Gastein – tečka za mou zimou.

gopr1558.JPGTak léto je už tady, ale víš ty co, já dělám VŠECHNO. Takže mě i trochu mrzí, že ta zima se sněhem odchází…vlastně ne, nemrzí. Ale rozloučit jsem se s ní chtěl. A když hlásili 15 stp i ve 2OO0mnm, a plech na 4 dny, řek sem si – jeď, Máťo…
A jel jsem. Spaní v obytce, to je jasný. Cesta od nás z jihu (nebejt tý pomrdaný nejnebezpečnější silnice v ČR – budějky – Dolní Dvořiště) je rychlá, mám to 35O km a jsem tam  pohodovým 6,8 litrovým tempem za 4 a půl hodinky. Parkuju v lázeňským městě na privatním parkingu a jdu na to hodit oko. Je 22H tak ho dlouho  otevřený nemám a zavírám a zhasínám. 

Ráno je poměrně zima, topil jsem. Teploměr ukazuje -4, ale to nevydrží dlouho a už v 8 je krásně na mikinku. 
Beru civil jarní HF streetovku a Salewy gatě, prostě to v čem jsem přijel :), je přece léto a mažem to skibusem na lano.

Permice na den je zlo, prostě zlo. 43 euro, to je děs. A na 3 a půl dne ti daj super slevu 8E, haha, to je fakt láce. No nic, ale je to naposledy, tak jdu na to.

Sjezdovek je tu jak nasráno a popisovat vám to nebudu, protože si to nepamatuju. Co si ale pamatuju je moje první jízda na banánu 720, protože prostě klasika, naskočím si na to, rozhulím to hned od lana, jako dycky. Jenže Banán prostě nemůžeš držet po ploše, protože prostě ta hrana na sněhu leží tak z půlky, co u klasiky…takže po nabrání tak 8Okmh je prkno neuvěřitelně nestabilní bestie. Než si to uvědomím (cca půl minuty) tak skoro dávám na tom pekelně utaženým varhánkovatým povrchu zásek.

Lek sem se jak dlouho ne.

Smažím si to půl dne a slunce dělá s povrchem divy. Nahoře je to ještě ok, ale dole kejda, co tě děsně vyšťaví a kde je banán až příliš měkkej. Měním to odpoledne za Timelesse a to je báseň. I ve firnu jsi nejrychlejší, až na pár sebevražednejch místňáků, samozřejmě. A o to jde. Nejsem zastáncem těch kungfu motanic přes boule, jak je každejsuperhustejjakdaltřišedevole…a podobný "FREESTYLE" tendence dnešní doby.

gopr1553.JPG

Druhej den to hned ráno stáčíme směrem na severní stěnu Gasteinu, kde není ani stromeček na ploše tak 5 km na 1Okm. Takže trochu šok, když se nahoře vyprdelím z kabiny – protože tady je to prach. Práší se od lidí, práší se mimo, nechápu nic.

ORGIE !

Děsně to držím, děsně. Opět jsem si vzal banán, protože chci jít s dobou a BANÁN je přece nutností, že jo, hehe..a hlavně, chci na to přijít, mám rád nový výzvy. Když ho držíš neustále trošku na hraně, tak vlastněš i bere…je hravej…když řízneš točku tak tě bez úsilí hodí do další…ale přeci jen…hm, jdu s ním mimo sjezdovky.

Hm, nevím. Stejně je měkkej, chci odezvu pod nohou a ne tuhle gumu. A to vážím 67kg. No nic, co nějakou skalku, dát si ?

Vybírám si pěknou čtyřmetrovku, protože na víc se necítím. Z lana vypadá opět krásně, jenže když se blížíš k hraně, tak si si malinko nejistý. Odraz, a už vidím, že ten nápad už pár lidí mělo a na dopadu je slušnej lokáč. A trochu zmrzlý, huh.
Po téhle zkušenosti, kdy jsem si dal kolenama do zubů, si už radši vybírám jemnější záležitosti a především to smažím. A že bylo kde !

ráj freeridů na zemi…

dsc05658.JPG

Kapitolou samo pro sebe je no control styl některých lidí. NECHÁPU.  Nejradši bych jim ty karvový lyže sebral a narval do prdele. Uvědomil si někdy někdo, jak je karvovej oblouk neohleduplnej, nebezpečnej a ve většině případů nekontrolovatelnej vůči ostatním na sjezdovce ? Viděl jsem toho tolik…chlapík zářez, jedna, druhý, a pak se mu to kouše a jde v půlce oblouku na zakouslý lyži jak střela ven. Prááásk.
Další jede oblouky 4O m na 40 m s dalšíma cca 2O ti lidma na sjezdovce. Míhá se mezi nima…

Víš co, dřív…abys byl rychlej, musel jsi umět ty 2OOcm bestie zkrotit. Takže jet rychle, si mohli dovolit jen velký pepíci, co to fakt měli v noze ! Ale dneska ? Každej dostane Kárv, supertočivý prkýnka jednoduchý tak, že i já, když jsem na tom 20 let nestál, to po jedný jízdě celkem slušně rozjíždím a normálně točím (s Andym loni na Monínci, nekecám)…a ta technika vyrobený lyže jim umožní to rozsmažit. Ale pak přijde krizovka, a ona přijde, a neudělaj s tím nic, protože na tom vlastně neuměj. Nehledě na to, že jim technika lyží a obrovskej skok ve vývoji umožnuje jet fakt rychle…jenže fyzikální zákony platěj kupodivu pro všechny pořád stejný, divné že…

Mrazí mě, fakt. Jak kreténi, kdyby tu byli sami neřeknu nic, ale tohle…každej na palici ŠKOPEK, brejle, sluchátka, kulicha, viděj míň než zapřaženej kůň a slyšej hovno, obalej se komplet chráničem a jsou UNDESTRUCTIBLE a samozřejmě proto i immortal. Vraždí to tam hlava nehlava až lyže lítaj vzduchem.

Mizím radši ke straně a nebo mimo terén. Tam je stejně nejlíp.

sam_4658.JPG

Situací hovořící za vše je ZAVŘENÍ nebezpečné části sjezdovky. Chlapík na to mrdá. Vlítne tam. Je to komplet pod ledem, sklon svahu tak 40 stp.  Nasadí kárv, protože to viděl v televizi a má to přeci vyzkoušený fpohoděpyčo, jenže je led a podjede mu to samozřejmě hned.
Dává bok. Bunda není vaťák a goráč při styku s ledem zrovna nebrzdí..a ač se evidentně do svahu zubama řádně zakousl, ani to ho výrazně nezpomalilo. Takže chlapík vleže kupodivu zrychluje.
Ztrácí jednu lyži, druhou lyži. Stále zrychluje.
Dole je na Tčko spojovačka.
Rychlost se ustálila na vražedných cca 6O kmh. Vidím ho protože stojím dole na spojovačce a zkoumám, proč ten vršek zavřeli.
Blíží se.
Chytá konečně nohou síť.
To ho roztáčí, p.ř.e.r.á.ž.í. JEDNU, DVĚ, TŘI tyče (dřevěný) s výstražnejma tabulkama…přeskakuje ve veletoči sítě…a letí…a letí..a plaááác. Plácne sebou na plochu spojovačky. Koukám na něj a nechápu nic.
Hejbe se. Vstává.
ŽIJE.
Fackovat ho nebudu, nafackovalo mu to tu fest.

LIDI, TROCHU ROZUMU ! 99procent z vás (včetně mě) na tom neumíte ! Tak klid, trochu klid, nejsme mistři světa.

gopr1566.JPG

No nic. Co vám budu dál povídat. Radlera…celej den bez jídla…jen na vodě a drogách. Jsem neunavitelnej ! Teda většinou až tak do 15h, kdy začnu padat na držku takovým stylem, že jsem rád, když v 16h sednu na skibus a odjedu zpět do města. Blbý je, že nikdy nevychytám kam ten bus jede a čeká mě tedy obvykle ještě pěkná procházka třeba 2km v snb botách :) A přitom mi to staví přímo u auta : )

Lázně stojej určitě taky za zmínku, ale cena za 4h 2O E je celkem dost, takže to dávám jen jednou. Ale rochňat se v bazíku venku u sjezdovky a koukat na hvězdy a pěkný ženský v bikinkách, když jsi předtím 2 h byl ve sněhu a zimě na sjezdovce…je tak trochu…schizofrenní : )

Okej.
Dost bolo keců.
Gastein super. V zimě sem chci, protože těch skal je to tuna a metrovej prašan by tomu dal uplně jinej rozměr !

A zima ? Mě se zdá, že se povedla. A já jsem těmahle čtyřma dnama oficiálně zakončil sněhovou sezonu.
Byl jsem v Rudě , dal si prašan , srazil se na Božáku s Andym a něco vypil a pochodil na sněžnicích…

ODTEĎKA VLÁDNE BIKING A CLIMBING !
A co vy ? Nedáme v sobotu VŠENORY ?


Po čtyřech dnech a 15Oti eurech utracenejch – z gasteinu – čárys.

gopr1558.JPG

DSC05652.JPG DSC05653.JPG DSC05654.JPG
DSC05656.JPG DSC05657.JPG DSC05658.JPG
DSC05660.JPG DSC05661.JPG DSC05666.JPG
DSC05667.JPG DSC05669.JPG DSC05671.JPG
DSC05672.JPG GOPR1533.JPG GOPR1539.JPG
GOPR1540.JPG GOPR1547.JPG GOPR1553.JPG
GOPR1558.JPG GOPR1563.JPG GOPR1566.JPG
SAM_4650.JPG SAM_4653.JPG SAM_4655.JPG
SAM_4657.JPG SAM_4658.JPG  

16 komentářů pod “Gastein – tečka za mou zimou.”

  1. baboon

    Tedy s těma lyžařema – byl jsem teď 14 dní ve Fracii a všeho všudy jsem viděl asi 2 pády, co stály za řeč..A vzhledem k tomu počtu lidí tam mi přijde, že úroveň lidí šla nahoru..Ale v rakousku možná jinak, protože tedy většina frantíků nemá helmu, ale dávaj..V rakousku už je helma skoro povinná a pak jsou jak říkáš immortal :)

    Ale co je daleko fatálnější podle mě: V každým snowparku je tak 50% lidí co netuší nic, rozjedou se na slušnej polet, pomalu, ve skoku vytuhlák jak prase a narubou to do hrany a nejlépe na patky..A jedou dál a znovu to samý..Vrchol toho byli 3 týpci, 2 z nich na helmě gopro – jump tak 3m – všichni tři hrana, vyplý lyže, smrt..Takže daleko víc soudnosti bych to chtělo spíš v tomhle případě..

  2. Carlos

    Pamatuju si jak jsem jako malej kluk brázdil sjezdovky bez helmy, lidí bylo mrtě a helmu neměl nikdo. Taky se všichni snažili ty “práskačky” ukočírovat a pravda ony tak rychle nejely. Problém je, že dneska si i ta největší lama kou kárvy, aby byla in a přitom je neumí ani zkrotit. Proto je tolik úrázů na horách.

  3. staroch

    Souhlasim, byl jsem na par dni v Italii ve Val di sole strediskach a to samy. Kazdej vybavu za statisice, letej jak tomba pri zavode vsichni no control a bez jakejchkoliv zkusenosti, do toho tuny instruktoru s tak 6ti letejma detma. Hlavne, ze se chlubej, mame v kqazdym stredisku 150km sjezdovek, ale udelat vyhrazenou pro detsky kurzy, aby je nikdo z tech psychopatu na sjezdovkach nesestrelil to ne. A bohuzel to samy v cechach kde je to o to horsi, protoze tu neni moc mista. No ohleduplnost zadna a pak se divej, ze je to samej crash. Jinak super pocteni, tenhle clanek

  4. Duchna

    Klasika, každej z SNB strejců nadává na lyžaře, lyžaři nadávaj na SNB strejce….pokud je někdo blb a neumí tak je jedno co má pod nohama. A to že krojení lyží a carwing řeší vše je mýtus.

  5. Čárys

    4: duchna: čekal jsem kdy tohle někdo napíše. Na Gasteinu, a teď nekecám, nevím proč bych měl, bylo na 5O lidí cca jeden dva prknaři. Vesměs na tomhle povrchu neuměli a šoupali se při hraně. Problém tak, jak byl reálnej, byl mnou v reálu popsán.

    Na nikoho nenasazuju, nikoho neobhajuju. Rovně sdílím to, co jsem viděl poslední 4 dny. HOWG.

  6. tichac

    Parádní tečka… super počtení, díky!!!

  7. Fanda

    Já mám taky banán a chvilku to trvalo než jsem si na to zviknul, trochu jinak se ovládá. Banán dost chyb odpustí, ale když už na tom umíš tak to není úplně nej prkno. Dobrá je kombinace rocker a camber a nebo do parku zero. Stejně každá firma si prkno natvaruje jak chce a tvrdí že je to nejlepší na světě. Když člověk umí tak je dobrej na všem.

  8. Kejleb

    Taky s troškou do mlýna, jelikož bratr mě navnadil na Krippenstein , tak proč nevyrazit. Slunečné počasí, jen toho prašanu moc nebylo. 15cm a pod tím zmrzlá krusta. Na posledním sjezdu nožičky už moc nefunguju a tak u problémového místa v lese, na střeše jako svině si sundavám prkno—abych asi neriskoval a přešel to, uklouzávám a řítím se ze strže dolů , první strom auuuu, druhej strom auuuuuuuuuu, nejde to zabrzdit, začínám se modlit at mě něco zastaví, další rána do ksichtu ani nevím o co, dále cejtím jak se nedotýkám země—asi problem —loučím se se životem, naštěstí dopadám a skluz pokračuje. Trefuju další strom, ted už na žebra, najednou padám do díry kolem stromu a zjišťuju , že žiju. Jsem asi 100m od místa odkud jsem spadnul. Zjištuju zranění— koleno v piči žebra bolí, z nosu krev a jsem celej zelenej o stromů. Slyším volání Míši, jak si myslím že jsem to nemohl přežít. Volám na něj že žiju. Pokouším se vylézt po spalým stromu, ale jde to těžko ruce a nohy se klepu, po chvíli přicházím na způsob jak se odtud dostat. Ve finále lezu jak pavouk a jsem rád, že jsem to přežil a dostal zpět. měl jsem přilbu, mocrosový krunýř a moccc rád že si tyto věci beru i na SNB. A z toho plyne ponaučení, nikdy si nesundavat prknou z nohou, protože pak už to ničím nezastavíš. Beru to jako velké ponaučení, protože to mohl být poslední freeride Kejleba.

  9. baboon

    Jo Kripp je luxusní, ale bez prašanu krapet nuda..A ten konec toho FR, kde se leze podél provazu jsem ještě nezažil, aby byl jezditelnej..Je z něj nepoužitelný koryto tak po půl dni..

  10. Čárys

    voe brácha, no nekecej !!!
    Ty krávo járo !!!
    Boha.

  11. xup

    ty voe ten FR tam to je hroznej fetiš, byl sem v Livignu, kousek nad nim a v jedný části to tam bylo hodně podobný akorát tak o půlku menší, ale stejně, erekce od shora až dolů (dokud sem nespad a nezapadal mi sníh za koule, páč kalhoty nosim pekelně nízko kvůli stylu) :) tohle je hodně fér… až teda na tu cenu tý lanovky, to je kill. Ale určo se tam příští zimu vydám, dík za inspiraci.

  12. Svoby

    Jo holt západní nano-tera-postmoderní dle EU norem vymazlené ski-resorty jsou přece dycky topsafe, tak proč to neotestovat? Pojišťovna kdyžtak zaplatí a navrch nějáká rentička, kdyby ne tak soud jako….43 EUR (pro automotoristy +5 za cestu=Sportgastein) -v tom musí být aj pojistka ne? Povinně. Navíc kdekdo platí v rámci supervýhodného balíčku té nejférovější kampeličky mimo jiné i vlastní úrazovku a vůbec je pojištěný na všechno (kdyby dnes odsoudili Hitlera, u soudu by řekl: Jó máte recht, ale sorry já sem na to pojištěný)….. No a když se na ten mumraj podívám sokolím okem hezky z dálky protějšího hřebene: Vidím gheto pro gumy co mají paradoxně větší strach ze samoty a klidu duše v přírodě než ze svých zkrachovalých ambicí a hlavně-nechce se jim šlapat… Tož pěkný článek okem pozorovatele ;) docela mi rozjel fantazii :D Díkes.

  13. Šafy

    Hele lyžuju už dlouho na prkně jsem se naučil nějak ho ovládat, ale vrátil jsem se k lyžim. Po letech na dvoumetrákách jsem koupil kárvy a teď po pěti letech závodní obřačky. Už za mlada jsem jezdil hodně rychle, ale to co umožnujou tyhle lyže je fakt moc. Mám 110 kg a síly na ukočírování habaděj, ale ta rychlost jakou ti to umožní jet v podstatě bez velký námahy mi nahání až hrůzu. Letos na Soldenu jsem si vyzkoušel jakej je problém se zastavit když si vystoupíš (přesně jak píšeš, prostě pořád zrychluješ). No nedej bože když potřebuješ zastavit nečekaně to už vyžaduje hodně síly a stability.Za letošní zimu jsem opravdu viděl hodně magorů co jedou kudlu ale klepou se jim kolena a to je opravdu nebezpečný.

  14. myval

    hele myslíš že to jeste bude mít cenu tam ted?od pondělí do patku?díky za odpoved klidne i na mail

  15. Čárys

    Myslím že už to cenu nemá. Bude to komplet kejda.

  16. myval

    no byl sem tam a fakt nic moc :D

Komentář: