DK není jen Dakajn

12_sx-denmark.jpgRob Trnka byl fotit SX v Dánsku. A jelikož to na něm zanechalo hluboký dojem, který potřeboval ventilovat, tak jsme mu rádi poskytli prostor :) Moc díky, Rob ! A vy klik na kvalitu : 


Dánsko je asi divný. Nevím co si o něm myslet, první půl hodinu po vylodění z trajektu, hledáte cokoliv čím byste zabavili oči a pak se to samovolně vzdá. Nic nenajdou. Navíc tam kde jsem se pohyboval já bylo děsivě pusto prázdno. V ulicích to bylo až divný. Ale jednoduše tam nechodí lidi. Nebo jsem byl asi vždy ve zvláštní chvíli na zvláštním místě. Netuším, kde všichni byli. Ospalý místo, řekl bych.

01_sx-denmark.jpg

SX už asi všichni víte jak vypadá, ale naživo ve světovým měřítku. No páni. Pahorek je vysokej. Ano, těch reálných deset metrů bych měl přeložit do slangu českých bikových rozměrů…25 metrů a rošt pro osm. Občas jsem se nahoře motal po krajích, abych nezacláněl, tak jsem si říkal, že by to dolů trvalo tak kousek pod dvě sekundy navolno..

04_sx-denmark.jpg

Skoky na trati jsou…veliký. Kola jsou..malinký. Rychlosti jsou..vysoký. Co chcete? Půlku času co jsou borci na dráze letí vzduchem. Nalítávání v podání profíků není tak děsivý jak na vesnickým přeboru, ale občas se nezadaří. Malý kola neprominou nic, povrch potřebují precizní. Pády smrdí. Pak se to pustí v osmi lidech a začne maso. Nakonec se to znásobí závodní vyhecovaností zmixovanou s únavou na konci druhý rovinky, je to boj.

Abych nepředbíhal.

V pátek jsem se plencal kolem nalítávání pro sekce na druhý rovince a několikrát jsem se bleskově otáčel, abych neviděl všechno. To já totiž nemusím. V sobotním závodě to od prvních jízd připomínalo vylodění spojenců na Omaha Beach. Hlavně třetí rovinka. Když v krátký době šli dva po sobě a zvedali se ztěžka. Třetí pán na holení se zjevil ve třetí nebo čtvrtý jízdě. Nedoskočil třetí na druhý rovince, dopadl na kola, ale zařval a vsedě dokružoval ke mě. Cukal nohama jak se snažil vysvobodit z SPD, kus ksichtu co kouká z integrály zkřivenej bolestí, sýpal a dál zpomaloval. Pak přede mnou nacvaklej dojel do nuly, spadl a začal sýpat víc. Seběhli se zdravotníci, vzali ho za kotník, že mu pomůžou vypnout, kluk zařval, na mě akorát dost, abych se otočil a šel se do českýho stanu zeptat jestli jsou takový ztráty normální.

 15_sx-denmark.jpg

Čím se jezdci eliminovali tím větší podívaná. Jména jako Madill, Robinson, Graves, Riderknecht, Cisar, Prokop, Bennett, Day jsou jistě povědomá i těm, kteří zatím s SX stejně jako já nepřišli do styku. No a Ti opravdu umí. Kamikaze.

Michalovi, ačkoliv kvaldu zalítl třetí, se paradoxně ten den starty nedařily podle představ. Nebo také bych měl poznamenat, špička v SX je výrazně širší než ve 4X. Kombinace obojího způsobovala, že MP na trati předváděl chladnokrevný výkony, kdy celým závodem proplouval po pravidelně mizerných startech a zadních figurách na prví rovce až po konečný druhý a jednou první místo v cíli. Skvělá podívaná.

18_sx-denmark.jpg

I ve finále, jeden z nejhorších startů, ale z první zatáčky už mazácky vyjížděl spodem pod prvníma dvěma třema. Bohužel taky v tento moment vyškubl pedál a tím to v SX končí, když jste v tahu na tři skoky v pro sekci. Dokroužil do cíle finále…

Nechci se pouštět do rozboru závodu, protože sám jsem byl nezasvěcený divák. Chtěl jsem něco napsat o SX světovýho formátu, protože to ve mě, přiznávám nečekaně,  nechalo hlubokej dojem.

Rock on!  Rob

a celá fotogalerie, od Roba – tady. Děkujeme za super čtení a fotos !  

01_sx-denmark.jpg

02_sx-denmark.jpg

03_sx-denmark.jpg

 04_sx-denmark.jpg

05_sx-denmark.jpg

06_sx-denmark.jpg

07_sx-denmark.jpg

08_sx-denmark.jpg

09_sx-denmark.jpg

10_sx-denmark.jpg

11_sx-denmark.jpg

12_sx-denmark.jpg

13_sx-denmark.jpg

14_sx-denmark.jpg

15_sx-denmark.jpg

16_sx-denmark.jpg

17_sx-denmark.jpg

18_sx-denmark.jpg

19_sx-denmark.jpg

20_sx-denmark.jpg

23 komentářů pod “DK není jen Dakajn”

  1. Los tomanos

    Jak jinak nez pekny fotecky…..

  2. Katarina

    me se ty fotky nelibi..

  3. kiciN

    hodně umělecký,ale taky hodně pěkny ;)

  4. -= mouras =-

    některý obrázky jsou povedený, rozhodně dánsko je ospala díra, hele škoda že robin občas neudělá i video, by me zajimalo jak vypada jeden race na trati. SX

  5. Petr Heinik

    Velmi pekne.

  6. ddd - andy

    Podivana asi zajimava!

  7. kubiczech

    Hezky fotky, zvlast ta ctvrta od konce…

  8. kuba

    moc pěknéééé

  9. perry

    nevim jestli je to monitorem ale je to nějaké černé … text si přečtu až po práci … za odměnu :o)

  10. mahony

    fotografie jsou výborné. osobně bych to jel v barvě, protože svět barevný je, ale najít pohled, který divák nevidí, je kumšt

  11. Petr Votava

    Precizní trať, precizní jezdci a precizní fotky. MoOoc pěkný.

  12. bam

    mi se to moc nelibi… ale nektere maji zajimavy nadech :)

  13. Lama

    me se to nelibi vubec ani jedna kdyby alespon barva

  14. Kubik

    me se jen nelibi ta cernobila forma jinak ty fotky jsou bozi

  15. Junior

    dansko je nuda…tam muzete delat bud street,dirt,nebo takovyhle kravovinky co se daj delat na rovince…zase je to ale krasna zeme…treba Kodaň je jedno z nejhezčích měst, co sem měl šanci vidět…čisto, relativně klidno…akorát počasí tam je takový proměnlivě napiču :)

  16. Junior

    a to nemluvim o streetbicich, co si pucite za ecko stylem jako nakupni kosik…vratite bike,dostanete dve ecka…bozi…

  17. brody

    Abych rekl pravdu, praci Roba uz nejakou tu dobu sleduju, fotky ma bozi, ale tyto mne nijak neupoutaly.. mozna to je tim ze nejsou v barve no..nevim

  18. KUbasjz

    :))

  19. Vinc

    barva smrdi! :D

  20. Murtej

    Zatim nej fotky, report a to me BMX vůbec nebere.

  21. bubba

    suppa fotky moooc pěkný………… jako very nájs, bjůtifl…….

  22. Houska

    Perfektni prace.Super

  23. Zdeněk Pól

    … a co teprve na velkém formátu v kalendáři MP 2009?! :)

Komentář: