720 roadtrip 2020 – Středa – Dolní morava

720 roadtrip 2020 DM-42

Ráno na DéeM sice nijak nehrotíme, ale počasí nám dává jasně najevo, že včerejší den byl nějakej mokrej přešlap a že ty panorámata nás tam nahoru do kopců vyloženě volaj.

A když hory volaj, my musíme jít!

Hele, kopce tu v okolí prostě jsou. Dát si teda 400m převýšení na jeden zátah tu není žádnej velkej problém a proto – berem e-biky! Martin tahá svýho osvědčenýho RB e-Monstra a já mám na testing půjčenýho fula od Qayron.  Traily, resp. bikepark co se tu po kopcích buduje ještě není v provozu, takže lítaní lanovkou a bikeparkem dolu vynecháváme a jedem se prostě toulat po kopcích. Ač Kralickej sněžník je mocná výzva, je třeba se u toho taky trochu mrknout na další kopce kolem, protože turistickejch tras a cyklostezek je tu nataháno dost. Volíme teda takovou okružní jízdu a prostě uvidíme kam nás to dovede – exploring jedině!

720 roadtrip 2020 DM-1

Hned od začátku nás ale čeká brutální stoupák částečně po sjezdovce. Takhle ale vyžerem baterky a tahat se s vybitym e-bikem na 3” gumách přes dvě údolí nazpět to nechceš, takže oba cvakáme jen nejmenší dopomoc, zobem u toho představce jak Nibali na Tour a tepy letěj nahoru. Prostě až mě zas někdo bude argumentovat, že na e-biku to máš zadarmo, vzal bych na nějakou takovou vyjížďku. Naštěstí tohle martirium po 15ti minutách skončí a začne už rozumenj stoupák.

720 roadtrip 2020 DM-2

Nějaký lesní odbočky, šotolika, chvíli asfalt, ale pořád do kopce. Pak ale najednou přicházej ty odměny. Výhledy, že člověk pomalu přestává dejchat (aby se mu zamotala hlava a musel zastavit). a tak teda zastavujem a začínaj kochačky. Na hřebenech jsou rezesetý bungry a z nich ty výhledy co nás volali. Zahazjem kola, lezem na jeden bungr a tam prostě sedíme a čumíme.

Joo hory..

720 roadtrip 2020 DM-20

Žádná kochačka ale není nekonečná, protože najednou slyšíš vytočenou dvojku od náklaďáku a klakson. Nechali jsme kola na zásobovací cestě pro tu obludnost, která si říká “Stezka v korunách stromů” a ta už začíná být opět v provozu, protože žíznivý tůristi co vyjednou lanovkou potřebujou přeci k tomu výhledu pivíčko a klobásu. K tomu o pár metrů dál v lese potkáváme nerezový zábradlí turniket a čtečku na čipovou kartu, která ti umožní vstup do štoly. COŽE?!? Jako ty vole, to už je úlet – chyběj tu už jen zásuvky ve stromech pro dobíjení mobilů a budeš si připadat jak v hodně hořký parodii na přírodu. Na určitý výhledy je prostě lepší zapomenout. Valíme radši dál, ať ten postapokaliptickej kyberpunk zůstane někde jinde.

720 roatrip DM-2

Cesty se dál míjej a my čas od čau kouknem i do mapy, aby po dvou hodinách bylo jasný, že nejen Kralickej sněžník, ale i další nám kopce zůstanou na příště. Na poslední chvíli ještě zkoušíme jednu odbočku a kilometr se drápem rozježděnou cestou od lesní techniky, kde teče potok, už to chcem otočit, ale najednou se les zase rozestoupí a přijde výhled.. no.. jako JO!

720 roadtrip 2020 DM-42

Všechno daleko, všechno zelený, obloha modrá, sem tam mráček a dokonce i vítr přestal absolutně foukat. Tohle je prostě místo! Takže další kochačka, nastřílet nějaký fotky a pak už nezbývá, než to prostě otočit a nějak směřovat zpět. Skoro 4hod v sedle už jsou znát i na éčkách. A co si budem povídat dolu je to hulba. Sice přijde ještě nějakej výjezdík, ale lesní cesty a 60kmvh dávaj dobrej vítr do vlasů. U auta jsme pak vysmátý a v hlavách máme vypálený výhledy do dálky.

720 roatrip DM-7

A víš co – to je přesně ono, kecáme o tom každou chvíli, ale na normálním kole bys tohle prostě nejel. Nenucenej 5ti hod vejlet s báglem, velkým foťákem, jídlem a pitím kdy se najednou každej nastoupanej metr sakra ztíží, ale ty můžeš cvaknout a kopec přestane bejt utrpení začneš i po takovýhle výletech toužit víc. Žádný klopenky, žádný lavice nebo úzkej flow trail, ale velký kopce a jinej rozměr možností.

Jo, tohle jako jo!

Hory…

V autech, sprcha, žrádlo, chvíli blackout a pak už zas skočit za volant a přejezd.

Kam?

No přece na Rychlebský stezky, ale o tom zas zítra..

-a-

 

Komentář: