Blbý nápady

FormatFactoryIMG_0075

Jako třeba že támhle by šlo vylézt. Tohle by šlo jet rychleji. A nebo že tamto by šlo přeskočit. A tak si kroutím hlavou a napadaj mě tyhle nápady a pak, když se najednou člověk blíží k hraně..

Toho sněhu se letošní zimu nějak zatím všichni nemůžou nabažit. FB a instoš se plní bílíma selfíčkama z resortů, kde vloni tráva touhle dobou žloutla suchem a mrazem a na jihu Itálie laviny hýbou barákama. Zima prostě letos jede fakt plnej kotel. A tak i lidi začínaj blbnout a vymýšlet kraviny. Běžnej lyžník, nebo borďák, co vytáh skluznice 2x za sezonu má teď při čtvrtý návštěvě svahu pocit totální vyježděnosti a tak ho svah začne nudit. A což takovej Monínec, kde to prostě přes kilo nepojede, ani kdyby ti za krkem seděl bernardýn. A jak tak kydá nejen z děl kolem svahu, ale i z nebe, je trochu totho sněhu i v lese. Hm v lese, i na bikový trati. A co baví lidi v létě, bude je bavit i v zimě – klopenky!

Sedím na lanovce a čumím si pod nohy, jak je teď na easy lajně vyjeto snad víc stop něž v létě od kol. Jasně děcka se bavěj. Občas i a doprovodu rodiče. Pohoda. No, když jsme byli malý, taky jsme vymetali každej pařez, bouli, nebo cestičku v lese a level zábavy to byl pořádnej! Občas někdo vylít do lesa, nebo se rozplác o strom, ale to k tomu patřilo. Neustál jsi to – neměl jsi tam co dělat. A tak se dál dívám po bikový trati až k místu, kde jsou pod boudou gapy a na nich – žádná stopa! Hmmm.. Trvá mě asi pikovteřinu se rozhodnout, že to půjdu zkusit. Co jde v létě z kopce na kole, musí jít v zimě s rampuchem v nose na lyžích, si myslím. A tak už jen vyhlížím i první gap nahoře u výstupu z lanovky. A protože ani tady není na dopadu žádná stopa, je to jasný – jdu to zaskočit.

Na lávce je tak deset čísel sněhu a jen na dopadu, na pravý straně, čumí kus pletiva z pod sněhu. No jasný, prostě skákat doleva. Ten horní gap jsem zaskočil už kdysi, ale to byl ještě ten původní, menší. Vloni se předělal a musí se na něj už docela valit, aby to bylo na kole dočista a mě je jasný, že tohle nemám šanci na lyžích z postranní cesty rozbruslit ani náhodou. Na lávce si ještě prošlapávám lyžema cestičky, aby mě to tolik nezpomalovalo, když už s tím nepůjde nic udělat a pak už jen koukám odkud z lesa se asi tak musím rozjet, aby to dalo správnej speed. Ušlapávám, si teda nahoru mezi stromy vedle skalky kus sněhu a dávám jeden pokusnej nájezd až k lávce a před ní brzdy. No – pocitově by to asi mohlo vyjít, když to na lávce pak moc nezpomalí. Znova nahoru. Naklapnout lyže a jde se na to. Odraz od hůlek, jak sjezdaři při startu na svěťáku a snažím se pumpnout ještě nohama na malý bouličce. Blížím se k lávce, malá zatáčka na srovnání a teď už nejde zastavit. Rychlost dobrá. Konec dřev se blíží. To dám! Lehkej odraz a už to letí. Dopad je můj. Žádná hrana, ale i tak jsem to měl akorát. Nával endorfinů. Radost. A tak dokud jsem správě nastartovanej, jde se na gap pod boudou.

Přijíždím tam a hned zjišťuju, že tady to teda moc nepojede. Nejspíš se budu muset rozjet až ze sjezdovky od sloupu, protože lávka je na začátku do kopce a pak prostě rovina. Stejně jako nahoře si několikrát ušlapávám stopu a jdu si zkusit jeden rozjezd. A tady začíná lehký drama. Budu muset projet kolem boudy už docela v rychlost, ale jsou tam lidi a navíc tam maj na kraji sjezovky lyže. Čekám teda na správnej okamžik a jakmile se mezi boudou a sjezdovkou nikdo nepohybuje, rozjíždím to. Náskok ze sjezdovky k boudě, kolem ní v plnejch, malej stepdown, pravá zatáčka vnitřkem a přes tu bouli, co tam je v létě se snažím pumpnout nohama, lávka se blíží a já – plný brzdy.

Čumím na to, drbu se na hlavě a mám divnej pocit. Mrknu ještě nahoru, jestli ten kopec za těch pár vteřin třeba nevyrost a pak znova koukám na lávku. Tak tohle bude just. Znova si prošlápnu stopu na lávce a na konci koukám na dopad. Vole – dyť je to pár metrů. To skoro skočíš snožmo. Jelikož tu ale nechci trénovat Ploce, dívám se i vedle lávky, kdybych měl fakt problém, jestli by to šlo odskočit vedle – hehe do rockgardenu.. a jak si tak rozjímám, přijíždí zezedu nějakej borďák a po menší nižší lávce jede až na konec. Jede pomalu. On jede ale fakt  POMALU. TVL TO NÉ! Ten exot přejíždí odraz a padá do díry mezi odrazem a dopadem. Jako viděl jsem koně blejt, hada chcát, žábu mlátit pěstí do skály, ale tohle – to jsem ještě neviděl. Ještě chvíli nevěřícně vejrám, ale protože se týpek celou dobu hejbe a snaží se odštrachat pryč, ani tam nejdu. Já totiž nevim co mu na to říct. Zapíná si znova vázko a pokračuje pryč, dolů, lesem.
Otáčim hlavu nahoru a fyzickou silou, stoupaje po trati vzhůru, se snažím pasáž uplynulých 30ti sekund mojeho života vytěsnit (jak je vidět moc se to nepovedlo). On jel prostě pomalu, já to skočim – spásná myšlenka, co mě utvrzuje v mojí pravdě, běhá mi vědomím a přehlušuje ostatní vjemy. A tak najednou stojím na svahu, vedle sloupu a čekám, až se vedle boudy uvolní místo. Čekám a ze soustředěnýho rauše mě vytrhne až vzpomínka na jedno bikový video, kde se Lacondeguye někdo ptá na podmínky a vítr a on bez mrknutí oka odpovídá, že když je závod a fouká a máš jet, tak máš prostě jet teď, protože ten závod je teď. A tak si tu čekám až přijde to moje TEĎ. Na kraji sjezdovky  jsou lyže – ty přeskočim, motaj se tam děti – ty nepřeskočim. Ale najednou – díra! Děti nikde. Teď!

Brusím co to jde. Konec sjezdovky. Odraz, přeskakuju lyže. Děti nikde. Kolem boudy o trochu rychleji než minule. Stepdown zamačkávám do dřepu. Gravitace pomáhá. Bouli před lávkou tlumím co umím, sešlapávám jí a najíždím na lávku. A stačí prvních pár metrů, aby mě došlo, že tohle je špatně!

Zpomaluje to jak prase a tam, kde přestala pomáhat gravitace a vládu nade mnou převzala setrvačnost, to jde se mnou z kopce rozhodně jen obrazně. V půlce lávky mrknu vlevo – to nepůjde. Mrknutí bylo dlouhý – jsem u konce. Rychlost špatná. Odraz mocnej. Dopad se blíží.

PO-MA-LU.

PLÁC!

Na dřevo. Na dopad. Patkama asi 10cm do začátku dopadu. Odjížím to.
Teda, vole, mě lepilo, jako už dlouho ne. A tak nějak z toho vlastně nemám ani radost. Přijde mě to stejný jak skákat 3m dropy na placku. No fun, lot of pain. A tak jedu dolu a mám jasno.

Lávky zavřu.

Moje přesvědčení ještě podtrhuje malej kluk co vjede na dřevěnej most na easy line a když zjistí, že nesjede konec otáčí se a v tu chvíli na lávku vjíždí holka, sedá si na prdel a míjí ho tak, že mu přejíždí lyže a málem oba padaj z lávky ze 3m do šutrů. Fuj! Tohle bylo i na mě prostě moc. Sníh nesníh tohle by bez zlomeniny nebylo.

Beru si dole od kluků na velíně mlíko a plot a všechny dřeva zavírám. Jestli si někdo chce hoblovat hrany o šutry v kopenkách, tak nou-problem, ale dřeva, na dřeva prostě ne.

Nemyslím si, že bych byl kdovíjakej lyžník, ale po čtvrtý na tom taky nestojím a já to měl just. Takže tím, že  jsem to zavřel, jsem sice připravil o zábavu pár lidí, ale možná jsem je tím připravil i o zkušenost sledování nemocniničních stropů.

 

Některý nápady, jsou prostě blbý.

-a-

 

5 komentářů pod “Blbý nápady”

  1. Viktor

    v neděli jsme na to se synátorem koukali z lanovky, jak tam lidi experimentujou se svým zdravím a hlava mě to nebrala…

  2. jacobo

    Perfektní článek. Díky a jen tak dál.

  3. Martin Čárys

    Amen kamarade…
    Diky, za legraci i správný přístup…
    1*

  4. Andy

    Dějou se prostě na svazích občas zajímavý příběhy.. :)

  5. Šárka

    Supr článek… Jako bych to prožívala s tebou a připomnělo mi to některé chvilky na kole, když to občas člověk neodhadne jak by si přál. Já mám ovšem ráda i tyhle zážitky, když dopadneš a říkáš si: ” TVL tohle bylo teda o fous.” Je to takové vytržení, udává to mantinely a školí, no jednoduše ti to tak pěkně rozbuší srdce, boží to věc ten adrenalin. Blbý je, když člověk dopadne před hranu. To už za to pak nestojí no… Ale je to na každém z nás jak dalece bereme v potaz svoje hranice. :D

Komentář: