FMX Gladiator games 2017

IMG_1472

Tak jsem se byl po delší době podívat na ten lítající cirkus.

A víte vy co?

Nevíte?

No tak uvnitř se to dozvíte..

Od tý doby, co se tyhle show přesunuly pod střechy velkoměst a strýček Sam ukázal skrze plakát zase prstem, že právě tyhle prachy za vstup a plný břicha Hotdogů chce taky, začlo mít vše kolem slova FREE svoje pravidla a časování pro přenosy do TV tu má základy pevnější než karate v Japonsku. To ale nemění nic na tom, že na jezdce jsou kladeny menší nároky. Spíš naopak. Publikum chce víc, publikum chce krev, publikum chce crashe, publikum chce happyendy.

A tak se, i díky celkem silnýmu českýmu zastoupení ve světě FMX, pořádá jedna z těhdle show třeba v Praze v O2 aréně. Že se půjdu podívat jsem se rozmyslel tak nějak na poslední chvíli, protože – ruku na srdce, jsem asi už taky zdegenerovnej všema těme ósom-videama, který se rvou na net třeba live a šířej se pak takovou rychlostí, že by studená fůze měla problém stíhat. Nicméně je sobota večer a do O2 arény se hrne z metra a okolních ulic dav čepičářů s americkym logem lišky. Nejinak je tomu i u nás s Tobiášem, oba sponzorský čepice (tu jeho dotovala moje peněženka) a oba vybavený foťákama.

Naštěstí máme vstup přes detektor bokem a tak se dostáváme obratem do útrob celý haly. Beton sem, beton tam, beton kam se podívám. Tak kroužíme kolem, až se před náma objevuje nějakej chlápek ve žlutym svetru, teplákách a děsně se rozčiluje na lidi kolem. Pozdějc se na jevišti představuje jako Hezucký, jak má tu show na tom rádiu, ale já si stejně myslim, že to byl ten druhej, ten jak zrušil to ferrari. Kažopádně my jsme na místě, kde se toho asi aktuálně děje nejvíc.

Garáž pod tribunama. Kolem dvaceti FMX motorek, dva sněžný skůtry, dvě 4kolky a kolem spoustu jezdců v nejnovějších pyžamech. Všecko vymodelovaný a vyleštěný k jedinýmu účelu – házet co nejvíc prasátek. Na jevišti už to ale začíná roztáčet ten chlapík s tim nabouranym ferrari a burcuje asi lidi aby si taky nějaký ferrari nabourali, protože hala začíná dunět, že by Sparťanský ultras utíkali k mámě s brekem. A to je právě chvíle, kdy pyžamáci nakopávaj peklostroje a v garáži v tu chvíli začíná bejt asi takový podnebí, jako měl ten uklízeč, co se zapoměl pod Challengerem při startu. Show začíná a tak je třeba jít na stage.

Nejdřív vjížděj nějaký kožený vesty asi z baru Modrá ústřice a představujou svoje laděný vejfuky (teda značně to připomíná tu japonskou show, jak jezdci pomocí plynu hrajou na laďáky svojí yamahá, jen tyhle týpci to maj spíš v barytonu) prej nějaká stoletá oslava slunovratu a po nich se konečně dostávaj na řadu i pyžamáci. Srovnaný do řady, každej postupně zamává jak na prvního máje na podium, kde je ten Hezucký, aby si asi udělali voko u rozhodčích a pak se zas ukliděj do zákulisí. Jeden po druhym následně začínaj najíždět do arény a vodpalovat ty největší motanice kolem všech možnejch os. Kdo to jak namotal úplně nevnímám, ale lidi jsou asi spokojený, protože plácaj rukama a my s Tobiášem teda cvakáme co jde.

V hale je ale takový divnosvětlo že s těma nastaveníma foťáků trochu bojujeme a piromani a světlometi vládnou tmou i světlem jak dýdžej na okresní veselici. Vůbec se teda nedivim, že pak maj tři rozhodčí zamotanou hlavu a po rozjížďkách a semifinále posílaj za pískotu publika do finále asi jiný jezdce. Chápu ale, že hodnotit kdo propnul špičky o centimetr víc, je práce spíš pro rozhodčí érobiku.

Finále pak každej pár skoků a vyhrává to Pilník. Úsměvy, mávání a pak se hned rozjíždí show, kdy si přistavuje svůj spešl skok a točí tam nějaký salto-mortále. Nejdřív trochu na bok, ale pak úspěšně na kola a odjíždí to. No publikum bouří a nikdo už nechce nikomu nabourávat žádný ferrari. Pak tu jsou na pořadu večera ještě nějkaý frontflipy a tak, ale tímhle bych to nějak zakončil, protože už to začíná bejt trochu monotóní. Lidi ale seděj na prdeli jak kdyby na konci měli dostat bonbon a pochvalu a tak to asi všechny baví. Chlápek ve žlutm svetru už vypadá, že je v pohodě a snaží se děalt nějaký vtipy a tak mu to všichni baštěj a ráno si ho určitě pustěj i na tom rádiu.

Tak toliko asi ke gladiátorům v aréně. Prostě show, barvičky, vůně spálenýho benzinu, světýlka a přezvučená hala.

Ale třeba si to za rok vpálim znova..

A pár fotek přijde brzy.

-a-

 

Komentář: