Zlatý nuget Bečánova

Zlatý nuget Beèánova

..léta páně 2020..

..v jedné blaznivé vesnici..

..kdesi v Brdech..

..na úpatí vrchu Třemošná..

..se již po čtyřicáté odehrálo klání v českých zemích nevídané…

 

Klání, kde by i zkušení musheři z aljašky nechápali co se zrodí v hlavách českých usedlíků… Ve zktratce : závod lidských spřežení, posádku tvoří 2 psi (lidi) a psovod, trať je dlouhá jednu brdskou míli – 7km, beží se se sáňemi s předepsanou hmotností 8kg, metrovým polenem, pilkou a sekyrkou :-)

Náš tým – Brdskej Flanel

Obr1

Na startu se sešlo úctyhodných 32 posádek, ve dvou kategoriích: Chrti – beží na čas a Exoti – kde jde především o přehlídků kostýmů.

Prásknutím prkýnek pořadatel odstartoval závod, vybíháme na úvodní kolečko kolem vodárny a praporků, louka je luxusně promočená, po pár krocích už neřeším komplet mokrý boty, doběhnem pro poleno, který stahujem páskama k sáňkám a psovod Milánek takhle naloženej vybíhá následovanej mnou a Frantou :-)

Zlatý nuget Beèánova

Přeběhnem silnici a mizíme v lese asi po 50 metrech začínaj bažinky, pak lesní kořenitou cestou zlehka stoupáme na zpevněnou cestu, následuje lehkej seběh a trať se ztáčí prudce vpravo a do kopce, zpomalujem, neběžíme, ale držíme svižnější krok, tepovka vysoko, funíme z plna, postupně stoupáme nahoru po cestě. Trasa se pak narovnává a zase bežíme, abysme po pár set metrech zase rychlou chůzí draze platili za rychle naskakující výškový metry. Na vršku převazujem polínko, Milánek je dříč ty sáně s tim polenem maj snad 20 kg, následuje víceméně už jen cesta dolů… Ale po jaký cestě, tvl. Napadaný klacky, volný kameny, kluzký kořeny a celý je to podmáčený. Na závěr už známá bažinka, skáčem jak kamzíci přes louže a vbíháme na louku. Milánek naskakuje na sáňky a já s Čápem ho táhnem po mokrý rozmáčený louce až ke špalkům.

imageresize-2

Teď příjde řada na pilku, řežem na dvakrát poleno a štípem ho na třísky aby prošlo brdskou mírou (otvorem ve fošně). Poté následuje střelba na vlka (hází se šiškama na plechovej sklápěcí terč). Pak už jen stačí oběhnout poslední praporek, proběhnout cílem a pověsit kolík.

imageresize

Ufff dali jsme to…

A bylo z toho třetí místo za Chrty ! Třetí nejlepší čas :-) Klobása pro každýho, slunečnicovej chleba a flaška domácí medoviny :D Bolelo to, byla to sranda a tak třeba příští rok…Kdoví…Třeba Brdskej flanel zaútočí opět na stupně vítězů :D

Hornet

Galerie není moje, proto vkládám odkaz na celý album

 

https://julek2.rajce.idnes.cz/Zlaty_nuget_Becanova_2020

Komentář: