Série zimních rozhovorů – FILIP MATUŠ

20111016_p365203.jpgJo, takže rozhovory jsou dlouhý, krátký, mužu je udělat na míru a nebo zkazit otázky alá LžIdnes tak, že se to nebude dát číst. Pak je ale jeden člověk, kterýmu mužu poslat cokoliv, a nemužu udělat chybu. Jeho komunikační schopnosti, rozhled, vtip, a v lehkosti vložený moudro prostě neumožňujou uvést následující materiál jinak, než jako interesantní. Filip Matuš a obsáhlý rozhovor uvnitř.  

 
1, Tak se prosím představ, víš ty co, váha, míra věk, bydliště  a stav konta – prostě tak co asi lidi zajímá.

Čau, teď jsem slezl z váhy a bylo tam 87 kg ( jsem zhubnul, Paleo rulez ), míra nevím čeho, from Olmütz, konto aktuálně 126,-Kč ( zaplaceny měsíční splátky za úvěry :) ). Dřív mě lidi okolo kol znali, teď už moc ne, takže odkaz na info o mě www.filipmat.us nebo rozhovor s tebou z roku 86 http://720.cz/?p=3538. Od té doby se změnit zaměstnavatel a ještě jsem přidal status podnikatele. Nezměnila se radost z ježdění.

2, přejděme rovnou k věci. Začíná zima, venku nevlídno, takže mi pověz, kdy jsi byl naposledy na kole a kde.

Na kole jsem jel naposledy při focení novýho Agang ninja DH na Sportlifu. Nemusím být na kole každej den, nejsem ten typ. Klidně jsem měsíc bez kola, o to víc si to užívám.

3, Jak hodnotíš svojí uplynulou sezonu ? Povedlo se co jsi chtěl ?
Nakonec jo. Cíl byl bavit se kolem. Začátek . Začalo se to lámat až v půlce roku, kdy jsem si po výprasku od špindlovské trati začal uvědomovat, že to dál tímhle stylem nejde, že mě to neba. Takže jsem najel na Paleo, ubral trochu kilo. Další zlom byl začátek spolupráce se Spacemanem a Agangem. Dostal jsem enduro kolo a začal objevovat enduro. Potom testování prototypu sjezdové ninjy a nová motivace a radost z ježdění byla na světě.


4, Jakýho nejlepšího výsledku jsi dosáhnul ?  Nebo co má pro tebe největší hodnotu ?

No podařilo se mi zaletět při ČP v rokytnici třetí místo přičemž od dvojky mě dělila tuším jen sekunda. Akorát Adam opět trochu uletěl.  Ale víc si cením dojetí Nejdeckýho endura..To jsem si zase šáhl na dno. Taky byl pro mě větší zážitek den s Robem Trnkou na Rychlebských stezkách, nebo zmíněný testování. To mi udělalo asi větší radost. Přece jen, druhý místa se nepočítaj, vždycky den jenom o vítězství ( jak říká Shaun Palmer „there’s no reason for second place“ ). Kdybych vyhrál, asi bych to cítil jinak, ale ten pocit už jsem pár let nezažil, bohužel.

20100526_e264778.jpg

5, Jak hodnotíš úroveň ČP u nás (DH, 4X) a kam si myslíš, že to celé směřuje ?

Trochu jsem se do tohodle dění zapojil, ale bohužel na to nemám nervy a nevidím žádnej směr. Směřuje to prostě doprdele, bandička kolem lidí na ČSC si točí dotace z MŠMT a kšefty mezi sebou, z pozadí vykukuje vysmátej Petr Marek, kterýmu je nakonec všechno jedno, protože má jistotu, že zůstane na svým. Co k tomu dodat? Licenci ti nikdo jinej nevydá, takže jen doufat, že ta banda lidí, která má dostatek sil a motivace ( viz. Zdeněk Pól a další ) s tím něco udělají. Já ČP jet nechci, dám přednost 3DH a Moravskoslovenskýmu Poháru. Jestli mi někdo zakáže jezdit kvůli tomu, že nejezdím závody z kalendáře ČP, tak mu podpálím flusnu do ksichtu a budu si jezdit na CULTu endůrko..

6, Kde vidíš největší možnost zlepšení ?

Viděl bych to na hospodářskou kriminálku a kontrolu z MŠMT / MPO ( který finance rozděluje ) v sídle ČSC. Ale kucí to budou mít asi podchycený. Další možnost, že už budou mít nahrabáno dost, ale to se asi nestane. Přece jen, když to sype, proč to měnit. Takže nevím. A jestli jsi myslel něco ve stylu: „víc matrací na trati, víc rozhodčích..“ tak takový tuby už nemám. Pouze si přeji, aby ta banda, co si na pohárech / ČSC hrabe, hrabala někde jinde.


7, Jaký typ tratí či povrchů preferuješ ? Vztažno na tvou nejoblíbenější disciplínu. A proč ?

Miluji DH / downhil/ DHI /sjezd..prostě na kole dolů z kopce a co nehrychleji…můj apetit se nezměnil, takže rychlá trať s technickýma až trialovýma pasážema a velkýma skokama..těším se příští rok na závody na Slovensku, protože dle ohlasů tam podobných tratí roste spousta..narozdíl od ČR.


8, S kým nejvíc jezdíš a kde je tvoje v ČR oblíbená lokalitka ?

I když v autě se přepravuji s Mírou Křížkem, moc toho spolu nenajezdíme. On totiž potřebuje před závodem 20 jízd a můj fyzický stav umožňuje max 6. Ale mimo závody je to Damjan Siriški, se kterým je vždycky prdel..ideální parťák na tripy, páč nic neřeší a vždycky má dobrou náladu. No a když okolnosti dovolí, tak rád jezdím / fotím s Robem Trnkou, protože ho můžu mentorovat, co dělá špatně a to já rád, rád radím a pomáhám. Navíc jsou z toho boží fotky a probereme tuny věcí, prostě kámoši.

bez_vodoznaku4.jpeg

9, Co zimní příprava, bude nějak probíhat ? Posilka, bazén, běžky, či půlitry v knajpě a griling ?

Díky MEATFLY výletům jsem začal kitovat, takže bych rád strávil čas s Martinem Florkem ( jeden z našich top snow kiterů) na snowkitu, pak cestování, který už mám z půlky za sebou díky výletu na Kapverdy ( bohužel nefoukalo ). Posilku a takovej ten běhací trenažér zasi až od února, aby mi to vydrželo do sezóny :). Jinak do hospody nechodím, bežky neumím a bazén nemám rád, tam je mi zima.

1O, co děláš za mimokolní aktivity ? Pokud pomineme stranu tréningu – co tě prostě krom kola baví ?

Takže hore zmíněnej kite. To je bomba. Neskutečně mě chytl, protože to doteď neumím! Sice jsem s tím už objel půlku světa, ale spíš natáčím Martina, jak jezdí a pak, když náhodou fouká, mi věnuje pár minut, já se rozbiju o písek, nebo sejmu pár francouzů a proříznu plachty. Ale slíbil mi kurzy v zimě, kdy se hlavně startovat učí líp, tak se snad někam pohnu.
No a dál je to cestování, fotky, videa. Teď sem našel po dědovi kytaru, ale neumím ani nasadit struny. Chtěl bych motocross/enduro, ale říkám si, že bych už pak vůbec nejezdil na kole, takže si to dávám pasivně. Dokážu se pro věc rychle nadchnout, ale stejně rychle mě to většinou přejde.

11, Co rozmetadla. Kde jsi to letos nejvíc rozmetal a jak to dopadlo ?

Letos proběhl jenom jeden restart v Rokytnici. Jinak jezdím dost opatrně, bych řekl. A nebo to bylo tak velký, že si už nepamatuju.

12, Jsi ničitel materiálu, pan Dr.Tikol či jsi jemnej a citlivej ?

No když jsem měl skoro 100kg, tak už jsem kolo musel šetřit. Teď je to zase cajk a moc o tom nepřemýšlím. V letech juniorských jsem zničil všechno, co mi dal Míra Křížek na kolo, teď už je to v pohodě. Asi díky kvalitním věcem ( za který chci poděkovat Shamanovi / Spanku ), ale i jsem se dost uklidnil.

 20111016_p365203.jpg


13, Jezdíš hlavou nebo srdcem ? Jsou někde pasáže, nebo skoky, kde to prostě zkusíš, buď to vyjde nebo ne ?

Čoveče asi hlavou. Bohužel, někdy to nedomyslím :D Už na kole netrávím tolik času, jako dřív, takže mi trvá, než se do toho dostanu, ale jakmile se rozjedím, šlu to tam, jak zamlada. A taky si věřím, takže jdu do věcí, který vím, že bych zkoušet neměl, ale nakonec to nějak vyjde.


14, Co plány na příští sezonu ?Na čem, kam, s kým, jak moc ?

No rýsuje se to skvěle. Chci jezdit, co to čas dovolí, ČP teda ne, spíš MSP, Meatfly 3DH a když čas dovolí a Haf postaví lanovku, tak i WBS. Evropskej pohár by taky nebyl špatnej. Hodně se těším na to slovensko, který bych chtěl spojit i enduro výletama. Pak samozřejmě navštívit krušný hory / Roba. Pár víkendů na mé oblíbené Dolní Moravě.
Hodně ježdění plánujeme spolu s Damjanem, protože bysme chtěli dát dokupy takovej videoseriálek. Mám konečně opravenou dodávku ( ne, na nic se mě neptej, jo, trvalo to sto let a stálo tunu peněz, ale je to moje láska ), takže možnosti se značně rozšiřují..

15, Co tvoje zázemí, kdo ti nejvíc pomáhá v ježdění, a co otázka sponzorů ? Jak tohle řešíš a už máš plat jak Jágr ?

Jsem strašně rád, že se můžu podílet na testování Agang Ninja DH a dostal jsem k dispozici i další kola, díky kterým nemám materiální starosti.. Jinak to kopu už padesátej osmej rok za Meatlfy, potřebný komponenty mi pomáhá vyřešit Shaman Racing , kérky mám od Planet Tattoo a fotky obstarává Robtrnka.com . Toť vše, co mám domluvený na další rok a všem za to moc děkuju!

Samozřejmě mě kolo nežíví, takže jsem rád, že funguje SUBFORM nejen v olomoucké Olympii, ale otevřeli jsme ještě v centru na Horním Náměstí a taky se pořád bavíme amarantem.


16, Jak vidíš svojí budoucnost v RACE komunitě ? Kde by ses rád viděl za 5 let ? Budeš to držet v plným až do důchodu ?

Tak určitěé. Kolo mi dává hrozně moc, je to jedinej čas, kdy nemyslím na práci. Takže jezdit chci pořád. A když už, tak v plným, že jo. Co to zdraví dovolí. Ale jestli to bude RACE komunita? Já to tak nerozlišuju. Není k tomu důvod. Dnes polovina lidí, co jezdí poháry, jezdí i Enduro, lítá po trailsech, drtí bmx nebo silnici. Ale jestli se ptáš, jestli budu dokonce života prozávodně orientovanej, tak to asi jo. Mě to totiž hrozně baví. Celej ten proces, od prvního projití tratě, postupný najíždění, zrychlování, možnost porovnání..fakt mě to baví.

20100526_e264715.jpg

17,   Nějaký vzor, či filozofie, která je ti blízká ? Řídíš se podle nějakého veřejně publikovatelného moudra ? 

životní asi: I am / I can (Streets of Harlem), Jezdecký už zmíněný „There is no reason for second place“ + „I am the only one on the track, there is no other because there are slower than me“ (Shaun Palmer) a „Nobody can go around the track faster than I can“ (James Stewart)

18, Chtěl bys něco vzkázat lidem okolo pořadatelů ČP ? Třeba nějakou pochvalu či tak…Určitě si to vezmou k srdci .

Nerad bych je házel do jednoho pytle. Jedna pořadatel bývá místní nadšenec, kterých si moc vážím, že mají zájem pro tenhle sport něco dělat. Dále jsou to rozhodčí a spousta dalších lidí kolem, který to děla ve svým volným časem za minimální odměnu, když nějakou a patří jim za to velkej dík. Bez nich by žádný závody nebyly. No ale bohužel jsou tu i Markové, kteří tomu všemu nasadí takovou korunu, že je z toho člověku blivno.

19, Máš jedinečnou šanci položit taky jednu otázku sám sobě. Pokud ti přijde, že položena nebyla, a měla by odpověď zaznít. Pokud ne, máš opět jedinečnou šanci položit otázku mě, a já pravdivě odpovím.

Chtěl jsem se tě zeptat na stav konta, ale nic mi po tom není:). Tak snad jenom, jestli to s tou maringotkou myslíš fakt vážně a budeš v ní fakt bydlet? Ten byt, co jsi před nedávnem dokončil dopadl jak?

Čárys odpověď : S maringotkou to myslím vážně – ale ne zase tak abych zapomněl, kde jsem a co je mojí povinností. Musím vést krám, potřebuju se taky stýkat s lidma a jsem společenskej člověk, co má rád občas samotu. Takže nikde netvrdím, že je to na každej den a stále jako poustevník. Prostě mi to jen dává tu MOŽNOST vypadnout a dalo mi to možsnost (ať už to bude znít jakkoliv směšně a otřepaně) seberealizace. Můžu zkazit cokoliv, zprasit cokoliv, vypěknit cokoliv. Je to neskutečná zábava a mnoho výzev. Mužu tam bejt každej den, a nebo tam tejden nepáchnout. Prostě je to MOŽNOST, ne NUTNOST. A s ní jde ruku v ruce lehkost a radost.

A byt ? Mám, žiju, obývám. Musím taky prát, a občas, když to nevyjde skrz únavu a nebo je městská Hell-gérlz-páárty, tak se byt ve městě HODNĚ hodí. Dělím teda bydlení mezi auto, maringotku, byt. Hlavně bejt stále na cestě…A stav konta…počkej, kouknu…hm, ehm, 38 tisíc. Splatnosti na cestě, trvaláky se blížej, DPH dodělávám, leden tržby jak prase, co dodat, život krále.


2O, A to je vše. Tvůj názor na spoustu věcí, plány, vize, moudra teď už víme. Takže pokud chceš, můžeš někomu zamávat, poslat ho do hajzlu, poděkovat mu a nebo jen mlčet. Místo pro tvůj hlas je tady :

Tak rád bych poděkoval svýmu hateclubu, který štve, že mám sponzory a podporu od hodně firem, i když si myslí, že si ji nezasloužím, protože na kole nesedím každej den a nemám sjetej pinkbike. Dále všem, co ve mě věří a pomáhají mi,  taky Prochajdovi, Kenovi a všem lidem, co fotí na závodech.
Sponzorům a partnerům jsem už poděkoval nahoře, takže zbývá jen rodina a Terezka, která je mi s Baronem velkou oporou! Bez nich by mě to nebavilo..
Jo a poslouchejte Sunset Trail www.bandzone.cz/sunsettrail   !!!

Videa, co jsem točil najdete na http://vimeo.com/filipmatus/videos a trip na Sri Lanku edited by Sonda here: http://vimeo.com/24589468
A kdo rád dělá blbosti, mrkněte na www.dudesbible.cz

Jo a kdo chce zhubnout, at to udělá opodle Petry Máry :)

související odkazy :

ROZHOVOR S MICHALEM MAROŠIM

ROZHOVOR S MICHALEM KOSÍKEM

ROZHOVOR S PETREM TŘEŠŇÁKEM

ROZHOVOR S PANEM ZELENÝM

ROZHOVOR S TOMÁŠEM SLAVÍKEM

ROZHOVOR S RŮŽOVÁKEM

img_7467.JPG

20100525_E254644.jpg 20100525_E254659.jpg 20100526_E264715.jpg
20100526_E264726.jpg 20100526_E264746.jpg 20100526_E264778.jpg
20100526_E264796.jpg 20100526_E264830.jpg 20111016_E565461.jpg
20111016_E565478.jpg 20111016_E565491.jpg 20111016_E565507.jpg
20111016_E565517.jpg 20111016_E565526.jpg 20111016_E565530.jpg
20111016_E565545.jpg 20111016_E565567.jpg 20111016_E565625.jpg
20111016_E565646.jpg 20111016_E565670.jpg 20111016_E565679.jpg
20111016_E565694.jpg 20111016_E565705.jpg 20111016_E565712.jpg
20111016_E565716.jpg 20111016_P365203.jpg 20111112_E526624.jpg
339075_10150312957086647_122571526646_8151071_739302401_o.jpg 48.jpg DSC_7048.jpg
DSC_7465.jpg DSC_8377.jpg DSC_9858.jpg
featured.jpg filip_jm1.jpg IMG_2629_resize.jpg
IMG_3045.jpg IMG_3050.jpg IMG_7467.JPG
karlovice-trening-marty-0159.jpg P1010977.jpg P1016748.jpg

16 komentářů pod “Série zimních rozhovorů – FILIP MATUŠ”

  1. Manas TL

    Tak určitěé … to mě dostalo. Paníček má přehled :-)

  2. Šárka

    Sympaťák. Nechci se dotknout ostatních, s kterými Čárys dělal rozhovor, ale tenhle mi přijde opravdu upřímný a inteligentní.

  3. Buba

    Zápas začíná pro všechny stejně! :) Pěknej rozhovor, dík Č, dík F!…

  4. Tomka

    Parada filio rullz

  5. Dan Krejbich

    Já ti fandim, Filipe!

  6. tomaass

    Jestli mi někdo zakáže jezdit kvůli tomu, že nejezdím závody z kalendáře ČP, tak mu podpálím flusnu do ksichtu a budu si jezdit na CULTu endůrko.. -YES

  7. Duchna

    Rozhovor pěknej a články Petra Máry taky gut. BTW jak si mohl mít 100kg na plakátě co mám na dveřích to nejde poznat.
    PS:
    Pche mi co jezdíme Kolo pro ženy neřešíme :D

  8. filipmat.us

    Díky všem, jsem rád, že se Vám to líbí.. Jinak koho chyt kite, tak mrkejte na: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10317842448-hledaci-vetru/ , kde jsem pár záběrama za kamerou přispěl do vínku… A kdo chce jezdit na těch super kolech, co jezdím na fotkách, tak http://www.agang.eu je to správný místo pro Váš výběr!! Díky za pozornost ;)

  9. Bogus

    dobře to řekl a má recht, Nejdecký enduro bylo peklo, uvidíme letos :)

  10. fletíno

    Ja chci s tebou taky fotit Fiku!

  11. The Skreth

    Hezky pekne, velmi kvalitni pocteni. Na Filipovi se mi libi, jak je vyklidnenej a veci dokaze zhodnotit, jak lezi a bezi, a to navic jeste vtipne. Taky zna a umi pojmenovat svoje slaby i silny mista, coz je dobra vlastnost.

    S tim, ze na kole nemusis byt kazdy den, ale o to vic si to pak uzivas, to mate nastejno s Robem, ze? On o tom jednou psal na svem blogu a fakt to vyhmat, az jsem na to musel tenkrat reagovat. Mam to totiz stejne. Jednou bych si s vama kluci nejaky to endurko moc rad dal, pokud nebudete proti ;-)

  12. market

    Noo, a jaká byla naše radost, když vylezl fík na tu bednu v rokytce, to se ani nedá říct :) to ten posledni pohar za to stal, jestli uz dalsi nebude :)

  13. robin_tattoomaster

    pekny Filipe :) a ja si zatrhavam v kalendari splneno :D a zadavam si tam “spolecny vylet” :D:D:D
    jo a rozhovor z ´86? tos jeste skoro nebyl na svete ne? ;)

  14. xup

    Jo tenhle člověk to má očividně srovnaný, tahle foto je best http://720.cz/foto/filip_matus_2011/imagepages/image2.html kde to pls je? chci se tam dobít, díky…

  15. filipmat.us

    xup: Olomouc, Slavonín / Nemilany

  16. filipmat.us

    Flat: ty vole, tak foť ;)
    Markét: díky, byl to supr pocit!
    The Skreth: no problem, Sir.

Komentář: