MINIMALISMUS – Kanada dreams od Máry

IMG_20161221_191103

Minimalismus

O tom ze mene muze byt nekdy vice. O tom ze praveho bohatstvi lze dosahnout i s minimem majetku.
Cesta z mesta po Kanadsku.
Vice o minimu uvnitr.
Máára z Kláánova (Kanady)

Nikdy sem nebyl velkym schranovatelem veci. Nepotreboval sem mit nejnovejsi model telefonu, nikdy sem nemel za potrebi nasledovat posledni modu. I presto sem dokazal za svuj zivot naschromazdit hromadu nepotrebnyho harampadi. Pred 6 lety sem odletel do Kanady s jednim kufrem a krabici s kolem. Mel sem stesti a nemusel se tak casto stehovat ( 1x do roka). Prestoze sem nikdy moc nevyhazoval penize za zbytecnosti, I tak se muj majetek v Kanade rozrustal. Kazde stehovani pak bylo zdlouhavejsi a narocnejsi. Bydlel sem ale vzdy ve velkym baraku s dostatkem uloznejch prostor, takze sem mohl veci, ktery sem treba vubec nepouzil par let, vesele stehovat se mnou. Cas od casu sem neco vyhodil, daroval ci prodal ale nikdy nedoslo k razantnimu kroku. Ten nastal az letos pred Vanocema. Ucinil sem par zivotnich rozhodnuti. Rozhodl se vzdat se paradniho bydleni, jistoty a pohody. Trochu zariskovat, ale konecne uskutecnit muj davny sen.

Bydleni ve Whistleru je ted velice tragicke. Mista je malo a toho samozrejme majitele nemovitosti radi vyuzivaj. Lidi tu tudiz bydlej I ve 4 v jednopokojovejch bytech a platej az $1000 za postel. Sehnat pokoj jen pro sebe a nedat za to celou vejplatu je vzacnost. Navic mit nad sebou neustalej bic, ze jednoho dne mi skonci smlouva a ja se budu muset odstehovat, me uz taky moc nebavilo. Rozhodl sem se, koupit camper, zbavit se vseho co nutne nepotrebuju a zit pekne skromne.

Skoncil sem skolu v pulce prosince, vratil se do Whistleru a musel zacit konat. Diky kamaradovi Vikymu, sem mel na mesic azyl. Za to mu jeste jednou dekuji! Na Craigslist sem nasel camper. V pujcovne si zapujcil pick up, nebot ten v teto chvili jeste nevlastnim, a vyrazil. Za pulku vejplaty koupil starsi camper v solidnim stavu. Za druhou pulku vejplaty pak vse zrekonstruoval k obrazu svemu. Celej plan zit uplne nezavisle ma jeste nejakou dobu pred sebou. Na druhou stranu, venku -20°C, ja camper pred rekonstrukci, bez topeni a jen mesic azyloveho bydleni. Nastesti sem nasel misto kde ho zaparkovat. Diky laskavosti par lidi mam pristup do koupelny a moznost nabijet baterii, nez poridim solarni panely.

Takze camper sem zaparkoval. Nasledovala totalni destrukce vnitrku. Plynova lednice sla ven, stejne jako stare kataliticke topeni. Na E bay objednal novej model plynoveho topeni s rozfukem tepla. Jedinej puvodni spotrebic jest plynovej sporak s troubou. Po kompletnim vytrhani vnitrku se prostor znacne zvetsil. Nasledovala celkova izolace, k cemuz sem pouzil penove panely. Puvodni skrin sem predimenzoval. Venkovni policky sem zmensil a pasoval na knihovnu. Diky tomu se zvetsil ulozny prostor samotne skrine. Taky sem vyrobil schod do postele, kde vznikl dalsi ulozny prostor. Misto lednice sem koupil desku a pod ni prisla stara autobaterka. Pospojovat s topenim, pripojit plyn a uz sem mel na praci teplo. Za pomoc s elektrikou patri dik Kachnovi.
Prakticka cast byla hotova, zbejvalo to este udelat utulny. Nakoupil sem tenky desky co se pouzivaj na dvere a pobil celej vnitrek. V Centru s pouzitym stavebnim materialem koupil vsecky tramky a prkna. Nebo pouzil to co sem vytrhal. Z toho postavil jiz zmineny schod/ulozny prostor, vylepsil pohovku, udelal novy dvirka do skrinek, vyrobil policky.

Koupil peknej odrezek koberce na podlahu a steny v postely. Na stenu u postele jeste prisel termostat, takze na noc muzu stahnout teplotu a rano s pvnim budikem zas muzu zatopit nez vylezu z pelechu. Topeni je situovano na zemi, u dveri na opacne strane camperu. Klasicky uzavreny okruh, tzn komin na privod vzduchu a komin na odvod splodin, takze nic nejde dovnitr. Vestaveny termostat topeni zapina a vypina jak je treba, vetrak zas rozhani teplo, takze z totalni -20°C zimy do teploty trenky a naboso, cca 5 – 10min. Energii bere ze stare autobaterky, ktera je zatim dobijena uvnitr objektu, casem bude dobijena solarem. Plyn klasicky v bbq bombach, v nejvetsi kose vydrzi zhruba 5 dni.

Vse uz bylo vicemene hotovo, takze nezbyvalo nez se nastehovat. V kuchyni mam jen to co potrebuju, nic navic. Dva talire, dve misky, jedna panev, jeden hrnec atd. Po zarizeni doslo na nejzasadnejsi cast minimalismu. Uz pri prvni fazi stehovani sem vyhodil, daroval ci prodal pres pulku majetku. Diky velice limitovanemu mistu  v camperu sem se vsak musel zbavit jeste dost veci. Vse co ted vlastnim je neco co stale pouzivam. Misto 20 tricek, z cehoz sem stejne pulku nenosil, mam ted tricek 7. Kdyz koupim novy, jedno nekomu dam. To sami plati o zbytku veci. Misto toho mit od vseho milion, radsi budu mit par, az me to omrzi, vymenim za jiny. Kdyz nepocitam dve kola a jeden par lyzi, tak se veskery muj soucasny majetek vejde do jednoho cestovniho kufru. Pri majetkove ociste sem prisel na to, ze mam  spoustu kramu co sem za x let ani nevyndal z krabic, a mel sem je jen kdyby nahodou. Kdyz sem je nepotreboval do ted, nebudu je potrebovat nikdy. S touto filozofii clovek vazne skonci jen s hrstkou kazdodennich potreb.

Nyni bydlim v podstate ve svym. Az budu muset soucasne misto opustit, jednoduse zaparkuju jinde. Diky limitovane velikosti musim udrzovat mnozstvi veci na stejne urovni.

Jelikoz si ted davam vetsi pozor co jim, je nutne hodne vareni. To na plynovem sporaku jde jedna radost. Stejne jako velka kuchynska linka, barel s vodou a drez.

Postel je velikost queen, takze spousta mista na spani a ostatni srandy. Diky tomu ze je vyvisena, tepla z topeni je vzdy dost. Okna s vyhledem na les jsou uz jen prijemny bonus.

Svetlo zatim resim svickama, coz je tezka romantika. V budoucnu se solarem mozna pribude par ledek

Suseni veci probiha vetsinou na vesaku na dverich, coz je primo nad topenim. Smradlavy boty a ponozky pak jdou do uzaviratelny skrinky pod gaucem.

Peru v ruce , u kamosu bo verejny pradelne.

Koupelnu zatim zneuzivam v miste zaparkovani. Camper vsak neni nejmladsi. V planu je koupit pick up a vyrobit vlastni budku na miru. Do ni  jiz prijde sprcha. Bud jakzto samostatna jednotka, nebo nejak rozkladaci- zastena, lavor. To jest ve hvezdach.  Čárys boiler, cerpadylko a bude. Co se tyka zachodu, bydlet budu vzdy u lesa, takze lopata to jisti. Srat si doma nehodlam, tohle pravidlo sme vzdy aplikovali u bydleni v dodavkach.

Aneb Galerie kdysi :
http://720.cz/?p=11505

Kola a lyze mam ted bud v praci nebo u kamose. V novym camperu pak pribude jeste mala garaz, kam se budou kola castecne rozkladat.

V camperu bydlim jiz dva mesice. Clovek se musi trochu ohanet. Dobijet baterku, nosit vodu do kanistru, doplnovat plyn. Parkrat se mi uz stalo ze mi v -20°C dosel v noci plyn, nebo pri obleve zjistil ze mi zatejka nad postely, tudiz matrace nasakla vodou. To hold patri ke kazdemu dobrodruzstvi. Ale ten pocti, ze kdyz budu muset nekam odjet ci presidlit, ze balenim stravim asi 10minut, ze vse co vlastnim slouzi nejakemu ucelu a neschromazduju nesmysli. Ze muj zivot nestoji na majetku ci nejakem spolecenskem pseudo postaveni. Ze muj zivot je zalozen na skromnosti, dobrejch lidech a hromade zazitku. Ten pocit stoji za to.

Rad bych dodal, ze tohle je MUJ pohled na vec a nikomu to nevnucuju. Pokud k zivotu potrebujete 4 auta, barak s peti koupelnama a Netflix v 4K, to je vas boj. Ja chci jen poukazat, ze se da kvalitne zit I jinak. Ze kdyz bydlim v camperu, neznamena ze sem spinava socka. Mozna nemam koupelnu, ale taky nemam hypoteku. Mozna nemam milion veci, ale presto se citim bohatej. Clovek ma bejt stastnej, a to ja  sem. Ten risk za to rozhodne stal. I kdyz sem mel v podstate vsecko, rozhodl sem se udelat zivotni restart. Zacit od nuly. Me osobne to neskutecne posililo.

Berte to jako inspiraci, pohled. Ne nadarmo se rika ze v jednoduchosti je sila.

Mame jen jeden zivot, tak ho zijte!

Maara z Klaanova
Publikoval Čárys jako zastara : )

Více v člencích od Máry z Kanady

14 komentářů pod “MINIMALISMUS – Kanada dreams od Máry”

  1. Čárys

    Jo, jako jedině.
    Potěšil jsi me timhle článkem, uplně nejvíc.
    Ostatně jako každym tvym vhledem do života, kterej přes to všechno jak to vypada z fotek, neni dycky jen pericko a same benefity.

    Jako, čtu mezi radky už 6 let.
    A obdivuji.
    Díky.
    Ma

  2. lutte

    Pekca Maaro, přeju ti to! Jsi hustej. :)

  3. Ovar

    Paráda! Až bude i to místo na kola a “podvozek” aby ses mohle stěhovat dle libosti bude to uplně top ! Nebo to pasuje na jakýkoli pickup z půjčovny ? To by bylo boží.

  4. David

    Máro, skvělej přístup! Sám jsem na tom jinak ale tohle je fakt velká inspirace

  5. Márty

    To se mi zamlouvá a fandim Ti i když mám hypotéku:) o tom to nejni, jen mi řekni kam se ted vejde Tvoje nevěsta?

  6. Bicykolar

    Super článek, dobrá práce!!!díky

  7. perry

    Pecka, pecka. Díky za inspirativní čtení, za jeden další důkaz, že i takhle se to dá.

    Pro někoho je minimalismus módní slovo posledních pár let, pro mě třeba to, že telefon mam starej mrňavej, co jsem od někoho dostal, trika nosim jen ty, co dostanu na závodech, boty nosim roztrhaný, co už se nehoděj na běhání a mikinu jednu etbikez, kterou nechal Brozák před osmi lety někde potisknout. Občas se mi za to někdo směje, ale proč kupovat něco, co nepotřebuju, jenom proto, že mi to někdo chce prodat, když mam dost věcí, co fungujou.

    Na druhou stranu mam rád svojí “gear room” se dvěma kolama, několika lyžema, prknem, cajkama na lezení a teď i chariotem pro osmiměsíčního prcka, takže takhle ortodoxní minimalismus pro mě určitě neni, ale rozhodně je to něco čemu držim palce.

    Články o cikánskym bydlení v dodávce od Čáryse, Alexe Honolda nebo Tonyho Krupicky jsem vždycky hltal, rád si zase někdy přečtu něco novýho od tebe.

  8. jakobo

    Supr článek, děkuju a ať se daří. Krupicka mě taky baví – https://www.outsideonline.com/2150111/inside-anton-krupickas-gear-shed?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=facebookpost

  9. Tydly

    Skvělý, boží, výborný! Moc ti fandím a celkem dost mě inspiruješ, protože tohle je prostě taky cesta. A vůbec ne špatná.

  10. VLCaK

    Máro, fakt super. Tohle fakt nemá chybu. Jak lehce to jde udělat. Fandim ti, dobře to děláš.

  11. Viktor

    Maaro! Super. Vypada to skvele. A presne jak pises: abys byl stastnej nepotrebujes moc.

  12. Andy

    Jako vždy prádní článek a styl jakým lze žít a mít vše..
    Díky za to!
    :)

  13. filipmatus

    Máro, krásný to máš!

  14. Schimanksi

    Paráda!!!

Komentář: