Turisti v Grenoblu

p1000837.JPGTak myslím, že probíhá jeden z posledních záchvěvů zimy, ale stejně je třeba to nějak ukončit. A tak co třeba super článkem, videem a fotkama, od El kloko a kluců z Grenoblu ? Klik klak!

El Kloko píše : "Zatímco si kluci užívali tepla a děvek na Azurovém pobřeží, tak my (Já El Kloko, Ondra Rakeťák, Kája a Honza Beruška) jsme si užívali sněhu asi 350 kilometrů více na sever, ve střediscích kolem Grenoblu. Jezdit na hory do Francie takovou dálku autobusem nebo autem je už nuda, tak  volíme pohodlnější způsob  – vzduchem. Zpáteční letenka do Ženevy od společnosti SWISS nás vyšla každého na 2800Kč, tedy nebylo co řešit. V Grenoblu žije Rakeťákův tatínek, takže ubytování u něj v luxusním bytečku za celkem slušné peníze, přesněji za nula Kč, a k dispozici Peugeot 307 s panoramatickou střechou a klímou. To vše dohromady s třeba basama českejch piv a oblohou 9 dní téměř bez mráčků dalo dohromady super tejden!

aa_letadlo2.JPG

První den (v pátek)vyrážíme do střediska, které je asi Grenoblu nejblíž,  jmenuje se Chamrousse a zajezdit si tam můžete na 92 kilometrech sjezdovek. Permice pro chudý studenty na ISICa za 19 éček, pro bohatý pracující za 27, takže lepčí ceny než ve Špindlu. A v pátek uplně prázdný sjezdovky! Je to takové menší středisko, týden bych tam trávit nechtěla, ale na den, dva uplně stačilo.

V areálu je samozřejmě snow park, a v něm kluci našli takovou pyramidu, obří lavici a po chvilce uvažování to zkusili a Ondra tam hned dal chytku, takže jen strašák jinak prej super skok. 

pyramida_chamrousse.JPG

Večer gulášek od maminky, kterej s náma chudák málem neodletěl, páč ženská v Praze na check inu byla kráva, a pivečka.

V sobotu vyrážíme do střediska, kterým končí jedna horská etapa Tour de France, Alpe d´Huez. 

 alpe_d_huez.JPG

Z loňska tohle středisko známe, ale loni bylo hnusně a vršek byl kvůli lavinám zavřenej. Lanovka jede do 3330m.n.m. a sjezdovka, která vede z vrchu dolu má 13 km a je to černá! Takže hroznej nátěr, dolu to trvá tak 40 minut a nohy dostávaj fakt zabrat. Středisko je moc dobrý, jen ztrácí smysl, když na dojezdu k vleku je 200 metrů rovina a člověk se tam trápí a nadává, jak to na jedná takový sjezdovce tam bylo.

Jinak byl v areálu samozřejmě taky snowpark, kde kluci skákali takovýho sněhovýho simonsíka a sjížděli bednu a rejlík do vlnovky s nápisy ŠKODA (Škoda je sponzor toho areálu) a super upravená 4 kroska, tedy spíš bordercroska, na který se to dalo fakt hodně kulit. Ceny jsou tu ovšem poněkud vyšší, pro normální lidi za 37 eur a pro studující zevly za 27 eur na den. Co se týče občerstvení, tak sendvič za 5 eur sme si nechali klidně ujít. Celkem tu maj asi 170 km sjezdovek a kapacita lanovek je 150 000 lidí za hodinu! Tohle středisko vřele doporučujem.

p1000430.JPG

V neděli ordinujem odpočinkový den a vyrážíme na Aiguille du Midi, což je vrchol pod Mont Blanc, výš se dá dostat už jen s vysokohorskym průvodcem. Nahoru vás vyveze lanovka a pokud máte dost odvahy můžete si zezhora skočit padákem, nebo si dát převýšení 2800 metrů nehorázným freerajdem na lyžích.  Rozhled zezhora naprosto božskej a slunce peklo tak, že kluci dávali na takový terásce opalovačku bez trik (já sem do toho nešla), kterou sme spojili s piknikem a vydrželi jsme se tam válet fakt dlouho.

piknik.JPG

Další dny lyžujem střídavě v Chamrouse a Alpe d´Huez a ve středu jako správní turisti jdeme do centra Grenoblu utratit nějaké peníze za zbytečnosti a necháváme se vyvést na pevnost nad Grenoble. Tam procházíme výstavu věnovanou zimní olympiádě v roce 1968 (maj 40. výročí), fotíme se v bobu…

bob.JPG

…kupujem si půl litru vody za 3 eura a vyrážíme na další kopec. Je tu neuvěřitelná příroda, všechno krásně zelený, jak v džungly a ty přírodní klopenky… No, odshora do Grenoblu by to byl  parádní trejl tak na 20 minut. My bohužel scházíme dolu po svejch… večer dorazíme víc unavený, než z ježdění, dáváme pivko a beng a jde se spát.

Poslední den zkoušíme středisko Les Deux Alpes. A můžu říct, že tohle je ráj!  Neuvěřitelná spleť lanovek a sjezdovek a nahoře ledovec, kterej se otevírá i v létě. V areálu je v taky v létě bajk park a několik desítek single treků. Takže návrh na léto: Vzít lyže a kolo a dát si kombo ráno lyžovat a odpoledne jezdit na kole. Což?

Největší podívaná byl zdejší snow park s big érama jako z televize. Dáváme opalovačku plechovku ananasu a kocháme se, co místní borci skáčou. Největší skok, tak 15 do dálky skáčou v areálu asi jen 4 lidi, asi dobrej oddíl. Z boku neuvěřitelný.

p1000837.JPG

Tak si tam tak sedíme a sledujeme je a pak vidíme, že se na ten největší rozjíždí výkendovej lyžař. Jak to dopadlo si umíte představit. Ten magor dolít tak 2 metry před hranu do protisvahu  a navíc k našemu zděšení vidíme, jak se za ním řítí asi 5 letý dítě na lyžích. Dítě doletělo tak 5 metrů před dopad a brutálně se tam rozpláclo. Následoval záchvat smíchu, kterej nám vydržel ještě tak dva dny. Čekali jsme že brzy uslyšíme vrtulník a že je oba seškrábnou ze svahu a odvezou na náhradní díly. Nakonec se nějakým zázrakem oba sesbírali a odjeli po svejch. Ty dva u nás vyhráli. 

 big_kres.JPG

V sobotu už si jen užíváme 20 stupňů v Grenoblu a po cestě do Ženevy. Z Ženevy hoďku a půl domu, do Prahy, do Podolí, do Lékárny, doprdele to je mi smutno…Na video nebylo moc času, takže jen pár záběrů na hory a nějaký skočky. Jo, pánové, ten polet v čase cca 2:20 je roštěnka A na závěr malej kvíz: Kdo mi řekne, v jaké výšce je focená tato reklama na mediální mrdko server má u mě pivo…"

reklama.JPG

Tak a to je vše. Moc díky Zuz a klukům, je to super, hned bych jel – a za reklamu u mě máte pivko všichni :) THX !

A teď už to video.  

If you can see this, then you might need a Flash Player upgrade or you need to install Flash Player if it’s missing. Get Flash Player from Adobe. This error may appear if the URL path to the embedded object is broken or you have connectivity issue to the embedded object. Powered BY XVE Various Embed.

a fotogalerie.

aa_letadlo.JPG aa_letadlo2.JPG aaletadlo3.JPG
alpe_d_huez.JPG big_kreš.JPG BOB.JPG
džungle.JPG K1024_IMG_0050.JPG K1024_IMG_0059.JPG
P1000327.JPG P1000341.JPG P1000343.JPG
P1000359.JPG P1000360.JPG P1000393.JPG
P1000397.JPG P1000430.JPG P1000453.JPG
P1000475.JPG P1000489.JPG P1000560.JPG
P1000590.JPG P1000646.JPG P1000668.JPG
P1000678.JPG P1000681.JPG P1000714.JPG
P1000768.JPG P1000797.JPG P1000837.JPG
P1000839.JPG P1000948.JPG piknik.JPG
pyramida_chamrousse.JPG reklama.JPG snow_park.JPG
zzmapa1.jpg zzmapa2.jpg zzmapa3.jpg

31 komentářů pod “Turisti v Grenoblu”

  1. tomaass

    jé tam jsem byl a tam taky a místo toho abych dnes jel s našima do třech údolí, jedu k tomkoj, prej jsem blbej..

  2. tomaass

    zdá se mi to a nebo kája jezdí na českým burtonu(čti frople snowboards) a to na docela dost starým modelu.. btw tomík tady udělal video, když byl minulej rok ve Francii http://www.pslib.cz/tomas.sorejs/france.wmv

  3. Los tomanos

    brrrrr zima….

  4. filipmat.us

    Dobře kloko.. Alpe d´Huez a Tour de France je nuda..hlavně se tam jezdi Megavalanche a jel se tam tuším v 2002 svěťák..a ostatně v Les Deux Alpes taky..

  5. coolo

    pekna zimni dovolena za malo penez…. musim rict otci at se prestehuje:)

  6. DD

    snih v lete? nesmysl :-)

  7. Dan K

    3 842 m

  8. karloss

    ještě k těm dvoum bláznům na Big airu: poprvé když jsem seděli od toho skoku dobrejch 200 metrů, přijeli nás vyhodit 4 týpci na prknech..že at´tam nesedíme..ptáme se proč? oni že se potřebujou rozjet na ten big air…a hovada to na něj pustili těch 200m šusem..no čuměli sme jak péra z gauče..obří skok…nikoho jinýho krom těhle sme to neviděli skákat …a odpoledne už jen tak tam odpočíváme, koukáme..přijíždí rodinka, chvilku koukaj na ty “menší” 10m polety, Beruška ještě říká..to by byla sranda kdyby ten v tý hnědý kapuce to rozjel na ten big air…a co čert nechtěl, pak se to stalo…prostě “čum na to von na to fakt jede!” a za ním malej špunt v růžový kombinéze…tomu prvnímu zbejvaly dobrý 2 metry aby to dolít, šílený..rozložil se tam brutálně..a ten špunt za ním, ten dolít tak do půlky, nedokážu si představit jaký to musely bejt rány…do chvíle než se zvedly a odešli po svejch sme trnuly co s nima bude…skůtr? vrtulník? děs! ale když se zvedli a vypadli že žijou..to sme si oddychly..v hlavě to vidim furt..nic horšího a zárověň dost vtipnýho sem snad ještě neviděl! klobouk dolů, byli to mistři!

  9. el kloko

    Dan K: skoro, ale ne:-)

  10. Dan K

    Druhej pokus..
    3812m

  11. Dan K

    A rovnou treti, ale vic uz nevim..
    3777 m

  12. coolo

    4 el kloko: tak je to 3776m.n.m. :)

  13. coolo

    http://www.atompot.net/foto.php?action=MontBlanc2003&part=Francie&pict=20

  14. Dan K

    http://www.compagniedumontblanc.fr/pages/excursion_prices.html

  15. eMTy

    kája má dětskou desku a nohy u sebe jakmalá holčička:-)))
    ale ty skoky jsou libový!

  16. Junior

    tomaass: tři údolí sou nejlepší…!!! naše famílije tam jezdí už kolem sedmi let a nikdy se nám to neomrzí… 660 km sjezdovek je tam znát

  17. Tom

    Zamačkávám slzu. Rok jsem tam bydlel a když vidím fotky z pevnosti nad Grenoblem, z Chamrousse a dalších středisek, hned bych jel…

    Jinak, ta cesta z pevnosti dolů se na kole moc jezdit nedá neb při lepším počasí by jste cestou pobili nemálo lidí a vyhejbat se jim tam těžko lze. Každopádně neni to jedinej trail v okolí :-) A o dirtech za Grenoblem ani nemluvit. Luxus největší.

  18. Forest

    chjo,jel bych taky…zavist…

  19. tomaass

    Junior: užiju si ty prázdniny líp a ušetřim, sice ty prachy nikde neuvidim, ale ušetřim

  20. Junior

    :D

  21. karloss

    tomášku marku: to že máš svátek neznamená že si budeš dělat srandu z jiných :-D ..dyť mám desku 158 ty holčičko… jinak vše nej k svátku, i tomaassovi a dalším tomům…

  22. lucka

    pardni kua

  23. ice

    jeeeee, Zelí :-)

  24. LíLa

    Nu paráda! Tak tuhle partičku fakt můžu,byla to asi prima action…v co možná nejbližší době se na vás těšim :0)

  25. Raketak

    napsalas to moc pekne Zuzko,a to videjko je podle me taky super,diky :) byl to fakt nater celej tejden tejden!

  26. el kloko

    LíLa: Přijeď/te do Sobíku na narozky:-)

  27. Spon

    proc ta prezdivka El Kloko? kdo to vymyslel?

  28. 100klada

    Skoky pekne sejply!!!!! Perfektni lyzovacka!!! ja byl letos zas jen parkrat uz to bude asi tradice diky pocasi.

  29. -= mouras =-

    hmmm jé… to musi bejt pohoda cestovat na hory letadlem kdyz to ted stoji tak malo,taky to vyzkousim..a co teprv přeluxní zázemí….hey hou to se nekdo má 8´) perfektní report zůzo, príma strediska, dík za TIP! čaučau

  30. Spriterka

    pekne video jsem zacatecnik na bmx kolo jeste ani nemam freestyle :D ale co prosim mrknete na me stranky http://www.lolci-bmx.estranky.cz jinak husty :D :-D :) =) jo a kdyby neco ten muj web toje ale crap!!! :)

  31. Junior

    SPRITERKA: Jsme nejen bmx team ale zajímáme se i o florbal skatebordink a o skoky na lyžích,prosím hlasujte tady v naší anketě díky!!! …to mluví za hodně myslím si

Komentář: