Slaný železa – via ferrata Slaný

Feraty vikend Slany DC Tisa-10

Protože jsme měli s Hannie namířeno na sobotu na ferraty do DC a byl teprve pátek odpoledne, co se takhle stavit ještě někde cestou?
A co třeba na rozlezení pár cest ve Slanym. Že tam není kopec?

Inu taky mě překvapilo, kde se dá vlastně ferrata natáhnout..

A hlavně jaký parády!

Obytňák sbalenej a ač do Slanýho spíš jezdím na víkend tahat za plyn na MX, tentokrát jedem na lehko – teda pokud se dá rodinné balení označit za lehké. Každopádně pouhá půl hodinka z Prahy s lehkou nohou na plynu a už brzdíme u místa zvaného Slánská hora. Je to tam  místní vyvřelina, co jim vyrostla skoro uprostřed města a tak to tam z půlky hned odtěžili na čedič, ale pak jim to bylo líto, protože by nebylo kde postavit ferraty. Tak toliko k historii a teď trochu praxe.

Feraty vikend Slany DC Tisa-4

Stejně jako třeba ferraty v DC má i tenhle počin na triku Tomáš Richtr. Zkušenosti z velkých hor a touha něco budovat se i na takhle malém místě pak rozrostla v asi 9 cest s psanými obtížnostmi od B/C do D/E. Nicméně nutno podotknout, že někde tomu označení mohli klidně i přidat na písmenku. Po příchodu se totiž chvíli koukáme vzhůru, jestli jako to B/C je jako fakt ta cesta která je značená na mapce, ale protože toho není moc co splést, vrhám se na to. Ferraty navíc prošly v posledních měsících rekonstrukcí a tak se člověk fakt nemusí bát, že mu zůstane “kramle” v ruce.

IMG_1713

Hned nástup na jednu lehčí cestu je s menším zapřením, ale jinak pohoda a dostávám se k prvnímu lanovému mostu přes který se dá lehce přeskotačit a popolézt pár metrů, aby se člověk dostal na druhý lanový most a přehupkal zas na druhou skálu. Václavův a Karlův most tedy splněny. Ferraty se totiž rozprostírají v takové puklině a pak na dvou skalách vedle sebe. Místo je to prostě parádní a severozápadní stěna je v odpoledním slunci celkem fotogenická.

Feraty vikend Slany DC Tisa-11

Po mě si jde vyběhnout nějakou cestu i Hannie a my s Jonášem koukáme jak to šikovně vzlíná bez odsednutí vzhůru. Ono jí tak trochu nic jiného nezbylo, když po jednom exponovaným místě zjistila, že nemá karabinu na odsedce… Nicméně vše v pohodě a po chvilce je zpět a pro Jonáše je to shledání jak po letech (holt ta mateřská a péče 24/7 má svá pouta).

Feraty vikend Slany DC Tisa-25

Za nás tedy Slánská hora naprostá paráda a určitě sem někdy zajedeme i v týdnu, protože na takovej ten popracovní relax je to super místo kousek za Prahou!

Tak třeba někdy tam!

-a-

Feraty vikend Slany DC Tisa-23

 

1 komentář pod “Slaný železa – via ferrata Slaný”

  1. Carys

    Paráda…

Komentář: