Kačkala turné – promo a rozhovor

kackalapic1.jpgTýden před zahájením podzimního turné Kačkaly, vám přinášíme obsáhlé informaceo historii, vzniku, a současných plánech a aktivitách téhle nevšední česko – americké a-kapely. Kultura je vevnitř…

Nejdříve vám Kačkalu trochu přiblížíme.

Kačkala vznikla původně jako součást programu festivalu Divadelní Sedmička v Táboře v září 1999. Prozaické motivy (nutnost doplnit programovou nabídku festivalu) byly podnětem pro realizaci dávné myšlenky Hilary Binder (jinak bubenice všem milovníkům nemainstreamové muziky jistě známého dua Sabot) na založení ženské vokální skupiny. Oslovila několik kamarádek, ze kterých se po první zkoušce šťastně vytříbilo jádro seskupení.

kackalapic3.jpg

Během dalšího roku se zakládající kvintet rozprchl do různých končin světa, aby se na začátku léta 2000 opět sešel ke společným zkouškám nad novým materiálem. Ačkoli část původní teatrálnosti si Kačkala stále nese s sebou, postupem let se začala více soustředit na hudební stránku vystoupení. Vedle koncertů v Česku Kačkala v průběhu let 2001-2008 uskutečnila i sedm evropských turné po Německu, Rakousku, Švýcarsku, Itálii, Francii, Nizozemsku a Belgii.

Publikum se ukázalo být překvapivě různorodým – tvorba Kačkaly dokázala oslovit rodiče s dětmi na odpoledním matiné v Ženevě i účastníky srazu motorkářů ve francouzském Salaise sur Sanne. Na cestách dámy potkaly nejen mnoho úžasných a po řadu let věrných fanoušků, ale také realizovaly hudební spolupráce, například s hamburskou skupinou Cow či bratrskou Deverovou Chybou. V roce 2003 nahrály demo WANTED a první studiová produkce následovala v roce 2006 ve spolupráci se spřáteleným labelem Silver Rocket. CD VOX se setkalo s četnými ohlasy v tisku i v tlači a bylo nominováno na cenu Anděl v kategorii Alternativa. Nové album ENTRÉE, které vychází na podzim 2008, je výsledkem intenzivního tvorby v rámci rezidenčního pobytu  v uměleckém centru Grrrnd Zero ve francouzském Lyonu. a pak následuje balkánské turné a několik koncertů po českých a moravských městech.

kackalapic1.jpg

Stylově zařadit Kačkalu není tak jednoduché, to se neodvážím – myslím že nejlepší je si zajít na konzert..

Tu možnost samozřejmě máte. Stačí se podívat na stránky Kačkaly a zjistit, který konzert máte nejblíž. Začátek podzimního turné je v Praze, už za týden, 17.října 2008 na Starém purkrabství Vyšehrad. Já osobně znám více či méně dobře všechny členky kapely, a byl jsem na několika jejich konzertech v Brně, Táboře, Strakonicích…a pokaždé to bylo jiné, a vždy nabité energií a velmi silný zážitek. Texty jemné, melancholické, drsné, krvavé, vtipné, lehké a trefné – je třeba se zaposlouchat, zvyknout si, přijmout… 

Kačkala je nepopsatelná. Zajděte si jí poslechnout.

kackalapic6.jpg

A jako bonus na závěr vám předkládáme přepis rozhovoru s Kačkalou, respektive s její členkou Lucious Lucille (Evou Kubešovou) pro týdeník Táborsko 34/2008.Rozhovor vedla Zuzana Kunovská.

kackalapic4.jpg

V létě jste absolvovaly turné, kam jste zamířily tentokrát?

Vlastně to nebylo turné. Absolvovaly jsme resideční program v uměleckém centru Grrrnd Zero v Lyonu a k tomu pár koncertů po Francii.Zabývaly jsme se hlavně dotvářením a zkoušením nových písniček a nahráváním cédéčka, které vyjde na podzim. Co se týče zahraničních koncertů, v budoucnu bychom se rády podívaly na Balkán nebo do Řecka a nevylučujeme ani americké turné, jelikož část kapely v USA žije.

Jak vás lidi přijímají, přece jen nepatříte ke kapelám běžným pro místní, ale i zahraniční klubovou scénu…

Musíme říct, že za ta léta hraní jsme už nějaké ty stálé opravdové fanoušky a fanynky našly a hodně lidí se na naše koncerty vrací. Je to možná i proto, že podobné uskupení a „performace“ jako dělá Kačkala asi opravdu nejsou běžným jevem. Od prvního vystoupení ne festivalu Divadelní Sedmička v Táboře 1999 nám pořád něco z té teatrálnosti zbylo. Někteří si nás zprvu mylně dle kategorie a capella zařadí mezi ty různé klasické spirituály či skupiny úhledně zpívající coververze hitů 80 či 90 let, ale to my opravdu nejsme.

Jak byste tedy charakterizovaly hudbu, kterou děláte?

Co se týče snah o popis naší hudby, tak tam často narážíme a říkáme, že Kačkalu je prostě nutné slyšet a taky vidět a ať se každý rozhodne sám. Jsme asi něco mezi voicebandem a punkovou kapelou bez nástrojů; naše písničky v sobě nesou stopy všech rozdílných stylů, které členky Kačkaly vstřebávají, ať už je to old country, punk nebo hip hop.  

Jak se zpívá tenhle typ hudby v češtině? Nesedí víc angličtina?

I v češtině se nám zpívá dobře a díky tomu, že i americká část kapely češtinu ovládá, není to pro nás problém či omezení. Pokud vás „neruší“ při poslechu nástroje, zvučnost a charakter češtiny dává hodně písničkám specifický náboj a dá se i dobře rytmicky využít. Angličtina má zase výhodu v tom, že jí rozumí i dost lidí v zahraničí a předáváme tak naší „message“ k více posluchačům. A texty jsou v naší hudbě hodně důležité. Nedá se ale říct, že bychom angličtinu vědomě upřednostňovaly, i když na novém CD bude valná většina skladeb anglicky.

Všechny vaše písničky jsou autorské?

Ano, všechny písničky, které zpíváme si sami píšeme. Na tvorbě se podílí všechny členky kapely.

Jak a kde zkoušíte vzhledem k tomu, že máte každá spoustu jiných aktivit? Jak dlouho vám trvá nazkoušet a připravit jeden koncert?

Zkoušíme v podstatě kdykoli, kdy je to možné. Naše koncertování je omezené nejen kvůli našim ostatním aktivitám, ale i interkontinentálnímu charakteru kapely – prostě se nenacházíme po většinu roku všechny na jednom kontinentě. Zároveň některé z nás mají „normální“ každodenní práci či další pracovní a umělecké aktivity, další kapely se kterými jezdí na turné, studia, děti, partnery….Dostaly jsme se do fáze, kdy dopředu na několik měsíců plánujeme, kdy přesně a na jak dlouho se komplet sejdeme. Část z nás pak zkouší průběžně tady v Čechách, část zkouší ve Státech, telefonujeme, skypujeme, posíláme domácí nahrávky nových písniček, texty přes emaily….Před každou sadou koncertů pak většinou uděláme intenzivní soustředění, kdy zkoušíme denně několik hodin a dolaďujeme vše společně.  
 

kackalapic5.jpg

Co považujete za svůj dosavadní největší úspěch, je to nominace na Anděla? Jak tyhle ceny chápete?

Za největší úspěch myslím považujeme, že si pořád Kačkalu skvěle užíváme, že se stále posouváme někam dopředu, vidíme za sebou kus práce, dokážeme společně fungovat a tvořit, slyšíme odezvu fanoušků po koncertech…Samozřejmě nominace na Anděla za VOX byla taky fajn; velkou radost jsme měli i z toho, že v nominacích tehdy byla bratrská Deverova chyba. Není na škodu, když si vaší práce doma někdo všimne a navíc ji něčím ocení, nebo ji alespoň navrhne ocenit. Ale že by to na nás, naší tvorbu či „věhlas“ v Čechách mělo nějaký vliv, to si nemyslíme.  

Jako Kačkala máte ale i jiné aktivity, třeba váš slavný kabaret… (jak vás to napadlo, jak se vlastně jmenuje, proč to děláte….)

Náš slavný kabaret není vlastně aktivita Kačkaly jako takové, jen shodou okolností se ho účastní stejné osoby a občas jsme ho někdy na turné Kačkaly přidaly jako takový zákusek po konci vystoupení. Kabaretní show se jmenuje Le Dernier Dessert a děláme ji proto, že nás to baví a je příjemné se vyřádit i vyjádřit také jinak než jen zpěvem.

Kdy vás budeme moct slyšet a vidět jako Kačkalu?

Další koncerty v Čechách i jinde plánujeme na podzim, doufejme už s novým cédéčkem. Definitivní data všech koncertů budou na našem krásném webu www.kackala.cz . Takže doporučujeme pravidelně sledovat.

kackalaposter.jpg

4 komentářů pod “Kačkala turné – promo a rozhovor”

  1. Čárys

    Za materiály děkuji velice Kateřině Kubešové, a celé Kačkale přeji úspěšné turné…
    A vy si je nenechte ujít.

    např : 17.10 Praha, 31.10 Tábor, 26.10 České Budějovice, 4.11 Brno, art… Více info na Kačkala.cz

  2. eMTý

    a povíš nám, jak více a jak méně znáš členky kapely?

  3. tomaass

    eMTý: napadlo me to samý, kdyz jsem to cetl, musime si od sebe odpocinout, mas na me moc velkej vliv, me by takovy veci nikdy nenapadali nebejt tebe

  4. Los tomanos

    eMTy, tomaass: kluci, kluci, berete taky neco vazne? nebo myslite taky na neco jineho?

Komentář: