chillujem v boude, kde bejva o zabavu postarano.
Vzdycky jsem chtel bejt profik na kole, jezdit kazdej den a nemuset chodit do prace. Bohuzel sem nemel vysledky ani odvahu delat veci, co profici dnes delaj. Ale tady jsem zjistil, ze muzu v praci jezdit na kole jak se mi zlibi, rozhodovat se, co ten den budu delat, a do toho pomahat, kdyz je treba, a jeste se u toho naucit mraky veci a uzit velkou srandu.

Ja se kazdy rano do prace tesim. A co vy? Jste spokojeny, nebo se nechate vyhecovat a neco zmenite? Vsecko jde kdyz se chce. Zijem jen chvilku, tak at to stoji za to!
Maara z Klaanova

16 komentářů pod “Bike park patrol”

  1. Marty

    TOP…prostě TOP!

  2. deutsch

    Pěknej článek i práce.Uvítal bych i nějaký fotky ze zásahu,takhle to vypadá jako dovolená i když není :)

  3. T.H.O.mas

    super motivační článek :-)

  4. Michal

    ty voe to je mazec popravdě závidím Mááááro ..udělal sis to prostě pěkný!!

  5. Duchna

    Moc pěkný a taky poprosím o fotos ze zásahu.

  6. Fanda

    tahle práce je sen! moc ti to přeju a zároveň závidim, fakt prda!

  7. dusan

    K sobe na fb jsem dal fotku ze zasahu, kdy jsme s Maarou zachranovali zivot jednomu Australanovi, co nam pri nataceni proletel kolem kamery do rosti a pichnul si klacek do hrudi. patrolak tam byl do dvou minut, heli asi do desiti. borec mel stesti, pich si to prej 10 mm od plice, jinak by se mu vyfoukla a mohl mit game over. A musim rict, ze Maara se presne na tuhle praci hodi – perfektne uklidnil typka, i kdyz videl, jak se mu z hrudniku vali cerna krev proudem… zaridil s klidem vse okolo, respekt kamo. https://www.facebook.com/dusan.mihalecko

  8. Martin

    Já pro změnu krev vyloženě nepotřebuju, spíš by mě zajímalo jestli jezdíš Ninju v M nebo v L ? :D

  9. xup

    Super článek, bavilo mě to číst. Lidi jako jsi ty potřebujeme na Točnou, nějak se tam začínaj lidi rakvit, za práci nabízíme lahev vodky na den!

  10. Hoonny

    Krásnej Raníček pro větší kluky a holky :)

  11. Čárys

    kamaráde…
    KAMARÁDE….
    Ty vole, super.

    Snad nejsme jediný dva, co si jedou dreamjob.

    Ty si hraješ na horách, já si hraju v oceánech.

    Vůle
    Píle
    Uspěch.

    Gratulace ti.

    Martin,
    toho času CR.

  12. Balanc

    Napsáno ručně, stručně, výstižně, bez zbytečné omáčky!
    Krásná práce!

    Jak říká Čárys, vůle, píle, odhodlání a je to tam, mnam!

  13. dawe

    Original Sin rulez! Luxus chlapi, skoda jen toho jebani s work permit, tak snad vam to vsecnko klapne a nedopadnete jak ja :D

  14. Pospa

    Pěkný počtení po ránu, Máro dotahl jsi to daleko, ja to zakempil v Rakousku, letos jsem mel konečne taky na starosti park, bohužel opět žadna iniciativa z šefovi strany takže “jen” odklizeni kamenů z trati a trochu ježdení.
    Ale jsem svým pánem, takže na tvoji otázku odpovím jo těším se do práce a svůj sen si plnim tak na půl :D
    A jinak doufam že přijedeš na MRSN, ja si už zařidil volno.

  15. Domíšek

    Moc moc moc bych chtěl vidět A linu nalítanou v side by side :-D To musí být snad nejzábavnější věc kterou můžeš dělat a ještě u toho zůstat oblečený…

  16. 100klada

    Jak jsme te navstivili se Zedem, tak jsem druhej den lehl v Pembertonu a vyhodil si rameno na 3 hodiny. Doktor v Pembiii mi to dal zpet a poslal na rentgen do Whistleru. V nemocnici chodili jen lidi v chranicich, 99 procent si drzelo rameno (jako ja). Po tom co sem videl, se skoro divim, ze mate jen 10 pripadu denne :D Nebo asi jen 10 vaznych… Enjoy!

Komentář: