Zbraslavská Točná

FormatFactoryIMG_0013

Tahle část Prahy, nebo vlastně už zaPrahy mě poslední dobou na kolo láká docela často. Kopce tu jsou přeci jen o trošku delší a trailů je tu (teda na Prahu samozřejmě) až dost. A tak, když je trochu času – začnem třeba s Maturitou..

Ten výjezd ty byl už za časů když na Točný byly v údolíčku dvě boule, možná spíš krtince, ale po okolí Točný a Hradiště nad Zbraslaví se jezdilo už tehdy, takovýto adveture XC. Kopec je to prostě klasickej utahovák, kdy od silnice jedeš a ono stoupá a stoupá až to na chvilku zvolní, aby se to mohlo utáhnout tak, že předek se na zem vůbec nechce lepit a zadek podkluzuje po volnejch kamínkách. Za určitýho podnebí je to prostě pěkněj očistec a já jsem si tu už párkrát škrábnul tak, že jsem to musel jet třeba na 3x, než jsem to vyjel – hmm – jo to je taková malá úchylka z XC, kdy prostě dokud jsem ten kopec nevyjel bez šlápnutí, tak jsem prostě nemohl jet dál. A pravda, už jsem taky nějakej kopec prostě objel jinudy, abych mohl dál..

Každopádně právě stoupákem pojmenovaným Maturita začíná jedna z možností, jak se na Zbraslavi začít sypat z kopce dolů směrem k přírodní zologický co je dole u mostu, právě mezi Zbraslaví a Břežanským údolím. Prostě je to tady. A odtud po zdárným zdolání Maturity, je možný skoro cokoliv. Od lehký pěšinky pro maminky až po, dejme tomu technický pasáže po šutrech, kde spadnout fakt nechceš. Což jsem už párkrát viděl a lidi většinou končej 10-15m od kola, případně – pokud to kolo držej za klacky fakt fest, tak 10-15m od původního trailu.

Nicméně vše je to celkem dobře vidět a je to fakt spíš technika než kudla. Sranda ale je že tak, jak se mění počasí, tak i tahle sada trailů kolem se mění den ode dne. Zásadní padáky jsou na jižní straně, takže jakmile vyleze punťa, začíná se prášit za kočírem i když z druhý strany kopce může bejt bahno až po náby. Aktuálně je to ale spíš o zmrzlý, nebo hodně zmrzlý půdě za kopcem a jemným bahníčekm na jihu. A pokud člověk trochu tápe a nechce padat z kopce sám, stačí po Maturitě chvíli počkat a někdo se obejví.

Baví mě prostě poslední dobou tahle lokalita čím dál víc a co jsem viděl, klucí tu začínaj spravovat a budovat další zatáčky a možnosti. Prostě ten kopec je tomu edůru tady nakloněnej na všechny obě dvě strany. Detaily trailů pak popisovat nebudu, možná někdy pocitově – jaký to třeba je dát si takhle mokrýho Zvolouše, nebo co znamená voject Plot, ale rozhodně se tu dá dvě hodinky v kuse jezdit a pokždý si najít další a další možnost pro parádní svezení.

Tak teď už jen – kdy znova?

 

-a-

2 komentářů pod “Zbraslavská Točná”

  1. David

    Ahoj, nenašel by se tady nějakej expert, kterej by mě na točné trochu provedl co se týče Endura? znám tam je skoky a enduro mám vždy problém najít..

    co udělat třeba event/ vyjíždku někdy únor a později?

  2. Andy

    To není problém, stačí sem pak napsat a něco vymyslíme! Lítat se tam dá totiž opravdu parádně.. ;)

Komentář: