Jak předjet 2000 lidí v závodě ?

start.JPGTak další do sbírky alarmujících kokotů se vedle Maňase Tomka a Klauzíka, nyní zařadil Andy. Ten šílenec jel maraton s 2500 lidma! 

No ale necháme ho mluvit.posuďte sami, co je bolest…

Tak jsem si řekl, že po delší době to zas zkusim. Postavím se na start s několikaset hlavým davem a dám si maraton. V práci jsem spalšil kola, vymyslel 5ti členej tým, kterej se skládal z lidí co u nás pracujou + jednoho angličana, zařídil přihlášky, ubytování, jídlo, dopravu a mohli jsme vyrazit.

ivan.JPG

Pro upřesnění o co šlo: Kdysi Jizerská 50tka, která doznala určitých změn a pořadatelem se stala jedna naše komerční televize – dotáhla trať na 62km a tak se postupem času stal Novaauthorcup závěrem XC sezony, kde se sjíždí jak naše XC špička, tak dalších více než 2500 lidí. Letos tomu nebylo jinak. Co ale bylo rozhodně jinak je moje pojetí celýho závodu – možná víte, že mám lehké XC kořeny a třeba na startování z druhý řady nejsem moc zvyklej. Nicméně tentokrát mě, stejně jako kluky, startovní čísla začínající 2033 odsunuly jemně dozadu.

start.JPG

Start z pátý vlny 15min potom co odstartovala vlna prní (čísla 1-500) byla opravdová lahůdka. Batůžkáři, nosiče, plastový pedály – připadal jsem si tam s kolem lehce kolem 10ti kilo skoro trapně. Kluci byli celkem v klidu až na Ivana ve kterym se ráno probudil závodník a pomalu s náma nemluvil jak byl nervózní.. Měl ambice chlapec.

Stojíme na startu, lidi kolem už začínaj být netrpělivý. Minuta do staru naší vlny. Zapomínám na představu těch 2000 lidí co už odstartovali před náma. S klukama je jasně domluvená strategie – jedem na pohodu, odsuď totiž vážně nemá smysl závodit.

Start!

Lidi se začínaj hýbat. Kličkuju porůznu mezi nima až se dostanu na čelo naší vlny (ty zkušenosti a dravost tam holt jsou) – Ivan a Anthony za mnou. Přichází první stoupání. Tři kluci přede mnou – hákuju je do vleku a jedem svižně vzhůru. Ha! Dojíždíme první resp. poslední lidi z vlny co startovala před náma a v tu chvíli mi to dojde – tak tohle bude boj. Dav roztaženej přes celou silnici. Strategicky najíždíme doleva a nezbývá než hlásit: Zleva, zleva! a takhle pořád dokola.

V půlce kopce kluci přede mnou nějak vadnou, jdu přes ně. Jedu si svoje – tepy na 175 jsou vysoko, ale pocitově vše je OK, tak jí valim dál. Chvilka na odpočinutí přichází na pár set metrů dlouhý rovince. Lidi všude. Zleva, jsem řekl snad už 20x.

To co ale přichází je tepr fakt síla! Dojíždim pod stoupání s šotolinovym podkladem – dalo by se to jet na prostřední a vzadu třetí odshora, ale lidi slejzaj a jdou PĚŠKY! Chvíli se snažim stačit jejich tempu v sedle a opakováním: "Zleva!" ale když mi do cesty schválně vleze chlap s kolem a otočí se a povídá: "Aby ses neposral !!" Tak rezignuju. Potupně lezu z kola a jdu s davem – bezmoc.

Jdem asi 5min a trochu se to narovnává. Skáču na to a jak při 4X loktuju chlápka. Cosi se snaží říct, ale dech mu prostě nestačí. Jen se otáčim a zároveň zjišťuju že kluci za mnou nejsou. No nic čekat nemá smysl, prostě si to pojedu na sebe.

Šotolina se střídá s asfaltem a panelkama – dva panely po stranách, uprostřed tráva. Předjíždim pořád. Lidem děkuju že uhnou. Zleva – se mi kóduje do rychlý paměti jako nejpoužívanější slovo.

A přichází občerstvovačka. Nezastavujem máme zpoždění a navíc vše potřebný mám v dresu – jednu musli tyčku a jeden energy sliz v tubě. Začínaj se objevovat krásný panoramata a tak se trochu kochám. Mám za sebou asi polovinu závodu, když se za mnou objeví dva kluci, předjedou mě a trochu nastoupí – to je ono!

Beru za to a docvakávám si je. Rázem zrychlujem ze 30ti na 38. Po chvilce zjišťuju že jsou to polský silničáři – silniční tretry a pedály si prostě biker nevezme. Baví mě to s nima. Sjezdy letíme přes 60 nalepený ve vlaku – když jde jeden jdou všichni. Prostě děláš přesně to, co ten před tebou. Když on vymete díru nemáš nejmenší šanci jí nedát taky. Když udělá vlnu musíš taky – muže tam ležet šutr.. atd.

Další občerstovačka – letíme skrz. Na kluky ale najednou někdo volá a oni brzděj a vracej se. No nic zase jsem v tom sám. Už mě to tak nebaví. Začínám se s tím prát a tepy klesaj – do cíle cca 5km. Přejíždim po hrázi a zdá se mi že zadní kolo trochu plave. 3km do cíle – defekt zadní gumy se potvrzuje. Tohle Ne! Lidi už nepředjíždim a ve stoupání mám totální krizi. Skoro z toho lezu dolu jak mě to demoralizovalo. Trvá to tak dvě minuty když se přemlouvám abych neslez a na tý prázdný gumě to dojel. Najednou slyšim hluk z repráků – cíl nemůže být daleko. Lidí kolem trati přibývá. Ano je to tu. Přišlo to skoro jako vysvobození.

CÍL!

Všude lidi, spíkr hlásí. Lezu z kola. Křeč! Ty vole, málem jdu k zemi jak to bolí. Hrdost mi to ale nedovoluje a tak to nějak rozchodim. No nic.

Kluci nikde – jedu na hotel. Dávám sprchu. Po chvilce přijíždí Anthony. Má na mě zásek 10min. Ivan zklamaně 20min – jo to jsou ty cigára. Další dva kluci přijíždí až trochu dýl.

Balíme věci, všichni nakonec spokojený – vždyť jsem si to hlavně přijeli užít. Příští rok bych to viděl znovu. Díky 126 fleku mám zajištěnou první vlnu – takže slovo Zleva určitě na jazyk nepřijde tak často 
-a-

anthony.JPG

22 komentářů pod “Jak předjet 2000 lidí v závodě ?”

  1. Čárys

    No teda, Andy, mě přijde že si naprostej šílenec. Asi tu zavedou novou rubriku – alarmující kokoti kde budou fotky měsíce – budeš tam každopádně. 4x sucks, když chceš předjíždět a loktovat, dej si maraton! :)
    Respeckt.

  2. Los tomanos - Pozing crew

    Prej lehké XC kořeny :D Jinak good umisteni

  3. Manas

    Hehe, dobra prace kamo. Chlapik “Aby ses neposral” by zaslouzil facku pres celej ksicht.

  4. 100klada

    Taky si pamatuju na nase XC koreny, treba kdyz sme jeli nekde u Ase a mistni vychovankyne si rekla ze vyvede svoje “dementy” z psych. ustavu se kouknout na zavod a pak jeden chovanec brachu sejmul pri sjezdu ;) XC bylo fakt prdel (obcas)

  5. Radek / etbikez.com

    Jakko respekt k výkonu velikej, ale měl jsem to “štěstí” vidět sestřih v TV a musím říct, že tohle by mě fakt nebavilo. Nechápu, že si na to někdo s ambicema nevezme silničku;-) Většina “závodníků” mě ale fakt bavila – s bráchou jsme se u toho strašně řehtali. Pády i do kopce, mírná zatáčka v takřka nulový rychlosti nebo nedej bože odbočka je nepřekonatelnej problém a hned tam spousta lidí leží. Když jsem to sledoval, snad poprvý jsem měl pocit, že umim aspoň trochu jezdit;-)

  6. GM

    Na padesátce když nestartuješ z první vlny, tak stoupání k přehradě je fakt zkouška trpělivosti…pak už člověk skoro nemá chuť závodit.

  7. lukas-au

    tak na tech fotkach je docela velka parta lycry.

  8. tomaass

    ty jo

  9. assassin_TL1000

    radek: taky sem z toho videl naky zabery na nove a celkem sem se rezal…. pad na rovince, pak klasicky pady s nevycvaklejma pedalama….

  10. tandlis

    Tak jsem zamackl slzu v oku, kdyz jsem si vzpomnel na Noha Artur Kap. Je to uz dlouho, ale taky vzpominam na jeden start z pate vlny, fakt to neni dobrej napad :-) Ale jinak je to celkem slusnej silnicni zavod, jen nechapu proc ho jeste nezaradili do do ceskyho ziletkarskyho poharu. Jinak na mem poslednim zavodu bylo celkem vtipny, kdyz zachranari museli sundavat asi ctyri lidi z jednoho stromu, kam vlitli z asfaltovy neklopenky. Jo to je ta jizda ve vlacku…

  11. Čárys

    Je to šílenost…

  12. maverick82

    Taky si vzpomenu na tuhle silenost masovych zavodu – jel jsem si Králíka Šumavy a mě na druhou stranu bavilo předjíždět tu tunu lidí, bo jsem si pak připadal jako machr :)) Ale to bude tím, že já nemám takovou výkonnostní třídu jako třeba Andy ;)

  13. ddd - andy

    No povím vám bylo to fakt dost! Sestrih jsem nevidel – stacilo mi to nazivo! :-)
    maverick82 – Kral Sumavy je moje srdecni zalezitost, to vis.. :-)

  14. lukin

    doufám, že rubriku alarmující kokoti povede Čárys alias věšák HF ;)

  15. alen

    škoda na bikrose nikdy 2000 lidi neni :D:D ae co nevadi :D

  16. pitrs

    Dobre Andy. Taky jsem mel tu cest pred par lety jet to z pate vlny do prvni, ale od te doby tyhle
    masovky nemam rad a uz jsem tam nikdy nejel, ale trochu se mi zastesklo kdyz jsem to cetl.
    Holt clovek zapomene a ceka,ze priste to bude lepsi.

  17. djurda

    Tak tenhle zavod sem jel 2x a na dlouho stacilo… Letos byla zase trasa po sotoline na prehradu? Protoze loni se tahle cast na prehradu jela jinudy… Byla zima? :)

  18. Kubik

    lol andy ty si maratonec :D hehe dobre ty

  19. Zdenek

    Andy, zase jsem nekde zasil toji adresu, ozvi se mi a jeste jednou ti gratuluju k vysledku

    Zdenek M

  20. Čárys

    4: Zdeněk : Prosímtě, Andy je socka co nemá net doma, takže adressu ti sem napíšu já, abys se s ním mohl zkontaktovat : telefon je 602 941 175 a mail je david.and@post.cz, ICQ taky nemá…. Snad jsem pomohl.

    Zdravím a na podzim se chystáme k vám…:)

  21. eMTy

    andy: hodně dobře on! 17. listopadu jsou zimní transbrdy, co jsme jeli loni s pádlistou a zvoloušem, pojedeš? já to asi nestihnu, ale tenhle závod se mi líbil!

  22. ddd - andy

    eMTy: 17.listopadu je revoluce zadny Brdy! :-) No nevim mnozna bych jel..

Komentář: