SP Schladming – tak trochu jiný sport

2553.jpgJelikož sám velký Boss Chlebíček nemá pro letošek dostatek UCI puntíků a do národní kvóty se přes svoji famózní formu nevešel, musím report ze Schladmingu napsat tentokrát já.

Schladming se již stal stálicí na programu SP a jeho krátká vzdálenost z ČR v kombinaci s výtečnou tratí z něj dělají ideálního kandidáta pro návštěvu. Letos se navíc trefil do data státních svátků a nebylo tedy co řešit.

Z Prahy vyjíždíme ve čtvrtek ráno a cesta relativně ubíhá, bohužel jen do přejezdu hranic, následuje naprosto nepochopitelná kolona, v které trávíme asi 1 a ½ hodiny. Výsledkem je 400km ujetých za skoro 7h, paráda. Registraci naštěstí stíháme, pěší prohlídku tratě už bohužel ne, což jsem při vědomí že trať se zde po X let moc neměnila, nebral jako problém. Z tohoto mě obratem vyvádí Kaschtan s Kubajszem, neb trať je prý změněna celkem dost. V kombinaci se začínajícím deštěm,  který neustává celou noc to vypadá na lehkou ranní komedii.

1888.jpg

 
Oproti loňsku se letos jel jen DH a 4X, tudíž byla na trénink spousta času a nebzlo potřeba to tedy zbytečně hrotit, přesto radši v pátek ráno vyrážím dříve, abych okoukl změny a poladil případné stopy. Přes vytrvalý noční déšť nechávám obuté suché pneumatiky, páč jak to znám z let minulých trať je tu na tvrdém podkladu a spiků netřeba.

Trať podrobně popisovat nebudu, myslím že najít se dá v loňském reportu, ve zkratce se dá říct, že je to čistokrevnej Motocross, hodně z kopce, samý klopny, vybržděný rolety, koleje jak kráva, to vše prošpikovaný sem tam oslizlými kořeny. Z lanovky to na nějaké velké změny nevypadá, jen v jednom úseku to nevede pod lanovkou jak loni, ale trochu bokem lesem, čemuž nevěnuji moc pozornost, protože to není přes husté stromy vidět. Nahoře pár cviků na rozehřátí a jedem.

Vše na trati je stejné jak loni až do druhého dvojáku na trati, za kterým se netočí vlevo, ale v plný palbě přes díru plnou kamenů skáčeš do lesa přes kořeny a točíš doleva zpět (zvuky jenž tu vydávaly vidle a tlumiče některých borců stály za poslech), následuje mocný dvoják, jenž je ovšem díky totálně podmáčenému rozjezdu skoro nerealizovatelný a tudíž se skrze esíčko objíždí. Následují dva skoky přes potok, které ovšem jak je na SP typické jsou nové, díky dešti rozbahněné a jejich přejezd vypadá následovně: strašná rubačka, nálet do koleje v odrazu, strašná žvejkačka, absolutní ztráta rychlosti, přepad přes potok do protisvahu, strašná rána do dorazů a jak přes kopírák přejezd druhého skoku…

16120.jpg

Následuje točení doprava na odkloněné louce, kdy vyjetá stopa táhne na strom jak magnet a pokusy jet jinudy se příčí fyzikálním zákonům. Následuje nájezd na původní trať. Samo sebou, že nový úsek je naprosto nevyjetý, okamžitě se suché pneumatiky nabalují a jízda připomíná spíš bruslení, jo jo spiků bude asi potřeba. Dále je vše při starém až do okamžiku, kdy se pod lanovkou vjede do prvního lesa. Kde se loni točilo vlevo zpět pod lanovku se najednou pokračuje někam rovně a upřímně už jsem toho viděl hodně, ale toto bylo dost. Těžko to k něčemu přirovnat, nájezd přes kořeny různých rozměrů vcelku po rovině, s občasným schodem k levé točce, za kterou následoval svah který svým sklonem spíš připomínal kolmou stěnu, v něm přes kořeny, v totálních sračkách točení ze strany na stranu a pokusy o traverzování a když jste to úspěšně splužili, tak pokračování po pokladu, který tvořily jen kořeny k výjezdu z lesa.

12184.jpg

V praxi to vypadalo tak, že se člověk nahoře zařadil do koleje, zahamtl brzdy a čekal co bude. Výhodou bylo, že tu padali a trápili úplně všichni, vyjímka snad neexistovala. Fotky napoví možná více.   

1022.jpg

Zbytek tratě pak už beze změn. Přeci jen nové úseky jsou nevyjeté a plné bláta a závěrečná louka klouže taky fest, jdu přezouvat na spiky. Vědět co mě čeká, tak se na to vykašlu a radši se budu klouzat. Obout totiž spika na ráfek bezdušový je opravdové umění. V průběhu obouvání předního kola cvakám dvě duše, chytám lehký nervák a mám náběh na Drahoš style, Zuzanka při pohledu do mých očí se radši schovává v obytňáku. Po 45min mám obut předek. Bohužel u zadku tragikomedie vrcholí cvakám další tři duše a jelikož už jich víc nemám a lepit nehodlám, rezignuji a vracím zpět suchý plášť. Celá akce mi zabrala asi 1 a ½ hodiny, kdy výsledkem je jedna tréninková jízda, přezutý předek a pravděpodobně již vyježděná a usychající trať. Mno nic. (Ty se vyznáš – pozn. čárys)

 
Naštěstí na lanovce není absolutně žádná fronta, pěkně to odsýpá a tak stíhám ještě v klidu 5 jízd a díky vysychání tratě zadek i drží. Aspoň že tak. Poslední jízdy jsou už čistý MX style, neboť podklad se při počtu jezdců během chvíle rozsekal do neuvěřitelných dimenzí, kdy některé díry dokáží pohltit celé přední kolo. Pořadatelé se to sice snaží ochránit partou údržbářů, kteří po skončení tréninku s krumpáčem a lopatou projdou celou trať a většinu děr zahladí, ale vydrží to většinou jen chvíli. Co mě ale dorazilo nejvíc, byla parta chlapíků v lese, kteří s obrovskýma kleštěma vyštípávali kořeny. Zajímavá, metoda. Ovšem co na to říkají ochranáři?

11111.jpg

Večer koukáme na kvaldu 4X, kdy se našim moc nedaří, Michal snad 8 a Kamil 9. Vyhrává Polc. Naprostou exhibici opět předvádí Ueeeeee group.   

V sobotu je opět spousta času na trénink a není tedy kam spěchat, první jízda je taková nějaká divná, přičítám to zatuhlosti a neřeším to. Druhá je bohužel ještě horší, absolutně nejsem schopen udržet přední kolo na trati, trápím se. Párkrát zastavuju, zkouším vidli, ta se ovšem tváří normálně. Třetí jízda je však totální děs, předek odskakuje absolutně všude, v zatáčkách tancuju jak baleťák. Dojíždím dolu a mířím do stánku Foxe, popisuju problém, mechanik zkouší vidli a ta je dle jeho slov totálně zničená. Na to, že je to naprosto nová vidle, zajímavé. Nu což, k autu, sundat vidlici z kola, hodit číslo na druhé kolo, vidlici odvézt k Foxakům na servis a vzhůru na kopec.

Dávám ještě tři jízdy a pro dnešek končíme. Večer finále 4X, které je ale takové nějaké divné, možná to bylo tratí, možná divákama, možná celkovou atmosférou, ale vůbec mě to nebavilo. Češi měli navíc nějakej špatnej den, dost padali a vůbec tomu chyběla šťáva. Michal Prokop nakonec 5tej flek, což s ohledem na fakt, že málem vypadl již v první rozjížďce není špatné.

A máme tu neděli, DH závodní den. Ráno pěkně dvě jízdy na rozehřátí, přičemž v té druhé si pro jistotu Bremba přestanou v půlce trati brzdit. Rozborka zborka žádný problém neodhalila, na parkovišti brzdy fungují na 100%, tak to neřeším a nechávám to osudu, třeba se chytnou. (Je to šíílenec – pozn Čárys)

1979.jpg

Startuju skoro jako poslední, takže je čas na trochu relaxace. Mezitím přijíždí Adam s trochu kuriózním problémem, povolená brzdová páka mu komplikovala jízdu, občas ji musel hledat páč mu padala dolu. To zamrzí, hlavně pokud nemáte jistotu zda čas bude stačit na to se kvalifikovat do finále…  

 
A moje jízda?
Plán byl jet s rozumem, čistě a bez pádu. Což se dařilo celkem parádně až do výše popisovaného úseku za druhým skočkem přes potok, kde v dobrém pocitu z jízdy jsem do koleje najel trošku rychleji než bylo vhodné, ta si mě podala, vycvaklá noha z SPD zmizela pod zadním kolem a já si ji parádně přejel. Výsledkem je ortéza, berle a 3 týdny klidu…

Finále jsem bohužel nesledoval, protože rychlost s jakou kotník natékal a tuhnul mě nutila se rychle přesunout do ČR dokud budu aspoň trochu schopen řídit.

To co jsem ovšem měl možnost vidět během tréninků v podání borců z první desítky, mě utvrdilo že jezdí tak trochu jiný sport. Nálety do kolejí v rychlostech, která by mě nenapadla, ani kdybych to jezdil po úsecích, průjezdy klopenek a rolet jak kdyby v nich děr nebylo a v lesích po kořenech jako kdyby to snad byl asfalt.

Kdo neviděl neuvěří, kdo viděl nepochopí.

Loučí se s Vámi Petr Heiník pro sedmsetdvacet, Schladming. 

24102.jpg

23112.jpg

22130.jpg

21135.jpg

2067.jpg

1889.jpg

17107.jpg

15135.jpg

14153.jpg

14153.jpg

13172.jpg

9172.jpg

8196.jpg

7223.jpg

6251.jpg

5278.jpg

4331.jpg

 3389.jpg

2552.jpg

 

27 komentářů pod “SP Schladming – tak trochu jiný sport”

  1. Hanz_Zlin_CB

    luxus clanek :D nechapu jak se tohle dalo jet na kole

  2. Radek - etbikez.com

    Chybí ti na těch obrázcích panáčci – 100kládi ti asi dají kurz, jak fotit i během závodu… S riderama u mě: http://etbikez.com/index.php/2007/07/12/sp-dh-schladming-obrazem/

    Jinak pokud se nenaplní předpověť víkendových tropů a bude lejt, tak vím o místě, kde bude dost podobný bahno ;-)

  3. tomaass

    Radek : studuj mrdarda, bude hezky

  4. Íček (MOtoX)

    Bude hezky a to i přesto, že mě spiky jdou nazouvat v pohodě :)

  5. Radek - etbikez.com

    mrdard kecá, tady neni nikdy hezky…

  6. Petr Heinik

    To Radek – Hmm, kurz prijde urcite vhod, jen nevim jak bych jaksi o jedne noze, bez berli behal okolo trate typu Schladming :).

  7. TomKa

    Prej ueeeeee group, ja to dycky rikal ze pepa je jenom ueeeeee group…

  8. Aaron

    Njn na svěťáku jsou jiní … blázni

  9. eMTy

    i když to neni nic veselýho, stejně se tu řežu smíchy! je to ošklivý, mít radost z cizího neštěstí, ale představa jak obouváš ty spiky? a přejet si kotník, to taky jen tak někdo nedokáže! brzo se uzdrav!

  10. Junior

    twe za sucha si to nedokazu predstavit…ale za mokra?hm hm hm…ty lidi sou divny

  11. kotleta

    pekna trat,tam se ukaze kdo umi:-)

  12. coolo

    2 radek ETB: jo a kde prozrad to. pac mi ten povrch dost pripomina ctvrtek a patek na rude:)

  13. Čárys

    4: PH :
    Tak tohle mě složilo hned zpočátku:

    "…Jelikož sám velký Boss Chlebíček nemá pro letošek dostatek UCI puntíků a do národní kvóty se přes svoji famózní formu nevešel, musím report ze Schladmingu napsat tentokrát já…"

    Dál jsem se rozsypal u tohodle :

    "…přejezd vypadá následovně: strašná rubačka, nálet do koleje v odrazu, strašná žvejkačka, absolutní ztráta rychlosti, přepad přes potok do protisvahu, strašná rána do dorazů a jak přes kopírák přejezd druhého skoku…"

    A šou s přezouváním mě dodělala. Díky za report, a dej se brzy do pořádku, Roadtrip se blíží.

    4: Radek : viděl jsi někdy, že by měl PH na zádech nápis profesionální fotograf? Neviděl? a víš proč si ho tam neviděl ? atd… :)))

  14. milhaus

    zábavné čtení :D

  15. dhmiki

    čteni fajne.trat nehorazna moc koření

  16. vandič

    Konečně jsem si přečetl skvělí report ze Schladmingu, PH zaperlil :-) , jinak přeju brzké uzdravení .

  17. assassin - evil twin rider

    petr heinik: tak napsany je to fakt hezky. No vzhledem k tomu ze kdyz sem te videl jezdit na norco campu tvoji pohodicku na XC a parkrat ve vsenorech a prislo mi ze jinej sport jezdis ty tak nechapu jak jezdi svetova desitka kdyz to same rikas o nich…. no nic du si placat babovicky:)

  18. dhmiki

    članek dobry trat masakr největši hodně koření!!!

  19. jurka

    to být u nás v ČR to by naši ochranáři a všichni zelení snad ty kořeny obalovaly izolačkou :) :)

  20. p.e.t.r.

    jurka kde žiješ, naši pseudoochranáři by ten závod nepovolili uspořádat, nebo potom vymáhali pokuty,,,,milionkrát omílaná věc, že metr a půl široký průjezd lesem ve sportovním areálu pod jistou kontrolou místních pořadatelů zřejmě celý les nezničí, ale když přijede mafie s kamionem a vykácí ho, naloží a odveze, tak ochránci jsou zalezlí doma a bojí se vystrčit nos, protože by jim ho ustřelili…. atd, atd, chtěl bych vidět, jak všichni zakazovači ve svém soukromí žijí ekologicky hahááá

  21. Outů

    Dobrej článek
    4X bylo nudný, protože podél trati nebyli skoro žádní fans. A ti byli slyšet jen když jen ten jejich “lokal matador” !! A sjezdík super, prvvní dvacítka jezdí nehorázný porno a Samm Hill jim všem ještě dá 5 sekund navíc. A v lesní pasáži byla konečně nějaká atmosféra!! Za rok jedu zase

  22. kajman

    slušný vod Pedrose Hejníka,moc jednoduchý zdá se…… hohoho

  23. beastie

    ej no, takovy nesmely dotaz, myslite ze takovou kudlu bude nekdo z cechu nekdy jezdit? ja myslim ze ANO

  24. fousek

    Hmm tak tu trat bych mozna slanil:-)

  25. thomas

    Tohle je správná DH trat.! Poradný enduro a ne SX pro pevnáky.

  26. DD

    jaka UE group? vyprosuju si takovy oznaceni :-)jeho web, jeho cabrio

  27. forejt

    Super čtení…

Komentář: