Rozhovory 2008 – Kelišová

donovaly.jpgKelišová. Víte vy vůbec kdo je to Kelišová ? Keliška, aka Keli, aka DýKej boss. První mediální mrdka všech dob.

Tak Keli, Ač jsi rád šedou eminencí, co tahá za drátky brněnského podsvětí, poodhal roušku tajemství a dohadů a řekni kdo jsi.

Takže, jsem Filip Švrček, většina lidí mě ale říká Keli. Datum narození 2.4.1980, místo Brno, okres Brno-město.

puntik_cumak.jpg

Konečně je to venku. A přicházejí otázky. Jak je to dlouho, co jsi založil web známy nyní jako Dkey ?

Teda popravdě řečeno nevím, kdy to přesně bylo, řekl bych přelom 2004/2005. Ale historie tohoto webu je delší, dřív to byl real punk.

Jak se to dřív jmenovalo, a jak to vlastně fungovalo ? Kdy tě napadlo vytvořit sekci přidávání fotek ?

Úplný začátek byl někdy v roce 1998, kdy jsem si poprvé vyzkoušel udělat web, docela mě to chytlo a tak jsem se rozhodl, že se stanu mediální mrdkou.
První web, v dobách kdy jsem ještě jezdil xc, se jmenoval Filipova site – MTB news a dával jsem tam uplně všechno co týkalo kol – xc, fr, dh, maratony.  Adresa webu byla parádně lehce zapamatovatelná: netbox.cz/~filip, nicméně návštěvnost rostla a tak jsem změnil doménu na mtb.netbox.cz, došlo na regulérní redakční systém a návštěvnost zase utěšeně narůstala (v té době se pohybovala kolem 30 lidí denně).
Hlavní změna nastala v polovině roku 2003, to jsem přidal přidávání fotek, podobně jako bylo na Pinkbike, akorát s tou výhodou, že se mohli fotky komentovat, to tam oni tenkrát ještě neměli :). Nárůst návštěvnosti byl šokující a nastal čas kdy mě z netboxího serveru vykopli, protože jsem jim začal solidně vytěžovat linku a od té doby se píše historie d:key. Pak následovalo pár anabází s hostingy, nikde nás nechtěli nebo jsme je příliš zatěžovali. A tak jsem se plácl přes kapsu a od května 2006 jedeme na vlastním serveru (a zde je opět návrat k netboxu, server mám v jejich datacentru), od té doby jsem co se týče webu maximálně spokojený.

Pak jsi rozjel i Eshop. Ted před pár lety jsi k tomu otevřel kamenej obchod. Jak jde byznys, jak to jede ? Stíháš to sám, nebo na to máš víc lidí ? chodíš ještě do školy, nebo tak něco ?

Eshop jsem rozjel v březnu 2005 v době kdy jsem chodil ještě do školy, z začátku to byla pohoda, ale postupem času studium + práce nešlo moc stíhat, protože já jsem byl velice pilný student, žádnou přednášku jsem nevynechal.
V 2006 jsem dodělal školu a otevřel kamennou prodejnu. Loni jsem  se snažil chodit ještě na další výšku do Ostravy, ale kombinace VŠB Ostrava a byz v Brně – nešlo to stíhat, nehledě na vysokou kvalitu výuky v Ostravě, takže jsem to zařízl.
Byz jakžtakž stíhám, čti nepředřu se, když mám volno tak programuju weby a webové aplikace.

karlovice_tygr.jpg

Koukáš občas na ty fotky, co se k tobě každej den vloží ? Pročítáš komenty? Nebo to máš u prdele ?

Na fotky občas koukám, nesleduju uplně všechny, to bych nestíhal, v administraci prohlídnu náhledy, úplný sračky promáznu (naštěstí ostatní admini jsou dost rychlí, takže toho moc není). Pokud mě nějaká fotka zaujme, tak se kouknu, oznámkuju, vyjímečně přidám komentář. Občas se najde fakt perla, především náhodná fotka opravdu překvapí. Úroveň komentářů je z velké části tragická, za monitorem má každej ramena, v skutečnosti je to mindrákovanej usmrkánek, bohužel není v mých silách to nějak regulovat.

A co ostatní stránky, kam chodíš, co sleduješ, čím se každej den prohrabeš v práci ?

Kromě webů, které potřebuji k práci (manuály apod), každý den  kouknu co napsal bulvár 720 a pak už jenom seriózní weby jako např. punkbike.org, čas od času kouknu na Fíka a na weby ostatních riders, co jejich hlavy vymyslely.

Super. Tak a teď k žvejk  mimopracovním aktivitám. jezdíš na kole, že jo ? Jak dlouho? co tě ke kolu vlastně přitáhlo ?

Na MTB kole jezdím cca od 15ti, takže to bude skoro 13 let, nejdřív xc a maratony (2x jsem objel Drásala, muhahaha), postupem času se xc přeměnilo na fr, prostě cílem většiny vyjížděk se stal kopec a tam zábava začala. A od fr byl k dounhilákování už jenom kousek.
K kolu jsem se dostal od běžkování, hrál jsem x let závodně běhal a pak mě to omrzelo, nastal konec. Dal jsem se na házenou a jako doplňkový sport jsem zkusil kolo a nakonec zůstal u něj.

donovaly.jpg

Kde se v Brně nejčastějc povozíš ? Ten zamilec, ten zamilec… ?

V Brně se moc nepovozím, v Zamilci jsem jezdil naposledy snad před rokem, už mě to tam přestalo nějak bavit, především potom, co jsme si postavili tratě kousek od Blanska (cca 15km od Brna). Jezdím pouze dh, nic jinýho mě moc nebere (až na singletraily, kterých jsem bohužel zatím moc neobjel), takže v malinkým Zamilcu to moc nejde.
Letos jsem se tam byl pěšky kouknout a vypadá to tam skoro jako na smetišti, všude petky a bordel, loni z jara jsme si s DD udělali brigádu a veškerej bordel uklidili a za rok je to tam zpátky. Chápu ostatní lidi, že jsou pak na bikery nasraný, když se v lese u jejich tratí válí tolik bordelu.

A jaká je v Brně crew, s kým jezdíš ? Ueeeeee leje, Carlos se dal na tuzzing, Barell jede megabyznys, DD je alkoholik…je tam vlastně někdo s kým se dá jezdit ?

Parádní crew je brněnská crew, na party to vždycky nejlíp poznáš :).
Zajezdím si vždycky nejlíp s DD a Tlustíkem podvodníkem (však víme, jak to bylo na loňským Klínovci). Většina ostatních, až na pár vyjímek (celkem max 10 lidí – což na to jak je zlatá loď velká, sakra málo), tomu až tak nedávají.

Co závody? Co jsi loni jel a co jsi objel z našeho skvělého poháru ve sjezdu horských kol ?

Loni jsem jako každý rok objel nějakej ten závod: Náměšť, komplet slovenskej pohár, Ride Cup, něco z ČP – Karlovice (kde jsem zalítl poslední flek), Božák (moje nejoblíbenější dh trať ČP až na závěrečnou xc vložku od spodní stanice lanovky do cíle) a ještě jsem  byl v Špindlu, ale v tréninku jsem si natáhl pacičku a nemohl jsem držet řidítka, dopadlo to tak, že jsem to obrečel, byl jsem smutný, že si nemůžu užívat 4 minuty drncání po rovině.
Musím se pochlubit, loni jsem měl zatím největší úspěch na bajku, v velice silné konkurenci asi pěti lidí jsem se umístil na druhým fleku v rámci novinářského závodu při Bikemag campu v Jasné. Od prvního fleku mě dělilo cca 1.5promile zbytkového alkoholu v krvi.

vratna_tbb.jpg

A jak to vidíš letos ? Na schůzce s komisí MTB jsi nebyl, ale zápis jsi urcitě četl u mě. Položím ti obligátní otázku – myslíš že se letos něco změní, že dojde k nápravě nějterých nedostatků a tak ?

Letos je zase priorita Slovensko, díky větším kopcům mají lepší tratě, větší pohodu a především víc závodů.
Na schůzce jsem nebyl, ale o tom, že dojde k nápravě, byť jen některých nedostatků, pochybuju. Sám osobně jsem posílal Polisovi pár změn, nabízel jsem udělání online registrace pro závody ZDARMA, abychom už nemuseli čekat v šílených frontách, ale nebyl zájem, resp. zůstalo to bez odezvy (ne od Polise, ale od lidí, kteří to mají mít na starosti).

Můžeš něčí pomoct ty, jako mediální magnát? A chceš vůbec ?

Pomoc můžu, ať již propagací (ta je u ČP naprosto tragická), tak výše zmíněným uděláním online registrace. A na druhou část otázky vlastně asi ani nedokážu odpovědět, sám nevím jestli chci. Máme to kousek na Slovensko, kde to jede mnohem víc, kdyby se nejel ČP, tak to asi v klidu přežiju.

Když si představíš ideální den, jakej by měl bejt ?

Ráno probuzení na Aljašce, dopoledne snb freeride na místních svazích, backcountry skočky apod. Po obědě přesun do Whistleru a do večera bajkování, poté velkolepá párty a po dvou hodinách spánku se probouzím bez kocoviny a parádně vyspinkanej a následující den se to celé opakuje.

A jakej je tvuj obyčejnej den.v Porovnej to :)

Můj obyčejný den je hodně podobný tomu ideálnímu, bohužel si teď přesně nevybavuju v čem.

zamilec_2342005.jpg


Co kára? Vím že jsi si koupil obstarožního tans is tora a teď nezaměnitelnej zvuk vyběhaný nejtovačky budí celý osazenstvo závodů, když v noci dorazíš z po 8 mi hodinový cestě z Moravy… jak ti to klape ?

Transit je až na drobný detaily v cajku, motor má jak z traktoru (2.5 diesel bez turba), na žádný závodění to sice není, ale na druhou stranu nás zatím dovezl všude bez problémů. A to je průměrná vzdálenost na závody z Brna něco kolem 300km, cestou na Slovensko se totiž musí projet celou Asií.

Co na kole preferuješ, jaký tratě? Kde se nejlíp svezeš, kde si nejradši zazávodíš?

Preferuju sjezd, ideální jsou hodně těžké technické tratě, kde nerozhoduje každá chyba, protože těch dělám mraky.
Nejlíp se asi svezu v Polomce, není to tam moc dlouhý, ale zato zábavný.
Nejlíp jsem si zazávodil loni na Vrátné při slovenském poháru, ta trať byla asi to nejhustější co jsem kdy jel, převýšení asi 700m, šlápl jsi jenom na startu a pak jsi až do cíle jenom brzdil. O tom jaký to zhruba bylo,  napoví čas nejrychlejšího eliťáka – 5 minut rovných.

Dáváš dirt ? Co slopestyly ? Lávky, dropy, gapy ?

Uff, v podstatě kromě sjezdu nic jinýho nejezdím. Dropy nesnáším, když už ho někdo do tratě postaví, tak ho vyšlu, ale s velkým sebezapřením. Dirt neumím, na slopestyle mě nikdo nedostane, nevím co bych tam předváděl, doby kdy jsem uměl nofoota a table jsou už dávno pryč. Lávky jezdím jenom když mají zábradlí.

downhill_polomka-275.jpg


Co nějaký roadtripy, jezdíme každej rok tejdení trip, na letošní rok mám super plán, proč jsi loni nejel ? A to jsme jeli přes Moravu… A co letos, pojedeš ?

Loni jsem dal menší roadtrip s naším brněnským Béďou a cíl jsme měli na Kozzách, počasí se vyřádilo, pršelo pořád.
720 RT pojedu v případě, že bude víc DH, zatím to každý rok bylo spíš o skákání.

A tím se dostáváme ke konci a mé obvyklé smršti otázek. Prosím jednoslovnou odpověď.

Nej akce za rok 2007.

SP DH Vrátná

Nej hudební skupina.

Eva a Vašek – skupina Surf

Oblíbenej pub v Bo.

Bývalý BikeBar – teď Labyrint

Oblíbená holka.

Elis

Vysněný místo k žití.

New Zealand

Největší polet – kde.

Nevím

Největší držka.

SP DH Nitra –  AC luxace.

Nejlepší web. (opovaž se)

Vy víte kterej to je – www.vesmirni-lide.cz

A ted přišla tvá chvíle. Pokud chceš, mužeš položit jednu otázku mě, a já ti na ní pravdivě odpovím. Takže, šance je tvá.

Keli se ptá : Tvůj nejoblíběnější animal porno website?

já odpovídám : Hele, tak popravdě řečeno, ještě jsem nebyl ani na jednom takovýmhle webu. Kdysi mi něco nahrál Chrochťák jako bonus na Cdčko s fotkama, když jsem to otevřel a viděl tam Maňase Tomka v koňské sekci, tak jsem to zase zavřel a rozklepanej šel dělat nějakou smysluplnou činnost. Sorry, ale popravdě tohle já nedávám.

A na závěr, pokud chceš zamávat mámě, tak mužeš, i sdělit nějaký vzkaz se dá, prostě cokoliv pro tebe. TED.

Mávám všem lidem dobré vůle, těm ostatním mávám taky.

A my díky za rozhovor. A vy už teď víte, kdo je KELI. Kdo vede DKEY. Děcka, třeste se, železný muž jde sem se svým psem…

131.jpg DH_Sprint_Cup_Namest.n.O_1.5.2004.01.jpg donovaly.jpg
downhill_polomka-275.jpg karlovice_marv.jpg karlovice_tygr.jpg
Pic_0005.jpg polomka_nitro.jpg puntik_cumak.jpg
vratna_tbb.jpg Zamilec_23.4.2005.jpg  

23 komentářů pod “Rozhovory 2008 – Kelišová”

  1. coolo

    epesni heinik:) ustals to.jinak preju mnogo business uspechu.

  2. Radek - etbikez.com

    :pila::pila::pila: :D

  3. DD

    Ha, ja a alkoholik. Tady ten platek zazaluju

  4. DD

    jinak frono v polomce za 1000 bodu. Finalova jizda je idealni na nalitnuti poprvy. Prej, hlavne jed co nejrychleji :-)

  5. bolekkrutor

    s masomlejnem na Planýrce,zamačkávám slzu…

  6. tomaass

    nic ti nepřeju, nic si nezasloužíš

  7. Wlk

    Koukám, že co závod to jinej stroj. Pán má sakra velkej výběr … Ať to lítá

  8. el kloko

    Puntíkův čumák boží:-)

  9. PhX

    z toho psa de strach

  10. eMTy

    bože, tys hrál házenou? a umíš noufůta a tejbla? a dokonce znáš toho slavnýho DD? a máš ten největší mediální vliv na dětskou populaci hned po Kouzelný školce na ČT1? jsi super muž!

  11. pičta

    tak to je ten kelik,co se kamaradi s DD alkačem a panem podvodnikem tlustokožcem.

  12. KUbajsz

    mtb.netbox … to byly časy :)

  13. T.H.O.mas

    2KUbajsz: a taky období betonování a následných sklepmistrů… Pak už se to tam zvrtlo a průměrnej věk klesl od 3,56 roku … kde sou ty časy :-D

  14. DD

    nesmysl, svym vekem zvysuju prumer DK minimalne na 5,2

  15. prochy

    http://720.cz/foto/rozhovory_keli/imagepages/image4.html keli letel ne drzku jak svine :D

  16. 1.april

    keli dik za peknu pracu na DK :) fandiiiiim! len tak dalej

  17. NR

    DD: koho ty chces zalovat a za co? za pravdu?:-D…btw…mas snad na pravnika?…

  18. ddd - andy

    A hec ja ho znam! Kdysi mi rekl: Ahoj!

  19. Czert

    4 Radek Broz: máš bod :-)

  20. u6e

    ddd: nevymýšlej si! to je můj kamarád!!

  21. Los tomanos

    Skoda jen ze doluzkopce.uklouz jde tak do kytek :( Takovej dobrej web to byl

  22. DD

    nahodou DK je bozi, kdyby tam teda NR nenechal mazat svy fotky :-) pak kdo se stydi za pravdu

  23. Čárys

    Rozhovor boží, moc díky Kelišce, a DD, ty si to neber (vím že si to nebereš), já se brzy zase vrátím k ničení Maňase Tomka…

Komentář: