Cesta z města

dsc05186.JPGUdálo se toho toliko, že vlastně nevím kde začít. Vzít to obšírně, tak jsem tu měsíc  a vy u obrazovek dva tejdny. Stručně se mi to zase nechce…protože vše má mít ten svůj příběh. Tak já to prostě nějak rozjedu, a až mě to nebude bavit, psát přestanu, a až vás to nebude bavit, přestanete číst, jak jednoduché…

Takže jsem stále na cestě, pořád v poklusu, už kolik let nemám stání a potřebuju jít pořád dál. Moje úchylka, protože nazvat se to jinak nedá, se postupem času stále zhoršuje a já dělám stále víc a víc věcí – ty tam jsou doby kdy jsem se doma svalil k bedně a pustil si jí. Popravdě, od 18 ti let skoro ne.

Stále v pohybu.

Kolo, příroda, skály, roadtriping, moře, když je volno, natáhnout lajnu, když je únava, vzít POIky, když je možnost jet na skálu na kole, jsem štastnej protože se dostanu zábavně i tam…lusk lusk lusk. Možná to vypadá jako šílenství, ale když si přijmeš za svojí filozofii, že neexistuje nic jako „obyčejný okamžik“ tak zjistíš, že v pohybu, fyzické aktivitě, únavě do morku kostí, dešti, noční cestě, mrazu, běhu…je něco naprosto magického, v každé chvilce. A proč tedy zabíjet čas, kterej tu máme, bezduchým prázdnem mezi čtyřma zdma ve městě..

I jen ta nustnost, chodit do práce, bolí – prodáváme vlastně kousky svojeho života, tak ať to za to stojí.
Já jsem našel smysl života v hledání a v cestě za jedno jakým cílem.

Inu, a tak hledám. Nový výzvy ve sportu, nový zábavy, nový hranice možností…a obzorů…blíž přírodě, dál městu.

Největší výzva pro mě nastala, když jsem na našem letní dvouměsíčním  tripu jsem úplnou náhodu narazil na inzerát : „ Prodej lesního  pozemku u řeky Lužnice, 15km od centra Tábora, není v zátopové oblasti, za cenu dřeva.“

Za dvě hodiny jsem měl zaplacenou zálohu a po návratu z tripu se přepisem stala ona parcela na samotě mým majetkem. Na pozemku byla i stará Maringotka, a plán byl v tu chvíli již dávno jasnej.

CESTA Z MĚSTA.

dsc05186.JPG

Po návratu z tripu jsem se rozhodl, že se do města již nevrátím. Nic mě tam nedrželo, obytný auto jsem měl sbalený z cest a tak proč se vracet, když už vlastně nemusíš. A zatímco jsem přespával venku nebo v autě, ve dne jsem začal na přestavbě týhle ikony kočovnýho života ve svůj obraz.

Nejdřív proběhla schůzka s Vlčákem, aby mi řekl jestli je to na spadnutí, a nebo jestli to za to stojí. Řekl, že stojí, že to bude OK,  že to poladíme. Druhej den jsem vzal sekeru, aku vrtačku a šel připravit vnitřek na tunnink.

Prásk, prásk, destrukce mi dycky šly naprosto nejlíp. Rozsekal, rozšrouboval jsem výztuhy a jakési skříňky v půlce maringotky. Lamino a umakart držely hodně ale ne zas tak, aby nepomohlo více než málo hrubé síly. Vyházel jsem ven nábytek a odvezl první sutiny do sběrnýho dvora.

předtím…

dsc05129.JPG

poté…

dsc05135.JPG

Další co se hned udělalo, bylo znepojízdnění maringotky. Aby jí někdo neodtáhl. Vyndal jsem šrouby, vysadil oj, svařily se trojúhelníkový stojiny, daly se pod nápravy, a vypustily se pneumatiky, čímž maringotka sedla na připravené stojiny a nikdo s ní již neodjede. Přeci jen jsem slyšel, jak se kradou.

mar_in_god_ka-25.JPG
Bazar se stavebnimana se stal mým druhým domovem, stejně tak i smeťák a různý bazary. Protože vnitřek je jen 210 cm vysokej, nemáš moc možností zateplovat podlahu, tak jsem to vymyslel jinak. Zateplím to zvenku, zespoda. Začal jsem lézt pod maringotkou, trhat zbytky obložení, a řezat polystyren a cpát ho kam se dalo. Práce to byla mírně klaustrofobická, a hodně dirty.

dsc05178.JPG

Strhal jsem zateplení z celýho stropu, protože to byl syfl, a zjistil, že se strop silně prohejbá. Přeci jen je to již nějakej pátek a ten kůl co tu stál, tu nebyl pro krásu. Fabionky byly mírně řečeno povolený, ač strop suchej, čistej, neplesnivej – a znova přelaťovanej. Stejně tak i na střechu přišla dvojitá vrstva lepenky, takže sucho a čisto. Co ale s propadlým stropem ?

Po několika návrhách ladění, jsme dospěli k názoru, že jedině železo – tak 4 výztuhy a bude fajn. Vyheverovat strop, rozměřit, obkreslit. Skočit do auta, do dílny. Koupit jekly, a ke známému, aby vymyslel patky a jak to tam naohýbat. Povařit, přidělat. Skočit do auta a zpět na pozemek. (auto co má přes 75O tisíc a šlape jak hodinky)

tunning pomocí výztuh…

dsc05208.JPG

dsc05210.JPG
Sedlo to tam jak má, a mohl jsem se dát do zateplování stropu. Polystyren je můj kámoš, řežu, cpu, řežu, cpu, řežu, cpu, furt dokola až jsem skoro profík. Přijíždí Vlčák s centrálou, a rozměřujeme plány na postel, čajovnu. Něco vlevo, něco v pravo, vymýšlím jak bude sprcháč a jak uděláme odpady. Začínaj nám zhasínat každej den o něco dřív, tak poměrně chvátáme, aby už to bylo. Občas přijede na brigádu i Kulda a pak to teprve odsejpá…

Nabarvit okna, vyříznout díru do komína. Objednat kamna. Priti mini za 48OO,- litina, šamot, jsou tu hned. U JZD zčorovat plech pod kamna, a zaříznout u Vlka trubky. Jak uchytit komín, aby se to nezhroutilo celý…a jak provézt komín bokem Maringotky, aby to celý neshořelo při prvním zátopu… ? Odvědčené systémy jsem vynechal, protože je to moc drahý, a vymyslel tohle.

Kouřovod 13Ocm, další 15O cm, Další 18O cm, další 2OO. Svařit dohromady na jednom konci, a mezi ob jedno vycpat vatou, zvenku nechat přístup vzduchu, aby to chladil, vsadit do stěny, kamnářskou vatu, šňuru, tmel, a zatmelit, usadit. Komín přichytit řetězama, aby držel a nechat to zaschnout. Práce na hodinu. A druhej den už to vyzkoušet. (dnes je to už dva měsíce, kamna táhnout jak svině a stěna není ani teplá, natož horká. Dobrá práce, Máťo) Nahoru na komín stříšku proti bordelu. Co směťák dal.

dsc05218.JPG

mar_in_god_ka-96.JPG

Mezitím samo ladíme vnitřek. Vlčák mi dělá rám postele a tátovi zabavuje desku na kuchyňskou linku. Já za 5OO kupuju dřez i s novejma odpadama, trubkami, a nějaký tmely. V bazaru kupuju starou vaničku do sprchovýho kouta, za 3OO,- a nacházím starou plážovou lavičku. Začíná se cesta rýsovat do konce.

Pod „čajovnu,“ jak nazývám místo v maringotce, kde bude posezení, dávám zbytkovej polystyren a zatepluju tak podlahu vlastně dvakrát. Usazujeme vaničku, pokládáme podlahu, (dřevo z Pily Pasák, haha) a Vlk mi se svejma nástrojema opět velice pomáhá, protože vyřezává krásnej půlkruh a  dělá tak víko na sprcháč. Stěny za sprchou polepuju linem s imitací dřeva a obsilikonovávám vaničku i stěnu a ještě přes to dávám vodní rákos, at tam to lino nestraší. Věším tam bambusovou rohož a sprcháč je ready.  Do podlahy řežeme díru a protahujeme trubku, vývod nad kytičky pod gotku. To samé s dřezem, a je to ready.

 začátek a konec

dsc05203.JPG

dsc05317.JPG

Jedna z posledních brigád s Vlčákem a Kuličkou. Už máme hotovo, konečně je nepotřebuju, konečně maj volno od mejch telefonů a neusálýho uhánění ve stylu „ už to kurva máš, Vlku?“ a já už nepotřebuju jiný nástroje, než aku vrtačku a kladivo, a teď už to dodělám sám.

A od té doby si hraju. Dodělal jsem postel, nalakoval „čajovnu“ opravil schody, postavil přístřešek na dřevo, od Kumiho vyžebral matraci, zatmelil největší spáry z venku maringotky, opravil a nalakoval okna, udělal okápek a domluvil si se „sousedem“ vodu. Hajzl mám ala 1OOkládi na Cempu – rejč a do lesa vykopat jámu, hodit šit a zakopat. Akce na minutku, a ještě se u toho můžeš koukat do kraje.. Elektriku nechci, čelovka a bateka na kličku s kondenzátorem řeší všechny potřeby, plus petrolejky. Plus jedna stará baterka z auta, když už chceš dát s návštěvou film…

dsc05312.JPG

A tak si tak už dva měsíce bydlím.

To je tak den. Večer se z práce sbalíš, dáš si společenskej večer, zajdeš do bazénu na trénink a za mrazivý noci v 22h skočíš na kolo – a jedeš lesama a loukama na pozemek. Rozděláš oheň, čájo, ohřeješ vodu na sprchu (2o minut 1O litrů) a jdeš spát. Ráno lajna, zaběhat, skočit na Frantu a opět do města. Je to na hodinu, neskutečnýma trailama, a v 9 nebo 10 h jsi ve městě a můžeš začít pracovat. A takhle jedeš…s malejma obměnama…skoro pořád.

Dává to tolik možností.  Ke Cruzovi je to 5 km. Na Choustník na skály 15km. K řece 1OOm. Těším se až napadne sníh, a budou místo kola běžky. Nekoukám se moc dopředu, užívám každej okamžik. Venku, v přírodě, na cestě mezi.

A kam dál ? Pumptrack, po celým lese. Dirt. Stromovej dům. Nápadů už teď mám na 1O let dopředu. Jak prostě píšu – je třeba jít dál. Stále dopředu. A tvořit.

A bavit se.

To byla moje cesta z města.
Tak zase někdy, něco.
Čárys.

mar_in_god_ka-91.JPG

Mar_in_god_ka.JPG Mar_in_god_ka (10).JPG Mar_in_god_ka (1).JPG
Mar_in_god_ka (8).JPG Mar_in_god_ka (11).JPG Mar_in_god_ka (12).JPG
Mar_in_god_ka (13).JPG Mar_in_god_ka (14).JPG Mar_in_god_ka (15).JPG
Mar_in_god_ka (16).JPG Mar_in_god_ka (17).JPG Mar_in_god_ka (18).JPG
Mar_in_god_ka (19).JPG Mar_in_god_ka (2).JPG Mar_in_god_ka (20).JPG
Mar_in_god_ka (21).JPG Mar_in_god_ka (22).JPG Mar_in_god_ka (23).JPG
Mar_in_god_ka (24).JPG Mar_in_god_ka (25).JPG Mar_in_god_ka (26).JPG
Mar_in_god_ka (27).JPG Mar_in_god_ka (28).JPG Mar_in_god_ka (29).JPG
Mar_in_god_ka (3).JPG Mar_in_god_ka (30).JPG Mar_in_god_ka (31).JPG
Mar_in_god_ka (32).JPG Mar_in_god_ka (33).JPG Mar_in_god_ka (34).JPG
Mar_in_god_ka (35).JPG Mar_in_god_ka (36).JPG Mar_in_god_ka (37).JPG
Mar_in_god_ka (38).JPG Mar_in_god_ka (39).JPG Mar_in_god_ka (4).JPG
Mar_in_god_ka (40).JPG Mar_in_god_ka (41).JPG Mar_in_god_ka (42).JPG
Mar_in_god_ka (43).JPG Mar_in_god_ka (44).JPG Mar_in_god_ka (45).JPG
Mar_in_god_ka (46).JPG Mar_in_god_ka (47).JPG Mar_in_god_ka (48).JPG
Mar_in_god_ka (49).JPG Mar_in_god_ka (5).JPG Mar_in_god_ka (50).JPG
Mar_in_god_ka (51).JPG Mar_in_god_ka (52).JPG Mar_in_god_ka (53).JPG
Mar_in_god_ka (54).JPG Mar_in_god_ka (55).JPG Mar_in_god_ka (56).JPG
Mar_in_god_ka (57).JPG Mar_in_god_ka (58).JPG Mar_in_god_ka (59).JPG
Mar_in_god_ka (6).JPG Mar_in_god_ka (60).JPG Mar_in_god_ka (61).JPG
Mar_in_god_ka (62).JPG Mar_in_god_ka (63).JPG Mar_in_god_ka (64).JPG
Mar_in_god_ka (65).JPG Mar_in_god_ka (66).JPG Mar_in_god_ka (67).JPG
Mar_in_god_ka (68).JPG Mar_in_god_ka (69).JPG Mar_in_god_ka (7).JPG
Mar_in_god_ka (70).JPG Mar_in_god_ka (71).JPG Mar_in_god_ka (72).JPG
Mar_in_god_ka (73).JPG Mar_in_god_ka (74).JPG Mar_in_god_ka (75).JPG
Mar_in_god_ka (76).JPG Mar_in_god_ka (77).JPG Mar_in_god_ka (78).JPG
Mar_in_god_ka (79).JPG Mar_in_god_ka (80).JPG Mar_in_god_ka (81).JPG
Mar_in_god_ka (82).JPG Mar_in_god_ka (83).JPG Mar_in_god_ka (84).JPG
Mar_in_god_ka (100).JPG Mar_in_god_ka (101).JPG Mar_in_god_ka (102).JPG
Mar_in_god_ka (103).JPG Mar_in_god_ka (106).JPG Mar_in_god_ka (85).JPG
Mar_in_god_ka (86).JPG Mar_in_god_ka (87).JPG Mar_in_god_ka (88).JPG
Mar_in_god_ka (89).JPG Mar_in_god_ka (9).JPG Mar_in_god_ka (90).JPG
Mar_in_god_ka (91).JPG Mar_in_god_ka (92).JPG Mar_in_god_ka (93).JPG
Mar_in_god_ka (94).JPG Mar_in_god_ka (95).JPG Mar_in_god_ka (96).JPG
Mar_in_god_ka (97).JPG Mar_in_god_ka (98).JPG Mar_in_god_ka (99).JPG
Mar_in_god_ka (104).JPG Mar_in_god_ka (105).JPG  

133 komentářů pod “Cesta z města”

  1. Vlčák

    Parada. Kdyz koukam na ty fotky a vidim na policce VELVETA, tak mi neco rika, ze bych mel zaject na KAVU :-)

  2. Pavel Tion

    Tvl. Čáris…. obdiv, závist a bůh ví co ještě. Ty jsi dokázal ukázat vztyčený prostředníček všem těm sračkám jako je hypotéka, byt, město, a další podobný. Musí to bejt KURVA NÁDHERA. a co teprv na jaře až si to pofrčíš hezky pěkně z arbajtu tim singlem, nikde nikdo, ptáci řvou kytky smrděj, večír táboráček, pohoda…. Chjo, čumím v tom zasr… Práglu z vokna na tu inverzi a smrad a za 10 min sedám na bika a jedu do ještě špinavějších nuslí si stoupnout za pult a prodávat kusy svýho života. Asi se podívám jestli Rousek nemá nějakej pevnej provaz a umotám si to někde pod lampou nad psím hovnem.

  3. Manas TL

    Jsi kouzelník dědo, klobouk dolů. Já jsem moc posranej a línej něco takového vytvořit. O to víc obdivuji ty, co to dokáží.

  4. Qeex

    Krása, přeju velkou protipožární odolnost, tech petrolejek bych se asi bál.

  5. Ross

    pekna prace hosi, asi bych mel taky zajet na kavu…. at vidim jak se bydli u Carysu….

  6. KRAJIC

    Pičo ty jsi tygr!

  7. KUbajsz

    Bo-ží kamáráde bo-ží, závidím …

  8. Medvěd

    céce… ty ses normální chatař! :) chataření v dokonalosti!

  9. hout

    Yes, tak tohle je můj sen, už dlouho. Maringotka a vlastní les, který se postupně změní v nekonečný trailsový ráj. Ke zrealizovování mi chybí dosažení ještě o něco vyššího stupně šílenství (klaním se velmistrovi Čárysovi), a asi jsem taky o kousek rodinnější typ, škoda. Tleskám rukama i nohama.

  10. Bicykolar

    Smekám před tebou a tohle je svatá pravda a moc dobře se to čte: “Možná to vypadá jako šílenství, ale když si přijmeš za svojí filozofii, že neexistuje nic jako „obyčejný okamžik“ tak zjistíš, že v pohybu, fyzické aktivitě, únavě do morku kostí, dešti, noční cestě, mrazu, běhu…je něco naprosto magického, v každé chvilce. A proč tedy zabíjet čas, kterej tu máme, bezduchým prázdnem mezi čtyřma zdma ve městě..” Taky se řídím podobnou filozofií, ale Tobě teda ještě nesahám ani po kotníky :-)Přeju hodně zdaru!!!

  11. hýbňoš

    no ty vole, nemám slov

  12. Kleboň

    Pecka…fakt PECKA!

  13. čelkis

    škoda že jsi uříznul oj, ještě dva koně a můžeš jezdit na tripy za 0,-Kč nafty :)))) ale jinak paráda osobně bych na to asi neměl Koule

  14. Dan Krejbich

    Klobouk dolů. Máš můj obdiv! Vím, že píšeš, že nekoukáš moc dopředu, ale přesto mi to nedá se nezeptat. Přemýšlíš někdy o založení rodiny? Nebo jaký na to máš vlastně názor? Protože podle mě člověk jako ty by měl vychovávat děti. Sám mám dvě a snažím se s nimi cestovat a vést je ke sportu, co to jde. A ty mě hodně bavíš a čtu tě už dlouho.. A podle mě to děláš dobře. Ale v maringotce děti asi vychovávat nebudeš nebo jo? Neber to zle.

  15. Duchna

    Já jsem se svým bezduchým prázdnem čtyř panelákových zdí spokojen, velmi spokojen.

  16. Los Tomanos

    Kamaráde krom toho že jsi MA GÓ R, je z tebe i lufťák :)

    A pár otázek:
    Proč jsi dělal byt?
    Netlačí tě z té lavičky frdel?
    A proč nemáš střešní okno?

  17. Carlos

    Ty kjávo….to je ovšem boží! Ale málo lidí na to bude mít koule (nebo je nebude mít jejich stará) :-D

  18. maverick82

    paráda! mám radost, když vidím, že něco takovýho, o čem se mi jen sní, je opravdu možný… žít, jak si sám představuješ…

  19. Wlk

    Tak to je luxus, kloubouk dolu Bossi !!!

  20. deutsch

    Jseš frajer,pro tohle mám velký pochopení,ale mě by to doma neprošlo :) Akorát tu elektriku bych neoželel,filmy a muzika z noťasu – to je jako jet na sjezďáku po silnici,prostě na prd,za to net by mi nechyběl.

  21. Jr.

  22. kuba

    ….

  23. Čárys

    Ahoj všichni, jsem konečně v práci.
    ——–
    Takže nejdříve děkuji za kladné ohlasy, jsem se trochu bál to tu vydat, protože definice mojí normálnosti tím opět utrpěla..ale vidím, že jsou tu vnímaví lidi co je jim punk blízkej : )

    Takže odpovědi :
    ———————

    vlk : Vlku, zajeď !

    Pavel Tion
    : Snad nebude tak zle…Je to pár korun, a dá se to vymyslet vlastně všude. Kterejkoliv majitel lesa, nebo vělký louky ti tam za pár korun rád přenechá možnost bydlet, na rok. Moje rodina vlastní nějaký pozemky kolem Kardašovy řečice, celkem veliký, a když vidím, že pronájem JZD nám přinese tak 15 tisíc ZA ROK, nevidím důvod, proč tam někoho kdo je normální nepustit, třeba na zkušebku, s chatou-maringotkou - třeba za bůra na rok. Jen to chce zkoušet, hledat, vymejšlet. I v tom procesu je uspokojení. Držím palce, at tě Praha nezlomí…

    Qeex : ve své neskonalé roztržitosti křížené se zbrklostí, jsem je už několikrát zvrhnul.nicn se nestalo – přijde mi horší svíčka – svíčka při spadnutí na zem nezhasne. Nebo jsem měl jen štěstí…

    Hout
    : Až to doladím (pumptrack…časem třeba trailsy, pozemek je na to jak dělanej a i velkej) tak rozhodně udělám nějakou sessions pro lidi. Budu jen rád, když "lebende legende" českýho trailsování přijede…

    Dan Krejbich : Hm…přemejšlet o založení rodiny…dětech…hm, to je až moc velkej pohled dopředu. Nejdřív je třeba si najít toho člověka, s kterým bys chtěl založit rodinu, strávit zbytek života..a to je to, oč tu běží. Najít ho, už je vedle mě. Jak kolikrát říkám, udělat někomu děcko umí každej teenager. Kvalitních a dostatečně šílenejch lidí je tak málo, a já mám příliš vysoké nároky. A nikdy nic nedělám na půl, to to radši nedělám. Takže hledám…to pravý. Je to na dlouho, a spíš osobní debata – takhle po netu je to nepřenosné.

    4: duchna : dobře ti tak ! :)  

    los tomanost : Protože jsem potřeboval zhodnotit půdu – a protože to byla taky cesta , víš ? Okno bude, neboj se nic. Tohle je jen začátek… a na lavičce je tapecírung z auta, pod tou dekou. Je to měkky.

  24. Kozel

    Hehe, a teď očekávám článek o stinné stránce tvého žití. Případně ho napíši za tebe.

  25. Čárys

    4: Kozel : ehm, dobře teda. Já to sepíšu. Jde o to, jestli mi to bude někdo věřit. A jestli to obrazovky monitorů snesou – bojím se pak toho počtu sebevražd, jež v návaznosti na to stoupne. : )

  26. CERW

    Martine PECKA! Raspekt.. nemám slov. Je to nádhera. Že bych se někdy stavil na čaj? Cestou k vám dolů :)

  27. fousmen

    Ha, tak tos mi vyrazil dech, nejutulnejsi maringotka, co jsem kdy videl. Jak daleko je nejblizsi pidlivizace? Mas tam takovej klid, ze v noci vylozene “slysis” to ticho? (otazka, zda takove misto v Cechach vubec najdes – me se tohle postestilo jen na bezkach kdesi za polarnim kruhem)

    Nicmene davam tomu tak rok, nez na T5 pribude tazny a v pneumatikach maringotky vzduch. Kdyz kocovny zivot, tak ve stylu! :-)

  28. Čárys

    Je tam klid, obloha neskutečná – hvězd jak na horách. A pidivesnice je odtud cca 2 km přes pole. Občas slyšíš v noci jak za řekou projede vlak. Nejbližší most přes řeku je ale 4 km odsud a jen pro pěší. No na to, jak je to blízko civilizace, je to vlastně konec světa….

    4: čerw : to je jasnačka, dej vědět až sem na jih pojedeš.

  29. filipmat.us

    Tak a Chatař si musí hledat novou přezdívku..

  30. filipmat.us

    a nebojíš se bezďáků, feťáků atd.?

  31. hýbňoš

    Od rána co sem si to tu přečet na to musim furt myslet. Nečo podobnýho je totiž můj velkej sen, i když ne přímo v maringotce, spíš nějakej sroubek, ale ta samota to je přesně ono. Prostě ti to závidím a mám inspiraci až mě doma vyhoděj :)

  32. Čárys

    4: filip Matuš : Nejbližší velký město je 1O km, a nejede sem městská, nic. Takže většina fetek a bezďáků naštěstí obydluje města a parky. Nikdo kdo je takhle životem unavenej, nepůjde 1O km pustinou aby tam vobydlel Maringotku, ve který se bydlí.

    Prostě nebojím – a ač je to kupodivu – i po těch letech lidem věřím. A ne, nechci slyšet příběhy o zkurvenosti lidí. Znám. Ale stále věřím.

    4: hýbňoš : Já od příštího roku stavím stromový dům. Maringotka bude na prodej… Mrk mrk.

  33. hýbňoš

    Kam mám poslat zálohu :D Přistavěl bych verandu, patýrko a sroubek je na světě :D

  34. MP

    Všichni píší “závidím” a podobně.. Ale zajímalo by mě, kdo z vás si opravdu dovede představit tahle žít? Bez elektriky, bez vody kterou jenom pustíš a nemusíš ohřejvat, bez záchodu v teple.. atd.
    Sám Čáryse obdivuju, ale vím, že todle bych určitě nedal – jsem moc pohodlný a zhýčkaný.
    Člověk musí opravdu dojít do určitého stádia “šílenství”. Ale velkej RESPEKT!

    Napadá mě… Doufám, že nebudeš mít problémy na úřadech, třeba s trvalým bydlištěm nebo tak, dovedu si představit, že úředníci todle jen tak nepochopí :o)

  35. MP

    inspirace http://www.tyden.cz/fotogalerie/obrazem-uzasne-muz-postavil-rodine-hobiti-dum_4910/

  36. lutte

    Tak tohle je úlet, ale naprosto to chápu.:)

  37. Grifter

    ja to taky zcela chapu, co prilis nechapu je veta “drzim palce, at te Praha nezlomi…” ehm, mohl bys trochu osvetlit co presne by mohla Praha tomu nebohemu Tionovi tak strasnyho udelat? :)

  38. Čárys

    4 : Hýbnoš : já jsem o verandičce taky přemejšlel, ale trochu mi přijde škoda, zničit tu "maringotkovskou" vizáž. Ovšem takovouhle nástavbu na střechu – bych si nechal líbit : )

    4: MP : stránky a celkově tvorbu Simona Dalea sleduju už dlouho – ten člověk prostě umí vytvořit neskutečný věci.

    4: grifter : Evidentně ho bolí… : )

  39. Grifter

    carys: vzdyt ho nikdo nenuti, aby tu bydlel.. a jestli je to jeste navic naplava, tak uz to nedava smysl vubec :) btw nekdy se rozepis, co ti vlastne na ty Praze tak vadi, ze ma s Prahou problem lecktera vidle neprekvapi, ale ty takovej zcestovalej clovek se vseobecnym rozhledem, to me fascinuje a chtel bych pochopit proc :)

  40. Jen!K

    můžu se jen zeptat… (nwm jestly už se někdo ptal nebo ne…)

    Jak si vyřešil celkem velkej problém s tou vodou? uprostřed ničeho…

  41. Kubas

    Jen!K – co třeba nějakej větší kanystr. schovanej někde pod postelí např?

    Jinak je to paráda :-) taky bych něco takovýho chtěl, ale spíš jenom tak jednou za měsíc tam přespat, protože zas takovej magor nejsem, chyběl by mi “normální svět” (elektrika, teplá voda, net, …) :-) Jinak záchod by šel řešit koupením chemickýho přenosnýho co bývá v karavanech, ne?

  42. Adam Ponec

    parádní filozofie, obdivuji lidi jako jsi ty. Už to tady pár let čtu, ale s tímhle jsi mě dostal. Mě něco podobnýho leží v hlavě od roku 2004, kdy jsem strávil pár týdnů v kanadský divočině, to se mi prostě změnil pohled na svět. Ale jsem na to asi měkej (mekký (-:), nebo pohodlnej a ta ženská v tom taky je a ona je holt úplně jiná než já. Jen tak dál, ať to šlape.

  43. Grifter

    maringotka je fajn, ovsem ten stromovej dum bude jeste mnohem vetsi pecka, to je pro zmenu zase muj davnej sen, uz od detstvi, kdy v nejakym nemeckym casopise snad o mode (mozna burda) byla dvojstranka venovana prave takovymu domecku, spis to bylo takovy doupe pro deti, ale bylo to pomerne velky, byl tam planek vyroby.. no byl sem z toho tenkrat docela v transu, a jsem v podstate doted :))

  44. Los Tomanos

    Čárys: Chápu to, což se tom pankování v autě říct ouplně nedalo… Tohle je dobrý, je to jak kdyby tam byla chatka… :) Bude ten dům na stromě z odpadu?

  45. Los Tomanos

    Zapoměl jsem se zeptat, kdy bude kolaudace? Kdy nás (všechny) pozveš?

  46. combain

    Kdyz jsem tak cetl, ze tohle neni pro rodinu, co treba tohle? Naklady, kdyz se snazis (nepocitam pozemek), tak temer zadny, a kdyz se to dobre spocita, naklady na bydleni nula… Ale ne kazdej bych chtel zit v dome z odpadku.. :D

    Kdyz budes mit cas, koukni na celej film, ten clovek pro to dal vse, je to opravdu o necem..!

    http://www.youtube.com/watch?v=ZlcFUcaAvNI
    http://www.youtube.com/watch?v=YrMJwIedrWU

  47. robkinhopkin

    Když sem bydlel rok v týpku(tee-pee) pod Javorníkem na (skoro)Šumavě,sranda byla když někdo z kámošů přijel na vejkend,upachtěnej a zrychlenej,zatimco stačilo jenom bejt a čumět do ohně a a slyšet to ticho…paradoxně nikdy sem neměl k lidem blíž než tam,místní nejdřív zvědavý a pak potěšený tim,že nějakej týpek sere na město a přebejvá v jejich končinách,až jednou přijel buldozer..aby tam vyhráb základy na srub,a kde to prej chci postavit,objevila se hromada dřeva na stavbu…je tam hezky a supr lidi.Přeju ti dobrý sousedy a držim palce.

  48. Pedro

    Jo to je super, ale taky bych to asi neunes dlouhodobě, spíš tim prokládát život ve městě, to by byl ideál. Jinak chodit srát do lesa, až napadne sníh a bude mrznout, bych asi nedal. A z 10 litrů si neuvařim ani čaj, natož abych se v tom vysprchoval:)

  49. Čárys

    4: grifter : Hele, to je legrace, já tu ale nikde nic proti Praze nepíšu – Negativní popis žití v Praze dodal Pavel Tion, tudíž tu otázku bych směřoval spíše na něj.
    Když vás město baví, tak je to dobře – je méně lidí v divočině. Mě velký města bolí. A Praha je hodně velká…
    ad stromovej dům : Mám z USA nějaký "build you own Treehouse" knihy. Fotky, náčrtky, fakt super.

    4: Jeník : Jak píše Kubas 2x 2Ol pitné vody (pod dřezem v kanystrech) a 2Ol vody na mytí (buď z řeky, v zimě, a nebo od souseda z pumpy.) Soused je vůbec děsnej kolík, tuhle jsem se tam s kamarádkou šel koupat do řeky (hned vedle má chatičku) a nabírali jsme si vodu…a on hned.

    "Jóóóó, vy ste z tý Maringotky!" Pocem, vylej to, tady je pumpa, nabírej si vodu tady, tohle nemužete pít, ani se v tom mejt, dyť je to řeka..." atd…"Choď si sem kdy chceš, nabírej si..." Je zlatej a o vodu je tak postaráno. Popravdě, když se naučíš šetřit – a já bydlel kolik měsícu v autě, tak šetřit umím – tak se dá včetně sprchování spotřebovat 1O litrů vody za den – v uplným luksusu…

    S Andym jsme ve dou 5 dní v Chorvatsku spotřebovali 25 litrů pitný a 6O litrů sprchy. Včetně vaření, pití, všeho.

    Kubas : Chemickej záchod fakt nechci. Fakt ne. To se příčí celý mý filozofii – jelikož vžité je " teď budeme všichni srát do pitný vody v keramický míse, jež je dneska normou hygieny a normálnosti. " A chemickej hajzl se tomu fakt blíží. To mám pak z toho lesa na kole vozit ten chemickej hajzl na zádech někam vyvážet ? Ehm, fakt nepraktické…

    4: los Tomanos : Nejsem na masivní akce. Stejně by nikdo nepřijel. A nebo jinak. Ano, pozvu. Až napadne 5O cm prašanu. Přivezte si běžky. Nebo sněžnice. Půjdem tam z města pěšky. Je to tak na 3 hodiny. Přechod řeky. Kdo přežije, bude dost silnej, aby to ocenil.

    Combain : Nepodceňuj mě. M.Raynoldse sleduju už kolik let, dokument už mám taky od té doby, co vyšel – doporučuju všem.

    4: robkinhopkin
    : Cítím spřízněnou duši. Nemám co dodat. Chvíle a místa, kde stačí jenom bejt, jsou nej.

  50. Grifter

    carys:”Mě velký města bolí. A Praha je hodně velká…” jo tohle beru a svym zpusobem i chapu, ja ziju ve ctyrce, kousek krcak, kousek hostivar, trochu vetsi kousek tocna, kdyz nepocitam ty uplny okraje tak asi nejzelenejsi cast Prahy, s centrem neporovnatelny, takze ty negativa velkomesta zas az tolik nepocituju. Ohledne ty averze vuci Praze, ja ji od tebe obcas v textu citil, jsem rad ze k tomu mas alespon nejaky racionalni duvody ohledne ty velikosti, a neni to jen takova ta nenavist bez priciny, kterou trpi zejmena na morave :)
    ad stromovej dum: urcite o tom pis, dokumentuj, fot, ne jako s maringotkou kdy prisel clanek az po pul roce, kdyz je vsechno hotovo :) verim ze nebudu jedinej koho tohle zajima

  51. Zub

    http://www.youtube.com/watch?v=mHGLBy2CdjI&feature=related
    Si frajer, smekám, ať ti to vydrží!!!!

  52. ferda

    čárys, já tě teda neznám, ale myslím, že až ti jednou ta tvoje přeenergie dojde, umřeš jako spokojenej člověk ….takže klobouk dolů, ať ti to vydrží ještě dlouho (i kvůli nám, obyčejnejm zevlům, který si rádi po ránu počtou o věcech s tak trochu jinýho světa :)

  53. Los Tomanos

    čárys: tak to se mě bohužel netýká :( S první vločkou se ukládám k zimnímu spánku a do jara nevstávám…

  54. Ondra

    Mě se to zdá parádní nezávislý bydlení na energiích, až na tu sousedovu studnu teda :-), ale zase je dobrý aspoň udržovat dobré sousedské vztahy. O takovémto bydlení se podle mě dá říct “nízkoenergetický nebo pasivní” . Líbí se mi to tvoje skloubení práce ve městě s tímto bydlením. Má to něco do sebe a krásně se to doplňuje. Držím palec a aď to jezdí.

  55. loko

    Grifter: Moraváky si do huby neber, ksindle, ti ještě umí žít v souladu s přírodou. A nenávist bez příčiny? Pěkně jsi se vyprofiloval, jen co je pravda. Dochází Ti, že právě tímto zadáváš příčinu? Ostatně jako tvůrce velmi vtipného obrázku níže, ukazuješ svůj “všeobecný přehled”.

    http://kecy.roumen.cz/roumingShow.php?file=stereo.png

    K věci. Bydlení fakt parádní.

  56. Paul

    Tohle mi hrozně připomíná Into the wild. Moc pěkný.

  57. gazman

    Čárys dobře to ti přeju, bydlel jsem na hájence v Beskydských lesích asi 5 let, bez auta sem tam byl zašitý, ke konci už mi přišlo proti srsti, že se za mnou občas někdo stavil. Kdyby to neskončilo asi by byl ze mně poustevník.

  58. filipmat.us

    Good for you. Já bych se asi bál, jsem strašpytel..Jinak to vypadá útulně..přeji příjemný bydlení!

  59. Tomaski

    Čau Čárys, pár měsíců jsem nesledoval co máš na netu a teď se divím – hezky jsi to vymyslel. Jen moc nechápu věty typu že srát do pitný vody, odpor k městům (které Tě nicméně živí a kde jsi vyrostl) atd… je standard a neodpovídá to Tvému vědomí a svědomí (ve slovníku viz pozing). Splachovací hajzl nepochybně standard je, dokonce si pamatuju na Tvůj článek, kde jsi líčil, jak se vždycky těšíš na benzinku na hajzl.
    Pokud chceš zachraňovat planetu v maringotce obložný polystyrenem, nebylo by lepší přestat prodávat hadry a cajky šitý a vyrobený lidma (včetně dětí) za neekologických podmínek v Asii, odkud putují přes půl světa a zanechávají hodně výraznou uhlíkovou stopu, a věnovat se nějaký charitě ? Vyděláno už máš (viz Tvoje zmínka o nákupu zlata, byt v centru TA atd…), zjevně moc neutratíš, tak bys měl novou náplň života – a asi platnější, než sraní v lese…. :-)
    Btw. úmyslně přeháním a nic proti Tobě osobně nemám !
    Užívej samoty a měj se.

  60. Grifter

    loko: hlavne klid, to bude dobry.. btw o ty potrefeny huse to znas, zejo :)

  61. loko

    Grifter: Soudy jsi začal vynášet ty, tak tě někdo musel uzemnit.

  62. Čárys

    Ondra, Zub, Ferda, Filip Matuš : děkuji !

    Gazman : Já se zase občas do města vracím – jsem celkem i společenskej tvor, ale je fajn, že máš tu MOŽNOST.

    Tomaski :
    Moc pěkně jsi z toho vypíchl jen něco a to použil. Každej musíme někde pracovat, což je nutnost, aby jsme mohli žít, stejně jako musíme dejchat vzduch. Což ale neznamená, že s filozofií města musím souhlasit. To co zmiňuješ je z dob, kdy jsem bydlel v autě – občas na starém městě na náměstí, tam se bohužel vykopat dlažební kostka a položit šit nedá.

    Vypichuješ detaily článku, slova z vět, který měly sloužit (a je těžko přenést tak osobní zážitek pouhopouhýma slovama na monitoru) pro kompletní představu toho, jaké je to žít trochu jinak. O detailech se tu mužeme bavit měsíce, a nebudu v opozici vůči argumentům, který píšeš – na to jsem příliš rozumnej – jen bych prosil – nepřeháňejme to.

    Nepřehánějme a nezaměňujme oblíbenost osamělosti a soběstačnosti s filozofií postevnictví – já jsem si výdobytků civilizace vědom a vědom jsem si i toho, že je používám – mám obytné auto, snb, nový hadry a přijímám to jako nutnost dnešního SPOLEČENSKÉHO žití. Nechci, a ani jsem nikdy nechtěl být striktně asociální, tudíž přijímám skutečnosti a pevně dané věci – a využívám je, ale přesto, v hlavě, a činama – se snažím jít dál. Jako třeba touhle CESTOU Z MĚSTA.

    O tom jak se mi to vede, nebo jak to kazím, se dá lehko přesvědčit. Podívej se na článek znovu, jakožto na celek, a pak se rozhlédni okolo sebe. Já jsem si prostě vybral tuhle cestu. A lidi kolem tebe ?

    Nejsem žádnej ekofašos a nechci zachraňovat planetu, jsem jen normální člověk stojící nohama na zemi, co chce dělat věci po svým.

  63. Grifter

    loko: priste zkus to “uzemneni” bez osobnich invektiv a lzivych prisuzovani autorstvi nejakemu obrazku z internetu, tj. trochu vic na urovni, budu ti drzet palce, btw to ze ma spousta moravaku nejaky vnitrni problem s prahou neni zadne vynaseni soudu ale pouhe konstatovani smutneho faktu, nechces mi doufam tvrdit ze tam u vas na morave nas povetsinou vsichni milujete, ze ne

  64. ne_os

    Paráda! Maringotka bez komentáře, útulno, zabydleno. Hlavně to okolí vypadá z fotek moc pěkné, ten klid vau. Akorát trochu nechápu ten souboj Praha – Morava, tohle bych čekal spíš v diskuzi na jiném webu :-). Já jsem třeba z Moravy a Prahu mám rád a neznám ve svém okolí člověka, který by měl takhle vyhrocený názor. Lidi vykašlete se na to odkud, nebo, kde zrovna jste a přestaňtě škatulkovat:-). Všude se dá najít něco pěkného, fajn. Jak psal Čárys o nutnosti je to tak. Pro mě je to třeba nutnost se dopravit za prací do města a o to se pak těším zase více zpět domů, do lesa, na to kolo:-)

  65. Davidos

    Grifter: nejen na Moravě má leckdo problém s pražákama jako seš ty, ale i třeba u nás v Budějcích

  66. loko

    Grifter: Člověk, který k super článku a diskusi připíše takový klišé, si nic jinýho nezaslouží. Ten obrázek měl jsen ukázat, že i pražáci na tom nejsou bůhví jak kulturně. Kdo s tím Praha vs Morava začal, nevím. Je to jako s tou slepicí a vejcem. Takže ne jen moravaci mají vnitřní problém. Na tvým příspěvku je perfektně vidět, že pražáci nejsou o nic lepší. Nicméně tady šlo o to, že jsi měl potřebu všem ukázat, že jsi pražák a že se cítíš nadřazený. Tak naklusal jeden moravák a kontroval. Co jsi zasel to sklízíš.

  67. xup

    Respekt jak debil, fakt hustý chlape, myslim že nejsi blázen, ale jeden z posledních normálních lidí na tohmhle světě!

  68. Grifter

    loko: sry ale jestli z toho co sem napsal citis mou udajnou potrebu se sverovat se svym mistem bydliste, pripadne nejakou nadrazenost, tak jen potvrzujes to klise, ktery tohle vsechno odstartovalo

  69. loko

    Grifter: Tak buď jsi moravák a máš velkou dávku sebereflexe, nebo jsi pražák, potažmo obyvatel čech, který trpí nějakým předsudkem. Jo, ta nadřazenost z toho přímo srší, protože takovej romantik, abych věřil na tvou sebereflexi, nejsem.

  70. kesu

    nejlepší článek! maringotka v lese u řeky na lužnici nemá naprosto chybu, víc už je jen můj vysněnej mlejn:-)
    nicméně ze stavařskýho hlediska mě fascinuje geniální řešení odtěsnění kouřovodu od stěny maringotky, jen by mě zajímalo, jak se by se tvářil ten co ti to svařoval, kdyby věděl, že se to dá koupit systémově:-PP

  71. Čárys

    4: kešu : Tvářil jsem se…tak nějak normálně : )

  72. Grifter

    loko: ty mas evidentne trochu problem s chapanim psaneho textu, v tvem vlastnim zajmu by bylo nejlepsi v tehle konverzaci nepokracovat, nez se do toho zamotas jeste vic.. ja svy rekl, bylo to nevinne poukazani na vseobecne znamy fakt, tys reagoval spilanim do ksindlu, dale jsem se od tebe dozvedel ze na tom prazaci nejsou buhvi jak kulturne, ze jsem mel potrebu ukazat ze jsem prazak, ze se citim nadrazene… necht si kazdy udela obrazek sam, kdo tu ma s cim jaky problem ci predsudky

  73. Blacky

    Pod podlahu zabudovat generátor a pod střechu nádrž na vodu. V okolních stromech bych to viděl na lanové peklíčko.

    Něco podobného by se mi hodně líbilo, jako alternativa, ne nastálo. Jsem většinu času víc pohodlný, než by tohle dokázalo zajistit :) ale dobře rozumím pohnutkám v pozadí i tomu klidu, kterého tak lze dosáhnout.

  74. loko

    Grifter: “bylo to nevinne poukazani na vseobecne znamy fakt” Tohle fakt nemá cenu. Ksindl pro mě zůstáváš i nadále a nezmění na tom ani fakt, že máš problém porozumět psanému textu.

  75. MENUARAK / LIBOR

    le Pic Čárys, líbí se mi a podporuji to vše jak uvádíš. Prostě hodně lidí by to tak chtěla, ale nemá na to. Sám jsem v takový podobný situaci jako ty. Obývam chatičku, a k ní přistavujeme z pneumatik ještě jednou takovej prostor (M. Raynolds). Voda tam neni a elektriku chcem co nejdřív odšmiknout, respektive zavolat těm z ČEZu bo EONu či co, ať si to přijedou odpojit a strčej si to někam!!!! Fotovoltaika rulez, jak píšeš, čelovka, baterka na kličku, a do zálohy autobaterii, do toho ještě sluneční ohřev vody, kamna s výměníkem. Prostě pohoda, příroda, přirozeno, bytí. Po přečtení tady, mě to vevnitř hřeje a nakopává k další práci, páč bez práce nejsou koláče a co si neuděláš sám, tak stojí za hovno bo vůbec ;-). takže požiji tvá slova: kladivo akučku pilku a hurá do toho!!!!

  76. Čárys

    4: Menuarak / Libor : Tak to je něco – fakt paráda. Já kdybych se konečně jednou usadil, tak stvořím to samé, jak píšeš. Solární ohřev vody (už jsem to měl vymyšlený odzačátku, na střechu téhle maringotky (zachytávala by se deštná voda) ale oprotože ten strop by asi neunesl tu váhu, upustil jsem od toho) a samozřejmě fotopanely. Bohužel jsem ale dost v lesíku, je tam poněkud méně slunce – plus hlavně to už by za ukradení stálo…tak od toho jsem taky upustil. Stačí že ho mám na autě

    Každopádně kdybych měl opravdu čas (tzn nesportoval tak naplno, jako to dělám) a kdybych byl rozhodnutej, že chci zůstat v Čr (a to nejsem) tak už stavím – M.R. kříženej se S.Dalem, prostě tenhle styl.

    Zatím jsem si chtěl prostě jen vyzkoušet nějakej novej projekt. A tohle celý vyšlo na pár korun…

    Každopádně držím palce, at vám jde práce od ruky a at to přináší jen samá pozitiva.

  77. Miro

    Zdar Čárys

    Tu je celkom zaujímavy koncept výroby elektrickej energie. Všimol som si tie kachle a toto je priam idealne. Termoelektrický článok tu: http://www.tegpower.com/pro1.htm
    Stránky sledujem už niekolko rokov, ale tento článok nemá chybu. Dokonalá životná filozofia. Palec hore

  78. Grifter

    loko: http://i142.photobucket.com/albums/r118/pico_05/157585-475.jpg

  79. Jr.

    A já bych k rozepři ještě doplnil – http://www.youtube.com/watch?v=ClTnzcBCI-c :D

  80. Čárys

    4: Miro : ale ta cena, ta je děsná – plus elektřinu bych využil i v létě…tohle ale ne :(
    Ale je to fakt zajímavý moc. !

  81. dr.zack

    loko: to chce klid…

  82. Vitas Vary

    Čárysi, že máš dost posunuté myšlení(správným směrem:-)) než my obyčejní lidi, to je známé, ale že budeš až takový vizionář s jasným cílem žití to je neuvěřitelné. Fakt klobouk dolů, o čem mnoho lidí jen sní, ty transformuješ do reálu. Dle mého se lidi toho bojí, být jiní…ty se nebojíš…RESPEKT! Přeju Ti hlavně mnoho zdraví, protože moc lidí si neuvědomuje, že pokud člověk není zdravotně fit, pak tenhle styl prostě nelze dělat, vím o čem mluvím:-)

  83. Čárys

    4: Vitas Vary : Zdravotně fit ? Tak to bych potřeboval. Zdravotně v prdeli jsem už tak 2 roky – např příští tejden, už snad, konečně, nastoupím na budějovickou neurochirurgii s první sérií vylepšení mého tělesného stavu, jenž je tristní. Tuhle jsem se spálil o kamna, a zjistil jsem to až když mi praskly puchýře…

    2009 krev…2010 předloktí…2011 nervy…2012 konec světa :)

    Zdraví, hlavně zdraví všem.
    A i když není, je třeba tvořit !

  84. Vitas Vary

    Čárys: aha, tak to jsem nevěděl že jsi taky zdravotně out, tak ono je trochu problém v tom, že když nejsi zdravotně fit a děláš to co děláš, pak to poznáš ve stáří a v mé rodině to tak bylo, je a bude, prostě sportovci co to přeháněli a na stará kolena-škoda mluvit. Takže osobně jsem zvolil raděj styl více se šetřit, užívat sportu v rozumných mezích, neblbnout jak zamlada, protože vím, co to ve stáří udělá….Ale jestli šetřit se znamená koupit Gravity card a zas začít se “závodním” volejbalem-jdu do toho:-):-) Ps: Otázka: Domníváš se, že do toho stavu “zdravotně v prdeli” ses dostal tím jak aktivně žiješ? Já se do něj dostal bohužel cizím přičiněním tak se jen ptám…
    Ps: naprostý souhlas s tím “je třeba tvořit”! Drž se a užívej, životní hodnoty a postoje máš jiné než majorita populace a to je jen dobře, je třeba víc takových lidí!

  85. Čárys

    Jasně že tím jak žiju. Je to jen a jen má vina.

    S krví byl problém 65 rtg a 2x CT za 4 roky.
    Lokty byl problém přehnaný dření na Monínci a neléčení.
    A teď ty nervy – utlačenej nervně cévní svazek od pakloubu klíční kosti, plus syndrom karpální tunelu skrz nedoléčení zranění z francie 2011.

    Jen a jen moje vina. Prostě dělám sporty naplno, padám, lámu se, nehojím to.

    Za borelku nikdo nemuže, tu jsem tam taky nezapočítal : )

  86. Vitas Vary

    Z toho výčtu co píšeš vidím jedno: Začni se trochu šetřit, nejsi Robocop:-)! Je mi jasné, že zvolnit bude pro Tebe těžké, ale věř mi, že to jde-chce to jen důvod a vůli:-) Peace …

  87. Čárys

    N.E.V.E.R. !

    Furt v plným, dokud nás smrt nesloučí !

  88. čelkis

    Čárys : to co jsi všechno vyjmenoval za choroby – ty vole se divim, že nejseš už mrtvej.:)) Jednou jak člověk vleze k felčarovi tak se ho už nezbaví

  89. Čárys

    No, i tak se to dá říct.
    Občas se cítím tělesně víc mrtvej, než živej, juhahaáaáaááá

  90. Fčela

    Pořídil jsem něco podobného :o)
    Ani nevadí, že mi to přečuhuje z parcely :oD

    http://www.novinky.cz/cestovani/253049-moderni-hotylek-na-mont-blanku-ve-stylu-loupeze-po-italsku-ve-trech-kilometrech.html

  91. david

    Paráda! Máš nějaké stavební plány do budoucna (voda, elektrika,odpad,zahrádka)

  92. Kacaba

    …tak taky nejaky nazor zensky?
    Carys mas u mne obrovsky respekt!!!
    Hrozne ti fandim, takovych jedincu jako jsi ty je strasne malo a je to skoda! Nejen Cechy, ale cely svet by potreboval injekci, nezavislich lidi. Hrozne ti zavidim, ze jsi nasel cestu, jak byt doma spokojenej. Ja utekla driv nez jsem ji nasla.
    Malo kdo si dokaze jit, za tim co opravdu chce! Lidi jsou lini jak vsi a radsi jdou s davem, nez aby opravdu zili tak jak by si oni sami prali.
    Prestoze se tu najdou jedinci, co te nechapou (pred par lety bych byla mezi nima i ja), tak dve tretiny z nich ti stejne zavidi a ten zbytek je pohlcenej dnesnim komercnim zivotem a vubec si neuvedomujou kolik svobody vubec mas!!
    Preju ti at te ta energie a odhodlani zit svuj vlastni zivot neopusti!!

  93. Čárys

    4: David : Ne, jak jsem již psal v komentech, elektriku nechci, odpady z koupelny a kuchyně jedou pod maringotku (je to čistá voda) a zahrádka je všude kolem mě…

    4: Kacaba : Já jsem nakonec zjistil, že ono to nakonec není o místě, kde jsem, ale o tom vyjít s tím člověkem, kterej je tam 24h s tebou…což jsi prostě dycky ty sám. Je jedno kde, když si nerozumíš, bude všude zle…a když máš v sobě pořádek, je všude dobře, nezáleží na místě…

    Každopádně hlavní co jsem chtěl napsat je prosté a jednoduché – d.ě.k.u.j.u.

    Dobrý den ti.

  94. robin_tattoomaster

    pekny, sice nic pro me, ale pekny. kazdopadne si ale myslim ze CR, potazmo snad i cela Evropa neni idelanim mistem takoveho zpusobu zivota. snad Kanada…. :)

    p.s. no nic, jdu si koupit letenku ;)

  95. Kacaba

    Na jednu stranu mas urcite pravdu, clovek by mel byt vyrovnanej a takovych lidi je fakt malo!! To jsi popsal presne!! Na druhou stranu. Ja osobne si myslim, ze jsem pomerne v pohode, ale jsem rodila Prazanda a po tom co jsem v uplynulych par letech zazila a poznala co vubec znamena svoboda, priroda, akcni a activni zivot se mi o bydleni v PhA zda jen v nocnich murach::)).
    Ja na jednu stranu doufam, ze budu sve deti vychovavat doma, ale ted si to furt asi neumim predstavit! Proto obdivuju lidi, co jsou vzdelanni, maji to v hlave srovnany, poznali svet a presto se vratili dom. Tomu se asi da opravdu rict vitezstvi. No nic, necham vas chlapy diskutovat o trubkach a elektrine. Kazdopadne mne tesilo a rada bych te poznala osobne. Takovych hovad je malo::))

  96. Čárys

    4: Kacaba : Já osobně tu mám, jakožto obrovskou ocelovou kouli k noze přivázaný prosperující obchod…což za sebou táhneš jako velkýho molocha, kterej se nedá jen tak “zavřít” ze dne na den – kor když to funguje.

    Jinak popravdě, už tady, v ČR dávno nejsem – a koketuju s tou myšlenkou už kolik let. Jen se snažím našetřit dost, abych už nemusel starat se o to, co budu papat, až mi bude 65.

    Chápu, naprosto, že Kanada…Vancouver…je jinej svět.
    Zatím mi ale bohužel musí stačit tahle cesta, nebo spíš cestička z města, kterou jsem jen ukázal že e možno zmizet i tady, v přelidněné Evropě a s nulovým rozpočtem…

    Celkem ti (samo z mého pohledu člověka, co nemuže odjet) závidím – to místo, ty hory – a přeji ať se ti dobře daří. To mě bylo potěšením.

    4: Robin_tattomaster : Leť ! : )

  97. Hanuš

    I like!!!

  98. TomTom

    Jen technická: ten dodž co má nalítáno 800 tis. km je předpokládám starý ducato nebo peugeot J5 s motorem 2.5 dehet, co? Nebo se mejlím?

  99. Čárys

    Jasně, Ducáto, 2,5 atmosféra…

  100. Richie

    MEGA MEGA MEGA! That’s the way! Thumbs up a ať se daří!!!

  101. host2002

    Moc hezky zpusob jak odejit z klasickeho bezvyznamneho stylu zivota a zacit zit naplno. Vazim si te ze jsi to dokazal navzdory ceskym zakonum. Bydleni je to udelane opravdu moc pekne a ekologicky. Drzim ti palec at se ti hezky zije a stihnes toho jeste hodne zazit a hodne veci zrealizovat.
    Me se to nepovedlo. Zkoncil jsem v byte, platim najem a pestuju lesni jahody v kvetinaci za oknem. :(

  102. Čárys

    děkuji velice, nikdy to nevzdávej, pane, cesta z města je dlouhá, a nesmí nikdy skončit…
    jen tak mimochodem, poslední pravy jsou tady : http://720.cz/?p=20317

    a ja skončil v indonesii, 2 metry od oceánu, takže já to vzal uplně hopem, hehe :)

  103. J. K.

    Taky jsem si kdysi prošel fází romantismu a touhy po návratu k tomu esenciálnímu, která měla aspoň ze začátku velice podobný průběh jako ta tvoje. Jen s tím rozdílem, že jsem ji prožíval ve starým, ale zatepleným (ne přitepleným) holandským karavanu, kterej byl navíc pořád pojízdnej. Mělo to tu výhodu, že když se vám už někde nelíbilo, nebo vy někomu, většinou nějakýmu kriplovi v uniformě, kterej sloužil a chránil, až se mi z toho dělal vítr v peněžence, mohli jste připojit přibližovadlo a frajersky odfrčet jako šneček s ulitou zase o revír nebo palouček dál, dokud zase nepřišel nějakej jinej hajnej nebo policajt a nechtěl od vás výpalný za další nesmysly, který neexistujou z jinýho důvodu než aby z lidí směli beztrestně tahat neomezený částky peněz kdykoliv a za cokoliv. Jenže jsem při tom bohužel narazil na vlastní pohodlnost a lenost, takže kromě těch fízlů po pár měsících už mi nepřipadalo tak skvělé, když jsem mezi říjnem a březnem pálil plyn v řádech stokorun týdně, jen abych se mohl vysprchovat nebo vůbec pobýt mimo postel déle než pár nejnutnějších minut, v létě se z mojí ulity stávala po většinu dne jen těžko obyvatelná potní chýše s šílenejma nákladama za provoz ledničky, ven se od jara do podzimu bez repelentu nedalo vyjít, jinak vás komáři a ovádi během pár minut opíchali jak holku z Perlovky, nedalo se vyprat (necky a valchu nikdy), neustále jsem musel doplňovat čistou vodu a vypouštět “šedou” (nepozorovaně) někam do kanálu a pak už jen do škarpy, teda pokud mi ta voda zrovna nezamrzla… no prostě mi čím dál tím víc začaly chybět výdobytky civilizace a začal jsem bejt těžce alergickej na představitele zákona neboli výběrčí státem posvěceného výpalného, kteří opravdu nevynechali jedinou příležitost, aby mohli chránit a sloužit, jen mi pořád není jasný, koho a komu vlastně. Nakonec jsem to vydržel rok a půl. I teď, po letech, z toho mám pořád dost smíšený pocity. Na jednu stranu to byla romantika, kladný ionty, tichoučko (pokud zrovna neřvali ptáci – permanentní řev okolo 110dB od rána do večera – ještě že existujou špunty do uší), ale na druhou jedna z nejhorších zkušeností v mým životě, hlavně kvůli těm fízlům, kteří se na mě snad smluvili nebo co. No, taky jsem huba nevymáchaná, takže možná kvůli ní… Možná jsem to měl udělat jako Čárys, koupit kus lesa, obehnat ho pět metrů vysokým ostnatým plotem, pustit do něj tak milion voltů a uvnitř odizolovat a nechat tam pobíhat smečku pitbulů a mastifů, každejch 100 metrů umístit kulometný hnízdo s granátometem… Ale ne, dělám si srandu, ani vlastní pozemek vás neuchrání před exekutory, fízly, hajnými a dalšími zloději a nežádoucí pakáží. Čárys, přeju hodně zdaru a vydrž, fandím, já nejsem takovej dobrodruh ani takovej romantik, jak jsem si myslel a už vůbec ne jako ty, třeba tu Indonésii bych nedal.

  104. Čárys

    DĚKUJI za interesantní vhled do životního příběhu člověka…
    R.E.S.P.E.C.T. za to, že jsi to zkusil…a přežil.

    DĚKUJI !!!

  105. Honza

    Teda to je nádhera ! A kolik vlastně stál tenkrát pozemek s maringotkou?
    Ahoj Honza

  106. Čárys

    Pár korunek…jedna dvě výplaty.

  107. Honza

    Čárys a nemužeš poradit ? Hodně hledám, ale nic podobného jsem nenašel.

  108. Čárys

    Hledej, jako i já hledal…
    UTFG – use the fucking google – tot má rada

  109. Martas

    Čus draku,maš pohodičku a klidecek! Vim o čem to je,taky mám marýn. Je to super pocit koupil jsem šrot tak jsem to sundal až na podvozek nastrikal a postavil novou je to super pocit jsem pišnej mam zatepleno vatou a polišem tak tet me čeka podlaha a steny ale ja to dam je to super pocit myt sve co jsis postavyl sam at se ti dari

  110. Stroy

    Jůůůů….jéééé….a “Jak se staví 720 dodávka” článeček tu někde je??:o)

  111. Čárys

    jasně, zkus “votuň svůj dodž” : )

  112. Stroy

    Perfekt…díky. Kéž brzy taky votunim.;)

  113. Sára

    Zdravím:) chtěla bych se zeptat na výkon těch kamen. Koukala jsem na net a našla jsem prity mini s výkonem 5,5 kW ale když jsem si počítala potřebný výkon stačil by i menší…Není v tý gotce pak moc hic?:) Taky mám sen že jednou budu mít takovou správně vypiplanou:) Velký obdiv a předem dík za odpověď:) Sára.

  114. Čárys

    Ahoj Sáro, já jsem to ted poslední dobou obložil šamotem : viz tahle fotogalerie : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.715877851777560.1073741829.100000660556277&type=1&l=9fde5da1cc

    a ono se to víc naakumuluje, a taky jsem kamna jakoby “PŘIDUSIL” přísunem vzduchu, obložil kameny, a na kamínka dycky stavím plechový sud s vodou – tyhle všechny věci naakumulují teplo, a není pak třeba topit jak zvíře. Ano stačily by menší…ale nic menšího už asi ani neexistuje.

    Tyhle kamínka za 4 tisíce jsou super:)

    Poslední noticka – kdybys chtěla, tahle bude na prodej…

  115. Sára

    Kdybych nebyla jen chudá studentka hned bych po ní skočila:) Ještě budu muset počkat než si budu moct takovouhle parádu pořídit taky:) ale dekuji za odpověď (doufám že se budu moct optat až mě zas něco napadne:))

  116. Čárys

    Jasnačka, ptej se na cokoliv, když budu zrovna na netu, tak rád odpovím…

    Ono to nebylo o moc penízkách…i s lesem za dva platy.

  117. Sára

    No jo jenže já bych takhle chtěla bydlet natrvalo:) takže by mě to asi přeci jen stálo víc…a zatím stálý plat nemám… Ale jednou to přijde:)

  118. Čárys

    Já osobně, jediné, co bych tedka ještě poladil, by bylo topení Truma ( co mám v karavanu : 720.cz/?p=11735 ) aby to zavlažovalo vzduch, když bych nebyl doma…
    To je to jediné.

    samo, ta moje k trvalému pobytu….trochu…BOLÍ :)

    aLE TED VSTAVAM, topim jsem naposledy ve 23h a je tu krásných 19stp.
    Dá se :)

    Dobrý čtvrtek všem !

  119. huu

    zdar čárys,výhledově maringotku sháním a mám to k tobě přes kopec.jsi ted v čechách,že bych zajel juknout?zítra jedu zrovna do ska,ale ty to máš pod jednotama že?užívej.huu

  120. Jakub

    To je super ..mě by se líbila i jurta , ale ve stromovém domě bych se cítil asi nejbezpečněji , já jen nevím co bych udělal se svýma dvěma kočkama kdybych chtěl takhle žít …oni jsou zvyklí na panelák ,ale narodily se na vsi …nechávat je v maringotce , nebo jim postavit boudičku …měl bych strach , že je něco zakousne …nebo prostě někam zaběhnou a už se nevrátí .

  121. Jakub

    a je to tedy hodně inspirativní článek na místě kde bych ho nečekal , hledal jsem na internetu život v marinogtce a vyprdlo to tohle …

    je zvláštní že článek byl psanej v roce 2011 a já v roce 2013 hledal něco podobnýho …a ještě jsem nenarazil

    každopádně jsem díky tomu našel stránku o prodeji lesních pozemků . a ceny jsou jak za ojetá auto , nevím co všechno k tomu je třeba a jestli to nemá nějaký háčky …

    ale znělo by to krásně kdybych někomu řekl že jsem si koupil les …to má neuvěřitelnou cenu , stromy jsou super ..

    hodně štěstí

  122. Čárys

    huuu : jsem v chorvatsku už skoro měsíc : )
    Zatím prostě ne.
    Zkus mě příští týden. V pondělí.
    Martin

  123. Michal

    Jsi borec…..fandím ti

  124. Denis

    zdar. hele, co elektrika? jak to řešíš?

  125. Čárys

    Solární panely a baterie z lodě…

  126. Lapy

    Zdar jak si zateploval tu podlahu ze spod, lepil si tam polystyren nebo jak?

  127. chytrák

    Hm, do práce v devět, deset, dobrý no.. taky bych chtěl :D

    Toužím po něčem podobnym, ale s trochou toho kalkulu dopředu, páč jednou přijdou děti viď, někam by mi mohla chodit pošta od úřadu co jsem kde zas udělal za průser, nehledě na skutečnost, že ta marína tam pravděpodobně nemá co dělat, kor s vypuštěnejma kolama se nedá mluvit o mobilní stavbě, a až jednou půjde nějaký závistivec či blbec v uniformě (viz příspěvek výše) kolem nebo na houby, může se přijet podívat pán ze stavebního úřadu.. Já vim, jebat systém, ale když ono to tak úplně nejde a nikdo si dobrovolně nechce ztrpčovat život do budoucna, třeba pokutou, nebo nařízením o odstranění stavby..

  128. Martin Čárys

    PRavidla definice odstranitelnosti stavb nic neříkají o vypustenejch kolech, prosímtě : )
    To je blbost : )

    Mobilhajmy taky nemají kola : )

  129. Lubomír Müller

    Jak to v životě je, není to náhodou, že k nám přicházejí náhody. A já náhodou spadl na vaší Cestu z města a maringotkovou story a ta hodina, kterou jsem tu ze svého života věnoval, se mi rozmnožila na jistě další hodiny radosti, které ve mně zůstanou z pocitu, že někdo takový, jako Vy, existuje, jede naplno, hledá, padá, vstává, moudří, přemýšlí, létá i bez křídel, potápí se i bez plic, šlape po zemi a dívá se, kam šlape a proč šlape a dává šanci sobě i ostatním (inseminátor inspirace). Zažil jsem podobné, i když ne tak vyhraněné pocity volnosti žití, trochu o nich píšu, a stále hledám ten správný důvod žití. A “náhodou” potkávám a inspiruji se. Díky vám za to. Držím palce, ať se Vám vše plní a daří.

  130. Martin Čárys

    Nevím co dodat.
    Vlastně vím : DĚKUJI.

    velice.
    Martin

  131. boso

    Ahoj, zběžně jsem to tu pročtl, některé pasáže radši přeskočil :)
    Před lety jsem měl chatku bez vody,wc s elektřinou a začíná mne lákat pořídit si maringotku.
    Než se k něčemu rozhoupu bude to asi ještě dlouho trvat, ale zaujal mne ten sprcháč, to byla věc která mi v chatce hrozně chyběla.
    Chápu to dobře, že máš zabudovanou sprchovací vaničku a voda cáka po podlaze? Tu pak zřejmě setřeš?
    Jak řešíš teplou vodu?
    P.

  132. Matěj

    Ahoj,

    hledáme pro nás pro rodinu maringotku. A ty tu píšeš, že ta tvoje by byla na prodej. Je tomu stále ještě tak?

    Díky moc za parádní čtení.

    Matěj – Nóra – Honzík

  133. Rekonstrukce maringotky pro trvalé bydlení | Na Farách

    [...] Martin (Čárys) Cheníček – příběh svérázného Čáryse, který odešel z města do lesa, kde si zrekonstruoval maringotku bez napojení na sítě. Bydlet zvládl i v zimě. [...]

Komentář: