Jak se Češi naučili fandit..

FMX_Galdiator_games 2019-23

Jasně, že by nadpis měl  znít jinak, ale občas je dobrý ty prvoplánový statusy odsunout – a to my, tady, na 720.cz, děláme v článcích docela rádi.

Takže o co vlastně jde?

Tak klik dovnitř..

Měla to být další show pro lidi, kdy vzduchem lítají motorky, kdy riders ze svého umění vydávají úplně všechno a kdy hala má dunět v základech. Místo toho ale bylo v hale po dojezdu každýho z jezdců ticho jak na funuse i když se spíkr fakt snažil lidi nabudit a riders ze sebe dávali všechno. Lidi seděli a mlčeli. Tohle jsem zažil. Ne, nebylo to o minulém víkendu, ale zůstalo to ve mně těch několik let jako smutná ukázka, kdy se asi na FMX dostavilo publikum z výstavy botanickejch sukulentů. Jak už před časem řekl Kuchta – „Backflip je stejně těžkej tehdy, jako teď..“ Je teda možný, že lidi tehdy ještě nedokázali docenit, co se jim to před čumákem děje?

A tahle zkušenost mě ale zbavila chuti na několik let na jakoukoliv FMX show jít. Po světě vidíš lidi dělat mexický vlny a show je zvedá ze sedaček, u nás dávaj riders stejný pekla a lidi zvedl ze sedaček maximálně tlak přeplněnýho močáku, nebo nutkání sežrat klobásu. A tak, až před dvěma lety, když jsem viděl pár fotek a videí, kdy se v O2 aréně viditelně lidi baví, pojala mě zvědavost vočíhnout, jestli to není jen photoshop efekt. A najednou nebylo to věru špatný a proto jsem letos vyrazil zas, slyšet jak hala duní, jak lidi plácaj a jak dokážou i to beko docenit na FMX Gladitor show 2019 v O2 aréně.

Naštěstí se opět dostávám až ke zdroji, takže fasuju „media pass“ a můžu lítat po celý hale s foťákama na krku. Kdo mě zná, ví, že nejsem tak úplně obyčejnej divák a i na bikovejch závodech, když mám sám startovní číslo, se v mezipauzách proháním s foťákem, takže ani tady to prostě nemohlo být jinak. Beru sebou i Tobiáše, kterej dostává svojí zrcadlovku a jdem nejdřív vočíhnout backstage před tím, než celá show začne. Letos si organizátoři jako doprovod pro jezdce vzali benzínem nasáklou postapokalyptickou sebranku, jak vystřiženou z MadMaxe, takže když člověk potkal tuhle bandu dole v betonovejch útrobách haly, byla to víc než věrohodná scéna z děsivý budoucnosti. Kolem sedmý pak tahle parta rozpoutala ohnivý peklo na hlavní scéně a pak už se rozjel kolotoč.

Kdo, co skočil a jak to probíhalo skrz pavouka se určitě dá celý někde shlídnout, ten důležitej point ale byl, že diváci nezklamali. Riders rovnou od rozřazování zandavaj skoky, který zvedaj lidi ze sedaček a spíkr i přes to, že měl zas hlasitost vo level vejš než bylo příjemný, dával do diváků rozumný hlášky. Ve finále se pak k němu připojil i Libor Podmol, kterej stíhal komentovat i rychlej vlak, kterej jezdci několikrát předvedli mezi jednotlivýma kolama, což sice znělo jako pekelný americký kung-fu, ale účel splnilo. Lidi byli ze sedaček a plácali jak divý.

My s Tobiášem jsme prolítali celou halu, dali si megapředražený kuře s pitím, ale show jsme viděli ze všech možnejch stran i když já většinu skrz hledáček objektivu.  A když to šlo, plácali jsme rukama taky.

Nejen ty beka jsou totiž stejně těžký jako dřív ale tlak diváků je možná ještě větší. Hrana tu stále zvoní hodně ostře. Takže je fain, že to i diváci u nás dokážou alespoň tím potleskem dát najevo. Takže riders díky za show! A divákům? Díky za chuť jít napřesrok znova!

-a-

PS: Fotky už brzy..

5 komentářů pod “Jak se Češi naučili fandit..”

  1. Marian

    Jestli ono to není tím, že tyhle show jsou “umělé”. Stejně jako Monster Trucky ;) …report dobrej, ale chápu, že každej nemusí být vyndanej ;)

  2. -Andy- 720.cz

    Marian: Ty člověče, já měl kdysi taky takovej pohled – např. každoročně se jezdí v Praze na Hradě “závod pro diváky” s názvem Pražské schody. Pouze pozvaný jezdci, velká show, všude mraky diváků, turistů a vůbec velkej humbuk, kterej dřív nebyl na žádným pohárovým závodě a s tím spojená i taková pachuť strojenosti.
    Na druhou stranu můžu na vlastní kůži potvrdit, že to byl pro mě každoročně nejnáročnější závod, kdy jsem si pravidelně sáhnul na tepový maximum! Závod byl reálnej po každou jeho vteřinu a právě publikum dělalo s mým nasazením divy..
    A to je asi důvod, proč, když jsem na takovýhle show, kdy tlak diváckýho publika je daleko větší než boj v tvý hlavě o nějakej titul, nutí jezdce řádně ocenit alespoň tím potleskem..

    -a-

  3. Bagril

    “Nutkání sežrat klobásu” :D :D :D :D

  4. Marian

    Andy: ale vždyť to píšu – já to uznávám, mě se to líbí a mám rád tohle i městské sjezdy, XC, atd. . Ale dával jsem pohled z druhé strany, který slyším ze svého okolí ;) . Nebuď vztahovačný ;)

  5. -Andy- 720.cz

    Marian: To se omlouvám, jestli to tak vyznělo (víš jak – psaný text), ale ode mě to vůbec nebylo myšleno ve zlym, nebo vztahovačně. Jen tady dávám ten můj úhel pohledu.
    A každý máme ten pohled jiný, a to je dobře.. :)

    Bagril: Prostě “chlast a chlebíčky” dycky potáhnou.. ;)

Komentář: