Mistrovství světa MX Loket 2006 – Everts – one man show

1821.jpgElda vám stvořil report z MS V MX. Motocross uvnitř, čtěte…THX…

Takže v rychlosti. S partou kámošů, bylo nás osm, sme vyrazili předchozí víkend do Lokte na jeden z podniků mistroství světa MX. Chtěli sme vidět Stefan při jeho posledním představení v ČR, protože už vyhlásil, že má v plánu udělat desátej titul a ukončit kariéru. Půjčili sme si fajnovej obytnák, s hajzlíkem, se sprchou a se vším co budeme potřebovat. Plus dva sudy gábiny, chlazení, benzinovou centrálu, židličky, stolek, gril, mega naloženýho masa …. Prostě aby bylo max pohodlí na večerní kalby.

 1329.jpg

Vyrážíme v pátek v pět z Příbrami, v Lokti sme byli kolem osmý, než nás pustili do kempu, bylo devět. Vstupy, parking a vůbec všechno strašný rakety, třeba vstup na dva dni 600 kaček, vstup do depa 150 kaček, prostě svěťák. Večer kalba, grilování, kecání a spousta srandy…

Sobota:

Ráno v osm vstáváme, Michal dělá k snídani špízy, startuju centrálu aby první pivko bylo chlazený. V devět už na trati….
Začínaj volný a předkvalifikační tréninky, třída MX2, to je dvěpade. První co mě docela překvapuje, je že nezávodí jedinej dvoutakt, ani mezi těma malejma. Kluci (do jednoho jezděj) říkaj, že to je trend posledních dvou let a že je jasný, že dvoutaktům odzvonilo. No nic, k trati.

Je to taková kotlina, dost technická, výjezdy, sjezdy, jedna dvacetimetrová lavice a za ní 5 metrů zatáčka do vingle, pak asi eště čtyři menší, prostě mazec. Podle pořadatelů, se snažili, aby trať byla pomalejší, bohužel na tyhle týpky to neplatilo, a v MX1 jezdili průměr 55 km/h, takže strašná kudla. Pak je tam asi v půlce takovej skok, je to i dost vysoký, tak asi ze třetího patra a je to zároven i do dálky, lítali tak 35 metrů, kluci povídali, že když tam jedou kraj, že to není zas až takový, akorát je problém to potom dole dobrzdit do zatáčky. Některý týpci na těch lavicích dělaj neskutečný věci, viděl sem jednoho co na tý dlouhý bestii udělal následující: přidal si, aby srovnal motorku, bylo to asi moc tak si přibrzdil předním kolem, zároven podřazoval, přitom se pět metrů nad zemí ohlížel dozadu, jak má daleko dalšího typa, a při otáčení hlavy dopředu si eště sundal slajda, prostě strašnej masakr.

1174.jpg

Pak přišli na řadu MX1, to je mazec eště větší, byl to volnej trénink, takže asi v půlce se objevil na trati Everts, jede uplně čistě, všechny lavice parádně do dopadů, tam kde všichni už začínaj brzdit on eště drží plnej knedlík. Paráda se na to dívat. Fajnově jezděj všichni, ale na něj a na třeba Strijbose, Leoka, Mellotta, Coppinse je extáze se dívat. Pořád sme přebíhali, abychom je viděli v co nejvíc usecích tratě, snažim se jim koukat na nohy  na ruce, prostě něco odkoukat. Kdybych dvacetinu toho co sem odkoukal uved do praxe, mohl bych v klidu jezdit republiku…

1429.jpg

Jak přebíháme, tak Svíťa pořád něco žere, tu klobásku, tu mexický fazole, tu čínský nudle, tu kotletku, povídám mu že ho asi brzo ta jeho KáTéeMka neuveze. Kdybych takhle žral já, tak se za měsíc nevejdu ani do auta. Občas dáme pivko, na doplnění tekutin. Musim říct, že organizace a služby v areálu parádní. V sobotu není ani moc lidí, tak do deseti tisíc, takže bez front, pohoda. Z našich se kvalifikoval do neděle akorát Michek v MX1 a první dva náhradníci, Masařík a Dobeš. V MX2 z našich nikdo. Kolem šestý jdem do kempu, bude grilovačka, pivko a rozbor dne. Večer s Vošim ještě otvíráme lahev myslivce, potom eště rum, fuj sme čunata. Při cestě z hajzliku kolem druhý ráno mam potyčku s nějakým blbým němčourem, nakonec dostává blízko stojící hliníkovou židličkou přes záda a mizí v mlze.
Jdem na kutě…

838.jpg

Depo:

Oba dva dni sme mezi rozjížďkama chodili do depa, je tam i pár fotek. Ty kamióny famózní, práce mechaniků, radost se dívat. Třeba u tovární yamy maj frajera speciálně na přední tlumiče. Třeba Stefan Everts přijede z trati, chopí se toho maník a jede s tim na wapku, Stefan s mechanikem prohodí čtyři věty – asi jak to všechno funguje, nastavení a tak, podepíše osm plakátů, jednu helmu a dvě kozy, veme baťůžek a na takový malinký krosce odjíždí do svýho karavanu, kterej je zašitej uplně v rohu depa. Nakonec ho lidi stejně našli. Nese popularitu statečně. Třeba sedí v tom karavanu na schodech a žere guláš nebo co. A tři metry od něj stojí osmdesát čumilů a kouká mu do huby. Já bych je asi postřílel. Ale asi už si za ty roky asi zvyk. Kluci povídali, že ve stánku kde nemaj podlahu a pod motorkama koberec, sou to socky a nemá cenu s nima ztrácet čas…

 652.jpg

V depu sou i firmy s kamionama gum, a pneuservisem. Všichni měněj gumy po každý rozjížďce, takže týpek nejdřív motorku usuší po wapce, pak sundá obě kola a maže s nima třeba k pirelli, tam frajer přendá na nový. „Starý“ gumy tam zůstávaj a gumaři si přivydělávaj tim, že je prodávaj za 20 éček. Což jde. Jinak v depu pěkný, je se vážně na co dívat.

744.jpg

Neděle:

Ráno trochu kalnější, nechápu to, asi sem něco špatnýho sněd. Všechno maso došlo, takže to balíme a vyrážíme do areálu. Povídám Michalovi, ať dojde zbudit Stefana, aby to snad kurva nezaspal.. Snídáme kafe za čtyři pětky a mexický fazole. Vzhledem k předešlý noci to prokládám jednim plzenským vyprošťovákem, hle, je mi líp.
Na řadě jsou volný tréninky v obou třídách, Everts se zase na chvíli ukazuje na trati. Zkoušíme eště místa, kde sme nestáli, nebo neseděli, protože si sebou pořád nosíme třínožky.
Zase mam několik drobnějších konfliktů s našimi germánskými sousedy, ale tentokrát bezkontaktních, i když už sem měl několikrát žílu jak svin. Sou to vážně paka.
Je vidět že bude mega lidí a pekelný vedro.

563.jpg

První rozjížďka MX2 je v poledne, je to tam vyrovnanější, navíc po startu je tam mela, takže favoriti se propadaj. Je to moc pěkný, protože si vážně dávaj. V těch malejch, teda v MX2 docela kralujou KTM, aspon v první rozjížďce, je jich pořád mega v první pětce, myslim čtyři. Se Svíťou se pošťuchujeme, protože mi dává ty oranžový mrchy sežrat, my s Michalem a malym Svíťou se těšíme jak mu to v MX1 vrátíme, protože tam jede oranžová jedna a eště nic moc, a Stefan, ten jede tu naší zlatou YAMAHU.

935.jpg

Pak MX1, Stefan startuje druhej, ale netrvá to dlouho, půl kola a vede a to až do konce. Za nim teda souboje, a hlavně už je to závod, takže nikdo nikomu nic nedá zadarmo, vrchol byl, když se dva týpci na lavici srazili ramenama ve vzduchu, odlítli od sebe, dopadli a mazali dál. Stefan vyhrává s velkým přehledem. Jede jako když nejede, žádnej stres, občas se ohlídne, a když má toho za sebou moc blízko, tak přidá a během půl kola si zase najede těch patnáct dvacet metrů a je po nerváku.

Druhá rozjížďka MX2 je zase pěkná, boje jako kráva, nakonec YAMA a lonskej mistr světa první. Už mě bolí všechno, neustálý přechody a přeběhy sou peklo. Navíc ta výhen.

Druhá rozjíďka MX1: na startu Stefan trochu hůř, asi čtvrtej po první zatáčce. Za chvíli třetí, pak asi dvě kola druhej. Čekáme nahoře co nejblíž u východu, Stefan nakonec Strijbose dělá, čekáme aby nám to eště dalšim kolem potvrdil, je to tak…

Mažeme ke karavanu, je to asi 1,5 kiláku. Nerad bych totiž vyjížděl spolu s dvaceti tisícema ostatních po jedný silnici z kempu.

Takže teď začnu ty postřehy uvádět do praxe, a bude mazec – všichni motokrosový důchodci třeste se…… 
Eli

Foto: Eli

1721.jpg

 1527.jpg

1034.jpg

484.jpg

11 komentářů pod “Mistrovství světa MX Loket 2006 – Everts – one man show”

  1. Čárys

    Díky moc Eldo za report ! Je to super čtění…

  2. Radek / etbikez.com

    Ted me zase stve, ze jsem nejel, kdyz to mam 25km. V sobotu jsem byl na 4X Evrope a v nedeli jsem dal radsi prednost Klinovci. Videl jsem kus v tv a muselo to bejt super.

  3. Eli

    neni zač kucí. byl to vážně good zážitek. snad se v neděli dokodrcám nas kozzy….

  4. raf

    Eldo, prijed uz v sobotu vecer! ;-)

  5. Eli

    to bych rád, uvidim co na to krajta, poslední dobou se doma moc nezdržuju a krajta to nese dost nelibě. snad si ale nakonec zjednám pořádek.

  6. ddd - andy

    Super report! :-) Pamatuju jak sem jako 12ti letej parchant byl na republice a mluvil o tom jeste pul roku.. MX – bozi!

  7. Čárys

    aj ta krajta !

  8. Eli

    tak na 90% prijedu v sobotu vecer. rikejte mi duverne rumovy voko :-)

  9. Čárys

    super. Kestli bude takhle chcat, tak se zrumujem asi všichni.

  10. Eli

    v praze nechcije, ja myslim ze bude dobre Cary.

  11. maso

    fakt moc pěknej článek taky sem tam byl a bylo to fakt úplně nejvíc nejlepší motocross

Komentář: