Red Bull Rampage Retrospective – 5disc edition

rampage001.JPGRcenze na Rampage retrospective – pětidývýdýčkový monstrozní RedBull projekt z klávesnice Andyho a tuna fotek – more inside !

Sedim tu už deset minut a pořád nevim jak začít. A vlastně i takhle začíná tohle video. 5 DVDcek  v luksusnim plechovym boxu. Na čtyřech z nich je sestříhanej rok po roce ten největší Freeridovej závod na horskejch kolech. Pátý je věnovaný ohlédnutí za celým vývojem Rampage a právě na něj se vám pokusím napsat recenzi.

rampage005.JPG

Začátek a hned otázka. Mohl bys jednou, dvěma větama popsat co je to Rampage?
Berrecloth: -ticho- Vanderham: -ticho- Romaniuk: Je to těžký popsat takhle.. To nejde… Strait, Watson, Minnaar, Schley, Bourdon, Simmons – ticho.

Fajn. Nicméně klucí se časem rozpovídaj a hned na začátku Schley a Tippie a tom jak to vůbec začalo. Old school (rok 95 a starší) sesřihy,  při troše štěstí 5cm zdvihu na elastomeru, XC rámy a sjíždění jen prudkejch svahů.

rampage03.jpg

Ten nápad tam byl hned. Pojďme uspořádat freeridovej závod tady v BC na sypký šotolině v prudkym kopci, takovej jako se jezdí na lyžích nebo prknech v zimě. Prostě každej si vybere svojí lajnu a třeba si i skočí tu metrovou skalku. O pár let později (2001) přišel Red Bull do Utahu  a tohle místo v Camloops vypadlo spíš jako dětský hřiště.

rampage04a.jpg


Rampage 2001 Dá se tohle vůbec sjet? Přežijem to?
 

Pro organizátory a Todda Barbera v čele velká neznámá, nebude z toho akorát prušvih? Vidět jen jezdce padat ze skal, tohle prostě není jako na lyžích i když ta myšlenka je stejná. Byli pozvaný jezdci, vybraná lokalita, zajištěný věci kolem.

rampage06.jpg

Záběry z ročníku 01 a prostřihy na rozhovory s jednotlivýma jezdcema otvíraj tuhle pasáž a všichni se shodujou, že tehdy to bylo opravdu o přežití – dáš drop jsi borec. Takže třeba Robbie Bourdon (do tý doby ještě ne moc známej freerider)  tehdy dal jako první úspěšně obrovskej gap o kterej se pokoušel pro změnu neúspěšně Milles Rockwell – tehdejší světovej šampion v DH a to mu dost pomohlo stejně třeba jako Straitovi prosadit se.

rampage09.jpg

Rampage 2002 Jak velký věci můžem dávat?

První ročník se povedl a dal i odpověď. Nyní už organizátoři věděli, že to nebude plácnutí do vody a naopak se to proměnilo v něco tak obrovskýho, že dodneška se fotky z Rampage objevujou v bikemagazinech a v různých sestřihách videí.

rampage16.jpg

Pozvaný jezdci chtěli dát jasnou odpověď i nyní. Největší odpověď zasadil Super „T“ Klasen – dával prostě ty největší dropy ze všech 10, 11metrů a s usměvavou tváří na konci říkal, že to bylo super ježdění. Co by stálo dál za zmínku, byl gap co vytvořil Cedrik a Bourdon  (jo to je ten gap, kde je vyfocenej Mároška snad ze všech stran jak letí dolu po nohou a kolo ho následuje ) takovejch 7 na 8 a do zatáčky, přistání na metr širokym chodníčku – prostě nesmysl.

rampage21a.jpg

Další kdo se tu poprvé pořádně ukázal a koho nikdo neznal byl Berrecloth. Totálně jiná image, individuum pochodující kolem, který ale z ničeho nic vystřihlo na jednom ze skoků Superman-indian-seat-grab! Do tý doby všichni lítali rovně, dali ruku, dvě, nohu, ale žádný dirtový skoky. Za to mu patřilo třetí místo.

rampage24.jpg

Povedlo se. Všichni už vědí co je Rampage, časopisy, videa, televize,  tak jedeme dál.


Rampage 2003. Jak technicky se tohle dá sjíždět?

Jedna z největších otázek každýho ročníku byla: Co proboha zase předvede Bender? Ten člověk prostě dával skoky na který ostatní pomýšleli maximálně v zimě s lyžema na nohou.

rampage31.jpg

Byl to inventář Rampage a všichni se na to hrozně těšili a zároveň ho odsuzovali, protože málokdy to ustál.  Pády byla ale vykoupená evoluce. Lance Canfield – 7m drop s přistáním hlavou na šutr, Romaniuk – gap, zlomenej nos, ale finále jede, Simmons – přistání přímo na záda ze 7m dropu, ale odchází po svejch.. atd.

rampage38.jpg

Atmosféra se mění. Všude spostu lidí a fotografů, všichni se zdravěj s jezdcema, ale pro jezdce občas docela problém vlastně najít svojí stopu. No a jezdci začínaj hrotit.  Backflip na DH kole, suicidy jako povinnost. Všechno tohle splnil na jedničku Cedrik Gracia a proto taky vyhrál. 

rampage45.jpg

Sám pak popisuje jak obrovskej přínos tahle výhra pro něj měla. Prostě nebylo to jako vyhrát svěťák. Tohle bylo několikanásobně víc!

Rampage 2004 Odpověď na vše. 46)

Jo dokážem to sjet. Jo dokážem tam dávat velký věci. Jo dokážem do toho zapojit techniku.
Kaňon a sypající se hlína se i díky předcházejícím dešťům změnily a dolů vlastně už nemusíš cestu hledat, ale cesty jsou jasně daný asi tak metr širokejma trailama. Lidi ve vymezenejch koridorech a pro jezdce ty nejvetší výzvy na jednom místě.

Kdo se s tim od začátku nepáral byl Gee Atherton – absolutně nejrychlejší jízda, totálně vyklidněná v naprostý plynulosti a se Super „T“ dropem do čista. Prostě unikátní jízda, absolutně jiná, než všichni ostatní a taky druhý místo.

rampage47.jpg

Cam Zink – 360 z dropu na velkym kole – neustáto ani jednou bohužel. Všichni prostě jednou to nejvíc co můžou.  Poslední tři jezdci na startu – Romaniuk mezi nima a na tom největšim gapu co kdo kdy pravděpodobně skočil, (Big sender Gap má to přes 20m) dává luksusní table s nohou – davy řvou.

rampage51.jpg

Strait je posledním nahoře. Jeho jízda je plynulá, je to ta jízda, kdy prostě cítíš že ti kolo padne do ruky a že když vyskočíš a dáváš trik, tak jsi si stejně jistej, jako když jedeš po zemi.. Dává si manuálek do dropu, parádní whipy z dropů a vychutnává si to až k Sender gapu, kde narve Suicide.

rampage54.jpg

Vitěztví je jeho a Rampage se pomalu stává minulostí.

Byl to ten nejvíc nakopávací závod co Freeridový ježdění zažilo. I když závod není tak úplně správný slovo. Možná spíš událost. Tohle místo v Utahu prostě pomohlo ke vzniku a strašně rychlýmu nárůstu zájmu o FR ježdění.

Thx to Rampage!

PS:Možná vám to přijde spíš jako popis Rampage, ale o tom vlastně v tomhle DVD jde, prostě trošku jiná recenze. Tak kdo ještě neviděl, chybuje !

-a-

 rampage001.JPG

Rampage001.JPG Rampage002.JPG Rampage004.JPG
Rampage005.JPG rampage03.jpg rampage03[1].jpg
rampage04.jpg rampage04a.jpg rampage05.jpg
rampage06.jpg rampage07.jpg rampage09.jpg
rampage10.jpg rampage12.jpg rampage14.jpg
rampage15.jpg rampage16.jpg rampage21.jpg
rampage21a.jpg rampage22.jpg rampage24.jpg
rampage25.jpg rampage28.jpg rampage29.jpg
rampage31.jpg rampage31a.jpg rampage33.jpg
rampage33a.jpg rampage34.jpg rampage36.jpg
rampage37.jpg rampage38.jpg rampage40.jpg
rampage42.jpg rampage44.jpg rampage45.jpg
rampage46.jpg rampage47.jpg rampage49.jpg
rampage50.jpg rampage51.jpg rampage52.jpg
rampage53.jpg rampage54.jpg rampage55.jpg

26 komentářů pod “Red Bull Rampage Retrospective – 5disc edition”

  1. KUbajsz

    moc dobře sepsaný !

  2. Los tomanos - Pozing crew

    Pekna plechovcicka……..

  3. maverick82

    zaujalo!

  4. Luba

    Asi koupim jenom to 5. cd :D

  5. Maverick

    joo taky to mam doma sice obcas nuda jak furt povidaj ale je to proste kultovka!!

  6. honza

    jj. uz sem to videl nekde na torrentech ;)

  7. prochy

    dobre vi

  8. Ali

    jojo vím mám tuhle kolekci asi dva roky a pořád nechápu !!! ……

  9. Čárys

    Já to viděl u Andyho doma, a je to fakt síla. vidíš jak to jde nahoru, jak dávaj, jak padaj – komentáře super a záběry i takový, co jsem jinde neviděl.
    Prostě doporučuju, historii je třeba znát…

  10. tomaass

    konečně jsi to vydal..

  11. Flora

    ja sem videl asi jen dva dily ale je to fakt super i s tema komentarema ktery ti leccos napovi.

    to Andy: jak to vypada s NWD 8 ? kdy pujde sehnat?

  12. Čárys

    4: tomaass : ty chodíš číst články do Adminu, co ? :)

  13. flatíno

    tomaass: tak nejak:))

  14. lukas-au

    jojo taky to mam doma…to se musi videt… to musi clovek mit doma.
    ja se treba hode chechtal u ctyrky, jak se tam Gracia vykyd v prvnim dni a pak rikal ze za to muzou ty jeho fousy, a ze si s nima (s tema fousama) musi o tom vazne promluvit. pak je dobry jak tam rika vo chranicich jak je nosi, ze nechape ty co to nenosej, ze na tom neni nic spatnyho…Gracia je hodne v pohode chlapik. nebo ve trojce jak Marosi dal ten velkej gap nejdriv nacisto jak ta jedna rozhodci tam pobihala a ptala se kdo to byl…no vo tom by se asi dalo hodne dlouho kecat…

  15. BULWAjsz

    taky mam nakej ten patek a je to super…trojka je klasika a ve ctyrce sem nemoh z toho jak to Atherton prolit tak rychle jak kdyby to byl zavod ve sjezdu…

  16. tomaass

    Čárys : nechodim, ale tohle už tam bylo hrozně dlouho :-D :-D :-D

  17. KOLOhnatbriza

    Hm,když jel loni Peat za oceán,tak jsem mu říkal,ať mi tohle přiveze…nepřivez

  18. ddd - andy

    Kolohnatbriza: muzu sehnat, napis na mail.

  19. Slim

    Kolohnatbriza: muzu dodat jestli chces :)

  20. BULWAjsz

    ddd – andy: za kolik ho mate na krame? ze bych si udelal na vanoce radost vonavym originalem :)

  21. ddd - andy

    Vyvoneny original 1599,- vcetne mojeho podpisu! :-D

  22. Luba

    Andyho podpis stoji 1599 a da ti k tomu zdarma nejakej RB rampage :D to se vyplati :-)

  23. ddd - andy

    Luba: presne! :-D

  24. Kubik

    andy nechces me dat treba takovou tu vec jak se to sakra jmenuje MAIL .. at se domluvime :D

  25. ddd - andy

    david.and@post.cz

  26. dydy

    …hodně slušný…zbytečná skromnost chlape…sto popsal jak kdybys tam celou dobu byl s nima…

Komentář: