Český pohár – kam se to řítíme, draku ?

k.JPGTak teda klucí, českej pohár by měl bejt nejvyšší českou ligou v ježdění z kopce, a možná že i je. Ale nedá mi to, abych se nepozastavil nad pár drobnostma, čistě z vlastní chuti diskutovat.

Vezmu  to heslovitě, jak mi myšlenky poletí.

Někdo jezdí, někdo se vozí, někdo chce závodit a někdo na to všechno kašle a jezdí si pro sebe.

Ty tam jsou časy, kdy jsme se na závodech sešli s celou tou partou lidí a dalšíma 1OO pitomcema kolem, protože prostě nebylo kde jezdit. Byl Špindl, byl Klínovec, byla Krupka – a když jsi se chtěl povozit z kopce, tak jsi prostě musel závodit – protože šance dostat se jindy na lano, byla krom těhle lokalit mizivá.

Dneska už je to jinak. Bikeparky stojí v každá prdeli, skoky za barákem má skoro každej a tak nějak se i vyseparovaly skupinky lidí, který dělaj ten kterej druh bikingu. Street, dirt, skejtpark, BMX, freestyle, Freeride, downhill, fixky, zewl, a další možnosti a každej si jede to svoje. Jasně, je to pochopitelné, nejsledovanějším podnikem české sezony už nejsou 4 závody ČPDH…okej, to beru. Ale kolik závodů je letos ve slopestylu ? Kolik v dirtu ? Atd ?

Rozpis na DH příští rok je hotovej. Střediska který jsou ochotný to za tristních podmínek svazu dělat najdete tady .Všechny ty kecy ponecháme stranou, kolik to stojí a jak super je to nevýhodný, jak bychom si přáli ten náš sport dostat na úrověň a jak ho zatraktivnit…co všechno by jsme pro ty závodníky měli udělat – nechme to bejt.

Pojďme se podívat, koho všeho to ještě baví. V Karlovicích se přihlásilo 162 lidí. Půlka lidí zrakvenejch, páč dřevěný překážky kupodivu za deště kloužou. Ve veteránské kategorii startovali dva lidi nad 4Olet. Na parkingu probíhaly závody v driftingu vožralejch závodníků, mezi zaparkovanejma kárama..

k.JPG

Na nejsledovanějším českém serveru MTBS se radši píše o výživě a kde komu ukradli silničku a závodům v "F1 cyklistiky" se věnuje jen bleskovka s dvěma fotkama z mobilu. Samozřejmostí je vydat už s předstihem kalendář závodů na příští rok a v komentech vyhlásit všechny za vše. Na DoleKopcom není Monínec dost DH pro to aby se mohl nazývat ČP, ale když se odjedou Kralovice, i když je to "regionální" závod, je místo aktuálního reportu vydáno plno pozvának na Špičák, pozvánka na Endurance, a report z nějakýho Endura. Atd atd. 

Kapitolou samo o sobě je pokusit se sehnat někoho, kdo by napsal o ČP pár slov. Volal jsem osmi lidem, jmenovat nebudu, a nikdo z nich na to neměl náladu, nervy, chuť, nebo mu to za to nestálo. Co mi vychází, když se na to kouknu v globálu ? Prostě na to každej kompletně mrdá ! Svaz sice připravuje jakýsi nový pravidla, který ale jen přinesou další a další povinnosti stran pořadatele, a v podobným duchu k tomu začínají přistupovat i lidi. Začínaj to mít celý na háku. Demotivační program cokoliv pořádat jde ruku v ruce s nulovou propagací i mizivým feedbackem z nejvyšší české soutěže. A zbývá se jen zeptat. "Kam se to řítíme, draku? "

Co napsat závěrem. Takže, dělám reporty z nejvyšší soutěže ČP DH už…9 let. 9 let, dámy a pánové – nesčetněkrát jsem psal report jen co jsem vylezl z chráničů a nahrával ho na web cestou domů za volantem auta, jen aby jste to měli aktuálně – a mimochodem, tu pleš taky nemám genetickejma predispozicema, ale od toho, jak pořád strkám hlavu mezi půlky každýho fotografa abych pro vás měl nějakou tu fotku k článku. A pomalu ale jistě dospívám do stadia, kdy budu muset napsat – mrdám na to taky. Jsem z celáho toho cirkusu trochu znechucenej. Ještě stále mám malinkej zbytej trpělivosti. Ale už to nebude dlouho trvat.

Tentokráte tedy nemáte článek. Ale máte tu aspon fotky od Kena. Co aspoň, hlavně že máte fotky od Kena ! Protože on je taky koukám tím jedním z posledních, kteří to ještě mají chuť dělat. Děkujme mu za to. Stejně tak Prochajdovi, a jeho cvakání na svěťákách…

Takže – to je vše. Přeberte si to jak chcete, a doufám, že vidíte nějaký světlo na konci – já už teda skoro ne. 

Jen tak, jak myšlenky, letěly, napsal Čárys.

Kenova práce zde. Děkujeme moc !!!

DSC_1545 – kopie.JPG DSC_1570 – kopie.JPG DSC_1580 – kopie.JPG
DSC_1612 – kopie.JPG DSC_1622 – kopie.JPG DSC_1630 – kopie.JPG
DSC_1673 – kopie.JPG DSC_1687 – kopie.JPG DSC_1707 – kopie.JPG
DSC_1713 – kopie.JPG DSC_1728 – kopie.JPG DSC_1740 – kopie.JPG
DSC_1793 – kopie.JPG DSC_1795 – kopie.JPG DSC_1796 – kopie.JPG
DSC_1807 – kopie.JPG DSC_1818 – kopie.JPG DSC_1819 – kopie.JPG
DSC_1821 – kopie.JPG DSC_1834 – kopie.JPG DSC_1848 – kopie.JPG
DSC_1877 – kopie.JPG DSC_1883 – kopie.JPG DSC_1925 – kopie.JPG
DSC_1977 – kopie.JPG DSC_2045 – kopie.JPG DSC_2096.JPG
DSC_2144 – kopie.JPG DSC_2151 – kopie.JPG DSC_2155 – kopie.JPG
DSC_2167 – kopie.JPG DSC_2183 – kopie.JPG DSC_2205 – kopie.JPG
DSC_2238 – kopie.JPG DSC_2262 – kopie.JPG DSC_2270 – kopie.JPG
DSC_2288 – kopie.JPG DSC_2298 – kopie.JPG DSC_2303 – kopie.JPG
DSC_2357 – kopie.JPG DSC_2360 – kopie.JPG DSC_2367 – kopie.JPG
DSC_2373 – kopie.JPG DSC_2381 – kopie.JPG DSC_2385 – kopie.JPG
DSC_2387 – kopie.JPG DSC_2388 – kopie.JPG DSC_2391 – kopie.JPG
DSC_2393 – kopie.JPG DSC_2396 – kopie.JPG DSC_2397 – kopie.JPG
DSC_2403 – kopie.JPG    

45 komentářů pod “Český pohár – kam se to řítíme, draku ?”

  1. DD

    heh, to jde, nevidel bych to tak cerne, jen lidi jezdi jinam, kde je to lepsi….zdrave konkurencni prostredi :-) ale ja nejit do prace a nesplacet AM a DH kolo taky bych se klido i za mokra sklouz….a to me neni nad 40 :-) treba priste, ale rozpis trati CP 2012 me neuchvatil…tak treba 2013? pokud teda bude CP?

  2. Jan Šavr

    Kamarádi a přátelé, takhle nasranej z víkendu jsem už dlouho nebyl-vzhledem k mym výsledkům který dosahuju posledních pár sezon se tomu sám divim :D.Žerty stranou-první věc napíču pobitý dřevěný překážky který mě s bobem a buhvíkym ještě stojej půlku sezony kvůli zbytečnému zranění, kubajsz šosvol si nehezky roztrhl prst o matraci ze který čuměl drát atd..naopak horská služba celkem makala-děkujeme.Věc která mě nasrala ale kompletně bylo to, když za náma v noci ke stolu přišel jakejsi tlustej nechutnej šašek kompletně namol a začal tam vykládat o kapřících a o moci kterou nad náma má-jelikož sedí dole u časomíry.Že nám bez problémů přihodí minutu.A ten GIGAčůrák tam pak od rána skutečně seděl a půlce mástrů dojebal výsledky.Už s enemůžu dočkat až budu vydělávat takový peníze že budu moct jezdit na svym a budu si vybírat jen ty skutečně kvalitní závody na který pojedu, kde nechám balík peněz a kde budu riskovat svoje zrdvaí abych dělal to co mě baví a ne se někde nervoval na českym poháru.Ufff odjebat se

  3. Jirka Gergel

    Plně se stotožnuju s Čárysem a Kaštanem. Je to jebat!!!!

  4. KUbajsz

    Souhlas, souhlas …. Já taky poprvé vynechal čp a nejhorší na tom je, že mi to není ani líto.

  5. Rico

    Dost výstižně napsáno…2012 – konec světa. Místo Karlovic by klidně mohla být Bílá že…

  6. tomaass

    pod tohle bych se taky podepsal, když se chce ukázat nějakej bikepark a udělat si reklamu, ať si pořádá vlastní závod a nebo je tu od toho 3DH, ale jet českej pohár už podruhý na trati jako je třeba rokytnice, kde je to vlastně singletrack se zábavnejma skokama, jenž se v závodě na rychlost stávaj nebezpečnýma mi nejde do hlavy a stejně jako v Karlovicích tu máš možnost jet jednu dvě stopy

    od toho snad funguje celej ten svaz, aby tam byly peníze a aby si tenhle seriál, byl hlavně o prestiži a dobrejch tratích, pamatuju si jak jsem jako malej kluk byl z týhle soutěže úplně vyplesklej a tratě jako klínovec, krupka nebo ještěd mi přišly jak z jinýho světa

    je to hnus, že celej svět jede na tratích jako hovado, jezdí mnohem víc lidí než dřív a u nás to jde mnohem víc do prdele, letos jsem vynechal monínec, kvůli škole, karlovice, kvůuli dálce(byl jsem tu snad dvakrát a nic extra to nikdy nebylo), špindl a rokytnici pojedu a příští rok budu s licencí hodně váhat, chtěl jsem si zkusit nějakej cyklokros, k tomu mi bude asi letos taky dobrá

    jsem rád, že nejsem žádnej závoďák, kolo si financuju sám a není to žádná má povinnost jet na závody, vám ostatním, co musíte a vaši sponzoři vidí ještě nějakou prestiž v upadajicím českým poháru, kterej nikdo nesleduje přeju hodně štěstí a vy co máte blbý řeči a vidíte nějakou možnost něco udělat, tak to nenechte u keců, já jsem taky u kluků z 3DH za rejpavýho zmrda, ale myslím to s tímhle seriálem u jehož vzniku jsem sám stál nejlíp jak můžu, protože bez něj už bych se na vůbec žádný závody nepodíval

  7. dusan

    to ja sice na CP nejezdim uz od ME roku 1995 , ale kdyz vidim u nas na Vlcce ty borce co jim je 15 – 18 jak to hltaj, jak jezdej na kazdej zavod, jak tim dh proste zijou, tak si myslim preze vsechno ze to kurva ma smysl se snazit a neposilat to do kopru. jinak tahle zatim nadsena mladez shori a pujde do kopru taky i s cp.
    i kdyz na druhou stranu si zas rikam, na co v tak maly zemi delat cp, to at uz jedou rovnou sekat rakusaky a italy a francouze, at ta konkurence aspon k necemu vypada, no jo, je to o penezich, ale zas kdyz jim fotrove a brigady daj na nejnovejsi dema a skoty a morewoody tak to radsi at rovnou zacnou jezdit venku

  8. Hubajz

    JO jo, zlatý starý časy…víc se rozepisovat nebudu….

  9. Keli

    Za d:key s klidnym srdcem muzu rict, piseme jen o tom co nas bavi. Kazdemu kdo posle pozvanku, ktera ma hlavu a patu ji zverejnime, holt z CP DH nam nic neprislo…. A navic nejsme medialni partner Ceskeho poharu, takze k nemu nemame zadny vztah.

    Navic moznost jezdeni v Les2Alpes pri GT a Cannondale press campu ve stejnem terminu jako CP v Karlovicich rozhodla.

  10. Henďa

    krásně se to čte…úplně mi to trhá žíly, že se letos poháru neúčastním!!!! Je to logické zrušit kategorii HT kde sice jezdilo jen kolem deseti lidí a místo toho udělat superveterany, kde jedou dva :-DDDDDDDDDDDDDDDDDD prece jen kategorie HT otevira možnosti těm uplně začínajícím a ti prostě potřeba nejsou a nepotřebujou dostat šanci.
    Sjzedu jsem nějakej ten rok života nechal a je mi vcelku smutno z toho, že se to u nás nikam od roku 1997 neposunulo ba naopak se to snad ještě zhoršuje….

  11. Hajnej

    tenhle server mam nejraci. Presto to proste mtbs dela lip(shání prachy pro svoje zájmy) a nic. Nevim proč je dh F1. Neříkám, že není, ale ten kdo čte republikový weby s tím asi souhlasit nebude. A tohle hodnocení, ač je pravdivý neřeší nic a nemá východisko. Je to jako s českou politikou – od shora už to nepude. Pokud má nastat zlepšení během pár let, musíte si to postavit sami, protože lidi sou prodejný a držitelé kapitálu to vědí. Tak se prosím nezlobte na to, že sou naše podmínky takový jaký sou. A začněte vyzvedávat lidi co do toho dou, oproti těm co to ojebávaj. Jenže to je jak větrný mlýny. Díky Čárysovy za všechno co tu předvádí, ale sorry za realitu ČR.

  12. Rollins

    Zlochajdovi reporty s audiokomentářema mi dávají 3x tolik, co všechny reporty co kdy byly dohromady. Props to Zlochajda!

  13. Hajnej

    Jen pro diskuzi. Chci vědět víc – nejsem součástí DH scény. Je to vlajková loď “naší” zábavy. Proto mě zajímají argumenty, ne jen stav. Díky. A hodně mě zajímá jak v ČR prodat minoritní produkt…bohužel vidím to takhle zjednodušeně. Co je ve světě jinak? Srdce sem patří, ale mají ho Češi držící média?

  14. bejk

    Hajnej: Který média myslíš? Vždyť čechům už tu nepatří žádný maistreamový. Max. tak nějaký regonální plátky.

  15. vita - gravityracing.cz

    Tak nějak se s názorem na úroveň ČP ztotožňuju. On ten start semifinále byl velmi komický, když jsme nad cílákem zastavovali kluky, kteří ještě dojížděli trénink. Výběr tratí na 2012 je prostě na … Jako moravák se musím tak trošku zastat Karlovic. Holt nic jiného tady není. A když bylo, tak vše zahoří na potřebných povoleních. Třeba Bílá sice jede, ale tak nějak na čestné slovo. Ještě se risují Kouty nad Desnou. Tam by to mohlo být velké. Pro ty co jsou z čech to holt bude stejně znamenat ujet těch 300km, které my jezdíme 3x ročně.
    Drát z matrace? Kubajz Šosvol tam naletěl tak šikovně, že řídítkem vyrval kus matrace a dráty z ní. Nechal tam skoru půl gripu. Ale pravdou je, že tam měla být jiná matrace! Těch se v lese povalovalo několik.

  16. Hajnej

    No jo asi bude pár těch nesrovnalostí v tom co sem napsal; já sem se jen zamyslet.

  17. Čárys

    4: Keli : Já taky nejsem mediální partner ničeho a píšu o všem, protože mám vztah k bikingu jako takovému (nikoli z povinnosti k pořadateli čehokoli)…a to jsem jen malinký hráč oproti velikosti webů typu DK. Tak z toho hlediska jsem to i myslel.

    4: Henďa : Ty čoveče, když tě tu mám, mohl by jsi mi prosímtě vysvětlit, proč je už 2 měsíce domluvenej 3DH cup na Monínci a bez našeho upozornění vyjde na 3DHcup.com anketa , jestli radši Monínec, nebo Jablonec. Slušností by se bylo aspoň zmínit, abychom nepřipravovali něco úplně zbytečně ?
    —————–

    To je třeba taky jeden z detailů, kterej mě znechucuje. Dopadne to všechno nakonec tak, že se na dělání nějakejch závodů na Monínci vykašlu, udělám si s Petrem Chainless a nebo Night ride a NA ZBYTEK KAŠLU. Akorát starosti a mezery v komunikaci, stejně tak jako zvláštní jednání a nespolehlivost…či nemožnost se na něco spolehnout.

    Nemyslím to zle, jen už jsem unavenej z toho jak furt kroužíme mezi vejci, opatrně přešlapuju a napírám mentální kapacitu do empatičnosti vůči všem, kteří ale kompletně na vše mrdají…malinko frustrující.

  18. camel

    I ja bych rad prihodil sve dva centy.

    Nikdo za nikoho nikdy nic delat nebude.Zapomente na svaz,poradatele,media a sponsory.
    Chcete jezdit kvalitni zavody?Udelejte si je sami!
    Protoze ceskou zavodni scenu absolutne neznam(na CP jsem nikdy nebyl) neprislusi se mi ji nijak komentovat,
    ale protoze uz par let jezdim Irskej pohar rad bych vam ho ve skratce priblizil i kdyz by to dalo spis na samostatnej clanek.
    Svaz pro nas nedela skoro nic,ale taky toho po nas moc nechce.Zavody poradaj kluby.Letos jedem sedm zavodu plus mistrak.Nektere kluby jsou schopne udelat za rok zavody dva(vzdy na jine trati),ale vetsina klubu dela pouze jeden rocne.Klub=jezdcy.Nejsou tam zadny oficialove a papalasi.Proste particka rideru v urcite lokalite.
    Klub zajisti vsechno.Postavi a nebo pripravi trat(Zadny resorty,lanovky tady nejsou),zaplati pojisteni,casomiru,hajzly,ambulancy,objedna dodavky nebo traktory atd.
    Potrebujes mraky dobrovolniku!Kopani trate,piskaci na oba dva dny(sobota trening,nedele zavod),ridici dodavek atd..
    Startovne je 50 euro za jezdce.Klub potrebuje zhruba 180 jezdcu na zavod aby byl na nule a ve vetsine pripadu to tou nulou taky skonci.
    Scenu podporuje spousta pozitivnich lidi.Je tam oficialni servis Fox,rock shox.To jsou borci co jsou na kazdem zavode a pravidelne tam prodelavaj,ale podporujou scenu a lidi za nima pak prijdou do jejich shopu a podporujou je zpet.
    Mladasove makaj,trenujou a jezdej co muzou,protoze jinak sponsoring nedostanou.
    Sponsoring neznamena novy brejle a tricko na zavod.Sponsoring je prioritne Servis,gumy a kola a celkove podpora v zavodeni.
    Kecy ze jednotlivec nic nezmuze jsou Bullshit.Snazim se davat Dh racing scene vic nez si od ni beru a vim ze se mi to dari.Neni to nic sloziteho.
    Atmosfera na zavodech je fantasticka a popsal bych ji dvema slovy jako “Kamaradska rivalita”
    Kazdej podzim je vikendova akcicka.Prez den se jezdi a vecer je party na ktere se predaj ceny,rozeberou terminy na nasledujici rok a jede se znova na cisto.
    Timto prispevkem rozhodne nikomu nechci nic vnucovat nebo se chlubit jak je to tady lepsi.Kazda situace je specificka.Ale skoncim Tim cim jsem zacal.Cechy potrebujou svoji Dh scenu tak moc jak Dh scena potrebuje je.Potrebujem zavodit doma a ne nekde v rakousku atd.
    Peace

  19. Henďa

    4: Čárys: cau pane… anketa je od toho aby jsme se neco dozvedeli a znali nazor lidu…nemusi to samozrejme nic znamenat v realu. Mame proste jen hrozne moc ohlasu na to jak to bylo na Moninci na poharu a kdyz ti z 20 lidi se kterejma mluvis 15 rekne ze na 3DH na Moninec nepojede (ze si tam na zacatku sezony znicili kola jako ne za celou sezonu jinde) tak se nad tim musis alespon zamyslet. Pokud by to pro nas znamenalo ze tam prijede 80 lidi tak je to pro nas jako na finale 3DH sezony 2011 dost spatne :-(
    Nechce se mi verit ze uz touto dobou pripravujes neco na zavod co se pojede v zari. Nas ceka jeste zavod na Jedloe a tak je to pro nas dost daleko.
    Pokud je potreba dej vedet a ja ti zavolam a pobavime se o tom. Diky za pochopeni Henďa a 3DH Team

  20. Čárys

    4: Henďa : Jelikož odjíždím na 2 měsíce do pryč, snažím se mít vše ready – a zrovna včera mi pan Krejčí řikal, jestli nevadí, že ten víkend tam budou mít nějakou večerní akci – kupodivu i on plánuje dopředu.

    Počítá s tím.

    Dále budem taky navážet hlínu, (a já tu nebudu) tak bylo třeba řešit, kam s ní aby to nevadilo na 3DH závody…a ejhle, ony možná ani žádný nebudou… aha :)

    No nic, jen jsem se chtěl zeptat. Takže jak píšeš, že je třeba se po feedbacku od lidí zamyslet, tak je třeba se i zamyslet co na to potencionální provozovatel bikeparku, který žije v iluzi platnosti předchozí domluvy…je třeba se nad věcmi OPRAVDU zamýšlet. Je to otázka jednoho telefonátu.

    Jelikož zítra jedu pryč jak jsem psal, dodělávám DPH, zařizuju první poslední, brigády na Monínci, financování novejch staveb, dřevo, milion mrdek z milionu okruhů, tak mě pak takováhle “blbost” dokáže ještě “poněkud” více…znechutit…ehm, chtěl jsem napsat rozesmát. Ani nevím, proč jsem napsal znechutit.

    K.O.M.U.N.I.K.A.C.E. a přemejšlet !

    Pochopení moje máš. Je toho moc. A každej děláme chyby. V pohodě. Jen se prosím rozhodněte co nejdřív, mě osobně je to jedno, ale není to fér vůči panu Krejčímu a nehledě na to, že i já budu pak v jeho očích vypadat jako čůrák (a cizí vinou) a to já nerad, já si radši svou čůrákovost vytvořím sám, hehe :)))

  21. Ovar

    Argument ze se na moninci nicej kola a misto toho se pojede zavod dvou skoku v JBC….ty vole, neni mozny, neni mozny…Myslel sem ze bych alespon jeden zavod 3dh cupu jel ale po lonskym JBC tam znova fakt nejedu.

  22. tomaass

    Ovar: jakej zavod dvou skoků vole? ta trať je dobrá, hlasuju pro to, že by se jelo oboje, závodů je málo a lidí jezdí dost, tak se to zaplatit musí ne?

  23. Franta N.

    Pamatuju si, jak jsem v roce 2006 přijel na svuj první pohár tušim do Krupky. Přišlo mi že v tý době jezdilo míň lidí, všichni znali všechny, bylo to takový víc rodinný. Nikdo moc nenadával na frontu na příšernou lanovku, na chybějící matraci na stromě apod. a všichni byli rádi že se svezou a celkově to bylo víc v pohodě. Taky asi tolik lidí nejezdilo ven, takže neměli možnost srovnání. Postupem času se to začalo měnit, začalo se tomu věnovat víc lidí, technika šla nahoru, lidi to začali brát víc profesionálně. Jenže je logický, že s tímhle taky budou chtít lepší zázemí, zajištění tratě atd. A to si myslim že všechno zůstalo na podobný, ne-li stejný úrovni. Jediný k čemu to vede, že jsou všichni permanentně na všechno nasraný a znechucený, kolikrát mi přijde že ještě dřív než někam přijedou =). A ani se moc nedivim. Pro mě jako člověka kterej to bral vždycky jen jako zábavu, nikdy neměl žádný výsledky to vede k tomu, že na takový závody jezdit nebudu, protože se tam ztrácí to co mě na tom baví – ta pohoda, klídek, že vypadnu mezi jiný lidi a že si ten víkend užiju. Těžko říct kudy z toho ven, to co napsal Camel mi připadá jako velice rozumný. Pokud každej převezme nějakou část odpovědnosti za pořádání sám na sebe, mělo by to znamenat, že pak bude i více chápat problémy stím spojené a ne jen nadávat. Otázka je, jestli to s českou věčně přinasranou náturou je vůbec možné.
    Camel: Jen by mě zajímalo jak je to v Irsku s ochranou přírody a legislativou vůbec. Po zkušenosti z několika poslední měsíců, kdy jsem se snažil zlegalizovat trať na pozemku města (město se vším souhlasilo, odboru životního prostředí to taky nějak zvlášť nevadilo, jenže se zjistilo, že ten kus zarostlýho lesa bordelem je součástí úses- uzemí ekologické stability krajiny a že oficialně mi na to papír nikdo nedá, leda bych si na ministerstvu vyřídil vyjmutí toho pozemku a následnou změnu územního plánu) chápu, že celý legislativní proces a vyřízení všech potřebných povolení 80 procent z možných pořádajících odradí dřív, než se vůbec rejpne do hlíny.

  24. skautik

    Clanek dobrej rozhodne je potreba to rozhejbat ackoliv zavody vubec nejezdim, i ja vim kam to spjeje a miri…

    Add Camel :

    Je to hodne rozdil ale jak se jezdi na ostrovech a jak tady… nejaky lokal cup muzou usporadat kluby coz je imho obdoba 3DH cup. Ale pro jezdce ktery chteji jezdit MS to nema cenu oni potrebuju body z oficialnich zavodu organizuji by UCI. Coz je u nas Svaz.

    Neboli je to hezky ale je to uplne jina linie pribehu.
    Ale vim co myslis to atmosferou, psal jsem trochu o tom , i kdyz na vlastni kuzi sem nezazil, z vypraveni vim dost.
    Kazdopadne to neresi problem Ceskeho poharu ani trochu.

    Hlavni problem bych rekl je svaz a lidi co sedej za sekci DH, evidentne proste o tom nic nevedi, nebo jinak si to nedokazu predstavit.
    Jako s vladou chtelo by to defenestraci.

    Se rika ze zmeny musis prijit od spoda ale nemyslim ze je to tenhle pripad. Jedinou moznosti je nejakej vetsi protest proti vedeni formou nejakeho bojkotu ale to nedojde sjednoceni imho, jelikoz spousta kluku je vazany sponzoringem…
    Kdyz by ovsem sponzori pochopili ze je to i pro jejich dobro, zacali by tlacit i oni a to jsou jinaci paky….

    Tod muj soukromy pohled. No nic holky a chlapci, jdu balit odjezd smer Morzine!
    Carys spol. a Klanovice crew uvidime se u jezera :)

  25. Čárys

    EHM, hoši : tohle vám nesmí ujít. Pro dokreslení kompletní atmosfery a potvrzení toho, co jsem v článku psal : http://www.4x.cz/wp-content/uploads/2011/06/csc_prezidium_2011-06-29.pdf

  26. blue

    poslední odstavec je výbornej :-)

  27. p.e.t.r.

    tak dneska je na netu celkem dost zajímavých podnětů koukám, skoro si říkám, že to vypadá jako v dobách kdy nám zabili Ferdinanda pánové. Já osobně se přikláním k tomu aktivně se podílet na tak otravných věcech, jako jsou volby orgánů jak ve Svazu, tak Komise, ale ruku na srdce, komu by se chtělo. No pak je tady příspěvek od Camela a ten je dost důležitý, takže aktivně se zapojit do pořádání akcí,,,ale prý jsou občas ztrátové a taky se tam musí makat,,,a sakra, no tak já nevím co s tím uděláme, pokecáme na netu a budeme jezdit v cizině. Na druhou stranu a vážně bych chtěl říct, že asi bude jedinou cestou na pořádné závodní ježdění povýšit to na čistý obchod viz. IXS cupy, které přerostly z národních na Evropský a snad i s patronací nad ME, či co. Já jejich ekonomiku provozu neznám, ale asi neskomírají podle úrovně. Až se zrodí nová skupina lidí, kteří pojedou něco jako 3DHC v národním měřítku, tak možná i ten svaz pochopí o čem to je. Zapomeňte ale na startovný za 200,- a na kecy, že se na pořádným poháru rozbíjejí kola, to raději čutejte merunu. Co vy na to?

  28. DEJF

    už aby pořadal marosana 4dovnw celej rok to pak komouškej pohar budou moct zavřít hhh

  29. Zdeněk Pól

    Martine, musím říct, že tenhle článek chápu, i nechápu. Okurková sezóna se teprve blíží, ale tady už se míchají i hrušky s jablky. Z výsledku může tak leda bolet břicho. Jako třicátníkovo(?) nostalgické ohlédnutí za “lepšími časy”, budiž. Od tebe bych ale čekal víc. O téhle debatě bez pointy, z velké části založené na prosté neznalosti základních faktů, ani nemluvě. Pánové, mám větší pochopení pro rozhodnutí prezídia ČSC, než pro většinu z těch žvástů tady. Jen pokud přijmete Camelova slova a zkušenosti za vlastní, může se český sjezd uzdravit. Jinak zůstanete jen bečícím stádem vedeným staro-novým bačou… a u toho být opravdu nechci.

  30. Čárys

    Zdeňku, k tomu, aby tento článek mohl mít větší ambice naž jako "nostalgické hlédnutí za lepšími časy" mi chybí jedna základní, důležitá věc.

    Přetiskutí podmínek pořadatele a jejich zveřejnění tady – a to je věc, ke které jsem se před rokem vůči tobě zavázal, že neudělám. (viz náš mail a prosba o diskrétnost)

    Takže pokud budu držet dané slovo, nezbývá mi než psát takovéhle nostalgicko-přetlak-ventilující žvásty, který ale aspoń pomohou zanadáváním si ulevit většině lidí.

    Což je ve finále taky dobrý výsledek.

    PS: I kdyby nic jiného, tak jsme dali dopořádku s klukama s Haven situaci okolo 3DH cupu na Monínci, a to už je přeci jen NĚJAKÝ výsledek, který byl iniciováám právě touto diskuzí.

    Takže za mě – v pořádku.

    Camelova slova jsem vyzkoušel sám v praxi, a popravdě – tenhle model se na nejvyšší soutěž ČP aplikovat neda.

  31. tomaass

    Jestli i podmínky pořadatele jsou tajná záležitost, není čemu se divit, že za chvíli budem jezdit českej pohár ve sjezdu do kopce, tam kde bude nejvíc místa pro reklamy.

  32. blue

    ty podmínky nedávno Zdeněk Pól zveřejňoval na MTBS… nebo tam přecijen něco zásadního chybělo?

  33. Čárys

    och, to mi jaksi uniklo – máš někde link ?

  34. blue

    http://mtbs.cz/clanek/kterak-se-stat-poradatelem-ceskeho-poharu

  35. Čárys

    Zkrácená verze, nicméně pro představu o výši motivace pro pořadatele, dostačující.
    -100 000,- a měsíc starostí : )

  36. iOp

    Souhlasím s Camelem.. Nevím jestli je to vhodné přirovnání ale myslím, že nějak podobně to je i s Moravsko-Slovenským Pohárem. Pár lidí ze dvou klubů (SK Grafobal a BikeCentrum Kálnica) se rozhodli, že udělaj vlastní bez-licencoví pohár.. Mě je 15 a jel jsem zatím jen 3 závody (nemám kolo) ale když srovnám organizaci ČP, Morav.-Slo. a malého moravského serialu WBS tak Moravsko-Slovenský na tom je nejlíp. Letoční CTM Razulu pořádal p. Florián z Grafobalu a jelikož je můj přítel tak jsem byl pomáhat. Neni to nic jednoduchého ale přesně jak píše Camel, když se najdou lidi tak to jde vždy.. Kluci z týmu (Mikulenka, Hynča, Uruba aj.) vzali matračky a šli na trať, já vzal reklamy a šel jsem věšet..
    Co musí Český Pohár splňovat aby se mu tak dalo říkat ? Musí to jen schválit ČSC ? Nedá se to nějak obejít ? Nedá se založit vlastní organizace pro podporu Cyklistiky ? Vím, že je kapku neprofesionální odkazovat na konkurenční web ale příspěvek od #20 Aleš Procházka stojí za přečtení.. http://mtbs.cz/clanek/pol-konci-a-s-nim-i-cela-komise-mtb/kategorie/tymy-a-kluby :)

  37. iOp

    Mám tam hrubek jak něco :D Toho si nevšímejte, právě jsem dostal Vysvědčení jsem trochu mimo :D

  38. Peťan - MTBS

    OK, Takže taky přidám pár slov z části za mou soukromou osobu, z části i za MTBS, které se tu občas zmiňuje.

    To Čárys – Přiznám se, že v podstatě zcela chápu tenhle tvuj clanek, a současně se přiznám, že podobné dilema mám ohledně českého sjezdu už několik let. Na jednu stranu mě strašně mrzí, že upadá úroveň sjezdu, na stranu druhou ale musím říct, že to není rozhodně pouze vinnou svazu, jak si mnozí mylně myslí. Je to hlavne o lidech, o tom co jsou ochotni delat a také o vzájemném respektování se. Nebyl jsem letos osobne v Karlovicích ačkoliv jsem je puvodně v plánu měl. Bohužel, nebo bohu dík jsem byl tou dobou s Kelym z Dolekopu a dalsima par lidma na prezentacich ve Francii, ale v Karlovicích byla jedna kočka od nás, co dělá letos prvním rokem rozhodčí (možná jste ji nekdo potkal na startu) a hlášky, které trousila mě jen utvrzují stále v tom, že sjezdaři až na výjimky, kterých je kromě superelity spousta, nikoliv však většina jsou buď namachrovaní frajeři, kteří nemají potřebu si ani přečíst pravidla, natož se jimi řídit, nebo naopak burani, kteří sice nejsou namachrovaní, ale pravidla rovněž neznají. Ve výsledku pak udrzet uroven závodů na prijatelné mezi proste nejde.

    Co je mi na tom nejvíc líto je to, že na to doplácejí srdcari sjezdari, jako je Adam Vágner a pár dalších, protože ačkoliv se snaží striktně se řídit pravidly, které jsou, učit mládež jezdit a závodit, shánět pro ně dresy, materiál a lepší podmínky, mediální nezájem jim v tom vůbec nepomáhá, ba právě naopak. Člověk pak když poslouchá jejich názory a vidí tu bezmocnost, tak si teprve opravdu uvedomí, kde je ona podstata problému a že není sndné situaci vyresit. Že je DH F1 kdysi platilo. Platilo to v devadesátých letech, kdy se odpružení pomalu vkrádalo i do jiných než jen sjezdových kol, ale dnes se píše rok 2011 a F1 v MTB už sjezd opravdu dlouho není. Netěší mne to, se zájmem se podívám na světák jak lítá Hill, Peaty, nebo Minnaar, fascinuje mne atmosfára závodů na Britských ostrovech, ze které mne pokaždé lehce mrazí, ale u nás je to jiné a pokaždé, když si na to vzpomenu, nebo to zažiju, je mi to líto a raději také vzpomínám na doby, který tady někteří z vás zmiňujete jako skoropametnici už.

    Z pohledu MTBS musím říct jediné a také je mi z toho trochu smutno, nicméně se za to nestydím. Nejsme studenti, už hodně let nejsme studenti a máme kapitalismus, který nekompromisně diktuje nabídku a poptávku. Nevim, jestli nekdo z vás tuší, co obnáší provoz něčeho podobného kde výdaje jdou do milionu korun ročně. Náš čas má už svou hodnotu a naše nadšení a původní hobby záměr už prostě nestačí. Musíme si na sebe vydelat a to vůbec není prdel. A poptávka z řad našich partnerů po fotkách, článcích a reklamách zaměřených na gavity disciplíny neustále klesá a u sjezdu je už několik let téměř nulová a byť je sjezd mou srdeční disciplínou, nemůžu se rozkrájet abych objížděl celej pohár zdarma a investoval tak svuj čas do lidí, který mi za to nestojej :-( Adame promiň a ti kterých se to netýká, snad taky vědí, že je mezi “dementní opice” nepočítám. Letos jsem si dokonce pohrával s myšlenkou zkusit usporadat po letech zase Memoriál Tondy Hrubanta, kterej pamatuju ještě jako hodně pohodovou akci která mě vždycky bavila ať už jsem se jí ucastnil jako závodník, nebo fotograf. Možná na to někdy dojde. Možná by neškodilo, kdyby se víc sjezdařů chovalo treba jako Martin Srba, kterej už bohužel mezi náma není, ale na kterýho si občas ve svých sjezdových úvahách vzpomenu a kurva mam co delat abych regulérně nebrečel…

    Mír všem sjezdařům, opice vyhnat na Ukrajinu a brzský uzdravení Hanymu a všem so se rozbili v Karlovicích. Kdo umí, jezdí kdo neumí jen furt prudí a okecává to v debatách a u rozhodčích na startu.

    BTW:Pletivo na lávkách je supr věc, klouže to míň za mokra, ale na North Shore nikde žádný pletivo není, furt tam prší a nikdo si nestěžuje. Inu jiný kraj, jiný mrav…

  39. bolekkrutor

    Cedr prý neklouže…ale to pravda pro nás nic neřeší:(

  40. Reny - MTBS

    Já bych jen ráda podotkla, že ty fotky na mtbs v bleskovce z mobilu nejsou a jsem ráda, že alespoň se ta bleskovka napsala…strašně ráda bych napsala celý report, ale situace byla bohužel jiná a nešlo to….viz Peťanův příspěvek….díky Reny

  41. Pospa

    Nemam ve zvyku psat nazory ke člankum ale tady udelam vyjimku, moc se mi libil příspěvek Camela, ČP nejezdim tak nevim jak moc by to tady v ČR šlo nebo nešlo, spíš co jsem chtěl říct, nechci se nejak vytahovat nebo se chlubit ale spíš řict to, že jde vzit do ruky lopatu, krumpač a jít makat na trat, troufnu si říct že jsem se nacpal do Marošákový party ktera pravidelne stavi v Úpě trat na MRSN 4 down, nebo připravuje trat ve špindlu před otevíračkou sezony, prostě jsem jen chtěl říct že u nás jsou lidi ktery jsou ochotny i stavět a jen nekecat, vim neni to jen o stavěni ale i udržbe a dalši miliony veci kolem ale každej umí neco a když se takhle sejde par lidi tak proč by nebylo možny dát do kupy nejaky kvalitni zavody i u nas? přiklad MRSN porada takovy zavody že by mu to mohl cely cyklisticky svaz zavidet

  42. Čárys

    Ahoj kluci, všichni bez rozdílu, kompletně.

    Vezmu to tak nějak popořadě.

    Camel : a všichni co s ním souhlasí.
    ………………

    Já s Camelem také souhlasím – tenhle model je pěknej, kamarádskej, určitě fungující, leč u nás naprosto nepoužitelnej. Naprosto. Tady vůbec nejde o to, že by jsme neuměli uspořádat svépomocí kvalitní závod, to jde. Ovšem celej můj příspěvek a článek byl o demotivačnosti celého tohodle procesu, tady kde žijem, v ČR, a o faktických zkušenostech, který kolem sebe vidím – stran ČP

    Zdeněk Pól :
    ………………

    Popravdě Zdeňku, mě tvoje odvolání fakt dostalo. Bylo to v době, kdy už jsem měl článek dávno napsanej a nastavenej k vydání, a nebejt to tak, ještě bych ho silně pozměnil. Pochop, že mnou letos připravovanej závod na Monínci bych bez tvé účasti na celé věci prostě ODMÍTL dělat. Byls tam tím posledním člověkem, se kterým se dalo udělat to prvozákladní, na čem stojí vše ostatní – komunikovat. Popravdě si nedovedu představit, jak to bude fungovat letos, tedy (příští rok) a obávám se, že jakékoliv vylepšení či zkvalitnění závodů bude jen z říše snů, protože nebude jakejkoliv fedback, jakákoliv motivace, nic. Je mi to líto, a ruku na srdce, jen to podtrhuje gró mého článku – že to tu směřuje do riadnej piči.

    Reny – MTBS :
    ……………….

    Myslel jsem to ironicky. Je jedno na jaké zařízení byly 2 fotky vyrobeny, bohužel to nešlo. Hm, jak píšu v článku já, už taky příště jen napíšu – "bohužel to nešlo" ale už bez toho že je mě to líto. Protože mě už to přestává bejt líto.

    peťan MTBS :
    ……………….
    Je to o všech kolem. O lidech co závodějí a jejich frackovitosti, o lidech co tomu dělaj propagaci, o lidech co tratě staví a v neposlední řadě o lidech co celej tenhle cirkus zašťiťují. Bohužel si myslím, že by muselo dojít ke změně celé struktury společnosti a na všech těhle úrovních v souladu, jinak nám vždycky vyjde takovýto nevyrovnaný model, kdy jedna sekce dělá víc a druhá nedělá nic – a to nutně, prostě nutně musí vyústit ve frustraci…a po dlouhodobém potlačování k její ventilaci.. Rozuměj, já se třeba letos snažil v tolika ohledech něco vytvořit správně – na Monínci jsem strávil přípravama měsíc od lopatní dřiny až po psaní feedbacku a střihání videí a to všechno bez JAKÉHOKOLIV nároku na sebemenší VYROVNÁNÍ mejch nákladů, a myslím že sám za sebe mužu říct – udělal jsem maximum. Nejde mi ani zbla o peníze, nechci finanční odměnu, strašně bych chtěl vidět, že to celé někam směřuje. Věřil jsem tomu, že Zdeˇběk třeba bude ten člověk, s kterým se věci změní. Hm, nic. Jen pokud si srovnám fakta, jako jsem to udělal než jsem poprvé ťuknul při psaní tohodle článku do klávesnice, tak mi vycházelo stále to samé – ptácí se to kompletně (znovu opakuji závodník-pořadatel-svaz) nad hrobem. A ani se nedivím, že jste přešli na model "Heiník a čárys" z roku 2OO8 a jeli radši jinam. :) viz… :
    "Muddy Krupka 2008"

    Přiznám se, že mě trochu zklamal "půlpánovský" přístup Petra Hejníka a ostatních z RB včetně Kamila Tatarkoviče. Ti před týdnem prohlásili, že místo do Krupky razí do Rakouského Semmeringu, protože se jim trať po změnách nezdála dostatečně profi. " http://mtbs.cz/clanek/cpdh0108_report/kategorie/cesky-pohar :-)))))

    Jsem z toho prostě smutnej. a moje motivace něco dělat pro ČP je na bodě mrazu. A přitom na práci nadšenců jako jse já, nebo Týda, nebo klucí kolem Z.Floriána, tohle z větší části stojí.

    ——————————————

    Já jsem celkově nechtěl, aby tento článek měl jinou, než ventilační ambici. Protože popravdě, nemyslím že by něco vyřešil, i kdyby byl plný faktů a spravedlivého rozhořčení a nadšení.

    Protože dokud nezačneme každej sám u sebe - ale všichni najednou - tak k žádné změně prostě nedojde. A to je utopie.

    Inu, nevidím řešení.

    Držím palce všem, co chtějí závodit, ať je to stále ještě baví.

    Lhostejno na to, co tu všechno bylo napsáno – poslední douška mimo mísu. Na příští rok budujem na Monínci nových 5OO m tratě (dojezd do cíle) kde bude spousta skoků do rychlosti, a přistavujeme gapy a nějaký wallridy už od příštího tejdne jako další lajnu. Je mě jedno jestli se tam někdy ještě neco oficiálního pojede, ale my budeme na vás jezdce připravení. Protože o to jediné jde. Mít kde, mít chuť, Mít tu možnost jezdit na kole.

    Aloha všem.
    Teda dobré ráno…

  43. Fotofotřík

    Jsem optimista a tak vidím DH šeď trošku jinak. Pro spoustu lidí je to pořád sport č.1. Kdo byl na 3DH na Mezáku nevěřil. Dokud nás to bude bavit, máme vyhráno. Ve sračkách se vyrodí nový podhoubí. Slyšel jsem hodně kritiky, ale když vidím např. toto videjko http://dolekop.com/clanek/2353-video-cp-dh-velke-karlovice, tak se mi stejská a závidím Kenovi a spol. a lituju že jsme nejeli. Brečet nám nepomůže a soustavným konstatováním negativ bereme ideály nezasvěceným. Každej má jiný nároky, někdo vidí do pozadí a zná každého funkcionáře, někdo je pod tlakem reklamy a sponzorů. Znova opakuju – já jsem optimista!

  44. hanz

    já to takle vnímám už 2 roky..a to přesně ty roky kdy sem začal mít plnou prdel práce a málo volnýho času…takže když ho mám a chci si ho užít je čp špatná volba.

  45. TATRA

    Rád bych poprosil BIKERA Čáryse, aby přehodnotil své stanovisko ve článku (ve kterém ho plně chápu). Pokud to neuděláš ty, neudělá to nikdo…a to už bude dojeb maximální!

Komentář: