Vidění (tunelový)

tunel

S rychlostí začíná se zužovat to vidění, který je normálně kochací. Pak uniká ti ale spoustu věcí kolem. Jenže ono se to vidění může zúžit i při rychlosti daleko menší, stačí prostě omezit výhled a soustředit se na podstatu trailu..

A to v aktuální době není vůbec žádný problém. Tma – ta totiž začíná padat už poměrně brzy, takže když člověk přijde domu z práce je spíš vzácností ta možnost, na kolo vyrazit za jasnýho světla a hlavně bez obav, že domu budu se vracet za tmy. Tedy ono domu se budu vracet za světla vždycky, ale to jen díky tomu, že na silnicích se rozsvítí pouliční osvětlení. Co se ale děje v lese to je pak absolutě na každým z nás.

Teda měl jsem pár záchatů kdy jsem prostě vyrazil a říkal si, že ty traily kolem znám přeci perfektně, ale pak stačil kořen sem a kořen tam a už jsem ve tmě na trailu tancoval jak bača když zahání ovce před vlkem do maštalí. Čelovka, ten taneční problém sice trochu řešila, ale pořád to tak nějak nebylo ono. Pořád jsem měl před očima vyjižďky některejch kámošů, který když večerní pejskař potkal potemělém v lese, měl nejdřív pocit, že se mu děje asi Spielbergův E.T. Prostě spoustu ostrejch světelnejch kuželů co řežou noční les a do toho takový divný cinkání což mohli bejt snad opravdu jen ty karabiny s klíčema, v reálu ale řetězy o zadní rámovou stavbu. Takže přišlo na řadu trochu toho gůglení a ejhle už mě z velký Číny putuje lampička na řídítka. Pěkně 3diody s externí baterkou a já byl fakt zvědavej.

A jak se ukázalo, byla to dobrá volba. Ještě musím sice pořešit jednu takovou petrolejku, třeba na helmu, protože tohle sice svítí jak polární expres, ale stejně ten terén není moc plastickej, takže jakejkoliv polet je dost o tom, co na dopadu požerou tlumiče a do odrazu se spíš nechávám vynést, než že bych to nějak moc korigoval. Ale jinak je to paráda a vidět je vš potřebyný. Tedy tunelově je vidět vše potřebný. Stačí pohnout hlavou do strany a tma kolem je skoro absolutní – hmm – člověk se ale aspoň opravdu soustředí jen na ten trail!

Podstatná stránka věci ale je, že ani tma člověka prostě nemůže zastavit před tím, když chce jít něco dělat. Když je krásný počasí, je všechno snadný, ale proč by to nemělo být snadný když je hnusně a prší? Prostě se jen jinak oblíkneš, na cestu si posvítíš, do camelbagu dáš teplej čaj a hurá ven.

Protože bydlet v Californii by prostě byla nuda..

Muhahahahaaaaa….

 

-a-

 

11 komentářů pod “Vidění (tunelový)”

  1. Janek

    Čau všichni netopejři, ja to řešim jak na svym sjezdáku, tak i freeridáku tak že na helmu lípnu 2500lumenů a externí baterku šoupnu do camelbaku, na řídítka hodim 200lumenů abych to měl furt vepředu a pohled na přední kolo a jezdim s tim jak ve dne. Zkoušel jsem to i opačně, že a šavlích bylo silnější a na helmě menší, ale osvědčilo se mi to takhle víc. Takže hup na večerní traily. Jo docela je ted fajn trend, koupit reflexní sprej a stříknout si na trailu ty nevětší bubáky, pokud už nejsou označení odrazkama:)

  2. Andy

    Janek: díky za tip! :)
    Jinak tuhle jsem jel (přes den) Všenorskou DH trať nahoru a koukám na spoustě stromců byla dole u země reflexní páska. Tak teď se mi to jasně potvrdilo – jen tedy DH jen za svitu lampy.. No.. Uffff…. :D

  3. Janek

    Jasně je to tam . . . Všenory, Mrázek “černošickej” (ten má dokonce i odrazky:)) Všenory se tak daj jet v plný palbě, sice jen hodku na nejvyšší režim,ale pecka zážitek. Jezdím už takhle nějakou tu dobu a baví mě to snad víc než za světla:)

  4. PSM

    Hezký je na tom nočním ježdění to, že i ty všední najetý traily mají zase co novýho nabídnout. Třeba takový lávky za deště v noci, samo v plnym… Paráda :-)

  5. PSM

    Jinak dvě světla, jedno na klackách a druhý na hlavě, skoro nutnost, aby to člověka neomezovalo.

  6. Andy

    PSm: jj, tak to je – každej trail je najendou novej! :)

  7. Čárys

    Mám lepší řešení : NECHODIT DO PRÁCE ! : )

  8. Duchna

    Čárys: Huš, nás to baví :D
    Andy: A příšě řekni strécu, už jsem byl se světýlkama na Vidouli.

  9. Janek

    Duchna: jaký máš ted kolo? Možná jsme se tam viděli,taky jsem svítil. Měl jsem modrýho Mondrákera, jestli to teda v tý tmě bylo poznat:)

  10. Duchna

    Janek: černýho Spectrala a někoho na Moondrakeru jsem tam už zbadal.

  11. Janek

    Duchna: tak to byl někdo jiný, na Ninje FR

Komentář: